Το Viber δεν είναι πια αυτό που ήταν…

Posted On Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 12:58 Written by
Rate this item
(1 Vote)

Οι νέες δυνατότητες της γνωστής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων αναλύθηκαν στο eCommerce Expo 2018

Όσοι θεωρείτε το Viber σαν μία δημοφιλή μεν, αλλά απλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων με κάμποσα εκατομμύρια χρήστες, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας.

Γιατί, δεν είναι πλέον μόνο αυτό, όπως μας διαβεβαίωσε ο Konstantin Kostadinov, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρίας (που ανήκει πλέον στη Rakuten, από τα «καλά» ονόματα του fintech) για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, που με άξιο συμπαραστάτη επί σκηνής τη Zarena Koncheva, υπεύθυνη Marketing στην ίδια περιοχή, ήταν από τους πιο «ζωντανούς» ομιλητές του συνεδρίου στο πλαίσιο του eCommerce Expo, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Είναι πλέον κι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για marketing”, μας τόνισε. «Πώς το δικαιολογείς αυτό;» τον ρωτήσαμε, σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε πριν ανέβει στη σκηνή. Αντί για επιχειρήματα, μας έφερε το παράδειγμα της Coca Cola, καθώς η πασίγνωστη εταιρεία αναψυκτικών έτρεξε πρόσφατα μια πολύ δημοφιλή καμπάνια μέσα από stickers, με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της στους χρήστες κινητών, στη Βουλγαρίας, δηλαδή στην πλειοψηφία του πληθυσμού...

Τί έκανε; Χρησιμοποίησε ένα sticker-pack, προκειμένου να ανακοινώσει το προωθητικό πρόγραμμά της αποκλειστικά μέσω Viber, ένα δημόσιο account με μοναδικό multimedia content κι ένα chatbot ώστε να δημιουργήσει engagement με τους followers για το πρόγραμμά της “Under the cap”, επιβραβεύοντας τους καταναλωτές με ειδικούς ανταλλάξιμους κωδικούς, κρυμμένους κάτω από το καπάκι της συσκευασίας.

Ο κ. Kostadinov μας υπογράμμισε ότι η καμπάνια με stickers είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για τις εταιρείες, εφόσον λειτουργεί σαν “μαζική πρόσκληση” για χιλιάδες καταναλωτές / πελάτες, συγκεντρώνοντάς τους σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, από όπου κατόπιν οι εταιρίες μπορούν να αντλήσουν εξαιρετικά conversion rates, αλλά και να αυξήσουν τη δημοφιλία του ίδιου του προϊόντος τους.

«Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας» ρωτήσαμε. «Στην περίπτωση μας, οι διαφημίσεις είναι user-triggered, δηλαδή οι ίδιοι οι χρήστες ζητούν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Η Viber δεν θα κάνει τα λάθη που έκαναν άλλοι ανταγωνιστές της, παρεμβάλλοντας διαφημίσεις – δεν «πετάμε διαφημίσεις στα μούτρα» των χρηστών μας και ποτέ-μα ποτέ δεν πρόκειται να διακόψουμε μια συνομιλία, ούτε πολύ περισσότερο να ακούσουμε τι λέγεται...

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα conversion rates μας είναι τόσο υψηλά: επειδή οι χρήστες επισκέπτονται οικειοθελώς τα σημεία διεξαγωγής της καμπάνιας. Λαμβάνουν μήνυμα από τη διαφημιζόμενη εταιρεία το οποίο πρέπει να αποδεχθούν, πριν αρχίσει οποιοδήποτε διάδραση με το chatbot, που βεβαίως θα ωφελήσει και το brand».

«Άραγε, οι χρήστες καταλαβαίνουν πως το Viber είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων»; τον ρωτήσαμε, προσθέτοντας πως αυτό ίσως δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τον οποίο κι ο ίδιος προσπάθησε να προσεγγίσει μέσω της συμμετοχής στο eCommerce Expo…

Το ανώτερο στέλεχος της Viber μας τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε, είναι κάτι πολύ καινούριο και δεν είχαμε ακόμα την ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε την αγορά - γι’ αυτό άλλωστε, κάνουμε κι αυτή την παρουσίαση στο συνέδριο.

Με δυο λόγια, η αφετηρία για κάθε brand, το τι μπορούν να κάνουν, ξεκινάει από το τι μπορούν να πληρώσουν για να αποκτήσουν εκατομμύρια συνδρομητών και υψηλό βαθμό conversions, όσον αφορά στο brand τους – είναι πλέον εφικτό να γίνουν τα πράγματα πολύ γρήγορα και να διεκδικήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία, χρησιμοποιώντας το Viber», μας διαβεβαίωσε.

«Οι χρήστες, από την πλευρά τους, πρέπει να αποδεχτούν τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας, πριν ξεκινήσουν οτιδήποτε, στο «ταξίδι» τους, τόσο σ’ ό,τι αφορά στο chatbot, όσο και στα brands…»

 

Read 393 times

Related items

 • Είναι ευκολότερο να ‘κάνουμε δουλειές’ μαζί…..

  Η πρόεδρος του Βουλγαρικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου μιλάει στο WebWorldNews

  Πάντα χαμογελαστή και ανοιχτόκαρδη, η πρόεδρος του Βουλγαρικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Τζανέτ Ναϊντένοβα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις -παρά τη σύντομη παρουσία της στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του eCommerce Expo, στα τέλη Νοεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο- μιλώντας σε όλους και για όλα.

  Εντυπωσιάστηκε από τα περίπτερα των εκθετών, αλλά και από τις ομιλίες στο συνέδριο και υποσχέθηκε να επιστρέψει… δριμύτερη, στην επόμενη διοργάνωση!

  Φυσικά, δεν αρνήθηκε να απαντήσει στις λίγες ερωτήσεις που της υπέβαλε το team του WebWorldNews, στις οποίες -όπως είναι ευνόητο- η πρώτη αναφορά ήταν για τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σ’ αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο…

  Ποιες είναι οι προοπτικές για συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου?

  «Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι Έλληνες που αγοράζουν από βουλγαρικά ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι το 36% των Βουλγάρων αγοράζουν από ξένα eShops.

  Είμαστε γείτονες, επομένως είναι ευκολότερο να ‘κάνουμε δουλειές’ μαζί… Μπορούμε να αγοράσουμε από εσάς τουριστικές υπηρεσίες, να κλείσουμε διαμονή σε ξενοδοχεία, που εξυπηρετούν πολύ τους Βουλγάρους…»

  Πόσοι Βούλγαροι έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στο Internet και πόσοι από αυτούς αγοράζουν online, ιδιαίτερα από τα smartphone τους;

  «Είναι πολύ φτηνό πια το Internet στη Βουλγαρία, το ίδιο και οι συσκευές – όλοι έχουν smartphones, μικροί και μεγάλοι, κι έτσι είναι εύκολη η πρόσβαση στα eShops από τις συσκευές τους.

  Σε περίπου 1,2 εκατομμύριο υπολογίζονται οι online αγοραστές, επί επτά εκατομμυρίων πληθυσμού». Άρα, υπάρχει ανάπτυξη στο eCommerce… «Υπάρχει, βεβαίως - για το 2018, υπολογίζεται να φτάσει στο 30%, με τη διείσδυση του Internet στον πληθυσμό περίπου στο 64%...»

  Πείτε μας για τον Βουλγαρικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου, τους στόχους και τα μέλη του…

  “Μέλη του είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες στη βουλγαρική αγορά, παρότι είναι σχετικά νέος σύνδεσμος.Συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 – προχωράμε βήμα-βήμα, με τη διαμόρφωση πολιτικών να είναι η βασική προτεραιότητά μας.

  Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα δυναμικό στη Βουλγαρία και την Ευρώπη – είναι σημαντικό για εμάς, να ξεκινάμε από σωστές βάσεις σ’ αυτό το θέμα, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς.

  Από την άλλη πλευρά, έχουμε δημιουργήσει -σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας μας- ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και εργαστήρια, προκειμένου να επιμορφώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αποκτήσει τις αναγκαίες δεξιότητες και να εργαστεί στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου – χρειαζόμαστε περισσότερους που να μπορούν να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου».

  Ποιο ήταν το δικό σας background, χάρη στο οποίο αναδειχθήκατε στο αξίωμα της προέδρου του Βουλγαρικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου;

  «Σπούδασα Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Σόφιας, συνέχισα με Marketing και Καινοτομία και θέλησα να «παντρέψω» τις γνώσεις της τεχνολογίας με τις γνώσεις της αγοράς – όπως γνωρίζετε, το digital marketing είναι πλέον μισό τεχνολογία και μισό σκέψη και δράση… ξεκίνησα ως σύμβουλος digital marketing το ’99, η εταιρία μου έγινε γρήγορα μια από τις κορυφαίες, συνεργάστηκα μάλιστα με μια εταιρία συμβούλων από τη Θεσσαλονίκη -πολύ καλοί επαγγελματίες- κι από εκεί τα πράγματα πήραν το δρόμο τους…»

   

 • Σημαντική για την ενιαία ψηφιακή αγορά η κατάργηση του γεω-αποκλεισμού!

  Συναντήσαμε τη Szilvia Szekely, στέλεχος της DG Competition, στο παρασκήνιο της πρόσφατης ομιλίας της στην Αθήνα

  Μια μόλις εβδομάδα πριν τεθεί σε ισχύ (κάτι που έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2018) ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον οποίο καταργείται κάθε μορφή γεωγραφικού αποκλεισμού στις διασυνοριακές online αγορές, μια πρακτική διακριτικής μεταχείρισης που στερεί από τους δικτυακούς καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης και αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών σε δικτυακό τόπο που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος, βρέθηκε στην Αθήνα η Szilvia Szekely, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Senior case handler, Digital Single Market Task Force European Commission / DG Competition, ο πλήρης τίτλος της), προκειμένου να μιλήσει ως keynote speaker στο συνεδριακό σκέλος της φετινής eCommerce Expo.

  Κι όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της αφιερώθηκε σ’ αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως «η απαγόρευση του γεωγραφικού αποκλεισμού αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, καθώς ο κανονισμός θα άρει όσες διακρίσεις γίνονται σήμερα βάσει της υπηκοότητας, του τόπου διαμονής και του τόπου εγκατάστασης» του χρήστη – υποψήφιου αγοραστή.

  Η κ. Szekely υπογράμμισε τόσο από έδρας, όσο και κατ’ ιδίαν -μιλώντας στους συνεργάτες του Web World News- ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί έρευνα στον τομέα του eCommerce, η οποία θα λειτουργήσει ως γνώμονας για την περαιτέρω χάραξη στρατηγικής, με ό,τι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από πλευράς πολιτικής βούλησης και νομοθεσίας, με στόχο τη διαφάνεια στην τιμολογιακή πολιτική και τον ανταγωνισμό στις τιμές, πράξη που θα έχει αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής».

  Στη διάρκεια της ομιλίας της, η κοινοτική αξιωματούχος παρέθεσε στοιχεία βασισμένα στα πρώτα ευρήματα έρευνας με αντικείμενο την online τιμολόγηση, που δείχνουν ότι το 53% των εμπόρων λιανικής ψάχνουν να μάθουν τί τιμές έχουν οι online ανταγωνιστές τους, το 67% χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για τον σκοπό αυτό, ενώ το 78% ρυθμίζει τις τιμές του σύμφωνα μ’ εκείνες του ανταγωνιστή.

  Τον κύκλο συμπληρώνουν οι κατασκευαστές, καθώς από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι το 30% εξ αυτών ανιχνεύει συστηματικά τις τιμές λιανικής των προϊόντων τους τα οποία πωλούνται από ανεξάρτητους διανομείς»…

  Σε πιο προσωπικό τόνο, η κ. Szekely μας αποκάλυψε πως συχνά παρατηρεί τη συμπεριφορά της μεγαλύτερης κόρης της – ήδη, online αγοραστή, με ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες- και σε ερώτηση αν η συγκατοίκηση με τη νέα γενιά επηρεάζει -προφανώς, ως ένα βαθμό- τη δική της αίσθηση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, παραδέχθηκε πως αυτό όντως συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο.

  «Μαθαίνουμε από τα παιδιά, που γνωρίζουν πια πολύ καλά πώς να αγοράζουν online, κι αυτά μαθαίνουν από εμάς, επηρεάζοντάς μας, ταυτόχρονα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η υψηλής συχνότητα των αγορών τους αποτυπώνεται και στις έρευνας αγοράς

 • Γίνονται βήματα στο ηλεκτρ. εμπόριο, όμως χρειάζονται κι άλλα…

  Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, μιλάει στο Web World News

  Λίγη ώρα πριν ανοίξει με τον χαιρετισμό του το Συνέδριο της φετινής -άκρως επιτυχημένης, όπως τη χαρακτήρισαν όσοι βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο- eCommerce Expo, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή στο υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δημήτρης Αυλωνίτης, δέχθηκε να μιλήσει στο Web World News αφ’ όλης της ύλης, αποτιμώντας τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και περιγράφοντας σε αδρές γραμμές την αυριανή.

  Σημειώνοντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως σήμερα, αλλά και αναγνωρίζοντας τα σημεία όπου χρειάζεται να καταβληθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να αποκτήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα που του πρέπει…

  Πού βρισκόμαστε, ποιο είναι για σας το στίγμα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, σήμερα, και πού το εντάσσετε;

  Υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο εντός του οποίου εντάσσεται η συνολική μας πολιτική και για το ηλεκτρονικό εμπόριο – αυτό είναι η αναπτυξιακή στρατηγική, που δίνει έμφαση στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

  Θεωρούμε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σ’ αυτό το κομμάτι, με τη δημιουργία καινούριων, ευέλικτων, πολυεπίπεδων καναλιών πώλησης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στο κομμάτι του development, αλλά και της καθαρά λιανικής, και φυσικά με τη διασύνδεσή του με Έλληνες παραγωγούς, ανθρώπους που παράγουν είτε καινοτόμα, είτε υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα -ακόμα και στον αγροδιατροφικό τομέα, γιατί όχι;

  Οι εξαγωγές μας σ’ αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά δυναμικές, αλλά δεν έχουμε κάνει όσα βήματα θα θέλαμε σε θέματα τυποποίησης-μεταποίησης των προϊόντων και γενικά προστιθέμενης αξίας - προκειμένου να δημιουργηθούν αλυσίδες αξίας, οι οποίες θα πάνε στο εξωτερικό.

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο -οι μεγάλες πλατφόρμες παραμένουν το κλασικό παράδειγμα– μπορεί να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, να ανοίξει νέες αγορές, να δώσει κίνητρα σ’ όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που συναποτελούν την αλυσίδα αξίας, ώστε να συνεργαστούν και να πάνε παρακάτω…

  Τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Πολιτεία, με προγράμματα, κίνητρα, ελαφρύνσεις ή ό,τι άλλο, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη αυτού του κλάδου;

  Τρία πράγματα μπορούμε να κάνουμε: Οριζόντια, είναι τώρα στη Βουλή μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία δίνουν κάποιες πρώτες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, άρα θα ευνοήσουν και το ηλεκτρονικό εμπόριο…

  Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε στο ρυθμιστικό περιβάλλον πχ. πρόσφατα αναθεωρήσαμε και επικαιροποιήσαμε συνολικά την καταναλωτική νομοθεσία σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με κύριο γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων ηλεκτρ. εμπορίου, σε θέματα όπως η εμπορική εγγύηση, ο ορισμός του καταναλωτή κλπ.

  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιλάμε για επιχειρήσεις και καταναλωτές, businesses και consumers, εξ ου και τα ακρωνύμια B2C και B2B, που συχνά χρησιμοποιούμε – τώρα μπαίνει και η έννοια του πελάτη – του Customer, που μπορεί μεν να ασκεί εμπορική δραστηριότητα, αλλά μέσω του ηλεκτρ. εμπορίου αναπτύσσει ουσιαστικά συναλλαγές εμπορικής φύσης με άλλες επιχειρήσεις, χωρίς να είναι ακριβώς B2B, είναι σε μια γκρίζα ζώνη.

  Το ποιος ορίζεται ως καταναλωτής έχει να κάνει και με τα δικαιώματά του – καμιά φορά, οι επιχειρήσεις ηλεκτρ. εμπορίου δεν ξέρουν, λόγω της απόστασης, με ποιόν μιλάνε και τι δικαιώματα πρέπει να του δώσουν – αυτό προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε (ΣΣ. τον Γενάρη του ’19) και νομίζω το καταφέραμε…

  Ναι, αλλά η γραφειοκρατία είναι πάντα εδώ…

  Τους τελευταίους μήνες, αναπτύσσουμε για το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικότερα την ηλεκτρ. διακυβέρνηση τη δυνατότητα να συσταθούν online επιχειρήσεις με λίγα και απλά βήματα (άρα, προσαρμοζόμαστε στην κουλτούρα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, θέτοντας στη διάθεση των ενδιαφερομένων πλήρως ηλεκτρονικές υπηρεσίες).

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούνιο και για ένα χρόνο, δηλ. ως τον Ιούνιο του 2019, παρέχεται η δυνατότητα εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας δωρεάν και, στη συνέχεια, στο 30% του κόστους που είχε στο γκισέ, δηλ. κατά 70% λιγότερο.

  Ενδεικτικά, από τον Ιούνιο του 2018 έχουν συσταθεί online περίπου 700 επιχειρήσεις μορφής ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία). Ο ελάχιστος χρόνος σύστασης είναι μόλις 9 λεπτά για μονοπρόσωπη και 45 λεπτά για πολυπρόσωπη, επειδή χρειάζεται να υπογράψουν περισσότεροι, και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ημέρα.

  Αυτά έχουν ήδη γίνει και το μήνυμα που θέλω να στείλω, είναι ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται –οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πολλές δυνατότητες, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια για αναμόρφωση των κανόνων του Εμπορικού Δικαίου.

  Όσο για την ενεργό υποστήριξη, στην οποία αναφερθήκατε, υπάρχουν τα ευρύτερα προγράμματα ΕΣΠΑ «Ψηφιακό Άλμα» και «Ψηφιακό Βήμα», που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων – εννοείται ότι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών καναλιών πώλησης (e-shop), ηλεκτρονικής διαχείρισης αποθήκης, ηλεκτρονικής τιμολόγησης, διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ. είναι δαπάνες που καλύπτονται από αυτά τα προγράμματα, τα οποία ήδη τρέχουν και αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα επεκταθούν…

  Όμως, οι εταιρίες του κλάδου συνεχίζουν να διαμαρτύρονται…

  Δεν έχουμε λύσει ακόμα ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον κλάδο, το οποίο είναι ότι η μέση επιχείρηση ηλεκτρ. εμπορίου στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα και διπλάσιο κόστος μεταφοράς, σε σχέση με τον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της, λόγω γεωγραφίας, αλλά και κάποιων ιδιαιτεροτήτων που έχει η ελληνική αγορά μεταφορών…

  Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: από τη μια, αυτοί που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς λένε ότι δεν υπάρχει κρίσιμος όγκος δεμάτων, ο οποίος θα δημιουργούσε οικονομίες κλίμακας και θα έριχνε το μοναδιαίο κόστος μεταφοράς, κι από την άλλη, οι επιχειρήσεις λένε ότι όλο αυτό αποτελεί για εμάς αντικίνητρο, αφού δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δημιουργήσουμε κρίσιμο όγκο, αν εσείς δεν ρίξετε πρώτοι τις τιμές σας…

  Γι’ αυτό το λόγο, σχεδιάζουμε -στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας με τη ΓΓ Βιομηχανίας, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και θα βγει στον αέρα μέσα στο ‘19 - μια δράση συνεργατικών σχηματισμών (cluster), η οποία θα απευθύνεται σε εμπορικές επιχειρήσεις (εξ ορισμού και σ’ εκείνες του ηλεκτρ. εμπορίου), σε επιχειρήσεις logistics, αλλά και σε μεταποιητικές.

  Πιστεύουμε ότι με τέτοιους συνεργατικούς σχηματισμούς, θα υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες, ώστε να συγκεντρωθούν εύκολα οι απαιτούμενοι όγκοι δεμάτων και να δημιουργηθούν οι οικονομίες κλίμακας που θα ρίξουν τις τιμές για τα κόστη μεταφοράς, επιτρέποντας στα ελληνικά προϊόντα να βγουν με ανταγωνιστικές τιμές στη διεθνή αγορά.

   

   

 • Επανάσταση επικρατούσα, δημιουργεί δίκαιο...

  Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον  Δημήτρη Λιτσικάκη country manager της Revolut στην Ελλάδα

  Ο πιο γνωστός (και γενικά αποδεκτός, καθώς παραλλαγές υπάρχουν πολλές) ορισμός της καινοτομίας την θέλει ως «μια πρωτότυπη εφαρμογή που δίνει λύση σε υπαρκτές ανάγκες του συνόλου ή και μέρους τη αγοράς, σ’ ό,τι αφορά προϊόν, υπηρεσία ή διαδικασία».

  Όποιο από τα τρία κι αν πετύχεις, μπορείς να πας καλά, αν έχεις τις σωστές προδιαγραφές και μια γερή δόση τύχης με το μέρος σου.

  Αν πετύχεις δυο, θα πας σίγουρα καλύτερα. Αν πετύχεις τρία στα τρία…ε, τότε ποιος σε πιάνει! μιλάμε πλέον για επανάσταση -revolution, που λένε και στο χωριό μου…

  Η πιο γνωστή fintech startup στις μέρες μας, η Revolut (ένα -ion της λείπει, μονάχα, για την επανάσταση, αν το προσέξετε) όπως όλα δείχνουν, έχει πετύχει αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό, εξ ου και ο τεράστιος θόρυβος γύρω από το όνομα και τις δραστηριότητές της, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε ελληνικό, καθώς η χώρα μας ήταν μια από τις πρώτες στον κόσμο στις οποίες δημιούργησε τοπικό γραφείο.

  Αναγκαία και επιβεβλημένη, λοιπόν, η συζήτηση με τον Δημήτρη Λιτσικάκη, τον Country Manager της Revolut στην Ελλάδα, προφανώς εφ’ όλης της ύλης και με μπόλικες αφορμές πάνω στο τραπέζι, δίπλα στους καφέδες, τα παγωμένα νερά και το μαγνητόφωνο…

  Δημήτρης Λιτσικάκης

   

  Πώς πάμε, λοιπόν;

   «Πολλά και καλά τα νέα μας…» Δεν έλεγε ψέμματα! Γιατί η Revolut έχει πετύχει πολλά, πάρα πολλά στα τρία (μόλις!) χρόνια της ιστορίας της - η πρότασή της έπιασε, έγινε viral κι ετοιμάζεται πλέον για περισσότερα… Τα νούμερα είναι αψευδής μάρτυρας: με πάνω από δυο εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη μονάχα, έχει ήδη σηκώσει 340 εκατ. δολάρια από μεγάλα επενδυτικά funds (τα 250, στα τέλη Απριλίου) και η αξία της έχει εκτοξευτεί στα 1,7 δις…

  Κι όλα αυτά, χωρίς να βάλει ποτέ μια διαφήμιση ή να πληρώσει για κάποιας μορφής προβολή, αλλά μ’ αυτή την τραπεζική εφαρμογή να έχει σταθερά 4,8-4,9 αστεράκια στα 5 στα διάφορα shops!

  Μιλάμε για καθαρό unicorn και για χαρακτηριστική ένδειξη εμπιστοσύνης, που προσφέρει προφανώς ικανοποιητικότατη «τροφή» στην υψηλή δυναμική και τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρίας.

  Ποια είναι αυτά;

  «Οι επενδύσεις θα αξιοποιηθούν αφενός για τον εμπλουτισμό της εφαρμογής με νέες δυνατότητες – θα αυξήσουμε τους εργαζομένους μας από τα 350 στα 800 άτομα ως το τέλος του χρόνου, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο- αφετέρου για τη διεθνή επέκτασή μας.

  Στα υφιστάμενα γραφεία μας σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα και πρόσφατα, μέσα στον Μάιο, σε Ρουμανία, θα προστεθούν άλλες επτά χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.

  Δηλαδή, θα πάμε εκεί όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ex-pats και δυτικός τρόπος σκέψης, με κοινό παρονομαστή τα αγγλικά».

  Κι εδώ;

  «Εδώ κάνουμε γοργά βήματα – αν και ανοίξαμε τα γραφεία μας μόλις πριν από ενάμιση μήνα, έχουμε πολλαπλασιάσει τους χρήστες μας… χώρια που υπήρχαν και χρήστες πριν καν ανοίξουμε, μια «μαγιά» 60.000 ατόμων που γράφτηκαν στην κοινή για όλους πλατφόρμα, μαθαίνοντας γι’ αυτήν μόνο από στόμα-σε-στόμα.

  Το γραφείο, λοιπόν, άνοιξε για να εξηγήσουμε περισσότερο στον κόσμο τι κάνουμε και για να επιδιώξουμε συνέργειες στον εμπορικό τομέα, με partners που ψάχνουν καινοτόμες λύσεις για τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε πρόσφατα (ΣΣ. στις 02/05) με την Hellas Direct, η οποία αποτελεί πρωτιά για το σύνολο της Revolut και μας γεμίζει χαρά!

  Εμείς κάνουμε ανατροπή στο fintech, αυτοί στο insuretech – έχουμε banking και ασφάλειες, άρα η συνέργεια έχει νόημα… Στόχος μας είναι να φτιάξουμε προσιτά προϊόντα που θα κάνουν, μέσα από το κινητό του και τη Revolut, ευκολότερη τη ζωή του πελάτη και μάλιστα θα τον ανταμείβουν – πχ. αν συστήσει ένα φίλο στην ασφαλιστική, θα κερδίζει κι αυτός bonus που θα πιστώνεται άμεσα, στην κάρτα του, για να το χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει – σε αντιδιαστολή με τη γνωστή τακτική των δωροεπιταγών...

  Τέτοιες λύσεις είναι εύκολες στην υλοποίησή τους για εμάς – η Hellas Direct είναι η πρώτη εφαρμογή σε θέματα loyalty και όχι μόνο. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα κι αυτός είναι ένας λόγος που εγώ ανέλαβα ως country manager για την Ελλάδα – να κάνουμε τέτοιες συνέργειες…»

  Όλα αυτά τα κάνεις μόνος σου;

  «Προς το παρόν, ναι – είμαστε σε αναζήτηση στελεχών, για να κτίσουμε την ομάδα μας, ψάχνουμε αρκετές ειδικότητες… Υπάρχουν, πάντως, γύρω στα 20 άτομα στην Ελλάδα και 10 στην Κύπρο, που μας βοηθούν στην προώθηση του brand ως ambassadors - έρχονται στα events, εξηγούν τις δυνατότητες και πληροφορούν όποιον χρειάζεται…

  Μια άλλη καλή ιδέα των ιδρυτών, ήταν να βάλουν στο παιχνίδι του fund-raising τους ίδιους τους χρήστες: αν έχεις κατεβάσει την εφαρμογή και σου αρέσει, μπορείς να επενδύσεις στην startup μας μέσω ενός συστήματος crowdfunding – όσοι έβαλαν πχ. 5000 € στην αρχή, έχουν γίνει πλέον πλούσιοι, παίρνοντας δεκάδες φορές τα χρήματά τους πίσω!

  Και σε μένα ερχόντουσαν τους τελευταίους μήνες αρκετοί, ζητώντας μετοχές… όπως έχουν πάρει κι όλοι όσοι εργάζονται σήμερα για τη Revolut!

  Δουλεύουμε σκληρά, χωρίς περιττές καθυστερήσεις και αλλεπάλληλα meeting, γι’ αυτό και μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχουμε φτάσει σε Unicorn status… είναι εντυπωσιακό, ακόμα και για μένα, που προέρχομαι από τον χώρο του project management και του agile (ΣΣ. ο Δημήτρης Λιτσικάκης έχει εργαστεί στο χώρο των συστημάτων πληρωμών, σε startup-oriented communities, αλλά και στην ΙΒΜ ως project manager μεγάλων έργων, ξεκινώντας από δική του startup στα 17 του, που έφτανε τα 5 εκατ. pageviews/μήνα!)

  Δεν είναι για όλους, πάντως, αυτό το στιλ – πρέπει να σου ταιριάζει κι αυτό για μένα, ευτυχώς, ισχύει…»

  Ποιος είναι ο στόχος για την Ελλάδα;

   «Σ’ ό,τι κάνουμε, γνώμονας είναι να φέρουμε τη Revolut σ’ όσους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως μπορούμε, καθώς πιστεύουμε ότι έτσι συνεισφέρουμε στη δραστική μείωση κόστους, σε τομείς όπου δεν υπάρχει πια κανένα απολύτως νόημα… πχ. προμήθεια σε μετατροπές συναλλάγματος ή τραπεζικά εμβάσματα, σ’ εμάς δεν υπάρχει!

  Δεν χρειάζεται να αρμέγουμε τους χρήστες μας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φέρουμε έσοδα… γενικά, είμαστε αλλεργικοί στις χρεώσεις! Παράλληλα με τα καθαρά τραπεζικά προϊόντα, όμως, μεταλλάσσουμε τη Revolut σε μια πλατφόρμα που θα προσφέρει κι άλλα προϊόντα πχ. ταξιδιωτική ασφάλεια, η οποία θα ενεργοποιείται μόλις το κινητό σου (άρα κι εσύ, που το κρατάς) βρεθεί σε άλλη χώρα – μόλις 1 € τη μέρα, με ιατρική και οδοντιατρική κάλυψη – η οποία διακόπτεται μόνη της, μόλις επιστρέψεις στη βάση σου!

  Επίσης, ένας στους τρεις χρήστες σπάει το κινητό του μέσα στον πρώτο χρόνο – το ασφαλίζουμε με μια λίρα την εβδομάδα κι αυτή είναι η φτηνότερη τιμή στην Ελλάδα, το ψάξαμε! Πληρώνεις με τον μήνα ή τον χρόνο…»

  Πώς γράφεσαι μέλος;

   «Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να πας κάπου, ούτε να μαζέψεις χαρτιά, εκκαθαριστικά κλπ. Λειτουργούμε βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών και ζητάμε τα απολύτως απαραίτητα: μια σάρωση του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σου και μια selfie, ότι εσύ είσαι εσύ…

  Σε λιγότερο από 2 λεπτά, έχεις ΙΒΑΝ λογαριασμό, λειτουργικό από την πρώτη στιγμή – μοναδικός περιορισμός, οι μεταφορές χρημάτων στον νέο να γίνονται από υφιστάμενο τραπεζικό λογαριασμό, για να υπάρχει καταγραφή….

  Διασφαλίζουμε το σύστημα (απέναντι σε ξέπλυμα χρημάτων, τρομοκρατία κλπ.), μην επιτρέποντας καταθέσεις μετρητών. Πιστεύουμε στο cashless society και μάλιστα ο CTO μας θεωρεί ότι αυτό θα έχει γίνει πραγματικότητα ως το 2030!

  Δες, για παράδειγμα, τι γίνεται στη Σουηδία, που κατά 80% είναι ήδη cashless… Δεν θέλουμε να υπάρχει μαύρο χρήμα, αλλά διαφάνεια! Μάλιστα, έχουμε εισάγει και τα vaults, κάτι σαν ηλεκτρονικούς «κουμπαράδες», όπου αποταμιεύεις τα «ψιλά» σου ή μπορείς να κάνεις και μίνι καταθέσεις… δες το και σαν παιχνίδι!

  Έχουμε, επίσης εξαιρετικά analytics, με γραφήματα για όλες τις συναλλαγές που σου επιτρέπουν πολύ καλύτερη διαχείριση…»

  Βοηθάει σίγουρα το όλα σε ένα – αν όμως, χάσεις το πορτοφόλι σου ή την κάρτα σου;

  «Εδώ επεμβαίνει η ασφάλεια του συστήματος: αν το χάσεις στον Πειραιά και πάει να γίνει μια ανέπαφη συναλλαγή στο Χαλάνδρι, το σύστημα θα καταλάβει τη διαφορά τοποθεσίας από τη θέση του κινητού και δεν θα επιτρέψει τη συναλλαγή.

  Όλα αυτά, προφανώς, διατηρώντας την ανωνυμία στα δεδομένα, με γερή κρυπτογράφηση και πλήρη συμμόρφωση με το νέο κανονισμό GDPR…»

  Ποιόν θεωρείτε πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή;

   «Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε την Uber (που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βγάζει κάρτα), αλλά όχι τις τράπεζες (που τις βλέπουμε ως συνεργάτες)…

  Προοπτικές και μέλλον;

  «Πρώτο μέλημά μας είναι να αναπτύξουμε τη βάση του B2C, πλάι στο Revolut for Business (όπου προσφέρουμε τρεχούμενο λογαριασμό και πολλές πρακτικές λύσεις).

  Δίπλα στους ‘απλούς’ (standard) και τους premium χρήστες, θα έχουμε στο εξής και τους platinum, που εφοδιάζονται με την πιο cool, μεταλλική, ανάγλυφη και ανέπαφη κάρτα, η οποία δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα για έως 1% cash-back στις συναλλαγές κάθε φορά, που θα επιστρέφει σε crypto (!), ελεύθερη χρήση προσωπικού βοηθού (concierge), δωρεάν ασφάλιση παγκοσμίως, εκπτώσεις, άμεση πρόσβαση σε νέες δυνατότητες (κάθε μήνα και μια) κι άλλα πολλά…

  Το κόστος της φτάνει τα 120 € (έναντι 80 € ετησίως του premium) και το motto μας είναι “your global lifestyle app”…

  Μ’ άλλα λόγια, είμαστε εκεί για τον global citizen, οπουδήποτε μας χρειαστεί.

  Επίσης, δημιουργούμε δικά μας lounges για τους χρήστες μας σε μεγάλα αεροδρόμια, ενώ για τους Έλληνες θα ενεργοποιηθούν σύντομα προσφορές, ως αποτέλεσμα συνεργειών, σε πολλούς τομείς στον ευρύτερο χώρο του loyalty – όπως αυτή με την Hellas Direct εδώ ή με την Booking.com σε διεθνές επίπεδο!

  Μιλάμε με πολλούς για τα σχέδιά μας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο… Και, μιας και μιλήσαμε για κρυπτονομίσματα, για τους λάτρεις του blockchain εισάγουμε δυο νέα, τα bitcoin-cash (BCH) και το πολλά υποσχόμενο Ripple».

  Αναμείνατε στο ακουστικό (του κινητού) σας, λοιπόν!

 • Το μέλλον της ευρυζωνικότητας συζητήθηκε στην Αθήνα

  Το Broadband Forum ανέδειξε την ολιστική προσέγγιση που επικρατεί πλέον στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων

  Ένας από τους πιο «καυτούς» σε γεγονότα και εξελίξεις τομείς της τεχνολογίας, που παράλληλα παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά μας, είναι αναμφισβήτητα αυτός των ευρυζωνικών δικτύων – αφενός, γιατί οι εξελίξεις εκεί είναι ραγδαίες, αφετέρου γιατί -όποιες κι αν είναι οι αλλαγές- η επίδρασή τους είναι άμεση και καταλυτική στην καθημερινότητά μας.

  Με τις ΤΠΕ να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας στη δουλειά και στο σπίτι, αυτό μόνο παράλογο δεν μπορεί να θεωρηθεί…

  Όμως, το «μίγμα» παραείναι πλέον εκρηκτικό, καθώς οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις περισσεύουν, με την επέλαση της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (λέγε με, 5G), με τη μετάβαση των πάντων στο υπολογιστικό νέφος (δηλ. το cloud) που παίρνει διαστάσεις τσουνάμι, με το Internet των Αντικειμένων να αναπτύσσεται εκθετικά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) να διεισδύει όλο και περισσότερο, παντού…

  Ζούμε μεγάλες στιγμές κι αυτό φάνηκε με το παραπάνω στη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης BASE του Broadband Forum, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαρτίου, για πρώτη φορά, στην Αθήνα.

  Μεγάλη, διεθνής εκδήλωση με περίπου 300 συνέδρους - εκπροσώπους απ’ όλη την γκάμα των εταιριών / φορέων του ευρυζωνικού οικοσυστήματος.

  Γιατί, αυτός είναι ο ρόλος του μη-κερδοσκοπικού και ιδιαίτερα χρήσιμου Forum: συγκεντρώνει υπό τη σκέπη του παρόχους, κατασκευαστές, integrators, ερευνητές, πανεπιστημιακούς, την αγορά και τη βιομηχανία, με στόχο να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον, να χαράξουν στρατηγικές και συνέργειες, να ορίσουν κοινές προδιαγραφές, να εκπαιδεύσουν τους χρήστες των νέων τεχνολογιών και να συμφωνήσουν για την πορεία ως την επόμενη ημέρα…

  Κι αυτή η ημέρα, όπως φάνηκε καθαρά στη συνεδρίαση της Αθήνας, κομίζει πολλά και ενδιαφέροντα, με σημαντικότερο την ομοφωνία στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την ολιστική προσέγγιση σ’ ό,τι αφορά στην πρόσβαση, από πλευράς χρηστών.

  Καλά το έθεσε ο CEO του Forum, Ρόμπιν Μερς, που μίλησε αποκλειστικά στο WWNews: «τον καταναλωτή τον ενδιαφέρει η ποιότητα της υπηρεσίας, όχι ο τρόπος πρόσβασης σ’ αυτήν, αν είναι 5G ή το δίκτυο σταθερής – αυτό που θέλει, είναι να περάσει από την ασύρματη εμπειρία, όταν βρίσκεται στο δρόμο, στο δίκτυο WiFi, μόλις μπει στο σπίτι του, χωρίς διακοπή ή άλλο πρόβλημα – αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς» (διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη, στη συνέχεια)

  Θέλει δουλειά πολλή…

  Όμως, μέχρι να γίνει αυτό, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, ίσως σε ορίζοντα δεκαετίας. Αυτό, ως ένα βαθμό, αποτυπώνεται και στο σχετικό καταληκτικό σχόλιο για το συνέδριο, το ρόλο του και τις προοπτικές του κλάδου από την πλευρά του πολύ γνωστού Έλληνα ερευνητή στο ΑΙΤ, Γιάννη Τόμκου, που ήταν και συντονιστής στην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης.

  «Θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας η φιλοξενία του συνεδρίου Broadband Access Summit Event (BASE) στην Αθήνα και προσωπικά μεγάλη μου χαρά να συνεισφέρω στη διοργάνωση του ως μέλος του Broadband Forum (BBF).

  Σκοπός του ήταν η επιμόρφωση (χωρίς κόστος εγγραφής) επίλεκτων στελεχών της αγοράς τηλεπικοινωνιών που εδρεύουν στη ΝΑ Ευρώπη (και φυσικά στην Ελλάδα) στις νέες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογικές εξελίξεις, δεδομένου ότι συνέδρια αυτού του μεγέθους προερχόμενα από την ίδια τη βιομηχανία και απευθυνόμενα αποκλειστικά σε στελέχη της, δεν γίνονται συχνά στην περιοχή μας.

  Οι ομιλητές ήταν εξέχοντα στελέχη των εταιρειών / οργανισμών τους, ως επί το πλείστον μελών του BBF, όπως οι Verizon, Deutsche Telekom, Nokia, British Telecom, Intel, South Korea Telecom, κ.ά.) αλλά και στελέχη της ελληνικής αγοράς.

  Επίκεντρο των παρουσιάσεων ήταν τα δίκτυα νέας γενεάς, με έμφαση στα δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας 5G και τις τεχνολογίες που τα υποστηρίζουν.

  Οι αναμενόμενες δυνατότητες αυτών των δικτύων και οι υπηρεσίες που μπορούν να υποστηρίξουν πραγματικά εντυπωσίασαν τους συνέδρους και άνοιξαν πολλά παράθυρα στις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες εμφανίζονται μπροστά μας, για την επόμενη δεκαετία».

  Ανάλογο ήταν και το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του ο γεν. διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τις πολλαπλές προκλήσεις και ευκαιρίες για τους τρεις παρόχους στην Ελλάδα από τον συνδυασμό του 5G με το ΙοΤ, το NFV (Network Functions Virtualization), αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

  Για να προσθέσει πως «όποιες κι αν είναι οι τεχνολογίες, το ζητούμενο παραμένει πάντα η εκτίμηση της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στις επενδυτικές δυνατότητες, την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για νέες υπηρεσίες και τη στήριξη του οικοσυστήματος με ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αδειοδότησης και ρύθμισης».

  Σημαντικές νέες δράσεις

  Στο συνέδριο της Αθήνας έγιναν εκτενείς αναφορές στις σημαντικότερες δράσεις από πλευράς BBF, όπως -μεταξύ πολλών άλλων- η ΒΑΑ (Broadband Access Abstraction) από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Nokia Τιμ Κάρεϊ, η οποία έχει ως στόχο την προώθηση δικτύων SDA (Software-Defined Access), μέσω της ανάπτυξης λογισμικού ανοικτού κώδικα.

  Το Forum αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα σ’ αυτόν τον τομέα, με επαφές, διαβουλεύσεις και διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών.

  Κι επειδή όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση της «ομογενοποίησης» σταθερής και κινητής επικοινωνίας (ως προς το αποτέλεσμα για τον χρήστη, προφανώς, με τη μορφή του unified access) ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Μπρούνο Κορνάλια, Fixed Access Manager της Vodafone, γι’ αυτή την εξέλιξη: «Για να φτάσουμε σε μια αρχιτεκτονική ενοποιημένης πρόσβασης, είναι ουσιώδες να ενσωματώσουμε σ’ αυτήν όλες τις τεχνολογίες, από το FTTC και το FFTH ως τα καλωδιακά…

  Η πλατφόρμα στην οποία θα καταλήξουμε, καθ’ οδόν προς τα δίκτυα NGA, θα πρέπει να προσφέρει πλήρη έλεγχο στους διαφορετικούς παρόχους, ακόμα και σε διαφορετικά τμήματα του ίδιου οργανισμού, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται τους πελάτες τους με πλήρη ανεξαρτησία, έστω κι αν όλα περνάνε από το ίδιο φυσικό δίκτυο».

  Πέτυχε η εκδήλωση της Αθήνας; Η απάντηση από τον πρόεδρο του BASE και ανώτατο στέλεχος της εταιρίας Calix, Μπερντ Χες: «Συγκεντρώσαμε ευρύτατη γκάμα ομιλητών, οι οποίοι κάλυψαν μια χωρίς προηγούμενο ποικιλία θεμάτων, από το NG-PON2 και το Gfast ως το virtualization και τη σύγκλιση των δικτύων με το 5G.

  Η συζήτηση και η συνεργασία συνεχίζονται, καθώς κοιτάζουμε με ολιστικό τρόπο τα δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο, αν θέλουμε να δώσουμε την επόμενη γενιά πρόσβασης στο διαδίκτυο στους καταναλωτές, που πολλοί θεωρούν πλέον την ευρυζωνικότητα ως το τέταρτο δημόσιο αγαθό».
  Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν…


  Σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλληλοσυμπληρώνονται!

  Συζητώντας για το αύριο των τηλεπικοινωνιών με τον Ρόμπιν Μερς, CEO του BBF

  Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας (σ’ ένα από τα διαλείμματα του συνεδρίου) ήταν μετρημένος κι ίδιος (προφανώς) πολυάσχολος, εξ ου και οι ερωτήσεις σε ρυθμό πολυβόλου – RECORD…

  -Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΒΒ;

  Αυτό που εκφράζουν πολύ συχνά οι πάροχοι και οι vendors είναι η πίεση, λόγω της μείωσης των εσόδων στις παραδοσιακές υπηρεσίες και της αδιάκοπης αύξησης στα δεδομένα. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να καταλήξουμε σε κάποια ισορροπία…

  -Τώρα μπαίνει και νέος συντελεστής στην εξίσωση, το 5G…

  Η σταθερή και το 5G αλληλοσυμπληρώνονται! Η μεγαλύτερη πρόκληση με το 5G είναι η σύγκλιση με τα σταθερά δίκτυα – δουλεύουμε καιρό πάνω σ’ αυτό… Αυξάνουν οι ευκαιρίες, όμως, δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός τους, καθώς έχουν σχεδιαστεί με διαφορετικό τρόπο - για παράδειγμα, το ένα έχει περιορισμένους πόρους, το άλλο όχι.

  Υπάρχουν «ιστορικά» προβλήματα που πρέπει να λύσουμε, έως ότου φτάσουμε στο στόχο της «αδιατάρακτης» μετάβασης, λύνουν κάποια οι πάροχοι… η μεγάλη πρόκληση είναι η διαφοροποίηση…

  -Ο καταναλωτής τι ζητάει;

  Τον καταναλωτή τον ενδιαφέρει η ποιότητα της υπηρεσίας, όχι ο τρόπος πρόσβασης σ’ αυτήν, αν είναι 5G ή το δίκτυο σταθερής – αυτό που θέλει, είναι να περάσει από την ασύρματη εμπειρία, όταν βρίσκεται στο δρόμο, στο λεωφορείο ή στο τραίνο και βλέπει ένα βίντεο, στο δίκτυο WiFi, μόλις μπει στο σπίτι του, χωρίς διακοπή ή άλλο πρόβλημα – αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς.

  Κάτι ανάλογο μ’ αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα κατά τη μετάβαση από τη μια κυψέλη στην άλλη ή και στο roaming, όταν περνάμε από το ένα δίκτυο στο άλλο, χωρίς να καταλαβαίνουμε τη διαφορά…

  -Ποιος ο ρόλος του BBF και πού βασίζεται η επιτυχία του;

  Ο λόγος που το BBF είναι τόσο επιτυχημένο, έγκειται στο ότι εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τη βιομηχανία – υπάρχουν εκεί έξω πολλές καλές εκδηλώσεις, αλλά περιορίζονται στα τυπικά, δεν εξετάζουν τα θέματα σε βάθος…

  Εμείς τους λέμε γιατί το κάνουμε έτσι, γιατί πρέπει να γίνει αυτό ή εκείνο. Σ’ έναν κόσμο με προδιαγραφές, δεν θα το κάναμε – όμως, πρέπει να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα, που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

  Μιλάμε στο οικοσύστημα, τους δίνουμε εσωτερική πληροφόρηση κι αυτό που γίνεται είναι εκπληκτικό.

  Έχουμε να κάνουμε με μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους – είναι ασυνήθιστο να μιλάμε σε ένα μέλος μας για προδιαγραφές και να μη βλέπουν (όντας μεγάλοι) το όφελος… Πρέπει, ως βιομηχανία, να γίνουμε καλύτεροι, να τους εκπαιδεύσουμε, να τους εξηγήσουμε, να συνδέσουμε τη δουλειά μας με υπαρκτά προβλήματα, να δώσουμε λύσεις! Μπορείτε να το θεωρήσετε ένα διευρυμένο workshop! Τους δείχνουμε, εξηγούμε τη λογική πίσω από κάθε απόφαση – αν δεν τους το εξηγήσεις, μερικές φορές δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο…

  -Γιατί στην Αθήνα;

  Αδράξαμε την ευκαιρία! Κάθε χρόνο αποφασίζουμε στην τύχη τον τόπο των συναντήσεών μας, για συνέδρια και workshops… Οι εταιρίες-μέλη προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο – πολλές από τις ΗΠΑ.

  Γενικά «κυκλοφορούμε»… συνήθως μια από τις συναντήσεις μας γίνεται στην Ευρώπη – αυτή τη φορά, επιλέξαμε την Αθήνα, ήταν μια καλή ευκαιρία να έλθουμε και σ’ αυτή την περιοχή, πέρα από τους «συνήθεις» προορισμούς μας, στη Βόρεια Ευρώπη – η Αθήνα γεφυρώνει την Ανατολική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία… Γνωρίσαμε χθες και την ελληνική πραγματικότητα (ΣΣ. στο πάνελ με τα στελέχη της ελληνικής αγοράς, που συντόνισε ο ίδιος ο Ρόμπιν Μερς) – καλοί και ειλικρινείς οι συνομιλητές μας!

  Παρά την κρίση, οι τοπικοί παίκτες θα μπορούσαν (μαζί με τον ρυθμιστή) να παίξουν θετικό ρόλο, να διευκολύνουν καταστάσεις, όσον αφορά στην ευρυζωνική κάλυψη της χώρας, προσφέροντας την ώθηση που χρειάζεται για αύξηση της παραγωγικότητας – αυτό θα ήταν καλό για την Ελλάδα και για όλους!

  -Σε λίγο ολοκληρώνεται αυτό το συνέδριο – τι πρέπει να πάρουμε μαζί μας;

  Πρέπει να καταλάβουμε προς τα πού πηγαίνει η τεχνολογία, τι μπορεί να κάνει για τις επιχειρήσεις, στην πράξη! Πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να αλληλοεπιδράσουν – η σχέση τους πρέπει να είναι στενή… μερικές φορές τις αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα – είναι λάθος! Χωρίς αυτή τη σχέση, δεν υπάρχει παραγωγικότητα και πρόοδος…

  Μιλάμε για οικονομικά κίνητρα… η τεχνολογία και η καινοτομία είναι η βάση, ο κοινός παρονομαστής. Όταν δουλεύουμε πάνω στις προδιαγραφές, λοιπόν, δεν γίνεται να είμαστε απομονωμένοι – το είδατε και στις παρουσιάσεις μας, εξηγούμε τα πάντα.

  Οι μηχανικοί δημιουργούν ο καθένας μόνος του, όμως, μετά το συζητάμε, δεν αποφασίζει ποτέ ο καθένας μόνος του! Γίνονται αλλαγές για να διορθωθεί ή να βελτιωθεί κάτι… οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται πλέον σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φάση, το ICT έχει φτάσει σε σημείο καμπής… Η ανάγκη είναι η μητέρα της εφευρετικότητας, λένε, κι αυτό ισχύει – είναι πολλές και ριζοσπαστικές οι εξελίξεις.

  Ζούμε συναρπαστικές στιγμές!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!