Η πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα

Posted On Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 15:09 Written by

Καίριο πλήγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχει καταφέρει η πανδημία, γεγονός που αναγκάζει τις εταιρείες του κλάδου να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που βίωσαν διαταραχές, σχεδιάζουν να αναπροσαρμόσουν ψηφιακά το μοντέλο λειτουργίας των εφοδιαστικών τους αλυσίδων.

Ακόμα και οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν σε μικρότερο βαθμό, σκέφτονται να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους σε τεχνολογία. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (machine learning), ενισχύονται στον κλάδο.

Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν εξετάζουν τη χρήση καινοτόμων νέων τεχνολογιών, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, τα drones και οι τεχνολογίες προσομοίωσης (π.χ. digital twin). Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μέλλον των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι ψηφιακό και αυτόνομο. Οι επικεφαλής των λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας εκτιμούν ότι η πανδημία θα επιφέρει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού (64%) και την εδραίωση της αυτονομίας των εφοδιαστικών αλυσίδων (52%), μέχρι το 2025.

Αναφορικά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, το 59% των επιχειρήσεων έχουν δρομολογήσει πιλοτικές δοκιμές χρήσης της μηχανικής μάθησης ή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με ένα 36% να βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού των επενδύσεών τους.

Η υγειονομική κρίση έπληξε τρεις στις τέσσερις εφοδιαστικές αλυσίδες (72%), με μόλις 11% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (57%) αντιμετώπισαν λειτουργικές διαταραχές κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Πιο έντονα επλήγησαν οι κλάδοι της λιανικής (74%), των βιομηχανικών προϊόντων (82%) και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

Εικόνα: Tiger Lily, Pexels

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!