Αλλάζοντας τον κόσμο, γραμμή-γραμμή! Featured

Posted On %PM, %26 %426 %2017 %12:%Ιουλ Written by
Rate this item
(2 votes)

 

Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, μίλησε πρόσφατα στοWebWorldNews και τον Γιάννη Ριζόπουλο για το αντίδοτο στην ανεργία που λέγεται εκπαίδευση στον προγραμματισμό

Από καθηγητής στη Σορβόννη σε θέματα digital innovation, κοινωνικός επιχειρηματίας - γίνεται; Και βέβαια, γίνεται! Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, που μίλησε πρόσφατα στο WebWorldNews, το έχει ήδη αποδείξει στην πράξη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος:
«Ο συνδυασμός τεχνολογίας και κοινωνικής οικονομίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί αφενός οι συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι πολύ geeks, αλλά και οι geeks δεν έχουν πολλά-πολλά με την κοινωνική οικονομία...

Οι εταιρίες του SliconValley μπορεί να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά δεν το κάνουν – ως πρώτο στόχο έχουν να ανεβαίνει η αξία τους. Ο όποιος συνδυασμός των δυο, λοιπόν, είναι δεόντως ανατρεπτικός – οι ΜΚΟ και οι κοινωνικές επιχειρήσεις χρειάζονται την τεχνολογία, όμως κι αυτή, με τη σειρά της, χρειάζεται την κοινωνία, για να υπάρξει καινοτομία και –σε επόμενο στάδιο- πρόοδος!»

Να τα πάρουμε από την αρχή για το Simplon;

Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων πραγματικών, όχι e-learning, με θρανία και μαθητές που περνάνε 6-8 μήνες μαζί μας, για να μάθουν εντελώς δωρεάν όλες εκείνες τις ψηφιακές δεξιότητες που ζητάει σήμερα η αγορά – προγραμματισμό, κώδικα, διαχείριση δεδομένων κλπ. Ξεκινήσαμε με ένα σχολείο στο Μοντρέιγ, μια από τις θεωρούμενες ως «προβληματικές» περιοχές στο ανατολικό Παρίσι, με 40% νεανική ανεργία…

Τώρα πια έχουμε φτάσει τα 35 σχολεία, στη Γαλλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική,με πολλές τάξεις που κάθε μιαέχει 20-30 μαθητές. Είμαστε μια κοινωνική επιχείρηση –σημαντικό αυτό- και διαρκώς μεγαλώνουμε!

Άρα, βάζετε θεμέλια για οικοσύστημα;

Δημιουργούμε ένα οικοσύστημα, το οποίο ξεκινάει βέβαια με κώδικα, αλλά τώρα πια περιλαμβάνει και πολλά άλλα θέματα – πχ. όταν αντιληφθήκαμε πως λείπουν συγκεκριμένες δεξιότητες από την αγορά όχι μόνο σε γαλλικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως Java καιSalesforce, τα προσθέσαμε κι αυτά στην ύλη μας.

Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας – έχουμε μαθητές που είναι 17 και μαθήτρια που είναι 57!Όσο για δουλειά, άλλοι τη βρίσκουν μόνοι τους κι άλλους τους βοηθάμε εμείς… Πολλές εταιρίες απευθύνονται στη Simplon, γιατί ξέρουν ότι έχουμε μαθητευόμενους και θέλουν να τους προσλάβουν, αλλά κι εμείς βοηθάμε τους αποφοίτους μας να βρουν ή να δημιουργήσουν τη δουλειά τους (πχ. να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες)- περίπου το 80% βρίσκουν δουλειά μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους…

Κάποιος πρέπει να πληρώσει, όμως, για όλα αυτά – ποιος είναι αυτός;
Οι πόροι μας εξαρτώνται από τη χώρα στην οποία βρίσκονται τα σχολεία: κάποιες φορές πληρώνει για την εκπαίδευση το κράτος(στη Γαλλία, πχ. αναλαμβάνει και το μεγάλο έξοδο της πιστοποίησης), άλλες φορές μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις που συμβάλλουν είτε σε χρήμα, είτε στην απασχόληση, είτε σε είδος, κάτι που επίσης είναι πολύ χρήσιμο.

Έχουμε αναπτύξει κι ένα οικονομικό μοντέλο, βάσει του οποίου οι μαθητές μας τόσο στη διάρκεια της μαθητείας τους όσο και λίγο μετά δημιουργούν websites, τα οποία πουλάμε σε πελάτες… Επίσης, έχουμε στήσει κι ένα μοντέλο franchise πχ. αυτός που έχει το franchise μας στον Λίβανο μάς πληρώνει για να έχει στα σχολεία τη μεθοδολογία και τους εκπαιδευτές μας κι αυτός, με τη σειρά του, παίρνει χρήματα από το κράτος, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ.

Πώς επιλέγετε τους μαθητές σας;

Η επιλογή των μαθητών (αναγκαία, καθώς οι αιτήσεις είναι πολλές – βοηθάει και το δωρεάν) γίνεται από «ευαίσθητες κατηγορίες» με κοινωνικά κριτήρια, μετράει το κίνητρο, αλλά τους υποβάλουμε και σε κάποια τεστ, για να εξασφαλίσουμε ότι διαθέτουν το κατάλληλο mindset και την ικανότητα να καταλάβουν αυτά που θα τους λέμε – μιλάμε για εντελώς αρχάριους…

Δεχόμαστε, επίσης, όλο και περισσότερα άτομα (υπαλλήλους, ταχυδρομικούς, απολυμένους από εργοστάσια) που θέλουν να μετεκπαιδευτούν στο χώρο των ΤΠΕ – ξεκινήσαμε με 5% επί του συνόλου σε άτομα άνω των 50 ετών και τώρα πια έχουν ξεπεράσει το 10%

Έχετε κάποια σχέδια επέκτασης και στην Ελλάδα;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα – είχα κάποιες συναντήσεις με άτομα που κάνουν κάτι ανάλογο εδώ, coding boot camp, κλπ.Είναι καλό να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο…

Πώς σκέφτεστε την επόμενη μέρα;

Το επόμενο βήμα μας έχει να κάνει με την επέκταση αυτού του μοντέλου σε όλο τον κόσμο, καθώς από τη μια οι μη-προνομιούχοι είναι πολλοί κι από την άλλη, οι ανάγκες αυξάνουν!

Τώρα πια υπάρχει και δυνατότητα για εργασία εξ αποστάσεως – αυτό θα μπορούσαν να κάνουν πολλά Ελληνόπουλα, ώστε να μην έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα braindrain. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει πως πρόβλημα digital divide υπάρχει και μέσα στις ίδιες τις εταιρίες, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων της τεχνολογίας,εξελίξεις τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεταβολές στις απαιτούμενες δεξιότητες…

Η Simplon μπορεί να βοηθήσει κι εκεί, ώστε –πέρα από τις νέες προσλήψεις- και οι νυν εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους - θέλουμε να προλάβουμε την ανεργία, πριν συμβεί!

Επίσης, ως συμπλήρωμα των μαθημάτων για ενηλίκους, υπάρχουν και εκείνα για τα παιδιά: είναι κάτι ειδικό, γιατί βάζουμε τους ενήλικες άνεργους ή μη-προνομιούχους να δείξουν στα 7χρονα παιδιά, που μόλις έχουν μάθει να διαβάζουν, να γράφουν και να μετράνε, τι έχουν μάθει από κώδικα!

Συνολικά, έχουμε εκπαιδεύσει μ’ αυτό τον τρόπο γύρω στα 150.000 παιδιά μέσα σε τέσσερα χρόνια– κυρίως στην Αφρική, όμως στηρίζουμε και το European Code Week…

Ρωτάμε, μάλιστα, τα παιδιά στα πρώτα μαθήματα τι θεωρούν ότι είναι εξυπνότερο; O υπολογιστής ή ο άνθρωπος; Πάντα μας λένε ο υπολογιστής. Τους απαντάμε, λοιπόν,πως εσύ είσαι αυτός που θα μπορέσει να τον προγραμματίσει! Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, να τους κάνουμε ψηφιακούς πολίτες… όλα τα άλλα, είναι marketing!

Η επίσκεψή σας στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο των AshokaTalks. Ποιος είναι ο ρόλος της Ashoka στην προσπάθειά σας;
Η Ashoka έχει βοηθήσει τη Simplon πολλές φορές κι εγώ έχω επιλεγεί ως Ashoka Fellow. Αν είσαι μέλος της οικογένειας δέχεσαι εντελώς δωρεάν βοήθεια από πολλές πλευρές… πολύ έξυπνα άτομα δουλεύουν μαζί σου, μπορείς να συνεργαστείς με τηνAccenture ή μεγάλα γραφεία νομικών, μόνο και μόνο γιατί πιστεύουν σε σένα και το έξυπνο project σου! Ό,τι προβλήματα προκύψουν, τα λύνουμε μαζί… Και υπάρχουν πολλά, γιατί είμαστε τρελοί και θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο!

Επιτυχημένο το πρώτο AshokaTalks

 


Λυδία Παπανδρέου Υπεύθυνη ανάπτυξης Ashoka Hellas

Ο Frederic Bardeau ήταν ο βασικός ομιλητής του πρώτο AshokaTalks στον ελληνικό χώρο, που –κατά τη Λυδία Παπανδρέου, υπεύθυνη Ανάπτυξης για την AshokaHellas- είναι «μια πλατφόρμα συναντήσεων και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, στο πλαίσιο των οποίων θα μοιραστούμε πετυχημένες πρωτοβουλίες που πιστεύουμε ότι μπορούν να εμπνεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν την ελληνική κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Σε κάθε συνάντηση, που όλες είναι ανοικτές στο κοινό, η AshokaHellas θα φιλοξενεί έναν κοινωνικό επιχειρηματία του δικτύου της Αshoka από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που καινοτομούν γύρω από την ίδια θεματική.

Τον κ. Bardeau πλαισίωσαν εκπρόσωποι δύο πρωτοπόρων ελληνικών πρωτοβουλιών, ο Βασίλης Χρυσσός από το sarantaporo.gr και η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου από το TheTipping PointinEducation, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το έργο τους και να εμπλακούν σε γόνιμο διάλογο με τον Γάλλο AshokaFellow.

Σκοπός του AshokaTalks δεν είναι μόνο η ενθάρρυνση μιας ανοιχτής και δημιουργικής συζήτησης, αλλά και οι πιθανές συνεργασίες με επιτυχημένες πρωτοβουλίες από το εξωτερικό.

Και οι δύο αυτοί στόχοι επετεύχθησαν στη συνάντηση του Innovathens, καθώς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δύο ελληνικών πρωτοβουλιών (RumiLabs και Allcancode) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης σε θέματα πληροφορικής και προγραμματισμού και είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και στη χώρα μας, πάνω στο μοντέλο του Simplon.co.

 

 

 

Read 807 times Last modified on %PM, %27 %512 %2017 %14:%Ιουλ

Related items

 • JoinCargo: Προσιτές μεταφορές με εμπιστοσύνη!

  Μια έξυπνη πλατφόρμα που «γεμίζει» τα φορτηγά και εξυπηρετεί τους επαγγελματίες

  Λένε –και η εμπειρία έχει αποδείξει πόσο δίκιο έχουν- πως η αφορμή για τη «γένεση» μιας επιτυχημένης ιδέας, δεν μπορεί παρά να είναι κάποια ανάγκη που υπάρχει μεν, αλλά μένει ανικανοποίητη.

  Το ίδιο «γνωμικό», όμως, έχει και δεύτερη ανάγνωση: δεν πρόκειται να πετύχει κάποια startup της οποίας η κεντρική ιδέα και η λύση που προσφέρει, δεν έρχεται να καλύψει κάποια σημαντική καθημερινή ανάγκη μας, τωρινή ή μέλλουσα.

  Δεν γνωρίζω ποια από τις δυο εκδοχές ήταν αυτή που υιοθέτησαν οι ιδρυτές της JoinCargo, μιας online πλατφόρμας που (περιληπτικά να το πούμε) φέρνει σε επαφή εταιρείες οι οποίες θέλουν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με αξιόπιστους μεταφορείς.

  Όμως, είμαι σίγουρος ότι στην πορεία αποδείχθηκαν (και συνεχίζουν να αποδεικνύονται) και οι δυο αληθινές. Να η ιστορία τους με τα δικά τους λόγια (και τις δικές μας ερωτήσεις)

  Η ιδρύτρια της Join Cargo Ρωξάνη Κουτσολούκα 

  Περιγράψτε μας με δυο (ή και λίγο περισσότερα...) λόγια τηνJoinCargo και τους στόχους της

  Απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που μεταφέρουν φορτία σε παλέτες και σε μεταφορείς που έχουν κενό χώρο στα δρομολόγια τα οποία ήδη κινούνται.

  Ο αποστολέας κάνει δωρεάν εγγραφή, εισάγει τον προορισμό και το φορτίο που θέλει να μεταφέρει και στη συνέχεια η πλατφόρμα εμφανίζει τους διαθέσιμους μεταφορείς για το δρομολόγιο, καθώς και τις τιμές.

  Ο αποστολέας επιλέγει μεταφορέα και λαμβάνει επιβεβαίωση της συμφωνίας μέσα σε 15 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, αξιολογούνται και οι δύο πλευρές για την ποιότητα της συνεργασίας.

  Στόχος μαςείναι να ενισχύσουμε αποστολείς και μεταφορείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται εύκολα τις μεταφορές τους online,αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

  Διαρκώς απλοποιούμε τη διαδικασία και δημιουργούμε νέες υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

  Ο σύγχρονος επαγγελματίας, που πλέον κλείνει τις διακοπές του ή κάνει τα ψώνια του online και βρίσκει ταξί ή παραγγέλνει το φαγητό του μέσω μιας εφαρμογής, ανακαλύπτοντας τη JoinCargo, ανακαλύπτει το επόμενο αγαπημένο του εργαλείο.

  Με ποιόν τρόπο ωφελείται ο αποστολέας από την πλατφόρμα σας;

  Ο αποστολέας έχει στα χέρια του ένα καινοτόμο εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγρονης επιχείρησης, για να κλείνει τις μεταφορές τουγρήγορα και εύκολα.

  Εξοικονομεί έως και 40% στις μεταφορές του, καθώς η χρέωση περιλαμβάνει μόνο το κόστος του όγκου που θέλει να μεταφέρει κι όχι το κόστος όλης τη διαδρομής.

  Επιπλέον, η JoinCargo παρέχει πρόσβαση σ’ ένα ευρύ, εξειδικευμένο και αξιόπιστο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο, αφού οι διαθεσιμότητες των μεταφορέων ανανεώνονται καθημερινά.

  Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών παρέχει προσωπική και εξειδικευμένη υποστήριξη. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία σταθερών συνεργασιών βασισμένων στην εμπιστοσύνη.

  Πόσο επωφελείται ο αυτοκινητιστής από τη συμμετοχή του στη JoinCargo;

  Οι συνεργαζόμενοι μεταφορείς συνδέονται μ’ ένα ευρύ δίκτυο αποστολέων και γεμίζουν τα φορτηγά τους σε διαδρομές όπου ήδη κινούνται.

  Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει διαδικασία δημοπράτησης, αλλά ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των μεταφορών και τις προτιμήσεις τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, αυξάνουν τα κέρδη τους στα ήδη προγραμματισμένα δρομολόγια.


  Απευθύνεστε μονάχα σε μεμονωμένους αυτοκινητιστές ή και σε μεταφορικές εταιρείες;

  Ως ομάδα, υποστηρίζουμε και δημιουργούμε ευκαιρίες τόσο για μεμονωμένους μεταφορείς, όσο και για τις μεταφορικές εταιρείες που θέλουν να γεμίσουν τα φορτηγά τους άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς διαπραγματεύσεις, διατηρώντας οι ίδιοι τον έλεγχο της συμφωνίας.

  Αλλάζει κάτι σχετικά με τους όρους συνεργασίας στη μια και την άλλη περίπτωση;

  Οι όροι παραμένουν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις, καθώς στόχος μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας και η δημιουργία εμπιστοσύνης για όλες τις πλευρές.

  Όλοι οι μεταφορείς περνούν διαδικασία ελέγχου και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις συνεργασίας με την JoinCargο.

  Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί κίνδυνο για τις μεταφορικές εταιρείες,αφού φέρνεισε απευθείας επαφή αποστολείς με παραλήπτες, παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες μεταφορικές;

  Η πλατφόρμα δεν παρακάμπτει τις μεταφορικές εταιρείες. Φέρνει σε επαφή αποστολείς με μεταφορείς κι όχι απευθείας με παραλήπτες.

  Οι μεταφορείς και οι αποστολείς παραμένουν συνεργάτες, καθώς η online πλατφόρμα μας απλά τους συνδέει, χωρίς να παρεμβαίνει στις μεταξύ τους σχέσεις.

  Πώς προωθείτε την πλατφόρμα σας στην αγορά; Πώς μαθαίνουν για εσάς, αποστολείς και αυτοκινητιστές, ώστε να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες σας;

  Το αρχικό μας δίκτυο ξεκίνησε μέσω συστάσεων. Οι αποστολείς και μεταφορείς που επωφελήθηκαν από την υπηρεσία ήταν αυτοί που διέδωσαν τη χρήση της πλατφόρμας.

  Η συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις, αλλά και η διοργάνωση events είναι ένας ακόμα τρόπος για να ερχόμαστε σε επαφή με τους μεταφορείς και τις εταιρείες που μας εμπιστεύονται .

  Πολλοί από τους συνεργάτες μας, ανακάλυψαν τη JoinCargo μέσα από άρθρα σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και αναφορές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

  Καθώς απευθυνόμαστε σε σύγχρονους επαγγελματίες, εξασφαλίζουμε την παρουσία της JoinCargo σε ψηφιακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Η πλατφόρμα σας λειτουργεί και με κινητά τηλέφωνα ή μονάχα από PC;

  Η απλότηταστη χρήση είναι βασικό μέλημά μας και συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε τις υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τις ανάγκες των συνεργατών μας.

  Γι’αυτό, εκτός απόχρήση στο PC, οι μεταφορείς μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή JoinCargo στο Android κινητό τους, για να αποδεχτούν αιτήματα, ακόμα κι αν βρίσκονται στο δρόμο.

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η εφαρμογή για αποστολείς που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα από PC, καθώς λειτουργεί με ιστορικό μεταφορών, κάτι το οποίο απλοποιεί δραστικά τη διαδικασία.

  Υπάρχει σκέψη για επέκταση της JoinCargoσε υπηρεσίες 3PL όπως και σε άλλα συστήματα μεταφοράς;

  Προς το παρόν δραστηριοποιούμαστεσε Αττικής και Βοιωτία, εξυπηρετώνταςαπλές διαδρομές και διανομές.

  Επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη online υπηρεσίας για αυθημερόν μεταφορές. Στα άμεσα σχεδιά μας είναι η εξάπλωση του δικτύου στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ξεκινώντας από την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

  Για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της δραστηριότητάς μας σε υπηρεσίες 3PL ή άλλα συστήματα μεταφοράς, είναι όμως πιθανό αυτό να γίνει στο μέλλον, εφόσον διαπιστώσουμε ότι αποτελεί ανάγκη για την αγορά.

  Πιστεύετε ότι η καινοτομία είναι η μοναδική απάντηση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση;
  Θεωρούμε ότι η καινοτομία έρχεται μέσα από την κρίση και σαφώς είναι ζητούμενο αυτή την περίοδο. Η κρίση ήταν και ο λόγος που γεννήθηκε η ιδέα της JoinCargo.

  H Ρωξάνη, ιδρύτρια της εταιρείας, ερχόμενη στην Ελλάδα από την Ολλανδία να γνωρίσει τις ρίζες της, και δουλεύοντας ως Supply Chain Manager, εντόπισε ένα σαφές πρόβλημα και εμπνεύστηκε τη Join Cargo.

  Η υποστήριξη που λαμβάνουμε, είναι τεράστια. Υπάρχουν τόσοι μέντορες που προσφέρουν απλόχερα τις συμβουλές τους και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι σήμερα πρόθυμοι να βοηθήσουν,ως απόρροια της κρίσης.

  Μάθετε περισσότερα για την online πλατφόρμα μεταφορών JoinCargo εδώ.

 • Οι «θησαυροί» ενός ταξιδιού σχεδιασμένου στα μέτρα σας

  Διεθνής καινοτομία από την Travelgems αλλάζει την ταξιδιωτική εμπειρία

  Στις σύγχρονες τάσεις γύρω από τον τουρισμό κυρίαρχο ρόλο παίζει η σπουδαιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας (travel experience) και της προσωποποιημένης προσέγγισης (personalization),τις οποίες αναζητούν οι «μυημένοι» ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο.

  Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη εφαρμογών που θα απαντούν στις ανάγκες αυτές, μέσα στα επόμενα χρόνια.

  Η χώρα μας ήδη διαθέτει μια νέα εφαρμογή και πλατφόρμα, τηνTravelgems, που παρουσιάστηκε πριν από 10 μήνες κι έρχεται να παίξει το ρόλο του virtual concierge με ένα προϊόν πρωτοποριακό και μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Πίσω από την πρωτοποριακή τεχνολογία, βέβαια, βρίσκεται μια ομάδα δημιουργικών και ανήσυχων ανθρώπων από τον χώρο του προγραμματισμού, του marketing και του τουρισμού, τους οποίους όμως συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από το πάθος για τα ταξίδια και τη μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα.

  Οι δύο ιδρύτριες, η Νίκη και η Ευγενία Σμυρνή,προέρχονται από τους χώρους του International Marketing και του Computer Science αντίστοιχα.

  Η Νίκη, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατηγικού Marketing με πάνω από 20 χρόνια διεθνή εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών και καταναλωτικών προϊόντων, μετέφερε τις γνώσεις της από τον επαγγελματικό της χώρο στο πάθος της για τα ταξίδια έχοντας ως motto το… “Dream with your heart, act with your mind NOW».

  Η Ευγενία, μόνιμη κάτοικος Ηνωμ. Πολιτειών με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα στον χώρο της Πληροφορικής (είναι Sidney P. Chοckley Professor of Computer Science στο πανεπιστήμιο του William & Mary στο Williamsburg της Virginia και το 2002 τιμήθηκε από το ACM με το βραβείο του Διακεκριμένου Επιστήμονα στις ΗΠΑ) μετέφερε στην εφαρμογή την αγαστή σχέση της με τους αλγόριθμους…

   

  Η Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια και CEO της εταιρείας, λατρεύει τα ταξίδια κι έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες σ’ όλο τον κόσμο. “Κάθε φορά που ταξιδεύω, θέλω να βρίσκω διαφορετικές πληροφορίες, να βλέπω διαφορετικά μέρη” εξομολογείται.

  “Πέρα από τα ταξίδια που αγαπώ πολύ, ένιωθα την ανάγκη να κάνω κάτι για να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η ιδέα ξεκίνησε με τρόπο απλό: Διαβάζοντας τις τάσεις γύρω από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, σκέφτηκα να το συνδυάσω με τις δικές μου ανάγκες και προτιμήσεις.

  Στη συνέχεια, μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με την Ευγενία και κάπως έτσι γεννήθηκε πριν απόδυο χρόνια, η ιδέα του Travelgems, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2016.”

  “Η πλατφόρμα Travelgems λειτουργεί ως virtual concierge” εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Με την είσοδό του, ο χρήστης δημιουργεί το προφίλ του, απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων που διαμορφώνουν τις προτιμήσεις του με βάση το ταξίδι που επιθυμεί να κάνει (με παρέα, με οικογένεια, ζευγάρι, μόνος κλπ).

  Επιλέγει, για παράδειγμα, αν προτιμά μια απομακρυσμένη ή μια πολυσύχναστη παραλία, αν του αρέσουν οι ρακέτες, αν προτιμά το κρέας ή το ψάρι, αν θέλει το μπαράκι που θα πάει να του επιτρέπει να φλερτάρει ή να πάει σαν ζευγάρι ή να είναι φιλικό προς τους gay.”

  Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα του Travelgems έχει εργαστεί πολύ σκληρά, καθώς χρειάστηκε να συνεργαστούν με μεγάλες εταιρείες ερευνών ώστε να διαμορφώσουν περιεχόμενο ιδιαίτερα εξειδικευμένο, αλλά και να αναπτύξουν ειδικό αλγόριθμο.

  «Ζητήσαμε από τους ντόπιους τις καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο τους, ρωτώντας τους: ‘αν ερχόταν ο καλύτερός σας φίλος στο νησί πού θα τον πηγαίνατε;’» σημειώνει η Νίκη Σμυρνή. «Δημιουργήσαμε έναν αλγόριθμο που βασίζεται στο συνδυασμό των πληροφοριών που ζητά ο πελάτης με τις αντίστοιχες πληροφορίες που δίνουν οι ντόπιοι.

  Η πληροφόρηση που δίνουμε είναι «εκ των έσω», με πολλές λεπτομέρειες και πολλά τοπικά tips και απαντά στις απαιτήσεις των χρηστών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις τρεις χώρες που παρουσιάζουμε, διαθέτουμε πάνω από 8000 προτάσεις, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και προτείνοντας ό,τι ταιριάζει σε κάθε χρήστη με βάση τις απαντήσεις του.»

  Το Travelgems διαθέτει τρία διαφορετικά στοιχεία για κάθε τουρίστα. Το πρώτο είναι αυτό του travel inspiration. Ομάδα εξειδικευμένων δημοσιογράφων, με επικεφαλής τη Σοφία Κιντή, ανέλαβε να γράψει τα κείμενα και να αντλήσει την εσωτερική πληροφόρηση που ήταν αναγκαία.

  Σήμερα, τα κείμενα είναι γραμμένα στα αγγλικά και τα γερμανικά, ενώ στις επόμενες ημέρες το siteαναμένεται να εμπλουτιστεί και με τα ελληνικά.

  Το επόμενο στοιχείο είναι αυτό της οργάνωσης, του σχεδιασμού των διακοπών. Διαρκεί από 1 έως 12 ημέρες (μετά τις 10 μέρες υπάρχει η εκτίμηση ότι ήδη ο επισκέπτης έχει μάθει αρκετά τον τόπο) και διατίθεται με χρέωση 7,5 €.

  Ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη. Ωστόσο, στη διάθεσή του υπάρχει και η συνολική λίστα με όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ κλπ. ώστε να μπορεί να ανατρέξει σε περισσότερα. Επίσης με GPS locator, το site τον καθοδηγεί ώστε να μπορεί να επισκεφτείτα μέρη που έχει επιλέξει (για παράδειγμα, από την παραλία στο μπαρ ή το εστιατόριο).

  «Ας σκεφτεί κανείς ότι θέλει να επισκεφτεί το Ντουμπρόβνικ» μας εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Προγραμματίζοντας το ταξίδι του, είναι βέβαιο ότι δεν θέλει να χάσει ούτε λεπτό στις διακοπές του σε έναν νέο προορισμό. Σήμερα, βασική τάση για τον τουρισμό είναι το personalization.

  Με την επίσκεψη σε κάποιο από τα διεθνή sites,μπορεί κανείς να βρει σειρά πληροφοριών για εστιατόρια ή ξενοδοχεία ή αξιοθέατα. Όμως, δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος του παρέχει τις πληροφορίες. Σήμερα, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το ποιος προτείνει σε ποιον, το ψυχολογικό προφίλ.

  Το Τravelgems είναι μοναδικό στο είδος του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνει υπόψη του τις προτιμήσεις και το προφίλ κάθε χρήστη.»

  Το τρίτο στοιχείο του Travelgems είναι οι προτάσεις για δραστηριότητες, που καλύπτουν πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα.

  Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το πώς θα ψάξει τρούφα μανιτάρι έξω από το Ηράκλειο ή να κολυμπήσει με άλογο έξω από τα Χανιά ή να φτιάχνει κεραμικά ή να μάθει πως παρατηρεί κανείς τα πουλιά στη Μυτιλήνη.

  «Είναι ένα είδος τουρισμού που έχει μέλλον στη χώρα μας και μπορεί να αναπτυχθεί» εξηγεί η Νίκη Σμυρνή. «Ήδη, η χώρα μας αρχίζει να αναπτύσσει αξιόλογες προτάσεις για δραστηριότητες.»

  Σήμερα, ο κύριος όγκος χρηστών που κατεβάζει την εφαρμογή του Τravelgems στο κινητό ή το tablet του προέρχεται κατά 74% από την Ευρώπη και 20% από τις ΗΠΑ ενώ ακολουθούν χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας.

  Η ανάπτυξη του Travelgems

  Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του εγχειρήματος αλλά και μετά το λανσάρισμα του Τravelgems, δημιουργήθηκαν πολύτιμες συνέργειες με εταιρείες ερευνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με φορείς του τουρισμού όπως η FED HATTA (η οποία είναι επίσημος υποστηρικτής της Travelgems) και με ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού που αναγνώρισαν την καινοτομία του εγχειρήματος.

  Η Travelgems συνεργάζεται μαζί τους καθώς και με φορείς δήμων και κοινοτήτων, που στάθηκαν αρωγοί στο εγχείρημά της.

  Το αναπτυξιακό σχέδιο της startup προβλέπει τη δημιουργία 34 νέων θέσεων εργασίας στα επόμενα πέντε χρόνια,από τις οποίες οι 25 στην Ελλάδα, σημειώνει η Νίκη Σμυρνή. Σημαντικό καινοτομικό στοιχείο της Travelgems αποτελεί και η προσέγγιση στην προώθηση του προϊόντος της.

  Από τους καταναλωτές στράφηκε γρήγορα σε μία Β2Β προσέγγιση και αγκαλιάστηκε από μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία το προσφέρουν ως complimentary gift στους πελάτες τους. Επίσης, ταξιδιωτικά γραφεία το προσφέρουν ως παροχή που εξασφαλίζει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

  «Είναι μια πλατφόρμα που αφορά περισσότερο στους μυημένους ταξιδιώτες κι όχι στους all inclusive» επισημαίνει η Νίκη Σμυρνή. Στα άμεσα σχέδια προώθησης των υπηρεσιών της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται σειρά προωθητικών ενεργειών με μεγάλες εταιρείες, όπως η Coca Cola.

  «Μέχρι σήμερα, μας έχουν εμπιστευτεί μεγάλες εταιρείες αφού δοκίμασαν το προϊόν μας. Το 2017 είναι η πιλοτική χρονιά του Τravelgems.”Ήδη το προϊόν έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στο Λονδίνο και τη Γερμανία κι έχει κερδίσει θετικά σχόλια και συνεργασίες με διεθνή γραφεία τουρισμού από απαιτητικές αγορές,όπως -για παράδειγμα- αυτή του Ισραήλ.

  Παράλληλα, το Travelgems σχεδιάζει να ανοίξει τα φτερά του στη μεγάλη αγορά της Ισπανίας (80 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως) φιλοδοξώντας να αποκτήσει παρουσία στη χώρα και την τουριστική της αγορά σε έναν χρόνο. Στα πέντε επόμενα χρόνια, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να έχει ανοιχτεί σε οκτώ χώρες στην Ευρώπη.

  Η επιλογή των χωρών με τις οποίες ξεκίνησε το site (Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος) έγινε με βάση το γεγονός ότι αφορούν στην ίδια ομάδα-στόχο τουριστών. Στα επόμενα βήματα της Travelgems περιλαμβάνεται, τέλος, και το άνοιγμα για χρηματοδότηση από σχήμα private equity fund ή venture capital.

  Το όραμα των δημιουργών του είναι οι τουρίστες και χρήστες της εφαρμογής να αναζητούν στο μέλλον μέσα από το Τravelgems έμπνευση από την επιλογή προορισμού ως τον τελικό σχεδιασμό των διακοπών τους, κάνοντας τα πάντα (κρατήσεις, κλπ) μέσα από το κινητό τους. 

  Περισσότερες πληροφορίες :www.travelgems.com

   

 • Seven Grapes - Οι Digital Farmers από την Κορινθία...

  Seven Grapes - Οι Digital Farmers από την Κορινθία αλλάζουν τον κλάδο της γεωργίας

  Ξεκίνησε ως ιδέα το 2004, αλλά η υλοποίησή της άρχισε πέντε χρόνια αργότερα. Βασικός στόχος ήταν η προσέγγιση των αγροδιατροφικών αγορών με συντονισμένο τρόπο από τους παραγωγούς.

  Στο Κιάτο της Κορινθίας, κάποιοι αγρότες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη ομάδα βελτιώνοντας τον ως τότε τρόπο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ομάδα διαμόρφωσε ένα μεγάλο, ενοποιημένο αμπελώνα επιτραπέζιου σταφυλιού, με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή.

   

  Στόχος της ήταν και παραμένει να παράγονται ποιοτικά προϊόντα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. η οποία βαφτίστηκε «Seven Grapes». Το προϊόν της, τα σταφύλια, καλλιεργείται στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και την Πέλλα και εξάγεται απευθείας σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

  Η Seven Grapes γρήγορα αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των παραγωγών και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητά τους, όπως εξηγεί ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της εταιρείας.

  «Διαγνώσαμε ότι υπήρχαν παραγωγοί που ήταν σε καλύτερη οικονομική θέση και, προκειμένου να μη δημιουργηθούν ανισότητες, δώσαμε έμφαση στη στήριξη του αδύναμου παραγωγού» επισημαίνει ο συνομιλητής μου.

  «Επειδή η δουλειά μας επηρεάζεται από τη φύση, διαπιστώσαμε ότι ο παραγωγός που είχε αδυναμίες κάθε χρόνο ήταν διαφορετικός. Γι’αυτό, μεταφέραμε ένα μοντέλο διαφάνειας που θυμίζει περισσότερο Ολλανδία»,επισημαίνει ο συνομιλητής μου. «Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι κάθε χρόνο ήταν διαφορετικός ο παραγωγός που είχε αδυναμίες».

  Το μοντέλο αξιοποιεί σήμερα ιδιαίτερα τις νέες τεχνολογίες, με μετεωρολογικούς σταθμούς, δεδομένα από δορυφόρους και drones, καθώς και επίγειες μετρήσεις. Στη συνέχεια, γίνεται μοντελοποίηση σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η συλλογή δεδομένων είναι το κλειδί της επιτυχίας της SevenGrapes, που βλέπει τον αγροτικό τομέα με άλλη ματιά.

  Ο ίδιος ο Μάρκος Λέγγας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Τροφίμων και στη Διοίκηση Ποιότητας,εξηγεί ότι το όραμά τους για το μέλλον της εταιρείας είναι πολύ διαφορετικό. «Στο μέλλον δεν θα πουλάμε σταφύλια. Θα πουλάμε τεχνογνωσία, μοντέλα και σταφύλια με διαφορετικό τρόπο. Σκοπεύουμε να δώσουμε τη χρήση των φυτών απευθείας στον καταναλωτή!»

  Συζητώντας μαζί του, σχετικά με τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: ποικιλία εδαφομορφική και κλιματολογική,καθώς διαθέτει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα που,μπορεί να δυσκολεύουν την καλλιέργεια,όμως με την παραλλακτικότητά τους επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία μοντέλων».

  Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα από τον κλάδο, στην Ελλάδα;

  Αυτό που λείπει σήμερα από τη γεωργία είναι τα δεδομένα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού πρώτα συλλεγούν και αναλυθούν, ώστε να δημιουργήσουν αλγόριθμους καιμέσα από τη μοντελοποίηση.

  Η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης παραλλακτικότητας που έχει, προσφέρει δυνατότητας σημαντικής ακρίβειας, με αποτέλεσμα να μπορούν οι startups να συνεργαστούν με τους αγρότες, για τη δημιουργία μοντέλων σε μια σειρά προϊόντων.

  Τα μοντέλα αυτά, λόγω της μεγάλης ακρίβειας που προσφέρουν τα στοιχεία, μπορούμε να τα εξάγουμε. Σήμερα, στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις και μοντέλα σχεδόν για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

  Αυτή τη στιγμή ξεκινά να γίνεται μια σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα. Πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε κι εμείς, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, η NeuroPublic, που ως καινοτόμα και διαρκώς εξελισσόμενη εταιρεία Πληροφορικής δημιουργεί τις συνθήκες για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και επιστημονικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, καθώς και διάφοροι συνεταιρισμοί.

  Μαζί έχουμε δημιουργήσει σταθμούς σε διάφορες περιοχές, σε μεγάλη κλίμακα. Συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Wageningenτο οποίο αφορά στην εφαρμογή του Internet of Things στη γεωργία.

  Έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε ως εθνικός εταίρος από την πλευρά της Ελλάδας, οπότε θα μεταφέρουμε και θα εφαρμόσουμε την τεχνολογία του προγράμματος στα κτήματά μας.

  Από τα ταξίδια που έχω κάνει, στο πλαίσιο της δουλειάς μου, κατάλαβα ότι αποτελεί μύθο το ότι η Ελλάδα διαθέτει τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα. Έχουμε πολύ καλά αγροτικά προϊόντα και πολύ καλό κλίμα,όμως υπάρχουν κι άλλες περιοχές που μας ανταγωνίζονται. «Σπάζοντας» αυτόν τον μύθο εστιάζουμε στον ανταγωνισμό, όπως οι περισσότερες μεσογειακές χώρες.

  Συνήθως η χώρα μας υστερεί στην προώθηση των προϊόντων και την αξιοπιστία της. Τα πολλά και μικρά σχήματα, ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός από τους Έλληνες παραγωγούς και οι κακές οικονομικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην έλλειψη αξιοπιστίας. Δυστυχώς, δεν επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες. Σήμερα, χωρίς δίκτυα και με τα χρηματιστήρια των γεωργικών προϊόντων εν όψει, η χώρα μας θα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει την επόμενη μέρα της γεωργίας. Στο μέλλον θα μιλάμε πλέον για οργανισμούς διαχείρισης των ιδεών, ενώ η γη θα ανήκει τυπικά στους γεωργούς οι οποίοι θα «χάνουν» τη χρήση της…

  Ποια είναι η επόμενη «ψηφιακή» μέρα για τον αγροτικό τομέα και πού εντοπίζετε ευκαιρίες για τους startuppers που δραστηριοποιούνται στο χώρο;

  Οι startups έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο του digital farming που θα αντιπροσωπεύει μεγάλη οικονομική δύναμη, το 2020. Θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη βελτίωση των δικτύων διανομών ή να φέρουν σε απευθείας επαφή τον παραγωγό και τον καλλιεργητή με τον καταναλωτή.

  Όποιος μπορέσει να συνδεθεί με τον καταναλωτή θα κερδίσει. Επίσης, η ιχνηλασιμότητα(η ταυτότητα του προϊόντος) αποτελεί σημαντικό στοιχείο και ευκαιρία για ανάπτυξη σε πλατφόρμες.
  Στην Ελλάδα συζητάμε διαρκώς για τον ρόλο του τουρισμού.

  Όμως, καθώς εδώ δεν έχει γίνει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που παρατηρούμε σε άλλες χώρες, έχουμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος, αξιοποιώντας τις ανάλογες πλατφόρμες.

  #7grapes #industrydisruptors #agriculture #internetofthings #IoT #startups #newbusinessmodels #digitalfarming

 • Benoit Battistelli : Η πατέντα δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση!

  Η πατέντα δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση!

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών, Μπενουά Μπατιστελί, μιλάει στον Γιάννη Ριζόπουλο και το WebWorldNewsγια τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την κατοχύρωση ιδεών και εφευρέσεων

  Το μήνυμα από την παλιά, καλή φίλη ήταν σύντομο και «προκλητικό»: Θέλεις να μιλήσεις μ’ ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών, που έρχεται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα, για επαφές; Πατέντες; Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη… Και βέβαια, θέλω!

  Κι έτσι, λίγες μέρες αργότερα, νωρίς το πρωί σ’ ένα κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κάθομαι απέναντι όχι σε ένα απλώς υψηλόβαθμο στέλεχος του EuropeanPatentOffice (EPO), αλλά στον ίδιο τον πρόεδρό του. Γάλλος, «ψημένος» και πλήρης εμπειριών από μακρόχρονες θητείες στη δημόσια διοίκηση της χώρας του, το διπλωματικό σώμα, το Ευρωκοινοβούλιο (επί δυόμισι χρόνια εξ απορρήτων της προέδρου ΝικόλΦοντέν), υπουργός Βιομηχανίας για άλλα δυο και πρόεδρος του ΕΡΟ τα τελευταία 10 χρόνια, ο Μπενουά Μπατιστελί, δηλώνει έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μου.

  Η πρώτη, προφανής – Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην καινοτομία και τις πατέντες;

  Οι πατέντες στηρίζουν την καινοτομία με δυο τρόπους: Αφενός, εγγυώνται πως αυτός που έχει επενδύσει σε R&D θα είναι κι εκείνος που θα ωφεληθεί από τα αποτελέσματα της δουλειάς του – πολύ σημαντικός παράγων, που -με τη σειρά του- «γεννάει» περισσότερη έρευνα.

  Αφετέρου, κάθε εφεύρεση που ανακοινώνεται όταν κατοχυρωθεί με πατέντα, συνεισφέρει στη γενική γνώση και παραμένει πλέον ανοικτή για βελτιώσεις. Αυτές είναι, εντελώς περιληπτικά, οι κύριες επιδράσεις των πατεντών στην οικονομία.

  Όμως, αυτό είναι περισσότερο θεωρητικό, γιατί στην πράξη οι πατέντες προωθούν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη κι αυξάνουν τις θέσεις εργασίας…

  Νούμερα έχουμε για όλα αυτά; Πώς στηρίζεται ο ισχυρισμός;

  Σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσουμε αυτή την επίδραση,το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το ΕΡΟ, ταυτοποιήσαμε και αναλύσαμε 300 βιομηχανικούς τομείς και ξεχωρίσαμε ανάμεσά τους εκείνους που χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους IP…

  Έτσι βρήκαμε τους «κλάδους εντάσεως ΙΡ», υπολογίσαμε τη συνεισφορά τους στους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες πχ. στο ΑΕΠ, και καταλήξαμε ότι σε αυτούς οφείλεται το 42% του ΑΕΠ στο σύνολο της ΕΕ.

  Επίσης, αντιπροσωπεύουν το 38% των θέσεων εργασίας, το 90% των εισαγωγών / εξαγωγών και –αυτό είναι πολύ σημαντικό- οι αμοιβές που προσφέρουν στους εργαζομένους τους είναι 46% υψηλότερες απ’ ό,τι στους άλλους κλάδους.

  Ήταν η πρώτη φορά που μελετήθηκε ο οικονομικός αντίκτυπος των πατεντών και γενικά της πνευματικής ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων, των σχεδίων κλπ. ) και αποδείχθηκε ότι αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της οικονομίας μας και μάλιστα το πιο δυναμικό.

  Είμαι δε, πεπεισμένος ότι αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Γιατί, είναι σαφές ότι χωρίς την προστασία που προσφέρουν οι πατέντες, θα έχουμε λιγότερη καινοτομία - θα επενδύειςσαφώς λιγότερα χρήματα, αν οι ανταγωνιστές σου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ιδέες πάνω στις οποίες εσύ επένδυσες, χωρίς εκείνοι να έχουν διακινδυνέψει το παραμικρό…

   

  Αύξηση στις αιτήσεις που δέχεστε έχετε;

  Βεβαίως! Κάθε χρόνο στο ΕΡΟ, τα τελευταία 20 χρόνια, παρατηρούμε αύξηση της τάξεως του 3-4% - έχουμε πια φτάσει τις 160.000 αιτήσεις ετησίως / οι μισές από αυτές προέρχονται από χώρες-μέλη του ΕΡΟ (38 χώρες - ανάμεσά τους οι 28 της ΕΕ, μαζί με 10 ακόμα, όπως Ελβετία, Τουρκία, Νορβηγία κλπ. – δεν είμαστε υπηρεσία της ΕΕ, θυμίζω, αλλά ανεξάρτητος οργανισμός) και οι άλλες μισές από τον υπόλοιπο κόσμο, με πρώτες σε αιτήσεις τις ΗΠΑ.

  Όμως, τα κόστη γι’ αυτή την παροχή προστασίας εξακολουθούν να είναι υψηλά – πώς θα μπορέσει να κατοχυρώσει την ιδέα της, το προϊόν της, την υπηρεσία της μια μικρομεσαία ή μια νεοφυής επιχείρηση;

  Η πατέντα δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση! Επομένως, δεν έχει σημασία αν το κόστος της είναι υψηλό ή χαμηλό, αυτό που μετράει, είναι τι θα σου φέρει πίσω (ΣΣ. λέγε με ROI).

  Γενικά, μια πατέντα κοστίζει περίπου 25.000 € - τα 5000 €, πάνε στο ΕΡΟ και τα υπόλοιπα 20.000€ στον εξειδικευμένο νομικό, ο οποίος θα σε βοηθήσει να ετοιμάσεις την πατέντα σου, θα διαπραγματευθεί με το Γραφείο κλπ. μια καθόλου εύκολη δουλειά. Μετά, πρέπει να αποφασίσεις σε ποιά χώρα θες να ισχύει η πατέντα σου, κάτι που ποικίλει…

  Εδώ μπαίνει η υπόθεση της κοινής ευρωπαϊκής πατέντας, που ετοιμάζετε από πολλά χρόνια;

  Το Unitary Patent είναι μια πανευρωπαϊκή πατέντα, που θα χορηγεί επίσης το ΕΡΟ, όμως η διαφορά με το τρέχον σύστημα είναι πως, αν πας κατευθείαν εκεί, θα είσαι αυτομάτως προστατευμένος σε 26 ευρωπαϊκές χώρες που την υποστηρίζουν.

  Πρόκειται για μια τεράστια απλοποίηση: αντί να είσαι υποχρεωμένος να καταθέτεις μια-μια τις αιτήσεις σου για κάθε εθνική πατέντα, θα καταθέτεις μόνο μια και μάλιστα με ιδιαίτερα σημαντική μείωση του κόστους, που υπολογίσαμε ότι φτάνει το 70% έναντι της προηγούμενης κατάστασης… πχ. αν θες σήμερα να είσαι προστατευμένος σε 26 χώρες για 10 έτη, θα σου κοστίσει περίπου 30-40.000 € - με τη Unitary patent, μόνο 5.000…

  Αν τα οφέλη είναι τόσο προφανή, γιατί σημειώνονται πολύχρονες καθυστερήσεις;

  Πρέπει να πάμε πίσω, στα πρώτα χρόνια της ΕΕ – το πρόβλημα είναι πως σε θέματα ΙΡ, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα από τις χώρες-μέλη. Υπάρχει κι ένα πρόβλημα με τις γλώσσες -το ΕΡΟ έχει μονάχα τρεις γλώσσες εργασίας: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

  Όταν η Ισπανία έγινε μέλος, το δέχτηκε – όμως, για το Unitary patent, που είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος, δεν δέχονται η γλώσσα τους να μην είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες τρεις... Έτσι, επί πολλά χρόνια εμπόδισαν κάθε πρόοδο.

  Γιατί δεν δεχόμαστε τη μετάφραση σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες, θα πείτε; Μα, γιατί είναι πολύ ακριβό! Κανείς δεν θα μπορούσε να πληρώσει τόσα πολλά χρήματα.

  Παρόλα αυτά, στο ΕΡΟ έχουμε εξελίξει, σε συνεργασία με την Google, ένα Σύστημα Αυτόματης Μετάφρασης, το PatentTranslate– καλύπτει 32 γλώσσες (δηλ. τις 28 ευρωπαϊκές, μαζί με κινεζικά, ιαπωνικά, κορεατικά, ρωσικά) κι είναι το πιο σύγχρονο σύστημα μετάφρασης παγκοσμίως στο χώρο των πατεντών. Αυτό έχει γίνει αποδεκτό απ’ όλους…

  Και οι Ισπανοί;

  Στο θέμα του Unitary patent αποφασίσαμε να προχωρήσουμε χωρίς την Ισπανία. Όμως, υπάρχει κι άλλο ένα θέμα: άπαξ και δημιουργήσεις αυτόν τον εικονικό ενιαίο χώρο των 26 χωρών, όπου οι πατέντες θα ισχύουν αυτομάτως σε όλες, χρειάζεσαι κι ένα ενιαίο σύστημα απονομής δικαιοσύνης – πρέπει να δημιουργήσεις ένα υπερεθνικό δικαστήριο, ειδικά για πατέντες.

  Πρόκειται για ένα πραγματικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επιλύει τις όποιες διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από την πλευρά του, δικάζει μόνο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου…Αν σε κατηγορήσω ότι έχεις παραβιάσει δική μου πατέντα, σήμερα θα πάμε σε ένα ελληνικό, γερμανικό ή εθνικό, τελικά δικαστήριο – αύριο, θα πάμε σ’ εκείνο.

  Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται μια ειδική συμφωνία –γιατί παραβιάζουμε εθνική εξουσία, με την αποδοχή του νέου δικαστηρίου. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη το 2013 και στη συνέχεια έπρεπε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.

  Ως τώρα, την έχουν επικυρώσει 12 κοινοβούλια, χρειαζόμαστε 13 (είμαστε πολύ κοντά) για να ξεκινήσουμε, όμως, ανάμεσά τους πρέπει να είναι κι εκείνα τριών μεγάλων χωρών: της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου / η Γαλλία ήδη επικύρωσε, θέλουμε τους άλλους δυο – για το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει πλέον πρόβλημα λόγω Brexit / πρέπει να περιμένουμε καθώς, ως την επίσημη ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων, παραμένει κανονικό μέλος – είτε επικυρώνει, λοιπόν, και συνεχίζει, είτε όχι…

  Οπότε περιμένουμε το τέλος των συνομιλιών – τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκτός, και τη θέση του θα λάβει η Ιταλία, που έχει ήδη επικυρώσει. Μιλάμε για το 2020 ή 2021 – πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως θα επικυρώσει τη συμφωνία…

  Η Γερμανία, επίσης, είναι έτοιμη να επικυρώσει – υπό κανονικές συνθήκες, θα έχουμε τα πρώτα Unitary patentστις αρχές του 2018. Κι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επικυρώσει! Θα ρωτήσω τον κ. Χαρίτση, σήμερα που θα τον δω, πότε θα γίνει αυτό… (ΣΣ. Δεν γνωρίζουμε τι του απάντησε ο υπουργός!)

  Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, επειδή αυτή η μορφή πατέντας προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στις ΜΜΕ και τις νεοφυείς…

  Διαφορές υπάρχουν όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, στο θέμα των πατεντών.Ποιες είναι οι εξελίξεις, με δεδομένη και τη διεθνή συνάντηση που είχατε στις αρχές Ιουνίου, στη Μάλτα;

  Πριν από 10 χρόνια, δημιουργήσαμε μια άτυπη ομάδα (ΙΡ5) από τους πέντε μεγαλύτερους οργανισμούς κατοχύρωσης πατεντών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ευρώπη και Ν. Κορέα), που αντιπροσωπεύουν το 85% του συνόλου των πατεντών παγκοσμίως.

  Βεβαίως, έχουμε διαφορετικούς κανόνες, πρακτικές και διαδικασίες – η ιδέα είναινα εναρμονίσουμε τη λειτουργία μας, να βρούμε περισσότερα κοινά σημεία, ώστε οι σημαντικές πατέντες να έχουν παγκόσμια διάσταση.

  Δεν έχει νόημα να παρουσιάσεις την εφεύρεσή σου μονάχα στην Ευρώπη κι όχι στις ΗΠΑ ή την Κίνα – χρειάζεται μια παγκόσμια πατέντα, αλλά αυτό σημαίνει και παγκόσμια διακυβέρνηση… Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες – στις ΗΠΑ, πχ. είναι λιγότερο «σφικτοί», απ’ ό,τι εμείς, στην Ευρώπη, στην κατοχύρωση κάθε εφεύρεσης.

  Αποδέχονται κι αυτό που λέμε «επιχειρηματικές πρακτικές» (business methods) - για παράδειγμα, πώς θα τακτοποιήσεις τα αρχεία σου στον υπολογιστή… Εμείς δεν κατοχυρώνουμε τέτοιες «εφευρέσεις» με πατέντα, στην Ευρώπη – σ’ εμάς, η πατέντα δίνεται για μια τεχνολογική λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα.

  Λίγα χρόνια πριν, πχ. στις ΗΠΑ, κάποιος ήθελε να κατοχυρώσει το «κλικ» του ποντικιού!Στη βιοτεχνολογία, για παράδειγμα, οι κανόνες μας είναι πιο αυστηροί, όπως στις πατέντες σχετικά με το ανθρώπινο γονιδίωμα ή τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά, απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

  Παρά τις διαφορές, όμως, στους ΙΡ5 προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τις διαδικασίες και τις πρακτικές μας. Φέτος, ήταν η σειρά μας να οργανώσουμε τη συνάντηση και πήγαμε στη Μάλτα, που είχε την προεδρία της ΕΕ. Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε και εκπροσώπους των διαφόρων κλάδων να πάρουν μέρος – όχι μόνο από τα γραφεία, αλλά κι από τη βιομηχανία.

  Αναπτύσσουμε κοινά εργαλεία πχ. ένα κοινό σύστημα αρχειοθέτησης – πολύ σημαντικό θέμα, καθώς πρέπει να αρχειοθετούμε κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε. Αν το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα αποτελέσει μια ακόμα κοινή βάση για τη δουλειά μας.

  Όλα αυτά, βέβαια, είναι εύκολο να τα λες, αλλά δύσκολο να τα κάνεις… Στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, για παράδειγμα, ξεχωρίσαμε 300.000 διαφορετικές κατηγορίες! Ένα indexing system – κάτι σαν το DEWEY, των βιβλιοθηκών. Ως τώρα είχαμε τρία συστήματα: ευρωπαϊκό, αμερικανικό και ιαπωνικό…Τώρα συμφωνήσαμε σε ένα, ανοικτό σύστημα.

  Ένα άλλο θέμα είναι, επίσης, ότι συχνά έχουμε την ίδια εφαρμογή να φτάνει στο αμερικανικό και το ιαπωνικό Γραφείο – μπορούμε πλέον να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για τέτοιες περιπτώσεις,συστήσαμε καισχετική ομάδα εργασίας…

  Τα τελευταία 12 χρόνια το ΕΡΟ διοργανώνειμε ολοένα μεγαλύτερη επιτυχία το InventorAward. Φέτος στη Βενετία, στις 15 Ιουνίου, είχατε και μια ελληνική παρουσία μεταξύ των κριτών…

  Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των πατεντών - ο καλύτερος τρόπος είναι να λες ιστορίες για πραγματικούς εφευρέτες και να τους παρουσιάζεις!

  Πέρυσι, δεχτήκαμε 500 υποψηφιότητες που κρίθηκαν από 12 -μελή κριτική επιτροπή – όλοι καταξιωμένοι στο είδος τους .

  Ανάμεσά τους και η Δρ. Ελένη Αντωνιάδου:νέα, γυναίκα, επιστήμονας, startupper, έχει συνεργαστεί με ESA και NASA / ήταν μια ιδιαίτερα δραστήρια κριτής… ευτυχής που τη γνώρισα!
  Το καλύτερο, όμως, ο κ. Μπατιστελί το φύλαγε για το τέλος.

  Ολοκληρώνοντας πια τη συζήτησή μας, ήρθε ο λόγος στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Βοηθάνε οι πατέντες; τον ρώτησα, λίγο πριν κλείσω τον ψηφιακό εγγραφέα… Μπορούμε να κάνουμε πιο πράσινη τη Γη;

  Βεβαίως! Είμαι πεπεισμένος πως οι λύσεις για το περιβάλλον , την κλιματική αλλαγή κλπ. θα προέλθουν από νέες καινοτομικές ιδέες. Μάλιστα, έχουμε δημοσιεύσει μια μελέτη γι’ αυτό και πρόκειται να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στην Αθήνα, τον Σεπτέμβρη (21-22) σε συνεργασία με τον ελληνικό ΟΒΙ, με τίτλο Joint European Conference on Climate Change MitigationTechnologies.

  Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, αλλά αυτό ετοιμάζουμε, τώρα!
  Ραντεβού τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, για περισσότερα…

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΕΡΟ μπορείτε να βρείτε εδώ  και την εκδήλωση της Βενετίας, εδώ .

 • OWIWI: Τα ψυχομετρικά τεστ των millenials είναι ...παιχνίδι

  Στις ιστορίες μεγάλων επιτυχημένων εταιρειών, κυρίως στον χώρο της Πληροφορικής, ακούμε συχνά για ιδέες που ξεκίνησαν μέσα στις αίθουσες ή τα εργαστήρια ενός πανεπιστημίου, για να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Κάπως έτσι ξεκινά και η ιδέα της δυναμικής startup “Owiwi”, που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο επιλογής εργαζομένων στις εταιρείες.

  Η εταιρεία ξεκίνησε σαν μια ιδέα μέσα απο ένα μάθημα, έγινε εργασία, στη συνέχεια ομάδα και, τελικά,  startup.  Στο μάθημα του Νίκου Μυλωνόπουλου για e-business στο Alba Business Graduate School συναντήθηκαν η Αθηνά Πωλίνα Ντόβα και ο Ηλίας Βαρθολομαίος. Στην αρχή δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά, καθώς ήταν πολύ ανταγωνιστικοί μεταξύ τους ώσπου τους έβαλαν να κάνουν μια εργασία μαζί. «Ο Ηλίας ήταν gamer, εγώ ήμουν πολύ πιο συντηρητική» εξηγεί η Αθηνά Ντόβα.

  Στη συνέχεια, η Αθηνά ξεκίνησε να εργάζεται στη General Electric, στο recruitment, οπότε ήρθε σε επαφή με την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας. Ψάχνοντας τις αναλύσεις, προβληματίζεται σχετικά με τα ποσοστά αποτυχίας στις προσλήψεις και ασχολείται με τα ψυχομετρικά τεστ. Αναρωτιέται πώς είναι δυνατό να προσλαμβάνεις ανθρώπους γεννημένους το 1985, με τεστ που έχουν δημιουργηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Συζητούν το πρόβλημα με τον Ηλία και η ιδέα του gaming δίνει την απάντηση στο ερώτημα του ιδανικού τρόπου προσέγγισης για γενιές όπως οι millenials. Ξεκινούν την ιδέα ως παιχνίδι και, την ώρα που ο παίκτης συμμετέχει, το παιχνίδι καταγράφει τις αντιδράσεις, τις ενέργειες, τις κινήσεις του. Ο αλγόριθμος κάνει ανάλυση και βγάζει αποτελέσματα στο ψυχομετρικό τεστ. Όλα αυτά δεν έγιναν απο τη μία μέρα στην άλλη, βέβαια...

  Οι συνιδρυτές Αθηνά και Ηλίας εμπνέονται από visual novels και gamebooks, παιχνίδια όπως το διάσημο blockbuster του χώρου των games, Mass Effect, αλλά και τα ιδιαίτερα adventures της Telltale όπως το Game of Thrones, που στηρίζονται στη λογική των επιλογών και του τρόπου που αυτές καθορίζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά και τους χαρακτήρες.

  Η Πωλίνα δουλεύει, ο Ηλίας πηγαίνει στρατό ενώ στο μεταξύ μπαίνει στο σχήμα της Owiwi και ο Χριστόφορος Λουτζάκης που δούλευε μαζί με την Πωλίνα στην Upstream. Κάποια μέρα, η ανήσυχη ομάδα βλέπει την προκήρυξη του ΕΚΤ, τον διαγωνισμό που προκηρύσσουν η Eurobank και η Corallia και δηλώνει συμμετοχή. Περνούν σταδιακά όλες τις φάσεις του διαγωνισμού και καταλήγουν στις 20 καλύτερες. Όρος του διαγωνισμού είναι να συστήσουν εταιρεία. Ετσι δημιουργείται η Owiwi. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να δημιουργήσουν το prototype μέσα στο δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον που διαμόρφωναν τα capital controls. Σήμερα, η εταιρεία έχει συμπληρώσει ήδη δυο χρόνια ζωής κι ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την πιλοτική φάση και να παρουσιάσει το προϊόν της. Ήδη, μεγάλες εταιρείες όπως η  L’Oreal, η MediaMarkt, κ.ά. χρησιμοποιούν το ψυχομετρικό εργαλείο της Owiwi.

  Το παιχνίδι της Owiwi, που εντάσσεται στα λεγόμενα serious games, αξιολογεί τον υποψήφιο με βάση τις επιλογές και τον τρόπο παιχνιδιού του. Όπως εξηγεί η Αθηνά, οι προσωπικές δεξιότητες στις οποίες αξιολογείται ο υποψήφιος, είναι η ανθεκτικότητα (resilience), η ευελιξία (flexibility), η προσαρμοστικότητα (adaptability) και η λήψη αποφάσεων (decision making). “Chief Scientific Officer (SCO) στην ομάδα ανέλαβε ο κ. Ιωάννης Νικολάου, Εργασιακός / Οργανωσιακός Ψυχολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών και είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για αυτό” σημειώνει η Αθηνά.

  Ο τρόπος χρήσης του εργαλείου της εταιρείας είναι απλός, καθώς ο πελάτης που επιθυμεί να πραγματοποιήσει προσλήψεις μπορεί να αγοράσει πακέτα αξιολογήσεων online. Στη συνέχεια, μπορεί να δημιουργήσει εταιρικό προφίλ στην πλατφόρμα και να ελέγχει τη ροή των αξιολογήσεων, τον αριθμό των υποψηφίων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και μια σειρά στοιχείων που αφορούν ακόμη και στη δημιουργία λίστας επικρατέστερων (short list) κλπ.  
  Τα αποτελέσματα του ψυχομετρικού τεστ, που γίνεται με μορφή game το οποίο περιέχει ερωτήσεις, στέλνονται τόσο στον υποψήφιο όσο και στον εργοδότη. «Αυτό που είδαμε, είναι ότι η γενιά των millenials έχει ανάγκη από επανατροφοδότηση. Οι εταιρείες, από την άλλη πλευρά, είχαν ερωτηματικά για το πώς θα δώσουν ενημέρωση σε κάποιον που τον απέρριψαν. Εμείς φτιάξαμε ένα report με διατύπωση πιο φιλική προς τον χρήστη, το οποίο ανεξάρτητα από το αν έχει επιλεγεί ή όχι, περιγράφει τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Ο recruiter παραλαμβάνει ένα πολύ πιο σύνθετο report, που περιλαμβάνει όλη την πληροφορία.

  “Η μεθοδολογία που ακολουθείται πλέον είναι η situational judgement testing. Ήδη από τον Σεπτέμβριο είναι live το νέο website της Owiwi όπως και η πλατφόρμα μας και αναμένεται να αλλάξει για πάντα το πώς είχαμε στο μυαλό μας το recruitment” εξηγεί η Αθηνά. «Μέσω της πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να κάνει login με το LinkedIn Account του, να διαλέξει ανάμεσα σε 8 avatars, να παίξει το παιχνίδι το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, ιδιαίτερα γραφικά και ήχο, καθώς και μια σειρά από δυνατότητες, όπως το narration feature για όσους θέλουν να ακούνε την ιστορία, αλλά και επιλογή για όσους θέλουν να την βλέπουν γραμμένη,"Dictionary" Button για μετάφραση δύσκολων λέξεων, καθώς το σενάριο είναι όλο στα αγγλικά, και άλλα πολλά για τα οποία επιστρατεύτηκαν επαγγελματίες απο Ελλάδα, Ουκρανία, Νέα Ζηλανδία και Αμερική! Τέλος ο παίκτης μπορεί να δει το report του,το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται από πολύ ιδιαίτερο design! Τα σενάρια του παιχνιδιού ανανεώνονται κάθε περίπου 6 μήνες ώστε να μην παίζεις το ίδιο παιχνίδι ξανά και ξανά...»

  Ο μάνατζερ απο την πλευρά του μπορεί να φτιάξει το προφίλ της εταιρίας του, να προσκαλέσει υποψήφιους να παίξουν, να δει συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα των υποψηφίων, να δει αναλυτικά τα reports των παικτών -τα οποία είναι διαφορετικά απο αυτά που βλέπει ο υποψήφιος- να σημειώσει τους υποψήφιους που του άρεσαν περισσότερο, να πάρει στατιστικά για τους υποψηφίους του, να κάνει export σε pdf τα reports, ενώ -σε ορισμένο αριθμό χρηστών- μπορεί να υπάρχει χρήση απο περισσότερους του ενός administrators. Το παιχνίδι υποστηρίζεται για χρήση τόσο σε κινητό τηλέφωνο, όσο και σε tablet..

  Νέα συνεργασία
  Επίσης από τον Σεπτέμβριο μια νέα συνεργασία προστέθηκε για την Owiwi, η οποία αναμένεται να της δώσει ώθηση σε νέες αγορές. Η εταιρεία συμμετείχε σε ένα acceleration program στο Λονδίνο προκειμένου να εξερευνήσει δυνατότητες ανοίγματος στην εκεί αγορά και να βρει συνέργειες. Εκεί, μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία που είχε διοργανώσει η ΜΚΟ Reload Greece, απέσπασε το Audience Award για την καινοτόμα ιδέα της.
  Συμπληρώνοντας τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής της και έχοντας ολοκληρώσει τη φιλοξενία της στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας Egg που διοργανώνεται από τη Eurobank και το Corallia, η Owiwi “περπατά” πλέον στα δικά της γραφεία στο Μαρούσι, στο ίδιο κτήριο με την εταιρία Transifex... “και η ομάδα μεγαλώνει αργά και σταθερά” συμπληρώνει η Αθηνά!

  Αλεξάνδρα Λεφοπούλου

  (Πρωτοδημοσιεύτηκε στο PeopleMatters, 2016)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!