Microsoft Summit 2018: εντυπωσιακό συνέδριο… Featured

Posted On Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 11:32 Written by
Rate this item
(0 votes)

Σημαντικοί ομιλητές, ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και παράθυρο στο μέλλον για εκατοντάδες συνέδρους

Έλα, τώρα, πες μου την αλήθεια… Τι θα ζητούσε η καρδιά σου από ένα συνέδριο Ψηφιακής Τεχνολογίας, που γίνεται στην Αθήνα; Ναι, ετήσιο συνέδριο… Ναι, μεγάλης εταιρίας, πολύ γνωστής… Ακούω!

Να ήταν, λέει, παγκόσμιας κλάσης… Να είχε όχι έναν- δυο, αλλά τρεις και τέσσερις σημαντικούς ομιλητές, που θα μου πρόσφεραν άφθονη «τροφή για σκέψη»… Να είχε κόσμο και λαό… α, και να μου έδινε κάποιες «ανάσες» για συζήτηση και δικτύωση μ’ όλους αυτούς! Να μου άνοιγε, βρε παιδί μου, ένα παράθυρο στο μέλλον, να φυσήξει λίγος δροσερός αέρας, να διώξει (έστω πρόσκαιρα!) την ελληνική βαρυθυμία… Να ήταν κάτι σαν γιορτή, σαν πανηγύρι της τεχνολογίας…

Ε, λοιπόν, τα περισσότερα από αυτά, σχεδόν το σύνολο της wish list, υπήρχαν στο 3ο Microsoft Summit, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Μαΐου στην κεντρική αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανθρώπων από τον χώρο της Πληροφορικής και όχι μόνο.

Και, ναι… πλησίασε πολύ τον ορισμό του world class:

Eίχε κόσμο (1500 άτομα, ήταν το νούμερο που κυκλοφόρησε), είχε τέσσερις σημαντικούς κύριους ομιλητές, είχε παλμό, κίνηση, ενδιαφέρον, πολλή τροφή για σκέψη (αλλά και κανονική…), είχε εικόνες από το μέλλον (όπως αυτές που έδειξαν εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, με τη χρήση τεχνολογίας HoloLens σε αίθουσα χειρουργείου) αλλά και ενθουσιασμό ανάμικτο με προβληματισμό (ας όψεται ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης με την ομιλία του), καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση…

Ατέλειωτες δυνατότητες, μεγάλη η ευθύνη

Στο ρόλο της «οικοδέσποινας», η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, περιέγραψε τις δυνατότητες που προσφέρει πιά η τεχνολογία και αναφέρθηκε στο κύριο θέμα της παγκόσμιας συζήτησης, που δεν είναι άλλο από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το ερώτημα που τίθεται πλέον», τόνισε, «δεν είναι τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τι πρέπει να κάνει». Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα, εξήγησε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ώστε να ακολουθήσουμε σαν χώρα εγκαίρως το τρένο των εξελίξεων.

Μάλιστα, αφού κάλεσε τους συνεργάτες της να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες της Microsoft προκειμένου να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις λύσεις που θα οδηγήσουν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τη χώρα στο αύριο, εστιάζοντας στην αξιοπιστία και την ασφάλεια ως βασικές αρχές και δεσμεύσεις της εταιρείας, υπογράμμισε ότι «το μέλλον είτε το σχεδιάζεις, είτε το υφίστασαι.

Στο μέλλον πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο άνθρωπος κι εμείς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σε λευκό χαρτί. Σκεφτείτε τι μπορούμε να καταφέρουμε αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας». Σημείωσε, όμως, ότι «οι δυνατότητες είναι ατελείωτες αλλά και η ευθύνη μεγάλη», προ(σ)καλώντας με αυτό τον τρόπο κάθε παρευρισκόμενο να σκεφτεί τη δική του επόμενη απόφαση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας χώρας

Στον μεγαλύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό σε επίπεδο χώρας ήδη από τα μέσα των ‘90s, αναφέρθηκε ο επί μια δεκαετία (2006-2016) πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, περιγράφοντας πώς η μικρή χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων κατάφερε να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα.

Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves

Ως βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο ανέφερε την πολιτική βούληση, την ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου και την εκπαίδευση, ενώ σημείωσε ότι «η ψηφιακή ταυτότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ψηφιακή κοινωνία και τη διασφάλιση βιώσιμου μέλλοντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εσθονός πολιτικός, που πλέον διδάσκει στην Καλιφόρνια, δήλωσε -απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου και συντονίστριας του συνεδρίου, Σίας Κοσιώνη- ότι ζώντας στην Αμερική, ένιωσε σαν να επιστρέφει πίσω, στη δεκαετία του ’60….

Ζωντανό παράδειγμα ανατροπής

Εντελώς διαφορετικός από τον ήρεμο Εσθονό, ο Microsoft Distinguished Engineer & Visionary, αρχιτέκτονας της διαδικτυακής πλατφόρμας Bing και συγγραφέας, James Whittaker, έβαλε εξαρχής τη σφραγίδα του στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας με πολύ παραστατικό τρόπο τη δύναμη της τεχνολογίας μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας.

Ο αεικίνητος James Whittaker, με το πλήρες νοήματος T-shirt του

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «η σημερινή γενιά είναι η πρώτη που κατάφερε να αναπτύξει μηχανές πιο έξυπνες από εμάς τους ίδιους» για να προσθέσει ως χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής μας τη δυνατότητα πολλών «να είναι μέλη των ομάδων που σχεδιάζουν εκείνες τις μηχανές, οι οποίες θα τους αντικαταστήσουν…»

Ο χαρισματικός ομιλητής, που έφθασε στην Αθήνα κατευθείαν από τα κεντρικά της Microsoft, στο Seattle, αναφέρθηκε στην εποχή μας και τις προκλήσεις του μέλλοντος σημειώνοντας ότι «σήμερα ζούμε στην εποχή με τις πιο ραγδαίες αλλαγές. Όταν κοιτάμε το μέλλον, χρειάζεται να καταλάβουμε ότι όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τις δουλειές μας διαφορετικά.

Τα δεδομένα είναι το κλειδί της νέας εποχής και κρύβουν τις απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα. Κάθε διάσταση της ζωής μας που θα σχετίζεται με δεδομένα, λοιπόν, θα γίνεται αυτομάτως πιο έξυπνη».

HoloLens στο χειρουργείο

Εξ ίσου ανατρεπτικός, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο και τομέα ήταν ο επόμενος ομιλητής, ο Consultant Musculoskeletal Radiologist στο Imperial College Healthcare NHS Trust, Dimitri Amiras, που άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον με την ομιλία του.

Ο ελληνικής καταγωγής ακτινολόγος ηγήθηκε της ομάδας Βρετανών ερευνητών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια συσκευών μεικτής πραγματικότητας HoloLens της Microsoft, και εντυπωσίασε τόσο με το όραμά του, όσο και τις δυνατότητες της τεχνολογίας στον κλάδο της υγείας, καθώς έδειξε πλάνα από βίντεο HoloLens, ώστε οι σύνεδροι να καταλάβουν καλύτερα το ρόλο της στην ιατρική.

Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να τονίσει πως «η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας και ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της υγείας».

Ο κόσμος μέσα από αλγορίθμους

Τελευταία (και πιο δυνατή) ήταν η ομιλία του καταξιωμένου Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας ομιλητής δήλωσε ότι βρισκόμαστε ακόμα στη «Μεσοζωική» περίοδο των ΤΠΕ, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος σήμερα «αντιλαμβάνεται όλο τον κόσμο μέσα από αλγορίθμους» και υπογράμμισε ότι «αυτοί είναι ο πιο γόνιμος τρόπος για να προσεγγίζεις τον κόσμο γύρω σου».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που ο ίδιος εντοπίζει στη νέα εποχή τεχνητής νοημοσύνης, δηλώνοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Σίγουρα η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αναγνώριση ήχου και εικόνας, αλλά είναι ακόμα μέτρια στην αναγνώριση κειμένου κι έχει απογοητευτικές επιδόσεις στον προγραμματισμό κίνησης και τη μεταφορά γνώσης.

Από την άλλη αν φοβόμαστε τις μηχανές, τότε ο διάλογος δεν θα είναι γόνιμος». Τέλος, αναφέρθηκε και στον δικό μας ρόλο, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέρος του παγκόσμιου γίγνεσθαι, πρέπει όμως να σκεφτόμαστε και τοπικά, αξιοποιώντας τα καλά που έχει η χώρα μας.

Η «καταληκτική» selfie: Πέγκυ Αντωνάκου και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, με φόντο όλους τους συνέδρους.

Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσλειτουργίες και να προτείνουμε ψηφιακές λύσεις προς το κοινωνικό όφελος». Για να σημειώσει, κλείνοντας (και πριν βγάλει μια selfie επί σκηνής με την κ. Αντωνάκου και φόντο το κοινό…) ότι «πρέπει να αυξηθεί ο τεχνολογικός αλφαβητισμός. Όλοι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι στο ψηφιακό μέλλον που έρχεται».

Παρουσιάσεις και βραβεία

Τις δραστηριότητες, τις λύσεις και τις προτάσεις τους επέδειξαν στη διάρκεια του Summit ελληνικές εταιρείες που κάνουν πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό (Affidea, Dell, Logicom), αξιοποιώντας λύσεις της Microsoft.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του συνεδρίου, μάλιστα, η Microsoft Hellas βράβευσε τους πέντε συνεργάτες της, που ξεχώρισαν φέτος. Συγκεκριμένα, η εταιρία Pollfish βραβεύτηκε στην κατηγορία Data & Artificial Intelligence: The art of possible, ως η εταιρία που πρωτοπόρησε, δημιουργώντας λύσεις DATA & AI, με τη βοήθεια του Microsoft Cloud.

Με το βραβείο Embracing the Microsoft Modern Workplace, βραβεύτηκε η εταιρία Kinetix IT Solutions από τη Μάλτα, που προώθησε τον σύγχρονο χώρο εργασίας, συνδυάζοντας έξυπνες συσκευές, μοντέρνες εφαρμογές και Cloud υπηρεσίες.

Με το βραβείο Unique Customer experiences with Microsoft Modern Business Applications, βραβεύτηκε η κυπριακή DOT.CY, η οποία ανέπτυξε και προώθησε υψηλής ποιότητας λύσεις, συμβάλλοντας στην ταχεία αναδιαμόρφωση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πελατών της.

Η InTTrust S.A. τιμήθηκε με το βραβείο Empower Business with Microsoft Cloud, ως η εταιρία – συνεργάτης που συνέβαλε στον ψηφιακό μετασχηματισμό άλλων επιχειρήσεων.

Τέλος, το βραβείο Microsoft Cloud Solution Provider έλαβε η Logicom Public Ltd που επέδειξε την ταχύτερη ανάπτυξη, πωλώντας λύσεις Cloud εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Read 671 times

Related items

 • Η SAS ανακοίνωσε επενδύσεις $1 δισ. σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης

  Η SAS, εταιρεία που ηγείται του μέλλοντος των analytics ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης τα επόμενα τρία χρόνια, μέσα από αναβαθμίσεις λογισμικών, εκπαίδευση και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η επένδυση αυτή ενισχύει την ήδη ισχυρή βάση που έχει χτίσει η SAS στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα analytics, machine learning, deep learing, επεξεργασία φυσικής γλώσσας και ρομποτική όραση.

  Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της εταιρείας θα προετοιμάσουν τους επικεφαλής επιχειρήσεων και τους επιστήμονες των δεδομένων για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέροντάς τους την τεχνολογία, τις δεξιότητες και την υποστήριξη που χρειάζονται για να μεταμορφώσουν το μέλλον των οργανισμών τους.

  "Στη SAS, παραμένουμε αφοσιωμένοι στους πελάτες μας και την επιτυχία τους, και αυτή η νέα επένδυση αποτελεί ακόμα μια απόδειξη αυτής της δέσμευσης", δήλωσε ο CEO της SAS, Jim Goodnight. "Με τις καινοτόμες δυνατότητές που προφέρουμε στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να αποφύγουν επιζήμιες απάτες, να καταπολεμήσουν θανατηφόρες ασθένειες, να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τον κίνδυνο, να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πελάτες και πολίτες και πολλά άλλα."

  Η επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες: Στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D), όπου η SAS συνεχίζει να ενισχύει τις παγκόσμιες προσπάθειές της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στις εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στις ανάγκες των χρηστών να κατανοήσουν καλύτερα και να επωφεληθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

   

  Καινοτομία R&D

  Η SAS επενδύει σε καινοτομίες Έρευνας και Ανάπτυξης σε όλους τους βασικούς τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των χρηστών με διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων να επωφελούνται από την εν λόγω τεχνολογία - από ειδήμονες μέχρι μηχανικούς και επιστήμονες δεδομένων. Η SAS ενσωματώνει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πλατφόρμα της, αλλά και στις λύσεις για τη διαχείριση δεδομένων, τo customer inteligence, το fraud & security intelligence και τη διαχείριση κινδύνων, καθώς και εφαρμογές για βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων και υπηρεσιών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις, συστήματα περίθαλψης, κατασκευαστικές εταιρείες και λιανεμπόριο.

  Η SAS συνεχίζει να συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες και κορυφαίους προμηθευτές τεχνολογίας όπως οι Accenture, Cisco, Deloitte, Intel και NVIDIA, προσφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις και πρακτικές του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και του machine learning στους πελάτες της εταιρίας και εξασφαλζοντας ότι οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης της SAS λειτουργούν άριστα στο cloud και hardware περιβάλλον τους.

  Η SciSports, μία καινοτόμος Ολλανδική startup εταιρία ανάλυσης αθλητικών δεδομένων, εφαρμόζει την ρομποτική όραση της SAS στη ροή δεδομένων των αγώνων soccer ή ποδοσφαίρου. Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης της SAS που λειτουργεί με κάρτες γραφικών της NVIDIA παρέχει πληροφορίες για τον αγώνα στους προπονητές και τους επικεφαλής των ομάδων. Καταγράφοντας και αναλύοντας αυτά και άλλα δεδομένα, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούν να βελτιώνουν πολλές πτυχές του "όμορφου παιχνιδιού", συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής του παιχνιδιού, της επιλογής των κατάλληλων παικτών και της οπαδικής εμπειρίας. 

  "Ο λόγος για τον οποίο η SAS βρίσκεται στην κορυφή της λίστας εταιρειών που προσφέρουν προηγμένα analytics τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ότι οι λύσεις της στηρίζονται στα θεμέλια του machine learning και της βαθιάς γνώσης των analytics. Αυτά αποτελούν μέρος του DNA της SAS», δήλωσε ο Dave Schubmehl, Διευθυντής Έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην IDC. «Ο συνδυασμός της γνώσης και της τεχνολογίας της SAS με τη συνεχή της προσπάθεια για καινοτομία στον τομέα της ρομποτικής όρασης, το NLP και το Deep Learning θα εξασφαλίσει την περαιτέρω εξάπλωση των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλές βιομηχανίες. Επιπλέον, θα βοηθήσει τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την Τεχνητή Νοημοσύνη - είτε βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα analytics είτε είναι πιο ώριμες στον τομέα αυτό".

   

  Πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των πελατών

  Οι δράσεις για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των πελατών, όπως το νέο πρόγραμμα AI Accelerator, θα επικεντρωθούν στην στήριξη οργανισμών και επαγγελματιών όλων των βαθμίδων για την κατανόηση των συστημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η SAS θα προσφέρει:

  • Εξατομικευμένα μαθήματα που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα περιλαμβάνουν προγράμματα e-learning, όπως το SAS Academy for Data Science και προσωπικά σεμινάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις βέλτιστες πρακτικές και πολλά άλλα.
  • Προγράμματα πιστοποίησης που δίνουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του τομέα των αναλύσεων και στους επιστήμονες των δεδομένων να λάβουν την έγκριτη πιστοποίηση SAS Certified Professional in AI and Machine Learning. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση καθιστά τους επαγγελματίες του κλάδου ακόμα πιο περιζήτητους στις εταιρίες που αναζητούν ταλέντα στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Το SAS Analytics Center of Excellence, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, του machine learning, του NLP, της ρομποτικής όρασης, του optimization, της προσομοίωσης και των επιστημονικών δεδομένων. Αυτοί οι ειδικοί της SAS είναι αφιερωμένοι στο να υποστηρίζουν την υλοποίηση προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης για πελάτες, είτε αφορούν εδραιωμένα είτε νέα και πρωτοποριακά προγράμματα.

   

  Οι πόροι και το ταλέντο αποτελούν επίσης μέρος της επένδυσης. Η SAS θα ενισχύσει την εξειδίκευσή της στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω πρόσθετων πόρων στον τομέα των Επαγγελματικών Υπηρεσιών, τα Κέντρα Αριστείας, την Εκπαίδευση και την Έρευνα και Ανάπτυξη.

   

  Τεχνητή Νοημοσύνη και Analytics στην πράξη

  Αποτελώντας την πιο πρόσφατη προσθήκη στο πρόγραμμα “smart campus” της SAS, τα νέα κεντρικά γραφεία της SAS, ένας πύργος 420.000 τετραγωνικών που φιλοξενεί το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εκπαίδευσης, αξιοποιεί τις τελευταίες καινοτομίες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και του machine learning για να συνδέσει την απόδοση με τα επιχειρησιακά αποτελέσματα. Το νέο κτίριο διαθέτει χιλιάδες αισθητήρες τεχνολογίας IoT, ενσωματωμένοι σε ψύκτες, λέβητες και συστήματα αέρα, που καταγράφουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Μέσα από νευρωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα SAS Event Stream Processing, η εταιρεία θα παρακολουθεί την απόδοση των αισθητήρων και των συστημάτων σε πραγματικό χρόνο, για να βελτιώνει την προληπτική συντήρηση (εντοπίζοντας προβλήματα εξοπλισμού πριν γίνουν σημαντικά) και να βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας και νερού. Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της SAS για βιωσιμότητα, σχεδόν το μισό της ισχύος του νέου κτιρίου παρέχεται από το παρακείμενο σύστημα ηλιακής ενέργειας SAS Solar Farm.

   

  Μεταξύ των πολλών πελατών της SAS που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και το machine learning είναι:

  • Η Connexions Loyalty - συνεργάζεται με κορυφαία brands σε προγράμματα πιστότητας που εξυπηρετούν περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η εταιρία βασίζεται σε μια μηχανή εξατομίκευσης που λειτουργεί με την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης της SAS για την καλύτερη προώθηση και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών.
  • Η Daiwa Securities - δημιούργησε ένα σύστημα συστάσεων που αξιοποιεί την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης της SAS για τους αντιπροσώπους πωλήσεών της. Το σύστημα αναλύει και προβλέπει αλλαγές για κάθε πελάτη, προτείνει το καταλληλότερο προϊόν ή τα κατάλληλα follow up μηνύματα για να προσελκύσει τους πελάτες και να μειώσει τα ποσοστά ακύρωσης.
  • Η Volvo και η Mack Trucks - χρησιμοποιούν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης της SAS για να αναλύσουν τα δεδομένα IoT που ρέουν από μεγάλες εξέδρες και στη συνέχεια να προσφέρουν προληπτικές πληροφορίες συντήρησης που βοηθούν το στόλο να συνεχίσει τις μεταφορές
 • SAS Analytics Roadshow 2019: Τα Analytics και η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα

  Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος το SAS Analytics Roadshow 2019, με θέμα "Building a smarter organization with Analytics & AI", που έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Hilton.


  Η εκδήλωση της SAS, που έχει γίνει πλέον θεσμός στην αγορά και πραγματοποιείται κάθε χρόνο,  ασχολήθηκε φέτος με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI), ζήτημα το οποίο έχει γίνει mainstream και τροφοδοτεί όλο και περισσότερες πτυχές των επιχειρήσεων και της καθημερινής ζωής.


  Οι συμμετέχοντες στο SAS Analytics Roadshow είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς να ενεργοποιούν τους ειδικούς στο Business IT προς όφελος των επιχειρήσεών τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα συνεργάζονται ενεργά για την μετατροπή τους σε πληροφόρηση η οποία έπειτα μεταφράζεται σε αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις και επιχειρηματική αξία, διατηρώντας τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην επιλογή και τον έλεγχο.


  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ομιλητές από κορυφαίες εταιρείες της διεθνούς & ελληνικής αγοράς, όπως οι Φώτης Καρώνης, Executive Advisor 5G British Telecom, Νίκος Χριστοδούλου, Consulting Lead Partne- Deloitte, Ξενοφών Λιαπάκης, Γενικός Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Πληροφορικής της INTERAMERICAN και Πρόεδρος της Ο.Ε. του Hellenic CIO Forum, Ζηνα Μαυροειδή, Managing Director-Efresh, Θάνος Μαρκούσης, VP Workable και πολλοί άλλοι.


  Ιδιαίτερη εντύπωση και ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η συμμετοχή του Anders Indset, Business Philosopher παγκοσμίου φήμης, ως βασικού ομιλητή, ο οποίος μίλησε σχετικά με το ρόλο του ηγέτη στην σύγχρονη ψηφιακή οικονομία. Ο Anders Indset τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης για την οικονομία και ότι οι επιχειρήσεις και οι επικεφαλής τους θα πρέπει να στραφούν προς το χτίσιμο κυκλικών οικονομιών, οι οποίες προσφέρουν συνολικά οφέλη για τις κοινωνίες αλλά και εξασφαλίζουν βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις, η οποία με τη σειρά της θα τους επιτρέψει να επικρατήσουν και να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα. Σχολίασε επίσης ότι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί πρέπει να βρουν νέους τρόπους κεφαλαιοποίησης των προϊόντων τους και εξασφάλισης εσόδων, οι οποίοι κοιτούν στο απώτερο μέλλον και όχι μόνο στην βραχυπρόθεσμη πορεία και ανάπτυξη μιας επιχείρησης.  

   
  Με τις προσδοκίες από την AI να είναι τεράστιες, προκύπτει το ερώτημα της εφαρμογής της data-driven καινοτομίας στην καθημερινότητα, για την επίλυση πραγματικών επιχειρηματικών προκλήσεων και προβλημάτων. Κατ’ουσίαν ποια είναι τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να βγάλουμε την AI έξω από τα ερευνητικά εργαστήρια και να την ενσωματώσουμε στις επιχειρηματικές λειτουργίες ώστε να οδηγηθούμε στα επιθυμητά αποτελέσματα;


  Η πρόκληση εντοπίζεται στις σύνθετες πληροφοριακές υποδομές, στις αποθήκες δεδομένων των τμημάτων, καθώς και στην ικανότητα ανάπτυξης των Analytics όπου χρειάζεται. Μια πλατφόρμα Analytics υποστηρίζει και επιταχύνει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των Analytics, από τα Δεδομένα στην Ανακάλυψη και την ευρεία εφαρμογή. Για να υπάρξει επιτυχία στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οργανισμοί πρέπει να είναι σε θέση να ενορχηστρώσουν και να ελέγχουν αποτελεσματικά το οικοσύστημα των Analytics μέσω ολόκληρου του κύκλου ζωής τους.


  Ο κ. Νίκος Πέππας, Regional Director Greece & Eastern Europe της SAS δήλωσε σχετικά: "Πλέον η Ελληνική αγορά είναι αρκετά ώριμη στην χρήση των analytics και πολύ πιο ώριμη από το παρελθόν όσον αφορά στην αντίληψη που έχει για την αξία αξιοποίησης του Artificial Intlligence, Machine learning και advantage analytics. Ήδη υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που υιοθέτησαν AI λύσεις και αναμένεται ο αριθμός αυτών των εταιρειών να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

  Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες εταιρείες ωστόσο σχετίζεται με το πώς να εντάξουν την ΑΙ/Machine Learning στην παραγωγική τους διαδικασία της λήψης αποφάσεων του οργανισμού. Εδώ έρχεται η SAS αφενός με το knowledge pool που έχει αλληλοεπιδρώντας με πολλές εταιρείες διαφόρων μεγεθών και κλάδων ανά τον κόσμο να βοηθήσει εταιρείες να τρέξουν συγκεκριμένες analytics πρωτοβουλίες προκειμένου να προσδώσουν σημαντική αξία στον οργανισμό τους, αφετέρου να οργανώσει και να «ενορχηστρώσει» και να ενοποιήσει τις analytics πρωτοβουλίες του οργανισμού αξιοποιώντας την κορυφαία Analytics Platform “Viya” ανεξαρτήτως υποδομής (on premise ή cloud) και analytics τεχνολογιών (sas ή open source)."

 • Google Stadia: Το Netflix των video games;

  Η Google ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά του game streaming, μέσω της νέας της υπηρεσίας Stadia. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέσα στη χρονιά, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

  Στόχος της εταιρείας είναι να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να παίξει οποιοδήποτε παιχνίδι σε οποιαδήποτε συσκευή, αρκεί, βέβαια, να είναι online. H Stadia θα μπορεί να στριμάρει games σε ανάλυση 4K στα 60FPS και εικόνα HDR, ενώ στο μέλλον θα μπορεί να στριμάρει ανάλυση έως και 8K.

  Η νέα υπηρεσία θα δώσει νέες δυνατότητες και στους developers, αφού θα μπορούν να πωλούν τα games τους με νέες μεθόδους, όπως μέσα από streams στο YouTube και το Twitch. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Google, κάποιος θα μπορεί πατώντας απλά ένα κουμπί "Play" στο τέλος ενός trailer που θα παρακολουθήσει στο YouTube, να φορτώσει στον Chrome το παιχνίδι και να παίξει, μέσα σε μόλις 5 δευτερόλεπτα.

  Επιπλέον, η Stadia διαθέτει δύο επιπλέον σημαντικά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Το "Crowd Play" επιτρέπει σε όποιον παρακολουθεί ένα live stream στο YouTube να μπει και να συμμετέχει στο παιχνίδι. Το "State Share", επιτρέπει σε έναν παίκτη να στέλνει σε φίλους links από συγκεκριμένα σημεία ενός game, ώστε οι φίλοι να μπορούν να συνεχίσουν τη δράση από αυτά τα σημεία, παίζοντας στον Chrome.

  Η Google προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για το λανσάρισμα της υπηρεσίας, αφού είχε προσλάβει αρκετούς εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου, από τη Sony, τη Microsoft και από εταιρείες δημιουργίας video games, αφού θα αναπτύξει και δικούς της τίτλους. Επίσης, έχουν συναφθεί ήδη συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες του χώρου, όπως τις δημιουργούς των μηχανών παιχνιδιών Unreal και Unity, καθώς και game studios όπως το id Software.

  Όσον αφορά στις δυνατότητες streaming, η Google έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι πολλών ανταγωνιστών, αφού διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο με περισσότερους από 7.500 κόμβους παγκοσμίως.

 • Ο ΣΕΠΕ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης

  Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στο πλαίσιο των στόχων για αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, που έχουν τεθεί προς επίτευξη από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, υλοποιεί την Πράξη με τίτλο “Κατάρτιση και Πιστοποίηση Εργαζομένων σε Ειδικότητες του Κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών”, στο πλαίσιο του ΕΠ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”, στον Άξονα Προτεραιότητας 02 “Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις”.

  Η Πράξη στοχεύει στην υλοποίηση Προγραμμάτων Θεωρητικής Κατάρτισης σε επιλεγμένες ειδικότητες και την Πιστοποίηση των αποκτηθέντων δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και απόκτηση γνώσεων σε 1.250 εργαζόμενους ανεξαρτήτως κλάδου και επιχείρησης που απασχολούνται.

  Η Πράξη υλοποιείται και στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας:

  • Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ήπειρος
  • Ιόνια Νησιά
  • Θεσσαλία
  • Στερεά Ελλάδα
  • Αττική
  • Δυτική Ελλάδα
  • Πελοπόννησος
  • Νότιο Αιγαίο
  • Βόρειο Αιγαίο
  • Κρήτη

   

  Οι επιλεγμένες ειδικότητες αφορούν τον κλάδο “Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών - ΤΠΕ”, ο οποίος αποτελεί έναν από τους 9 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της χώρας. Η υλοποίηση της προτεινόμενης Πράξης περιλαμβάνει:

  1. Πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης διάρκειας 70 ωρών (αναλόγως του επιλεγέντος προγράμματος κατάρτισης)
  2. Πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

   

  Θα υλοποιηθούν προγράμματα, με τα παρακάτω αντικείμενα κατάρτισης:

  • Ειδικός Σχεδιασμού Ιστοσελίδων & Εφαρμογών Κινητών Συσκευών (Web & Mobile apps Specialist)
  • Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού (Software Specialist)
  • Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων (Database Developer)
  • Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων (Computer & Network Technician)
  • Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής (IT Security Specialist)

   

  Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

   

 • Σημαντικές αλλαγές στον αλγόριθμο αναζήτησης της Google

  H Google, σε μία κίνηση που πραγματοποιεί σπάνια, επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως προχώρησε σε αλλαγές όσον αφορά στον αλγόριθμο αναζήτησης που χρησιμοποιεί στη μηχανή αναζήτησής της για την κατάταξη των websites. Επίσης, επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή της ότι δεν υπάρχει καμία λύση για να βελτιωθεί η κατάταξη κάποιου ιστότοπου που επηρεάστηκε αρνητικά από αυτές τις αλλαγές. Η εφαρμογή των αλλαγών ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου.

  Η Google κάνει αρκετές ενημερώσεις που επηρεάζουν τη βασική κατάταξη στη μηχανή αναζήτησης μέσα στη χρονιά, ενώ επιβεβαιώνει ελάχιστες από αυτές στη διάρκεια του έτους. Για αντίστοιχες ενημερώσεις ευρείας κλίμακας, η εταιρεία έχει αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι συγκεκριμένο για να "διορθωθούν" οι βαθμολογίες και η κατάταξη ενός website.

  Η προηγούμενη συμβουλή της εταιρείας σε ανάλογη περίπτωση, ήταν ότι… "δεν υπάρχει λύση" για όσες σελίδες μπορεί να λειτουργούν λιγότερο καλά, εκτός από το να παραμείνουν επικεντρωμένες στην οικοδόμηση εξαιρετικού περιεχομένου. Είναι η μόνη "εγγυημένη" λύση, ώστε με την πάροδο του χρόνου το περιεχόμενο να μπορέσει να βελτιώσει την κατάταξη ενός website, σε σχέση με ανταγωνιστικά.

  Από τη Google σημείωσαν χαρακτηριστικά: "Αν οι βαθμολογίες σας άλλαξαν πρόσφατα, αυτό ίσως σχετίζεται με την ευρεία ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε και όχι απαραίτητα με την τεχνική αλλαγή που κάνατε στον ιστότοπό σας."

  Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς ακόμη και είναι αδύνατο να διαπιστώσει κανείς τί ακριβώς άλλαξε και ποιοί τύποι ιστοτόπων επηρεάστηκαν περισσότερο.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!