Έρευνα WBAF: Μείωση ενδιαφέροντος για τις startups λόγω της πανδημίας

Posted On Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 09:14 Written by

Βαριά σκιά στο παγκόσμιο οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών ρίχνει η πανδημία του νέου κορωνοϊού και ο οικονομικός της αντίκτυπος στη διεθνή οικονομία. Οι startups βρίσκονται, πλέον, αντιμέτωπες με μία σειρά από νέες, αλλά και υφιστάμενες, προκλήσεις, οι οποίες δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά τους: η περιορισμένη ρευστότητα και το μειωμένο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, η πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Tο νέο τοπίο, μάλιστα, που διαμορφώνεται στη μετά COVID-19 εποχή, ωθεί ένα σημαντικό ποσοστό των νεοφυών εταιρειών, σε παγκόσμιο επίπεδο, να επανεξετάσει συνολικά το επιχειρηματικό του μοντέλο. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των startups, που προσανατολίζονται σε αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου μετά από την πανδημία, ανέρχεται σε 63%. Απ’ αυτές μάλιστα τις εταιρείες, το 36% δηλώνει ότι έχει συγκεκριμένα σχέδια για στροφή της επιχείρησης σε νέο προσανατολισμό.

Επιπλέον, ένα ποσοστό 17% των startups, διεθνώς, απαντά ότι δεν έχει λάβει ακόμη κάποια σχετική απόφαση, ενώ το 20% δηλώνει απερίφραστα ότι δεν έχει τέτοια σχέδια.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα του World Business Angels Investment Forum (WBAF), το οποίο απαρτίζουν ιδιώτες επενδυτές (angel investors). Η παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις από 81 χώρες του κόσμου, που εκπροσωπούν διάφορους κλάδους της οικονομική δραστηριότητας. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 41% των startups αντιμετωπίζει πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα και της υπηρεσίες του, λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, η πτώση της ζήτησης στην αγορά, που διαπιστώνουν οι τέσσερις στις δέκα νεοφυείς εταιρείες παγκοσμίως, είναι ποσοστιαία μεγαλύτερη από 50%.

Στο μεταξύ, σχεδόν μία στις δύο (46,5%) εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα έτος. Το 11,3% πιστεύει ότι ο αντίκτυπος αυτός θα έχει χρονικό ορίζοντα διετίας - τουλάχιστον. Επίσης, το 40% των startups αναφέρει μείωση της αποτίμησης της επιχείρησης, αν και υπάρχει ένα 22%, που κάνει λόγο για αύξηση.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

Εικόνα: Startup Stock Photos, Pexels

 

Μοιραστείτε το άρθρο στα social media.

 

 
 
 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!