Ενιαίο πιστοποιητικό ασφάλειας για τα δίκτυα 5G ετοιμάζει η Ευρώπη

Posted On Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 15:50 Written by

Ένα ενιαίο πανευρωπαϊκό πρότυπο κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, 5G, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στον Οργανισμό της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον ENISA, να προετοιμάσει το σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για δίκτυα 5G.

 

Το σύστημα πιστοποίησης εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση κινδύνων, που σχετίζονται με τεχνικές ευπάθειες των δικτύων και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. “Η πιστοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα ενιαίο κοινό σύστημα πιστοποίησης θα διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές και να κατανοήσουν οι πελάτες τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός δεδομένου προϊόντος ή υπηρεσίας”, αναφέρει η Επιτροπή. 

Η ασφάλεια των δικτύων 5G αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την ενιαία αγορά και για την τεχνολογική κυριαρχία της Ε.Ε. Τα δίκτυα 5G προσφέρουν περισσότερα δυνητικά σημεία εισόδου για τους επιτιθέμενους λόγω της πιο αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής τους, της έξυπνης υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές του δικτύου, της ανάγκης για περισσότερες κεραίες και της αυξημένης εξάρτησής τους από λογισμικό.

 

Οι απειλές για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Δεδομένου ότι πολλές κρίσιμες υπηρεσίες θα εξαρτώνται από το 5G, η εγγύηση της ασφάλειας των δικτύων είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Ε.Ε.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 5G θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Θα αποτελέσει μείζονα παράγοντα διευκόλυνσης των μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της ζωής των πολιτών και σημαντική βάση για τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό.

 

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

 
Εικόνα: Andrew Neel, Pexels
 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!