Ψηφιακή Ημέρα 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Posted On Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 09:14 Written by
Rate this item
(0 votes)

Οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται να κάνουν περισσότερα από κοινού στον ψηφιακό τομέα

H σημερινή (δεύτερη, κατά σειρά, ετήσια εκδήλωση) Ψηφιακή Ημέρα 2018 αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία (γι’ αυτό καθιερώθηκε, άλλωστε) αφενός για να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ως προς τους κοινούς στόχους στο εγγύς μέλλον, αφετέρου για να δοθεί στη δημοσιότητα ένας απολογισμός από πλευράς Επιτροπής, σ’ αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα, τουλάχιστον για το δωδεκάμηνο που πέρασε – απολογισμός που, ουσιαστικά, δίνει και το στίγμα του πού βρισκόμαστε σήμερα…

Έτσι, σήμερα στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή θα φέρει -σύμφωνα με τις δικές της ανακοινώσεις- σε επαφή υπουργούς και εκπροσώπους των χωρών-μελών της ΕΕ, της βιομηχανίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να ενθαρρύνει τη συνεργασία τους στους «καυτούς» τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του blockchain, της ηλεκτρονικής υγείας και της καινοτομίας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους με τους οποίους οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης και στο γεγονός ότι η οικοδόμηση ισχυρής ψηφιακής ενιαίας αγοράς με αύξηση των επενδύσεων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, είναι ζωτικής σημασίας.

Μετά την περσινή Ψηφιακή Ημέρα στη Ρώμη, η οποία έδωσε το έναυσμα για επιτυχή συνεργασία σε τομείς όπως η πληροφορική υψηλών επιδόσεων (βλέπε high rerformance computing), η συνδεδεμένη κινητικότητα (βλέπε, connected mobility) και η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας (βλέπε, digital transformation), η Επιτροπή επαναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για να ενθαρρύνει τη συνεργασία στις νέες εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας.

Στη διάρκεια του περασμένου χρόνου (ΣΣ. ο απολογισμός που λέγαμε) έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής (βλέπε, roaming) και η φορητότητα του διαδικτυακού περιεχομένου αποτελούν πλέον μέρος της ζωής των Ευρωπαίων.

Τον Μάιο του 2018 θα γίνουν πραγματικότητα οι αυστηρότεροι κανόνες (στις 25, κάνει πρεμιέρα το GDPR, όπου έχουμε πει πολλές φορές από εδώ) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ θα εφαρμοστούν και οι πρώτοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.

Πολλές προτάσεις, όμως, μένουν ακόμη να συμφωνηθούν. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει και, με βάση την ενιαία ψηφιακή αγορά, να αυξήσει τις επενδύσεις και να προωθήσει τη συνεργασία σε μια σειρά βασικών τομέων, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία blockchain, η ηλεκτρονική υγεία και η καινοτομία.

Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην πράξη. Μπορούν πλέον να διασχίζουν τα σύνορα απολαμβάνοντας τις αγαπημένες τους υπηρεσίες μετάδοσης βίντεο και μουσικής σε συνεχή ροή και χωρίς τέλη περιαγωγής.

Σύντομα, ο γεωγραφικός αποκλεισμός κατά τις αγορές μέσω διαδικτύου θα αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Από τις 25 Μαΐου, τα προσωπικά μας δεδομένα θα προστατεύονται καλύτερα. Η φετινή Ψηφιακή Ημέρα είναι η ιδανική στιγμή να αναγνωρίσουμε όσα έχουμε πετύχει, αλλά και να ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν γρήγορα με τις νομοθετικές προτάσεις που παραμένουν υπό εξέταση.

Πρέπει να προετοιμάσουμε μαζί το ψηφιακό μας μέλλον πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ενώνοντας τις δυνάμεις και τους πόρους μας για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain».

Από την πλευρά της, η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας, δήλωσε ότι «η ψηφιοποίηση μεταμορφώνει την κοινωνία μας και μπορούμε να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη της, μόνο μέσω μιας στενής και γόνιμης συνεργασίας.

Για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων χρειάζεται συντονισμένη δέσμευση και επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Αναμένω η Ψηφιακή Ημέρα 2018 να οδηγήσει την ψηφιακή συνεργασία στην Ευρώπη σε νέο επίπεδο, όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και την ηλεκτρονική υγεία, και παροτρύνω όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή στην ψηφιακή εποχή.»

Δράσεις σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

• Συνένωση των δυνάμεων για την τεχνητή νοημοσύνη (AI): Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία μας, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες μεταφορές και πιο ανταγωνιστική βιομηχανία.

Όμως, για να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, για τη χρήση των υψηλότερων προτύπων προστασίας των δεδομένων. Η Επιτροπή θα εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη τις προσεχείς εβδομάδες.

• Δημιουργία ευρωπαϊκής συνεργασίας για την τεχνολογία blockchain: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε πρόσφατα το παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain τον Φεβρουάριο του 2018 και θα επενδύσει περίπου 300 εκατ. € σε έργα που στηρίζουν τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, τα κράτη-μέλη στηρίζουν πολύ ενεργά τα οικοσυστήματα blockchain, ξεκινώντας δοκιμές και ανακοινώνοντας δράσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων (Δείτε εδώ και εδώ, για περισσότερες πληροφορίες, τα δημοσιεύματα σχετικά με το Blockchain Center, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.)

Για να αξιοποιηθούν οι πολυάριθμες δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain και να αποφευχθεί μια κατακερματισμένη προσέγγιση, η Επιτροπή θα θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας σ’ αυτόν τον τομέα, προκειμένου να προωθήσει διαλειτουργικές υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν τις αξιόπιστες ψηφιακές υπηρεσίες.

• Ανταλλαγή δεδομένων για την εξατομίκευση της υγειονομικής περίθαλψης: Οι ανάγκες των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των καινοτομιών στην υγειονομική περίθαλψη που βασίζεται στα δεδομένα και θα πρέπει να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εξατομικευμένη θεραπεία τους.

Η δήλωση για την ηλεκτρονική υγεία στοχεύει στη διασύνδεση της πρόσβασης σε υφιστάμενες και μελλοντικές βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμβάλει στην πρόοδο της έρευνας στον τομέα των σπάνιων ασθενειών, του καρκίνου, της φαρμακογονιδιωματικής, της πρόληψης των ασθενειών, των εγκεφαλικών και άλλων παθήσεων.

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η έλλειψη διαλειτουργικότητας και ο κατακερματισμός των πρωτοβουλιών στην ΕΕ και παράλληλα θα εξασφαλίσει υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η συνεργασία αυτή θα διατηρήσει, επίσης, την ΕΕ στην πρώτη γραμμή της εξατομικευμένης ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο, με την προώθηση του επιστημονικού έργου και της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών.

• Ενθάρρυνση της καινοτομίας με τη βοήθεια ενός νέου διαδικτυακού εργαλείου: Το εργαλείο «Innovation Radar» (ραντάρ καινοτομίας) μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθουν σε επαφή οι καινοτόμοι φορείς με εκείνους που μπορούν να τους βοηθήσουν, ώστε οι καινοτομίες τους να φτάσουν στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας 2018, η Επιτροπή ενθαρρύνει τη συνεργασία για τη στήριξη των πρωτοποριακών καινοτομιών στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει, επίσης, ως στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω το ηλεκτρονικό εργαλείο και να εμπλουτιστεί με κορυφαία εθνικά έργα καινοτομίας.

• Διάδρομοι διασυνοριακών δοκιμών 5G για τη στήριξη της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας: Μια πρώτη σειρά διαδρόμων δοκιμών μεγάλης κλίμακας ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Σήμερα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας για την έναρξη της συνεργασίας τους.

Η περυσινή «εσοδεία»

Στη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας 2017 δόθηκε έμφαση σε πέντε πρωτοβουλίες:

• Ορισμένοι υπουργοί υπέγραψαν δήλωση για την καθιέρωση της Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα στον τομέα της πληροφορικής υψηλών επιδόσεων, γεγονός που οδήγησε σε επιτάχυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των υπερυπολογιστών με την κοινή επιχείρηση EuroHPC, τον Ιανουάριο του 2018.

• Εικοσιεννέα ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη θέσπιση, από κοινού με την Επιτροπή, νομικού πλαισίου για διασυνοριακές δοκιμές συνδεδεμένης οδήγησης, γεγονός το οποίο οδήγησε στην ανακοίνωση αρκετών διαδρόμων δοκιμών μεγάλης κλίμακας, τον Σεπτέμβριο του 2017.

• Η Επιτροπή δρομολόγησε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας προκειμένου να συνδέσει τις εθνικές πρωτοβουλίες.

Η πλατφόρμα αυτή βοήθησε στην ανάπτυξη ενός δικτύου κόμβων ψηφιακής καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Η Επιτροπή εγκαινίασε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ψηφιακών ευκαιριών, το οποίο οδήγησε στην έναρξη της πρωτοβουλίας διασυνοριακής πρακτικής άσκησης, τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη περίοδος πρακτικής άσκησης αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι.

• Τέλος, η Επιτροπή παρουσίασε επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, το οποίο κατοχυρώθηκε με την υπουργική δήλωση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2017, και θεωρείται πλέον ο οδικός χάρτης για την ψηφιοποίηση των δημόσιων διοικήσεων.

Read 209 times

Related items

 • H ΕΑΝΑ υποδέχεται την πλατφόρμα Truly Media

  Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA, European Alliance of News Agencies) υποδέχεται την ATC στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της με στόχο την υποστήριξη των μελών της στην προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

  H Athens Technology Center (ATC), πρωτοπόρος πάροχος λύσεων λογισμικού που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τα πρακτορεία ειδήσεων, συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), που φιλοξενείται στη Βαρσοβία, από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

  Η ATC διατηρεί πολυετή και στενή συνεργασία με μέλη της EANA, όπως το Αθηναϊκό/Μακεδονικό, το Κυπριακό (CAN), το Πολωνικό (PAP) αλλά και το Πορτογαλικό (LUSA) πρακτορείο ειδήσεων, παρέχοντας τους την ολοκληρωμένη πλατφόρμα newsasset Agency.

  Η πλατφόρμα καλύπτει τις ανάγκες του πρακτορείου συνολικά: από τη φάση του ειδησεογραφικού σχεδιασμού, ως την επιλογή, την επεξεργασία, την παραγωγή, τη διανομή και την αρχειοθέτηση του ειδήσεων.

  Στο πλαίσιο αυτό, η EANA κάλεσε την ATC να παρουσιάσει τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην πλατφόρμα Truly Media, καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη «μάχη» των μελών της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

  Αναλυτικότερα, η πλατφόρμα Truly Media, την οποία χρησιμοποιεί ήδη η Διεθνής Αμνηστία για την επιβεβαίωση αναφορών σχετικών με περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί μία εφαρμογή συλλογής, οργάνωσης και εκτίμησης της αξιοπιστίας πληροφοριών που βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Αντίστοιχα, στην εκδήλωση θα γίνουν αναφορές και στο εργαλείο TruthNest, μία εφαρμογή ανάλυσης περιεχομένου που προέρχεται από το Twitter με στόχο την εκτίμηση της αξιοπιστίας πληροφοριών και πηγών.

 • Και η Ελλάδα στόχος εκστρατειών cryptomining, με τη βοήθεια του media player Kodi

  Πολλά πρόσθετα και στην Ελλάδα ανακάλυψαν οι ερευνητές της ESET για το δημοφιλές media player ανοιχτού κώδικα Kodi, τα οποία ευθύνονται για τη διανομή κακόβουλων προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε Linux και Windows.

  Οι άλλες τέσσερις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο παγκοσμίως, σύμφωνα με την τηλεμετρία της ESET, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες.


  Γεωγραφική διανομή των ανιχνεύσεων του cryptominer από την ESET

  Ο εντοπισμός των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες χώρες δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές της ESET, καθώς πρόκειται για τις πέντε κορυφαίες χώρες στη λίστα με την υψηλότερη κυκλοφορία του Kodi, σύμφωνα με τα πρόσφατα Unofficial Kodi Addon Community Stats.

  Άλλες πιθανές εξηγήσεις για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, είναι τα ειδικά builds του Kodi για κάθε χώρα που περιέχουν τα κακόβουλα repositories, καθώς και τα κακόβουλα αποθετήρια με βάσεις χρηστών στις εν λόγω χώρες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ολλανδικού repository XvBMC.

  Όσοι χρησιμοποιούν το Kodi, πιθανά παρατήρησαν ότι το XvBMC έκλεισε πρόσφατα, έπειτα από προειδοποιήσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Τότε ανακαλύφθηκε ότι αυτό το αποθετήριο ήταν - πιθανώς εν αγνοία των ίδιων - μέρος μιας κακόβουλης εκστρατείας cryptomining, η οποία χρονολογείται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές της ESET, το κακόβουλο λογισμικό έχει αρχιτεκτονική πολλών επιπέδων και χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να εξασφαλίσει ότι το τελικό ωφέλιμο φορτίο του - το cryptominer - δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από όποιο κακόβουλο add-on κι αν προέρχεται.

  Το cryptominer τρέχει σε Windows και Linux και εξορύσσει το κρυπτονόμισμα Monero (XMR). Οι ερευνητές της ESET δεν έχουν εντοπίσει «αδέσποτη» (in-the-wild) έκδοση, η οποία να επιτίθεται σε συσκευές Android ή macOS.

  Στην παρούσα φάση, τα repositories απ’ όπου ξεκίνησε αρχικά η διάδοση του κακόβουλου λογισμικού είτε δεν λειτουργούν (όπως το Bubbles) είτε δεν εξυπηρετούν πλέον τον κακόβουλο κώδικα (περίπτωση Gaia).

  Ωστόσο, τα θύματα που έχουν εγκατεστημένο στις συσκευές τους το cryptominer εξακολουθούν να επηρεάζονται. Εκτός αυτού, το κακόβουλο λογισμικό εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλα αποθετήρια και μερικά έτοιμα προς χρήση builds του Kodi, πιθανότατα χωρίς τη γνώση των δημιουργών τους.

  Εξ ου και η έκκληση: αν χρησιμοποιείτε το Kodi σε μια συσκευή Windows ή Linux και έχετε εγκαταστήσει πρόσθετα από repositories τρίτων ή έτοιμα προς χρήση builds του Kodi, υπάρχει πιθανότητα να έχετε επηρεαστεί από αυτή την εκστρατεία cryptomining.

  Για να ελέγξετε αν έχει παραβιαστεί η συσκευή σας, σαρώστε το με μια αξιόπιστη λύση anti-malware. Οι λύσεις της ESET ανιχνεύουν και αφαιρούν αυτές τις απειλές ως Win64/CoinMiner.II και Win64/CoinMiner.MK σε Windows και ως Linux/CoinMiner.BC, Linux/CoinMiner.BJ, Linux/CoinMiner.BK και Linux/CoinMiner.CU σε Linux.

  Οι χρήστες Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ESET Free Online Scanner, ενώ οι χρήστες Linux τη λύση ESET NOD32 Antivirus για Linux Desktop, που διατίθεται σε δωρεάν δοκιμαστική έκδοση, προκειμένου να ελέγξουν αν ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί από αυτές τις απειλές και να αφαιρέσουν οτιδήποτε εντοπιστεί.

  Οι χρήστες των λύσεων ESET προστατεύονται αυτόματα.

  Εκτενέστερη περιγραφή της εκστρατείας cryptomining από τα πρόσθετα του media player Kodi βρίσκονται στη σχετική τεχνική ανάλυση του ερευνητή της ESET Kaspars Osis, στο blog https://www.welivesecurity.com.

   

 • Νέα συνεργασία μεταξύ INTERAMERICAN και SAS

  H INTERAMERICAN υιοθετεί τη λύση SAS Text Analytics για βελτίωση του Customer Experience

  Έχοντας ως πάγιο στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών της, η INTERAMERICAN προχώρησε σε περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας της με την SAS Analytics, υιοθετώντας και τη λύση SAS Text Analytics.

  Η συγκεκριμένη λύση αξιοποιεί μηχανική μάθηση και προηγμένα analytics με «πρώτη ύλη» το feedback που δίνουν οι πελάτες στις διάφορες μορφές επικοινωνίας με την εταιρεία, για τον εντοπισμό των σημαντικών ζητημάτων και την πραγματοποίηση περισσότερο αποτελεσματικής ανάλυσης του συναισθήματός τους.

  Η λύση SAS Text Analytics παρέχει πλέον στην INTERAMERICAN το συγκριτικό πλεονέκτημα για άμεση ανάκτηση, έλεγχο και βελτίωση του Customer Experience και ενίσχυση του Customer Εngagement Value.

  Αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας, με γνώμονα την καινοτομία, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης δεδομένων, ώστε να ακουστεί η «φωνή του πελάτη».

  Βασικότερα πλεονεκτήματα της λύσης Text Analytics της SAS είναι:

  • η υποστήριξη ελληνικών και ελληνικής μεταγραφής σε λατινικά (greeklish),

  • η διαθεσιμότητα έτοιμων γλωσσικών κανόνων και ταξινομήσεων για τον αυτόματο εντοπισμό συναισθήματος (sentiment analysis taxonomy) και οντοτήτων (entities extraction) όπως ονοματεπώνυμα, επωνυμίες, τηλέφωνα, τοποθεσίες και προϊόντα,

  • η διαθεσιμότητα πλήρους γκάμας προηγμένων αναλυτικών τεχνικών text mining και machine learning, καθώς και προηγμένων γλωσσικών κανόνων (natural language processing), που επιτρέπουν την πραγματική άντληση επιχειρηματικής γνώσης κι όχι μόνο keyword frequencies,

  • η δυνατότητα συνδυασμού text analytics με data mining,

  • η ευκολία στη χρήση.

  Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση που έρχεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της επιχείρησης, με δυνατότητα ανάλυσης οποιασδήποτε πηγής text δεδομένων, είτε από εσωτερικές (ερωτηματολόγια, παράπονα) είτε από εξωτερικές (social media, blogs) πηγές, ανεξαρτήτως όγκου.

  Με την υιοθέτηση αυτής της λύσης, η INTERAMERICAN καινοτομεί σε βέλτιστες πρακτικές για την εμπειρία του πελάτη στον κλάδο της, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, όπως:

  • σημαντική εξοικονόμηση χρόνου για την ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων (1-2 ημέρες ανά κατηγορία),

  • αύξηση των δεικτών σύστασης-προώθησής της από πελάτες κατά 3-5 μονάδες, συνεισφέροντας και στο επίπεδο διατήρησης και εμπιστοσύνης των πελατών,

  • αυτοματοποίηση των διαδικασιών ανάλυσης ανατροφοδότησης πελατών,

  • εξασφάλιση αντικειμενικότητας στην ανάλυση,

  • αυτοματοποίηση του εντοπισμού σημαντικών θεμάτων σε πραγματικό χρόνο,

  • συνδυασμό των αποτελεσμάτων ανάλυσης κειμένων με άλλα δομημένα δεδομένα και αξιοποίησή τους στη λήψη αποφάσεων,

  • ταχύτερη εξυπηρέτηση πελατών και συνεργατών, λόγω της μείωσης των εισερχομένων αιτημάτων.

  Σχολιάζοντας εκ μέρους της SAS Analytics αυτή την εξέλιξη, o Nίκος Πέππας, Regional Director Greece & Eastern Europe, δήλωσε σχετικά:

  «Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας όταν μεγάλοι οργανισμοί, όπως η INTERAMERICAN, αντιλαμβανόμενοι την αξία που περιέχουν τα αδόμητα δεδομένα, υιοθετούν τις πρωτοποριακές λύσεις Machine Learning της SAS στη περιοχή των Text Analytics για την ελληνική γλώσσα, με στόχο την πληρέστερη κατανόηση των αναγκών των πελατών τους και την ορθότερη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων».

  Από την πλευρά του, ο Ξενοφών Λιαπάκης, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού της INTERAMERICAN, υπογράμμισε:

  «Με την εφαρμογή της λύσςη SAS Text Analytics έχουμε, πλέον, ευκρινή εικόνα όχι μόνο για τις ανάγκες του πελάτη, αλλά και για τη συναισθηματική κατάστασή του τη στιγμή της αλληλεπίδρασης με την εταιρεία. Μ’ αυτό τον τρόπο, προσδίδεται προστιθέμενη αξία στην αυθεντικότητα και πολύπλευρη διάσταση του Voice of the Customer και μπορούμε να βελτιώσουμε την ικανοποίηση και εμπειρία του πελάτη, γνωρίζοντας καλύτερα και ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του».

 • O Γιώργος Πάνζαρης Αναλαμβάνει Engineering Director στην Convert Group

  Ενισχύεται σημαντικά η ομάδα του eRetail Audit

  Μία πολύ σημαντική αναβάθμιση στην ομάδα επιστημόνων του eRetail Audit ανακοίνωσε η Convert Group με την προσθήκη του Γιώργου Πάνζαρη ως Engineering Director.

  Θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση της ομάδας των ταλαντούχων developers & data scientists και την προετοιμασία του καινοτόμου προϊόντος έρευνας αγοράς της Convert Group για τις διεθνείς αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Ο Γιώργος Πάνζαρης είναι συνιδρυτής του AthensBook ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει mentor στο Openfund. Έχει πτυχίο Electrical & Computer Engineering από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μεταπτυχιακό από το Harvard και Διδακτορικό από το Stanford.

  "Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόταση της Convert Group να αναλάβω την τεχνολογική ανάπτυξη του eRetail Audit και να γίνω μέλος της διοικητικής ομάδας της εταιρίας. Οι δυνατότητες όλης της ομάδας είναι εντυπωσιακές ενώ με την έμφαση που θα δώσουμε σε τεχνολογίες όπως machine learning, θεωρώ ότι το eRetail Audit θα διαγράψει εξαιρετική πορεία στις ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού", δήλωσε ο Γιώργος Πάνζαρης.

  H Έλενα Χαϊλαζοπούλου, Head του eMarket Intelligence BU δήλωσε σχετικά:

  "Ο Γιώργος ήταν κοντά μας ως τεχνικός σύμβουλος από την αρχή της δημιουργίας του eRetail Audit. Πέρα από τις κορυφαίες γνώσεις του και την μεγάλη εμπειρία του πάνω στο αντικειμενό μας, μας εντυπωσίαζε ο ήρεμος, μεθοδικός και αποτελεσματικός τρόπος που αντιμετώπιζε κάθε τεχνική ή άλλη πρόκληση.

  Νιώθουμε όλοι τυχεροί που έγινε αναπόσπαστο μέλος της ομάδας μας."

 • Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία του χρήστη;

  Αναμφισβήτητα, τα social media αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της συλλογικής ψυχολογίας, με δεδομένη τη βαθιά επίδρασή τους στον σύγχρονο χρήστη. H online ζώνη έχει εισχωρήσει σε τέτοιον βαθμό στην οffline, με αποτέλεσμα τα όρια μεταξύ της σύνδεσης στο διαδίκτυο και της πραγματικής ζωής να είναι πλέον αρκετά λεπτά.

  Σε τι βαθμό, λοιπόν, τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία του νέου τύπου χρήστη; Πού τελειώνει ο πραγματικός εαυτός και πού αρχίζει ο εικονικός; Ας προχωρήσουμε σε μία αναλυτικότερη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην online συμπεριφορά του χρήστη και στο πώς αυτή επιδρά συνολικά στην ψυχολογία του.

  Social Media & Επικοινωνία

  Η αρχή του 21ου αιώνα σηματοδότησε την άνθιση των social media και άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η έννοια του online available και unavailable, οι followers, τα status updates και τα likes έγιναν κομβικοί όροι της σύγχρονης επικοινωνίας.

  Παράλληλα, οι συζητήσεις μεταφέρθηκαν στα διάφορα online chats, με τα emoticons πλέον να εκφράζουν κάθε μορφή συναισθηματικής εμπλοκής του χρήστη.

  Για ποιον λόγο, όμως, ένας χρήστης επιλέγει να κάνει log out από την πραγματική ζωή, για να συνδεθεί στα social media και να μοιραστεί προσωπικό υλικό με τους online φίλους του;

  Η ανάγκη για sharing

  Σύγχρονοι αναλυτές και ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν πως η ανάγκη για «social share» προέρχεται από το συναίσθημα του ανικανοποίητου. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που κάνει κατάχρηση των social media δηλώνει πως θα προτιμούσε να έχει μία διαφορετική ζωή – γι’ αυτό, αναζητά διέξοδο στον ψηφιακό κόσμο.

  Από την άλλη, άλλοι κάνουν λόγο για μία ιδιαίτερη τάση των Millennials: να καταργείται εντελώς η ιδιωτικότητα και να δημοσιοποιείται κάθε μέρος της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής σε Instagram και LinkedIn αντίστοιχα.

  Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την ψυχολογική εξήγηση με την οποία θα συμφωνήσετε, οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπόψη την online συμπεριφορά του χρήστη, καθώς αυτή θα σας υποδείξει τον δρόμο προς τις επιλογές και τις προτιμήσεις του, ώστε να υιοθετήσετε τις πιο στοχευμένες behavioral τακτικές.

  Και μετά, ήρθε το following

  Έχετε ακούσει τον όρο FoMO (Fear of Missing Out); Πρόκειται για τον φόβο μήπως «χάσεις καθετί που συμβαίνει», ο οποίος προέκυψε από τα social media και, κυρίως, από το Facebook.

  Συγκεκριμένα, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με FoMO διακατέχονται από ένα διαρκές άγχος ότι κάποιος άλλος ζει μία συναρπαστική εμπειρία, από την οποία αυτά είναι απόντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν διαρκώς online, ώστε να μαθαίνουν ανά πάσα στιγμή τι κάνουν οι άλλοι.

  Δυστυχώς, το FoMO αποτελεί ουσιαστικά έναν φαύλο κύκλο, καθώς η έλλειψη κοινωνικοποίησης επιφορτίζει το άτομο με επιπρόσθετο άγχος, δημιουργώντας του μία τραυματική εμμονή – ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά».

  Μοιραζόμαστε τα πάντα;

  Η απάντηση είναι «όχι». Οι φανταχτερές ζωές των κοινωνικών δικτύων δεν αντικατοπτρίζουν, σε καμία περίπτωση, τον πραγματικό εαυτό μας. Αντίθετα, τα posts στα social media προβάλλουν την εικόνα του ιδανικού εαυτού μας – παρουσιάζουν, δηλαδή, πτυχές που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να δείξουμε δημόσια.

  Αυτό σημαίνει πως, προτού πατήσουμε το κουμπί του share, φιλτράρουμε και ωραιοποιούμε την καθημερινότητά μας, την οποία στη συνέχεια κοινοποιούμε στο profile μας. Στην πραγματικότητα, δεν μοιραζόμαστε κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας παρά μόνο αυτές που θα θέλαμε οι άλλοι να γνωρίζουν για εμάς – και, μάλιστα, κατόπιν ειδικών φίλτρων!

  Τραυματίζουν ή διασκεδάζουν;

  Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ενοχοποιούμε το μέσο. Τα social media δημιουργήθηκαν, ακριβώς, για να μας διασκεδάζουν και να καλύπτουν τη βαθύτερη ανάγκη μας για επικοινωνία.

  Σχεδιάστηκαν με σκοπό να προσφέρουν ψυχαγωγία, όχι να τραυματίζουν τον χρήστη. Ωστόσο, η χρήση (ένταση, συχνότητα, διάρκεια) είναι αυτή που μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  Είναι φανερό ότι αν ο χρήστης καταναλώνει σημαντικό χρόνο της ημέρας στα κοινωνικά δίκτυα, παραμελώντας άλλες ανάγκες του, όπως την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, σίγουρα η επίδραση των social media στην ψυχολογία του θα είναι άκρως αρνητική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έως και καταστροφική.

  Συμπέρασμα

  Το φαινόμενο των social media είναι σχετικά πρόσφατο. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε ήδη να σχηματίσουμε με ασφάλεια μία αρχική εικόνα για την επίδραση αυτών στην ψυχολογία του χρήστη.

  Από τη μία, διασκεδάζουν, καταργούν την απόσταση και προσφέρουν ελευθερία στη διακίνηση της πληροφορίας και αμεσότητα στην ενημέρωση.

  Από την άλλη, όμως, ασκούν έντονη κοινωνική πίεση, λόγω των προτύπων συμπεριφοράς που προωθούν. Για αυτόν τον λόγο, κρίνεται αναγκαίο να επικεντρωνόμαστε στην πρώτη και θετική διάσταση των κοινωνικών δικτύων, αντιμετωπίζοντας με κριτικό πνεύμα καθετί που προβάλλεται μέσα από αυτά.

  Πηγή: Developgreece.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Αρθρογράφοι

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!