Capsella Acceleration Programme: Λύσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα

Posted On %PM, %27 %512 %2017 %14:%Ιουλ Written by
Rate this item
(0 votes)

Θεωρείται ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους τομείς για έρευνα και επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά στην «ευλογημένη» από πολλές απόψεις χώρα μας.

Όμως, παρά τις τεράστιες προοπτικές του, ακόμα δεν έχει τύχει της ανάλογης προσοχής από τις ελληνικές start upsκαι όχι μόνο…

Μια καλή ευκαιρία να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, προσφέρει η πρόσκληση που απευθύνει το Corallia σε «ευήκοα ώτα», με σκοπό «την ανάδειξη και επιβράβευση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στη γεωργική βιοποικιλότητα».

Η πιο γνωστή ελληνική συνεργατική ερευνητική και επιχειρηματική πλατφόρμα προσκαλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος και να δημιουργήσουν πρωτότυπες λύσεις και εφαρμογές για τον πρωτογενή τομέα, δηλώνοντας συμμετοχή στο διαγωνισμό Capsella Acceleration Programme, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2017, στην Αθήνα.
Στο Capsella Acceleration Programme μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή άτομα άνω των 18 ετών χωρίς κανένα περιορισμό στο επίπεδο εκπαίδευσης ως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Απευθύνεται σε φοιτητές, νέους επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους, γεωργούς, δασοπόνους/δασολόγους, γεωγράφους, στελέχη επικοινωνίας, marketing, entrepreneurs-to-be κ.ά.

καθώς και σε λάτρεις των νέων τεχνολογιών, όσους ενθουσιάζονται με την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων, λύσεων, εφαρμογών, διαδικασιών και επιχειρηματικών μοντέλων και σε όλους όσοι θα ήθελαν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία συνεισφέροντας στην αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου της αγροδιατροφής.

Οι διαγωνιζόμενοι που θα περάσουν την αρχική διαδικασία επιλογής θα κληθούν να δημιουργήσουν ομάδες των 2-5 ατόμων,να επιλέξουν μία από τις προκλήσεις αιχμής που θα τεθούν και -με την καθοδήγηση διακεκριμένων μεντόρων- να δημιουργήσουν το δικό τους προϊόν, λύση, εφαρμογή ή/και επιχειρηματική ιδέα.

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι ομάδες θα παρουσιάσουν την ιδέα τους στην επιτροπή αξιολόγησης και θα κριθούν για την καινοτομία της, την τεχνολογική προσέγγιση της λύσης, τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης, την αρτιότητα και συμπληρωματικότητα της ομάδας και το βαθμό ωριμότητας της ιδέας για τη μετατροπή της σε εφαρμογή, προϊόν, υπηρεσία, πλατφόρμα, μέθοδο ή διεργασία.

Ο σκοπός του διαγωνισμού δεν πραγματώνεται, όμως, με την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους. Οι ομάδες που θα ξεχωρίσουν, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (bootcamp) μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να εξελίξουν την ιδέα τους και να αναπτύξουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο.

Στη συνέχεια, η ομάδα που θα αναπτύξει το καλύτερο επιχειρηματικό πλάνο θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σ’ ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για την περαιτέρω ωρίμανση της ιδέας της, μέσα από ένα σύνολο υποστηρικτικών υπηρεσιών, εμπλουτισμένο με γνωστικά εργαλεία και συμβουλευτική υποστήριξη από καταξιωμένους επαγγελματίες.

Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το αναλυτικό πρόγραμμα, τα κριτήρια αξιολόγησης και τα βραβεία του διαγωνισμού και να γνωριστούν με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους στο warm-upeventπου θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμούc http://contest.capsella.eu/

To Capsella Acceleration Programme  υλοποιείται από το Corallia και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά , σε συνεργασία με τους We Deliver Taste, Agro know, Zephyr, Aston Univercity , Semi Rurali , ZLTO  και Sant’Anna School of Advanced Studies  και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,της TP organics , του δικτύου Copernicus relays και της Copernicus Academy.

Read 358 times Last modified on %PM, %02 %427 %2017 %12:%Αυγ

Related items

 • Νομική βρεττανική εταιρεία Start up με καινοτόμα πλατφόρμα

  Η startup Libryo ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε άτομο, και σε οποιαδήποτε οργάνωση να κατανοήσει τον βαθμό συμμόρφωσης με το εκάστοτε νομικό σύστημα σε οποιοδήποτε τόπο και ανά πάσα στιγμή.

  Η νομική startup συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους $ 1 εκατομμυρίων δολαρίων, για να επεκτείνει την ομάδα της με προσλήψεις που στόχο θα έχουν τη περαιτέρω ανάπτυξη της, τη διαχείριση των πελατών και την επέκταση της επιχείρησης σε νέες αγορές.

  Η πλατφόρμα Libryo δημιουργήθηκε για να βοηθήσει να ξεπεραστεί η παγκόσμια νομική πολυπλοκότητα.

  Ο θεμελιώδης σκοπός της είναι να βοηθήσει τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε παγκόσμιο επίπεδο, να γνωρίζουν, βεβαίως, τι πρέπει να κάνουν με τους ισχύοντες νόμους διατάξεις και κανονισμούς.

  Η ομάδα έχει αναπτύξει τεχνολογία αιχμής για να απαντήσει στην ερώτηση «τι χρειάζεται να κάνω σύμφωνα με το νόμο εδώ και τώρα;».

  Το νομικό αυτό λογισμικό έχει σχεδιαστεί για τους επαγγελματίες και ιδιώτες που θέλουν να ξέρουν τι ισχύει ακριβώς ,και για τους δικηγόρους ώστε να απαντήσουν άμεσα και με ακρίβεια στην ερώτηση.

  Ο γύρος χρηματοδότησης περιλάμβανε επενδυτές, όπως το Seedcamp και το Nextlaw Labs, μέλη του Seedcamp X Nextlaw Labs υπεύθυνο για επενδύσεις σε νομικές εταιρείες, από τις οποίες η Libryo ήταν μία από τις πρώτες.

  Ο γύρος επίσης περιλαμβάνει τον επενδυτή, UK Innovation Hub της Innogy, όπως επίσης έναν εταιρικό επενδυτή μιας γερμανικής εταιρείας ενέργειας. Επιπλέον, η Libryo έλαβε την υποστήριξη της Force Over Mass, ενός ταμείου ¨αγγέλου¨ και μιας συμπληρωματικής ομάδας επενδυτών αγγέλου.

  Οι συνιδρυτές της Libryo υποστηρίζονται επίσης από δύο βασικούς συμβούλους, τον Steve Gledden (επενδυτή άγγελο και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της EML) και τον Chris Field (εταίρο σε μια κορυφαία διεθνή δικηγορική εταιρεία), οι οποίοι επίσης προσχώρησαν στο γύρο ως επενδυτές.

  Μέχρι σήμερα, η νέα εταιρεία έχει συγκεντρώσει συνολικά 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

  Το προηγούμενο έτος, η επιχείρηση μπόρεσε να επεκταθεί από πέντε χώρες αρχικά, σε πενήντα χώρες, εκ των οποίων οι σαράντα πέντε είναι στην υποσαχάρια Αφρική.

  Ο γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους $ 1 εκ. θα βοηθήσει στην επέκταση της επιχείρησης σε τέσσερις ηπείρους - την Αφρική, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία - στους επόμενους 18 έως 24 μήνες.

  Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της επέκτασης θα περιλαμβάνει στρατηγικές προσλήψεις σε σχέση με τα προϊόντα, τις λειτουργίες και τις σχέσεις με τους πελάτες.

  Η Libryo ιδρύθηκε από τον Νοτιοαφρικανό Peter Flynn, τον Garth Watson και τον Malcolm Gray.

  Σύμφωνα με Garth Watson, οι περισσότερες ρυθμιστικές διατάξεις δεν είναι τόσο περίπλοκες, αλλά ο νομικός κώδικας μπορεί να κρύβει εφαρμοστέες υποχρεώσεις που είναι δύσκολο αρκετές φορές να έρθουν στην επιφάνεια.

  Μέχρι σήμερα, η γνώση του απαιτούμενου κανονιστικού νόμου για μια συγκεκριμένη πράξη ήταν μια ¨χειροκίνητη ¨και δαπανηρή διαδικασία που πραγματώνονταν από δικηγόρους και συμβούλους.

  Ωστόσο, το πρόβλημα επιλύεται καλύτερα από τη νομική τεχνολογία.

  Οι συνιδρυτές θεώρησαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια αποδοτική και οικονομικά αποδοτική πλατφόρμα, προσφέροντας σε πολυεθνικές εταιρείες έναν καλύτερο τρόπο να γνωρίζουν και να ενημερώνονται για τους κανονισμούς που αντιμετωπίζουν σε κάθε νομική υπόθεση.

  Η Libryo δίνει στους χρήστες της, οι οποίοι δεν χρειάζεται να είναι νομικοί , μια διαισθητική αναζήτηση, με ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και πραγματικά κανονιστικές πληροφορίες.

  Η εταιρεία δίνει έμφαση στην περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς και στη νομοθεσία που αφορά την επαγγελματική ασφάλεια, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που έχουν θέσει ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) και ο Διεθνής Οικονομικός Οργανισμός (IFC).

  Ο Peter Flynn, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Libryo, σχολίασε: "Στο Libryo εξυπηρετούμε πελάτες σε πολλές χώρες, παρέχοντας ασφάλεια και επιστημονική επάρκεια, μέσω της διαδικασίας παροχής των σωστών κανονιστικών πληροφοριών.

  Σχετικά με τους δικηγόρους, συμβάλλουμε στην αποσυμφόρηση ορισμένων νομικών ερευνητικών εργασιών, τις οποίες συχνά δεν επιθυμούν να πληρώσουν οι πελάτες τους, ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην αυτή καθαυτή νομική διαδικασία.

  Βλέπουμε ήδη μια τεράστια ζήτηση για τις υπηρεσίες μας σε ολόκληρη την Αφρική, ιδιαίτερα στους τομείς της νομοθεσίας για το περιβάλλον και την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία."

  Οι πελάτες που χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα Libryo, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες στα χρηματιστήρια, βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, υποδομών, και εξορυκτικών βιομηχανιών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

  Κατά το πρώτο έτος της, η εταιρεία είχε ετήσιο τζίρο £ 150.000, το οποίο έχει ήδη τριπλασιαστεί φέτος.

  Η φιλοδοξία είναι να φτάσουμε τα έσοδα των £ 2,5 εκατομμυρίων στους επόμενους 18-24 μήνες.

  Σχετικά με την επένδυση σε seeds, ο Flynn πρόσθεσε:

  «Για να λάβουμε την υποστήριξη αυτών των επενδυτών και προγραμμάτων απαιτείται μια πραγματική και επιτυχημένη πιστοποίηση του προϊόντος μας και της υπηρεσίας που προσφέρουμε στους πελάτες μας, καθώς και την τεράστια ευκαιρία για την αγορά που βλέπουμε.

  Θεωρούμε προνομιακό να έχουμε την υποστήριξή τους και την τεχνογνωσία μας καθώς επεκτείνουμε την ομάδα, την παλέτα των υπηρεσιών και την πελατειακή μας βάση και αισθανόμαστε σίγουροι ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στους στόχους μας τους επόμενους 18 μήνες ».

  Σε επιβράβευση της επιχειρηματικής αυτής προσπάθειας , η Libryo έλαβε το βραβείο της Αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020

  Πηγή:eu-startups.

 • Ένα νέο είδος πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου προκαλεί αίσθηση στη Γερμανία

  Το Crowdfox είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου B2B και B2C που έχει την έδρα της στην Κολωνία, η δραστηριότητα της οποίας ξεκίνησε το 2015.

  Μέχρι στιγμής, η νέα εταιρεία μπόρεσε να συγκεντρώσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ από κεφάλαια venture.

  Ο ιστότοπος Crowdfox επιτρέπει στους εμπόρους να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα και τα μέλη του μπορούν να αγοράσουν κάθε οτιδήποτε επιθυμούν πλειοδοτώντας.

  Εάν τα μέλη συνδυάσουν τη προσφορά τους με την επιλογή Crowdfox-shopping-option, θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση στις ήδη χαμηλές τιμές.

  Πάνω από 6,5 εκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ τους έξυπνα ρολόγια, υπολογιστές, smartphones, προϊόντα που σχετίζονται με το σπίτι, όπως και προϊόντα ομορφιάς, διατίθενται επί του παρόντος στην πλατφόρμα.

  Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Crowdfox Wolfgang Lang έκανε αναφορά σ τα προηγούμενα project και ανέλυσε τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

  «Η μακροχρόνια επαγγελματική μου εμπειρία στον τομέα των συναλλαγών ήταν το σημείο εκκίνησης του Crowdfox. Πρώτη σκέψη που είχα ήταν να οικοδομήσω μια "κοινότητα αγοράς", όπου οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν τα καλύτερα προϊόντα που παίρνουν σε ¨δίκαιες τιμές¨.

  Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος που μας ενέπνευσε το όνομά μας Crowdfox: "Το Crowd" είναι βέβαια για τους ανθρώπους και "fox" περιγράφει την έξυπνη γνώση του πλήθους που αποκτά, αγοράζοντας online και ενεργώντας ως ένα.

  Ο δεύτερος πυλώνας μας είναι η πλατφόρμα μας B2B Crowdfox Business. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου εμπειρίας, συνειδητοποίησα πολλές φορές ότι όλες οι εταιρείες έπρεπε να επιλύσουν το ίδιο πρόβλημα: Το τμήμα προμηθειών χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο για να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες αγοράς.

  Ιδιαίτερα η ηλεκτρονική διαδικασία αγοράς εξακολουθεί να είναι τρομακτική και υπερβολικά περίπλοκη. Έτσι, ο Crowdfox φτιάχτηκε για να διευκολύνει αυτή την διαδικασία!

  Η περίοδος ανάπτυξης (των δύο πρώτων ετών ήταν πολύ έντονη και απαιτητική. Η οικοδόμηση των αλγορίθμων στο τελικό στάδιο ήταν ένα φιλόδοξο έργο για τους προγραμματιστές μας, γιατί ήταν κάτι εντελώς νέο.

  Δεν ήταν αυτή καθαυτή η ίδια η ανάπτυξη - αλλά η ανάπτυξη της καινοτομίας "δυναμική τιμολόγηση". Ένα άλλο πράγμα που δεν εξετάσαμε αρκετά ήταν η κατανόηση γύρω από το επιχειρηματικό μας μοντέλο.

  Ήμασταν ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης, αλλά η πλατφόρμα κλιμακωνόταν γρηγορότερα. Υπήρξε μια εποχή όπου έπρεπε να προσλάβουμε τόσους πολλούς υπαλλήλους – και οι διαδικασίες και οι υποδομές υστερούσαν.

  Αλλά από την την εμπειρία μου αυτό συμβαίνει σε όλες τις ταχέως αναπτυσσόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις. Σήμερα κάνουμε μια πολύ καλή δουλειά.

  Η καινοτομία αυτής της πλατφόρμας θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: Ενα κατάστημα βρίσκεται πολύ κοντά σας έχοντας ένα ταμείο , όπου σας εξυπηρετεί ένας συμπαθής πωλητής.

  Αυτός ο πωλητής είναι σε θέση να σας προσφέρει ό, τι θέλετε στη χαμηλότερη τιμή. Και αυτό γίνεται εφικτό, επειδή έχει μια τεράστια "αποθήκη ", η οποία είναι εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Δεκάδες χιλιάδες άτομα προσωπικού φροντίζουν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών και των εταιρειών εγκαίρως - ανεξάρτητα από το αν οι απαιτήσεις είναι καρέκλες, εργαλεία ή smartphones.

  Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης είναι το μείγμα μερικών παραμέτρων: Το μοντέλο ύπαρξης ενός πιστωτή , το ευρύ φάσμα προσφερόμενων προϊόντων και το μοναδικό σύστημα δεδομένων.

  Ειδικά οι αλγόριθμοι στο σύστημά μας είναι ιδιαίτερα προχωρημένοι: οι έμποροι είναι σε θέση να ελέγξουν την τάση των τιμών ή την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.

  Βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεργασία μας με τον κύριο επενδυτή μας, την TAKKT Beteiligungsgesellschaft η οποία είναι ο κύριος επενδυτής μας.

  Το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η εταιρεία μας χρηματοδοτεί επιβεβαιώνει την πίστη μας στο επιχειρηματικό μοντέλο. Η TAKKT έχει βαθιά γνώση της αγοράς B2B - οι επενδύσεις ενισχύουν το Crowdfox με έναν αποτελεσματικό τρόπο.

  H τοποθεσία που έχει την έδρα της η εταιρεία είναι παράγοντας στρατηγικής σημασίας. Η Κολωνία είναι απλά μια τέλεια πόλη και δεν χρειάζονται πολύ λόγοι για να γίνει κατανοητό αυτό.

  Κατά κύριο λόγο έχουμε μια εξαιρετική δικτύωση μέσα στην πόλη. Ένας άλλος και ένας πιο σημαντικός λόγος η γειτνίαση της πόλης με την περιοχή του Ruhr, το μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Γερμανίας.

  Βέβαια τα σχέδια ανάπτυξης και επέκτασης της εταιρείας δεν σταματούν στη Γερμανία.

  Στόχος της εταιρείας γενικά είναι σίγουρα να αυξηθεί περαιτέρω και να κλιμακωθεί η πλατφόρμα. Και φυσικά σκέφτομαι τα σχέδια επέκτασης τα οποία θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

  Πηγή: eu-startups.com

 • 8ος Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας: Κατάθεση προτάσεων

  Τελευταία εβδομάδα για την κατάθεση προτάσεων στον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

  Τι κοινό έχουν οι intale, PollFish, e-table, Doctor AnyTime, SourceLair, wifins, itBooms, nannuka; όλες αυτές οι γνωστές και επιτυχημένες startup έχουν διακριθεί στον Διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας!

  Μόλις επτά ημέρες απομένουν για την κατάθεση προτάσεων στον φετινό, 8o Διαγωνισμό, που έχει ως στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει πρωτότυπες ιδέες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πρωτοπόρων συστημάτων και εφαρμογών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες.

  Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν σε μια από τις ακόλουθες τρεις θεματικές ενότητες:

  1.Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα

  2.Περιβάλλον και τεχνολογία

  3.Πολιτισμός και τεχνολογία

  Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017,στις 15:00, επομένως όσοι ενδιαφέρεστε, βιαστείτε!.

  Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, οι τέσσερις (4) πρώτες ιδέες που θα βραβευθούν, θα λάβουν τα ποσά των €20.000, €10.000, €6.000και €4.000, αντίστοιχα, κατόπιν αξιολόγησης από καθηγητές Πανεπιστημίου και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

  Για να υποβάλλετε πρόταση στο διαγωνισμό πατήστε εδώ.

 • Oλοκληρώθηκε το συνέδριο Crowd Dialog Europe 2017

   

  Ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους χώρους όσον αφορά στην εξασφάλιση πόρων για δράσεις αλλά και για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα νεοφυών, είναι αυτός του crowdfunding, του πληθοπορισμού, όπως έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας.

  Αποτελώντας το αντίπαλο δέος στη συνήθη πρακτική της συγκέντρωσης πολλών (χρημάτων) από λίγους (επενδυτές), το crowdfunding βασίζεται στη λογική «λίγα από πολλούς», για να επιτύχει ανάλογο αποτέλεσμα.

  Βεβαίως, ως νεότερη πρακτική (αν και δεν είναι κάτι πρωτόφαντο, αφού παραλλαγές του υπήρχαν ανέκαθεν, όμως όλα γίνονται πλέον με στοχοθεσία και περισσότερο οργανωμένα από παλιά) έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της, καθώς τώρα οικοδομούνται κι αρχίσουν να εφαρμόζονται -σε ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, επίπεδο- τα αναγκαία νομικά και θεσμικά πλαίσια.

  Κι όπως συμβαίνει με κάθε τι καινούριο, έτσι και στο crowdfunding κρίσιμο ρόλο παίζει από τη μια πλευρά η γνωριμία (που θα φέρει και τις επιθυμητές συνέργειες) μεταξύ των ίδιων των ενδιαφερομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κι από τη άλλη η σωστή ενημέρωση του κοινού.

  Ικανοποιώντας και τις δυο πλευρές αυτής της απαίτησης, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα με κύριο στόχο την αξιοποίηση της δύναμης των πολλών για το ευρύτερο καλό, το Crowd Dialog Europe.

  Αυτή ήταν η τρίτη διοργάνωση (οι δυο προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν στο Ελσίνκι και το Γκρατς) του ετήσιου προβεβλημένου ευρωπαϊκού θεσμού,ο οποίος υποστηρίζει την αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους για κοινωφελείς και επιχειρηματικούς σκοπούς, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν στην οικονομία και την κοινωνία.

  Δυο διαδοχικές εκδηλώσεις

  Το Crowd Dialog Europe 2017, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowd policy, Country Partner για την Ελλάδα, είχε δυο σκέλη:

  την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ζάππειο Μέγαρο το European Commission Crowd funding Workshop 2017με θέμα τις ευκαιρίες Crowdfunding και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 40 εκπρόσωποι απ’ όλες τις χώρες-μέλη, καθώς και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowdpolicy.

  Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας,Παναγιώτης Θωμόπουλος, ενώ –από την πλευρά του- ο Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowd policy παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει για την ενεργοποίηση της συμμετοχικής κουλτούρας (crowdculture) στην Ελλάδα και την ανάπτυξη του crowd funding.

  Θα πρέπει να αναφερθεί πως στην Ελλάδα υπήρξαν τα τελευταία χρόνια δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα: Μια πρόβλεψη στο νόμο 4351/2015 σχετικά με το crowd funding για δωρεές, αλλά και ο νόμος 4416/2016 περί crowd funding για επενδυτικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με τον νόμο 3401/2005.

  Την επόμενη ημέρα διοργανώθηκε το Crowd Dialog Europe στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή άνω των 400 Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων.

  Το συνέδριο έχει ως στόχο την ανταλλαγή γνώσης στο πεδίο των μεθοδολογιών crowd sourcing, crowd funding και crowd innovation.

  Επιπλέον, στόχος είναι και η διασπορά της γνώσης στην τοπική κοινωνία και οικονομία κάθε χώρας, όπου πραγματοποιείται, παράλληλα με την ενεργοποίηση τοπικών ομάδων και επιχειρήσεων για την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων και μεθοδολογιών.

  Στους συνέδρους της Αθήνας περιλαμβάνονταν προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τραπεζικά στελέχη, επικεφαλής επενδυτικών funds και στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

  Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Michael Gebert, Founding Patron του Crowd Dialog Europe ενώ από πλευράς συνδιοργανωτών,

  χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι η Εθνική υποστηρίζει ένθερμα τα εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης, τόσο για κοινωφελείς στόχους όπως είναι το act4Greece, όσο και για επιχειρηματικούς με την πλατφόρμα investment crowdfunding i-fund, που έχει ήδη ανακοινωθεί.

  Πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις

  Στην κεντρική σκηνή έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που αφορούσαν στο crowd funding με έμφαση στο νομοθετικό πλαίσιο, δόθηκαν παραδείγματα από πλατφόρμες και βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, έγιναν αναφορές σε θέματα πληρωμών, ενεργοποίησης του κοινού κ.λπ.

  Από ελληνικής πλευράς, η Νάνση Ρουτζούνη, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε τη μεθοδολογία διαμόρφωσης κυβερνητικών πολιτικών με τη βοήθεια του πλήθους στην ομιλία της με τίτλο

  “Rethinking Democracy, Crowd-creating the Greek National Action Plan on Open Government”, ενώ ο Γιώργος Βεϊνόγλου από την Icon Platforms παρουσίασε θέματα gamification στην ομιλία του με τίτλο “Enterprise Gamificationdone right, How to determine  strategies to uncover insights”.

  O Περικλής Θηβαίος, Partner στην True North παρουσίασε “Defining the right culture of innovation, Why great and large crowds are not enough”, σε μια ομιλία του για την ανάγκη ύπαρξης εταιρικών πολιτικών για την καινοτομία σε μεγάλους οργανισμούς.

  Τέλος, ο ΔημήτρηςΠλέσσας, Διευθυντής Retail Banking στην Εθνική Τράπεζα στην ομιλία του με τίτλο “Experts in Democracy — act4Greece, Enhancing Corporate Social Responsibility through Crowd funding” ανέδειξε το παράδειγμα του act4Greece και της επίδρασης των ιδιωτών δωρητών στην κινητοποίηση και μόχλευση πόρων εταιριών που διατίθενται για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

  Παρότι το ποσοστό δωρεών σε χρήματα είναι 10% (ιδιώτες)  - 90% (εταιρίες), καταλυτικό ρόλο παίζει ο όγκος και η δέσμευση των ιδιωτών δωρητών για την κατεύθυνση των πόρων των εταιριών, αναδεικνύοντας τις δράσεις σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και λογοδοσίας.

  Το φαινόμενο των Initial Coin Offerings

  Ο Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowd policy παρουσίασε το φαινόμενο των Initial Coin Offerings σαν το επόμενο βήμα στο crowd funding, στην ομιλία του με τίτλο “Finding an explanation for the Block chain Crypto Crowd funding Phenomenon”.

  Τα ICOs αποτελούν την πλέον αναπτυσσόμενη μεθοδολογία χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή και το 2017 ξεπέρασαν τις χρηματοδοτήσεις των Venture Capitals προς τις εταιρίες blockchain, καθώς έχουν γίνει ως τώρα 140 ICOs με συνολικό ποσό της τάξεως των 2 δις δολαρίων.

  Τα ICOs δίνουν αρκετές ευκαιρίες για χρηματοδότηση νέων εταιριών, καθώς «εκδημοκρατίζουν» τους πόρους, και φυσικά παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες.

  Παρόλα αυτά, έχουν μεγάλο ρίσκο αλλά και αρκετά εμπόδια που βάζουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Τα ICOs αποτελούν εναλλακτική μορφή επένδυσης κι όχι μια all-in-one λύση για να γίνει κάποιος επενδυτής,παρόλα αυτά σίγουρα αποτελούν πλέον μέρος των αγορών.

  Μιλώντας στο Web World News -και αφού, εξαρχής, χαρακτήρισε «φανταστική» τη συγκέντρωση 400 ειδικών απ’ όλη την Ευρώπη στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν για τις δυνατότητες και προοπτικές του crowd funding, του crowd sourcing και του crowd innovation-o Μιχάλης Ψαλλίδας δήλωσε πως το συνέδριο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, που είναι τυχερή καθώς ακολουθεί από τα πρώτα βήματα αυτή τη σχετικά νέα τεχνολογία.

  Προσθέτοντας ότι –με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας- πρέπει να εκμεταλλευτούμε τέτοιες μεθοδολογίες και συνεργασίες, για να πάμε στο… “next – next”, που ήταν και ο τίτλος του συνεδρίου.

  Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία της Crowd policyμε την ΕΤΕ, στο act4Greece (για δωρεές), το i-fund(για επενδύσεις)και στο InnovationPath (για διαγωνισμούς καινοτομίας και δράσεις επιχειρηματικού επιταχυντή),

  ενώ για το τέλος κράτησε την αποκάλυψη ότι ξεκίνησαν οι ετοιμασίες και ο προγραμματισμός για την υλοποίηση (εν ελθέτω χρόνο) ενός πολύ ενδιαφέροντος τεχνολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ICO, όπου tokens και κρυπτονομίσματα θα έχουν αντίκρυσμα σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

  Στο ίδιο session παρουσιάστηκαν θέματα crowd funding και blockchain ενώ στο τέλος υπήρξε πάνελ ομιλητών με συντονιστή τον Michael Gebert, στο οποίο συμμετείχαν οι Μιχάλης Ψαλλίδας, Christian Piska, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και Alejandro Gómez dela Cruz Alcañiz, συνιδρυτής της Icofunding με θέμα«The crowd-based Blockchain as a path to Artificial lIntelligence».

  Στο πάνελ συζητήθηκε η επίδραση που μπορεί να έχει η ταυτόχρονη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της τεχνολογίας του blockchain, σε θέματα που αφορούν την κατανεμημένη αποθήκευση δεδομένων της ζωής και της σκέψης των ανθρώπων (mind chains, mind uploading) για την εκπαίδευση αλγορίθμων και τεχνικών της τεχνητής νοημοσύνης.

  Στην κεντρική σκηνή παρουσιάστηκαν, επίσης, ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και θέματα ενίσχυσης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις με τη βοήθεια του crowd innovation.

  Παράλληλα με την κεντρική σκηνή, διοργανώθηκαν master classes τα οποία εστίασαν στο Crowd funding για την οικονομία και την κοινωνία από στελέχη του act4Greece, του Ιδρύματος Ωνάση και του δικτύου CSR Hellas, καθώς και στα θεσμικά θέματα στην Ευρώπη, το Blockchain και τα initial coin offerings.

  Θετικό το πρόσημο, κατά τον Michael Gebert

  Πολύ καλή ευκαιρία για τη χώρα και την πόλη χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα ο συντονιστής του,Michael Gebert, καθώς συγκεντρώθηκαν εδώ, σε μια συνάντηση κορυφής, όλοι οι επαΐοντες σε θέματα crowd culture στην Ευρώπη.

  Μιλώντας στο Web world News, τόνισε πως ήταν ένα επιτυχημένο συνέδριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα («it was an unconferenced conference» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε) και να επικοινωνήσουν ο καθένας την άποψή του.

  Μάλιστα, αρκετοί τού δήλωσαν ότι, στο πλαίσιο της απαραίτητης δικτύωσης, βρήκαν εδώ τους δυο-τρεις ανθρώπους με τους οποίους πάντα ήθελαν να μιλήσουν και να συνεργαστούν…

  «Εμείς στήσαμε μεν την agenda και το πλαίσιο του συνεδρίου, φροντίζοντας να συμπεριλάβουμε ενδιαφέροντα θέματα, όμως ο απώτερος στόχος ήταν αυτά τα θέματα να προκαλέσουν νέο γύρο συζητήσεων, σε προσωπικό επίπεδο»,

  τόνισε ο κ. Gebert χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σ’ αυτό το δίκτυο των περίπου 400 επαϊόντων, με χαρά υποδέχτηκαν από φέτος τους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας και των συνεργατών της.

 • Startup with Google, νέο πρόγραμμα για startups

  Από το 2011, η Google έχει συνεργαστεί με πάνω από 50 θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τες μέσα σε αυτές τις κοινότητες  να ανθίσουν.

  Οι startups σε αυτές τις κοινότητες, έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας και έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3.9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

  Με το Startup with Google, ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης κεφαλαίων βοηθώντας τις νέες εταιρείες να κάνουν τις μεγάλες ιδέες τους πραγματικότητα.

  Η Ivonna Dumanyan και η Gabrielle Levac είναι αθλήτριες υψηλού επιπέδου. Όταν άρχισαν να παίζουν στις πρώτες ομάδες των κολλεγίων τους, συχνά υπέφεραν από τραυματισμούς, αναγκάζοντάς τες να απέχουν από την αγωνιστική δραστηριότητα και έτσι να χάσουν πολύτιμες ευκαιρίες να είναι ανταγωνιστικές.

  Συνειδητοποίησαν ότι αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό.

  Ανέπτυξαν μια wearable συσκευή, η οποία θα μπορούσε να ανιχνεύσει κόπωση, προειδοποιώντας έτσι το προπονητικό τους team για υψηλό κινδύνο τραυματισμού.

  Η συσκευή τους είχε μεγάλη επιτυχία και σύντομα ίδρυσαν την Fathom AI, μια startup που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους αθλητές να αποφύγουν τραυματισμούς.

  Με έδρα το Durham, πόλη της Βόρειας Καρολίνας , η ομάδα της Fathom εργάστηκε μέσα απο το American Underground Tech Hub, έναν επιχειρηματικό συνεργάτη της Google. Εκεί η ομάδα Fathom έλαβε καθοδήγηση εκπαίδευση και πρόσβαση μέσω σε αυτής της κοινότητας , σε πόρους απο την Google.

  Οι Ivonna και η Gabrielle είναι μόνο δύο από τους πολλούς startuppers που ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται τους πόρους σε αυτές τις κοινότητες της Google , ώστε να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και τις διασυνδέσεις αυτές και να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν,

  καθώς και εργαλεία όπως το G Suite, το Google Cloud, το AdWords, τα οποία τους βοήθησαν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

  Τώρα, συγκεντρώνοντας όλους τους πόρους για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα Startup with Google, ο αμερικανικός κολοσσός ελπίζει να διευκολύνει ακόμα περισσότερο καινοτόμες εταιρείες όπως τη Fathom.

  Ιvonna Dumanyan και Gabrielle Levac, ιδρυτές του Fathom AI

  Στo Startup with Google, υπάρχουν πληροφορίες από Startuppers και ομάδες Google σχετικά με την στελέχωση, τη βελτίωση της ομαδικής συνεργασίας και την αύξηση της χρηματοδότησης.

  Το Startup with Google περιλαμβάνει επίσης το δίκτυο των χώρων συνεργασίας, τα προγραμμάτα Google Developers Launchpad καθώς και συνεργαζόμενους συνεργάτες,

  εφόδια τα οποία παρέχουν στους νέους αυτούς ανθρώπους τη δυνατότητα να επικοινωνούν με την τοπικές κοινότητες , τους συμβούλους και τους επενδυτές που μπορούν να τους βοηθήσουν να ¨ανοίξουν τα φτερά τους ¨.

  Πηγή: blog.google

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!