Το μέλλον της ευρυζωνικότητας συζητήθηκε στην Αθήνα Featured

Posted On Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 11:31 Written by
Rate this item
(0 votes)

Το Broadband Forum ανέδειξε την ολιστική προσέγγιση που επικρατεί πλέον στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων

Ένας από τους πιο «καυτούς» σε γεγονότα και εξελίξεις τομείς της τεχνολογίας, που παράλληλα παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά μας, είναι αναμφισβήτητα αυτός των ευρυζωνικών δικτύων – αφενός, γιατί οι εξελίξεις εκεί είναι ραγδαίες, αφετέρου γιατί -όποιες κι αν είναι οι αλλαγές- η επίδρασή τους είναι άμεση και καταλυτική στην καθημερινότητά μας.

Με τις ΤΠΕ να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας στη δουλειά και στο σπίτι, αυτό μόνο παράλογο δεν μπορεί να θεωρηθεί…

Όμως, το «μίγμα» παραείναι πλέον εκρηκτικό, καθώς οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις περισσεύουν, με την επέλαση της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (λέγε με, 5G), με τη μετάβαση των πάντων στο υπολογιστικό νέφος (δηλ. το cloud) που παίρνει διαστάσεις τσουνάμι, με το Internet των Αντικειμένων να αναπτύσσεται εκθετικά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) να διεισδύει όλο και περισσότερο, παντού…

Ζούμε μεγάλες στιγμές κι αυτό φάνηκε με το παραπάνω στη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης BASE του Broadband Forum, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαρτίου, για πρώτη φορά, στην Αθήνα.

Μεγάλη, διεθνής εκδήλωση με περίπου 300 συνέδρους - εκπροσώπους απ’ όλη την γκάμα των εταιριών / φορέων του ευρυζωνικού οικοσυστήματος.

Γιατί, αυτός είναι ο ρόλος του μη-κερδοσκοπικού και ιδιαίτερα χρήσιμου Forum: συγκεντρώνει υπό τη σκέπη του παρόχους, κατασκευαστές, integrators, ερευνητές, πανεπιστημιακούς, την αγορά και τη βιομηχανία, με στόχο να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον, να χαράξουν στρατηγικές και συνέργειες, να ορίσουν κοινές προδιαγραφές, να εκπαιδεύσουν τους χρήστες των νέων τεχνολογιών και να συμφωνήσουν για την πορεία ως την επόμενη ημέρα…

Κι αυτή η ημέρα, όπως φάνηκε καθαρά στη συνεδρίαση της Αθήνας, κομίζει πολλά και ενδιαφέροντα, με σημαντικότερο την ομοφωνία στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την ολιστική προσέγγιση σ’ ό,τι αφορά στην πρόσβαση, από πλευράς χρηστών.

Καλά το έθεσε ο CEO του Forum, Ρόμπιν Μερς, που μίλησε αποκλειστικά στο WWNews: «τον καταναλωτή τον ενδιαφέρει η ποιότητα της υπηρεσίας, όχι ο τρόπος πρόσβασης σ’ αυτήν, αν είναι 5G ή το δίκτυο σταθερής – αυτό που θέλει, είναι να περάσει από την ασύρματη εμπειρία, όταν βρίσκεται στο δρόμο, στο δίκτυο WiFi, μόλις μπει στο σπίτι του, χωρίς διακοπή ή άλλο πρόβλημα – αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς» (διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη, στη συνέχεια)

Θέλει δουλειά πολλή…

Όμως, μέχρι να γίνει αυτό, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, ίσως σε ορίζοντα δεκαετίας. Αυτό, ως ένα βαθμό, αποτυπώνεται και στο σχετικό καταληκτικό σχόλιο για το συνέδριο, το ρόλο του και τις προοπτικές του κλάδου από την πλευρά του πολύ γνωστού Έλληνα ερευνητή στο ΑΙΤ, Γιάννη Τόμκου, που ήταν και συντονιστής στην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης.

«Θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας η φιλοξενία του συνεδρίου Broadband Access Summit Event (BASE) στην Αθήνα και προσωπικά μεγάλη μου χαρά να συνεισφέρω στη διοργάνωση του ως μέλος του Broadband Forum (BBF).

Σκοπός του ήταν η επιμόρφωση (χωρίς κόστος εγγραφής) επίλεκτων στελεχών της αγοράς τηλεπικοινωνιών που εδρεύουν στη ΝΑ Ευρώπη (και φυσικά στην Ελλάδα) στις νέες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογικές εξελίξεις, δεδομένου ότι συνέδρια αυτού του μεγέθους προερχόμενα από την ίδια τη βιομηχανία και απευθυνόμενα αποκλειστικά σε στελέχη της, δεν γίνονται συχνά στην περιοχή μας.

Οι ομιλητές ήταν εξέχοντα στελέχη των εταιρειών / οργανισμών τους, ως επί το πλείστον μελών του BBF, όπως οι Verizon, Deutsche Telekom, Nokia, British Telecom, Intel, South Korea Telecom, κ.ά.) αλλά και στελέχη της ελληνικής αγοράς.

Επίκεντρο των παρουσιάσεων ήταν τα δίκτυα νέας γενεάς, με έμφαση στα δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας 5G και τις τεχνολογίες που τα υποστηρίζουν.

Οι αναμενόμενες δυνατότητες αυτών των δικτύων και οι υπηρεσίες που μπορούν να υποστηρίξουν πραγματικά εντυπωσίασαν τους συνέδρους και άνοιξαν πολλά παράθυρα στις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες εμφανίζονται μπροστά μας, για την επόμενη δεκαετία».

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του ο γεν. διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τις πολλαπλές προκλήσεις και ευκαιρίες για τους τρεις παρόχους στην Ελλάδα από τον συνδυασμό του 5G με το ΙοΤ, το NFV (Network Functions Virtualization), αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Για να προσθέσει πως «όποιες κι αν είναι οι τεχνολογίες, το ζητούμενο παραμένει πάντα η εκτίμηση της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στις επενδυτικές δυνατότητες, την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για νέες υπηρεσίες και τη στήριξη του οικοσυστήματος με ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αδειοδότησης και ρύθμισης».

Σημαντικές νέες δράσεις

Στο συνέδριο της Αθήνας έγιναν εκτενείς αναφορές στις σημαντικότερες δράσεις από πλευράς BBF, όπως -μεταξύ πολλών άλλων- η ΒΑΑ (Broadband Access Abstraction) από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Nokia Τιμ Κάρεϊ, η οποία έχει ως στόχο την προώθηση δικτύων SDA (Software-Defined Access), μέσω της ανάπτυξης λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Το Forum αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα σ’ αυτόν τον τομέα, με επαφές, διαβουλεύσεις και διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών.

Κι επειδή όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση της «ομογενοποίησης» σταθερής και κινητής επικοινωνίας (ως προς το αποτέλεσμα για τον χρήστη, προφανώς, με τη μορφή του unified access) ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Μπρούνο Κορνάλια, Fixed Access Manager της Vodafone, γι’ αυτή την εξέλιξη: «Για να φτάσουμε σε μια αρχιτεκτονική ενοποιημένης πρόσβασης, είναι ουσιώδες να ενσωματώσουμε σ’ αυτήν όλες τις τεχνολογίες, από το FTTC και το FFTH ως τα καλωδιακά…

Η πλατφόρμα στην οποία θα καταλήξουμε, καθ’ οδόν προς τα δίκτυα NGA, θα πρέπει να προσφέρει πλήρη έλεγχο στους διαφορετικούς παρόχους, ακόμα και σε διαφορετικά τμήματα του ίδιου οργανισμού, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται τους πελάτες τους με πλήρη ανεξαρτησία, έστω κι αν όλα περνάνε από το ίδιο φυσικό δίκτυο».

Πέτυχε η εκδήλωση της Αθήνας; Η απάντηση από τον πρόεδρο του BASE και ανώτατο στέλεχος της εταιρίας Calix, Μπερντ Χες: «Συγκεντρώσαμε ευρύτατη γκάμα ομιλητών, οι οποίοι κάλυψαν μια χωρίς προηγούμενο ποικιλία θεμάτων, από το NG-PON2 και το Gfast ως το virtualization και τη σύγκλιση των δικτύων με το 5G.

Η συζήτηση και η συνεργασία συνεχίζονται, καθώς κοιτάζουμε με ολιστικό τρόπο τα δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο, αν θέλουμε να δώσουμε την επόμενη γενιά πρόσβασης στο διαδίκτυο στους καταναλωτές, που πολλοί θεωρούν πλέον την ευρυζωνικότητα ως το τέταρτο δημόσιο αγαθό».
Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν…


Σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλληλοσυμπληρώνονται!

Συζητώντας για το αύριο των τηλεπικοινωνιών με τον Ρόμπιν Μερς, CEO του BBF

Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας (σ’ ένα από τα διαλείμματα του συνεδρίου) ήταν μετρημένος κι ίδιος (προφανώς) πολυάσχολος, εξ ου και οι ερωτήσεις σε ρυθμό πολυβόλου – RECORD…

-Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΒΒ;

Αυτό που εκφράζουν πολύ συχνά οι πάροχοι και οι vendors είναι η πίεση, λόγω της μείωσης των εσόδων στις παραδοσιακές υπηρεσίες και της αδιάκοπης αύξησης στα δεδομένα. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να καταλήξουμε σε κάποια ισορροπία…

-Τώρα μπαίνει και νέος συντελεστής στην εξίσωση, το 5G…

Η σταθερή και το 5G αλληλοσυμπληρώνονται! Η μεγαλύτερη πρόκληση με το 5G είναι η σύγκλιση με τα σταθερά δίκτυα – δουλεύουμε καιρό πάνω σ’ αυτό… Αυξάνουν οι ευκαιρίες, όμως, δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός τους, καθώς έχουν σχεδιαστεί με διαφορετικό τρόπο - για παράδειγμα, το ένα έχει περιορισμένους πόρους, το άλλο όχι.

Υπάρχουν «ιστορικά» προβλήματα που πρέπει να λύσουμε, έως ότου φτάσουμε στο στόχο της «αδιατάρακτης» μετάβασης, λύνουν κάποια οι πάροχοι… η μεγάλη πρόκληση είναι η διαφοροποίηση…

-Ο καταναλωτής τι ζητάει;

Τον καταναλωτή τον ενδιαφέρει η ποιότητα της υπηρεσίας, όχι ο τρόπος πρόσβασης σ’ αυτήν, αν είναι 5G ή το δίκτυο σταθερής – αυτό που θέλει, είναι να περάσει από την ασύρματη εμπειρία, όταν βρίσκεται στο δρόμο, στο λεωφορείο ή στο τραίνο και βλέπει ένα βίντεο, στο δίκτυο WiFi, μόλις μπει στο σπίτι του, χωρίς διακοπή ή άλλο πρόβλημα – αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς.

Κάτι ανάλογο μ’ αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα κατά τη μετάβαση από τη μια κυψέλη στην άλλη ή και στο roaming, όταν περνάμε από το ένα δίκτυο στο άλλο, χωρίς να καταλαβαίνουμε τη διαφορά…

-Ποιος ο ρόλος του BBF και πού βασίζεται η επιτυχία του;

Ο λόγος που το BBF είναι τόσο επιτυχημένο, έγκειται στο ότι εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τη βιομηχανία – υπάρχουν εκεί έξω πολλές καλές εκδηλώσεις, αλλά περιορίζονται στα τυπικά, δεν εξετάζουν τα θέματα σε βάθος…

Εμείς τους λέμε γιατί το κάνουμε έτσι, γιατί πρέπει να γίνει αυτό ή εκείνο. Σ’ έναν κόσμο με προδιαγραφές, δεν θα το κάναμε – όμως, πρέπει να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα, που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

Μιλάμε στο οικοσύστημα, τους δίνουμε εσωτερική πληροφόρηση κι αυτό που γίνεται είναι εκπληκτικό.

Έχουμε να κάνουμε με μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους – είναι ασυνήθιστο να μιλάμε σε ένα μέλος μας για προδιαγραφές και να μη βλέπουν (όντας μεγάλοι) το όφελος… Πρέπει, ως βιομηχανία, να γίνουμε καλύτεροι, να τους εκπαιδεύσουμε, να τους εξηγήσουμε, να συνδέσουμε τη δουλειά μας με υπαρκτά προβλήματα, να δώσουμε λύσεις! Μπορείτε να το θεωρήσετε ένα διευρυμένο workshop! Τους δείχνουμε, εξηγούμε τη λογική πίσω από κάθε απόφαση – αν δεν τους το εξηγήσεις, μερικές φορές δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο…

-Γιατί στην Αθήνα;

Αδράξαμε την ευκαιρία! Κάθε χρόνο αποφασίζουμε στην τύχη τον τόπο των συναντήσεών μας, για συνέδρια και workshops… Οι εταιρίες-μέλη προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο – πολλές από τις ΗΠΑ.

Γενικά «κυκλοφορούμε»… συνήθως μια από τις συναντήσεις μας γίνεται στην Ευρώπη – αυτή τη φορά, επιλέξαμε την Αθήνα, ήταν μια καλή ευκαιρία να έλθουμε και σ’ αυτή την περιοχή, πέρα από τους «συνήθεις» προορισμούς μας, στη Βόρεια Ευρώπη – η Αθήνα γεφυρώνει την Ανατολική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία… Γνωρίσαμε χθες και την ελληνική πραγματικότητα (ΣΣ. στο πάνελ με τα στελέχη της ελληνικής αγοράς, που συντόνισε ο ίδιος ο Ρόμπιν Μερς) – καλοί και ειλικρινείς οι συνομιλητές μας!

Παρά την κρίση, οι τοπικοί παίκτες θα μπορούσαν (μαζί με τον ρυθμιστή) να παίξουν θετικό ρόλο, να διευκολύνουν καταστάσεις, όσον αφορά στην ευρυζωνική κάλυψη της χώρας, προσφέροντας την ώθηση που χρειάζεται για αύξηση της παραγωγικότητας – αυτό θα ήταν καλό για την Ελλάδα και για όλους!

-Σε λίγο ολοκληρώνεται αυτό το συνέδριο – τι πρέπει να πάρουμε μαζί μας;

Πρέπει να καταλάβουμε προς τα πού πηγαίνει η τεχνολογία, τι μπορεί να κάνει για τις επιχειρήσεις, στην πράξη! Πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να αλληλοεπιδράσουν – η σχέση τους πρέπει να είναι στενή… μερικές φορές τις αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα – είναι λάθος! Χωρίς αυτή τη σχέση, δεν υπάρχει παραγωγικότητα και πρόοδος…

Μιλάμε για οικονομικά κίνητρα… η τεχνολογία και η καινοτομία είναι η βάση, ο κοινός παρονομαστής. Όταν δουλεύουμε πάνω στις προδιαγραφές, λοιπόν, δεν γίνεται να είμαστε απομονωμένοι – το είδατε και στις παρουσιάσεις μας, εξηγούμε τα πάντα.

Οι μηχανικοί δημιουργούν ο καθένας μόνος του, όμως, μετά το συζητάμε, δεν αποφασίζει ποτέ ο καθένας μόνος του! Γίνονται αλλαγές για να διορθωθεί ή να βελτιωθεί κάτι… οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται πλέον σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φάση, το ICT έχει φτάσει σε σημείο καμπής… Η ανάγκη είναι η μητέρα της εφευρετικότητας, λένε, κι αυτό ισχύει – είναι πολλές και ριζοσπαστικές οι εξελίξεις.

Ζούμε συναρπαστικές στιγμές!

Read 476 times Last modified on Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 14:34

Related items

 • Επανάσταση επικρατούσα, δημιουργεί δίκαιο...

  Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον  Δημήτρη Λιτσικάκη country manager της Revolut στην Ελλάδα

  Ο πιο γνωστός (και γενικά αποδεκτός, καθώς παραλλαγές υπάρχουν πολλές) ορισμός της καινοτομίας την θέλει ως «μια πρωτότυπη εφαρμογή που δίνει λύση σε υπαρκτές ανάγκες του συνόλου ή και μέρους τη αγοράς, σ’ ό,τι αφορά προϊόν, υπηρεσία ή διαδικασία».

  Όποιο από τα τρία κι αν πετύχεις, μπορείς να πας καλά, αν έχεις τις σωστές προδιαγραφές και μια γερή δόση τύχης με το μέρος σου.

  Αν πετύχεις δυο, θα πας σίγουρα καλύτερα. Αν πετύχεις τρία στα τρία…ε, τότε ποιος σε πιάνει! μιλάμε πλέον για επανάσταση -revolution, που λένε και στο χωριό μου…

  Η πιο γνωστή fintech startup στις μέρες μας, η Revolut (ένα -ion της λείπει, μονάχα, για την επανάσταση, αν το προσέξετε) όπως όλα δείχνουν, έχει πετύχει αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό, εξ ου και ο τεράστιος θόρυβος γύρω από το όνομα και τις δραστηριότητές της, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε ελληνικό, καθώς η χώρα μας ήταν μια από τις πρώτες στον κόσμο στις οποίες δημιούργησε τοπικό γραφείο.

  Αναγκαία και επιβεβλημένη, λοιπόν, η συζήτηση με τον Δημήτρη Λιτσικάκη, τον Country Manager της Revolut στην Ελλάδα, προφανώς εφ’ όλης της ύλης και με μπόλικες αφορμές πάνω στο τραπέζι, δίπλα στους καφέδες, τα παγωμένα νερά και το μαγνητόφωνο…

  Δημήτρης Λιτσικάκης

   

  Πώς πάμε, λοιπόν;

   «Πολλά και καλά τα νέα μας…» Δεν έλεγε ψέμματα! Γιατί η Revolut έχει πετύχει πολλά, πάρα πολλά στα τρία (μόλις!) χρόνια της ιστορίας της - η πρότασή της έπιασε, έγινε viral κι ετοιμάζεται πλέον για περισσότερα… Τα νούμερα είναι αψευδής μάρτυρας: με πάνω από δυο εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη μονάχα, έχει ήδη σηκώσει 340 εκατ. δολάρια από μεγάλα επενδυτικά funds (τα 250, στα τέλη Απριλίου) και η αξία της έχει εκτοξευτεί στα 1,7 δις…

  Κι όλα αυτά, χωρίς να βάλει ποτέ μια διαφήμιση ή να πληρώσει για κάποιας μορφής προβολή, αλλά μ’ αυτή την τραπεζική εφαρμογή να έχει σταθερά 4,8-4,9 αστεράκια στα 5 στα διάφορα shops!

  Μιλάμε για καθαρό unicorn και για χαρακτηριστική ένδειξη εμπιστοσύνης, που προσφέρει προφανώς ικανοποιητικότατη «τροφή» στην υψηλή δυναμική και τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρίας.

  Ποια είναι αυτά;

  «Οι επενδύσεις θα αξιοποιηθούν αφενός για τον εμπλουτισμό της εφαρμογής με νέες δυνατότητες – θα αυξήσουμε τους εργαζομένους μας από τα 350 στα 800 άτομα ως το τέλος του χρόνου, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο- αφετέρου για τη διεθνή επέκτασή μας.

  Στα υφιστάμενα γραφεία μας σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα και πρόσφατα, μέσα στον Μάιο, σε Ρουμανία, θα προστεθούν άλλες επτά χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.

  Δηλαδή, θα πάμε εκεί όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ex-pats και δυτικός τρόπος σκέψης, με κοινό παρονομαστή τα αγγλικά».

  Κι εδώ;

  «Εδώ κάνουμε γοργά βήματα – αν και ανοίξαμε τα γραφεία μας μόλις πριν από ενάμιση μήνα, έχουμε πολλαπλασιάσει τους χρήστες μας… χώρια που υπήρχαν και χρήστες πριν καν ανοίξουμε, μια «μαγιά» 60.000 ατόμων που γράφτηκαν στην κοινή για όλους πλατφόρμα, μαθαίνοντας γι’ αυτήν μόνο από στόμα-σε-στόμα.

  Το γραφείο, λοιπόν, άνοιξε για να εξηγήσουμε περισσότερο στον κόσμο τι κάνουμε και για να επιδιώξουμε συνέργειες στον εμπορικό τομέα, με partners που ψάχνουν καινοτόμες λύσεις για τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε πρόσφατα (ΣΣ. στις 02/05) με την Hellas Direct, η οποία αποτελεί πρωτιά για το σύνολο της Revolut και μας γεμίζει χαρά!

  Εμείς κάνουμε ανατροπή στο fintech, αυτοί στο insuretech – έχουμε banking και ασφάλειες, άρα η συνέργεια έχει νόημα… Στόχος μας είναι να φτιάξουμε προσιτά προϊόντα που θα κάνουν, μέσα από το κινητό του και τη Revolut, ευκολότερη τη ζωή του πελάτη και μάλιστα θα τον ανταμείβουν – πχ. αν συστήσει ένα φίλο στην ασφαλιστική, θα κερδίζει κι αυτός bonus που θα πιστώνεται άμεσα, στην κάρτα του, για να το χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει – σε αντιδιαστολή με τη γνωστή τακτική των δωροεπιταγών...

  Τέτοιες λύσεις είναι εύκολες στην υλοποίησή τους για εμάς – η Hellas Direct είναι η πρώτη εφαρμογή σε θέματα loyalty και όχι μόνο. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα κι αυτός είναι ένας λόγος που εγώ ανέλαβα ως country manager για την Ελλάδα – να κάνουμε τέτοιες συνέργειες…»

  Όλα αυτά τα κάνεις μόνος σου;

  «Προς το παρόν, ναι – είμαστε σε αναζήτηση στελεχών, για να κτίσουμε την ομάδα μας, ψάχνουμε αρκετές ειδικότητες… Υπάρχουν, πάντως, γύρω στα 20 άτομα στην Ελλάδα και 10 στην Κύπρο, που μας βοηθούν στην προώθηση του brand ως ambassadors - έρχονται στα events, εξηγούν τις δυνατότητες και πληροφορούν όποιον χρειάζεται…

  Μια άλλη καλή ιδέα των ιδρυτών, ήταν να βάλουν στο παιχνίδι του fund-raising τους ίδιους τους χρήστες: αν έχεις κατεβάσει την εφαρμογή και σου αρέσει, μπορείς να επενδύσεις στην startup μας μέσω ενός συστήματος crowdfunding – όσοι έβαλαν πχ. 5000 € στην αρχή, έχουν γίνει πλέον πλούσιοι, παίρνοντας δεκάδες φορές τα χρήματά τους πίσω!

  Και σε μένα ερχόντουσαν τους τελευταίους μήνες αρκετοί, ζητώντας μετοχές… όπως έχουν πάρει κι όλοι όσοι εργάζονται σήμερα για τη Revolut!

  Δουλεύουμε σκληρά, χωρίς περιττές καθυστερήσεις και αλλεπάλληλα meeting, γι’ αυτό και μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχουμε φτάσει σε Unicorn status… είναι εντυπωσιακό, ακόμα και για μένα, που προέρχομαι από τον χώρο του project management και του agile (ΣΣ. ο Δημήτρης Λιτσικάκης έχει εργαστεί στο χώρο των συστημάτων πληρωμών, σε startup-oriented communities, αλλά και στην ΙΒΜ ως project manager μεγάλων έργων, ξεκινώντας από δική του startup στα 17 του, που έφτανε τα 5 εκατ. pageviews/μήνα!)

  Δεν είναι για όλους, πάντως, αυτό το στιλ – πρέπει να σου ταιριάζει κι αυτό για μένα, ευτυχώς, ισχύει…»

  Ποιος είναι ο στόχος για την Ελλάδα;

   «Σ’ ό,τι κάνουμε, γνώμονας είναι να φέρουμε τη Revolut σ’ όσους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως μπορούμε, καθώς πιστεύουμε ότι έτσι συνεισφέρουμε στη δραστική μείωση κόστους, σε τομείς όπου δεν υπάρχει πια κανένα απολύτως νόημα… πχ. προμήθεια σε μετατροπές συναλλάγματος ή τραπεζικά εμβάσματα, σ’ εμάς δεν υπάρχει!

  Δεν χρειάζεται να αρμέγουμε τους χρήστες μας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φέρουμε έσοδα… γενικά, είμαστε αλλεργικοί στις χρεώσεις! Παράλληλα με τα καθαρά τραπεζικά προϊόντα, όμως, μεταλλάσσουμε τη Revolut σε μια πλατφόρμα που θα προσφέρει κι άλλα προϊόντα πχ. ταξιδιωτική ασφάλεια, η οποία θα ενεργοποιείται μόλις το κινητό σου (άρα κι εσύ, που το κρατάς) βρεθεί σε άλλη χώρα – μόλις 1 € τη μέρα, με ιατρική και οδοντιατρική κάλυψη – η οποία διακόπτεται μόνη της, μόλις επιστρέψεις στη βάση σου!

  Επίσης, ένας στους τρεις χρήστες σπάει το κινητό του μέσα στον πρώτο χρόνο – το ασφαλίζουμε με μια λίρα την εβδομάδα κι αυτή είναι η φτηνότερη τιμή στην Ελλάδα, το ψάξαμε! Πληρώνεις με τον μήνα ή τον χρόνο…»

  Πώς γράφεσαι μέλος;

   «Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να πας κάπου, ούτε να μαζέψεις χαρτιά, εκκαθαριστικά κλπ. Λειτουργούμε βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών και ζητάμε τα απολύτως απαραίτητα: μια σάρωση του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σου και μια selfie, ότι εσύ είσαι εσύ…

  Σε λιγότερο από 2 λεπτά, έχεις ΙΒΑΝ λογαριασμό, λειτουργικό από την πρώτη στιγμή – μοναδικός περιορισμός, οι μεταφορές χρημάτων στον νέο να γίνονται από υφιστάμενο τραπεζικό λογαριασμό, για να υπάρχει καταγραφή….

  Διασφαλίζουμε το σύστημα (απέναντι σε ξέπλυμα χρημάτων, τρομοκρατία κλπ.), μην επιτρέποντας καταθέσεις μετρητών. Πιστεύουμε στο cashless society και μάλιστα ο CTO μας θεωρεί ότι αυτό θα έχει γίνει πραγματικότητα ως το 2030!

  Δες, για παράδειγμα, τι γίνεται στη Σουηδία, που κατά 80% είναι ήδη cashless… Δεν θέλουμε να υπάρχει μαύρο χρήμα, αλλά διαφάνεια! Μάλιστα, έχουμε εισάγει και τα vaults, κάτι σαν ηλεκτρονικούς «κουμπαράδες», όπου αποταμιεύεις τα «ψιλά» σου ή μπορείς να κάνεις και μίνι καταθέσεις… δες το και σαν παιχνίδι!

  Έχουμε, επίσης εξαιρετικά analytics, με γραφήματα για όλες τις συναλλαγές που σου επιτρέπουν πολύ καλύτερη διαχείριση…»

  Βοηθάει σίγουρα το όλα σε ένα – αν όμως, χάσεις το πορτοφόλι σου ή την κάρτα σου;

  «Εδώ επεμβαίνει η ασφάλεια του συστήματος: αν το χάσεις στον Πειραιά και πάει να γίνει μια ανέπαφη συναλλαγή στο Χαλάνδρι, το σύστημα θα καταλάβει τη διαφορά τοποθεσίας από τη θέση του κινητού και δεν θα επιτρέψει τη συναλλαγή.

  Όλα αυτά, προφανώς, διατηρώντας την ανωνυμία στα δεδομένα, με γερή κρυπτογράφηση και πλήρη συμμόρφωση με το νέο κανονισμό GDPR…»

  Ποιόν θεωρείτε πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή;

   «Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε την Uber (που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βγάζει κάρτα), αλλά όχι τις τράπεζες (που τις βλέπουμε ως συνεργάτες)…

  Προοπτικές και μέλλον;

  «Πρώτο μέλημά μας είναι να αναπτύξουμε τη βάση του B2C, πλάι στο Revolut for Business (όπου προσφέρουμε τρεχούμενο λογαριασμό και πολλές πρακτικές λύσεις).

  Δίπλα στους ‘απλούς’ (standard) και τους premium χρήστες, θα έχουμε στο εξής και τους platinum, που εφοδιάζονται με την πιο cool, μεταλλική, ανάγλυφη και ανέπαφη κάρτα, η οποία δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα για έως 1% cash-back στις συναλλαγές κάθε φορά, που θα επιστρέφει σε crypto (!), ελεύθερη χρήση προσωπικού βοηθού (concierge), δωρεάν ασφάλιση παγκοσμίως, εκπτώσεις, άμεση πρόσβαση σε νέες δυνατότητες (κάθε μήνα και μια) κι άλλα πολλά…

  Το κόστος της φτάνει τα 120 € (έναντι 80 € ετησίως του premium) και το motto μας είναι “your global lifestyle app”…

  Μ’ άλλα λόγια, είμαστε εκεί για τον global citizen, οπουδήποτε μας χρειαστεί.

  Επίσης, δημιουργούμε δικά μας lounges για τους χρήστες μας σε μεγάλα αεροδρόμια, ενώ για τους Έλληνες θα ενεργοποιηθούν σύντομα προσφορές, ως αποτέλεσμα συνεργειών, σε πολλούς τομείς στον ευρύτερο χώρο του loyalty – όπως αυτή με την Hellas Direct εδώ ή με την Booking.com σε διεθνές επίπεδο!

  Μιλάμε με πολλούς για τα σχέδιά μας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο… Και, μιας και μιλήσαμε για κρυπτονομίσματα, για τους λάτρεις του blockchain εισάγουμε δυο νέα, τα bitcoin-cash (BCH) και το πολλά υποσχόμενο Ripple».

  Αναμείνατε στο ακουστικό (του κινητού) σας, λοιπόν!

 • Σα βγεις στον πηγαιμό για το… Blockchain! Μέρος 2ο

  Αποστολή - Γιάννης Ριζόπουλος

  Δυο αποκλειστικές συνεντεύξεις ήταν το «παράπλευρο κέρδος» του μακρινού ταξιδιού στο Βίλνιους –η πρώτη αναδεικνύει τον ευρύτερο σχεδιασμό και τα οράματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά στο «φλέγον» θέμα του Blockchain, και η δεύτερη τους στόχους και τις προοπτικέςτου πρώτου διεθνούς κέντρου πάνω σ’ αυτή την τεχνολογία, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

  Οι δυνατότητες του Blockchain είναι απεριόριστες…

  Administrator - European Commission, DGCONNECTStart - ups&InnovationUnit, είναι ο επίσημος τίτλος του Pierre Marro. Μηχανικός με το απαραίτητο ΜΒΑ, προσιτός και φιλικός παρά το βαρύγδουπο «Policy Officer»που βρίσκεται ψηλά στο βιογραφικό του, είναι ο άνθρωπος ο οποίος χειρίζεται ό,τι έχει σχέση με FinTechστην Επιτροπή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – μ’ άλλα λόγια, μια τεράστια γκάμα θεμάτων, η οποία περιλαμβάνει από εφαρμογές ψηφιακής οικονομίας έως τεχνολογία blockchain κι από νέο ρυθμιστικό πλαίσιο (που τώρα «κτίζεται») έως χρηματοδοτικά προγράμματα για start-upsκαι καινοτόμες δράσεις.

  Η παρουσία του στα εγκαίνια του BlockchainCentre του Βίλνιους, λοιπόν, αυτονόητη και επιβεβλημένη, όπως εξίσου αυτονόητο και το αίτημά μου, στο πρώτο διάλειμμα, για μια σύντομη συνέντευξη το οποίο με χαρά αποδέχθηκε.

  Πέντε λεπτά αργότερα, είχαμε ήδη ξεκινήσει την κουβέντα μας, σε έναν πιο ήσυχο χώρο, μ’ ένα μυρωδάτο espresso μπροστά μας.

  Ποια είναι, λοιπόν, η επίσημη στάση της Επιτροπής στο θέμα του Blockchain;

  -Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική τεχνολογική επανάσταση, μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους παίκτες προκειμένου να παρουσιάσουν νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, με ανατρεπτικούς τρόπους οργάνωσης που μπορούν να αλλάξουν ό,τι εφαρμόζουμε σήμερα…

  Δεν είναι πανάκεια, δεν προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- για να αντικαταστήσει τα πάντα, όμως έχει τεράστιες δυνατότητες. Ο πρώτος στόχος μας είναι όλοι οι Ευρωπαίοι εμπλεκόμενοι, σε όποια χώρα κι αν διαμένουν, να αδράξουν την ευκαιρία που φέρνει αυτή η καινοτομία…

  Που σημαίνει ότι δεν τηρείτε απλώς στάση αναμονής, αλλά εμπλέκεστε κι εσείς ως DGConnect, ενεργά…

  -Εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο (ΣΣ. να και η απόδειξη της εμπλοκής, με high light τη δημιουργία πριν από μόλις λίγες ημέρες του EU Blockchain Observatory &Forum), καθώς προκύπτουν νέες και εντυπωσιακές εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

  Κατ’ αρχάς, συμμετέχουμε στην υλοποίηση project βασισμένων σε blockchain, οργανώνουμε διασυνοριακές συνέργειες. Όταν υπάρχουν ευκαιρίες καινοτομίας στη ΕΕ, σε επίπεδο start-up ή και όχι, παρέχουμε βοήθεια όπου χρειάζεται scale-up με υπηρεσίες σ’ όλη την έκταση της ΕΕ.

  Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο, στις κάθε λογής διασυνδέσεις, βοηθάμε στα πάρκα καινοτομίας, στο networking–ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ των διαφορετικών κέντρων, που έχουν άλλες εμπειρίες και πρακτικές… Επίσης, υποστηρίζουμε τα συνεργατικά εγχειρήματα, δρούμε σαν καταλύτης.

  Χρήματα δίνετε;

  -Βεβαίως! Ως σήμερα έχουμε χρηματοδοτήσει 20-30 πιλοτικά ερευνητικά έργα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο πλαίσιο του Horizon 2020. Έργα που είναι κυρίως ένας τρόπος για να συνεργαστούν διάφοροι οργανισμοί σε εφαρμογές στο χώρο του blockchain, ώστε σιγά-σιγά να γίνει mainstream.

  Έχουμε, επίσης, και ρυθμιστικό ρόλο ο οποίος είναι αναγκαίος, καθώς πρόκειται για πολύ νέα τεχνολογία, με ταχύτατη ανάπτυξη.

  Θέλουμε να την προωθήσουμε, αλλά με σωστή ρύθμιση, περισσότερη διαφάνεια και νομική υποστήριξη – πολλοί ζητούν διευκρινήσεις, τι μπορεί να γίνει και τι όχι… Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους ρύθμισης – είναι δύσκολο να πάμε με μεθόδους που χρειάζονται 2 και 3 χρόνια για να υλοποιηθούν.

  Δοκιμάζουμε, λοιπόν, μια νέα προσέγγιση με τα λεγόμενα sand boxes (ΣΣ. ασκήσεις επί αμμοδόχου, τις λέγαμε στον ελληνικό στρατό, κάποτε…) ώστε να δούμε τις ανάγκες μας και στα νομικά ζητήματα.

  Δεν πρόκειται για απορρύθμιση, απλώς στήνουμε ένα περιβάλλον που βοηθάει στην υλοποίηση της καινοτομίας, εκεί εστιάζουμε… Εργαζόμαστε σ’ αυτό κάμποσα χρόνια στην Επιτροπή - το ξεκίνησαν κάποιες χώρες και το υιοθετήσαμε.

  Στο τμήμα μου είμαστε υπεύθυνοι για το ρυθμιστικό πλαίσιο στην ψηφιακή οικονομία (ΣΣ. βλέπε,Fintech) και στο blockchain, όσον αφορά στην οικονομία, γιατί επεκτείνεται και σε πολλούς ακόμα χώρους – υγεία, κτηματολόγια, records, ταυτότητες, τα πάντα.Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι απεριόριστες!

  Ποια είναι η θέση της Ευρώπης στην κούρσα του blockchain;

  -Αυτό που θέλουμε, είναι να αναδειχθούν Ευρωπαίοι παίκτες και η ίδια η Ευρώπη, αν όχι στην πρώτη θέση, τουλάχιστον στην ομάδα εκείνων που ηγούνται. Γι’ αυτό το λόγο, εντείνουμε τις προσπάθειές μας σ’ όλα τα επίπεδα.

  Πρέπει να βοηθήσουμε τους καινοτόμους να παρουσιάσουν νέες λύσεις/υπηρεσίες και να μεγαλώσουν, πρέπει να έχουμε περισσότερους startuppers, εταιρίες που θα βγουν εκτός συνόρων ΕΕ – υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε πχ. ένα πλαίσιο με πολιτικές και μέτρα, οικονομική στήριξη ή βοήθεια στη δικτύωση, συνεργασία μεταξύ των παικτών, αλλά και διευκρίνιση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να διευκολύνονται.

  Κι αυτό δεν είναι εύκολο – με 28 χώρες-μέλη, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολυδιασπασμένο, η πολιτική δεν είναι ενιαία κι ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώσεις, διαφέρουν οι ερμηνείες! Αφήστε που λείπουν και οι δεξιότητες– γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση της Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία, Μαρίγια Γκάμπριελ.

  Κακό παράδειγμα το bitcoin για την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain;

  -Δεν θα πρέπει να την μπλέκουμε με το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα! Οι καινοτόμοι προσπαθούν να κινούνται σε περιβάλλον διαφάνειας… Υπάρχει θέμα με την προστασία των επενδυτών στο χώρο των ICOs (ΣΣ. Initial Coin Offerings – μέγα θέμα και με ελληνικό ενδιαφέρον – περισσότερα συντόμως…) όπου η ανάπτυξη είναι εκρηκτική, υπάρχουν επενδυτικά ταμεία που αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain… η σύστασή μου είναι προσοχή στη διαφάνεια – πρέπει να καταλαβαίνουν, να ξέρουν τι κάνουν.

  Βεβαίως, έχουν δικαίωμα να ρισκάρουν, αλλά πρέπει να ξέρουν τους κανόνες! Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το λύσουμε. Προσωπικά, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση στο blockchain – η τεχνολογία δεν ρυθμίζεται, ίσως συγκεκριμένα σημεία, μονάχα, στον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης, σαν διευκρινήσεις και οδηγίες…

  Σε 5-10 χρόνια από τώρα, πού θα βρισκόμαστε; Μπορείτε να φανταστείτε;

  Το blockchain δεν είναι μια τεχνολογία αλλά πολλές και αλλάζει συνεχώς! Ίσως τότε να μη λέγεται καν blockchain… μιλάμε για distributed ledger technologyκαι η εξέλιξή του εξαρτάται από τις τάσεις που θα διαμορφωθούν. Δύσκολη, λοιπόν, η πρόβλεψη. Πάντως, ωριμάζει, έχουμε νέες μορφές υπηρεσιών – σε κάποιες δεν θα ταιριάξει, θα είναι ακριβότερο, δεν θα βολεύει τελικά η ανάπτυξή τους πάνω σε blockchain… Θα παρουσιαστούν νέες μορφές υπηρεσιών…

  Τις βλέπετε πιο σύνθετες;

  -Ελπίζω όχι, για το καλό των χρηστών! Ίσως να υπάρχει πολυπλοκότητα από πίσω, βεβαίως. Αυτό που θεωρώ σημαντικό στο blockchain, είναι η δυνατότητα που παρέχει να αφαιρεθούν οι μεσάζοντες – δεν χρειάζονται πια…

  Μεγάλο καλό, αν και εξαρτάται από την περίσταση – μετράει η καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα, λόγω time-stamp (ΣΣ. η υποχρεωτική χρονοσήμανση που μοιράζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε κάθε πράξη), η παροχή βοήθειας, η συνεχής διάδραση που φέρνει μεγαλύτερη ευελιξία και ο υπολογισμός του tokenization, που βλέπουμε όλο και συχνότερα, και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους χρήστες να συμμετάσχουν στις νέες (ενδεχομένως και φιλικότερες προς το περιβάλλον) υπηρεσίες.

  Προσοχή! Το tokenization δεν πρέπει να συγχέεται με τα κρυπτονομίσματα – υπάρχει, για την ώρα, στενή σχέση μεταξύ τους, αλλά η δυναμική του είναι πολύ μεγαλύτερη…

  Εν κατακλείδι…

  Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα επόμενα ένα-δυο χρόνια θα είναι κρίσιμα! Αν υιοθετηθεί αυτή η τεχνολογία από τους μεγάλους παίκτες, θα είναι ένα σημαντικό βήμα. Τώρα ψάχνουν, ελέγχουν, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο παιχνίδι.

  Και, βέβαια, οι χρήστες που διερευνούν δεν έχουν καμία σχέση με κρυπτονομίσματα… Τότε θα δούμε την πραγματική αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας – ίσως, σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο ανατρεπτικά, αλλά θα γίνουν σημαντικά βήματα…

  Όλοι διαμορφώνουν τώρα την πολιτική τους, έστω κι αν δεν παίρνουν ακόμα πρωτοβουλίες. Έχει σημασία, όμως, να υπάρχει συντονισμένη δράση, καθώς προχωράμε προς ένα παγκόσμιο οικοσύστημα, όπου δεν υπάρχουν στεγανά…

   

  Έχουμε διασύνδεση με πάνω από 4000 επαφές σ’ όλο τον κόσμο

   

  Ποιος άλλος καταλληλότερος να μας μιλήσει για τα σχέδια και τις προοπτικές, το σήμερα και το αύριο του νεόκοπου Κέντρου, στο Βίλνιους, από την ίδια τη CEO του, Egle Nemeikstyte, με το ελληνικής προέλευσης (Αίγλη…) όνομα, για το οποίο -παρόλο το χαμό, γύρω μας- ζήτησε να μάθει τη σημασία του.

  Μεγάλη η χαρά της για τις διαφορετικές (κι όλες καλές) έννοιες (δόξα, φήμη, λάμψη) που έχει αυτή η λέξη! Όμως, ο χρόνος της μετρημένος, η συνέντευξη στα όρθια και οι ερωτήσεις κάμποσες…

  Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας, για φέτος;

  -Να βάλουμε τη Λιθουανία στον χάρτη και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι είναι η καλύτερη χώρα για την ανάπτυξη τέτοιου είδους επιχειρηματικότητας.

  Ξεκινήσαμε καλά! Έχουμε πάνω από 100 αιτήσεις από διάφορες εταιρίες (πολλές από αυτές διεθνείς) για να έλθουν στο Κέντρο, μόλις υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με μια καναδική εταιρία και μια αυστραλιανή – το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο… πρόκειται για εταιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη και θα αξιοποιήσουν το hub της Λιθουανίας για να κάνουν την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά…

  Δηλαδή, έχετε κιόλας εξασφαλίσει πληρότητα; Δεν πέφτει καρφίτσα;

  -Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 100, όπως είπαμε, και οι διαθέσιμες θέσεις είναι μόνο 60… Είμαστε overbookedκαι εξετάζουμε πλέον με περισσότερη λεπτομέρεια τις αιτήσεις.

  Πότε θα έρθουν αυτές οι εταιρίες, πώς θα τις βοηθήσετε και πόσο θα μείνουν στο Κέντρο;

  -Ξεκινάμε επίσημα τη λειτουργία μας την ερχόμενη εβδομάδας (ΣΣ. αυτήν, δηλαδή), με πρώτο στόχο να τις βοηθήσουμε όλες να αναπτυχθούν.

  Χρειάζονται τη βοήθειά μας για να προσελκύσουν επενδύσεις και μέντορες, αλλά και να αποκτήσουν δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις.

  Στην αρχή θα είναι όλοι στον κοινό χώρο, περίπου για ένα εξάμηνο, αλλά στη συνέχεια θα τους προτείνουμε κάποιες επιλογές, πχ. τη χρήση άλλων γραφείων, αν χρειάζονται πια τον δικό τους χώρο…

  Υπάρχουν ειδικά κριτήρια για την προσέλκυση ομάδων, εταιριών, οργανισμών και κάποια κίνητρα, για να σας έλθουν;

  -Θέλουμε να έχουμε καλές εταιρίες που ενδιαφέρονται γι’ αυτή την τεχνολογία και αναπτύσσουν λύσεις βασισμένες σε blockchain. Κοιτάμε, λοιπόν, τι προϊόντα αναπτύσσουν – αυτό είναι το κυριότερο κριτήριο…

  Για παράδειγμα, οι πρώτες που έχετε δεχθεί, τι αναπτύσσουν;

  -Έχουν διάφορα project – πχ. μια εταιρία αναπτύσσει ιατρικές εφαρμογές βασισμένες σε blockchain, μια άλλη εφαρμογές που συνδυάζουν υγεία και αθλητισμό, η τρίτη εστιάζει στο gaming… έχουμε και εταιρίες που ασχολούνται με hardwallets (ΣΣ. ειδικά ασφαλή συστήματα αποθήκευσης και φύλαξης κρυπτονομισμάτων) – η γκάμα των εταιριών και των ενδιαφερόντων τους είναι πολύ μεγάλη…

   

  Eίστε οι πρώτοι του είδους στην Ευρώπη – τι σημαίνει αυτό για εσάς και τις εταιρίες σας;

  -Είμαστε το πρώτο διεθνές Κέντρο για blockchain στην Ευρώπη κι αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρίες, είναι η διασύνδεσή μας με τα άλλα δυο κέντρα. Πρόκειται για μια τεχνολογία αποκεντρωμένη – οι εταιρίες που ασχολούνται μ’ αυτήν, πρέπει να έχουν διασυνδέσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου – εμείς έχουμε πάνω από 4000 σημεία επαφής, στην Κίνα και παγκοσμίως…

  Τα τρία Κέντρα σας είναι στη Μελβούρνη, στη Σαγκάη και τώρα στο Βίλνιους. Γιατί όχι κι ένα στις ΗΠΑ; Γιατί όχι ακόμα περισσότερα Κέντρα στην Ευρώπη;

  -Σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο… έχουμε ήδη το πρώτο αίτημα συνεργασίας από τις ΗΠΑ, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να σας πω περισσότερα…

  Όσο για την Ευρώπη, η δημιουργία κι άλλων κέντρων θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα γιατί, όπως σας είπα, η διασύνδεση είναι πολύ σημαντικό θέμα.

  Θα συνεργαστούμε, λοιπόν, με οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει στην επιτάχυνση των εξελίξεων, για παράδειγμα με συνδέσμους από άλλες χώρες (ΣΣ. κι εδώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού πυρήνα, πριν από μερικές εβδομάδες, με τίτλο Hellenic Block chain Hub, σελίδα στο FB και ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, «Να κάνουμε τη χώρα μας BlockchainNation!”)Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πολύ καινούρια – είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναπτυχθεί μέσω συνεργασιών και αλληλοβοήθειας.

  Σε λίγους μήνες θα έχετε αποκτήσει κι εσείς υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Σκέπτεστε να την αξιοποιήσετε, παραχωρώντας κάποια franchise;

  -Κι εμείς οι ίδιοι, έτσι ξεκινήσαμε! Αγοράσαμε franchiseτης Μελβούρνης. Πιθανότατα, λοιπόν, θα κάνουμε το ίδιο, όταν έλθει η ώρα…

  Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον; Πώς θα είναι το blockchain στο τέλος του χρόνου, για παράδειγμα;

  Επειδή αυτή την εποχή έχουμε προβλήματα με τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να αποδείξουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με την τεχνολογία blockchain.

  Ελπίζω ως το τέλος του χρόνου, να παρουσιάσουμε λύσεις και σε άλλους τομείς, στον αθλητισμό, την υγεία, την οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, όπου θα μπορούμε να δείξουμε στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πραγματικές εφαρμογές με χρήση είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού blockchain.

 • JoinCargo: Προσιτές μεταφορές με εμπιστοσύνη!

  Μια έξυπνη πλατφόρμα που «γεμίζει» τα φορτηγά και εξυπηρετεί τους επαγγελματίες

  Λένε –και η εμπειρία έχει αποδείξει πόσο δίκιο έχουν- πως η αφορμή για τη «γένεση» μιας επιτυχημένης ιδέας, δεν μπορεί παρά να είναι κάποια ανάγκη που υπάρχει μεν, αλλά μένει ανικανοποίητη.

  Το ίδιο «γνωμικό», όμως, έχει και δεύτερη ανάγνωση: δεν πρόκειται να πετύχει κάποια startup της οποίας η κεντρική ιδέα και η λύση που προσφέρει, δεν έρχεται να καλύψει κάποια σημαντική καθημερινή ανάγκη μας, τωρινή ή μέλλουσα.

  Δεν γνωρίζω ποια από τις δυο εκδοχές ήταν αυτή που υιοθέτησαν οι ιδρυτές της JoinCargo, μιας online πλατφόρμας που (περιληπτικά να το πούμε) φέρνει σε επαφή εταιρείες οι οποίες θέλουν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με αξιόπιστους μεταφορείς.

  Όμως, είμαι σίγουρος ότι στην πορεία αποδείχθηκαν (και συνεχίζουν να αποδεικνύονται) και οι δυο αληθινές. Να η ιστορία τους με τα δικά τους λόγια (και τις δικές μας ερωτήσεις)

  Η ιδρύτρια της Join Cargo Ρωξάνη Κουτσολούκα 

  Περιγράψτε μας με δυο (ή και λίγο περισσότερα...) λόγια τηνJoinCargo και τους στόχους της

  Απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που μεταφέρουν φορτία σε παλέτες και σε μεταφορείς που έχουν κενό χώρο στα δρομολόγια τα οποία ήδη κινούνται.

  Ο αποστολέας κάνει δωρεάν εγγραφή, εισάγει τον προορισμό και το φορτίο που θέλει να μεταφέρει και στη συνέχεια η πλατφόρμα εμφανίζει τους διαθέσιμους μεταφορείς για το δρομολόγιο, καθώς και τις τιμές.

  Ο αποστολέας επιλέγει μεταφορέα και λαμβάνει επιβεβαίωση της συμφωνίας μέσα σε 15 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, αξιολογούνται και οι δύο πλευρές για την ποιότητα της συνεργασίας.

  Στόχος μαςείναι να ενισχύσουμε αποστολείς και μεταφορείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται εύκολα τις μεταφορές τους online,αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

  Διαρκώς απλοποιούμε τη διαδικασία και δημιουργούμε νέες υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

  Ο σύγχρονος επαγγελματίας, που πλέον κλείνει τις διακοπές του ή κάνει τα ψώνια του online και βρίσκει ταξί ή παραγγέλνει το φαγητό του μέσω μιας εφαρμογής, ανακαλύπτοντας τη JoinCargo, ανακαλύπτει το επόμενο αγαπημένο του εργαλείο.

  Με ποιόν τρόπο ωφελείται ο αποστολέας από την πλατφόρμα σας;

  Ο αποστολέας έχει στα χέρια του ένα καινοτόμο εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγρονης επιχείρησης, για να κλείνει τις μεταφορές τουγρήγορα και εύκολα.

  Εξοικονομεί έως και 40% στις μεταφορές του, καθώς η χρέωση περιλαμβάνει μόνο το κόστος του όγκου που θέλει να μεταφέρει κι όχι το κόστος όλης τη διαδρομής.

  Επιπλέον, η JoinCargo παρέχει πρόσβαση σ’ ένα ευρύ, εξειδικευμένο και αξιόπιστο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο, αφού οι διαθεσιμότητες των μεταφορέων ανανεώνονται καθημερινά.

  Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών παρέχει προσωπική και εξειδικευμένη υποστήριξη. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία σταθερών συνεργασιών βασισμένων στην εμπιστοσύνη.

  Πόσο επωφελείται ο αυτοκινητιστής από τη συμμετοχή του στη JoinCargo;

  Οι συνεργαζόμενοι μεταφορείς συνδέονται μ’ ένα ευρύ δίκτυο αποστολέων και γεμίζουν τα φορτηγά τους σε διαδρομές όπου ήδη κινούνται.

  Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει διαδικασία δημοπράτησης, αλλά ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των μεταφορών και τις προτιμήσεις τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, αυξάνουν τα κέρδη τους στα ήδη προγραμματισμένα δρομολόγια.


  Απευθύνεστε μονάχα σε μεμονωμένους αυτοκινητιστές ή και σε μεταφορικές εταιρείες;

  Ως ομάδα, υποστηρίζουμε και δημιουργούμε ευκαιρίες τόσο για μεμονωμένους μεταφορείς, όσο και για τις μεταφορικές εταιρείες που θέλουν να γεμίσουν τα φορτηγά τους άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς διαπραγματεύσεις, διατηρώντας οι ίδιοι τον έλεγχο της συμφωνίας.

  Αλλάζει κάτι σχετικά με τους όρους συνεργασίας στη μια και την άλλη περίπτωση;

  Οι όροι παραμένουν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις, καθώς στόχος μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας και η δημιουργία εμπιστοσύνης για όλες τις πλευρές.

  Όλοι οι μεταφορείς περνούν διαδικασία ελέγχου και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις συνεργασίας με την JoinCargο.

  Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί κίνδυνο για τις μεταφορικές εταιρείες,αφού φέρνεισε απευθείας επαφή αποστολείς με παραλήπτες, παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες μεταφορικές;

  Η πλατφόρμα δεν παρακάμπτει τις μεταφορικές εταιρείες. Φέρνει σε επαφή αποστολείς με μεταφορείς κι όχι απευθείας με παραλήπτες.

  Οι μεταφορείς και οι αποστολείς παραμένουν συνεργάτες, καθώς η online πλατφόρμα μας απλά τους συνδέει, χωρίς να παρεμβαίνει στις μεταξύ τους σχέσεις.

  Πώς προωθείτε την πλατφόρμα σας στην αγορά; Πώς μαθαίνουν για εσάς, αποστολείς και αυτοκινητιστές, ώστε να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες σας;

  Το αρχικό μας δίκτυο ξεκίνησε μέσω συστάσεων. Οι αποστολείς και μεταφορείς που επωφελήθηκαν από την υπηρεσία ήταν αυτοί που διέδωσαν τη χρήση της πλατφόρμας.

  Η συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις, αλλά και η διοργάνωση events είναι ένας ακόμα τρόπος για να ερχόμαστε σε επαφή με τους μεταφορείς και τις εταιρείες που μας εμπιστεύονται .

  Πολλοί από τους συνεργάτες μας, ανακάλυψαν τη JoinCargo μέσα από άρθρα σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και αναφορές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

  Καθώς απευθυνόμαστε σε σύγχρονους επαγγελματίες, εξασφαλίζουμε την παρουσία της JoinCargo σε ψηφιακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Η πλατφόρμα σας λειτουργεί και με κινητά τηλέφωνα ή μονάχα από PC;

  Η απλότηταστη χρήση είναι βασικό μέλημά μας και συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε τις υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τις ανάγκες των συνεργατών μας.

  Γι’αυτό, εκτός απόχρήση στο PC, οι μεταφορείς μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή JoinCargo στο Android κινητό τους, για να αποδεχτούν αιτήματα, ακόμα κι αν βρίσκονται στο δρόμο.

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η εφαρμογή για αποστολείς που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα από PC, καθώς λειτουργεί με ιστορικό μεταφορών, κάτι το οποίο απλοποιεί δραστικά τη διαδικασία.

  Υπάρχει σκέψη για επέκταση της JoinCargoσε υπηρεσίες 3PL όπως και σε άλλα συστήματα μεταφοράς;

  Προς το παρόν δραστηριοποιούμαστεσε Αττικής και Βοιωτία, εξυπηρετώνταςαπλές διαδρομές και διανομές.

  Επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη online υπηρεσίας για αυθημερόν μεταφορές. Στα άμεσα σχεδιά μας είναι η εξάπλωση του δικτύου στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ξεκινώντας από την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

  Για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της δραστηριότητάς μας σε υπηρεσίες 3PL ή άλλα συστήματα μεταφοράς, είναι όμως πιθανό αυτό να γίνει στο μέλλον, εφόσον διαπιστώσουμε ότι αποτελεί ανάγκη για την αγορά.

  Πιστεύετε ότι η καινοτομία είναι η μοναδική απάντηση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση;
  Θεωρούμε ότι η καινοτομία έρχεται μέσα από την κρίση και σαφώς είναι ζητούμενο αυτή την περίοδο. Η κρίση ήταν και ο λόγος που γεννήθηκε η ιδέα της JoinCargo.

  H Ρωξάνη, ιδρύτρια της εταιρείας, ερχόμενη στην Ελλάδα από την Ολλανδία να γνωρίσει τις ρίζες της, και δουλεύοντας ως Supply Chain Manager, εντόπισε ένα σαφές πρόβλημα και εμπνεύστηκε τη Join Cargo.

  Η υποστήριξη που λαμβάνουμε, είναι τεράστια. Υπάρχουν τόσοι μέντορες που προσφέρουν απλόχερα τις συμβουλές τους και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι σήμερα πρόθυμοι να βοηθήσουν,ως απόρροια της κρίσης.

  Μάθετε περισσότερα για την online πλατφόρμα μεταφορών JoinCargo εδώ.

 • Αλλάζοντας τον κόσμο, γραμμή-γραμμή!

   

  Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, μίλησε πρόσφατα στοWebWorldNews και τον Γιάννη Ριζόπουλο για το αντίδοτο στην ανεργία που λέγεται εκπαίδευση στον προγραμματισμό

  Από καθηγητής στη Σορβόννη σε θέματα digital innovation, κοινωνικός επιχειρηματίας - γίνεται; Και βέβαια, γίνεται! Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, που μίλησε πρόσφατα στο WebWorldNews, το έχει ήδη αποδείξει στην πράξη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος:
  «Ο συνδυασμός τεχνολογίας και κοινωνικής οικονομίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί αφενός οι συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι πολύ geeks, αλλά και οι geeks δεν έχουν πολλά-πολλά με την κοινωνική οικονομία...

  Οι εταιρίες του SliconValley μπορεί να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά δεν το κάνουν – ως πρώτο στόχο έχουν να ανεβαίνει η αξία τους. Ο όποιος συνδυασμός των δυο, λοιπόν, είναι δεόντως ανατρεπτικός – οι ΜΚΟ και οι κοινωνικές επιχειρήσεις χρειάζονται την τεχνολογία, όμως κι αυτή, με τη σειρά της, χρειάζεται την κοινωνία, για να υπάρξει καινοτομία και –σε επόμενο στάδιο- πρόοδος!»

  Να τα πάρουμε από την αρχή για το Simplon;

  Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων πραγματικών, όχι e-learning, με θρανία και μαθητές που περνάνε 6-8 μήνες μαζί μας, για να μάθουν εντελώς δωρεάν όλες εκείνες τις ψηφιακές δεξιότητες που ζητάει σήμερα η αγορά – προγραμματισμό, κώδικα, διαχείριση δεδομένων κλπ. Ξεκινήσαμε με ένα σχολείο στο Μοντρέιγ, μια από τις θεωρούμενες ως «προβληματικές» περιοχές στο ανατολικό Παρίσι, με 40% νεανική ανεργία…

  Τώρα πια έχουμε φτάσει τα 35 σχολεία, στη Γαλλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική,με πολλές τάξεις που κάθε μιαέχει 20-30 μαθητές. Είμαστε μια κοινωνική επιχείρηση –σημαντικό αυτό- και διαρκώς μεγαλώνουμε!

  Άρα, βάζετε θεμέλια για οικοσύστημα;

  Δημιουργούμε ένα οικοσύστημα, το οποίο ξεκινάει βέβαια με κώδικα, αλλά τώρα πια περιλαμβάνει και πολλά άλλα θέματα – πχ. όταν αντιληφθήκαμε πως λείπουν συγκεκριμένες δεξιότητες από την αγορά όχι μόνο σε γαλλικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως Java καιSalesforce, τα προσθέσαμε κι αυτά στην ύλη μας.

  Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας – έχουμε μαθητές που είναι 17 και μαθήτρια που είναι 57!Όσο για δουλειά, άλλοι τη βρίσκουν μόνοι τους κι άλλους τους βοηθάμε εμείς… Πολλές εταιρίες απευθύνονται στη Simplon, γιατί ξέρουν ότι έχουμε μαθητευόμενους και θέλουν να τους προσλάβουν, αλλά κι εμείς βοηθάμε τους αποφοίτους μας να βρουν ή να δημιουργήσουν τη δουλειά τους (πχ. να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες)- περίπου το 80% βρίσκουν δουλειά μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους…

  Κάποιος πρέπει να πληρώσει, όμως, για όλα αυτά – ποιος είναι αυτός;
  Οι πόροι μας εξαρτώνται από τη χώρα στην οποία βρίσκονται τα σχολεία: κάποιες φορές πληρώνει για την εκπαίδευση το κράτος(στη Γαλλία, πχ. αναλαμβάνει και το μεγάλο έξοδο της πιστοποίησης), άλλες φορές μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις που συμβάλλουν είτε σε χρήμα, είτε στην απασχόληση, είτε σε είδος, κάτι που επίσης είναι πολύ χρήσιμο.

  Έχουμε αναπτύξει κι ένα οικονομικό μοντέλο, βάσει του οποίου οι μαθητές μας τόσο στη διάρκεια της μαθητείας τους όσο και λίγο μετά δημιουργούν websites, τα οποία πουλάμε σε πελάτες… Επίσης, έχουμε στήσει κι ένα μοντέλο franchise πχ. αυτός που έχει το franchise μας στον Λίβανο μάς πληρώνει για να έχει στα σχολεία τη μεθοδολογία και τους εκπαιδευτές μας κι αυτός, με τη σειρά του, παίρνει χρήματα από το κράτος, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ.

  Πώς επιλέγετε τους μαθητές σας;

  Η επιλογή των μαθητών (αναγκαία, καθώς οι αιτήσεις είναι πολλές – βοηθάει και το δωρεάν) γίνεται από «ευαίσθητες κατηγορίες» με κοινωνικά κριτήρια, μετράει το κίνητρο, αλλά τους υποβάλουμε και σε κάποια τεστ, για να εξασφαλίσουμε ότι διαθέτουν το κατάλληλο mindset και την ικανότητα να καταλάβουν αυτά που θα τους λέμε – μιλάμε για εντελώς αρχάριους…

  Δεχόμαστε, επίσης, όλο και περισσότερα άτομα (υπαλλήλους, ταχυδρομικούς, απολυμένους από εργοστάσια) που θέλουν να μετεκπαιδευτούν στο χώρο των ΤΠΕ – ξεκινήσαμε με 5% επί του συνόλου σε άτομα άνω των 50 ετών και τώρα πια έχουν ξεπεράσει το 10%

  Έχετε κάποια σχέδια επέκτασης και στην Ελλάδα;

  Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα – είχα κάποιες συναντήσεις με άτομα που κάνουν κάτι ανάλογο εδώ, coding boot camp, κλπ.Είναι καλό να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο…

  Πώς σκέφτεστε την επόμενη μέρα;

  Το επόμενο βήμα μας έχει να κάνει με την επέκταση αυτού του μοντέλου σε όλο τον κόσμο, καθώς από τη μια οι μη-προνομιούχοι είναι πολλοί κι από την άλλη, οι ανάγκες αυξάνουν!

  Τώρα πια υπάρχει και δυνατότητα για εργασία εξ αποστάσεως – αυτό θα μπορούσαν να κάνουν πολλά Ελληνόπουλα, ώστε να μην έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα braindrain. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει πως πρόβλημα digital divide υπάρχει και μέσα στις ίδιες τις εταιρίες, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων της τεχνολογίας,εξελίξεις τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεταβολές στις απαιτούμενες δεξιότητες…

  Η Simplon μπορεί να βοηθήσει κι εκεί, ώστε –πέρα από τις νέες προσλήψεις- και οι νυν εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους - θέλουμε να προλάβουμε την ανεργία, πριν συμβεί!

  Επίσης, ως συμπλήρωμα των μαθημάτων για ενηλίκους, υπάρχουν και εκείνα για τα παιδιά: είναι κάτι ειδικό, γιατί βάζουμε τους ενήλικες άνεργους ή μη-προνομιούχους να δείξουν στα 7χρονα παιδιά, που μόλις έχουν μάθει να διαβάζουν, να γράφουν και να μετράνε, τι έχουν μάθει από κώδικα!

  Συνολικά, έχουμε εκπαιδεύσει μ’ αυτό τον τρόπο γύρω στα 150.000 παιδιά μέσα σε τέσσερα χρόνια– κυρίως στην Αφρική, όμως στηρίζουμε και το European Code Week…

  Ρωτάμε, μάλιστα, τα παιδιά στα πρώτα μαθήματα τι θεωρούν ότι είναι εξυπνότερο; O υπολογιστής ή ο άνθρωπος; Πάντα μας λένε ο υπολογιστής. Τους απαντάμε, λοιπόν,πως εσύ είσαι αυτός που θα μπορέσει να τον προγραμματίσει! Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, να τους κάνουμε ψηφιακούς πολίτες… όλα τα άλλα, είναι marketing!

  Η επίσκεψή σας στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο των AshokaTalks. Ποιος είναι ο ρόλος της Ashoka στην προσπάθειά σας;
  Η Ashoka έχει βοηθήσει τη Simplon πολλές φορές κι εγώ έχω επιλεγεί ως Ashoka Fellow. Αν είσαι μέλος της οικογένειας δέχεσαι εντελώς δωρεάν βοήθεια από πολλές πλευρές… πολύ έξυπνα άτομα δουλεύουν μαζί σου, μπορείς να συνεργαστείς με τηνAccenture ή μεγάλα γραφεία νομικών, μόνο και μόνο γιατί πιστεύουν σε σένα και το έξυπνο project σου! Ό,τι προβλήματα προκύψουν, τα λύνουμε μαζί… Και υπάρχουν πολλά, γιατί είμαστε τρελοί και θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο!

  Επιτυχημένο το πρώτο AshokaTalks

   


  Λυδία Παπανδρέου Υπεύθυνη ανάπτυξης Ashoka Hellas

  Ο Frederic Bardeau ήταν ο βασικός ομιλητής του πρώτο AshokaTalks στον ελληνικό χώρο, που –κατά τη Λυδία Παπανδρέου, υπεύθυνη Ανάπτυξης για την AshokaHellas- είναι «μια πλατφόρμα συναντήσεων και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, στο πλαίσιο των οποίων θα μοιραστούμε πετυχημένες πρωτοβουλίες που πιστεύουμε ότι μπορούν να εμπνεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν την ελληνική κοινωνική επιχειρηματικότητα».

  Σε κάθε συνάντηση, που όλες είναι ανοικτές στο κοινό, η AshokaHellas θα φιλοξενεί έναν κοινωνικό επιχειρηματία του δικτύου της Αshoka από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που καινοτομούν γύρω από την ίδια θεματική.

  Τον κ. Bardeau πλαισίωσαν εκπρόσωποι δύο πρωτοπόρων ελληνικών πρωτοβουλιών, ο Βασίλης Χρυσσός από το sarantaporo.gr και η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου από το TheTipping PointinEducation, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το έργο τους και να εμπλακούν σε γόνιμο διάλογο με τον Γάλλο AshokaFellow.

  Σκοπός του AshokaTalks δεν είναι μόνο η ενθάρρυνση μιας ανοιχτής και δημιουργικής συζήτησης, αλλά και οι πιθανές συνεργασίες με επιτυχημένες πρωτοβουλίες από το εξωτερικό.

  Και οι δύο αυτοί στόχοι επετεύχθησαν στη συνάντηση του Innovathens, καθώς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δύο ελληνικών πρωτοβουλιών (RumiLabs και Allcancode) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης σε θέματα πληροφορικής και προγραμματισμού και είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και στη χώρα μας, πάνω στο μοντέλο του Simplon.co.

   

   

   

 • Οι «θησαυροί» ενός ταξιδιού σχεδιασμένου στα μέτρα σας

  Διεθνής καινοτομία από την Travelgems αλλάζει την ταξιδιωτική εμπειρία

  Στις σύγχρονες τάσεις γύρω από τον τουρισμό κυρίαρχο ρόλο παίζει η σπουδαιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας (travel experience) και της προσωποποιημένης προσέγγισης (personalization),τις οποίες αναζητούν οι «μυημένοι» ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο.

  Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη εφαρμογών που θα απαντούν στις ανάγκες αυτές, μέσα στα επόμενα χρόνια.

  Η χώρα μας ήδη διαθέτει μια νέα εφαρμογή και πλατφόρμα, τηνTravelgems, που παρουσιάστηκε πριν από 10 μήνες κι έρχεται να παίξει το ρόλο του virtual concierge με ένα προϊόν πρωτοποριακό και μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Πίσω από την πρωτοποριακή τεχνολογία, βέβαια, βρίσκεται μια ομάδα δημιουργικών και ανήσυχων ανθρώπων από τον χώρο του προγραμματισμού, του marketing και του τουρισμού, τους οποίους όμως συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από το πάθος για τα ταξίδια και τη μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα.

  Οι δύο ιδρύτριες, η Νίκη και η Ευγενία Σμυρνή,προέρχονται από τους χώρους του International Marketing και του Computer Science αντίστοιχα.

  Η Νίκη, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατηγικού Marketing με πάνω από 20 χρόνια διεθνή εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών και καταναλωτικών προϊόντων, μετέφερε τις γνώσεις της από τον επαγγελματικό της χώρο στο πάθος της για τα ταξίδια έχοντας ως motto το… “Dream with your heart, act with your mind NOW».

  Η Ευγενία, μόνιμη κάτοικος Ηνωμ. Πολιτειών με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα στον χώρο της Πληροφορικής (είναι Sidney P. Chοckley Professor of Computer Science στο πανεπιστήμιο του William & Mary στο Williamsburg της Virginia και το 2002 τιμήθηκε από το ACM με το βραβείο του Διακεκριμένου Επιστήμονα στις ΗΠΑ) μετέφερε στην εφαρμογή την αγαστή σχέση της με τους αλγόριθμους…

   

  Η Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια και CEO της εταιρείας, λατρεύει τα ταξίδια κι έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες σ’ όλο τον κόσμο. “Κάθε φορά που ταξιδεύω, θέλω να βρίσκω διαφορετικές πληροφορίες, να βλέπω διαφορετικά μέρη” εξομολογείται.

  “Πέρα από τα ταξίδια που αγαπώ πολύ, ένιωθα την ανάγκη να κάνω κάτι για να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η ιδέα ξεκίνησε με τρόπο απλό: Διαβάζοντας τις τάσεις γύρω από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, σκέφτηκα να το συνδυάσω με τις δικές μου ανάγκες και προτιμήσεις.

  Στη συνέχεια, μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με την Ευγενία και κάπως έτσι γεννήθηκε πριν απόδυο χρόνια, η ιδέα του Travelgems, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2016.”

  “Η πλατφόρμα Travelgems λειτουργεί ως virtual concierge” εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Με την είσοδό του, ο χρήστης δημιουργεί το προφίλ του, απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων που διαμορφώνουν τις προτιμήσεις του με βάση το ταξίδι που επιθυμεί να κάνει (με παρέα, με οικογένεια, ζευγάρι, μόνος κλπ).

  Επιλέγει, για παράδειγμα, αν προτιμά μια απομακρυσμένη ή μια πολυσύχναστη παραλία, αν του αρέσουν οι ρακέτες, αν προτιμά το κρέας ή το ψάρι, αν θέλει το μπαράκι που θα πάει να του επιτρέπει να φλερτάρει ή να πάει σαν ζευγάρι ή να είναι φιλικό προς τους gay.”

  Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα του Travelgems έχει εργαστεί πολύ σκληρά, καθώς χρειάστηκε να συνεργαστούν με μεγάλες εταιρείες ερευνών ώστε να διαμορφώσουν περιεχόμενο ιδιαίτερα εξειδικευμένο, αλλά και να αναπτύξουν ειδικό αλγόριθμο.

  «Ζητήσαμε από τους ντόπιους τις καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο τους, ρωτώντας τους: ‘αν ερχόταν ο καλύτερός σας φίλος στο νησί πού θα τον πηγαίνατε;’» σημειώνει η Νίκη Σμυρνή. «Δημιουργήσαμε έναν αλγόριθμο που βασίζεται στο συνδυασμό των πληροφοριών που ζητά ο πελάτης με τις αντίστοιχες πληροφορίες που δίνουν οι ντόπιοι.

  Η πληροφόρηση που δίνουμε είναι «εκ των έσω», με πολλές λεπτομέρειες και πολλά τοπικά tips και απαντά στις απαιτήσεις των χρηστών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις τρεις χώρες που παρουσιάζουμε, διαθέτουμε πάνω από 8000 προτάσεις, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και προτείνοντας ό,τι ταιριάζει σε κάθε χρήστη με βάση τις απαντήσεις του.»

  Το Travelgems διαθέτει τρία διαφορετικά στοιχεία για κάθε τουρίστα. Το πρώτο είναι αυτό του travel inspiration. Ομάδα εξειδικευμένων δημοσιογράφων, με επικεφαλής τη Σοφία Κιντή, ανέλαβε να γράψει τα κείμενα και να αντλήσει την εσωτερική πληροφόρηση που ήταν αναγκαία.

  Σήμερα, τα κείμενα είναι γραμμένα στα αγγλικά και τα γερμανικά, ενώ στις επόμενες ημέρες το siteαναμένεται να εμπλουτιστεί και με τα ελληνικά.

  Το επόμενο στοιχείο είναι αυτό της οργάνωσης, του σχεδιασμού των διακοπών. Διαρκεί από 1 έως 12 ημέρες (μετά τις 10 μέρες υπάρχει η εκτίμηση ότι ήδη ο επισκέπτης έχει μάθει αρκετά τον τόπο) και διατίθεται με χρέωση 7,5 €.

  Ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη. Ωστόσο, στη διάθεσή του υπάρχει και η συνολική λίστα με όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ κλπ. ώστε να μπορεί να ανατρέξει σε περισσότερα. Επίσης με GPS locator, το site τον καθοδηγεί ώστε να μπορεί να επισκεφτείτα μέρη που έχει επιλέξει (για παράδειγμα, από την παραλία στο μπαρ ή το εστιατόριο).

  «Ας σκεφτεί κανείς ότι θέλει να επισκεφτεί το Ντουμπρόβνικ» μας εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Προγραμματίζοντας το ταξίδι του, είναι βέβαιο ότι δεν θέλει να χάσει ούτε λεπτό στις διακοπές του σε έναν νέο προορισμό. Σήμερα, βασική τάση για τον τουρισμό είναι το personalization.

  Με την επίσκεψη σε κάποιο από τα διεθνή sites,μπορεί κανείς να βρει σειρά πληροφοριών για εστιατόρια ή ξενοδοχεία ή αξιοθέατα. Όμως, δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος του παρέχει τις πληροφορίες. Σήμερα, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το ποιος προτείνει σε ποιον, το ψυχολογικό προφίλ.

  Το Τravelgems είναι μοναδικό στο είδος του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνει υπόψη του τις προτιμήσεις και το προφίλ κάθε χρήστη.»

  Το τρίτο στοιχείο του Travelgems είναι οι προτάσεις για δραστηριότητες, που καλύπτουν πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα.

  Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το πώς θα ψάξει τρούφα μανιτάρι έξω από το Ηράκλειο ή να κολυμπήσει με άλογο έξω από τα Χανιά ή να φτιάχνει κεραμικά ή να μάθει πως παρατηρεί κανείς τα πουλιά στη Μυτιλήνη.

  «Είναι ένα είδος τουρισμού που έχει μέλλον στη χώρα μας και μπορεί να αναπτυχθεί» εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Ήδη, η χώρα μας αρχίζει να αναπτύσσει αξιόλογες προτάσεις για δραστηριότητες.»

  Σήμερα, ο κύριος όγκος χρηστών που κατεβάζει την εφαρμογή του Τravelgems στο κινητό ή το tablet του προέρχεται κατά 74% από την Ευρώπη και 20% από τις ΗΠΑ ενώ ακολουθούν χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας.

  Η ανάπτυξη του Travelgems

  Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του εγχειρήματος αλλά και μετά το λανσάρισμα του Τravelgems, δημιουργήθηκαν πολύτιμες συνέργειες με εταιρείες ερευνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με φορείς του τουρισμού όπως η FED HATTA (η οποία είναι επίσημος υποστηρικτής της Travelgems) και με ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού που αναγνώρισαν την καινοτομία του εγχειρήματος.

  Η Travelgems συνεργάζεται μαζί τους καθώς και με φορείς δήμων και κοινοτήτων, που στάθηκαν αρωγοί στο εγχείρημά της.

  Το αναπτυξιακό σχέδιο της startup προβλέπει τη δημιουργία 34 νέων θέσεων εργασίας στα επόμενα πέντε χρόνια,από τις οποίες οι 25 στην Ελλάδα, σημειώνει η Νίκη Σμυρνή. Σημαντικό καινοτομικό στοιχείο της Travelgems αποτελεί και η προσέγγιση στην προώθηση του προϊόντος της.

  Από τους καταναλωτές στράφηκε γρήγορα σε μία Β2Β προσέγγιση και αγκαλιάστηκε από μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία το προσφέρουν ως complimentary gift στους πελάτες τους. Επίσης, ταξιδιωτικά γραφεία το προσφέρουν ως παροχή που εξασφαλίζει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

  «Είναι μια πλατφόρμα που αφορά περισσότερο στους μυημένους ταξιδιώτες κι όχι στους all inclusive» επισημαίνει η Νίκη Σμυρνή. Στα άμεσα σχέδια προώθησης των υπηρεσιών της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται σειρά προωθητικών ενεργειών με μεγάλες εταιρείες, όπως η Coca Cola.

  «Μέχρι σήμερα, μας έχουν εμπιστευτεί μεγάλες εταιρείες αφού δοκίμασαν το προϊόν μας. Το 2017 είναι η πιλοτική χρονιά του Τravelgems.”Ήδη το προϊόν έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στο Λονδίνο και τη Γερμανία κι έχει κερδίσει θετικά σχόλια και συνεργασίες με διεθνή γραφεία τουρισμού από απαιτητικές αγορές,όπως -για παράδειγμα- αυτή του Ισραήλ.

  Παράλληλα, το Travelgems σχεδιάζει να ανοίξει τα φτερά του στη μεγάλη αγορά της Ισπανίας (80 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως) φιλοδοξώντας να αποκτήσει παρουσία στη χώρα και την τουριστική της αγορά σε έναν χρόνο. Στα πέντε επόμενα χρόνια, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να έχει ανοιχτεί σε οκτώ χώρες στην Ευρώπη.

  Η επιλογή των χωρών με τις οποίες ξεκίνησε το site (Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος) έγινε με βάση το γεγονός ότι αφορούν στην ίδια ομάδα-στόχο τουριστών. Στα επόμενα βήματα της Travelgems περιλαμβάνεται, τέλος, και το άνοιγμα για χρηματοδότηση από σχήμα private equity fund ή venture capital.

  Το όραμα των δημιουργών του είναι οι τουρίστες και χρήστες της εφαρμογής να αναζητούν στο μέλλον μέσα από το Τravelgems έμπνευση από την επιλογή προορισμού ως τον τελικό σχεδιασμό των διακοπών τους, κάνοντας τα πάντα (κρατήσεις, κλπ) μέσα από το κινητό τους. 

  Περισσότερες πληροφορίες :www.travelgems.com

   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!