Σα βγεις στον πηγαιμό για το… Blockchain! Μέρος 2ο Featured

Posted On Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 15:01 Written by
Rate this item
(0 votes)

Αποστολή - Γιάννης Ριζόπουλος

Δυο αποκλειστικές συνεντεύξεις ήταν το «παράπλευρο κέρδος» του μακρινού ταξιδιού στο Βίλνιους –η πρώτη αναδεικνύει τον ευρύτερο σχεδιασμό και τα οράματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά στο «φλέγον» θέμα του Blockchain, και η δεύτερη τους στόχους και τις προοπτικέςτου πρώτου διεθνούς κέντρου πάνω σ’ αυτή την τεχνολογία, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Οι δυνατότητες του Blockchain είναι απεριόριστες…

Administrator - European Commission, DGCONNECTStart - ups&InnovationUnit, είναι ο επίσημος τίτλος του Pierre Marro. Μηχανικός με το απαραίτητο ΜΒΑ, προσιτός και φιλικός παρά το βαρύγδουπο «Policy Officer»που βρίσκεται ψηλά στο βιογραφικό του, είναι ο άνθρωπος ο οποίος χειρίζεται ό,τι έχει σχέση με FinTechστην Επιτροπή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – μ’ άλλα λόγια, μια τεράστια γκάμα θεμάτων, η οποία περιλαμβάνει από εφαρμογές ψηφιακής οικονομίας έως τεχνολογία blockchain κι από νέο ρυθμιστικό πλαίσιο (που τώρα «κτίζεται») έως χρηματοδοτικά προγράμματα για start-upsκαι καινοτόμες δράσεις.

Η παρουσία του στα εγκαίνια του BlockchainCentre του Βίλνιους, λοιπόν, αυτονόητη και επιβεβλημένη, όπως εξίσου αυτονόητο και το αίτημά μου, στο πρώτο διάλειμμα, για μια σύντομη συνέντευξη το οποίο με χαρά αποδέχθηκε.

Πέντε λεπτά αργότερα, είχαμε ήδη ξεκινήσει την κουβέντα μας, σε έναν πιο ήσυχο χώρο, μ’ ένα μυρωδάτο espresso μπροστά μας.

Ποια είναι, λοιπόν, η επίσημη στάση της Επιτροπής στο θέμα του Blockchain;

-Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική τεχνολογική επανάσταση, μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους παίκτες προκειμένου να παρουσιάσουν νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, με ανατρεπτικούς τρόπους οργάνωσης που μπορούν να αλλάξουν ό,τι εφαρμόζουμε σήμερα…

Δεν είναι πανάκεια, δεν προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- για να αντικαταστήσει τα πάντα, όμως έχει τεράστιες δυνατότητες. Ο πρώτος στόχος μας είναι όλοι οι Ευρωπαίοι εμπλεκόμενοι, σε όποια χώρα κι αν διαμένουν, να αδράξουν την ευκαιρία που φέρνει αυτή η καινοτομία…

Που σημαίνει ότι δεν τηρείτε απλώς στάση αναμονής, αλλά εμπλέκεστε κι εσείς ως DGConnect, ενεργά…

-Εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο (ΣΣ. να και η απόδειξη της εμπλοκής, με high light τη δημιουργία πριν από μόλις λίγες ημέρες του EU Blockchain Observatory &Forum), καθώς προκύπτουν νέες και εντυπωσιακές εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Κατ’ αρχάς, συμμετέχουμε στην υλοποίηση project βασισμένων σε blockchain, οργανώνουμε διασυνοριακές συνέργειες. Όταν υπάρχουν ευκαιρίες καινοτομίας στη ΕΕ, σε επίπεδο start-up ή και όχι, παρέχουμε βοήθεια όπου χρειάζεται scale-up με υπηρεσίες σ’ όλη την έκταση της ΕΕ.

Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο, στις κάθε λογής διασυνδέσεις, βοηθάμε στα πάρκα καινοτομίας, στο networking–ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ των διαφορετικών κέντρων, που έχουν άλλες εμπειρίες και πρακτικές… Επίσης, υποστηρίζουμε τα συνεργατικά εγχειρήματα, δρούμε σαν καταλύτης.

Χρήματα δίνετε;

-Βεβαίως! Ως σήμερα έχουμε χρηματοδοτήσει 20-30 πιλοτικά ερευνητικά έργα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο πλαίσιο του Horizon 2020. Έργα που είναι κυρίως ένας τρόπος για να συνεργαστούν διάφοροι οργανισμοί σε εφαρμογές στο χώρο του blockchain, ώστε σιγά-σιγά να γίνει mainstream.

Έχουμε, επίσης, και ρυθμιστικό ρόλο ο οποίος είναι αναγκαίος, καθώς πρόκειται για πολύ νέα τεχνολογία, με ταχύτατη ανάπτυξη.

Θέλουμε να την προωθήσουμε, αλλά με σωστή ρύθμιση, περισσότερη διαφάνεια και νομική υποστήριξη – πολλοί ζητούν διευκρινήσεις, τι μπορεί να γίνει και τι όχι… Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους ρύθμισης – είναι δύσκολο να πάμε με μεθόδους που χρειάζονται 2 και 3 χρόνια για να υλοποιηθούν.

Δοκιμάζουμε, λοιπόν, μια νέα προσέγγιση με τα λεγόμενα sand boxes (ΣΣ. ασκήσεις επί αμμοδόχου, τις λέγαμε στον ελληνικό στρατό, κάποτε…) ώστε να δούμε τις ανάγκες μας και στα νομικά ζητήματα.

Δεν πρόκειται για απορρύθμιση, απλώς στήνουμε ένα περιβάλλον που βοηθάει στην υλοποίηση της καινοτομίας, εκεί εστιάζουμε… Εργαζόμαστε σ’ αυτό κάμποσα χρόνια στην Επιτροπή - το ξεκίνησαν κάποιες χώρες και το υιοθετήσαμε.

Στο τμήμα μου είμαστε υπεύθυνοι για το ρυθμιστικό πλαίσιο στην ψηφιακή οικονομία (ΣΣ. βλέπε,Fintech) και στο blockchain, όσον αφορά στην οικονομία, γιατί επεκτείνεται και σε πολλούς ακόμα χώρους – υγεία, κτηματολόγια, records, ταυτότητες, τα πάντα.Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι απεριόριστες!

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης στην κούρσα του blockchain;

-Αυτό που θέλουμε, είναι να αναδειχθούν Ευρωπαίοι παίκτες και η ίδια η Ευρώπη, αν όχι στην πρώτη θέση, τουλάχιστον στην ομάδα εκείνων που ηγούνται. Γι’ αυτό το λόγο, εντείνουμε τις προσπάθειές μας σ’ όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να βοηθήσουμε τους καινοτόμους να παρουσιάσουν νέες λύσεις/υπηρεσίες και να μεγαλώσουν, πρέπει να έχουμε περισσότερους startuppers, εταιρίες που θα βγουν εκτός συνόρων ΕΕ – υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε πχ. ένα πλαίσιο με πολιτικές και μέτρα, οικονομική στήριξη ή βοήθεια στη δικτύωση, συνεργασία μεταξύ των παικτών, αλλά και διευκρίνιση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να διευκολύνονται.

Κι αυτό δεν είναι εύκολο – με 28 χώρες-μέλη, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολυδιασπασμένο, η πολιτική δεν είναι ενιαία κι ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώσεις, διαφέρουν οι ερμηνείες! Αφήστε που λείπουν και οι δεξιότητες– γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση της Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία, Μαρίγια Γκάμπριελ.

Κακό παράδειγμα το bitcoin για την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain;

-Δεν θα πρέπει να την μπλέκουμε με το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα! Οι καινοτόμοι προσπαθούν να κινούνται σε περιβάλλον διαφάνειας… Υπάρχει θέμα με την προστασία των επενδυτών στο χώρο των ICOs (ΣΣ. Initial Coin Offerings – μέγα θέμα και με ελληνικό ενδιαφέρον – περισσότερα συντόμως…) όπου η ανάπτυξη είναι εκρηκτική, υπάρχουν επενδυτικά ταμεία που αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain… η σύστασή μου είναι προσοχή στη διαφάνεια – πρέπει να καταλαβαίνουν, να ξέρουν τι κάνουν.

Βεβαίως, έχουν δικαίωμα να ρισκάρουν, αλλά πρέπει να ξέρουν τους κανόνες! Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το λύσουμε. Προσωπικά, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση στο blockchain – η τεχνολογία δεν ρυθμίζεται, ίσως συγκεκριμένα σημεία, μονάχα, στον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης, σαν διευκρινήσεις και οδηγίες…

Σε 5-10 χρόνια από τώρα, πού θα βρισκόμαστε; Μπορείτε να φανταστείτε;

Το blockchain δεν είναι μια τεχνολογία αλλά πολλές και αλλάζει συνεχώς! Ίσως τότε να μη λέγεται καν blockchain… μιλάμε για distributed ledger technologyκαι η εξέλιξή του εξαρτάται από τις τάσεις που θα διαμορφωθούν. Δύσκολη, λοιπόν, η πρόβλεψη. Πάντως, ωριμάζει, έχουμε νέες μορφές υπηρεσιών – σε κάποιες δεν θα ταιριάξει, θα είναι ακριβότερο, δεν θα βολεύει τελικά η ανάπτυξή τους πάνω σε blockchain… Θα παρουσιαστούν νέες μορφές υπηρεσιών…

Τις βλέπετε πιο σύνθετες;

-Ελπίζω όχι, για το καλό των χρηστών! Ίσως να υπάρχει πολυπλοκότητα από πίσω, βεβαίως. Αυτό που θεωρώ σημαντικό στο blockchain, είναι η δυνατότητα που παρέχει να αφαιρεθούν οι μεσάζοντες – δεν χρειάζονται πια…

Μεγάλο καλό, αν και εξαρτάται από την περίσταση – μετράει η καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα, λόγω time-stamp (ΣΣ. η υποχρεωτική χρονοσήμανση που μοιράζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε κάθε πράξη), η παροχή βοήθειας, η συνεχής διάδραση που φέρνει μεγαλύτερη ευελιξία και ο υπολογισμός του tokenization, που βλέπουμε όλο και συχνότερα, και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους χρήστες να συμμετάσχουν στις νέες (ενδεχομένως και φιλικότερες προς το περιβάλλον) υπηρεσίες.

Προσοχή! Το tokenization δεν πρέπει να συγχέεται με τα κρυπτονομίσματα – υπάρχει, για την ώρα, στενή σχέση μεταξύ τους, αλλά η δυναμική του είναι πολύ μεγαλύτερη…

Εν κατακλείδι…

Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα επόμενα ένα-δυο χρόνια θα είναι κρίσιμα! Αν υιοθετηθεί αυτή η τεχνολογία από τους μεγάλους παίκτες, θα είναι ένα σημαντικό βήμα. Τώρα ψάχνουν, ελέγχουν, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο παιχνίδι.

Και, βέβαια, οι χρήστες που διερευνούν δεν έχουν καμία σχέση με κρυπτονομίσματα… Τότε θα δούμε την πραγματική αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας – ίσως, σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο ανατρεπτικά, αλλά θα γίνουν σημαντικά βήματα…

Όλοι διαμορφώνουν τώρα την πολιτική τους, έστω κι αν δεν παίρνουν ακόμα πρωτοβουλίες. Έχει σημασία, όμως, να υπάρχει συντονισμένη δράση, καθώς προχωράμε προς ένα παγκόσμιο οικοσύστημα, όπου δεν υπάρχουν στεγανά…

 

Έχουμε διασύνδεση με πάνω από 4000 επαφές σ’ όλο τον κόσμο

 

Ποιος άλλος καταλληλότερος να μας μιλήσει για τα σχέδια και τις προοπτικές, το σήμερα και το αύριο του νεόκοπου Κέντρου, στο Βίλνιους, από την ίδια τη CEO του, Egle Nemeikstyte, με το ελληνικής προέλευσης (Αίγλη…) όνομα, για το οποίο -παρόλο το χαμό, γύρω μας- ζήτησε να μάθει τη σημασία του.

Μεγάλη η χαρά της για τις διαφορετικές (κι όλες καλές) έννοιες (δόξα, φήμη, λάμψη) που έχει αυτή η λέξη! Όμως, ο χρόνος της μετρημένος, η συνέντευξη στα όρθια και οι ερωτήσεις κάμποσες…

Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας, για φέτος;

-Να βάλουμε τη Λιθουανία στον χάρτη και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι είναι η καλύτερη χώρα για την ανάπτυξη τέτοιου είδους επιχειρηματικότητας.

Ξεκινήσαμε καλά! Έχουμε πάνω από 100 αιτήσεις από διάφορες εταιρίες (πολλές από αυτές διεθνείς) για να έλθουν στο Κέντρο, μόλις υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με μια καναδική εταιρία και μια αυστραλιανή – το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο… πρόκειται για εταιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη και θα αξιοποιήσουν το hub της Λιθουανίας για να κάνουν την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά…

Δηλαδή, έχετε κιόλας εξασφαλίσει πληρότητα; Δεν πέφτει καρφίτσα;

-Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 100, όπως είπαμε, και οι διαθέσιμες θέσεις είναι μόνο 60… Είμαστε overbookedκαι εξετάζουμε πλέον με περισσότερη λεπτομέρεια τις αιτήσεις.

Πότε θα έρθουν αυτές οι εταιρίες, πώς θα τις βοηθήσετε και πόσο θα μείνουν στο Κέντρο;

-Ξεκινάμε επίσημα τη λειτουργία μας την ερχόμενη εβδομάδας (ΣΣ. αυτήν, δηλαδή), με πρώτο στόχο να τις βοηθήσουμε όλες να αναπτυχθούν.

Χρειάζονται τη βοήθειά μας για να προσελκύσουν επενδύσεις και μέντορες, αλλά και να αποκτήσουν δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις.

Στην αρχή θα είναι όλοι στον κοινό χώρο, περίπου για ένα εξάμηνο, αλλά στη συνέχεια θα τους προτείνουμε κάποιες επιλογές, πχ. τη χρήση άλλων γραφείων, αν χρειάζονται πια τον δικό τους χώρο…

Υπάρχουν ειδικά κριτήρια για την προσέλκυση ομάδων, εταιριών, οργανισμών και κάποια κίνητρα, για να σας έλθουν;

-Θέλουμε να έχουμε καλές εταιρίες που ενδιαφέρονται γι’ αυτή την τεχνολογία και αναπτύσσουν λύσεις βασισμένες σε blockchain. Κοιτάμε, λοιπόν, τι προϊόντα αναπτύσσουν – αυτό είναι το κυριότερο κριτήριο…

Για παράδειγμα, οι πρώτες που έχετε δεχθεί, τι αναπτύσσουν;

-Έχουν διάφορα project – πχ. μια εταιρία αναπτύσσει ιατρικές εφαρμογές βασισμένες σε blockchain, μια άλλη εφαρμογές που συνδυάζουν υγεία και αθλητισμό, η τρίτη εστιάζει στο gaming… έχουμε και εταιρίες που ασχολούνται με hardwallets (ΣΣ. ειδικά ασφαλή συστήματα αποθήκευσης και φύλαξης κρυπτονομισμάτων) – η γκάμα των εταιριών και των ενδιαφερόντων τους είναι πολύ μεγάλη…

 

Eίστε οι πρώτοι του είδους στην Ευρώπη – τι σημαίνει αυτό για εσάς και τις εταιρίες σας;

-Είμαστε το πρώτο διεθνές Κέντρο για blockchain στην Ευρώπη κι αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρίες, είναι η διασύνδεσή μας με τα άλλα δυο κέντρα. Πρόκειται για μια τεχνολογία αποκεντρωμένη – οι εταιρίες που ασχολούνται μ’ αυτήν, πρέπει να έχουν διασυνδέσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου – εμείς έχουμε πάνω από 4000 σημεία επαφής, στην Κίνα και παγκοσμίως…

Τα τρία Κέντρα σας είναι στη Μελβούρνη, στη Σαγκάη και τώρα στο Βίλνιους. Γιατί όχι κι ένα στις ΗΠΑ; Γιατί όχι ακόμα περισσότερα Κέντρα στην Ευρώπη;

-Σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο… έχουμε ήδη το πρώτο αίτημα συνεργασίας από τις ΗΠΑ, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να σας πω περισσότερα…

Όσο για την Ευρώπη, η δημιουργία κι άλλων κέντρων θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα γιατί, όπως σας είπα, η διασύνδεση είναι πολύ σημαντικό θέμα.

Θα συνεργαστούμε, λοιπόν, με οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει στην επιτάχυνση των εξελίξεων, για παράδειγμα με συνδέσμους από άλλες χώρες (ΣΣ. κι εδώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού πυρήνα, πριν από μερικές εβδομάδες, με τίτλο Hellenic Block chain Hub, σελίδα στο FB και ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, «Να κάνουμε τη χώρα μας BlockchainNation!”)Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πολύ καινούρια – είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναπτυχθεί μέσω συνεργασιών και αλληλοβοήθειας.

Σε λίγους μήνες θα έχετε αποκτήσει κι εσείς υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Σκέπτεστε να την αξιοποιήσετε, παραχωρώντας κάποια franchise;

-Κι εμείς οι ίδιοι, έτσι ξεκινήσαμε! Αγοράσαμε franchiseτης Μελβούρνης. Πιθανότατα, λοιπόν, θα κάνουμε το ίδιο, όταν έλθει η ώρα…

Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον; Πώς θα είναι το blockchain στο τέλος του χρόνου, για παράδειγμα;

Επειδή αυτή την εποχή έχουμε προβλήματα με τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να αποδείξουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με την τεχνολογία blockchain.

Ελπίζω ως το τέλος του χρόνου, να παρουσιάσουμε λύσεις και σε άλλους τομείς, στον αθλητισμό, την υγεία, την οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, όπου θα μπορούμε να δείξουμε στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πραγματικές εφαρμογές με χρήση είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού blockchain.

Read 910 times Last modified on Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 16:54

Related items

 • Είναι ευκολότερο να ‘κάνουμε δουλειές’ μαζί…

  Η πρόεδρος του Βουλγαρικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου μιλάει στο WebWorldNews

  Πάντα χαμογελαστή και ανοιχτόκαρδη, η πρόεδρος του Βουλγαρικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Τζανέτ Ναϊντένοβα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις -παρά τη σύντομη παρουσία της στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του eCommerce Expo, στα τέλη Νοεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο- μιλώντας σε όλους και για όλα.

  Εντυπωσιάστηκε από τα περίπτερα των εκθετών, αλλά και από τις ομιλίες στο συνέδριο και υποσχέθηκε να επιστρέψει… δριμύτερη, στην επόμενη διοργάνωση!

  Φυσικά, δεν αρνήθηκε να απαντήσει στις λίγες ερωτήσεις που της υπέβαλε το team του WebWorldNews, στις οποίες -όπως είναι ευνόητο- η πρώτη αναφορά ήταν για τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σ’ αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο…

  Ποιες είναι οι προοπτικές για συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου?

  «Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι Έλληνες που αγοράζουν από βουλγαρικά ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι το 36% των Βουλγάρων αγοράζουν από ξένα eShops.

  Είμαστε γείτονες, επομένως είναι ευκολότερο να ‘κάνουμε δουλειές’ μαζί… Μπορούμε να αγοράσουμε από εσάς τουριστικές υπηρεσίες, να κλείσουμε διαμονή σε ξενοδοχεία, που εξυπηρετούν πολύ τους Βουλγάρους…»

  Πόσοι Βούλγαροι έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στο Internet και πόσοι από αυτούς αγοράζουν online, ιδιαίτερα από τα smartphone τους;

  «Είναι πολύ φτηνό πια το Internet στη Βουλγαρία, το ίδιο και οι συσκευές – όλοι έχουν smartphones, μικροί και μεγάλοι, κι έτσι είναι εύκολη η πρόσβαση στα eShops από τις συσκευές τους.

  Σε περίπου 1,2 εκατομμύριο υπολογίζονται οι online αγοραστές, επί επτά εκατομμυρίων πληθυσμού». Άρα, υπάρχει ανάπτυξη στο eCommerce… «Υπάρχει, βεβαίως - για το 2018, υπολογίζεται να φτάσει στο 30%, με τη διείσδυση του Internet στον πληθυσμό περίπου στο 64%...»

  Πείτε μας για τον Βουλγαρικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου, τους στόχους και τα μέλη του…

  “Μέλη του είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες στη βουλγαρική αγορά, παρότι είναι σχετικά νέος σύνδεσμος.Συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 – προχωράμε βήμα-βήμα, με τη διαμόρφωση πολιτικών να είναι η βασική προτεραιότητά μας.

  Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα δυναμικό στη Βουλγαρία και την Ευρώπη – είναι σημαντικό για εμάς, να ξεκινάμε από σωστές βάσεις σ’ αυτό το θέμα, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς.

  Από την άλλη πλευρά, έχουμε δημιουργήσει -σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας μας- ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και εργαστήρια, προκειμένου να επιμορφώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αποκτήσει τις αναγκαίες δεξιότητες και να εργαστεί στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου – χρειαζόμαστε περισσότερους που να μπορούν να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου».

  Ποιο ήταν το δικό σας background, χάρη στο οποίο αναδειχθήκατε στο αξίωμα της προέδρου του Βουλγαρικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου;

  «Σπούδασα Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Σόφιας, συνέχισα με Marketing και Καινοτομία και θέλησα να «παντρέψω» τις γνώσεις της τεχνολογίας με τις γνώσεις της αγοράς – όπως γνωρίζετε, το digital marketing είναι πλέον μισό τεχνολογία και μισό σκέψη και δράση… ξεκίνησα ως σύμβουλος digital marketing το ’99, η εταιρία μου έγινε γρήγορα μια από τις κορυφαίες, συνεργάστηκα μάλιστα με μια εταιρία συμβούλων από τη Θεσσαλονίκη -πολύ καλοί επαγγελματίες- κι από εκεί τα πράγματα πήραν το δρόμο τους…»

   

 • Το Viber δεν είναι πια αυτό που ήταν…

  Οι νέες δυνατότητες της γνωστής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων αναλύθηκαν στο eCommerce Expo 2018

  Όσοι θεωρείτε το Viber σαν μία δημοφιλή μεν, αλλά απλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων με κάμποσα εκατομμύρια χρήστες, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας.

  Γιατί, δεν είναι πλέον μόνο αυτό, όπως μας διαβεβαίωσε ο Konstantin Kostadinov, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρίας (που ανήκει πλέον στη Rakuten, από τα «καλά» ονόματα του fintech) για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, που με άξιο συμπαραστάτη επί σκηνής τη Zarena Koncheva, υπεύθυνη Marketing στην ίδια περιοχή, ήταν από τους πιο «ζωντανούς» ομιλητές του συνεδρίου στο πλαίσιο του eCommerce Expo, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  «Είναι πλέον κι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για marketing”, μας τόνισε. «Πώς το δικαιολογείς αυτό;» τον ρωτήσαμε, σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε πριν ανέβει στη σκηνή. Αντί για επιχειρήματα, μας έφερε το παράδειγμα της Coca Cola, καθώς η πασίγνωστη εταιρεία αναψυκτικών έτρεξε πρόσφατα μια πολύ δημοφιλή καμπάνια μέσα από stickers, με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της στους χρήστες κινητών, στη Βουλγαρίας, δηλαδή στην πλειοψηφία του πληθυσμού...

  Τί έκανε; Χρησιμοποίησε ένα sticker-pack, προκειμένου να ανακοινώσει το προωθητικό πρόγραμμά της αποκλειστικά μέσω Viber, ένα δημόσιο account με μοναδικό multimedia content κι ένα chatbot ώστε να δημιουργήσει engagement με τους followers για το πρόγραμμά της “Under the cap”, επιβραβεύοντας τους καταναλωτές με ειδικούς ανταλλάξιμους κωδικούς, κρυμμένους κάτω από το καπάκι της συσκευασίας.

  Ο κ. Kostadinov μας υπογράμμισε ότι η καμπάνια με stickers είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για τις εταιρείες, εφόσον λειτουργεί σαν “μαζική πρόσκληση” για χιλιάδες καταναλωτές / πελάτες, συγκεντρώνοντάς τους σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, από όπου κατόπιν οι εταιρίες μπορούν να αντλήσουν εξαιρετικά conversion rates, αλλά και να αυξήσουν τη δημοφιλία του ίδιου του προϊόντος τους.

  «Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας» ρωτήσαμε. «Στην περίπτωση μας, οι διαφημίσεις είναι user-triggered, δηλαδή οι ίδιοι οι χρήστες ζητούν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Η Viber δεν θα κάνει τα λάθη που έκαναν άλλοι ανταγωνιστές της, παρεμβάλλοντας διαφημίσεις – δεν «πετάμε διαφημίσεις στα μούτρα» των χρηστών μας και ποτέ-μα ποτέ δεν πρόκειται να διακόψουμε μια συνομιλία, ούτε πολύ περισσότερο να ακούσουμε τι λέγεται...

  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα conversion rates μας είναι τόσο υψηλά: επειδή οι χρήστες επισκέπτονται οικειοθελώς τα σημεία διεξαγωγής της καμπάνιας. Λαμβάνουν μήνυμα από τη διαφημιζόμενη εταιρεία το οποίο πρέπει να αποδεχθούν, πριν αρχίσει οποιοδήποτε διάδραση με το chatbot, που βεβαίως θα ωφελήσει και το brand».

  «Άραγε, οι χρήστες καταλαβαίνουν πως το Viber είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων»; τον ρωτήσαμε, προσθέτοντας πως αυτό ίσως δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τον οποίο κι ο ίδιος προσπάθησε να προσεγγίσει μέσω της συμμετοχής στο eCommerce Expo…

  Το ανώτερο στέλεχος της Viber μας τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε, είναι κάτι πολύ καινούριο και δεν είχαμε ακόμα την ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε την αγορά - γι’ αυτό άλλωστε, κάνουμε κι αυτή την παρουσίαση στο συνέδριο.

  Με δυο λόγια, η αφετηρία για κάθε brand, το τι μπορούν να κάνουν, ξεκινάει από το τι μπορούν να πληρώσουν για να αποκτήσουν εκατομμύρια συνδρομητών και υψηλό βαθμό conversions, όσον αφορά στο brand τους – είναι πλέον εφικτό να γίνουν τα πράγματα πολύ γρήγορα και να διεκδικήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία, χρησιμοποιώντας το Viber», μας διαβεβαίωσε.

  «Οι χρήστες, από την πλευρά τους, πρέπει να αποδεχτούν τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας, πριν ξεκινήσουν οτιδήποτε, στο «ταξίδι» τους, τόσο σ’ ό,τι αφορά στο chatbot, όσο και στα brands…»

   

 • Σημαντική για την ενιαία ψηφιακή αγορά η κατάργηση του γεω-αποκλεισμού!

  Συναντήσαμε τη Szilvia Szekely, στέλεχος της DG Competition, στο παρασκήνιο της πρόσφατης ομιλίας της στην Αθήνα

  Μια μόλις εβδομάδα πριν τεθεί σε ισχύ (κάτι που έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2018) ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον οποίο καταργείται κάθε μορφή γεωγραφικού αποκλεισμού στις διασυνοριακές online αγορές, μια πρακτική διακριτικής μεταχείρισης που στερεί από τους δικτυακούς καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης και αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών σε δικτυακό τόπο που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος, βρέθηκε στην Αθήνα η Szilvia Szekely, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Senior case handler, Digital Single Market Task Force European Commission / DG Competition, ο πλήρης τίτλος της), προκειμένου να μιλήσει ως keynote speaker στο συνεδριακό σκέλος της φετινής eCommerce Expo.

  Κι όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της αφιερώθηκε σ’ αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως «η απαγόρευση του γεωγραφικού αποκλεισμού αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, καθώς ο κανονισμός θα άρει όσες διακρίσεις γίνονται σήμερα βάσει της υπηκοότητας, του τόπου διαμονής και του τόπου εγκατάστασης» του χρήστη – υποψήφιου αγοραστή.

  Η κ. Szekely υπογράμμισε τόσο από έδρας, όσο και κατ’ ιδίαν -μιλώντας στους συνεργάτες του Web World News- ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί έρευνα στον τομέα του eCommerce, η οποία θα λειτουργήσει ως γνώμονας για την περαιτέρω χάραξη στρατηγικής, με ό,τι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από πλευράς πολιτικής βούλησης και νομοθεσίας, με στόχο τη διαφάνεια στην τιμολογιακή πολιτική και τον ανταγωνισμό στις τιμές, πράξη που θα έχει αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής».

  Στη διάρκεια της ομιλίας της, η κοινοτική αξιωματούχος παρέθεσε στοιχεία βασισμένα στα πρώτα ευρήματα έρευνας με αντικείμενο την online τιμολόγηση, που δείχνουν ότι το 53% των εμπόρων λιανικής ψάχνουν να μάθουν τί τιμές έχουν οι online ανταγωνιστές τους, το 67% χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για τον σκοπό αυτό, ενώ το 78% ρυθμίζει τις τιμές του σύμφωνα μ’ εκείνες του ανταγωνιστή.

  Τον κύκλο συμπληρώνουν οι κατασκευαστές, καθώς από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι το 30% εξ αυτών ανιχνεύει συστηματικά τις τιμές λιανικής των προϊόντων τους τα οποία πωλούνται από ανεξάρτητους διανομείς»…

  Σε πιο προσωπικό τόνο, η κ. Szekely μας αποκάλυψε πως συχνά παρατηρεί τη συμπεριφορά της μεγαλύτερης κόρης της – ήδη, online αγοραστή, με ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες- και σε ερώτηση αν η συγκατοίκηση με τη νέα γενιά επηρεάζει -προφανώς, ως ένα βαθμό- τη δική της αίσθηση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, παραδέχθηκε πως αυτό όντως συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο.

  «Μαθαίνουμε από τα παιδιά, που γνωρίζουν πια πολύ καλά πώς να αγοράζουν online, κι αυτά μαθαίνουν από εμάς, επηρεάζοντάς μας, ταυτόχρονα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η υψηλής συχνότητα των αγορών τους αποτυπώνεται και στις έρευνας αγοράς

 • Γίνονται βήματα στο ηλεκτρ. εμπόριο, όμως χρειάζονται κι άλλα…

  Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, μιλάει στο Web World News

  Λίγη ώρα πριν ανοίξει με τον χαιρετισμό του το Συνέδριο της φετινής -άκρως επιτυχημένης, όπως τη χαρακτήρισαν όσοι βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο- eCommerce Expo, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή στο υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δημήτρης Αυλωνίτης, δέχθηκε να μιλήσει στο Web World News αφ’ όλης της ύλης, αποτιμώντας τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και περιγράφοντας σε αδρές γραμμές την αυριανή.

  Σημειώνοντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως σήμερα, αλλά και αναγνωρίζοντας τα σημεία όπου χρειάζεται να καταβληθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να αποκτήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα που του πρέπει…

  Πού βρισκόμαστε, ποιο είναι για σας το στίγμα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, σήμερα, και πού το εντάσσετε;

  Υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο εντός του οποίου εντάσσεται η συνολική μας πολιτική και για το ηλεκτρονικό εμπόριο – αυτό είναι η αναπτυξιακή στρατηγική, που δίνει έμφαση στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

  Θεωρούμε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σ’ αυτό το κομμάτι, με τη δημιουργία καινούριων, ευέλικτων, πολυεπίπεδων καναλιών πώλησης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στο κομμάτι του development, αλλά και της καθαρά λιανικής, και φυσικά με τη διασύνδεσή του με Έλληνες παραγωγούς, ανθρώπους που παράγουν είτε καινοτόμα, είτε υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα -ακόμα και στον αγροδιατροφικό τομέα, γιατί όχι;

  Οι εξαγωγές μας σ’ αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά δυναμικές, αλλά δεν έχουμε κάνει όσα βήματα θα θέλαμε σε θέματα τυποποίησης-μεταποίησης των προϊόντων και γενικά προστιθέμενης αξίας - προκειμένου να δημιουργηθούν αλυσίδες αξίας, οι οποίες θα πάνε στο εξωτερικό.

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο -οι μεγάλες πλατφόρμες παραμένουν το κλασικό παράδειγμα– μπορεί να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, να ανοίξει νέες αγορές, να δώσει κίνητρα σ’ όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που συναποτελούν την αλυσίδα αξίας, ώστε να συνεργαστούν και να πάνε παρακάτω…

  Τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Πολιτεία, με προγράμματα, κίνητρα, ελαφρύνσεις ή ό,τι άλλο, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη αυτού του κλάδου;

  Τρία πράγματα μπορούμε να κάνουμε: Οριζόντια, είναι τώρα στη Βουλή μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία δίνουν κάποιες πρώτες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, άρα θα ευνοήσουν και το ηλεκτρονικό εμπόριο…

  Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε στο ρυθμιστικό περιβάλλον πχ. πρόσφατα αναθεωρήσαμε και επικαιροποιήσαμε συνολικά την καταναλωτική νομοθεσία σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με κύριο γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων ηλεκτρ. εμπορίου, σε θέματα όπως η εμπορική εγγύηση, ο ορισμός του καταναλωτή κλπ.

  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιλάμε για επιχειρήσεις και καταναλωτές, businesses και consumers, εξ ου και τα ακρωνύμια B2C και B2B, που συχνά χρησιμοποιούμε – τώρα μπαίνει και η έννοια του πελάτη – του Customer, που μπορεί μεν να ασκεί εμπορική δραστηριότητα, αλλά μέσω του ηλεκτρ. εμπορίου αναπτύσσει ουσιαστικά συναλλαγές εμπορικής φύσης με άλλες επιχειρήσεις, χωρίς να είναι ακριβώς B2B, είναι σε μια γκρίζα ζώνη.

  Το ποιος ορίζεται ως καταναλωτής έχει να κάνει και με τα δικαιώματά του – καμιά φορά, οι επιχειρήσεις ηλεκτρ. εμπορίου δεν ξέρουν, λόγω της απόστασης, με ποιόν μιλάνε και τι δικαιώματα πρέπει να του δώσουν – αυτό προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε (ΣΣ. τον Γενάρη του ’19) και νομίζω το καταφέραμε…

  Ναι, αλλά η γραφειοκρατία είναι πάντα εδώ…

  Τους τελευταίους μήνες, αναπτύσσουμε για το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικότερα την ηλεκτρ. διακυβέρνηση τη δυνατότητα να συσταθούν online επιχειρήσεις με λίγα και απλά βήματα (άρα, προσαρμοζόμαστε στην κουλτούρα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, θέτοντας στη διάθεση των ενδιαφερομένων πλήρως ηλεκτρονικές υπηρεσίες).

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούνιο και για ένα χρόνο, δηλ. ως τον Ιούνιο του 2019, παρέχεται η δυνατότητα εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας δωρεάν και, στη συνέχεια, στο 30% του κόστους που είχε στο γκισέ, δηλ. κατά 70% λιγότερο.

  Ενδεικτικά, από τον Ιούνιο του 2018 έχουν συσταθεί online περίπου 700 επιχειρήσεις μορφής ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία). Ο ελάχιστος χρόνος σύστασης είναι μόλις 9 λεπτά για μονοπρόσωπη και 45 λεπτά για πολυπρόσωπη, επειδή χρειάζεται να υπογράψουν περισσότεροι, και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ημέρα.

  Αυτά έχουν ήδη γίνει και το μήνυμα που θέλω να στείλω, είναι ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται –οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πολλές δυνατότητες, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια για αναμόρφωση των κανόνων του Εμπορικού Δικαίου.

  Όσο για την ενεργό υποστήριξη, στην οποία αναφερθήκατε, υπάρχουν τα ευρύτερα προγράμματα ΕΣΠΑ «Ψηφιακό Άλμα» και «Ψηφιακό Βήμα», που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων – εννοείται ότι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών καναλιών πώλησης (e-shop), ηλεκτρονικής διαχείρισης αποθήκης, ηλεκτρονικής τιμολόγησης, διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ. είναι δαπάνες που καλύπτονται από αυτά τα προγράμματα, τα οποία ήδη τρέχουν και αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα επεκταθούν…

  Όμως, οι εταιρίες του κλάδου συνεχίζουν να διαμαρτύρονται…

  Δεν έχουμε λύσει ακόμα ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον κλάδο, το οποίο είναι ότι η μέση επιχείρηση ηλεκτρ. εμπορίου στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα και διπλάσιο κόστος μεταφοράς, σε σχέση με τον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της, λόγω γεωγραφίας, αλλά και κάποιων ιδιαιτεροτήτων που έχει η ελληνική αγορά μεταφορών…

  Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: από τη μια, αυτοί που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς λένε ότι δεν υπάρχει κρίσιμος όγκος δεμάτων, ο οποίος θα δημιουργούσε οικονομίες κλίμακας και θα έριχνε το μοναδιαίο κόστος μεταφοράς, κι από την άλλη, οι επιχειρήσεις λένε ότι όλο αυτό αποτελεί για εμάς αντικίνητρο, αφού δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δημιουργήσουμε κρίσιμο όγκο, αν εσείς δεν ρίξετε πρώτοι τις τιμές σας…

  Γι’ αυτό το λόγο, σχεδιάζουμε -στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας με τη ΓΓ Βιομηχανίας, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και θα βγει στον αέρα μέσα στο ‘19 - μια δράση συνεργατικών σχηματισμών (cluster), η οποία θα απευθύνεται σε εμπορικές επιχειρήσεις (εξ ορισμού και σ’ εκείνες του ηλεκτρ. εμπορίου), σε επιχειρήσεις logistics, αλλά και σε μεταποιητικές.

  Πιστεύουμε ότι με τέτοιους συνεργατικούς σχηματισμούς, θα υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες, ώστε να συγκεντρωθούν εύκολα οι απαιτούμενοι όγκοι δεμάτων και να δημιουργηθούν οι οικονομίες κλίμακας που θα ρίξουν τις τιμές για τα κόστη μεταφοράς, επιτρέποντας στα ελληνικά προϊόντα να βγουν με ανταγωνιστικές τιμές στη διεθνή αγορά.

   

   

 • Επανάσταση επικρατούσα, δημιουργεί δίκαιο...

  Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον  Δημήτρη Λιτσικάκη country manager της Revolut στην Ελλάδα

  Ο πιο γνωστός (και γενικά αποδεκτός, καθώς παραλλαγές υπάρχουν πολλές) ορισμός της καινοτομίας την θέλει ως «μια πρωτότυπη εφαρμογή που δίνει λύση σε υπαρκτές ανάγκες του συνόλου ή και μέρους τη αγοράς, σ’ ό,τι αφορά προϊόν, υπηρεσία ή διαδικασία».

  Όποιο από τα τρία κι αν πετύχεις, μπορείς να πας καλά, αν έχεις τις σωστές προδιαγραφές και μια γερή δόση τύχης με το μέρος σου.

  Αν πετύχεις δυο, θα πας σίγουρα καλύτερα. Αν πετύχεις τρία στα τρία…ε, τότε ποιος σε πιάνει! μιλάμε πλέον για επανάσταση -revolution, που λένε και στο χωριό μου…

  Η πιο γνωστή fintech startup στις μέρες μας, η Revolut (ένα -ion της λείπει, μονάχα, για την επανάσταση, αν το προσέξετε) όπως όλα δείχνουν, έχει πετύχει αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό, εξ ου και ο τεράστιος θόρυβος γύρω από το όνομα και τις δραστηριότητές της, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε ελληνικό, καθώς η χώρα μας ήταν μια από τις πρώτες στον κόσμο στις οποίες δημιούργησε τοπικό γραφείο.

  Αναγκαία και επιβεβλημένη, λοιπόν, η συζήτηση με τον Δημήτρη Λιτσικάκη, τον Country Manager της Revolut στην Ελλάδα, προφανώς εφ’ όλης της ύλης και με μπόλικες αφορμές πάνω στο τραπέζι, δίπλα στους καφέδες, τα παγωμένα νερά και το μαγνητόφωνο…

  Δημήτρης Λιτσικάκης

   

  Πώς πάμε, λοιπόν;

   «Πολλά και καλά τα νέα μας…» Δεν έλεγε ψέμματα! Γιατί η Revolut έχει πετύχει πολλά, πάρα πολλά στα τρία (μόλις!) χρόνια της ιστορίας της - η πρότασή της έπιασε, έγινε viral κι ετοιμάζεται πλέον για περισσότερα… Τα νούμερα είναι αψευδής μάρτυρας: με πάνω από δυο εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη μονάχα, έχει ήδη σηκώσει 340 εκατ. δολάρια από μεγάλα επενδυτικά funds (τα 250, στα τέλη Απριλίου) και η αξία της έχει εκτοξευτεί στα 1,7 δις…

  Κι όλα αυτά, χωρίς να βάλει ποτέ μια διαφήμιση ή να πληρώσει για κάποιας μορφής προβολή, αλλά μ’ αυτή την τραπεζική εφαρμογή να έχει σταθερά 4,8-4,9 αστεράκια στα 5 στα διάφορα shops!

  Μιλάμε για καθαρό unicorn και για χαρακτηριστική ένδειξη εμπιστοσύνης, που προσφέρει προφανώς ικανοποιητικότατη «τροφή» στην υψηλή δυναμική και τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρίας.

  Ποια είναι αυτά;

  «Οι επενδύσεις θα αξιοποιηθούν αφενός για τον εμπλουτισμό της εφαρμογής με νέες δυνατότητες – θα αυξήσουμε τους εργαζομένους μας από τα 350 στα 800 άτομα ως το τέλος του χρόνου, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο- αφετέρου για τη διεθνή επέκτασή μας.

  Στα υφιστάμενα γραφεία μας σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα και πρόσφατα, μέσα στον Μάιο, σε Ρουμανία, θα προστεθούν άλλες επτά χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.

  Δηλαδή, θα πάμε εκεί όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ex-pats και δυτικός τρόπος σκέψης, με κοινό παρονομαστή τα αγγλικά».

  Κι εδώ;

  «Εδώ κάνουμε γοργά βήματα – αν και ανοίξαμε τα γραφεία μας μόλις πριν από ενάμιση μήνα, έχουμε πολλαπλασιάσει τους χρήστες μας… χώρια που υπήρχαν και χρήστες πριν καν ανοίξουμε, μια «μαγιά» 60.000 ατόμων που γράφτηκαν στην κοινή για όλους πλατφόρμα, μαθαίνοντας γι’ αυτήν μόνο από στόμα-σε-στόμα.

  Το γραφείο, λοιπόν, άνοιξε για να εξηγήσουμε περισσότερο στον κόσμο τι κάνουμε και για να επιδιώξουμε συνέργειες στον εμπορικό τομέα, με partners που ψάχνουν καινοτόμες λύσεις για τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε πρόσφατα (ΣΣ. στις 02/05) με την Hellas Direct, η οποία αποτελεί πρωτιά για το σύνολο της Revolut και μας γεμίζει χαρά!

  Εμείς κάνουμε ανατροπή στο fintech, αυτοί στο insuretech – έχουμε banking και ασφάλειες, άρα η συνέργεια έχει νόημα… Στόχος μας είναι να φτιάξουμε προσιτά προϊόντα που θα κάνουν, μέσα από το κινητό του και τη Revolut, ευκολότερη τη ζωή του πελάτη και μάλιστα θα τον ανταμείβουν – πχ. αν συστήσει ένα φίλο στην ασφαλιστική, θα κερδίζει κι αυτός bonus που θα πιστώνεται άμεσα, στην κάρτα του, για να το χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει – σε αντιδιαστολή με τη γνωστή τακτική των δωροεπιταγών...

  Τέτοιες λύσεις είναι εύκολες στην υλοποίησή τους για εμάς – η Hellas Direct είναι η πρώτη εφαρμογή σε θέματα loyalty και όχι μόνο. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα κι αυτός είναι ένας λόγος που εγώ ανέλαβα ως country manager για την Ελλάδα – να κάνουμε τέτοιες συνέργειες…»

  Όλα αυτά τα κάνεις μόνος σου;

  «Προς το παρόν, ναι – είμαστε σε αναζήτηση στελεχών, για να κτίσουμε την ομάδα μας, ψάχνουμε αρκετές ειδικότητες… Υπάρχουν, πάντως, γύρω στα 20 άτομα στην Ελλάδα και 10 στην Κύπρο, που μας βοηθούν στην προώθηση του brand ως ambassadors - έρχονται στα events, εξηγούν τις δυνατότητες και πληροφορούν όποιον χρειάζεται…

  Μια άλλη καλή ιδέα των ιδρυτών, ήταν να βάλουν στο παιχνίδι του fund-raising τους ίδιους τους χρήστες: αν έχεις κατεβάσει την εφαρμογή και σου αρέσει, μπορείς να επενδύσεις στην startup μας μέσω ενός συστήματος crowdfunding – όσοι έβαλαν πχ. 5000 € στην αρχή, έχουν γίνει πλέον πλούσιοι, παίρνοντας δεκάδες φορές τα χρήματά τους πίσω!

  Και σε μένα ερχόντουσαν τους τελευταίους μήνες αρκετοί, ζητώντας μετοχές… όπως έχουν πάρει κι όλοι όσοι εργάζονται σήμερα για τη Revolut!

  Δουλεύουμε σκληρά, χωρίς περιττές καθυστερήσεις και αλλεπάλληλα meeting, γι’ αυτό και μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχουμε φτάσει σε Unicorn status… είναι εντυπωσιακό, ακόμα και για μένα, που προέρχομαι από τον χώρο του project management και του agile (ΣΣ. ο Δημήτρης Λιτσικάκης έχει εργαστεί στο χώρο των συστημάτων πληρωμών, σε startup-oriented communities, αλλά και στην ΙΒΜ ως project manager μεγάλων έργων, ξεκινώντας από δική του startup στα 17 του, που έφτανε τα 5 εκατ. pageviews/μήνα!)

  Δεν είναι για όλους, πάντως, αυτό το στιλ – πρέπει να σου ταιριάζει κι αυτό για μένα, ευτυχώς, ισχύει…»

  Ποιος είναι ο στόχος για την Ελλάδα;

   «Σ’ ό,τι κάνουμε, γνώμονας είναι να φέρουμε τη Revolut σ’ όσους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως μπορούμε, καθώς πιστεύουμε ότι έτσι συνεισφέρουμε στη δραστική μείωση κόστους, σε τομείς όπου δεν υπάρχει πια κανένα απολύτως νόημα… πχ. προμήθεια σε μετατροπές συναλλάγματος ή τραπεζικά εμβάσματα, σ’ εμάς δεν υπάρχει!

  Δεν χρειάζεται να αρμέγουμε τους χρήστες μας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φέρουμε έσοδα… γενικά, είμαστε αλλεργικοί στις χρεώσεις! Παράλληλα με τα καθαρά τραπεζικά προϊόντα, όμως, μεταλλάσσουμε τη Revolut σε μια πλατφόρμα που θα προσφέρει κι άλλα προϊόντα πχ. ταξιδιωτική ασφάλεια, η οποία θα ενεργοποιείται μόλις το κινητό σου (άρα κι εσύ, που το κρατάς) βρεθεί σε άλλη χώρα – μόλις 1 € τη μέρα, με ιατρική και οδοντιατρική κάλυψη – η οποία διακόπτεται μόνη της, μόλις επιστρέψεις στη βάση σου!

  Επίσης, ένας στους τρεις χρήστες σπάει το κινητό του μέσα στον πρώτο χρόνο – το ασφαλίζουμε με μια λίρα την εβδομάδα κι αυτή είναι η φτηνότερη τιμή στην Ελλάδα, το ψάξαμε! Πληρώνεις με τον μήνα ή τον χρόνο…»

  Πώς γράφεσαι μέλος;

   «Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να πας κάπου, ούτε να μαζέψεις χαρτιά, εκκαθαριστικά κλπ. Λειτουργούμε βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών και ζητάμε τα απολύτως απαραίτητα: μια σάρωση του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σου και μια selfie, ότι εσύ είσαι εσύ…

  Σε λιγότερο από 2 λεπτά, έχεις ΙΒΑΝ λογαριασμό, λειτουργικό από την πρώτη στιγμή – μοναδικός περιορισμός, οι μεταφορές χρημάτων στον νέο να γίνονται από υφιστάμενο τραπεζικό λογαριασμό, για να υπάρχει καταγραφή….

  Διασφαλίζουμε το σύστημα (απέναντι σε ξέπλυμα χρημάτων, τρομοκρατία κλπ.), μην επιτρέποντας καταθέσεις μετρητών. Πιστεύουμε στο cashless society και μάλιστα ο CTO μας θεωρεί ότι αυτό θα έχει γίνει πραγματικότητα ως το 2030!

  Δες, για παράδειγμα, τι γίνεται στη Σουηδία, που κατά 80% είναι ήδη cashless… Δεν θέλουμε να υπάρχει μαύρο χρήμα, αλλά διαφάνεια! Μάλιστα, έχουμε εισάγει και τα vaults, κάτι σαν ηλεκτρονικούς «κουμπαράδες», όπου αποταμιεύεις τα «ψιλά» σου ή μπορείς να κάνεις και μίνι καταθέσεις… δες το και σαν παιχνίδι!

  Έχουμε, επίσης εξαιρετικά analytics, με γραφήματα για όλες τις συναλλαγές που σου επιτρέπουν πολύ καλύτερη διαχείριση…»

  Βοηθάει σίγουρα το όλα σε ένα – αν όμως, χάσεις το πορτοφόλι σου ή την κάρτα σου;

  «Εδώ επεμβαίνει η ασφάλεια του συστήματος: αν το χάσεις στον Πειραιά και πάει να γίνει μια ανέπαφη συναλλαγή στο Χαλάνδρι, το σύστημα θα καταλάβει τη διαφορά τοποθεσίας από τη θέση του κινητού και δεν θα επιτρέψει τη συναλλαγή.

  Όλα αυτά, προφανώς, διατηρώντας την ανωνυμία στα δεδομένα, με γερή κρυπτογράφηση και πλήρη συμμόρφωση με το νέο κανονισμό GDPR…»

  Ποιόν θεωρείτε πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή;

   «Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε την Uber (που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βγάζει κάρτα), αλλά όχι τις τράπεζες (που τις βλέπουμε ως συνεργάτες)…

  Προοπτικές και μέλλον;

  «Πρώτο μέλημά μας είναι να αναπτύξουμε τη βάση του B2C, πλάι στο Revolut for Business (όπου προσφέρουμε τρεχούμενο λογαριασμό και πολλές πρακτικές λύσεις).

  Δίπλα στους ‘απλούς’ (standard) και τους premium χρήστες, θα έχουμε στο εξής και τους platinum, που εφοδιάζονται με την πιο cool, μεταλλική, ανάγλυφη και ανέπαφη κάρτα, η οποία δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα για έως 1% cash-back στις συναλλαγές κάθε φορά, που θα επιστρέφει σε crypto (!), ελεύθερη χρήση προσωπικού βοηθού (concierge), δωρεάν ασφάλιση παγκοσμίως, εκπτώσεις, άμεση πρόσβαση σε νέες δυνατότητες (κάθε μήνα και μια) κι άλλα πολλά…

  Το κόστος της φτάνει τα 120 € (έναντι 80 € ετησίως του premium) και το motto μας είναι “your global lifestyle app”…

  Μ’ άλλα λόγια, είμαστε εκεί για τον global citizen, οπουδήποτε μας χρειαστεί.

  Επίσης, δημιουργούμε δικά μας lounges για τους χρήστες μας σε μεγάλα αεροδρόμια, ενώ για τους Έλληνες θα ενεργοποιηθούν σύντομα προσφορές, ως αποτέλεσμα συνεργειών, σε πολλούς τομείς στον ευρύτερο χώρο του loyalty – όπως αυτή με την Hellas Direct εδώ ή με την Booking.com σε διεθνές επίπεδο!

  Μιλάμε με πολλούς για τα σχέδιά μας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο… Και, μιας και μιλήσαμε για κρυπτονομίσματα, για τους λάτρεις του blockchain εισάγουμε δυο νέα, τα bitcoin-cash (BCH) και το πολλά υποσχόμενο Ripple».

  Αναμείνατε στο ακουστικό (του κινητού) σας, λοιπόν!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!