Ψηφιακή Ημέρα 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Posted On Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 09:14 Written by
Rate this item
(0 votes)

Οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται να κάνουν περισσότερα από κοινού στον ψηφιακό τομέα

H σημερινή (δεύτερη, κατά σειρά, ετήσια εκδήλωση) Ψηφιακή Ημέρα 2018 αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία (γι’ αυτό καθιερώθηκε, άλλωστε) αφενός για να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ως προς τους κοινούς στόχους στο εγγύς μέλλον, αφετέρου για να δοθεί στη δημοσιότητα ένας απολογισμός από πλευράς Επιτροπής, σ’ αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα, τουλάχιστον για το δωδεκάμηνο που πέρασε – απολογισμός που, ουσιαστικά, δίνει και το στίγμα του πού βρισκόμαστε σήμερα…

Έτσι, σήμερα στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή θα φέρει -σύμφωνα με τις δικές της ανακοινώσεις- σε επαφή υπουργούς και εκπροσώπους των χωρών-μελών της ΕΕ, της βιομηχανίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να ενθαρρύνει τη συνεργασία τους στους «καυτούς» τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του blockchain, της ηλεκτρονικής υγείας και της καινοτομίας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους με τους οποίους οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης και στο γεγονός ότι η οικοδόμηση ισχυρής ψηφιακής ενιαίας αγοράς με αύξηση των επενδύσεων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, είναι ζωτικής σημασίας.

Μετά την περσινή Ψηφιακή Ημέρα στη Ρώμη, η οποία έδωσε το έναυσμα για επιτυχή συνεργασία σε τομείς όπως η πληροφορική υψηλών επιδόσεων (βλέπε high rerformance computing), η συνδεδεμένη κινητικότητα (βλέπε, connected mobility) και η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας (βλέπε, digital transformation), η Επιτροπή επαναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για να ενθαρρύνει τη συνεργασία στις νέες εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας.

Στη διάρκεια του περασμένου χρόνου (ΣΣ. ο απολογισμός που λέγαμε) έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής (βλέπε, roaming) και η φορητότητα του διαδικτυακού περιεχομένου αποτελούν πλέον μέρος της ζωής των Ευρωπαίων.

Τον Μάιο του 2018 θα γίνουν πραγματικότητα οι αυστηρότεροι κανόνες (στις 25, κάνει πρεμιέρα το GDPR, όπου έχουμε πει πολλές φορές από εδώ) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ θα εφαρμοστούν και οι πρώτοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.

Πολλές προτάσεις, όμως, μένουν ακόμη να συμφωνηθούν. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει και, με βάση την ενιαία ψηφιακή αγορά, να αυξήσει τις επενδύσεις και να προωθήσει τη συνεργασία σε μια σειρά βασικών τομέων, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία blockchain, η ηλεκτρονική υγεία και η καινοτομία.

Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην πράξη. Μπορούν πλέον να διασχίζουν τα σύνορα απολαμβάνοντας τις αγαπημένες τους υπηρεσίες μετάδοσης βίντεο και μουσικής σε συνεχή ροή και χωρίς τέλη περιαγωγής.

Σύντομα, ο γεωγραφικός αποκλεισμός κατά τις αγορές μέσω διαδικτύου θα αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Από τις 25 Μαΐου, τα προσωπικά μας δεδομένα θα προστατεύονται καλύτερα. Η φετινή Ψηφιακή Ημέρα είναι η ιδανική στιγμή να αναγνωρίσουμε όσα έχουμε πετύχει, αλλά και να ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν γρήγορα με τις νομοθετικές προτάσεις που παραμένουν υπό εξέταση.

Πρέπει να προετοιμάσουμε μαζί το ψηφιακό μας μέλλον πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ενώνοντας τις δυνάμεις και τους πόρους μας για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain».

Από την πλευρά της, η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας, δήλωσε ότι «η ψηφιοποίηση μεταμορφώνει την κοινωνία μας και μπορούμε να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη της, μόνο μέσω μιας στενής και γόνιμης συνεργασίας.

Για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων χρειάζεται συντονισμένη δέσμευση και επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Αναμένω η Ψηφιακή Ημέρα 2018 να οδηγήσει την ψηφιακή συνεργασία στην Ευρώπη σε νέο επίπεδο, όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και την ηλεκτρονική υγεία, και παροτρύνω όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή στην ψηφιακή εποχή.»

Δράσεις σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

• Συνένωση των δυνάμεων για την τεχνητή νοημοσύνη (AI): Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία μας, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες μεταφορές και πιο ανταγωνιστική βιομηχανία.

Όμως, για να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, για τη χρήση των υψηλότερων προτύπων προστασίας των δεδομένων. Η Επιτροπή θα εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη τις προσεχείς εβδομάδες.

• Δημιουργία ευρωπαϊκής συνεργασίας για την τεχνολογία blockchain: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε πρόσφατα το παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain τον Φεβρουάριο του 2018 και θα επενδύσει περίπου 300 εκατ. € σε έργα που στηρίζουν τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, τα κράτη-μέλη στηρίζουν πολύ ενεργά τα οικοσυστήματα blockchain, ξεκινώντας δοκιμές και ανακοινώνοντας δράσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων (Δείτε εδώ και εδώ, για περισσότερες πληροφορίες, τα δημοσιεύματα σχετικά με το Blockchain Center, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.)

Για να αξιοποιηθούν οι πολυάριθμες δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain και να αποφευχθεί μια κατακερματισμένη προσέγγιση, η Επιτροπή θα θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας σ’ αυτόν τον τομέα, προκειμένου να προωθήσει διαλειτουργικές υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν τις αξιόπιστες ψηφιακές υπηρεσίες.

• Ανταλλαγή δεδομένων για την εξατομίκευση της υγειονομικής περίθαλψης: Οι ανάγκες των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των καινοτομιών στην υγειονομική περίθαλψη που βασίζεται στα δεδομένα και θα πρέπει να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εξατομικευμένη θεραπεία τους.

Η δήλωση για την ηλεκτρονική υγεία στοχεύει στη διασύνδεση της πρόσβασης σε υφιστάμενες και μελλοντικές βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμβάλει στην πρόοδο της έρευνας στον τομέα των σπάνιων ασθενειών, του καρκίνου, της φαρμακογονιδιωματικής, της πρόληψης των ασθενειών, των εγκεφαλικών και άλλων παθήσεων.

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η έλλειψη διαλειτουργικότητας και ο κατακερματισμός των πρωτοβουλιών στην ΕΕ και παράλληλα θα εξασφαλίσει υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η συνεργασία αυτή θα διατηρήσει, επίσης, την ΕΕ στην πρώτη γραμμή της εξατομικευμένης ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο, με την προώθηση του επιστημονικού έργου και της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών.

• Ενθάρρυνση της καινοτομίας με τη βοήθεια ενός νέου διαδικτυακού εργαλείου: Το εργαλείο «Innovation Radar» (ραντάρ καινοτομίας) μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθουν σε επαφή οι καινοτόμοι φορείς με εκείνους που μπορούν να τους βοηθήσουν, ώστε οι καινοτομίες τους να φτάσουν στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας 2018, η Επιτροπή ενθαρρύνει τη συνεργασία για τη στήριξη των πρωτοποριακών καινοτομιών στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει, επίσης, ως στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω το ηλεκτρονικό εργαλείο και να εμπλουτιστεί με κορυφαία εθνικά έργα καινοτομίας.

• Διάδρομοι διασυνοριακών δοκιμών 5G για τη στήριξη της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας: Μια πρώτη σειρά διαδρόμων δοκιμών μεγάλης κλίμακας ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Σήμερα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας για την έναρξη της συνεργασίας τους.

Η περυσινή «εσοδεία»

Στη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας 2017 δόθηκε έμφαση σε πέντε πρωτοβουλίες:

• Ορισμένοι υπουργοί υπέγραψαν δήλωση για την καθιέρωση της Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα στον τομέα της πληροφορικής υψηλών επιδόσεων, γεγονός που οδήγησε σε επιτάχυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των υπερυπολογιστών με την κοινή επιχείρηση EuroHPC, τον Ιανουάριο του 2018.

• Εικοσιεννέα ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη θέσπιση, από κοινού με την Επιτροπή, νομικού πλαισίου για διασυνοριακές δοκιμές συνδεδεμένης οδήγησης, γεγονός το οποίο οδήγησε στην ανακοίνωση αρκετών διαδρόμων δοκιμών μεγάλης κλίμακας, τον Σεπτέμβριο του 2017.

• Η Επιτροπή δρομολόγησε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας προκειμένου να συνδέσει τις εθνικές πρωτοβουλίες.

Η πλατφόρμα αυτή βοήθησε στην ανάπτυξη ενός δικτύου κόμβων ψηφιακής καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Η Επιτροπή εγκαινίασε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ψηφιακών ευκαιριών, το οποίο οδήγησε στην έναρξη της πρωτοβουλίας διασυνοριακής πρακτικής άσκησης, τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη περίοδος πρακτικής άσκησης αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι.

• Τέλος, η Επιτροπή παρουσίασε επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, το οποίο κατοχυρώθηκε με την υπουργική δήλωση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2017, και θεωρείται πλέον ο οδικός χάρτης για την ψηφιοποίηση των δημόσιων διοικήσεων.

Read 391 times

Related items

 • Δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς αρχείων από τη Mozilla

  Μία νέα υπηρεσία μεταφοράς αρχείων λανσάρισε η Mozilla, η οποία διατίθεται δωρεάν και προσφέρει και κρυπτογράφηση των δεδομένων. 

  Το όνομά της είναι Firefox Send και προσφέρει αυξημένες δυνατότητες ελέγχου των αρχείων που στέλνει ο χρήστης. Πιο συγκεκριμένα, ο αποστολέας μπορεί να ορίσει πότε λήγει η διαθεσιμότητα του link, ποιος έχει δικαιώματα να το δει και πόσες φορές μπορεί να γίνει download το αρχείο, ενώ δίνεται και η δυνατότητα κλειδώματος με password.
   

  Όσον αφορά στους παραλήπτες, μπορούν να λάβουν τα αρχεία που τους στέλνουν χωρίς να έχουν λογαριασμό Firefox, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα και στο sendspace ή το WeTransfer.

  Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία για να στείλουν αρχεία με όριο το 1GB, ενώ όσοι έχουν λογαριασμό Firefox μπορούν να κάνουν χρήση 2,5GB.

  Μπορείτε να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία στο send.firefox.com, ενώ από τη Mozilla ανέφεραν πως σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμο και Android app.

 • Η Generation Y επίσημο μέλος και συνεργάτης του Delphi Economic Forum.

  Ανανεώνοντας μια συνεργασία αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το Delphi Economic Forum IV (28/2-3/3, Δελφοί) δίνει για 4η συνεχή χρονιά στη Generation Y – international e-business experts τον τίτλο του Official Member & Partner.

  Ως ένα από τα πιο μεγαλύτερα και σημαντικότερα fora της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Delphi Economic Forum συγκεντρώνει πλήθος επιφανών Οικονομολόγων, Πολιτικών, Επιστημόνων, Καθηγητών, CEOs επιχειρήσεων και διανοούμενων από όλο τον κόσμο, δίνοντας τους την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε σημαντικά θέματα, απαντώντας στις προκλήσεις του αύριο.

  Tο φετινό event τιτλοφορείται Delphi Economic Forum IV και πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο στην ιστορική πόλη των Δελφών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

  Μέσα από την πλήρη live κάλυψη του 4ημερου event στα social media, καθώς και τη συνολική προώθηση αυτού (με ένα πλήθος παροχών και υπηρεσιών, πριν και μετά τη διεξαγωγή του), η Generation Y ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του κ. Συμεών Τσομώκου, Ιδρυτή και Προέδρου του Delphi Economic Forum, υποσχόμενη να διατηρήσει και φέτος το DEF στην κορυφή των social trends.

  Eιδικά για φέτος, η Generation Y θα παρέχει για λογαριασμό του συνεργάτη της:

  1. Digital Marketing Services (Branding & Performance) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  2. Social Media Management καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από κορυφαίους experts.

  3. Digital Live Κάλυψη επιτόπου, με πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό και δηλώσεις ομιλητών στον χώρο του συνεδρίου.

  4. Αναλυτική Πρωτογενή Έρευνα Αγοράς, με τρία διαφορετικά κοινά και μεθόδους.

  Σε συνέχεια μιας πολύμηνης, αποδοτικής συνεργασίας, στελέχη της Generation Y θα βρεθούν στους Δελφούς για τη live κάλυψη του 4ημερου event.

  Ακόμη, το Σάββατο 2/3, ο CEO της εταιρίας κ. Αναστάσιος Σπανίδης, θα μοιραστεί τις απόψεις του στο session “TRENDS DRIVING THE FUTURE OF RETAIL”, δίπλα σε επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες και καθηγητές.

  Μια συνάντηση κορυφής με θέμα το μέλλον του λιανεμπορίου, τις νέες τάσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν, σε online και offline επίπεδο.
  Για μία ακόμα χρονιά, η Generation Y δίνει ηχηρό παρών εκεί όπου χτυπάει η καρδιά των μεγάλων events, δημιουργώντας το επόμενο success story της με έντονη ψηφιακή αλλά και φυσική παρουσία.

 • Accenture: Νέες ευκαιρίες για να δημιουργούν oι επιχειρήσεις εξατομικευμένες εμπειρίες

  Η επιχείρηση εισέρχεται σε μια νέα «μετα-ψηφιακή» εποχή, όπου η επιτυχία θα στηρίζεται στην ικανότητα ενός οργανισμού να διαχειρίζεται ένα σύνολο νέων τεχνολογιών που μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες σε πελάτες, υπαλλήλους και επιχειρηματικούς εταίρους, σύμφωνα με  την ετήσια μελέτη Technology Vision της Accenture για το 2019, η οποία προβλέπει τις σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις που θα επαναπροσδιορίσουν το επιχειρείν τα επόμενα τρία χρόνια.

  Σύμφωνα με τη φετινή μελέτη, με τίτλο «The Post-Digital Era is Upon Us — Are You Ready for What’s Next?», οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν στις εταιρείες να κατανοούν τους πελάτες τους σε μεγαλύτερος βάθος, παρέχουν περισσότερα κανάλια με τα οποία μπορούν να τους προσεγγίζουν και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα οικοσυστήματά τους με νέους εταίρους. Παρόλα αυτά, οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν αποτελούν πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα- αλλά εισιτήριο εισόδου.

  Στην πραγματικότητα, 79% των 6.600 στελεχών από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες - συγκεκριμένα κοινωνική δικτύωση, κινητές εφαρμογές, ανάλυση δεδομένων (analytics) και υπολογιστικό νέφος (cloud) – αποτελούν πλέον μέρος του κεντρικού τεχνολογικού κορμού των οργανισμών τους.

  Η μελέτη Technology Vision εντοπίζει πέντε αναδυόμενες τεχνολογικές τάσεις τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταιρείες, προκειμένου να επιτύχουν στο σημερινό -ραγδαία εξελισσόμενο- τοπίο:

  • DARQ Power: Κατανοώντας το DNA των DARQ. Οι τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger), τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), εκτεταμένης πραγματικότητας (Extended Reality) και κβαντικής πληροφορικής (Quantum Computing) αποτελούν καταλύτες αλλαγής, προσφέροντας εξαιρετικές νέες δυνατότητες και επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν ολόκληρους κλάδους. Στην ερώτηση σχετικά με το ποιες από αυτές τις τεχνολογίες θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους τα επόμενα τρία χρόνια, το 41% των στελεχών κατατάσσει στην πρώτη θέση την Τεχνητή Νοημοσύνη με διπλάσιο μάλιστα ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνολογίες DARQ.

   

  • Get to Know Me: Ανακαλύπτοντας τη μοναδικότητα. Οι αλληλεπιδράσεις που βασίζονται στην τεχνολογία δημιουργούν μια διαρκώς διευρυνόμενη τεχνολογική ταυτότητα για κάθε καταναλωτή. Αυτό το στοιχείο θα είναι το κλειδί για την κατανόηση της επόμενης γενιάς καταναλωτών και για τη δημιουργία ουσιαστικών και εξατομικευμένων σχέσεων που βασίζονται στην εμπειρία. 83% των στελεχών δήλωσαν ότι τα ψηφιακά δημογραφικά στοιχεία προσφέρουν στους οργανισμούς τους έναν νέο τρόπο να εντοπίζουν εμπορικές ευκαιρίες.

   

  • Human+ Worker: Προσαρμόζοντας το εργασιακό περιβάλλον. Καθώς το εργατικό δυναμικό μεταβάλλεται σε «Human+» -όπου κάθε εργαζόμενος συνδυάζει τις δεξιότητες και τις γνώσεις του με ένα ολοένα αυξανόμενο σύνολο δυνατοτήτων, οι οποίες καθίστανται δυνατές μέσω της τεχνολογίας- οι εταιρείες πρέπει να υποστηρίξουν έναν νέο τρόπο εργασίας στη μετα-ψηφιακή εποχή. 71% των στελεχών πιστεύουν ότι οι υπάλληλοί τους είναι πιο ώριμοι ψηφιακά από την ίδια την επιχείρησή τους, με αποτέλεσμα να την περιμένουν να συμβαδίσει.

   

  • Secure Us to Secure Me: Ενισχύοντας την ασφάλεια στα οικοσυστήματα. Στην εποχή των οικοσυστημάτων, η επιχείρηση στηρίζεται στη διασύνδεση, γεγονός που αυξάνει την έκθεση της σε κινδύνους. Οι κορυφαίες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια πρέπει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειές τους, καθώς συνδέονται και συνεργάζονται με ολόκληρα οικοσυστήματα για την παροχή κορυφαίων προϊόντων, υπηρεσιών και εμπειριών. Ωστόσο, μόνο το 29% των στελεχών επιβεβαίωσε ότι οι συνεργάτες τους εργάζονται επιμελώς ώστε να συμβαδίζουν και να προσαρμόζονται αναφορικά με την ασφάλεια.

   

  • MyMarkets: Συναντώντας τους καταναλωτές με την «ταχύτητα του τώρα». Η τεχνολογία δημιουργεί έναν κόσμο έντονα εξατομικευμένων και κατ’ απαίτηση εμπειριών και οι εταιρείες πρέπει να αναδιαμορφώσουν την οργάνωσή τους, προκειμένου να ανακαλύπτουν και να αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ευκαιρία θα αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη αγορά - στιγμιαία αγορά. 85% των στελεχών δήλωσαν ότι οι ολοκληρωμένες λύσεις εξατομίκευσης και η παράδοση σε πραγματικό χρόνο θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο κύμα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

   

  Σύμφωνα με τη μελέτη, η καινοτομία για τους οργανισμούς στη μετα-ψηφιακή εποχή αφορά την εξεύρεση τρόπων για τη διαμόρφωση του κόσμου γύρω από τους ανθρώπους και την επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής για να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε έναν κόσμο που εξατομικεύεται για να ταιριάζει σε κάθε στιγμή - όπου τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, ακόμα και ο περιβάλλον χώρος των ανθρώπων προσαρμόζονται και όπου οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν το άτομο σε κάθε πτυχή της ζωής και της εργασίας του, διαμορφώνοντας την πραγματικότητά του.

  Μια εταιρεία που εφαρμόζει εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες λύσεις σε νέο επίπεδο είναι η Zozotown, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Ιαπωνίας. Η εφαρμοστή ολόσωμη φόρμα Zozosuits «συνεργάζεται» με την εφαρμογή Zozotown, μέσω της της οποίας αντλεί τις ακριβείς διαστάσεις των πελατών. Παράγεται «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα κάθε πελάτη, ενώ παραδίδεται από την παραγωγική μονάδα της εταιρείας σε μόλις 10 ημέρες. Το γεγονός ότι η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την εξατομίκευση -η οποία προηγουμένως δεν ήταν εφικτή- δε συναντάται μόνο στη βιομηχανία της μόδας. Το αμερικανικό κατάστημα λιανικής πώλησης Sam's Club ανέπτυξε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση και δεδομένα σχετικά με τις προηγούμενες αγορές των πελατών του, προκειμένου να συμπληρώνει αυτόματα τις λίστες αγορών τους. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει μια λειτουργία πλοήγησης που θα δείχνει βελτιστοποιημένες διαδρομές στο κατάστημα προς κάθε προϊόν της εν λόγω λίστας.

  Η μελέτη αναδεικνύει ότι οι εταιρείες που ακόμα προσπαθούν να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους αναζητούν ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα, είτε πρόκειται για καινοτόμες υπηρεσίες, είτε για μεγαλύτερη αποδοτικότητα είτε για περισσότερη εξατομίκευση. Την ίδια στιγμή, οι μετα-ψηφιακές εταιρείες ξεπερνούν τον ανταγωνισμό συνδυάζοντας αυτές τις δυνάμεις για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ίδια η αγορά - από μία αγορά σε πολλές εξατομικευμένες αγορές - κατά παραγγελία και στιγμιαία, ακριβώς όπως κάνει η κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα λιανικού εμπορίου JD.com μέσω της πλατφόρμας «Toplife». Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει σε τρίτους να πωλούν μέσω της JD, δημιουργώντας ειδικά καταστήματα, παρέχοντας πρόσβαση στην αλυσίδα εφοδιασμού της με ρομποτική τεχνολογία τελευταίας αιχμής και παράδοση με drones. Σε συνεργασία με τη Walmart, ένα φυσικό κατάστημα στη Σεντζέν θα προσφέρει περισσότερα από 8.000 προϊόντα που θα παραδίδονται απευθείας ή από το κατάστημα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Προσφέροντας άνευ προηγουμένου εξατομίκευση και ταχύτητα, η JD ενδυναμώνει άλλες εταιρείες δημιουργώντας ταυτόχρονα μια νέα αγορά για τον εαυτό της.

  Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, η Accenture ερευνά συστηματικά το επιχειρηματικό τοπίο, με σκοπό να εντοπίσει αναδυόμενες τεχνολογικές τάσεις με τη μεγαλύτερη δυναμική να αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα σε επιχειρήσεις και κλάδους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φετινή έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.accenture.com/technologyvision ή ακολουθήστε τη συζήτηση στο Twitter με hashtag #TechVision2019.

 • Μελέτη της Oracle για την συνεργασία HR και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

  Διεθνής μελέτη εξετάζει το πώς τα δεδομένα και τα εργαλεία ανάλυσης μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες χρηματοοικονομικών και HR να συνεργαστούν

  Η λογική του βραχυπρόθεσμου και οι περιχαρακωμένες συνήθειες που απορρέουν από την κουλτούρα αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η συνεργασία μεταξύ των ομάδων HR και χρηματοοικονομικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Oracle.

  Η μελέτη σε 1.510 επαγγελματίες του HR, των χρηματοοικονομικών και άλλων επιχειρησιακών λειτουργιών κατέδειξε ότι για να αποκομίσουν αξία από τα δεδομένα και να βοηθήσουν τους οργανισμούς να προσαρμοστούν στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά ταλέντων, οι ομάδες HR πρέπει να αναθεωρήσουν τις τεχνολογίες των εργαλείων ανάλυσης, τις δεξιότητες και τις διαδικασίες, ώστε να βελτιώσουν τη συνεργασία με το τμήμα χρηματοοικονομικών και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

  «Τα τμήματα HR και χρηματοοικονομικών διαθέτουν διαφορετικές, αλλά συμπληρωματικές δεξιότητες. Το γεγονός ότι, παραδοσιακά, τα δύο αυτά τμήματα δε συνεργαζόντουσαν στενά μεταξύ τους, είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει ώστε οι οργανισμοί να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη, εξελισσόμενη αγορά», δήλωσε ο Donald Anderson, Director, Organization & Talent Development της Oracle.

  «Το πρώτο βήμα για να ξεπεραστούν τα παραδοσιακά εμπόδια και να συνεργαστούν οι ομάδες του HR και των χρηματοοικονομικών, είναι να διαθέτουν πνεύμα συνεργασίας σε συνδυασμό με τα κατάλληλα σύνολα δεξιοτήτων, τόσο για τη συγκέντρωση όσο και για την ανάλυση δεδομένων, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στη λήψη καίριων επιχειρηματικών αποφάσεων.

  Αυτό το στοιχείο από μόνο του θα ωφελήσει σημαντικά την απόδοση ενός οργανισμού».

  Η κατοχή δεδομένων δε σημαίνει αυτόματα και αποτελεσματική χρήση τους

  Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών, η αύξηση του κόστους στελέχωσης και η αυξανόμενη ζήτηση νέων δεξιοτήτων έχουν σαν αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά ταλέντων να είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ.

  Για να είναι επιτυχημένες σε αυτή την ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά, οι ομάδες HR πρέπει να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στα εργαλεία ανάλυσης, στις δεξιότητες και στη συνεργασία, ώστε να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

  • 95% των επαγγελματιών HR και χρηματοοικονομικών σχεδιάζουν να θέσουν τη συνεργασία με βάση τα δεδομένα ως προτεραιότητα για το 2019.

  • Για την ουσιαστική αξιοποίηση των δεδομένων, οι ομάδες HR και χρηματοοικονομικών πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Η έρευνα εντόπισε ότι το 49% δεν μπορεί, επί του παρόντος, να χρησιμοποιήσει εργαλεία ανάλυσης για την πρόβλεψη αποτελεσμάτων και το 81% δεν μπορεί να καθορίσει μελλοντικές ενέργειες με βάση τα δεδομένα προβλέψεων.

  Το ζητούμενο είστε εσείς, όχι η αύξηση της τεχνολογίας

  Ενώ τα δεδομένα και τα εργαλεία ανάλυσης έχουν οδηγήσει το HR και τα χρηματοοικονομικά σε ανάπτυξη, τα οφέλη είναι περιορισμένα όπου δεν υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία και ικανότητα παραγωγής αξίας.

  Για να επωφεληθούν, τα δύο τμήματα πρέπει να ξεπεράσουν την εμμονή στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, να ελιχθούν ανάμεσα στις αντικρουόμενες κουλτούρες και να μειώσουν το κενό δεξιοτήτων.

  • Το σημαντικότερο εμπόδιο για τη συνεργασία μεταξύ HR και χρηματοοικονομικών είναι η λογική του βραχυπρόθεσμου, με το 71% να δηλώνει ότι οι ομάδες εστιάζουν στα τρίμηνα και όχι στη μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση.

  • Οι αντικρουόμενες κουλτούρες των τμημάτων είναι μια ακόμα σημαντική πρόκληση, με σχεδόν το ένα τρίτο (29%) να κατατάσσει τις, παραδοσιακά ξεχωριστές, συνήθειες ως το μεγαλύτερο εμπόδιο. Άλλα εμπόδια που αναφέρθηκαν ήταν η ασυμφωνία των συνόλων δεξιοτήτων (27%) και οι απομονωμένοι, αυτόνομοι τομείς του οργανισμού (17%).

  • Οι ομάδες HR, επιπλέον, δε διαθέτουν τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε ενέργειες βάσει των δεδομένων και να επιλύσουν προβλήματα (70%), να εξελίξουν την ποσοτική ανάλυση και αιτιολόγηση (67%) και να προβλέψουν τις ανάγκες του προσωπικού αξιοποιώντας εργαλεία ανάλυσης (55%).

  Οι υπεύθυνοι HR και χρηματοοικονομικών χρειάζονται μία ενιαία εικόνα της πραγματικότητας

  Στην πλειοψηφία τους (80%) οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι ομάδες HR και χρηματοοικονομικών ήδη βοηθούν τους οργανισμούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις βάσει των δεδομένων. Οι ομάδες τους θα χρειαστεί να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ωστόσο η έμφαση στη συνεργασία πρέπει να είναι πιο έντονη ώστε οι οργανισμοί να καταφέρουν να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερα επιχειρηματικά οφέλη:

  • Σε ποσοστό 88% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ HR και χρηματοοικονομικών θα βελτιώσει τις επιχειρηματικές επιδόσεις, ενώ σε ποσοστό 76% πιστεύουν ότι θα βελτιώσει την ευελιξία του οργανισμού.

  • Περισσότεροι από τους μισούς οργανισμούς (57%) σχεδιάζουν την επίτευξη συνολικότερης αξιοποιήσιμης πληροφόρησης για κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων τους μέσα από τη συνεργασία, και σε ποσοστό 52% οι επαγγελματίες του HR και των χρηματοοικονομικών πιστεύουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη στρατηγική συνεργασία τους.

  Η AI θα προετοιμάσει το δρόμο για ευρύτερη συνεργασία και καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα

  Οι επαγγελματίες του HR και των χρηματοοικονομικών προσβλέπουν στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), για να βελτιώσουν τα επιχειρηματικά αποτελέσματα:

  • Ενώ το ένα τέταρτο (25%) των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί την AI κυρίως για να εντοπίσει ταλέντα υψηλού ρίσκου και για να μοντελοποιήσει τους διαύλους τροφοδότησης με ταλέντα (22%), σπάνια χρησιμοποιεί την AI για να προβλέψει επιδόσεις (18%) ή για να βρει κορυφαία ταλέντα (15%).

  • Κατά το επόμενο έτος, σε ποσοστό 71% οι συμμετέχοντες στην έρευνα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την AI για να εντοπίσουν, ήδη κατά τη στελέχωση, υποψηφίους με κορυφαία απόδοση και ιδανικούς υποψηφίους με ανάλυση βιογραφικών (70%).

  • Άλλες προτεραιότητες των ερωτηθέντων, όσον αφορά στην AI, είναι η μοντελοποίηση του διαύλου τροφοδότησης με ταλέντα (58%), η επισήμανση εργαζόμενων υψηλού ρίσκου μέσω μοντελοποίησης της σταδιακής απώλειας εργαζόμενων (52%) και η υποστήριξη των επαφών των εργαζόμενων με τη χρήση chatbots (38%).

  Ο Tom Davenport, καθηγητής στο Babson College και ειδικός στα εργαλεία ανάλυσης, δήλωσε:

  «Ο κόσμος των εργαλείων ανάλυσης και της AI φέρνει για το HR τεράστιες ευκαιρίες ώστε να μπορέσει να αποκτήσει αξιοποιήσιμες πληροφορίες, να λαμβάνει πιο έξυπνες αποφάσεις και να δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά στα ταλέντα.

  Η διαφαινόμενη τάση τόσο πολλών επαγγελματικών του HR να σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στην AI, κατά το επόμενο έτος, είναι πολλά υποσχόμενη και δείχνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιο στρατηγικά αποτελέσματα και επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται σε ένα εντελώς νέο επίπεδο για να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα».

  Μεθοδολογία
  Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 1.510 επαγγελματίες του HR, των χρηματοοικονομικών και άλλων επιχειρημασιακών λειτουργιών στα τέλη του 2018. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από μεγάλη ποικιλία κλάδων και χωρών, όλοι από εταιρείες με έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

 • Έρευνα της Accenture για τον ρόλο των CFO στις ψηφιακές επενδύσεις

  Το 76% των Ανώτατων Οικονομικών Διευθυντών συμφωνούν ότι η φύση των χρηματοοικονομικών θα συνεχίσει να κινείται από παραδοσιακές οικονομικές δεξιότητες σε ψηφιακές και στατιστικές, καθώς και σε ικανότητες συνεργασίας

  Οι Ανώτατοι Οικονομικοί Διευθυντές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να οδηγούν τις ψηφιακές εξελίξεις στους οργανισμούς τους (digital disruption), σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Accenture.

  Οι Ανώτατοι Οικονομικοί Διευθυντές στις μέρες μας επιβλέπουν πολλά περισσότερα από τη χρηματοοικονομική λειτουργία και αποτελούν κομβικό σημείο σε ότι αφορά την κατεύθυνση των ψηφιακών επενδύσεων σε όλο το εύρος του οργανισμού καθώς επίσης στη διαχείριση του οικονομικού αντίκτυπου και αποτελεσμάτων τους.

  Η έρευνα The CFO Reimagined: From Driving Value to Building the Digital Enterprise διαπιστώνει ότι οι Ανώτατοι Οικονομικοί Διευθυντές έχουν επεκταθεί πέρα από τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς τους ρόλους σε πεδία που έχουν ευρύτερη επίδραση για την εταιρεία.

  Συγκεκριμένα, 81% των Ανώτατων Οικονομικών Διευθυντών θεωρούν τον εντοπισμό και τον προσανατολισμό προς νέα πεδία παραγωγής αξίας για την επιχείρησή τους ως μια από τις κυριότερες ευθύνες τους. Παράλληλα, το 77% θεωρούν ότι η κατεύθυνση του λειτουργικού μετασχηματισμού σε όλο το εύρος της επιχείρησης βρίσκεται εντός των αρμοδιοτήτων τους.

  «Ο ρόλος των Ανώτατων Οικονομικών Διευθυντών εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια από τη θέση του λογιστή στη θέση του επιχειρηματικού εταίρου και πλέον σε αυτή του στρατηγικού συμβούλου, αποτελώντας μάλιστα τον ακρογωνιαίο λίθο όσον αφορά τα αποτελέσματα των ψηφιακών επενδύσεων», είπε ο Steve Culp, Managing Director στην Accenture και παγκόσμιος επικεφαλής του τομέα Finance & Risk της εταιρείας.

  «Πρόσθετα, οι Ανώτατοι Οικονομικοί Διευθυντές γίνονται γρήγορα οι «ψηφιακοί θεματοφύλακες» των οργανισμών τους, αξιοποιώντας τεχνικές αναλύσεις πρόβλεψης και την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να ερμηνεύσουν καλύτερα στοιχεία και δεδομένα που αφορούν σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις που παράγουν αξία, βελτιώνουν την αποδοτικότητα και καθιστούν εφικτή τη στρατηγική, ξεπερνώντας έτσι τα παραδοσιακά όρια της χρηματοοικονομικής λειτουργίας.»

   


  O CFO ως Ηγέτης Ψηφιακών Επενδύσεων

  Οι Ανώτατοι Οικονομικοί Διευθυντές αποτελούν κινητήριους μοχλούς της ψηφιακής ατζέντας, με το 77% να ηγείται προσπαθειών για τη βελτίωση της απόδοσης μέσω της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών και το 77% επίσης να αξιολογεί πώς καινοτόμες τεχνολογίες θα μπορούσαν να ωφελήσουν ολόκληρη την εταιρεία και το ευρύτερο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

  Οι Ανώτατοι Οικονομικοί Διευθυντές όχι μόνο διεξάγουν τα καθήκοντά τους καλύτερα και γρηγορότερα μέσω του αυτοματισμού, αλλά παράλληλα οδηγούν στην «ψηφιοποίηση» άλλων λειτουργιών/διευθύνσεων, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους για τη χρήση της τεχνολογίας με στόχο να αλλάξουν τα επιχειρηματικά μοντέλα και να δημιουργήσουν νέες πηγές εισοδήματος.

  CFOs: Οργάνωση Δεδομένων

  Η καθημερινότητα των Ανώτατων Οικονομικών Διευθυντών αφορά δραστηριότητες σχετικές με το στρατηγικό σχεδιασμό, τη συμβουλευτική και τις αναλύσεις, καθώς συνεχίζουν να αυτοματοποιούν τυπικά καθήκοντα λογιστικής διαχείρισης, ελέγχου και συμμόρφωσης.

  Η αυτοματοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων δίνει τη δυνατότητα στην Οικονομική Διεύθυνση να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε νέα καθήκοντα με μεγαλύτερες προκλήσεις και να ενώσει τη διοικητική ομάδα για την αξιοποίηση πληροφοριών που προκύπτουν από την ανάλυση δεδομένων.

  Σήμερα, το 34% των οικονομικών εργασιών πραγματοποιούνται μέσω τεχνολογίας, ενώ μέχρι το 2021, περίπου το 45% αυτών των καθηκόντων θα έχει πλήρως αυτοματοποιηθεί.

  “Η χρήση δεδομένων από τους Ανώτατους Οικονομικούς Διευθυντές επεκτείνεται και σε άλλα τμήματα της επιχείρησης.

  Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εδραιώσουν καλύτερα τη θέση τους σε ότι αφορά τεχνολογίες μετασχηματισμού, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ανάλυση Δεδομένων προκειμένου να συμβάλλουν στην ψηφιοποίηση του συνόλου της εταιρείας, να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να ανακαλύψουν νέους πηγές εισοδήματος», είπε ο Δρ. Christian Campagna, Managing Director της Accenture Strategy, CFO & Enterprise Value.

  «Οι Ανώτεροι Οικονομικοί Διευθυντές που θα καταφέρουν να διαχειριστούν αυτές τις ευκαιρίες, θα είναι πραγματικοί φρουροί της επιχείρησής τους».

  Το Μελλοντικό Ταλέντο στα Χρηματοοικονομικά

  Καθώς ο ρόλος των Ανώτατων Οικονομικών Διευθυντών συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις δεξιότητες που απαιτούνται.

  Η σημερινή Οικονομική Διεύθυνση πρέπει να αποτελείται από στελέχη που διαθέτουν μεγάλη γκάμα ικανοτήτων, από την απεικόνιση δεδομένων μέχρι την ευέλικτη και δημιουργική σκέψη.

  Οι περισσότεροι CFOs αναγνωρίζουν πως οι παραδοσιακές δεξιότητες στα οικονομικά θα συνεχίζουν να αντικαθίστανται με προχωρημένες ψηφιακές, στατιστικές, λειτουργικές δεξιότητες και καθώς και ικανότητες συνεργασίας (76%).

  Παράλληλα, 78% λένε ότι η αλλαγή πρέπει να γίνει γρήγορα και δραστικά, καθώς οι παραδοσιακοί ρόλοι στα οικονομικά μπορεί σύντομα να καταστούν ξεπερασμένοι.

  Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Ανώτατους Οικονομικούς Διευθυντές θα είναι η πρόσληψη ή η εκπαίδευση των ταλέντων για τη συλλογή δεδομένων και την άντληση αξιοποιήσιμων πληροφοριών μέσα από αυτά.

  80% των Ανώτατων Οικονομικών Διευθυντών συμφωνούν πως το λεγόμενο “data storytelling” είναι μια σημαντική δεξιότητα για το σύγχρονο επαγγελματία οικονομικών. Θα πρέπει να έχουν διευρυμένους ορίζοντες και να είναι πιο ανοικτοί στη συνεργασία και την επικοινωνία, προκειμένου να δουλέψουν πιο αποδοτικά με τους επικεφαλής άλλων επιχειρηματικών λειτουργιών, έχοντας ρόλο στρατηγικού συμβούλου.

  «Φαίνεται να υπάρχουν δύο στρατόπεδα σχετικά με αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι σε έναν Ανώτατο Οικονομικό Διευθυντή:

  Από τη μια πλευρά αναζητούν ένα «λογιστικό» υπόβαθρο και από την άλλη ένα πιο στρατηγικό οικονομικό ρόλο που συνεργάζεται με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, εξηγεί ο Chris Weber, Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής και αντιπρόεδρος της εταιρείας Halliburton.

  “Στην πορεία του χρόνου, νομίζω ότι υπάρχει τάση προς τον δεύτερο ρόλο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος δεν έχει καν εκπαιδευτεί ως λογιστής.”

  Για να μάθετε περισσότερα για την έκθεση, επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.accenture.com/gr-en/insights/consulting/cfo-research-overview

  Σχετικά με την έρευνα:

  Η έρευνα αυτή βασίζεται σε δημοσκοπήσεις μέσω διαδικτύου στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 700 CFOs από όλο τον κόσμο καθώς και περισσότεροι από 200 αναγνωρισμένους και ανερχόμενους επαγγελματίες οικονομικών (τα «ταλέντα του μέλλοντος»).

  Έγιναν περίπου 50 ποιοτικές συνεντεύξεις με Ανώτατους Οικονομικούς Διευθυντές, ανώτερα στελέχη οικονομικών, CEOs και CDOs. Η επιλογή των ατόμων έγινε με κριτήριο ότι τα εν στελέχη εργάζονταν σε παγκόσμιες εταιρείες, με κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ικανοποιητικό μίγμα κλάδων και γεωγραφιών σε όλο τον κόσμο.

  Η έρευνα διεξήχθη από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!