Ilya Kretov: Μπορούμε να διευκολύνουμε τις εξαγωγές σας Featured

Posted On Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 15:16 Written by
Rate this item
(0 votes)

Ο Γενικός Διευθυντής του eBay για Ρωσία και Emerging Europe μιλάει στο Web World News

Μια διαφορετική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οπτική γωνία του παγκόσμιου ηλεκτρονικού marketplace eBay «φώτισε» με την ομιλία του, στη διάρκεια του συνεδρίου που συνόδευσε την πρόσφατη eCommerce Expo, το ανώτερο στέλεχος της πασίγνωστης επιχείρησης, Ίλια Κρέτοφ, που δεν αρνήθηκε βεβαίως να μιλήσει και στο team του Web World News.

Η νέα οπτική γωνία δεν είναι άλλη από αυτή του διευκολυντή εξαγωγών, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη γνωστές, των αγορών και των πωλήσεων κάθε λογής αντικειμένου, κοινού ή σπάνιου, μεγάλου ή μικρού…

Με σπουδές Πληροφορικής & Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, προϋπηρεσία στις Mars και Google και ραγδαία ανέλιξη, από το 2013, που εντάχθηκε στο δυναμικό του, στο eBay (όπου έχει θητεύσει, επίσης, ως υπεύθυνος Marketing και Operations), o Γενικός Διευθυντής του για Ρωσία και Emerging Europe (όρος - ομπρέλα, που για το eBay -και, προφανώς, με τη δική του επιχειρηματική λογική- περιλαμβάνει τις σκανδιναβικές χώρες, τις πρώην ανατολικές, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, το Ισραήλ, αλλά και την Αφρική στο σύνολό της…) ξεκίνησε να μας μιλάει γι’ αυτόν ακριβώς τον νέο τομέα.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Πολλοί γνωρίζουν το eBay ως σημείο πωλήσεων και αγορών… όμως, η ανάπτυξη σ’ αυτούς τους χώρους είναι πλέον μειωμένη – αντίθετα, αυξάνει η χρήση του ως «όχημα εξαγωγών», καθώς το eBay ως marketplace προσφέρει έναν ευκολότερο τρόπο για την ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση ευκαιριών…

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, μπορείς να ξεκινήσεις πωλήσεις στο εξωτερικό, σε δεκάδες χώρες!» υπογράμμισε.

Ως προς αυτό, υπάρχουν κάποια στοιχεία ή μήπως τώρα μόλις ξεκινάμε;

«Έχουμε ήδη 12.000 ενεργούς λογαριασμούς για πωλητές, που ανήκουν είτε σε επιχειρήσεις είτε σε μεμονωμένους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και αυξάνουν διαρκώς. Αυτός, άλλωστε, είναι κι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στην Αθήνα – η αγορά σας, η ελληνική αγορά, έχει ενδιαφέρον για εμάς, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης και διαθέτετε προϊόντα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον απ’ όλο τον κόσμο - για παράδειγμα, ελαιόλαδο, μέλι κι άλλα παραδοσιακά προϊόντα…

Όμως, δεν είναι σωστό να μένουμε στα στερεότυπα – υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που, για παράδειγμα, μεταπωλούν με μεγάλη επιτυχία μέσω του eBay αξεσουάρ και ανταλλακτικά για αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες…»

Εσείς προσωπικά συμμετέχετε, πουλάτε κάτι στο eBay; Αν ήσασταν χρήστης τι θα επιλέγατε να πουλήσετε;

«Μπα, δεν έχω το χρόνο… Αν είχα, όμως, θα στρεφόμουν περισσότερο στα είδη σπιτιού και στα αξεσουάρ κηπουρικής – αν πουλούσα δε από Ελλάδα, θα εστίαζα στα ποιοτικά ελληνικά καλλυντικά, που έχουν αποκτήσει φήμη στο εξωτερικό».

Το marketplace είναι ανοικτό σε κάθε ηλικία; «Βεβαίως, οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει – η ηλικία δεν παίζει ρόλο…»

Τι θα θέλατε να πείτε σε κάποιον χρήστη του Internet που δεν έχει ως τώρα εμπλοκή με το eBay;

«Θα ‘θελα να τον ενθαρρύνω και να τον προτρέψω να κυνηγήσει τις ευκαιρίες -τι μπορεί να κάνει από πλευρά εξαγωγών. Έτσι κι αλλιώς, το κόστος εισόδου την πλατφόρμα είναι μηδενικό κι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην παγκόσμια αγορά, που εξυπηρετούμε…»

Η σχέση σας με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης πόσο θερμή είναι; γιατί έχουμε την εντύπωση πως δεν είναι και τόσο έντονη…

«…ώστε να μάθουν οι υποψήφιοι αγοραστές για τυχόν ευκαιρίες, εννοείτε; Κοιτάξτε, τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα κατευθύνονται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία… εκεί υπάρχει σημαντική παρουσία του eBay στα κοινωνικά δίκτυα, το φροντίζουμε ιδιαίτερα!

Και στην Ελλάδα, πάντως, μέλη της ομάδας μας συνεργάζονται με τους αγοραστές, επιδιώκουμε συνέργειες, αλλά φυσικά στο εξωτερικό η παρουσία μας στα social media είναι πολύ εντονότερη».

Θεωρείτε ως ανταγωνιστές σας κάποιες εφαρμογές που προσπαθούν να κάνουν κάτι ανάλογο, ως marketplaces μέσα από κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα το Facebook;

«Ναι, γίνεται αυτό, είναι -θα έλεγα, με την καλή έννοια- μια μορφή γκρίζας αγοράς. Πολλοί είναι αυτοί που πουλάνε μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων σε Instragram, Facebook κλπ. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία, ίσως επειδή αυτή η πρακτική είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά όντως υπάρχει αυτή η τάση…

Μάλιστα, το eBay συνεργάζεται στις ΗΠΑ με το Facebook, για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος…

Εμείς πιστεύουμε πολύ σ’ αυτό που αποκαλείται distributed commerce (ΣΣ. κατανεμημένο εμπόριο, σε ελεύθερη απόδοση, στα ελληνικά), οπότε σε τελική ανάλυση δεν μας νοιάζει αν ο καταναλωτής αγοράζει προϊόντα, πχ. τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που του αρέσει να παίζει, μέσω του Facebook ή όποιου άλλου.

Γι’ αυτό μιλάμε με άλλα marketplaces, το ίδιο το FB και άλλους εταίρους, ώστε τελικά τα προϊόντα να παρουσιάζονται με το σωστό τρόπο, στο σωστό κοινό που θέλει να αγοράσει».

Read 328 times

Related items

 • ECOFIN: Νέοι κανόνες ΦΠΑ για το e-commerce

  Νέα νομοθεσία με στόχο την απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για τις διαδικτυακές πωλήσεις αγαθών, με παράλληλο περιορισμό της φορολογικής απάτης, υιοθέτησε το Συμβούλιο ECOFIN.

  Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ το 2021 αναμένεται να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να ανακτήσουν τα φορολογικά έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ που χάνονται σε αυτόν τον τομέα κάθε έτος, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 7 δισ. ευρώ έως το 2020. 

  Σήμερα εταιρείες εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν τις αποθήκες ή τα λεγόμενα «κέντρα εκτέλεσης παραγγελιών» εντός της Ε.Ε., μπορούν να πωλούν αγαθά στους καταναλωτές της Ε.Ε. μέσω διαδικτυακών αγορών. Σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογικές αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την είσπραξη του οφειλόμενου ΦΠΑ για τα εν λόγω αγαθά.
   
  Σύμφωνα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2017, θεωρείται ότι οι διαδικτυακές αγορές ενεργούν ως πωλητές όταν διευκολύνουν τις πωλήσεις αγαθών αξίας έως 150 ευρώ σε πελάτες εντός της Ε.Ε. από επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους. Οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται όταν επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για την πώληση εμπορευμάτων μέσω «κέντρων εκτέλεσης παραγγελιών» εντός της Ε.Ε., ανεξάρτητα από την αξία τους, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να ζητούν τον οφειλόμενο ΦΠΑ για τις εν λόγω πωλήσεις.
   
  Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να τηρούν αρχεία των πωλήσεων αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
   

  Διαδικτυακές συναλλαγές
  Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν, προσδιορίζουν λεπτομερέστερα πότε θεωρείται ότι οι διαδικτυακές αγορές διευκολύνουν την εν λόγω παροχή αγαθών ή υπηρεσιών και πότε όχι, με βάση αφενός το κατά πόσον καθορίζουν ή όχι τους όρους και τις προϋποθέσεις της παροχής και αφετέρου τη συμμετοχή τους στην πληρωμή ή την παραγγελία και την παράδοση των αγαθών. Οι κανόνες διευκρινίζουν επίσης λεπτομερώς το είδος των αρχείων που πρέπει να τηρούνται από τις πλατφόρμες που διευκολύνουν την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών σε πελάτες στην Ε.Ε.

  Η εφαρμογή των κανόνων που συμφωνήθηκαν χθες θα εξασφαλίσει επίσης ότι το 2021 θα είναι διαθέσιμο ένα εντελώς νέο σύστημα ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά στο διαδίκτυο. Με τους νέους κανόνες δημιουργούνται νέα δομικά στοιχεία του συστήματος, τα οποία θα χρειαστούν οι διαδικτυακές επιχειρήσεις ώστε να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

   Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο naftemporiki.gr.

 • Η Cardlink συμμετέχει ενεργά στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

  H Cardlink, η μεγαλύτερη εταιρία στο χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, συμμετέχει για πρώτη χρονιά φέτος στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, (GR.EC.A.), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

  Η εβδομάδα εορτασμού θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2019. Κατά το διάστημα αυτό η Cardlink θα προσφέρει 3μηνη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας Cardlink e-commerce, της πλέον σύγχρονης υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου που αποτελεί ταυτόχρονα και την πιο ολοκληρωμένη λύση για τις ανάγκες ενός e-shop.

  Η υπηρεσία Cardlink e-commerce προσφέρει ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές με τη δυνατότητα χρήσης όλων των σύγχρονων μεθόδων πληρωμής (κάρτα, ψηφιακό πορτοφόλι, τραπεζικό λογαριασμό) καθώς και τις κατάλληλες υποδομές που διευκολύνουν τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στην διαχείριση των συναλλαγών τους και προσφέρουν εξαιρετική εμπειρία για τον καταναλωτή (card tokenization, one-click-pay).

 • Ομιλία κυρίου Federico Oliveri και κυρίας Anna Faure

  Στο πλαίσιο της e-Commerce Greece and Southeast Europe Expo διεξήχθη και το συνέδριο του οποίου οι θεματικές ενότητες του οποίου ήταν:

  Development Promotion Payments Delivery

  Οι υψηλού επίπεδου εισηγήσεις από τους ομιλητές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων και αποτέλεσαν το οδικό χάρτη των εξελίξεων στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Στην ιστοσελίδα μας θα μοιραστούμε μαζί σας τις σημαντικότερες ομιλίες του συνεδρίου, ελπίζοντας ότι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις καινοτομίες και τις λύσεις που παρουσιάστηκαν σε αυτό.

  Παρακάτω θα παρακολουθήσετε την εισήγηση του κυρίου Federico Oliveri Digital Strategy Consultant, Social Bakers.com και της κυρίας Anna Faure Head Of Social & Influencer Marketing La Redoute

 • Ρεκόρ Συμμετοχών στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2019!

  Με ρεκόρ συμμετοχών από Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ξεκίνησε η Eβδομαδα Hλεκτρονικού Eμπορίου που διοργανωνεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A., για έκτη συνεχή χρονιά. Η εβδομάδα εορτασμού θα διαρκέσει από την Δευτέρα 4 έως την Δευτέρα 11 Μαρτίου και φέτος έχει διευρυμένες δράσεις και έντονη επικοινωνία προς τον τελικό καταναλωτή.

  Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας, πάνω από 300+ ελληνικά eShops θα προσφέρουν ελκυστικές προσφορές, ενώ παράλληλα θα λάβουν χώρα εκπαιδεύσεις σχετικά με ασφάλεια συναλλαγών, online πληρωμές , προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα καταναλωτή από το ELTRUN. Τέλος στην εβδομάδα θα συμμετάσχουν και για πρώτη φορά οι τράπεζες που θα παρέχουν επιπλέον εκπτώσεις μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης.

  Ο GR.EC.A έχει εντείνει την επικοινωνία της φετινής εβδομάδας, ξεκινώντας με φρέσκια εικαστική ταυτότητα και για πρώτη φορά με έντονο πλάνο Digital και Ραδιοφωνικής προβολής προς τους τελικούς on line shoppers.

  Η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή & την υποστήριξη των Eltrun , Skroutz.gr , Bestprice.gr.

 • Τρισδιάστατη επανάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

  Με τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό των online καταστημάτων σε επίπεδο υπηρεσιών, οι προσδοκίες των καταναλωτών αλλάζουν και αυξάνονται ραγδαία, βάζοντας τους retailers σε μία διαρκή αναζήτηση βελτίωσης και διαφοροποίησης, που θα τους κρατήσει στην αγορά και θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

  Οι πρωτοπόροι της αγοράς «εκπαιδεύουν» τους καταναλωτές να έχουν υψηλές προσδοκίες και αυτό εντείνει την αναζήτηση για καινοτόμες ιδέες και υλοποιήσεις.

  Οι τεχνολογίες 3D θέτουν νέα δεδομένα στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και απογειώνουν την εμπειρία των καταναλωτών.

  Ποιότητα και ποσότητα

  Το βασικό μειονέκτημα των ηλεκτρονικών καταστημάτων, είναι ότι δε μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο πελάτη να περιεργαστεί το εκάστοτε προϊόν. Όμως, με την τρισδιάστατη απεικόνιση, οι μεταπωλητές θα μπορούν να παρέχουν στους επισκέπτες των online καταστημάτων τους μία πιο ζωντανή και διαδραστική εμπειρία, συγκριτικά με τις κλασικές (2D) φωτογραφίες.

  Οι καταναλωτές φαίνεται πως είναι έτοιμοι για αυτή την εξέλιξη και μάλιστα την επιζητούν, αφού έρευνες δείχνουν σε μεγάλα ποσοστά την προτίμησή τους στις interactive 3D παρουσιάσεις έναντι των βίντεο, που αρκετοί έμποροι χρησιμοποιούν για να εμπλουτίσουν τις παρουσιάσεις των προϊόντων τους.

  Αν και η διαδικασία είναι προφανώς πιο χρονοβόρα από αυτή μιας απλής φωτογράφισης, η επίτευξη της ψηφιοποίησης σε 3D ακόμα και μεγάλου πλήθους διαθέσιμων εμπορευμάτων είναι δυνατή σε λογικό χρόνο. Η εταιρεία TSUM που εμπορεύεται προϊόντα πολυτελείας στη Ρωσία, έχει καταφέρει να σκανάρει σε τρεις διαστάσεις πάνω από 40.000 προϊόντα, αποδεικνύοντας ότι το εγχείρημα είναι εφικτό και σε αυτά τα μεγέθη, φυσικά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το ανάλογο κόστος.

  Ρεαλιστική απεικόνιση

  Τα οφέλη της δημιουργίας 3D μοντέλων των προϊόντων είναι πολύ περισσότερα από μια καλύτερη εμπειρία για τους καταναλωτές. Προϊόντα που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να απεικονιστούν σωστά στις φωτογραφίες, όπως ολόμαυρες ή και γυαλιστερές συσκευές και αντικείμενα, προϊόντα τεχνολογίας, κοσμήματα, δερμάτινα είδη, μεταξωτά κ.λπ. τώρα μπορούν να αναδειχθούν.

  Για παράδειγμα, η Samsonite έχει υιοθετήσει την τρισδιάστατη απεικόνιση και ο αντιπρόεδρός της για το ηλεκτρονικό εμπόριο δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση βοήθησε πολύ στο να έχουν οι καταναλωτές καλύτερη αίσθηση για τις διαστάσεις, το σχήμα και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα προϊόντα της.

  Analytics τεχνητής νοημοσύνης

  Καθώς η λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων γίνεται όλο και περισσότερο καθοδηγούμενη από τη λήψη και την ανάλυση δεδομένων, η ζήτηση για μετρήσεις είναι υψηλότερη από ποτέ. Το ποσοστό μετατροπών, η επισκεψιμότητα και το engagement των χρηστών, αποτελούν, ως γνωστό, σημαντικούς οδηγούς για τους εμπόρους στο e-Commerce.

  Τα νέα εργαλεία ανάλυσης που βασίζονται σε αλγορίθμους AI θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι δυνητικοί πελάτες αλληλεπιδρούν με τις εικόνες των προϊόντων που ενσωματώνονται στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων, είτε πρόκειται για εικόνες 2D είτε 3D.

  Εκτός από το χρόνο παραμονής του επισκέπτη και δυνητικού πελάτη, το εργαλείο θα μπορεί να επισημαίνει τα σημεία ενδιαφέροντος του πελάτη και τις καλύτερες γωνίες των προϊόντων για τη δημιουργία μικρογραφιών, καθώς και την πιθανότητα αγοράς, βάσει των προτύπων της συμπεριφοράς των πελατών.

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται πως αποκτά νέους, ισχυρούς συμμάχους για να γίνει πιο ελκυστικό και φιλικό για τους καταναλωτές, αλλά και πιο αποτελεσματικό για τους επαγγελματίες.

  Το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό! Γνωρίστε όλες τις εξελίξεις στην ECDM Expo 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!