Image

FCC: Το TikTok είναι "απαράδεκτος κίνδυνος ασφάλειας" - να αφαιρεθεί από τα app stores

Posted On Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 12:24 Written by

Ο Brendan Carr, ο Επίτροπος της FCC, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ, κάλεσε τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Apple και της Google να αφαιρέσουν το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών τους.

Σε επιστολή του, με ημερομηνία 24 Ιουνίου 2022, ο Carr είπε στους Tim Cook και Sundar Pichai ότι «το TikTok θέτει έναν απαράδεκτο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας λόγω της εκτεταμένης συλλογής δεδομένων του, που συνδυάζεται με την προφανώς ανεξέλεγκτη πρόσβαση του Πεκίνου σε αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα».

Το TikTok αναφέρεται ότι συλλέγει «τα πάντα», από ιστορικά αναζήτησης και περιήγησης, μοτίβα πληκτρολόγησης, βιομετρικά αναγνωριστικά (συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών προσώπων και φωνητικών αποτυπωμάτων), δεδομένα τοποθεσίας, μεταδεδομένα, μέχρι και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο πρόχειρο, συμπεριλαμβανομένων κειμένων, εικόνων και βίντεο.

Η ByteDance είναι μια εταιρεία με έδρα το Πεκίνο που ανέπτυξε το TikTok και είναι γνωστή στην Κίνα ως Douyin. Ο Carr στην επιστολή του προς την Apple και τη Google ανέφερε ότι η ByteDance «οφείλει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και υποχρεώνεται από την κινεζική νομοθεσία να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις επιτήρησης της χώρας».

Τα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας και της Βουλής, ερευνητές κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και ομάδες προστασίας της ιδιωτικότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων, έχουν επισημάνει αυτό το γεγονός ως ανησυχητικό. Το 2019, δύο γερουσιαστές χαρακτήρισαν το TikTok ως «πιθανή απειλή αντικατασκοπείας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε». Επίσης, το 2020 οι ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok και ακόμα 58 εφαρμογών από την Κίνα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στο TikTok δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια μετά τη γνωστοποίηση τους αιτήματος της FCC. Ο Michael Beckerman, Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής του TikTok Αμερικής, διέψευσε ένα μεγάλο μέρος των ισχυρισμών της FCC κατά της εταιρείας του, βασιζόμενος στην ιδέα ότι ο Carr δεν είναι ειδικός σε τέτοια ζητήματα και ότι η FCC δεν έχει δικαιοδοσία για την εθνική ασφάλεια. «Επισημαίνει μια σειρά από τομείς που είναι απλώς ψευδείς, όσον αφορά τις πληροφορίες που συλλέγουμε και θα χαρούμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε ο Beckerman και διέψευσε μία προς μία τις περιπτώσεις συλλογής στοιχείων που αναφέρθηκαν.

Όταν ερωτήθηκε για το εάν το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει αποκτήσει πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα χρηστών, είπε: «Δεν έχουμε μοιραστεί ποτέ πληροφορίες με την κινεζική κυβέρνηση και ούτε πρόκειται […]. Έχουμε ομάδες ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ που διαχειρίζονται την πρόσβαση, διαχειρίζονται την ίδια την εφαρμογή και όπως τόνισαν οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, όπως η CIA, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο TikTok - επειδή πρόκειται για μια εφαρμογή ψυχαγωγίας- δεν έχουν ενδιαφέρον για την εθνική ασφάλεια».

 

Πηγή: malwarebytes.com

 

Εικόνα: Solen Feyissa Unsplash
  

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Image
Image
Image
Image

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Image
Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!