Ο Nicholas Negrοponte βασικός ομιλητής του Digital Transformation Gala Featured

Posted On Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 10:21 Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας αποτελεί μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα. To ThinkDigital Group (TDG) έχοντας ενεργό ρόλο στον ψηφιακό εκδημοκρατισμό της χώρας από το 2006 συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την πρωτοβουλία “Repositioning Greece” του Ecali Club.

Tο Digital Transformation event θα είναι το πρώτο σε μία σειρά από αντίστοιχες ετήσιες συναντήσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου. Πρόκειται για τους ανθρώπους που διαμορφώνουν με την δραστηριότητά τους, τους στόχους και τον σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού με σκοπό το ευρύτερο όφελος της κοινωνίας μας.

Εξέχων καλεσμένος στην εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι ο Nicholas Negroponte, ένας από τους πρώτους «ψηφιακούς προφήτες» της εποχής μας, ιδρυτής του MIT Media Lab και του φιλανθρωπικού οργανισμού One Laptop per Child, καθώς και συγγραφέας του εμβληματικού και προφητικού βιβλίου “Being Digital” (1995).

Το Repositioning Greece: Digital Transformation business gala θα λάβει χώρα την Πέμπτη 28 Ιουνίου στο Ecali Club. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Οδυσσέας Ντότσικας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του TDG.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του ThinkDigital Group.

Read 76 times

Related items

 • Iab Mixx Awards 2018: Στην κορυφή του διεθνούς θεσμού βραβείων η Generation Y

  Ένα GOLD award στην κατηγορία Effective Use of Data ήρθε να προστεθεί στο ήδη πλούσιο παλμαρέ της Generation Y – International e-Business Experts μέσα από τη συμμετοχή της στα διεθνούς κύρους IAB MiXX Awards που διοργανώθηκαν για τέταρτη χρονιά με στόχο την ανάδειξη των καλύτερων έργων στο ελληνικό ψηφιακό οικοσύστημα, όπως και των πιο αποτελεσματικών πρακτικών που ενέπνευσαν το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της λαμπερής βραδιάς, την Πέμπτη 12/07 στον θερινό κινηματογράφο Μπομπονιέρα στην Κηφισιά, η Generation Y κατάφερε να αποσπάσει την κορυφαία διάκριση για τις καινοτόμες πρακτικές έρευνας αγοράς που εφάρμοσε στην υλοποίηση της marketing καμπάνιας «Όποιος κι αν είναι ο λόγος» για λογαριασμό του γνωστού ηλεκτρονικού καταστήματος αθλητικών ειδών Delikaris Sport.

  Το συγκεκριμένο βραβείο, αποτελεί μία σημαντική διάκριση που ήρθε να επισφραγίσει την συνεχώς αυξανόμενη εξάπλωση του brand στο χώρο του online εμπορίου αθλητικών ρούχων και υποδημάτων.

  Από την Generation Υ το «παρών» στην τελετή έδωσε η Νανά Ιωακειμίδου – Εμπορική Διευθύντρια της εταιρείας, η οποία συνοδευόταν από τον ίδιο τον κύριο Δελικάρη και τη σύζυγό του.

  «Ως μία εταιρία που στοχεύει στην συνολική επιχειρηματική ανάπτυξη των πελατών μας, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η κορυφαία «χρυσή» διάκριση για την εταιρία μας, ήρθε για το τμήμα Έρευνας Αγοράς, το οποίο αποτελεί ανάποσταστο κομμάτι των υπολοίπων business units της Generation Y και στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες μας , όπως επίσης διακρίνει την εταιρία σε σχέση με τις συνήθεις πρακτικές της υπόλοιπης αγοράς στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ψηφιακού επιχειρείν», τόνισε κατά τη διάρκεια της βραδιάς η κα Ιωακειμίδου.

   

 • Μιλώντας για τον «Κόσμο των Δεδομένων»

  Δεύτερη διοργάνωση του συνεδρίου «Data Driven World» από τους μεταπτυχιακούς αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κρήτης

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο επιστημονικό και επιχειρηματικό Συνέδριο «2nd Data Driven World», που διοργάνωσε από τις 29 Ιουνίου ως την 1 Ιουλίου ο Σύλλογος Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Βασικό πυλώνα των συζητήσεων του φετινού συνεδρίου αποτέλεσαν τα δεδομένα και η συμβολή τους στην επιχειρηματική ανάπτυξη, στον κλάδο του τουρισμού και των μεταφορών, στην ανάπτυξη της καινοτομίας, στην πολιτική και την έρευνα.

  Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, δικαιωμάτων, στρατηγικής, Business Intelligence, βιοηθικής, συλλογής και αξιοποίησης των δεδομένων.

  Στο συνέδριο συμμετείχαν 30 ομιλητές από 25 επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας, από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την Περιφέρεια Κρήτης, τα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς φορείς.

  Τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 διαπιστευμένοι σύνεδροι (ποσοστό 86% όσων είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά), επιχειρηματίες, στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών της Κρήτης, ερευνητές, νέοι επιστήμονες, startuppers, νομικοί, οικονομολόγοι και δημόσιοι λειτουργοί.

  Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, αναφέρθηκαν στη σημασία της διοργάνωσης για την ανάπτυξη της Κρήτης και την προοπτική που αναπτύσσεται μέσα από τη λειτουργία του Συλλόγου.

  Στην εναρκτήρια συνεδρία συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη διοργάνωση, όπως ο Δήμος Ηρακλείου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

  Το συντονισμό της 1ης ημέρας ανέλαβε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων, τονίζοντας πως «το 2nd Workshop Data Driven World, σηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός δυναμικού δικτύου αλληλοτροφοδότησης και συνεργασιών, ανάμεσα σε αποφοίτους υψηλών προσόντων με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη».

  Από τα «Fake News, μύθοι και αλήθειες», στα οποία αναφέρθηκε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Περιεχομένου στη διαΝΕΟσις, ως τα ζητήματα της βιοηθικής γύρω από τα δεδομένα, για τα οποία μίλησε η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Σταυρούλα Τσινόρεμα και από τη θεματική: «Data-Driven Company Leading Practices & Trends» που παρουσίασε η Νιόβη Καλαντζή, Analytics Senior Consultant στην Accenture, ως το «Reinventing the Insurance Business - Big Data & Business Processes» για το οποίο μίλησε ο Διονύσης Πουλής, Business Development Director της Diastasys – Microsoft Gold Partner και το «Using machine learning to achieve operational excellence» στο οποίο αναφέρθηκε ο Rui Miguel Forte, Lead Data Scientist της PricewaterhouseCoopers, οι σύνεδροι παρακολούθησαν, ενημερώθηκαν και συζήτησαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο των δεδομένων.

  Κατά την 1η ημέρα του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν, επίσης, οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, από το Δημήτρη Πλεξουσάκη Αντιπρόεδρο του ΙΤΕ, τα ζητήματα γύρω από τα προσωπικά δεδομένα από τον Κώστα Πανάγο Head of Corporate Security, Risk & Compliance, της Vodafone, τα νομικά ζητήματα του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων από τον Ειρηνικό Πλατή, Νομικό στην ΕΥ (Ernst & Young), τη «Διαχείριση της πληροφορίας στις Τράπεζες» από τη Μαίρη Αλεξάκη, Προϊσταμένη Διαχείρισης Ποιότητας στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τους κβαντικούς υπολογιστές («Δυνατότητες και Προκλήσεις στην Επεξεργασία Δεδομένων στην Κβαντική Εποχή»), από τον καθηγητή Δημήτρη Αγγελάκη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

  Τη στρατηγική με στόχο την ολιστική, μακροχρόνια και σταθερή διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την αγορά παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Μάνθος Λυδάκης, περιγράφοντας το σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα του Συλλόγου.

  Για να υπογραμμίσει ότι «η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων, το κύρος και το υψηλό επίπεδο των ομιλητών της διοργάνωσης, η άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια και τις Επαγγελματικές Ενώσεις, αλλά προπάντων το ενδιαφέρον από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της Κρήτης και της Ελλάδας, μας ανοίγουν το δρόμο, για την καθιέρωση του Data Driven World, ως της κορυφαίας επιστημονικής και επιχειρηματικής συνάντησης της πόλης».

  Το συνέδριο συνεχίστηκε το Σάββατο, με εισηγήσεις και παρουσιάσεις από στελέχη εταιριών, και ολοκληρώθηκε την Κυριακή με σεμινάριο για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), με τη συμμετοχή νομικών και μεγάλων κρητικών εταιριών, υπό τον συντονισμό του Σταύρου Καουκάκη, Software Analyst - ICT Consultant και υπευθύνου προγράμματος του συνεδρίου.

  Τα μέλη του Συλλόγου των Αποφοίτων, σύνεδροι και ομιλητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 3rd Data Driven World, που θα διοργανωθεί το 2019.

   

 • Από το omni-channel και την εμπειρία πελάτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό

  Δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα αιχμής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Πόσο πραγματικά καινούργιο και διαφορετικό είναι το θέμα της διαχείρισης της εμπειρίας πελάτη; Πώς οργανώνω το μίγμα καναλιών, φυσικών, ψηφιακών και υβριδικών; Πώς σχεδιάζω και βελτιστοποιώ την εμπειρία πελάτη μέσα από τα διάφορα σημεία επαφής; Πόσο buzzword είναι ο όρος Digital transformation; Ποιες προκλήσεις θέτει για την επιχείρησή μου; Είναι περισσότερο θέμα ΙΤ, Μάρκετινγκ, Στρατηγικής ή HR; Πώς δρομολογείται ένα project ψηφιακού μετασχηματισμού;

  Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα, είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία φιλοδοξούν να δώσουν απαντήσεις δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για στελέχη του Κέντρου Δια βίου μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία εστιάζουν στο Πολυ-καναλικό Μάρκετινγκ & Εμπειρία Πελάτη και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Αγορών & Επιχειρήσεων.

  Το πρώτο πρόγραμμα είναι μια σε βάθος πρακτική εκπαίδευση 36 ωρών σε ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα των marketing, customer service, channels, sales, retail αλλά και operations και HR managers. Η θεματολογία του ξεκινά από τις επιλογές των στόχων και τα KPIs της εμπειρίας του πελάτη, προχωρά στις μεθοδολογίες χαρτογράφησης (Customer Journey), στα θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης πολλαπλών καναλιών και ολοκληρώνεται με τις προϋποθέσεις επιτυχούς υλοποίησης: τις ανάγκες των ενοποιημένων συστημάτων συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων και τη διαμόρφωση μιας πελατοκεντρικής κουλτούρας.

  Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης (crash course) διάρκειας 15 ωρών και απευθύνεται στα στελέχη που εμπλέκονται σε τέτοια project.

  Στοχεύει στην κατανόηση της έκτασης ενός ψηφιακού μετασχηματισμού, των επιμέρους διαστάσεών του, των απαιτούμενων πόρων και των βημάτων υλοποίησης και εστιάζεται στις πέντε βασικές προκλήσεις του μετασχηματισμού: τη στρατηγική αναθεώρησης του επιχειρηματικού μοντέλου και την καινοτομία, την απαιτούμενη πελατοκεντρικότητα, τα πολλαπλά και νέα κανάλια επαφής με τον πελάτη, τη λήψη αποφάσεων βασισμένη σε δεδομένα (data-driven decision making) και την ενδο-εταιρική διαχείριση της αλλαγής (change management).

  Εισηγητές στο πρόγραμμα είναι τόσο καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς και η εκπαίδευση στηρίζεται συστηματικά σε workshops, case studies, εφαρμογές και παραδείγματα από την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν πιστοποιητικό από το Κέντρο δια βίου μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων είναι ο Σέργιος Δημητριάδης, αναπλ. καθηγητής του ΟΠΑ.

  Και τα δύο προγράμματα ξεκινούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά η υποβολή αιτήσεων έχει αρχίσει και οι θέσεις πληρούνται με σειρά προτεραιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδεύσεις αυτές μπορούν να προσφερθούν και ενδο-εταιρικά, προσαρμοσμένες στις εκπαιδευτικές ανάγκες της επιχείρησης.

  Περισσότερες πληροφορίες στους συνδέσμους https://www.digima.gr/customer-experience/ και https://www.digima.gr/digital-transformation/

 • Όσοι καινοτόμοι προσέλθετε!

  Ξεκινά ο 9ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας από την Εθνική Τράπεζα

  Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη κατάθεσης προτάσεων στον 9o Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, συνεχίζοντας για μια ακόμα χρονιά την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

  Σκοπός του διαγωνισμού αυτού -που θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας πολύ περισσότερο καθώς προσφέρει δυνατότητες προβολής και χρηματοδότησης στις συμμετέχουσες ομάδες- είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει πρωτότυπες ιδέες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πρωτοπόρων συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων ΤΠΕ και γενικότερα στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

  Στους οκτώ προηγούμενους διαγωνισμούς έχουν συμμετάσχει 5.120 άτομα καταθέτοντας συνολικά 3.060 προτάσεις, με μέσο όρο ετήσιας συμμετοχής 400 προτάσεις από 650 συμμετέχοντες.

  Πέρα από τη διαγωνιστική φάση και τη βράβευση των προτάσεων, έμφαση δίνεται από την Εθνική Τράπεζα στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων, οι οποίες έχουν διακριθεί, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος www.nbg.gr/nbgseeds.

  Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπρόσωποι επιλεγμένων προτάσεων παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon, του Facebook και της Microsoft.

  Επίσης, για την οικονομική στήριξη των εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με τον οργανισμό The People’s Trust, δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με τις Amazon, Google, Grant Thornton, Watson, Farley & Williams, Israel Advanced Technology Industries (IATI), Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Census, ΜcKinsey, KEMEΛ, PWC, Higgs, Ίδρυμα Ωνάση και Endeavor Greece.

  Έμφαση δίνεται, τέλος, στην καθοδήγηση (mentoring) των ομάδων και από πεπειραμένα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία, με επαγγελματική εμπειρία άνω των είκοσι ετών και σε διαφορετικούς κλάδους, προτείνουν στοχευμένες λύσεις για τη βελτίωση κάθε καινοτόμου προσπάθειας.

  Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τα βραβεία για τους τέσσερις πρώτους νικητές θα συνοδεύονται με χρηματικά έπαθλα €20.000, €10.000, €6.000 και €4.000, αντίστοιχα.

  Τρεις οι θεματικές ενότητες φέτος

  Οι πρωτότυπες προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του 9ου Διαγωνισμού πρέπει να αφορούν σε μια από τις ακόλουθες τρεις θεματικές ενότητες:

  1. Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα

  2. Περιβάλλον και τεχνολογία3. Πολιτισμός και τεχνολογία

  Αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο κάθε θεματικής ενότητας, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό, περιλαμβάνονται στους Όρους Συμμετοχής που μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο www.nbg.gr/competition.

  Η υποβολή των προτάσεων ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 και θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στις 15:00.

   

 • Ακόμα καλύτερες επιδόσεις για την Ελλάδα που καινοτομεί

  Βελτίωση των επιμέρους δεικτών για την καινοτομία και τις διασυνδέσεις των επιχειρήσεων αποτυπώνεται στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2018

  Διαρκώς βελτιούμενες επιδόσεις εμφανίζει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2018 (European Innovation Scoreboard, EIS) αναφορικά με τον συνθετικό δείκτη καινοτομίας από το 2014 ως σήμερα.

  Αντίστοιχη βελτίωση καταγράφεται και σε επιμέρους διαστάσεις της καινοτομίας και της έρευνας & ανάπτυξης, με τη χώρα να συγκλίνει πλέον προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, σε αρκετές άλλες διαστάσεις έχει πολύ δρόμο ακόμα να καλύψει…

  Το σχετική ανάλυση των στοιχείων του EIS που αφορούν την Ελλάδα πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), με σκοπό να διευκολύνει την κατανόηση των περίπλοκων πρωτογενών συνθετικών πινάκων που μας αφορούν (όπως αυτοί δημοσιεύονται στο αντίστοιχο country report για την Ελλάδα) και την επακόλουθη ενίσχυση του σχετικού δημόσιου διαλόγου.

  Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (ΕIS) του 2018, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τις σχετικές επιδόσεις των κρατών μελών για το έτος 2017, λαμβάνοντας υπόψη 27 διαφορετικούς δείκτες.

  Μέσω της ετήσιας δημοσίευσης του EIS, από το 2000 ως σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα συγκριτικής αποτίμησης των ερευνητικών και καινοτομικών επιδόσεων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών (καθώς και κάποιων τρίτων χωρών), αναδεικνύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις ισχυρές και ασθενείς διαστάσεις του ερευνητικού και καινοτομικού τους συστήματος.

  Επιπλέον, μέσω της δημοσίευσης των ευρημάτων, τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να σταθμίσουν ή/και να ιεραρχήσουν τις περιοχές στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα του 2018, η συνολική ευρωπαϊκή επίδοση στην καινοτομία συνεχίζει να αυξάνεται, με τον ρυθμό αυτής της βελτίωσης να επιταχύνεται ειδικά τα τελευταία έτη, εξέλιξη η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση που χωρίζει την ΕΕ από βασικούς ανταγωνιστές της, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Στο επίπεδο των κρατών-μελών, η Σουηδία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, που εντάσσεται από φέτος στην ομάδα των κορυφαίων χωρών σε καινοτομία.

  Η θέση της Ελλάδας
  Με δεδομένο ότι τα κράτη-μέλη κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες και κατατάσσονται σύμφωνα με έναν συνθετικό δείκτη καινοτομίας (Summary Innovation Index), η Ελλάδα περιλαμβάνεται -όπως και τα προηγούμενα χρόνια, άλλωστε- στην ομάδα των χωρών με "Μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία", με κριτήριο τις επιδόσεις της σ’ ολόκληρο το φάσμα των δεικτών έρευνας, καινοτομίας, ανθρώπινου δυναμικού, δομής της οικονομίας και επιχειρηματικότητας του EIS, καταλαμβάνοντας την 22η θέση στη σχετική λίστα.

  Συνολικά και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο (2010: 100), η Ελλάδα εμφανίζει διαρκώς βελτιούμενη πορεία από το 2014 ως το 2017, με τον συνθετικό δείκτη καινοτομίας να αυξάνεται από τις 62 στις 69 μονάδες βάσης.

  Αναλυτικότερα, οι διαστάσεις του συνθετικού δείκτη καινοτομίας στις οποίες η χώρα παρουσιάζεται ως πιο "δυνατή" είναι τα "ελκυστικά ερευνητικά συστήματα", οι "καινοτόμοι" και οι "διασυνδέσεις".

  Στην περίπτωση των "καινοτόμων", μάλιστα, η χώρα ξεπερνά κατά 17,7 μονάδες βάσης τον ευρωπαϊκό ΜΟ (Ελλάδα: 117,7 - ΕΕ 2017: 100). Στην περίπτωση των "ελκυστικών ερευνητικών συστημάτων" και των "διασυνδέσεων", οι επιδόσεις της χώρας υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ μόνο κατά 10 μονάδες βάσεις (Ελλάδα: 90,0 και 90,2 - ΕΕ 2017: 100).

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δείκτη "πληθυσμός με τριτοβάθμια εκπαίδευση", ο οποίος συνυπολογίζεται στη διάσταση "ανθρώπινοι πόροι", η επίδοση της χώρας, επίσης, ξεπερνά τον ΜΟ της ΕΕ κατά 23 μονάδες βάσης…

  Οι διαστάσεις στις οποίες η χώρα υπολείπεται σημαντικά ως προς τον ΜΟ της ΕΕ είναι η "χρηματοδότηση και υποστήριξη" και τα "περιουσιακά στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας". Εδώ, η χώρα υπολείπεται κατά 61,3 και 64,9 μονάδες βάσης, αντίστοιχα (Ελλάδα: 38,7 και 35,1, με ΕΕ 2017: 100).

  Επίσης, υστέρηση σε σχέση με τον ΜΟ της ΕΕ καταγράφεται στις διαστάσεις "περιβάλλον φιλικό προς την καινοτομία" (40,3), "αντίκτυπος στις πωλήσεις" (45,6) και "επιχειρηματικές επενδύσεις" (54,7).

  Εστιάζοντας στην Καινοτομία

  Η πολύ υψηλή επίδοση της χώρας στη διάσταση της καινοτομίας (διάσταση "καινοτόμοι") αντιστοιχεί σε εξίσου υψηλές επιδόσεις σ’ όλους τους επιμέρους δείκτες που την απαρτίζουν.

  Αναλυτικότερα, στον δείκτη που αφορά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες καινοτομούν σε προϊόντα ή/και διαδικασίες, στον δείκτη που αφορά στις ΜμΕ που καινοτομούν στο μάρκετινγκ ή/και στην οργανωσιακή καινοτομία, καθώς και σε όσες ΜμΕ καινοτομούν εντός της επιχείρησης, οι επιδόσεις υπερβαίνουν τον ΜΟ της ΕΕ κατά 19,5, 21,5 και 12,8 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

  Μάλιστα, στον δείκτη που αφορά στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τρίτους (και ο οποίος συνυπολογίζεται στη διαμόρφωση της διάστασης "διασυνδέσεις"), η επίδοση της χώρας ξεπερνά τον ΜΟ της ΕΕ κατά 35,3 μονάδες βάσης!

  Η μόνη περίπτωση όπου οι εγχώριες καινοτομικές επιδόσεις υστερούν της ΕΕ, είναι οι "πωλήσεις καινοτομιών που είναι νέες ως προς την αγορά ή την επιχείρηση", δείκτης ο οποίος συνυπολογίζεται στη διάσταση "αντίκτυπος στις πωλήσεις". Ωστόσο, η υστέρηση είναι μόνο 6,1 μονάδες βάσης.

  Εκτός από τη σύγκριση με τον ΜΟ της ΕΕ, αξία έχει να καταγραφεί η διαχρονική πορεία των σχετικών καινοτομικών επιδόσεων της χώρας. Ειδικότερα, η σύγκριση πρέπει να αφορά στις σημερινές επιδόσεις ως προς εκείνες που είχαν καταγραφεί κατά τον προηγούμενο κύκλο της πανευρωπαϊκής έρευνας για την Καινοτομία (Community Innovation Survey), έρευνα από την οποία αντλούνται οι σχετικοί δείκτες προκειμένου να ενταχθούν στην έκδοση του EIS.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι σημερινές καινοτομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί και στους έξι επιμέρους δείκτες, συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2014. Ενδεικτικά, η αύξηση στον δείκτη "καινοτόμες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τρίτους" είναι της τάξης των 53 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχα, στο δείκτη "ΜμΕ που καινοτομούν σε προϊόντα ή διαδικασίες" είναι της τάξης των 28 μονάδων βάσης.

  Εστιάζοντας στη χρηματοδότηση της Έρευνας & Ανάπτυξης

  Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων Έρευνας & Ανάπτυξης από τον δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκδοση του EIS.

  Παραθέτοντας τα διαχρονικά στοιχεία (από το 2011 ως σήμερα) και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται συνεχής αύξηση προς την κατεύθυνση της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μία μικρή εξαίρεση στις δαπάνες του δημόσιου τομέα μεταξύ των ετών 2016-2017 σε σύγκριση με τον ΜΟ. της ΕΕ για το έτος 2017.

  Η συμβολή του ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας

  Από το 2012, όταν και ανέλαβε την ευθύνη συλλογής και έκδοσης των εθνικών στατιστικών Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), το ΕΚΤ συμβάλλει στη διαμόρφωση των δεικτών καινοτομίας που παρουσιάζονται στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (EIS).

  Από το ΕΚΤ αποστέλλονται στο EIS τα στοιχεία που αντλούνται από τη διεξαγωγή της έρευνας για την Καινοτομία (Community Innovation Survey), και αφορούν σε έξι δείκτες ("Non R&D innovation expenditures", "SMEs innovating in-house", "Innovative SMEs collaborating with others", "SMEs product /process innovations", "SMEs marketing /organizational innovations" και "Sales of new-to-market/firm innovations"), κι από τη διεξαγωγή της έρευνας για τις δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας και για τα στοιχεία που αφορούν σε δυο δείκτες ("Public R&D Expenditures" και "Business R&D Expenditures").

  Σημειώνεται ότι στην παρούσα ανάλυση δεν παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν στη σχετική θέση της χώρας ως προς τον ΜΟ της ΕΕ για το 2010, δεδομένου ότι τα στοιχεία εκείνης της περιόδου για τη χώρα μας δεν αποτελούν επίσημες μετρήσεις αλλά υπολογισμούς και αναγωγές στη βάση των τελευταίων καταμετρημένων στοιχείων, της περιόδου 2004-2006 για την καινοτομία και του 2005 για την Έρευνα & Ανάπτυξη.

  Τα στατιστικά στοιχεία και οι δείκτες για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα, τα οποία παράγονται και εκδίδονται από το ΕΚΤ, αποστέλλονται σε τακτική βάση στη Eurostat και τον ΟΟΣΑ. Η ανάλυση των στοιχείων και οι σχετικοί δείκτες δημοσιεύονται σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ οι οποίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο http://metrics.ekt.gr.

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύνολο της έρευνας European Innovation Scoreboard 2018 θα βρείτε στον σύνδεσμο http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards_en

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Αρθρογράφοι

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!