Σημαντική για την ενιαία ψηφιακή αγορά η κατάργηση του γεω-αποκλεισμού! Featured

Posted On Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 13:03 Written by

Συναντήσαμε τη Szilvia Szekely, στέλεχος της DG Competition, στο παρασκήνιο της πρόσφατης ομιλίας της στην Αθήνα

Μια μόλις εβδομάδα πριν τεθεί σε ισχύ (κάτι που έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2018) ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον οποίο καταργείται κάθε μορφή γεωγραφικού αποκλεισμού στις διασυνοριακές online αγορές, μια πρακτική διακριτικής μεταχείρισης που στερεί από τους δικτυακούς καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης και αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών σε δικτυακό τόπο που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος, βρέθηκε στην Αθήνα η Szilvia Szekely, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Senior case handler, Digital Single Market Task Force European Commission / DG Competition, ο πλήρης τίτλος της), προκειμένου να μιλήσει ως keynote speaker στο συνεδριακό σκέλος της φετινής eCommerce Expo.

Κι όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της αφιερώθηκε σ’ αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως «η απαγόρευση του γεωγραφικού αποκλεισμού αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, καθώς ο κανονισμός θα άρει όσες διακρίσεις γίνονται σήμερα βάσει της υπηκοότητας, του τόπου διαμονής και του τόπου εγκατάστασης» του χρήστη – υποψήφιου αγοραστή.

Η κ. Szekely υπογράμμισε τόσο από έδρας, όσο και κατ’ ιδίαν -μιλώντας στους συνεργάτες του Web World News- ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί έρευνα στον τομέα του eCommerce, η οποία θα λειτουργήσει ως γνώμονας για την περαιτέρω χάραξη στρατηγικής, με ό,τι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από πλευράς πολιτικής βούλησης και νομοθεσίας, με στόχο τη διαφάνεια στην τιμολογιακή πολιτική και τον ανταγωνισμό στις τιμές, πράξη που θα έχει αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής».

Στη διάρκεια της ομιλίας της, η κοινοτική αξιωματούχος παρέθεσε στοιχεία βασισμένα στα πρώτα ευρήματα έρευνας με αντικείμενο την online τιμολόγηση, που δείχνουν ότι το 53% των εμπόρων λιανικής ψάχνουν να μάθουν τί τιμές έχουν οι online ανταγωνιστές τους, το 67% χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για τον σκοπό αυτό, ενώ το 78% ρυθμίζει τις τιμές του σύμφωνα μ’ εκείνες του ανταγωνιστή.

Τον κύκλο συμπληρώνουν οι κατασκευαστές, καθώς από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι το 30% εξ αυτών ανιχνεύει συστηματικά τις τιμές λιανικής των προϊόντων τους τα οποία πωλούνται από ανεξάρτητους διανομείς»…

Σε πιο προσωπικό τόνο, η κ. Szekely μας αποκάλυψε πως συχνά παρατηρεί τη συμπεριφορά της μεγαλύτερης κόρης της – ήδη, online αγοραστή, με ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες- και σε ερώτηση αν η συγκατοίκηση με τη νέα γενιά επηρεάζει -προφανώς, ως ένα βαθμό- τη δική της αίσθηση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, παραδέχθηκε πως αυτό όντως συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο.

«Μαθαίνουμε από τα παιδιά, που γνωρίζουν πια πολύ καλά πώς να αγοράζουν online, κι αυτά μαθαίνουν από εμάς, επηρεάζοντάς μας, ταυτόχρονα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η υψηλής συχνότητα των αγορών τους αποτυπώνεται και στις έρευνας αγοράς

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!