Συστήνεται εθνικό μητρώο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Posted On Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 09:16 Written by

Τη σύσταση εθνικού μητρώου για τις startups προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο εισάγει επίσης σημαντικά κίνητρα για τους επενδυτές (angel investors).

Για να εγγραφεί μια startup στο μητρώο δεν αρκεί μια δήλωση. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά από σχετική αίτηση της επιχείρησης και θετική εισήγηση από επιτροπή αξιολόγησης.

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εγγραφή, τη διαγραφή, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εγγραφής κ.λπ. θα τις ρυθμίσει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο μέλλον.

Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, ως startup θα θεωρείται κάθε επιχείρηση που εγγράφεται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Ακολούθως, οποιεσδήποτε ρυθμίσεις στην κείμενη νομοθεσία αφορούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, έχουν εφαρμογή μόνο επί των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο εν λόγω Μητρώο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο -και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον- περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα για τους "angel investors".

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που φορολογούμενος (εδώ αναφέρεται μόνο σε φυσικό πρόσωπο και όχι σε εταιρείες όπως τα Venture Capitals) εισφέρει κεφάλαιο σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ποσό ίσο με το 50% του ποσού της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του, αναλογικά, ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίο πραγματοποιήθηκε η εισφορά.

Η συγκεκριμένη έκπτωση εφαρμόζεται για εισφορές που φτάνουν ως τις 300.000 ευρώ ανά έτος και για τη χρηματοδότηση έως τριών startups.

Διαβάστε περισσότερα στο deasy.gr.

Εικόνα: Ronald Carreño, Pixabay

 

Μοιραστείτε το άρθρο στα social media.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!