Και η Ελλάδα στόχος εκστρατειών cryptomining, με τη βοήθεια του media player Kodi

Posted On Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 09:59 Written by
Rate this item
(0 votes)

Πολλά πρόσθετα και στην Ελλάδα ανακάλυψαν οι ερευνητές της ESET για το δημοφιλές media player ανοιχτού κώδικα Kodi, τα οποία ευθύνονται για τη διανομή κακόβουλων προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε Linux και Windows.

Οι άλλες τέσσερις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο παγκοσμίως, σύμφωνα με την τηλεμετρία της ESET, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες.


Γεωγραφική διανομή των ανιχνεύσεων του cryptominer από την ESET

Ο εντοπισμός των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες χώρες δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές της ESET, καθώς πρόκειται για τις πέντε κορυφαίες χώρες στη λίστα με την υψηλότερη κυκλοφορία του Kodi, σύμφωνα με τα πρόσφατα Unofficial Kodi Addon Community Stats.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, είναι τα ειδικά builds του Kodi για κάθε χώρα που περιέχουν τα κακόβουλα repositories, καθώς και τα κακόβουλα αποθετήρια με βάσεις χρηστών στις εν λόγω χώρες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ολλανδικού repository XvBMC.

Όσοι χρησιμοποιούν το Kodi, πιθανά παρατήρησαν ότι το XvBMC έκλεισε πρόσφατα, έπειτα από προειδοποιήσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Τότε ανακαλύφθηκε ότι αυτό το αποθετήριο ήταν - πιθανώς εν αγνοία των ίδιων - μέρος μιας κακόβουλης εκστρατείας cryptomining, η οποία χρονολογείται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της ESET, το κακόβουλο λογισμικό έχει αρχιτεκτονική πολλών επιπέδων και χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να εξασφαλίσει ότι το τελικό ωφέλιμο φορτίο του - το cryptominer - δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από όποιο κακόβουλο add-on κι αν προέρχεται.

Το cryptominer τρέχει σε Windows και Linux και εξορύσσει το κρυπτονόμισμα Monero (XMR). Οι ερευνητές της ESET δεν έχουν εντοπίσει «αδέσποτη» (in-the-wild) έκδοση, η οποία να επιτίθεται σε συσκευές Android ή macOS.

Στην παρούσα φάση, τα repositories απ’ όπου ξεκίνησε αρχικά η διάδοση του κακόβουλου λογισμικού είτε δεν λειτουργούν (όπως το Bubbles) είτε δεν εξυπηρετούν πλέον τον κακόβουλο κώδικα (περίπτωση Gaia).

Ωστόσο, τα θύματα που έχουν εγκατεστημένο στις συσκευές τους το cryptominer εξακολουθούν να επηρεάζονται. Εκτός αυτού, το κακόβουλο λογισμικό εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλα αποθετήρια και μερικά έτοιμα προς χρήση builds του Kodi, πιθανότατα χωρίς τη γνώση των δημιουργών τους.

Εξ ου και η έκκληση: αν χρησιμοποιείτε το Kodi σε μια συσκευή Windows ή Linux και έχετε εγκαταστήσει πρόσθετα από repositories τρίτων ή έτοιμα προς χρήση builds του Kodi, υπάρχει πιθανότητα να έχετε επηρεαστεί από αυτή την εκστρατεία cryptomining.

Για να ελέγξετε αν έχει παραβιαστεί η συσκευή σας, σαρώστε το με μια αξιόπιστη λύση anti-malware. Οι λύσεις της ESET ανιχνεύουν και αφαιρούν αυτές τις απειλές ως Win64/CoinMiner.II και Win64/CoinMiner.MK σε Windows και ως Linux/CoinMiner.BC, Linux/CoinMiner.BJ, Linux/CoinMiner.BK και Linux/CoinMiner.CU σε Linux.

Οι χρήστες Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ESET Free Online Scanner, ενώ οι χρήστες Linux τη λύση ESET NOD32 Antivirus για Linux Desktop, που διατίθεται σε δωρεάν δοκιμαστική έκδοση, προκειμένου να ελέγξουν αν ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί από αυτές τις απειλές και να αφαιρέσουν οτιδήποτε εντοπιστεί.

Οι χρήστες των λύσεων ESET προστατεύονται αυτόματα.

Εκτενέστερη περιγραφή της εκστρατείας cryptomining από τα πρόσθετα του media player Kodi βρίσκονται στη σχετική τεχνική ανάλυση του ερευνητή της ESET Kaspars Osis, στο blog https://www.welivesecurity.com.

 

Read 168 times

Related items

 • Η Cyta αναθέτει στην Oracle τον ψηφιακό μετασχηματισμό της

  Η κορυφαία τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Κύπρου θα υλοποιήσει τη λύση που βασίζεται στην προσέγγιση cash to care της Oracle για την επιτάχυνση της παρουσίασης νέων προϊόντων και την υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης και αποτελεσματικής υπηρεσίας τιμολόγησης

  Η Cyta, ο κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας στην Κύπρο, επέλεξε τη λύση Oracle Rapid Offer Design and Order Delivery (RODOD) για την παροχή μιας σύγχρονης, ψηφιακής εμπειρίας στους πελάτες, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες της.

  Η Cyta, ένας ημικρατικός οργανισμός, παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και εφαρμογών φωνής και δεδομένων τόσο για τη σταθερή όσο και για την κινητή τηλεφωνία. Η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί για να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της για νέες, προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες περιεχομένου και πολυμέσων.

  Για παράδειγμα, η Cyta πρόσφατα εξασφάλισε, για την Κύπρο, τα δικαιώματα της οπτικοακουστικής μετάδοσης του FA Premier League, για την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2022.

  Εχοντας διαπιστώσει τις ελλείψεις των legacy συστημάτων επιχειρηματικής υποστήριξης (BSS) σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του αργού ρυθμού παρουσίασης νέων προϊόντων στην αγορά, της αποσπασματικής διαδικασίας σχεδιασμού προσφορών και της έλλειψης δυνατότητας ψηφιακής συνδιαλλαγής με τους πελάτες της, η Cyta ήξερε ότι χρειαζόταν μια σύγχρονη προσέγγιση.

  Μέρος των προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι και η υλοποίηση από τη Cyta των Oracle λύσων RODOD σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη για τις τηλεπικοινωνίες λύση Customer Experiance (CX).

  Με αυτές τις λύσεις, η εταιρεία θα μπορεί να παρουσιάσει ταχύτερα νέες υπηρεσίες, να υλοποιήσει πιο ευέλικτες καμπάνιες marketing και πωλήσεων, να προσελκύσει πελάτες και να τους προσφέρει έγκαιρα υπηρεσίες που τους ταιριάζουν, να παρέχει αποτελεσματικά και να αποτιμήσει με ευελιξία αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και να ενδυναμώσει τους πελάτες της με πληροφορίες και καινοτομίες.

  “Επιλέξαμε την Oracle για το εύρος, την ωριμότητα και την πληρότητα της λύσης της, την αποδεδειγμένη ικανότητά της να βοηθάει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και τη συνεχή καινοτομία που παρέχει μέσω του Oracle Cloud”, δήλωσε ο κ. Χρύσης Φοινιώτης, CTIO της Cyta.

  “Θα είμαστε πλέον σε θέση να επιτύχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στους τομείς που αποτελούν την υψηλότερη προτεραιότητα για εμάς, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης παρουσίασης νέων υπηρεσιών στην αγορά, της χρονικής συντόμευσης των κύκλων, της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας και των βελτιωμένων Net Promoter Scores.”

  “Οι πάροχοι αναγνωρίζουν την ταχεία και ισχυρή επίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον εκσυγχρονισμό των front office λειτουργιών”, σχολίασε ο Doug Suriano, Senior Vice President & General Manager of Oracle Communications.

  “Οι εργαζόμενοι της Cyta θα μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους μια πιο αποτελεσματική και σύγχρονη συναλλαγή για την προμήθεια και παράδοση της παραγγελίας, τη χρηματική αποτίμηση της συνδρομής και την προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης.”

   

 • 9 ναυτιλιακοί κολοσσοί λανσάρουν παγκόσμιο εμπορικό δίκτυο σε τεχνολογία blockchain

  Εννέα μεγάλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών και ναυτιλιακές εταιρείες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το λανσάρισμα μιας ανοικτής ψηφιακής πλατφόρμας βασισμένης στην «Τεχνολογία Κατανεμημένων Λογιστικών Βιβλίων» (Distributed Ledger Technology).

  Το Μνημόνιο στοχεύει στη σύσταση κοινοπραξίας για την ανάπτυξη μίας ναυτιλιακής εμπορικής συμμαχίας που θα βασίζεται σε τεχνολογία blockchain, την Global Shipping Business Network (GSBN).

  Η συμφωνία υπογράφηκε στις 6 Νοεμβρίου από κορυφαίους ναυτιλιακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης International Import Expo στη Σαγκάη.

  Η συγκεκριμένη λύση λογισμικού για το παγκόσμιο επιχειρηματικό δίκτυο ναυτικών εργασιών θα προσφέρεται από τη CargoSmart, μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ειδικεύεται στην ναυτιλία και τα logistics.

  Η CargoSmart ξεκίνησε τη λειτουργία της πλατφόρμας της ναυτιλιακής συμμαχίας blockchain και η πρώτη εφαρμογή του νεοσύστατου δικτύου προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2018.

  Η νέα συμμαχία blockchain περιλαμβάνει ναυτιλιακούς γίγαντες όπως η PSA International από τη Σιγκαπούρη και η Shanghai International Port Group, ηγετική εταιρεία λιμένων στην Κίνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι επίσης το κορυφαίο γαλλικό γκρουπ CMA CGM S.A και η Yang Ming Marine από την Ταϊβάν.

  Στο τέλος του καλοκαιριού ο δανικός γίγαντας Maersk σε συνεργασία με την IBM, είχε δρομολογήσει τη «χαρτογράφηση» των υφιστάμενων εγγράφων μεταφοράς εμπορευμάτων με χρήση τεχνολογίας blockchain, στην οποία ενεπλάκησαν 94 οργανισμοί ναυτιλίας και logistics

 • H Tempo OMD, η Nissan και το Project Agora φέρνουν το social content στο Open Web

  Το Project Agora, το κορυφαίο native advertising δίκτυο στην Κεντρική, Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα των Social Cards, του νέου εντυπωσιακού ad-format. Η Tempo OMD και η Nissan θα είναι οι επίσημοι launch partners.


  Τα Social Cards είναι νέα καινοτόμα mobile first ad-formats που επιτρέπουν στους διαφημιζόμενους να επεκτείνουν την αποτελεσματικότητα του Social Media περιεχομένου τους στο περιβάλλον premium τοπικών εκδοτών αυξάνοντας έτσι την κάλυψη και το engagement.
  Με τα Social Cards οι διαφημιζόμενοι δεν έχουν επιπλέον κόστος παραγωγής και το time to market είναι άμεσο.
  Τα Social Cards είναι διαθέσιμα στο δίκτυο του Project Agora σε Κεντρική, Ανατολική, Νότια Ευρώπη καθώς και στην Μέση Ανατολή.

 • Η Servier παρουσιάζει την πρώτη πλατφόρμα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην Ελλάδα

  H Servier, μία γαλλική ανεξάρτητη διεθνής φαρμακευτική εταιρεία, ανακοίνωσε τη διάθεση της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας που παρέχει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην Ελλάδα.

  Η ψηφιακή θεραπευτική μέθοδος deprexis®, η οποία διαθέτει σήμανση CE και βασίζεται στη μεθοδολογία της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (cognitive behavioral therapy), έχει δημιουργηθεί από την GAIA, παγκοσμίως πρωτοπόρος εταιρία στον τομέα παροχών ψηφιακών λύσεων στην υγεία, και διατίθεται στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς από τη Servier.

  «Αν και η κατάθλιψη θεωρείται μια ευρέως διαδεδομένη νόσος, με το ποσοστό των ασθενών με κατάθλιψη στην Ελλάδα να φτάνει το 8,2% του πληθυσμού και περίπου 350 εκατομμύρια* ανθρώπους παγκοσμίως να υποφέρουν από αυτήν, ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δε λαμβάνει επαρκή θεραπεία για πολλούς λόγους, όπως είναι ο στιγματισμός ή τα κοινωνικά ταμπού» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Servier Hellas κ. Frédéric Fouilloux.

  «Η ψηφιακή θεραπεία deprexis® μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπεία για τους ασθενείς που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή ή ακολουθούν ψυχοθεραπεία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει μια ωφέλιμη λύση για τους ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιον γιατρό.

  Πρόκειται για μια προσθήκη που ενισχύει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των νευροψυχιατρικών φαρμάκων της Servier και ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα χρήσης από τους Έλληνες ασθενείς μιας καινοτόμου εφαρμογής υπηρεσιών υγείας, eHealth».

  Το ιατροτεχνολογικό προϊόν deprexis® παρέχει στο χρήστη ένα φιλικό ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιείται λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που αλληλoεπιδρά με τον ασθενή και προσαρμόζεται στις ανάγκες του με βάση τις απαντήσεις που δίνει ο ίδιος ο ασθενής σε μια σειρά ερωτήσεων που θέτει το πρόγραμμα.

  Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης του deprexis® παραμένει αφοσιωμένος στη θεραπεία του.

  Δώδεκα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της ψηφιακής θεραπείας deprexis® στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα, η ψηφιακή αυτή θεραπεία έχει αξιολογηθεί από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ειδικούς στον τομέα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.

  Η ψηφιακή θεραπεία deprexis® είναι διαθέσιμη για το ελληνικό κοινό στη διεύθυνση www.deprexis.gr και είναι προσβάσιμη από desktop, κινητά, και tablet.

  Το περιεχόμενο της ψηφιακής θεραπείας deprexis® περιλαμβάνει 10 ενότητες όπως η αποδοχή, η επίλυση των προβλημάτων και η ενσυνειδητότητα.

  Μέσα από τις ενότητες, παρέχεται στον ασθενή επεξήγηση και παραδείγματα με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει πρακτική εξάσκηση και να καταφέρει έτσι να μειώσει δραστικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  * Πηγή: Π.Ο.Υ

 • Η ATC συμμετέχει στην Digital Media Asia 2018


  Η Athens Technology Center (ATC) , συνεπής στην στρατηγική της να στηρίζει Εκδοτικούς Οργανισμούς και Πρακτορεία Ειδήσεων παγκοσμίως με καινοτόμες λύσεις λογισμικού, συμμετέχει και φέτος στην Digital Media Asia 2018, που διοργανώνει η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων κι Εκδοτών (WAN-IFRA) στο Hong Kong (7-9 Νοεμβρίου).

  Στα πλαίσια της διοργάνωσης, η ATC πρόκειται να αναδείξει τις πλέον εξελιγμένες λύσεις για συλλογή, διαχείριση, επιβεβαίωση και προσωποποίηση ειδησεογραφικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με

  • τις νέες λειτουργικότητες της πλατφόρμας Truly Media, της πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από κοινού με την Deutsche Welle (DW) προκειμένου να υποστηρίξει την αξιολόγηση του βαθμού εγκυρότητας του περιεχομένου που οι μοιράζεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η πλατφόρμα επιτρέπει τη συνεργασία χρηστών από τον ίδιο ή διαφορετικούς εκδοτικούς οργανισμούς και πρακτορεία ειδήσεων, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και το φαινόμενο των ‘fake news’.

  • τις πρόσφατες εξελίξεις στην πλατφόρμα newsasset, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημιουργίας και διαχείρισης ειδησεογραφικού περιεχομένου, νέου και αρχειακού, αφού λειτουργεί ως ένας κοινός κόμβος συγκέντρωσης της συντακτικής διαδικασίας για έντυπες ή ψηφιακές εκδόσεις, ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, ακόμα και πρακτορεία ειδήσεων.

  • Το ευρωπαικό ερευνητικό έργο CPN που εξετάζει τρόπους δόμησης εξατομικευμένων ροών ειδήσεων, ώστε το κατάλληλο περιεχόμενο να παραδίδεται στον κατάλληλο χρήστη τη βέλτιστη χρονική στιγμή και μέσω του καταλληλότερου καναλιού.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Αρθρογράφοι

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!