Αλλάζοντας τον κόσμο, γραμμή-γραμμή! Featured

Posted On Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 12:14 Written by
Rate this item
(2 votes)

 

Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, μίλησε πρόσφατα στοWebWorldNews και τον Γιάννη Ριζόπουλο για το αντίδοτο στην ανεργία που λέγεται εκπαίδευση στον προγραμματισμό

Από καθηγητής στη Σορβόννη σε θέματα digital innovation, κοινωνικός επιχειρηματίας - γίνεται; Και βέβαια, γίνεται! Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, που μίλησε πρόσφατα στο WebWorldNews, το έχει ήδη αποδείξει στην πράξη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος:
«Ο συνδυασμός τεχνολογίας και κοινωνικής οικονομίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί αφενός οι συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι πολύ geeks, αλλά και οι geeks δεν έχουν πολλά-πολλά με την κοινωνική οικονομία...

Οι εταιρίες του SliconValley μπορεί να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά δεν το κάνουν – ως πρώτο στόχο έχουν να ανεβαίνει η αξία τους. Ο όποιος συνδυασμός των δυο, λοιπόν, είναι δεόντως ανατρεπτικός – οι ΜΚΟ και οι κοινωνικές επιχειρήσεις χρειάζονται την τεχνολογία, όμως κι αυτή, με τη σειρά της, χρειάζεται την κοινωνία, για να υπάρξει καινοτομία και –σε επόμενο στάδιο- πρόοδος!»

Να τα πάρουμε από την αρχή για το Simplon;

Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων πραγματικών, όχι e-learning, με θρανία και μαθητές που περνάνε 6-8 μήνες μαζί μας, για να μάθουν εντελώς δωρεάν όλες εκείνες τις ψηφιακές δεξιότητες που ζητάει σήμερα η αγορά – προγραμματισμό, κώδικα, διαχείριση δεδομένων κλπ. Ξεκινήσαμε με ένα σχολείο στο Μοντρέιγ, μια από τις θεωρούμενες ως «προβληματικές» περιοχές στο ανατολικό Παρίσι, με 40% νεανική ανεργία…

Τώρα πια έχουμε φτάσει τα 35 σχολεία, στη Γαλλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική,με πολλές τάξεις που κάθε μιαέχει 20-30 μαθητές. Είμαστε μια κοινωνική επιχείρηση –σημαντικό αυτό- και διαρκώς μεγαλώνουμε!

Άρα, βάζετε θεμέλια για οικοσύστημα;

Δημιουργούμε ένα οικοσύστημα, το οποίο ξεκινάει βέβαια με κώδικα, αλλά τώρα πια περιλαμβάνει και πολλά άλλα θέματα – πχ. όταν αντιληφθήκαμε πως λείπουν συγκεκριμένες δεξιότητες από την αγορά όχι μόνο σε γαλλικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως Java καιSalesforce, τα προσθέσαμε κι αυτά στην ύλη μας.

Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας – έχουμε μαθητές που είναι 17 και μαθήτρια που είναι 57!Όσο για δουλειά, άλλοι τη βρίσκουν μόνοι τους κι άλλους τους βοηθάμε εμείς… Πολλές εταιρίες απευθύνονται στη Simplon, γιατί ξέρουν ότι έχουμε μαθητευόμενους και θέλουν να τους προσλάβουν, αλλά κι εμείς βοηθάμε τους αποφοίτους μας να βρουν ή να δημιουργήσουν τη δουλειά τους (πχ. να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες)- περίπου το 80% βρίσκουν δουλειά μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους…

Κάποιος πρέπει να πληρώσει, όμως, για όλα αυτά – ποιος είναι αυτός;
Οι πόροι μας εξαρτώνται από τη χώρα στην οποία βρίσκονται τα σχολεία: κάποιες φορές πληρώνει για την εκπαίδευση το κράτος(στη Γαλλία, πχ. αναλαμβάνει και το μεγάλο έξοδο της πιστοποίησης), άλλες φορές μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις που συμβάλλουν είτε σε χρήμα, είτε στην απασχόληση, είτε σε είδος, κάτι που επίσης είναι πολύ χρήσιμο.

Έχουμε αναπτύξει κι ένα οικονομικό μοντέλο, βάσει του οποίου οι μαθητές μας τόσο στη διάρκεια της μαθητείας τους όσο και λίγο μετά δημιουργούν websites, τα οποία πουλάμε σε πελάτες… Επίσης, έχουμε στήσει κι ένα μοντέλο franchise πχ. αυτός που έχει το franchise μας στον Λίβανο μάς πληρώνει για να έχει στα σχολεία τη μεθοδολογία και τους εκπαιδευτές μας κι αυτός, με τη σειρά του, παίρνει χρήματα από το κράτος, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ.

Πώς επιλέγετε τους μαθητές σας;

Η επιλογή των μαθητών (αναγκαία, καθώς οι αιτήσεις είναι πολλές – βοηθάει και το δωρεάν) γίνεται από «ευαίσθητες κατηγορίες» με κοινωνικά κριτήρια, μετράει το κίνητρο, αλλά τους υποβάλουμε και σε κάποια τεστ, για να εξασφαλίσουμε ότι διαθέτουν το κατάλληλο mindset και την ικανότητα να καταλάβουν αυτά που θα τους λέμε – μιλάμε για εντελώς αρχάριους…

Δεχόμαστε, επίσης, όλο και περισσότερα άτομα (υπαλλήλους, ταχυδρομικούς, απολυμένους από εργοστάσια) που θέλουν να μετεκπαιδευτούν στο χώρο των ΤΠΕ – ξεκινήσαμε με 5% επί του συνόλου σε άτομα άνω των 50 ετών και τώρα πια έχουν ξεπεράσει το 10%

Έχετε κάποια σχέδια επέκτασης και στην Ελλάδα;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα – είχα κάποιες συναντήσεις με άτομα που κάνουν κάτι ανάλογο εδώ, coding boot camp, κλπ.Είναι καλό να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο…

Πώς σκέφτεστε την επόμενη μέρα;

Το επόμενο βήμα μας έχει να κάνει με την επέκταση αυτού του μοντέλου σε όλο τον κόσμο, καθώς από τη μια οι μη-προνομιούχοι είναι πολλοί κι από την άλλη, οι ανάγκες αυξάνουν!

Τώρα πια υπάρχει και δυνατότητα για εργασία εξ αποστάσεως – αυτό θα μπορούσαν να κάνουν πολλά Ελληνόπουλα, ώστε να μην έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα braindrain. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει πως πρόβλημα digital divide υπάρχει και μέσα στις ίδιες τις εταιρίες, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων της τεχνολογίας,εξελίξεις τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεταβολές στις απαιτούμενες δεξιότητες…

Η Simplon μπορεί να βοηθήσει κι εκεί, ώστε –πέρα από τις νέες προσλήψεις- και οι νυν εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους - θέλουμε να προλάβουμε την ανεργία, πριν συμβεί!

Επίσης, ως συμπλήρωμα των μαθημάτων για ενηλίκους, υπάρχουν και εκείνα για τα παιδιά: είναι κάτι ειδικό, γιατί βάζουμε τους ενήλικες άνεργους ή μη-προνομιούχους να δείξουν στα 7χρονα παιδιά, που μόλις έχουν μάθει να διαβάζουν, να γράφουν και να μετράνε, τι έχουν μάθει από κώδικα!

Συνολικά, έχουμε εκπαιδεύσει μ’ αυτό τον τρόπο γύρω στα 150.000 παιδιά μέσα σε τέσσερα χρόνια– κυρίως στην Αφρική, όμως στηρίζουμε και το European Code Week…

Ρωτάμε, μάλιστα, τα παιδιά στα πρώτα μαθήματα τι θεωρούν ότι είναι εξυπνότερο; O υπολογιστής ή ο άνθρωπος; Πάντα μας λένε ο υπολογιστής. Τους απαντάμε, λοιπόν,πως εσύ είσαι αυτός που θα μπορέσει να τον προγραμματίσει! Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, να τους κάνουμε ψηφιακούς πολίτες… όλα τα άλλα, είναι marketing!

Η επίσκεψή σας στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο των AshokaTalks. Ποιος είναι ο ρόλος της Ashoka στην προσπάθειά σας;
Η Ashoka έχει βοηθήσει τη Simplon πολλές φορές κι εγώ έχω επιλεγεί ως Ashoka Fellow. Αν είσαι μέλος της οικογένειας δέχεσαι εντελώς δωρεάν βοήθεια από πολλές πλευρές… πολύ έξυπνα άτομα δουλεύουν μαζί σου, μπορείς να συνεργαστείς με τηνAccenture ή μεγάλα γραφεία νομικών, μόνο και μόνο γιατί πιστεύουν σε σένα και το έξυπνο project σου! Ό,τι προβλήματα προκύψουν, τα λύνουμε μαζί… Και υπάρχουν πολλά, γιατί είμαστε τρελοί και θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο!

Επιτυχημένο το πρώτο AshokaTalks

 


Λυδία Παπανδρέου Υπεύθυνη ανάπτυξης Ashoka Hellas

Ο Frederic Bardeau ήταν ο βασικός ομιλητής του πρώτο AshokaTalks στον ελληνικό χώρο, που –κατά τη Λυδία Παπανδρέου, υπεύθυνη Ανάπτυξης για την AshokaHellas- είναι «μια πλατφόρμα συναντήσεων και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, στο πλαίσιο των οποίων θα μοιραστούμε πετυχημένες πρωτοβουλίες που πιστεύουμε ότι μπορούν να εμπνεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν την ελληνική κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Σε κάθε συνάντηση, που όλες είναι ανοικτές στο κοινό, η AshokaHellas θα φιλοξενεί έναν κοινωνικό επιχειρηματία του δικτύου της Αshoka από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που καινοτομούν γύρω από την ίδια θεματική.

Τον κ. Bardeau πλαισίωσαν εκπρόσωποι δύο πρωτοπόρων ελληνικών πρωτοβουλιών, ο Βασίλης Χρυσσός από το sarantaporo.gr και η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου από το TheTipping PointinEducation, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το έργο τους και να εμπλακούν σε γόνιμο διάλογο με τον Γάλλο AshokaFellow.

Σκοπός του AshokaTalks δεν είναι μόνο η ενθάρρυνση μιας ανοιχτής και δημιουργικής συζήτησης, αλλά και οι πιθανές συνεργασίες με επιτυχημένες πρωτοβουλίες από το εξωτερικό.

Και οι δύο αυτοί στόχοι επετεύχθησαν στη συνάντηση του Innovathens, καθώς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δύο ελληνικών πρωτοβουλιών (RumiLabs και Allcancode) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης σε θέματα πληροφορικής και προγραμματισμού και είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και στη χώρα μας, πάνω στο μοντέλο του Simplon.co.

 

 

 

Read 914 times Last modified on Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 14:17

Related items

 • Σα βγεις στον πηγαιμό για το… Blockchain! Μέρος 2ο

  Αποστολή - Γιάννης Ριζόπουλος

  Δυο αποκλειστικές συνεντεύξεις ήταν το «παράπλευρο κέρδος» του μακρινού ταξιδιού στο Βίλνιους –η πρώτη αναδεικνύει τον ευρύτερο σχεδιασμό και τα οράματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά στο «φλέγον» θέμα του Blockchain, και η δεύτερη τους στόχους και τις προοπτικέςτου πρώτου διεθνούς κέντρου πάνω σ’ αυτή την τεχνολογία, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

  Οι δυνατότητες του Blockchain είναι απεριόριστες…

  Administrator - European Commission, DGCONNECTStart - ups&InnovationUnit, είναι ο επίσημος τίτλος του Pierre Marro. Μηχανικός με το απαραίτητο ΜΒΑ, προσιτός και φιλικός παρά το βαρύγδουπο «Policy Officer»που βρίσκεται ψηλά στο βιογραφικό του, είναι ο άνθρωπος ο οποίος χειρίζεται ό,τι έχει σχέση με FinTechστην Επιτροπή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – μ’ άλλα λόγια, μια τεράστια γκάμα θεμάτων, η οποία περιλαμβάνει από εφαρμογές ψηφιακής οικονομίας έως τεχνολογία blockchain κι από νέο ρυθμιστικό πλαίσιο (που τώρα «κτίζεται») έως χρηματοδοτικά προγράμματα για start-upsκαι καινοτόμες δράσεις.

  Η παρουσία του στα εγκαίνια του BlockchainCentre του Βίλνιους, λοιπόν, αυτονόητη και επιβεβλημένη, όπως εξίσου αυτονόητο και το αίτημά μου, στο πρώτο διάλειμμα, για μια σύντομη συνέντευξη το οποίο με χαρά αποδέχθηκε.

  Πέντε λεπτά αργότερα, είχαμε ήδη ξεκινήσει την κουβέντα μας, σε έναν πιο ήσυχο χώρο, μ’ ένα μυρωδάτο espresso μπροστά μας.

  Ποια είναι, λοιπόν, η επίσημη στάση της Επιτροπής στο θέμα του Blockchain;

  -Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική τεχνολογική επανάσταση, μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους παίκτες προκειμένου να παρουσιάσουν νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, με ανατρεπτικούς τρόπους οργάνωσης που μπορούν να αλλάξουν ό,τι εφαρμόζουμε σήμερα…

  Δεν είναι πανάκεια, δεν προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- για να αντικαταστήσει τα πάντα, όμως έχει τεράστιες δυνατότητες. Ο πρώτος στόχος μας είναι όλοι οι Ευρωπαίοι εμπλεκόμενοι, σε όποια χώρα κι αν διαμένουν, να αδράξουν την ευκαιρία που φέρνει αυτή η καινοτομία…

  Που σημαίνει ότι δεν τηρείτε απλώς στάση αναμονής, αλλά εμπλέκεστε κι εσείς ως DGConnect, ενεργά…

  -Εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο (ΣΣ. να και η απόδειξη της εμπλοκής, με high light τη δημιουργία πριν από μόλις λίγες ημέρες του EU Blockchain Observatory &Forum), καθώς προκύπτουν νέες και εντυπωσιακές εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

  Κατ’ αρχάς, συμμετέχουμε στην υλοποίηση project βασισμένων σε blockchain, οργανώνουμε διασυνοριακές συνέργειες. Όταν υπάρχουν ευκαιρίες καινοτομίας στη ΕΕ, σε επίπεδο start-up ή και όχι, παρέχουμε βοήθεια όπου χρειάζεται scale-up με υπηρεσίες σ’ όλη την έκταση της ΕΕ.

  Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο, στις κάθε λογής διασυνδέσεις, βοηθάμε στα πάρκα καινοτομίας, στο networking–ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ των διαφορετικών κέντρων, που έχουν άλλες εμπειρίες και πρακτικές… Επίσης, υποστηρίζουμε τα συνεργατικά εγχειρήματα, δρούμε σαν καταλύτης.

  Χρήματα δίνετε;

  -Βεβαίως! Ως σήμερα έχουμε χρηματοδοτήσει 20-30 πιλοτικά ερευνητικά έργα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο πλαίσιο του Horizon 2020. Έργα που είναι κυρίως ένας τρόπος για να συνεργαστούν διάφοροι οργανισμοί σε εφαρμογές στο χώρο του blockchain, ώστε σιγά-σιγά να γίνει mainstream.

  Έχουμε, επίσης, και ρυθμιστικό ρόλο ο οποίος είναι αναγκαίος, καθώς πρόκειται για πολύ νέα τεχνολογία, με ταχύτατη ανάπτυξη.

  Θέλουμε να την προωθήσουμε, αλλά με σωστή ρύθμιση, περισσότερη διαφάνεια και νομική υποστήριξη – πολλοί ζητούν διευκρινήσεις, τι μπορεί να γίνει και τι όχι… Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους ρύθμισης – είναι δύσκολο να πάμε με μεθόδους που χρειάζονται 2 και 3 χρόνια για να υλοποιηθούν.

  Δοκιμάζουμε, λοιπόν, μια νέα προσέγγιση με τα λεγόμενα sand boxes (ΣΣ. ασκήσεις επί αμμοδόχου, τις λέγαμε στον ελληνικό στρατό, κάποτε…) ώστε να δούμε τις ανάγκες μας και στα νομικά ζητήματα.

  Δεν πρόκειται για απορρύθμιση, απλώς στήνουμε ένα περιβάλλον που βοηθάει στην υλοποίηση της καινοτομίας, εκεί εστιάζουμε… Εργαζόμαστε σ’ αυτό κάμποσα χρόνια στην Επιτροπή - το ξεκίνησαν κάποιες χώρες και το υιοθετήσαμε.

  Στο τμήμα μου είμαστε υπεύθυνοι για το ρυθμιστικό πλαίσιο στην ψηφιακή οικονομία (ΣΣ. βλέπε,Fintech) και στο blockchain, όσον αφορά στην οικονομία, γιατί επεκτείνεται και σε πολλούς ακόμα χώρους – υγεία, κτηματολόγια, records, ταυτότητες, τα πάντα.Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι απεριόριστες!

  Ποια είναι η θέση της Ευρώπης στην κούρσα του blockchain;

  -Αυτό που θέλουμε, είναι να αναδειχθούν Ευρωπαίοι παίκτες και η ίδια η Ευρώπη, αν όχι στην πρώτη θέση, τουλάχιστον στην ομάδα εκείνων που ηγούνται. Γι’ αυτό το λόγο, εντείνουμε τις προσπάθειές μας σ’ όλα τα επίπεδα.

  Πρέπει να βοηθήσουμε τους καινοτόμους να παρουσιάσουν νέες λύσεις/υπηρεσίες και να μεγαλώσουν, πρέπει να έχουμε περισσότερους startuppers, εταιρίες που θα βγουν εκτός συνόρων ΕΕ – υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε πχ. ένα πλαίσιο με πολιτικές και μέτρα, οικονομική στήριξη ή βοήθεια στη δικτύωση, συνεργασία μεταξύ των παικτών, αλλά και διευκρίνιση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να διευκολύνονται.

  Κι αυτό δεν είναι εύκολο – με 28 χώρες-μέλη, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολυδιασπασμένο, η πολιτική δεν είναι ενιαία κι ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώσεις, διαφέρουν οι ερμηνείες! Αφήστε που λείπουν και οι δεξιότητες– γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση της Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία, Μαρίγια Γκάμπριελ.

  Κακό παράδειγμα το bitcoin για την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain;

  -Δεν θα πρέπει να την μπλέκουμε με το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα! Οι καινοτόμοι προσπαθούν να κινούνται σε περιβάλλον διαφάνειας… Υπάρχει θέμα με την προστασία των επενδυτών στο χώρο των ICOs (ΣΣ. Initial Coin Offerings – μέγα θέμα και με ελληνικό ενδιαφέρον – περισσότερα συντόμως…) όπου η ανάπτυξη είναι εκρηκτική, υπάρχουν επενδυτικά ταμεία που αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain… η σύστασή μου είναι προσοχή στη διαφάνεια – πρέπει να καταλαβαίνουν, να ξέρουν τι κάνουν.

  Βεβαίως, έχουν δικαίωμα να ρισκάρουν, αλλά πρέπει να ξέρουν τους κανόνες! Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το λύσουμε. Προσωπικά, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση στο blockchain – η τεχνολογία δεν ρυθμίζεται, ίσως συγκεκριμένα σημεία, μονάχα, στον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης, σαν διευκρινήσεις και οδηγίες…

  Σε 5-10 χρόνια από τώρα, πού θα βρισκόμαστε; Μπορείτε να φανταστείτε;

  Το blockchain δεν είναι μια τεχνολογία αλλά πολλές και αλλάζει συνεχώς! Ίσως τότε να μη λέγεται καν blockchain… μιλάμε για distributed ledger technologyκαι η εξέλιξή του εξαρτάται από τις τάσεις που θα διαμορφωθούν. Δύσκολη, λοιπόν, η πρόβλεψη. Πάντως, ωριμάζει, έχουμε νέες μορφές υπηρεσιών – σε κάποιες δεν θα ταιριάξει, θα είναι ακριβότερο, δεν θα βολεύει τελικά η ανάπτυξή τους πάνω σε blockchain… Θα παρουσιαστούν νέες μορφές υπηρεσιών…

  Τις βλέπετε πιο σύνθετες;

  -Ελπίζω όχι, για το καλό των χρηστών! Ίσως να υπάρχει πολυπλοκότητα από πίσω, βεβαίως. Αυτό που θεωρώ σημαντικό στο blockchain, είναι η δυνατότητα που παρέχει να αφαιρεθούν οι μεσάζοντες – δεν χρειάζονται πια…

  Μεγάλο καλό, αν και εξαρτάται από την περίσταση – μετράει η καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα, λόγω time-stamp (ΣΣ. η υποχρεωτική χρονοσήμανση που μοιράζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε κάθε πράξη), η παροχή βοήθειας, η συνεχής διάδραση που φέρνει μεγαλύτερη ευελιξία και ο υπολογισμός του tokenization, που βλέπουμε όλο και συχνότερα, και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους χρήστες να συμμετάσχουν στις νέες (ενδεχομένως και φιλικότερες προς το περιβάλλον) υπηρεσίες.

  Προσοχή! Το tokenization δεν πρέπει να συγχέεται με τα κρυπτονομίσματα – υπάρχει, για την ώρα, στενή σχέση μεταξύ τους, αλλά η δυναμική του είναι πολύ μεγαλύτερη…

  Εν κατακλείδι…

  Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα επόμενα ένα-δυο χρόνια θα είναι κρίσιμα! Αν υιοθετηθεί αυτή η τεχνολογία από τους μεγάλους παίκτες, θα είναι ένα σημαντικό βήμα. Τώρα ψάχνουν, ελέγχουν, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο παιχνίδι.

  Και, βέβαια, οι χρήστες που διερευνούν δεν έχουν καμία σχέση με κρυπτονομίσματα… Τότε θα δούμε την πραγματική αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας – ίσως, σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο ανατρεπτικά, αλλά θα γίνουν σημαντικά βήματα…

  Όλοι διαμορφώνουν τώρα την πολιτική τους, έστω κι αν δεν παίρνουν ακόμα πρωτοβουλίες. Έχει σημασία, όμως, να υπάρχει συντονισμένη δράση, καθώς προχωράμε προς ένα παγκόσμιο οικοσύστημα, όπου δεν υπάρχουν στεγανά…

   

  Έχουμε διασύνδεση με πάνω από 4000 επαφές σ’ όλο τον κόσμο

   

  Ποιος άλλος καταλληλότερος να μας μιλήσει για τα σχέδια και τις προοπτικές, το σήμερα και το αύριο του νεόκοπου Κέντρου, στο Βίλνιους, από την ίδια τη CEO του, Egle Nemeikstyte, με το ελληνικής προέλευσης (Αίγλη…) όνομα, για το οποίο -παρόλο το χαμό, γύρω μας- ζήτησε να μάθει τη σημασία του.

  Μεγάλη η χαρά της για τις διαφορετικές (κι όλες καλές) έννοιες (δόξα, φήμη, λάμψη) που έχει αυτή η λέξη! Όμως, ο χρόνος της μετρημένος, η συνέντευξη στα όρθια και οι ερωτήσεις κάμποσες…

  Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας, για φέτος;

  -Να βάλουμε τη Λιθουανία στον χάρτη και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι είναι η καλύτερη χώρα για την ανάπτυξη τέτοιου είδους επιχειρηματικότητας.

  Ξεκινήσαμε καλά! Έχουμε πάνω από 100 αιτήσεις από διάφορες εταιρίες (πολλές από αυτές διεθνείς) για να έλθουν στο Κέντρο, μόλις υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με μια καναδική εταιρία και μια αυστραλιανή – το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο… πρόκειται για εταιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη και θα αξιοποιήσουν το hub της Λιθουανίας για να κάνουν την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά…

  Δηλαδή, έχετε κιόλας εξασφαλίσει πληρότητα; Δεν πέφτει καρφίτσα;

  -Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 100, όπως είπαμε, και οι διαθέσιμες θέσεις είναι μόνο 60… Είμαστε overbookedκαι εξετάζουμε πλέον με περισσότερη λεπτομέρεια τις αιτήσεις.

  Πότε θα έρθουν αυτές οι εταιρίες, πώς θα τις βοηθήσετε και πόσο θα μείνουν στο Κέντρο;

  -Ξεκινάμε επίσημα τη λειτουργία μας την ερχόμενη εβδομάδας (ΣΣ. αυτήν, δηλαδή), με πρώτο στόχο να τις βοηθήσουμε όλες να αναπτυχθούν.

  Χρειάζονται τη βοήθειά μας για να προσελκύσουν επενδύσεις και μέντορες, αλλά και να αποκτήσουν δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις.

  Στην αρχή θα είναι όλοι στον κοινό χώρο, περίπου για ένα εξάμηνο, αλλά στη συνέχεια θα τους προτείνουμε κάποιες επιλογές, πχ. τη χρήση άλλων γραφείων, αν χρειάζονται πια τον δικό τους χώρο…

  Υπάρχουν ειδικά κριτήρια για την προσέλκυση ομάδων, εταιριών, οργανισμών και κάποια κίνητρα, για να σας έλθουν;

  -Θέλουμε να έχουμε καλές εταιρίες που ενδιαφέρονται γι’ αυτή την τεχνολογία και αναπτύσσουν λύσεις βασισμένες σε blockchain. Κοιτάμε, λοιπόν, τι προϊόντα αναπτύσσουν – αυτό είναι το κυριότερο κριτήριο…

  Για παράδειγμα, οι πρώτες που έχετε δεχθεί, τι αναπτύσσουν;

  -Έχουν διάφορα project – πχ. μια εταιρία αναπτύσσει ιατρικές εφαρμογές βασισμένες σε blockchain, μια άλλη εφαρμογές που συνδυάζουν υγεία και αθλητισμό, η τρίτη εστιάζει στο gaming… έχουμε και εταιρίες που ασχολούνται με hardwallets (ΣΣ. ειδικά ασφαλή συστήματα αποθήκευσης και φύλαξης κρυπτονομισμάτων) – η γκάμα των εταιριών και των ενδιαφερόντων τους είναι πολύ μεγάλη…

   

  Eίστε οι πρώτοι του είδους στην Ευρώπη – τι σημαίνει αυτό για εσάς και τις εταιρίες σας;

  -Είμαστε το πρώτο διεθνές Κέντρο για blockchain στην Ευρώπη κι αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρίες, είναι η διασύνδεσή μας με τα άλλα δυο κέντρα. Πρόκειται για μια τεχνολογία αποκεντρωμένη – οι εταιρίες που ασχολούνται μ’ αυτήν, πρέπει να έχουν διασυνδέσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου – εμείς έχουμε πάνω από 4000 σημεία επαφής, στην Κίνα και παγκοσμίως…

  Τα τρία Κέντρα σας είναι στη Μελβούρνη, στη Σαγκάη και τώρα στο Βίλνιους. Γιατί όχι κι ένα στις ΗΠΑ; Γιατί όχι ακόμα περισσότερα Κέντρα στην Ευρώπη;

  -Σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο… έχουμε ήδη το πρώτο αίτημα συνεργασίας από τις ΗΠΑ, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να σας πω περισσότερα…

  Όσο για την Ευρώπη, η δημιουργία κι άλλων κέντρων θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα γιατί, όπως σας είπα, η διασύνδεση είναι πολύ σημαντικό θέμα.

  Θα συνεργαστούμε, λοιπόν, με οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει στην επιτάχυνση των εξελίξεων, για παράδειγμα με συνδέσμους από άλλες χώρες (ΣΣ. κι εδώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού πυρήνα, πριν από μερικές εβδομάδες, με τίτλο Hellenic Block chain Hub, σελίδα στο FB και ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, «Να κάνουμε τη χώρα μας BlockchainNation!”)Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πολύ καινούρια – είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναπτυχθεί μέσω συνεργασιών και αλληλοβοήθειας.

  Σε λίγους μήνες θα έχετε αποκτήσει κι εσείς υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Σκέπτεστε να την αξιοποιήσετε, παραχωρώντας κάποια franchise;

  -Κι εμείς οι ίδιοι, έτσι ξεκινήσαμε! Αγοράσαμε franchiseτης Μελβούρνης. Πιθανότατα, λοιπόν, θα κάνουμε το ίδιο, όταν έλθει η ώρα…

  Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον; Πώς θα είναι το blockchain στο τέλος του χρόνου, για παράδειγμα;

  Επειδή αυτή την εποχή έχουμε προβλήματα με τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να αποδείξουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με την τεχνολογία blockchain.

  Ελπίζω ως το τέλος του χρόνου, να παρουσιάσουμε λύσεις και σε άλλους τομείς, στον αθλητισμό, την υγεία, την οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, όπου θα μπορούμε να δείξουμε στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πραγματικές εφαρμογές με χρήση είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού blockchain.

 • JoinCargo: Προσιτές μεταφορές με εμπιστοσύνη!

  Μια έξυπνη πλατφόρμα που «γεμίζει» τα φορτηγά και εξυπηρετεί τους επαγγελματίες

  Λένε –και η εμπειρία έχει αποδείξει πόσο δίκιο έχουν- πως η αφορμή για τη «γένεση» μιας επιτυχημένης ιδέας, δεν μπορεί παρά να είναι κάποια ανάγκη που υπάρχει μεν, αλλά μένει ανικανοποίητη.

  Το ίδιο «γνωμικό», όμως, έχει και δεύτερη ανάγνωση: δεν πρόκειται να πετύχει κάποια startup της οποίας η κεντρική ιδέα και η λύση που προσφέρει, δεν έρχεται να καλύψει κάποια σημαντική καθημερινή ανάγκη μας, τωρινή ή μέλλουσα.

  Δεν γνωρίζω ποια από τις δυο εκδοχές ήταν αυτή που υιοθέτησαν οι ιδρυτές της JoinCargo, μιας online πλατφόρμας που (περιληπτικά να το πούμε) φέρνει σε επαφή εταιρείες οι οποίες θέλουν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με αξιόπιστους μεταφορείς.

  Όμως, είμαι σίγουρος ότι στην πορεία αποδείχθηκαν (και συνεχίζουν να αποδεικνύονται) και οι δυο αληθινές. Να η ιστορία τους με τα δικά τους λόγια (και τις δικές μας ερωτήσεις)

  Η ιδρύτρια της Join Cargo Ρωξάνη Κουτσολούκα 

  Περιγράψτε μας με δυο (ή και λίγο περισσότερα...) λόγια τηνJoinCargo και τους στόχους της

  Απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που μεταφέρουν φορτία σε παλέτες και σε μεταφορείς που έχουν κενό χώρο στα δρομολόγια τα οποία ήδη κινούνται.

  Ο αποστολέας κάνει δωρεάν εγγραφή, εισάγει τον προορισμό και το φορτίο που θέλει να μεταφέρει και στη συνέχεια η πλατφόρμα εμφανίζει τους διαθέσιμους μεταφορείς για το δρομολόγιο, καθώς και τις τιμές.

  Ο αποστολέας επιλέγει μεταφορέα και λαμβάνει επιβεβαίωση της συμφωνίας μέσα σε 15 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, αξιολογούνται και οι δύο πλευρές για την ποιότητα της συνεργασίας.

  Στόχος μαςείναι να ενισχύσουμε αποστολείς και μεταφορείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται εύκολα τις μεταφορές τους online,αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

  Διαρκώς απλοποιούμε τη διαδικασία και δημιουργούμε νέες υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

  Ο σύγχρονος επαγγελματίας, που πλέον κλείνει τις διακοπές του ή κάνει τα ψώνια του online και βρίσκει ταξί ή παραγγέλνει το φαγητό του μέσω μιας εφαρμογής, ανακαλύπτοντας τη JoinCargo, ανακαλύπτει το επόμενο αγαπημένο του εργαλείο.

  Με ποιόν τρόπο ωφελείται ο αποστολέας από την πλατφόρμα σας;

  Ο αποστολέας έχει στα χέρια του ένα καινοτόμο εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγρονης επιχείρησης, για να κλείνει τις μεταφορές τουγρήγορα και εύκολα.

  Εξοικονομεί έως και 40% στις μεταφορές του, καθώς η χρέωση περιλαμβάνει μόνο το κόστος του όγκου που θέλει να μεταφέρει κι όχι το κόστος όλης τη διαδρομής.

  Επιπλέον, η JoinCargo παρέχει πρόσβαση σ’ ένα ευρύ, εξειδικευμένο και αξιόπιστο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο, αφού οι διαθεσιμότητες των μεταφορέων ανανεώνονται καθημερινά.

  Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών παρέχει προσωπική και εξειδικευμένη υποστήριξη. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία σταθερών συνεργασιών βασισμένων στην εμπιστοσύνη.

  Πόσο επωφελείται ο αυτοκινητιστής από τη συμμετοχή του στη JoinCargo;

  Οι συνεργαζόμενοι μεταφορείς συνδέονται μ’ ένα ευρύ δίκτυο αποστολέων και γεμίζουν τα φορτηγά τους σε διαδρομές όπου ήδη κινούνται.

  Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει διαδικασία δημοπράτησης, αλλά ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των μεταφορών και τις προτιμήσεις τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, αυξάνουν τα κέρδη τους στα ήδη προγραμματισμένα δρομολόγια.


  Απευθύνεστε μονάχα σε μεμονωμένους αυτοκινητιστές ή και σε μεταφορικές εταιρείες;

  Ως ομάδα, υποστηρίζουμε και δημιουργούμε ευκαιρίες τόσο για μεμονωμένους μεταφορείς, όσο και για τις μεταφορικές εταιρείες που θέλουν να γεμίσουν τα φορτηγά τους άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς διαπραγματεύσεις, διατηρώντας οι ίδιοι τον έλεγχο της συμφωνίας.

  Αλλάζει κάτι σχετικά με τους όρους συνεργασίας στη μια και την άλλη περίπτωση;

  Οι όροι παραμένουν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις, καθώς στόχος μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας και η δημιουργία εμπιστοσύνης για όλες τις πλευρές.

  Όλοι οι μεταφορείς περνούν διαδικασία ελέγχου και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις συνεργασίας με την JoinCargο.

  Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί κίνδυνο για τις μεταφορικές εταιρείες,αφού φέρνεισε απευθείας επαφή αποστολείς με παραλήπτες, παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες μεταφορικές;

  Η πλατφόρμα δεν παρακάμπτει τις μεταφορικές εταιρείες. Φέρνει σε επαφή αποστολείς με μεταφορείς κι όχι απευθείας με παραλήπτες.

  Οι μεταφορείς και οι αποστολείς παραμένουν συνεργάτες, καθώς η online πλατφόρμα μας απλά τους συνδέει, χωρίς να παρεμβαίνει στις μεταξύ τους σχέσεις.

  Πώς προωθείτε την πλατφόρμα σας στην αγορά; Πώς μαθαίνουν για εσάς, αποστολείς και αυτοκινητιστές, ώστε να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες σας;

  Το αρχικό μας δίκτυο ξεκίνησε μέσω συστάσεων. Οι αποστολείς και μεταφορείς που επωφελήθηκαν από την υπηρεσία ήταν αυτοί που διέδωσαν τη χρήση της πλατφόρμας.

  Η συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις, αλλά και η διοργάνωση events είναι ένας ακόμα τρόπος για να ερχόμαστε σε επαφή με τους μεταφορείς και τις εταιρείες που μας εμπιστεύονται .

  Πολλοί από τους συνεργάτες μας, ανακάλυψαν τη JoinCargo μέσα από άρθρα σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και αναφορές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

  Καθώς απευθυνόμαστε σε σύγχρονους επαγγελματίες, εξασφαλίζουμε την παρουσία της JoinCargo σε ψηφιακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Η πλατφόρμα σας λειτουργεί και με κινητά τηλέφωνα ή μονάχα από PC;

  Η απλότηταστη χρήση είναι βασικό μέλημά μας και συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε τις υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τις ανάγκες των συνεργατών μας.

  Γι’αυτό, εκτός απόχρήση στο PC, οι μεταφορείς μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή JoinCargo στο Android κινητό τους, για να αποδεχτούν αιτήματα, ακόμα κι αν βρίσκονται στο δρόμο.

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η εφαρμογή για αποστολείς που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα από PC, καθώς λειτουργεί με ιστορικό μεταφορών, κάτι το οποίο απλοποιεί δραστικά τη διαδικασία.

  Υπάρχει σκέψη για επέκταση της JoinCargoσε υπηρεσίες 3PL όπως και σε άλλα συστήματα μεταφοράς;

  Προς το παρόν δραστηριοποιούμαστεσε Αττικής και Βοιωτία, εξυπηρετώνταςαπλές διαδρομές και διανομές.

  Επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη online υπηρεσίας για αυθημερόν μεταφορές. Στα άμεσα σχεδιά μας είναι η εξάπλωση του δικτύου στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ξεκινώντας από την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

  Για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της δραστηριότητάς μας σε υπηρεσίες 3PL ή άλλα συστήματα μεταφοράς, είναι όμως πιθανό αυτό να γίνει στο μέλλον, εφόσον διαπιστώσουμε ότι αποτελεί ανάγκη για την αγορά.

  Πιστεύετε ότι η καινοτομία είναι η μοναδική απάντηση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση;
  Θεωρούμε ότι η καινοτομία έρχεται μέσα από την κρίση και σαφώς είναι ζητούμενο αυτή την περίοδο. Η κρίση ήταν και ο λόγος που γεννήθηκε η ιδέα της JoinCargo.

  H Ρωξάνη, ιδρύτρια της εταιρείας, ερχόμενη στην Ελλάδα από την Ολλανδία να γνωρίσει τις ρίζες της, και δουλεύοντας ως Supply Chain Manager, εντόπισε ένα σαφές πρόβλημα και εμπνεύστηκε τη Join Cargo.

  Η υποστήριξη που λαμβάνουμε, είναι τεράστια. Υπάρχουν τόσοι μέντορες που προσφέρουν απλόχερα τις συμβουλές τους και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι σήμερα πρόθυμοι να βοηθήσουν,ως απόρροια της κρίσης.

  Μάθετε περισσότερα για την online πλατφόρμα μεταφορών JoinCargo εδώ.

 • Οι «θησαυροί» ενός ταξιδιού σχεδιασμένου στα μέτρα σας

  Διεθνής καινοτομία από την Travelgems αλλάζει την ταξιδιωτική εμπειρία

  Στις σύγχρονες τάσεις γύρω από τον τουρισμό κυρίαρχο ρόλο παίζει η σπουδαιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας (travel experience) και της προσωποποιημένης προσέγγισης (personalization),τις οποίες αναζητούν οι «μυημένοι» ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο.

  Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη εφαρμογών που θα απαντούν στις ανάγκες αυτές, μέσα στα επόμενα χρόνια.

  Η χώρα μας ήδη διαθέτει μια νέα εφαρμογή και πλατφόρμα, τηνTravelgems, που παρουσιάστηκε πριν από 10 μήνες κι έρχεται να παίξει το ρόλο του virtual concierge με ένα προϊόν πρωτοποριακό και μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Πίσω από την πρωτοποριακή τεχνολογία, βέβαια, βρίσκεται μια ομάδα δημιουργικών και ανήσυχων ανθρώπων από τον χώρο του προγραμματισμού, του marketing και του τουρισμού, τους οποίους όμως συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από το πάθος για τα ταξίδια και τη μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα.

  Οι δύο ιδρύτριες, η Νίκη και η Ευγενία Σμυρνή,προέρχονται από τους χώρους του International Marketing και του Computer Science αντίστοιχα.

  Η Νίκη, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατηγικού Marketing με πάνω από 20 χρόνια διεθνή εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών και καταναλωτικών προϊόντων, μετέφερε τις γνώσεις της από τον επαγγελματικό της χώρο στο πάθος της για τα ταξίδια έχοντας ως motto το… “Dream with your heart, act with your mind NOW».

  Η Ευγενία, μόνιμη κάτοικος Ηνωμ. Πολιτειών με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα στον χώρο της Πληροφορικής (είναι Sidney P. Chοckley Professor of Computer Science στο πανεπιστήμιο του William & Mary στο Williamsburg της Virginia και το 2002 τιμήθηκε από το ACM με το βραβείο του Διακεκριμένου Επιστήμονα στις ΗΠΑ) μετέφερε στην εφαρμογή την αγαστή σχέση της με τους αλγόριθμους…

   

  Η Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια και CEO της εταιρείας, λατρεύει τα ταξίδια κι έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες σ’ όλο τον κόσμο. “Κάθε φορά που ταξιδεύω, θέλω να βρίσκω διαφορετικές πληροφορίες, να βλέπω διαφορετικά μέρη” εξομολογείται.

  “Πέρα από τα ταξίδια που αγαπώ πολύ, ένιωθα την ανάγκη να κάνω κάτι για να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η ιδέα ξεκίνησε με τρόπο απλό: Διαβάζοντας τις τάσεις γύρω από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, σκέφτηκα να το συνδυάσω με τις δικές μου ανάγκες και προτιμήσεις.

  Στη συνέχεια, μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με την Ευγενία και κάπως έτσι γεννήθηκε πριν απόδυο χρόνια, η ιδέα του Travelgems, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2016.”

  “Η πλατφόρμα Travelgems λειτουργεί ως virtual concierge” εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Με την είσοδό του, ο χρήστης δημιουργεί το προφίλ του, απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων που διαμορφώνουν τις προτιμήσεις του με βάση το ταξίδι που επιθυμεί να κάνει (με παρέα, με οικογένεια, ζευγάρι, μόνος κλπ).

  Επιλέγει, για παράδειγμα, αν προτιμά μια απομακρυσμένη ή μια πολυσύχναστη παραλία, αν του αρέσουν οι ρακέτες, αν προτιμά το κρέας ή το ψάρι, αν θέλει το μπαράκι που θα πάει να του επιτρέπει να φλερτάρει ή να πάει σαν ζευγάρι ή να είναι φιλικό προς τους gay.”

  Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα του Travelgems έχει εργαστεί πολύ σκληρά, καθώς χρειάστηκε να συνεργαστούν με μεγάλες εταιρείες ερευνών ώστε να διαμορφώσουν περιεχόμενο ιδιαίτερα εξειδικευμένο, αλλά και να αναπτύξουν ειδικό αλγόριθμο.

  «Ζητήσαμε από τους ντόπιους τις καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο τους, ρωτώντας τους: ‘αν ερχόταν ο καλύτερός σας φίλος στο νησί πού θα τον πηγαίνατε;’» σημειώνει η Νίκη Σμυρνή. «Δημιουργήσαμε έναν αλγόριθμο που βασίζεται στο συνδυασμό των πληροφοριών που ζητά ο πελάτης με τις αντίστοιχες πληροφορίες που δίνουν οι ντόπιοι.

  Η πληροφόρηση που δίνουμε είναι «εκ των έσω», με πολλές λεπτομέρειες και πολλά τοπικά tips και απαντά στις απαιτήσεις των χρηστών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις τρεις χώρες που παρουσιάζουμε, διαθέτουμε πάνω από 8000 προτάσεις, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και προτείνοντας ό,τι ταιριάζει σε κάθε χρήστη με βάση τις απαντήσεις του.»

  Το Travelgems διαθέτει τρία διαφορετικά στοιχεία για κάθε τουρίστα. Το πρώτο είναι αυτό του travel inspiration. Ομάδα εξειδικευμένων δημοσιογράφων, με επικεφαλής τη Σοφία Κιντή, ανέλαβε να γράψει τα κείμενα και να αντλήσει την εσωτερική πληροφόρηση που ήταν αναγκαία.

  Σήμερα, τα κείμενα είναι γραμμένα στα αγγλικά και τα γερμανικά, ενώ στις επόμενες ημέρες το siteαναμένεται να εμπλουτιστεί και με τα ελληνικά.

  Το επόμενο στοιχείο είναι αυτό της οργάνωσης, του σχεδιασμού των διακοπών. Διαρκεί από 1 έως 12 ημέρες (μετά τις 10 μέρες υπάρχει η εκτίμηση ότι ήδη ο επισκέπτης έχει μάθει αρκετά τον τόπο) και διατίθεται με χρέωση 7,5 €.

  Ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη. Ωστόσο, στη διάθεσή του υπάρχει και η συνολική λίστα με όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ κλπ. ώστε να μπορεί να ανατρέξει σε περισσότερα. Επίσης με GPS locator, το site τον καθοδηγεί ώστε να μπορεί να επισκεφτείτα μέρη που έχει επιλέξει (για παράδειγμα, από την παραλία στο μπαρ ή το εστιατόριο).

  «Ας σκεφτεί κανείς ότι θέλει να επισκεφτεί το Ντουμπρόβνικ» μας εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Προγραμματίζοντας το ταξίδι του, είναι βέβαιο ότι δεν θέλει να χάσει ούτε λεπτό στις διακοπές του σε έναν νέο προορισμό. Σήμερα, βασική τάση για τον τουρισμό είναι το personalization.

  Με την επίσκεψη σε κάποιο από τα διεθνή sites,μπορεί κανείς να βρει σειρά πληροφοριών για εστιατόρια ή ξενοδοχεία ή αξιοθέατα. Όμως, δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος του παρέχει τις πληροφορίες. Σήμερα, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το ποιος προτείνει σε ποιον, το ψυχολογικό προφίλ.

  Το Τravelgems είναι μοναδικό στο είδος του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνει υπόψη του τις προτιμήσεις και το προφίλ κάθε χρήστη.»

  Το τρίτο στοιχείο του Travelgems είναι οι προτάσεις για δραστηριότητες, που καλύπτουν πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα.

  Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το πώς θα ψάξει τρούφα μανιτάρι έξω από το Ηράκλειο ή να κολυμπήσει με άλογο έξω από τα Χανιά ή να φτιάχνει κεραμικά ή να μάθει πως παρατηρεί κανείς τα πουλιά στη Μυτιλήνη.

  «Είναι ένα είδος τουρισμού που έχει μέλλον στη χώρα μας και μπορεί να αναπτυχθεί» εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Ήδη, η χώρα μας αρχίζει να αναπτύσσει αξιόλογες προτάσεις για δραστηριότητες.»

  Σήμερα, ο κύριος όγκος χρηστών που κατεβάζει την εφαρμογή του Τravelgems στο κινητό ή το tablet του προέρχεται κατά 74% από την Ευρώπη και 20% από τις ΗΠΑ ενώ ακολουθούν χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας.

  Η ανάπτυξη του Travelgems

  Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του εγχειρήματος αλλά και μετά το λανσάρισμα του Τravelgems, δημιουργήθηκαν πολύτιμες συνέργειες με εταιρείες ερευνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με φορείς του τουρισμού όπως η FED HATTA (η οποία είναι επίσημος υποστηρικτής της Travelgems) και με ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού που αναγνώρισαν την καινοτομία του εγχειρήματος.

  Η Travelgems συνεργάζεται μαζί τους καθώς και με φορείς δήμων και κοινοτήτων, που στάθηκαν αρωγοί στο εγχείρημά της.

  Το αναπτυξιακό σχέδιο της startup προβλέπει τη δημιουργία 34 νέων θέσεων εργασίας στα επόμενα πέντε χρόνια,από τις οποίες οι 25 στην Ελλάδα, σημειώνει η Νίκη Σμυρνή. Σημαντικό καινοτομικό στοιχείο της Travelgems αποτελεί και η προσέγγιση στην προώθηση του προϊόντος της.

  Από τους καταναλωτές στράφηκε γρήγορα σε μία Β2Β προσέγγιση και αγκαλιάστηκε από μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία το προσφέρουν ως complimentary gift στους πελάτες τους. Επίσης, ταξιδιωτικά γραφεία το προσφέρουν ως παροχή που εξασφαλίζει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

  «Είναι μια πλατφόρμα που αφορά περισσότερο στους μυημένους ταξιδιώτες κι όχι στους all inclusive» επισημαίνει η Νίκη Σμυρνή. Στα άμεσα σχέδια προώθησης των υπηρεσιών της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται σειρά προωθητικών ενεργειών με μεγάλες εταιρείες, όπως η Coca Cola.

  «Μέχρι σήμερα, μας έχουν εμπιστευτεί μεγάλες εταιρείες αφού δοκίμασαν το προϊόν μας. Το 2017 είναι η πιλοτική χρονιά του Τravelgems.”Ήδη το προϊόν έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στο Λονδίνο και τη Γερμανία κι έχει κερδίσει θετικά σχόλια και συνεργασίες με διεθνή γραφεία τουρισμού από απαιτητικές αγορές,όπως -για παράδειγμα- αυτή του Ισραήλ.

  Παράλληλα, το Travelgems σχεδιάζει να ανοίξει τα φτερά του στη μεγάλη αγορά της Ισπανίας (80 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως) φιλοδοξώντας να αποκτήσει παρουσία στη χώρα και την τουριστική της αγορά σε έναν χρόνο. Στα πέντε επόμενα χρόνια, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να έχει ανοιχτεί σε οκτώ χώρες στην Ευρώπη.

  Η επιλογή των χωρών με τις οποίες ξεκίνησε το site (Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος) έγινε με βάση το γεγονός ότι αφορούν στην ίδια ομάδα-στόχο τουριστών. Στα επόμενα βήματα της Travelgems περιλαμβάνεται, τέλος, και το άνοιγμα για χρηματοδότηση από σχήμα private equity fund ή venture capital.

  Το όραμα των δημιουργών του είναι οι τουρίστες και χρήστες της εφαρμογής να αναζητούν στο μέλλον μέσα από το Τravelgems έμπνευση από την επιλογή προορισμού ως τον τελικό σχεδιασμό των διακοπών τους, κάνοντας τα πάντα (κρατήσεις, κλπ) μέσα από το κινητό τους. 

  Περισσότερες πληροφορίες :www.travelgems.com

   

 • Seven Grapes - Οι Digital Farmers από την Κορινθία...

  Seven Grapes - Οι Digital Farmers από την Κορινθία αλλάζουν τον κλάδο της γεωργίας

  Ξεκίνησε ως ιδέα το 2004, αλλά η υλοποίησή της άρχισε πέντε χρόνια αργότερα. Βασικός στόχος ήταν η προσέγγιση των αγροδιατροφικών αγορών με συντονισμένο τρόπο από τους παραγωγούς.

  Στο Κιάτο της Κορινθίας, κάποιοι αγρότες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη ομάδα βελτιώνοντας τον ως τότε τρόπο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ομάδα διαμόρφωσε ένα μεγάλο, ενοποιημένο αμπελώνα επιτραπέζιου σταφυλιού, με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή.

   

  Στόχος της ήταν και παραμένει να παράγονται ποιοτικά προϊόντα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. η οποία βαφτίστηκε «Seven Grapes». Το προϊόν της, τα σταφύλια, καλλιεργείται στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και την Πέλλα και εξάγεται απευθείας σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

  Η Seven Grapes γρήγορα αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των παραγωγών και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητά τους, όπως εξηγεί ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της εταιρείας.

  «Διαγνώσαμε ότι υπήρχαν παραγωγοί που ήταν σε καλύτερη οικονομική θέση και, προκειμένου να μη δημιουργηθούν ανισότητες, δώσαμε έμφαση στη στήριξη του αδύναμου παραγωγού» επισημαίνει ο συνομιλητής μου.

  «Επειδή η δουλειά μας επηρεάζεται από τη φύση, διαπιστώσαμε ότι ο παραγωγός που είχε αδυναμίες κάθε χρόνο ήταν διαφορετικός. Γι’αυτό, μεταφέραμε ένα μοντέλο διαφάνειας που θυμίζει περισσότερο Ολλανδία»,επισημαίνει ο συνομιλητής μου. «Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι κάθε χρόνο ήταν διαφορετικός ο παραγωγός που είχε αδυναμίες».

  Το μοντέλο αξιοποιεί σήμερα ιδιαίτερα τις νέες τεχνολογίες, με μετεωρολογικούς σταθμούς, δεδομένα από δορυφόρους και drones, καθώς και επίγειες μετρήσεις. Στη συνέχεια, γίνεται μοντελοποίηση σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η συλλογή δεδομένων είναι το κλειδί της επιτυχίας της SevenGrapes, που βλέπει τον αγροτικό τομέα με άλλη ματιά.

  Ο ίδιος ο Μάρκος Λέγγας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Τροφίμων και στη Διοίκηση Ποιότητας,εξηγεί ότι το όραμά τους για το μέλλον της εταιρείας είναι πολύ διαφορετικό. «Στο μέλλον δεν θα πουλάμε σταφύλια. Θα πουλάμε τεχνογνωσία, μοντέλα και σταφύλια με διαφορετικό τρόπο. Σκοπεύουμε να δώσουμε τη χρήση των φυτών απευθείας στον καταναλωτή!»

  Συζητώντας μαζί του, σχετικά με τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: ποικιλία εδαφομορφική και κλιματολογική,καθώς διαθέτει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα που,μπορεί να δυσκολεύουν την καλλιέργεια,όμως με την παραλλακτικότητά τους επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία μοντέλων».

  Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα από τον κλάδο, στην Ελλάδα;

  Αυτό που λείπει σήμερα από τη γεωργία είναι τα δεδομένα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού πρώτα συλλεγούν και αναλυθούν, ώστε να δημιουργήσουν αλγόριθμους καιμέσα από τη μοντελοποίηση.

  Η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης παραλλακτικότητας που έχει, προσφέρει δυνατότητας σημαντικής ακρίβειας, με αποτέλεσμα να μπορούν οι startups να συνεργαστούν με τους αγρότες, για τη δημιουργία μοντέλων σε μια σειρά προϊόντων.

  Τα μοντέλα αυτά, λόγω της μεγάλης ακρίβειας που προσφέρουν τα στοιχεία, μπορούμε να τα εξάγουμε. Σήμερα, στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις και μοντέλα σχεδόν για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

  Αυτή τη στιγμή ξεκινά να γίνεται μια σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα. Πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε κι εμείς, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, η NeuroPublic, που ως καινοτόμα και διαρκώς εξελισσόμενη εταιρεία Πληροφορικής δημιουργεί τις συνθήκες για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και επιστημονικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, καθώς και διάφοροι συνεταιρισμοί.

  Μαζί έχουμε δημιουργήσει σταθμούς σε διάφορες περιοχές, σε μεγάλη κλίμακα. Συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Wageningenτο οποίο αφορά στην εφαρμογή του Internet of Things στη γεωργία.

  Έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε ως εθνικός εταίρος από την πλευρά της Ελλάδας, οπότε θα μεταφέρουμε και θα εφαρμόσουμε την τεχνολογία του προγράμματος στα κτήματά μας.

  Από τα ταξίδια που έχω κάνει, στο πλαίσιο της δουλειάς μου, κατάλαβα ότι αποτελεί μύθο το ότι η Ελλάδα διαθέτει τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα. Έχουμε πολύ καλά αγροτικά προϊόντα και πολύ καλό κλίμα,όμως υπάρχουν κι άλλες περιοχές που μας ανταγωνίζονται. «Σπάζοντας» αυτόν τον μύθο εστιάζουμε στον ανταγωνισμό, όπως οι περισσότερες μεσογειακές χώρες.

  Συνήθως η χώρα μας υστερεί στην προώθηση των προϊόντων και την αξιοπιστία της. Τα πολλά και μικρά σχήματα, ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός από τους Έλληνες παραγωγούς και οι κακές οικονομικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην έλλειψη αξιοπιστίας. Δυστυχώς, δεν επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες. Σήμερα, χωρίς δίκτυα και με τα χρηματιστήρια των γεωργικών προϊόντων εν όψει, η χώρα μας θα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει την επόμενη μέρα της γεωργίας. Στο μέλλον θα μιλάμε πλέον για οργανισμούς διαχείρισης των ιδεών, ενώ η γη θα ανήκει τυπικά στους γεωργούς οι οποίοι θα «χάνουν» τη χρήση της…

  Ποια είναι η επόμενη «ψηφιακή» μέρα για τον αγροτικό τομέα και πού εντοπίζετε ευκαιρίες για τους startuppers που δραστηριοποιούνται στο χώρο;

  Οι startups έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο του digital farming που θα αντιπροσωπεύει μεγάλη οικονομική δύναμη, το 2020. Θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη βελτίωση των δικτύων διανομών ή να φέρουν σε απευθείας επαφή τον παραγωγό και τον καλλιεργητή με τον καταναλωτή.

  Όποιος μπορέσει να συνδεθεί με τον καταναλωτή θα κερδίσει. Επίσης, η ιχνηλασιμότητα(η ταυτότητα του προϊόντος) αποτελεί σημαντικό στοιχείο και ευκαιρία για ανάπτυξη σε πλατφόρμες.
  Στην Ελλάδα συζητάμε διαρκώς για τον ρόλο του τουρισμού.

  Όμως, καθώς εδώ δεν έχει γίνει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που παρατηρούμε σε άλλες χώρες, έχουμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος, αξιοποιώντας τις ανάλογες πλατφόρμες.

  #7grapes #industrydisruptors #agriculture #internetofthings #IoT #startups #newbusinessmodels #digitalfarming

 • Benoit Battistelli : Η πατέντα δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση!

  Η πατέντα δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση!

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών, Μπενουά Μπατιστελί, μιλάει στον Γιάννη Ριζόπουλο και το WebWorldNewsγια τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την κατοχύρωση ιδεών και εφευρέσεων

  Το μήνυμα από την παλιά, καλή φίλη ήταν σύντομο και «προκλητικό»: Θέλεις να μιλήσεις μ’ ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών, που έρχεται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα, για επαφές; Πατέντες; Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη… Και βέβαια, θέλω!

  Κι έτσι, λίγες μέρες αργότερα, νωρίς το πρωί σ’ ένα κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κάθομαι απέναντι όχι σε ένα απλώς υψηλόβαθμο στέλεχος του EuropeanPatentOffice (EPO), αλλά στον ίδιο τον πρόεδρό του. Γάλλος, «ψημένος» και πλήρης εμπειριών από μακρόχρονες θητείες στη δημόσια διοίκηση της χώρας του, το διπλωματικό σώμα, το Ευρωκοινοβούλιο (επί δυόμισι χρόνια εξ απορρήτων της προέδρου ΝικόλΦοντέν), υπουργός Βιομηχανίας για άλλα δυο και πρόεδρος του ΕΡΟ τα τελευταία 10 χρόνια, ο Μπενουά Μπατιστελί, δηλώνει έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μου.

  Η πρώτη, προφανής – Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην καινοτομία και τις πατέντες;

  Οι πατέντες στηρίζουν την καινοτομία με δυο τρόπους: Αφενός, εγγυώνται πως αυτός που έχει επενδύσει σε R&D θα είναι κι εκείνος που θα ωφεληθεί από τα αποτελέσματα της δουλειάς του – πολύ σημαντικός παράγων, που -με τη σειρά του- «γεννάει» περισσότερη έρευνα.

  Αφετέρου, κάθε εφεύρεση που ανακοινώνεται όταν κατοχυρωθεί με πατέντα, συνεισφέρει στη γενική γνώση και παραμένει πλέον ανοικτή για βελτιώσεις. Αυτές είναι, εντελώς περιληπτικά, οι κύριες επιδράσεις των πατεντών στην οικονομία.

  Όμως, αυτό είναι περισσότερο θεωρητικό, γιατί στην πράξη οι πατέντες προωθούν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη κι αυξάνουν τις θέσεις εργασίας…

  Νούμερα έχουμε για όλα αυτά; Πώς στηρίζεται ο ισχυρισμός;

  Σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσουμε αυτή την επίδραση,το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το ΕΡΟ, ταυτοποιήσαμε και αναλύσαμε 300 βιομηχανικούς τομείς και ξεχωρίσαμε ανάμεσά τους εκείνους που χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους IP…

  Έτσι βρήκαμε τους «κλάδους εντάσεως ΙΡ», υπολογίσαμε τη συνεισφορά τους στους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες πχ. στο ΑΕΠ, και καταλήξαμε ότι σε αυτούς οφείλεται το 42% του ΑΕΠ στο σύνολο της ΕΕ.

  Επίσης, αντιπροσωπεύουν το 38% των θέσεων εργασίας, το 90% των εισαγωγών / εξαγωγών και –αυτό είναι πολύ σημαντικό- οι αμοιβές που προσφέρουν στους εργαζομένους τους είναι 46% υψηλότερες απ’ ό,τι στους άλλους κλάδους.

  Ήταν η πρώτη φορά που μελετήθηκε ο οικονομικός αντίκτυπος των πατεντών και γενικά της πνευματικής ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων, των σχεδίων κλπ. ) και αποδείχθηκε ότι αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της οικονομίας μας και μάλιστα το πιο δυναμικό.

  Είμαι δε, πεπεισμένος ότι αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Γιατί, είναι σαφές ότι χωρίς την προστασία που προσφέρουν οι πατέντες, θα έχουμε λιγότερη καινοτομία - θα επενδύειςσαφώς λιγότερα χρήματα, αν οι ανταγωνιστές σου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ιδέες πάνω στις οποίες εσύ επένδυσες, χωρίς εκείνοι να έχουν διακινδυνέψει το παραμικρό…

   

  Αύξηση στις αιτήσεις που δέχεστε έχετε;

  Βεβαίως! Κάθε χρόνο στο ΕΡΟ, τα τελευταία 20 χρόνια, παρατηρούμε αύξηση της τάξεως του 3-4% - έχουμε πια φτάσει τις 160.000 αιτήσεις ετησίως / οι μισές από αυτές προέρχονται από χώρες-μέλη του ΕΡΟ (38 χώρες - ανάμεσά τους οι 28 της ΕΕ, μαζί με 10 ακόμα, όπως Ελβετία, Τουρκία, Νορβηγία κλπ. – δεν είμαστε υπηρεσία της ΕΕ, θυμίζω, αλλά ανεξάρτητος οργανισμός) και οι άλλες μισές από τον υπόλοιπο κόσμο, με πρώτες σε αιτήσεις τις ΗΠΑ.

  Όμως, τα κόστη γι’ αυτή την παροχή προστασίας εξακολουθούν να είναι υψηλά – πώς θα μπορέσει να κατοχυρώσει την ιδέα της, το προϊόν της, την υπηρεσία της μια μικρομεσαία ή μια νεοφυής επιχείρηση;

  Η πατέντα δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση! Επομένως, δεν έχει σημασία αν το κόστος της είναι υψηλό ή χαμηλό, αυτό που μετράει, είναι τι θα σου φέρει πίσω (ΣΣ. λέγε με ROI).

  Γενικά, μια πατέντα κοστίζει περίπου 25.000 € - τα 5000 €, πάνε στο ΕΡΟ και τα υπόλοιπα 20.000€ στον εξειδικευμένο νομικό, ο οποίος θα σε βοηθήσει να ετοιμάσεις την πατέντα σου, θα διαπραγματευθεί με το Γραφείο κλπ. μια καθόλου εύκολη δουλειά. Μετά, πρέπει να αποφασίσεις σε ποιά χώρα θες να ισχύει η πατέντα σου, κάτι που ποικίλει…

  Εδώ μπαίνει η υπόθεση της κοινής ευρωπαϊκής πατέντας, που ετοιμάζετε από πολλά χρόνια;

  Το Unitary Patent είναι μια πανευρωπαϊκή πατέντα, που θα χορηγεί επίσης το ΕΡΟ, όμως η διαφορά με το τρέχον σύστημα είναι πως, αν πας κατευθείαν εκεί, θα είσαι αυτομάτως προστατευμένος σε 26 ευρωπαϊκές χώρες που την υποστηρίζουν.

  Πρόκειται για μια τεράστια απλοποίηση: αντί να είσαι υποχρεωμένος να καταθέτεις μια-μια τις αιτήσεις σου για κάθε εθνική πατέντα, θα καταθέτεις μόνο μια και μάλιστα με ιδιαίτερα σημαντική μείωση του κόστους, που υπολογίσαμε ότι φτάνει το 70% έναντι της προηγούμενης κατάστασης… πχ. αν θες σήμερα να είσαι προστατευμένος σε 26 χώρες για 10 έτη, θα σου κοστίσει περίπου 30-40.000 € - με τη Unitary patent, μόνο 5.000…

  Αν τα οφέλη είναι τόσο προφανή, γιατί σημειώνονται πολύχρονες καθυστερήσεις;

  Πρέπει να πάμε πίσω, στα πρώτα χρόνια της ΕΕ – το πρόβλημα είναι πως σε θέματα ΙΡ, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα από τις χώρες-μέλη. Υπάρχει κι ένα πρόβλημα με τις γλώσσες -το ΕΡΟ έχει μονάχα τρεις γλώσσες εργασίας: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

  Όταν η Ισπανία έγινε μέλος, το δέχτηκε – όμως, για το Unitary patent, που είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος, δεν δέχονται η γλώσσα τους να μην είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες τρεις... Έτσι, επί πολλά χρόνια εμπόδισαν κάθε πρόοδο.

  Γιατί δεν δεχόμαστε τη μετάφραση σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες, θα πείτε; Μα, γιατί είναι πολύ ακριβό! Κανείς δεν θα μπορούσε να πληρώσει τόσα πολλά χρήματα.

  Παρόλα αυτά, στο ΕΡΟ έχουμε εξελίξει, σε συνεργασία με την Google, ένα Σύστημα Αυτόματης Μετάφρασης, το PatentTranslate– καλύπτει 32 γλώσσες (δηλ. τις 28 ευρωπαϊκές, μαζί με κινεζικά, ιαπωνικά, κορεατικά, ρωσικά) κι είναι το πιο σύγχρονο σύστημα μετάφρασης παγκοσμίως στο χώρο των πατεντών. Αυτό έχει γίνει αποδεκτό απ’ όλους…

  Και οι Ισπανοί;

  Στο θέμα του Unitary patent αποφασίσαμε να προχωρήσουμε χωρίς την Ισπανία. Όμως, υπάρχει κι άλλο ένα θέμα: άπαξ και δημιουργήσεις αυτόν τον εικονικό ενιαίο χώρο των 26 χωρών, όπου οι πατέντες θα ισχύουν αυτομάτως σε όλες, χρειάζεσαι κι ένα ενιαίο σύστημα απονομής δικαιοσύνης – πρέπει να δημιουργήσεις ένα υπερεθνικό δικαστήριο, ειδικά για πατέντες.

  Πρόκειται για ένα πραγματικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επιλύει τις όποιες διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από την πλευρά του, δικάζει μόνο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου…Αν σε κατηγορήσω ότι έχεις παραβιάσει δική μου πατέντα, σήμερα θα πάμε σε ένα ελληνικό, γερμανικό ή εθνικό, τελικά δικαστήριο – αύριο, θα πάμε σ’ εκείνο.

  Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται μια ειδική συμφωνία –γιατί παραβιάζουμε εθνική εξουσία, με την αποδοχή του νέου δικαστηρίου. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη το 2013 και στη συνέχεια έπρεπε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.

  Ως τώρα, την έχουν επικυρώσει 12 κοινοβούλια, χρειαζόμαστε 13 (είμαστε πολύ κοντά) για να ξεκινήσουμε, όμως, ανάμεσά τους πρέπει να είναι κι εκείνα τριών μεγάλων χωρών: της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου / η Γαλλία ήδη επικύρωσε, θέλουμε τους άλλους δυο – για το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει πλέον πρόβλημα λόγω Brexit / πρέπει να περιμένουμε καθώς, ως την επίσημη ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων, παραμένει κανονικό μέλος – είτε επικυρώνει, λοιπόν, και συνεχίζει, είτε όχι…

  Οπότε περιμένουμε το τέλος των συνομιλιών – τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκτός, και τη θέση του θα λάβει η Ιταλία, που έχει ήδη επικυρώσει. Μιλάμε για το 2020 ή 2021 – πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως θα επικυρώσει τη συμφωνία…

  Η Γερμανία, επίσης, είναι έτοιμη να επικυρώσει – υπό κανονικές συνθήκες, θα έχουμε τα πρώτα Unitary patentστις αρχές του 2018. Κι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επικυρώσει! Θα ρωτήσω τον κ. Χαρίτση, σήμερα που θα τον δω, πότε θα γίνει αυτό… (ΣΣ. Δεν γνωρίζουμε τι του απάντησε ο υπουργός!)

  Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, επειδή αυτή η μορφή πατέντας προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στις ΜΜΕ και τις νεοφυείς…

  Διαφορές υπάρχουν όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, στο θέμα των πατεντών.Ποιες είναι οι εξελίξεις, με δεδομένη και τη διεθνή συνάντηση που είχατε στις αρχές Ιουνίου, στη Μάλτα;

  Πριν από 10 χρόνια, δημιουργήσαμε μια άτυπη ομάδα (ΙΡ5) από τους πέντε μεγαλύτερους οργανισμούς κατοχύρωσης πατεντών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ευρώπη και Ν. Κορέα), που αντιπροσωπεύουν το 85% του συνόλου των πατεντών παγκοσμίως.

  Βεβαίως, έχουμε διαφορετικούς κανόνες, πρακτικές και διαδικασίες – η ιδέα είναινα εναρμονίσουμε τη λειτουργία μας, να βρούμε περισσότερα κοινά σημεία, ώστε οι σημαντικές πατέντες να έχουν παγκόσμια διάσταση.

  Δεν έχει νόημα να παρουσιάσεις την εφεύρεσή σου μονάχα στην Ευρώπη κι όχι στις ΗΠΑ ή την Κίνα – χρειάζεται μια παγκόσμια πατέντα, αλλά αυτό σημαίνει και παγκόσμια διακυβέρνηση… Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες – στις ΗΠΑ, πχ. είναι λιγότερο «σφικτοί», απ’ ό,τι εμείς, στην Ευρώπη, στην κατοχύρωση κάθε εφεύρεσης.

  Αποδέχονται κι αυτό που λέμε «επιχειρηματικές πρακτικές» (business methods) - για παράδειγμα, πώς θα τακτοποιήσεις τα αρχεία σου στον υπολογιστή… Εμείς δεν κατοχυρώνουμε τέτοιες «εφευρέσεις» με πατέντα, στην Ευρώπη – σ’ εμάς, η πατέντα δίνεται για μια τεχνολογική λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα.

  Λίγα χρόνια πριν, πχ. στις ΗΠΑ, κάποιος ήθελε να κατοχυρώσει το «κλικ» του ποντικιού!Στη βιοτεχνολογία, για παράδειγμα, οι κανόνες μας είναι πιο αυστηροί, όπως στις πατέντες σχετικά με το ανθρώπινο γονιδίωμα ή τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά, απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

  Παρά τις διαφορές, όμως, στους ΙΡ5 προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τις διαδικασίες και τις πρακτικές μας. Φέτος, ήταν η σειρά μας να οργανώσουμε τη συνάντηση και πήγαμε στη Μάλτα, που είχε την προεδρία της ΕΕ. Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε και εκπροσώπους των διαφόρων κλάδων να πάρουν μέρος – όχι μόνο από τα γραφεία, αλλά κι από τη βιομηχανία.

  Αναπτύσσουμε κοινά εργαλεία πχ. ένα κοινό σύστημα αρχειοθέτησης – πολύ σημαντικό θέμα, καθώς πρέπει να αρχειοθετούμε κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε. Αν το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα αποτελέσει μια ακόμα κοινή βάση για τη δουλειά μας.

  Όλα αυτά, βέβαια, είναι εύκολο να τα λες, αλλά δύσκολο να τα κάνεις… Στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, για παράδειγμα, ξεχωρίσαμε 300.000 διαφορετικές κατηγορίες! Ένα indexing system – κάτι σαν το DEWEY, των βιβλιοθηκών. Ως τώρα είχαμε τρία συστήματα: ευρωπαϊκό, αμερικανικό και ιαπωνικό…Τώρα συμφωνήσαμε σε ένα, ανοικτό σύστημα.

  Ένα άλλο θέμα είναι, επίσης, ότι συχνά έχουμε την ίδια εφαρμογή να φτάνει στο αμερικανικό και το ιαπωνικό Γραφείο – μπορούμε πλέον να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για τέτοιες περιπτώσεις,συστήσαμε καισχετική ομάδα εργασίας…

  Τα τελευταία 12 χρόνια το ΕΡΟ διοργανώνειμε ολοένα μεγαλύτερη επιτυχία το InventorAward. Φέτος στη Βενετία, στις 15 Ιουνίου, είχατε και μια ελληνική παρουσία μεταξύ των κριτών…

  Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των πατεντών - ο καλύτερος τρόπος είναι να λες ιστορίες για πραγματικούς εφευρέτες και να τους παρουσιάζεις!

  Πέρυσι, δεχτήκαμε 500 υποψηφιότητες που κρίθηκαν από 12 -μελή κριτική επιτροπή – όλοι καταξιωμένοι στο είδος τους .

  Ανάμεσά τους και η Δρ. Ελένη Αντωνιάδου:νέα, γυναίκα, επιστήμονας, startupper, έχει συνεργαστεί με ESA και NASA / ήταν μια ιδιαίτερα δραστήρια κριτής… ευτυχής που τη γνώρισα!
  Το καλύτερο, όμως, ο κ. Μπατιστελί το φύλαγε για το τέλος.

  Ολοκληρώνοντας πια τη συζήτησή μας, ήρθε ο λόγος στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Βοηθάνε οι πατέντες; τον ρώτησα, λίγο πριν κλείσω τον ψηφιακό εγγραφέα… Μπορούμε να κάνουμε πιο πράσινη τη Γη;

  Βεβαίως! Είμαι πεπεισμένος πως οι λύσεις για το περιβάλλον , την κλιματική αλλαγή κλπ. θα προέλθουν από νέες καινοτομικές ιδέες. Μάλιστα, έχουμε δημοσιεύσει μια μελέτη γι’ αυτό και πρόκειται να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στην Αθήνα, τον Σεπτέμβρη (21-22) σε συνεργασία με τον ελληνικό ΟΒΙ, με τίτλο Joint European Conference on Climate Change MitigationTechnologies.

  Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, αλλά αυτό ετοιμάζουμε, τώρα!
  Ραντεβού τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, για περισσότερα…

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΕΡΟ μπορείτε να βρείτε εδώ  και την εκδήλωση της Βενετίας, εδώ .

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!