Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει επιτάχυνση των επενδύσεων στα δίκτυα 5G

Posted On Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 13:48 Written by

Σύσταση στα κράτη - μέλη να εκπονήσουν, έως τις 30 Μαρτίου 2021, μια κοινή εργαλειοθήκη για την έγκαιρη εγκατάσταση σταθερών και κινητών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των 5G, απευθύνει η Ευρώπη. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η ταχύτητα εγκατάστασης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, ιδίως με την άρση των περιττών διοικητικών εμποδίων. 

Ωστόσο, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020, τα κράτη - μέλη (και το Ηνωμένο Βασίλειο) είχαν διαθέσει κατά μέσο όρο μόνο το 27,5% των πρωτοπόρων ζωνών 5G. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα κράτη - μέλη να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν τυχόν καθυστερήσεις στη χορήγηση πρόσβασης σε ραδιοφάσμα, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη εγκατάσταση του 5G. 

Μέσω της εργαλειοθήκης η Ε.Ε. επιδιώκει να δοθεί έγκαιρη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα 5G και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις των φορέων εκμετάλλευσης στην επέκταση των υποδομών δικτύου. Επίσης, στόχος είναι να καθιερωθεί μεγαλύτερος διασυνοριακός συντονισμός για τις εκχωρήσεις ραδιοφάσματος, με σκοπό τη στήριξη καινοτόμων υπηρεσιών 5G, ιδίως στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίζει, επίσης, κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με βέλτιστες πρακτικές για την παροχή έγκαιρης πρόσβασης στο ραδιοφάσμα για τα δίκτυα 5G, καθώς και για την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού της εκχώρησης ραδιοφάσματος για διασυνοριακές εφαρμογές 5G.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη να προσδιορίσουν και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για την εργαλειοθήκη έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020, ενώ θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον κατάλογο των βέλτιστων πρακτικών έως τις 30 Μαρτίου 2021.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!