Προβλήματα στο indexing της Google

Posted On Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 16:05 Written by
Rate this item
(0 votes)

Η Google αντιμετώπισε ένα τεχνικό ζήτημα μεγάλης έκτασης, που είχε σαν αποτέλεσμα να αφαιρεθούν ιστοσελίδες από το ευρετήριό της σε ποσοστό 4% του συνόλου. Το πρόβλημα προέκυψε στα τέλη της προηγούμενης εβδομαδας, όμως από την εταιρεία δεν παραδέχονταν την ύπαρξή του μέχρι και το Σάββατο, όταν και αρχικά ανέφεραν λανθασμένα ότι προέκυψε ένα πρόβλημα που διορθώθηκε.

Μια μέρα αργότερα, την Κυριακή, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε σε ένα tweet ότι τα προβλήματα στο indexing ως επί το πλείστο λύθηκαν και βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους επίλυσης. Επίσης, ανέφερε πως δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων για να επιλύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι όλο στην πλευρά τής Google.

Από την εταιρεία σημείωσαν, πάντως, ότι ακόμα και όταν το πρόβλημα επιλυθεί πλήρως, κάτι που συνέβει την Τετάρτη 10/4, δεν θα γίνει index σε όλες τις διευθύνσεις URL σε κάθε web site, οπότε, ούτως ή άλλως θα χρειαστεί ένας έλεγχος στο site σας.

Βεβαίως, για να είστε σίγουροι πως το web site σας βρίσκεται κανονικά στο ευρετήριο, μπορείτε να τρέξετε το URL Inspection tool.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, μπορείτε να καλέσετε τα ρομπότ της Google για ανασκόπηση και επανεπεξεργασία συγκεκριμένων σελίδων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για εσάς. Δυστυχώς, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι θα μπορείτε να επεξεργαστείτε μόνο μία διεύθυνση URL τη φορά, οπότε και δεν αποτελεί ιδανική λύση για την ανάκτηση μεγάλου αριθμού σελίδων.


Τέλος, σημειώνεται πως δεν θα επηρεαστούν οι κατατάξεις των web sites, οπότε και δε θα χρειαστούν επιπλέον ενέργειες στο SEO ή σε τεχνικά θέματα.

Η Google δεν έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με την αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα.

 

 

Read 56 times Last modified on Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 16:19

Related items

 • Η φωνή των εφήβων ακούγεται στο teens4greece.com

  Η ΕΛΕΔ σχεδίασε και κατασκεύασε την ιστοσελίδα για το teens4greece (https://teens4greece.com), του πρώτου thing tank εφήβων στην Ελλάδα.

  Πρόκειται για ένα forum στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι που ζουν στην Ελλάδα ή Έλληνες έφηβοι του εξωτερικού, 13-18 ετών.

  Στην αρχική σελίδα βλέπουμε ένα slider με φωτογραφίες, βίντεο αλλά και link για συμμετοχή σε έρευνες που αφορούν την νέα γενιά. Μέσω του site, ο χρήστης μπορεί να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με άλλους έφηβους για τα θέματα που απασχολούν την νέα γενιά και όχι μόνο.

  Μερικά παραδείγματα είναι το μεταναστευτικό, τα προβλήματα στην παιδεία, θέματα απασχόλησης και επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικά ζητήματα.

  Επίσης, μπορεί να ανακαλύψει τους ambassadors αλλά και τους mentors που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

  Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο Τύπου της Ελεδ.

 • SAS: Το 23,3% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν πέσει θύματα απάτης

  Έρευνα της SAS καταδεικνύει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται στην υιοθέτηση των Advanced Analytics και της AI για την καταπολέμηση της απάτης στις προμήθειες

  Η απάτη στις διαδικασίες προμηθειών είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, η οποία υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στην ανίχνευση και καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους απάτης, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα της SAS.

  Οι ελληνικές εταιρείες- χάνουν σημαντικά ποσά χρημάτων λόγω της απάτης στις προμήθειες, ενώ - γενικώς στη χώρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον αναποτελεσματικές και μη αυτοματοποιημένες τεχνικές ανίχνευσης.

  Προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, η SAS διεξήγαγε μια εκτενή έρευνα μεταξύ 850 στελεχών, με καίριες θέσεις σε τομείς Οικονομικής Διεύθυνσης, Προμηθειών, και Εσωτερικού Ελέγχου.

  Επίσης, η έρευνα κάλυψε ένα πλήθος 16 χωρών στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA), ενώ οι συμμετέχοντες οργανισμοί ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριότητας, όπως Πληροφορική, Κατασκευές, Βιομηχανική Παραγωγή, Εκπαίδευση, και Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο.

  Μια δημόσια απειλή

  Η απάτη στις συμβάσεις προμηθειών συμβαίνει συνήθως όταν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές συμπεριφέρονται με δόλο σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας προμηθειών, από την υποβολή προσφορών μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης, την τιμολόγηση και την παράδοση προϊόντων και υπηρεσιών - για παράδειγμα, στην περίπτωση που οι προμηθευτές εκδίδουν πολλαπλά τιμολόγια για ένα μόνο προϊόν ή παρεχόμενη υπηρεσία.

  Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πολλά προβλήματα στις διαδικασίες προμηθειών δεν οφείλονται σε κακόβουλες ενέργειες, και εξίσου σημαντικός είναι ο κίνδυνος για προβλήματα που προκύπτουν λόγω ανθρώπινου λάθους.

  Ενώ αυτές οι περιπτώσεις συνήθως δεν επιφέρουν νομικές συνέπειες, η ηθελημένη απάτη των συμβάσεων προμηθειών είναι ένα σοβαρό έγκλημα που φέρει ακόμα και ποινή φυλάκισης σε πολλές χώρες, ενώ οι “δράστες” είναι συχνά πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο για λόγους είτε προσωπικής εκδίκησης ή οικονομικού οφέλους.

  Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία δύσκολη μάχη ενάντια στην καταπολέμηση της απάτης στις συμβάσεις προμηθειών. Σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (23,3%) έχουν πέσει θύματα αθέμιτων ενεργειών, τόσο των ίδιων των προμηθευτών (όπως για παράδειγμα εταιρείες χωρίς νομική ύπαρξη/παρουσία) όσο και μεταξύ των εργαζομένων και των προμηθευτών που έχουν κοινά οικονομικά -και όχι μόνο- συμφέροντα.

  To 20% έχει εξαπατηθεί με νοθεία στην προσφορά συμβολαίου, ενώ το 6,7% έχει υποστεί απάτη μέσω διπλότυπων τιμολογήσεων.

  Η επαγγελματική απάτη, όπου ένας υπάλληλος εκμεταλλεύεται τη θέση του για παράνομο κέρδος, είναι επίσης ενδημική. Το 20% (λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΜΕΑ) των επιχειρήσεων υπέστησαν απάτη σε έξοδα επαγγελματικών ταξιδιών και γενικότερες δαπάνες, ενώ το 6,7% “συνέλαβε” εργαζόμενους να διαπράττουν απάτη χρησιμοποιώντας εταιρικές πιστωτικές κάρτες.

  Το οικονομικό κόστος της απάτης στις συμβάσεις προμηθειών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το 30% εξ αυτών (12% περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες) έχουν υποστεί ζημιά μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ το 16,7% από 10.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ετησίως (λιγότερο πάντως από τον μέσο όρο της ΕΜΕΑ).

  Αν και το 24,3% δηλώνει ότι οι απώλειες από την απάτη είναι αμελητέες, διαπιστώνεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ζημίες που προκλήθηκαν από την απάτη στον τομέα των προμηθειών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ακόμα πιο οργανωμένες προσπάθειες καταπολέμησής της στο μέλλον.

  Ελλιπής ανίχνευση

  Οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΜΕΑ αναφορικά με τους τακτικούς εσωτερικούς ελέγχους (auditing) που πραγματοποιούν (50%) αλλά έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες -συμπεριλαμβανομένων των advanced analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)- στην καταπολέμηση της απάτης.

  Ενδεικτικά, το 13,3% επεξεργάζεται χειροκίνητα τις αιτήσεις προμηθειών προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα λάθη, ενώ το 23,3% βασίζεται στο προσωπικό για αναφορές σε τυχόν παρατυπίες.

  Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές ανίχνευσης περιλαμβάνουν τον έλεγχο πρόσβασης των χρηστών (40%), τους χειρωνακτικούς ελέγχους (20%), την rules-based ανίχνευση λογισμικού (20%) και την ανίχνευση ανωμαλιών (20%).

  Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι είναι πολύ περιορισμένες λόγω της μικρής ποσότητας των δεδομένων που μπορούν να επεξεργαστούν και του αριθμού εσφαλμένων περιπτώσεων έρευνας που παράγουν.

  Στα σημεία του ελέγχου όπου οι εργαζόμενοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος δόλιας ενέργειας ή απόκρυψης της απάτης λόγω σφάλματος ή έλλειψης πόρων. Τα advanced analytics και οι λύσεις AI παρέχουν στις επιχειρήσεις την καλύτερη ευκαιρία τόσο ανίχνευσης της απάτης στις συμβάσεις προμηθειών όσο και πρόληψής της πριν συμβεί οποιαδήποτε ζημιά.

  Ωστόσο, η υιοθέτησή τους από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ακόμα πολύ μικρή. Μόλις το 6,7% των εταιρειών αξιοποιούν τις τεχνολογίες των advanced analytics -όπως το λογισμικό βασισμένο σε αλγόριθμους και τις δυνατότητες του Machine Learning- σε αντίθεση με τον μέσο όρο του 14,5%. Η υιοθέτηση του AI είναι, επίσης, μικρότερη από τις υπόλοιπες χώρες αγγίζοντας το 6,7%.

  Αρκετές χώρες πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και τους απαραίτητους πόρους για την ορθή εφαρμογή των advanced analytics και του AI σε διαδικασίες ανίχνευσης της απάτης.

  Στην Ελλάδα, η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τις άλλες χώρες αφού τόσο στα analytics (23,3%) όσο και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (26,7%) τα ποσοστά είναι μικρότερα από τον μέσο όρο της ΕΜΕΑ. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν να εμπιστεύονται τις νέες τεχνολογίες αφού η προτίμησή τους στον χειροκίνητο έλεγχο έναντι της χρήσης των advanced analytics και της AI είναι μικρότερη κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την ΕΜΕΑ.

  Εκεί που τα ποσοστά είναι υψηλότερα του μέσου όρου, αφορούν στο κόστος υλοποίησης των συγκεκριμένων τεχνολογιών, αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν πως είναι ακριβές λύσεις για να προχωρήσουν στην υιοθέτησή τους.

  «Τα συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Laurent Colombant, Continuous Compliance and Fraud Manager στην SAS. «Η απάτη στις συμβάσεις προμηθειών είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να μετρηθεί. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ετοιμότητας και ευαισθητοποίησης, καθώς και στην έλλειψη γνώσης, μεταξύ των επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα, η πραγματική κλίμακα της πρόκλησης είναι σχεδόν σίγουρα υποτιμημένη. Ένα θετικό συμπέρασμα που απορρέει από τα στοιχεία της Ελλάδας είναι ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους. Ωστόσο, η ειλικρίνεια είναι μόλις το πρώτο βήμα. Μέχρις ότου οι ελληνικές επιχειρήσεις αναθεωρήσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης της απάτης και εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες τους, είναι βέβαιο πως θα συνεχίσουν να υπολείπονται σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΜΕΑ

  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε την έρευνα από εδώ: Unmasking the enemy within: how smart analytics can stop procurement fraud

  Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο Τύπου της SAS.

 • Η ΜΟΔ ανέθεσε στην ATC έργο αναβάθμισης συστήματος τηλεκπαίδευσης

  H Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ανανεώνει την εμπιστοσύνη της προς την Athens Technology Center (ATC), μετά και από διαγωνισμό σχετικά με το έργο «Δράσεις αναβάθμισης λειτουργιών συστήματος τηλεκπαίδευσης», με αντικείμενο την αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικής Μάθησης (Ο.Σ.Η.Μ.).

  Η Athens Technology Center (ATC) έχει την τιμή να συνεργάζεται με τη ΜΟΔ από το 2006, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, εκπαιδευτικό περιεχόμενο που ανέπτυξε η ίδια ή προμηθεύτηκε από εξειδικευμένους συνεργάτες της, καθώς και εργαλεία για την ανάπτυξή του από τα στελέχη της ΜΟΔ.

  Η συνεργασία αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επίτευξη της αποστολής της ΜΟΔ να στηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση στη διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων και κυρίως αυτών που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλύπτοντας ανάγκες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία, μεθόδους και διαδικασίες, πληροφοριακά συστήματα και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.

  Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου η ATC θα αναλάβει την αναβάθμιση εφαρμογών και λειτουργιών των συστημάτων σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που παρέχονται μέσω λογισμικών της εταιρείας SABA.

  Επίσης θα αναβαθμίσει και προμηθεύσει τα λογισμικά ανάπτυξης ηλεκτρονικών μαθημάτων (authoring tools), Lectora Inspire, Adobe Captivate, Articulate Storyline και Articulate Studio, καθώς και δημιουργίας βιντεοεισηγήσεων Adobe Presenter και iSpring.

  Η ATC θα είναι επίσης υπεύθυνη για την προμήθεια αναβαθμισμένου εξοπλισμού και την παροχή υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της αίθουσας τηλεκπαίδευσης της ΜΟΔ, αλλά και για τη διαμόρφωση εργαστηρίου ανάπτυξης ηλεκτρονικών μαθημάτων.

  Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο Τύπου της εταιρείας ATC.

 • HealthIT Conference 2019: Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Υγεία

  Το 4ο Direct – HealthIT θα πραγματοποιηθεί στις 16 & 17 Απριλίου με θέμα Στελέχη Πληροφορικής των Νοσοκομείων & Φορείς υγείας της χώρας σε ένα στρατηγικό διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και την αγορά.

  Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Ενεργό συμμετοχή έχει επίσης η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, αρμόδια σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικής Υγείας και το πλαισιώνουν περισσότεροι από 50 διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ένα γόνιμο διάλογο για την διαμόρφωση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής για την Υγεία.

  Με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο για το διάλογο, σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η παρουσίαση της συνολικής στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας στον άξονα της ηλεκτρονικής υγείας.

  Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μετά τη θεσμοθέτησή του ο «Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας».

  Το HealthIT Conference 2019 είναι μία μεγάλη ευκαιρία για networking, καθώς όλοι οι stakeholders της υγείας θα βρίσκονται εκεί. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα πλούσιο με ενδιαφέρουσες ομιλίες και workshop. Παράλληλα, στελέχη πληροφορικής των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο εθνικό σύστημα υγείας.

  Σημαντική επίσης θα είναι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας και τα οφέλη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων.

  Χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου είναι οι Cosmote και CISCO.

  Μεγάλος Χορηγός είναι η Check Point Software Technologies Ltd., ενώ χορηγοί η COMPUTER SOLUTIONS, η Dataverse, η ESET, η Icon Dynamics, η εταιρεία iKnowHow, η IQVIA, η ORCO ORGANIZATION & COMPUTING AE, η Priority, η Performance Technologies, η Roche Diagnostics, η Siemens Healthineers και η Sigmasoft.

  Υποστηρικτές του Συνεδρίου: Michalopoulou & Associates και η Philips
  Media Partners: Action Global Communications | Χορηγός Επικοινωνίας: insinder.gr

  Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο Τύπου της Action Global Communications.

 • Όμιλος Quest: Αύξηση πωλήσεων και κερδών για το 2018

  Ο Όμιλος Quest κατά το οικονομικό έτος 2018:

  • Πέτυχε 14% αύξηση στις πωλήσεις, φτάνοντας τα €497,6 εκατ., και σημαντική αύξηση της κερδοφορίας ΕΒΤ και ΕΑΤ κατά 59% και 238% αντίστοιχα.
  • Επέστρεψε στους μετόχους του €4,5 εκατ. σε μετρητά (€0,38 /μετοχή), 12% υψηλότερα από το 2017.

   

  Τα βασικότερα Ενοποιημένα Οικονομικά Αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

  Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα μείον δάνεια και υποχρεώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €25,7 εκατ., έναντι -€4,5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Η θετική μεταβολή (+ €30 εκατ.) οφείλεται στις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές καθώς και στη σημαντική βελτίωση της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

  *Η Μείωση στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου οφείλεται κυρίως στην ανανέωση της συμφωνίας του κλάδου Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (Cardlink) με τις τράπεζες Eurobank & Alpha Bank που αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας, για 5 επιπλέον χρόνια (2020 – 2024). Η νέα αυτή συμφωνία προβλέπει τόσο εκπτώσεις τζίρου για τα έτη 2018 – 2020, όσο και μειωμένες τιμές στη νέα διάρκεια της.
  Αυτές, αθροιστικά για το 2018, είχαν επίδραση στα έσοδα του εν λόγω κλάδου, αλλά και του ομίλου, κατά περίπου -€7,5 εκατ. και στο EBITDA κατά -€13,4 εκατ. αντίστοιχα, χωρίς ουσιαστική επίδραση στο EBT, καθώς προβλέπεται η μη καταβολή αναβαλλόμενου τιμήματος, για το οποίο είχε διενεργηθεί πρόβλεψη από την εταιρεία, ύψους 13,5 εκατ.. Η συνολική αρνητική επίδραση στο ΕΒΙΤDA του ομίλου κατά το 2018 από έκτακτες αιτίες ανέρχεται σε περίπου €9εκατ.

  ** Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου κατά το 2018 ξεπερνούν τα €20 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού που αναλήφθηκε ύψους περί τα €12 εκατ.).

  Μητρική Εταιρεία Quest Συμμετοχών

  Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το 2018 ανήλθαν σε €5 εκατ. αυξημένα κατά περίπου €0,5 εκατ.
  Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €3,5 εκατ. έναντι €3,3 εκατ. το 2017, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε €0,5 εκατ. έναντι €2,2 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €0,4 εκατ. έναντι €2 εκατ. στο 2017.
  Τα έσοδα από μερίσματα ανήλθαν σε €3,4 εκατ. έναντι €3,3 εκατ. στο 2017.

   

  Αποτελέσματα 2018 & Προοπτικές για το 2019 ανά δραστηριότητα


  Προϊόντα Πληροφορικής (Info Quest Technologies, Quest on Line (you.gr), iSquare, iStorm).

  • Κατά το 2018 υπήρξε αύξηση 25,6% στις πωλήσεις. Τα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν αρνητικά κατά €1,4 εκατ. λόγω έκτακτων προβλέψεων για την ενδεχόμενη αναδρομική καταβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που θεσπίσθηκε στα τέλη Μαΐου 2018 με διάταξη του Ν. 4540/2018.
  • Η νέα νομοθετική ρύθμιση κατήργησε την ανωτέρω παράλογη διάταξη, βάσει του άρ.104 του ν. 4605/2019 και οι εν λόγω προβλέψεις θα αντιστραφούν στην χρήση του 2019 με ισόποση θετική επίδραση.
  • Κατά το 2019 εκτιμάται μικρή αύξηση εσόδων που θα προέλθει κυρίως από νέες κατηγορίες προϊόντων και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) καθώς και βελτίωση της κερδοφορίας.

   

  Υπηρεσίες Πληροφορικής (όμιλος Unisystems)

  • Κατά το 2018 υπήρξε μικρή αύξηση των πωλήσεων, που προήλθε κυρίως από το εξωτερικό (έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εσόδων), ενώ υπήρξε επιδείνωση των κερδών που προήλθε κυρίως από την καθυστέρηση δύο σημαντικών έργων software.. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) του 2018 επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά κατά €0,75 εκατ. λόγω απομείωσης αξίας ακινήτων.
  • Για το 2019 εκτιμάται μικρή αύξηση των εσόδων προερχόμενη κυρίως από το εξωτερικό και βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας, λόγω της επίλυσης των προβλημάτων στα έργα software που έχουν καθυστερήσει.

   

  Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier)

  • Στο 2018 υπήρξε αύξηση περίπου 4% στα έσοδα, προερχομένη από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, αλλά και μείωση στις υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου. Παράλληλα επιτεύχθηκε αύξηση της κερδοφορίας .
  • Στο 2019 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μικρή ανάπτυξη προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (λόγω του e-commerce).

   

  Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Cardlink)

  • Κατά το 2018 η εν λόγω δραστηριότητα (μετά την σημαντική ανάπτυξη του 2017) παρουσίασε ωρίμανση στα μέσα του έτους και κάμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο. Παράλληλα η νέα συμφωνία με τις τράπεζες είχε αρνητική επίδραση τόσο στα έσοδα κατά €7,5 εκατ., όσο και στο EBITDA κατά περίπου €13,4 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων (EBT) δεν επηρεάστηκα καθώς περιλαμβάνουν θετικές προβλέψεις συνολικού ύψους €13,5 εκατ. που αφορούν στην αντιστροφή παλαιότερης πρόβλεψης για το μεταβλητό τίμημα εξαγοράς της εταιρείας, που καταργήθηκε.
  • Η εν λόγω συμφωνία παρότι οδηγεί σε χαμηλότερα μεγέθη εσόδων και κερδών, ήταν απολύτως απαραίτητη, αφού διασφαλίζει προοπτική πρόσθετης 6ετούς συνεργασίας της εταιρείας με τους βασικούς της πελάτες και της επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξή της. Επιπρόσθετα κατά το 2018 περιορίστηκαν σημαντικά οι επενδύσεις, ενώ η εγκατεστημένη βάση POS διαμορφώθηκε στα 230 χιλ. POS, λόγω κλεισιμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Στο 2019 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταθερότητα ή/και μικρή μείωση στις πωλήσεις σε σχέση με το 2018, προερχόμενη κυρίως από τη νέα συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ παράλληλα αναμένεται διψήφια αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς η πλειονότητα των POS έχει ήδη εγκατασταθεί. . Το περιθώριο κέρδους ΕΒΤ αναμένεται να μειωθεί σε 10-12% επί των πωλήσεων.

   

  Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όμιλος Quest Energy)

  • Κατά το 2018 υπήρξε ανάπτυξη της δραστηριότητας που οφείλεται στην απόκτηση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων στα μέσα του 2017. Προς τα τέλη του 2018, αποκτήθηκαν 7 νέα πάρκα έναντι περίπου €16 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού) και η συνολική εγκατεστημένη βάση έφτασε στα 12,7ΜW.
  • Στο 2019 εκτιμάται ανάπτυξη προερχόμενη από τις επενδύσεις του 2018, όσο κι από σταδιακή υλοποίηση νέων επενδύσεων για την αύξηση της εγκατεστημένης βάσης φωτοβολταϊκών.

   

  Οι λοιπές μη κατανεμηθείσες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μητρική εταιρεία, η οποία, εξαιρουμένων των μερισμάτων, παρουσιάζει ετήσια έσοδα περίπου €1 εκατ., ενώ περιλαμβάνουν και έκτακτα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΒΙΤDA ως αποτέλεσμα διαγράφων αρνητικών προβλέψεων ύψους €4,6 εκατ.
  Τέλος στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) περιλαμβάνεται διαγραφή άυλου περιουσιακού στοιχείου (good will), σε επίπεδο Ομίλου, σχετιζόμενου με την εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας Unisystems Α.Ε. ύψους 5,2 εκατ.

  Ο Όμιλος Quest υλοποιεί τα επιχειρηματικά του σχέδια με βασική προτεραιότητα την αύξηση των εσόδων, τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, τον περιορισμό των κινδύνων και τη σταδιακή βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών.

  Οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητες του Ομίλου Quest για το 2019 είναι:

  • Η διατήρηση και βελτίωση των μεγεθών και της κερδοφορίας από όλες τις δραστηριότητες.
  • Η επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές εταιριών στην Ελλάδα & στο εξωτερικό.
  • Η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ύψους άνω των €25 εκατ. σε περιοχές που ήδη δραστηριοποιείται και σε περιοχές με μεγαλύτερη ανάπτυξη.
  • Η σταδιακή από-επένδυση από περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης.


  Με την προϋπόθεση της σταθερότητας στην Ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι ο όμιλος Quest θα παρουσιάσει μικρή ανάπτυξη στις πωλήσεις καθώς και βελτίωση της κερδοφορίας και των λειτουργικών ταμειακών ροών.

  Αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 ανά κλάδο δραστηριότητας του Ομίλου:

   Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο Τύπου του Ομίλου Quest.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!