Πόσο ψηφιακά έτοιμη είναι η χώρα και οι επιχειρήσεις για το μέλλον;

Posted On Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 15:17 Written by
Rate this item
(0 votes)

Σημαντικά στοιχεία αναδεικνύονται σε εκτενή έρευνα του Found.ation και του EITDigital

Μια ακόμα έρευνα έρχεται να θέσει «τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων» σ’ ό,τι αφορά στην ψηφιακή ετοιμότητα της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων για το μέλλον, που δεν απέχει καθόλου πλέον από το σήμερα…

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας) παρουσίασε εκτενές report με τίτλο Digital Transformation in Greece (στην αγγλική γλώσσα), με στόχο να διερευνήσει την έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού και να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σ’ αυτό το report αναλύονται θέματα όπως τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, πώς βοηθά τις επιχειρήσεις και ποιες οι συνηθέστερες πρακτικές που ακολουθούνται, πού βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο ψηφιακής ετοιμότητας και βασικών προαπαιτούμενων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η ψηφιακή στρατηγική.

Επίσης, παρουσιάζονται τρία παραδείγματα καλών πρακτικών, τα δύο από μεγάλες επιχειρήσεις (Eurobank, OTE/Cosmote) και ένα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Αθήνας).

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα του report είναι:

Έχοντας σχεδιάσει σχετικά πρόσφατα την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, καθώς αναπτύσσονται δίκτυα νέας γενιάςκαι η χώρα διατηρεί καλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα τεχνολογίας, μπορούμε να κοιτάζουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία.

Στο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, τόσο λόγω έλλειψης πόρων, όσο και εξαιτίας της απουσίας μιας ολοκληρωμένης εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Σημαντική πρόοδος αναμένεται να σημειωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε εθνικό επίπεδο, ενώ ολοένα περισσότεροι Δήμοι ανά τη χώρα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες τους.

Στον ιδιωτικό τομέα, είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ιδιαίτερα οι μεγάλοι οργανισμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη του, εντάσσουν στην εταιρική στρατηγική τους πρακτικές digital transformation και δημιουργούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η διοργάνωση διαγωνισμών καινοτομίας, η συνεργασία με εταιρείες startup, η επιμόρφωση στελεχών, καθώς και ο ανασχεδιασμός των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης, με επίκεντρο την εμπειρία του πελάτη.

"Σ’ αυτό το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο και υπό την τεράστια πίεση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη αλλαγής είναι σχεδόν υποχρεωτική.

Οι startups γίνονται πλέον οι καλύτεροι σύμμαχοι για τον μετασχηματισμό των εταιρειών, τόσο ως παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών και μεθοδολογιών, όσο και ως συνεργάτες.

Οι startups είναι τα νέα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή, καθώς οι ευκαιρίες και τα κατάλληλα συστατικά βρίσκονται ήδη εδώ: εμπειρία, υποδομή, ταλέντο." γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του report ο Φίλιππος Ζακόπουλος, partner του Found.ation.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report (μόνο στα αγγλικά), κατεβάζοντάς το από τη διεύθυνση http://thefoundation.gr/digital_transformation_report/

Read 113 times Last modified on Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 15:52

Related items

 • «Ανάληψη ευθύνης» για την κυβερνο-άμυνα από 34…

  Οι μεγάλες εταιρίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, υπογράφοντας συμφωνία (Cybersecurity Tech Accord) προστασίας των χρηστών με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης στον κυβερνοχώρο

  Το ότι ο κυβερνοχώρος γίνεται καθημερινά πεδίο μάχης, είναι γνωστό – το ότι πολλές από αυτές τις μάχες χάνονται, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τους χρήστες, είναι ακόμα γνωστότερο… όλοι έχουμε να διηγηθούμε περιστατικά που -είτε συνέβησαν σ’ εμάς, είτε στο φίλο της ξαδέλφης του κουμπάρου μας- κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι για την πορεία της δουλειάς μας και την υγεία των υπολογιστών μας…

  Χώρια οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, όπου η γκάμα ξεκινάει από καθυστερήσεις και προβλήματα λειτουργίας και μπορεί να φτάσει ως τη διακοπή παροχής υπηρεσιών ή και το λουκέτο. Το ξέρουμε, το έχουμε εμπεδώσει, c’ est la vie, που λένε κι οι Γάλλοι! Ο κυβερνοχώρος θυμίζει πλέον Φαρ-Ουέστ και το βασικό ερώτημα σ’ ό,τι αφορά στις επιθέσεις δεν είναι πλέον αν θα γίνουν, αλλά πότε θα γίνουν…

  Για να πάρουμε μια μικρή μονάχα ιδέα του κόστους αυτού του πολέμου, μονάχα για τις επιχειρήσεις / οργανισμούς υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 8 τρις δολάρια ως το 2022, καθώς στην ήδη υπάρχουσα υποδομή αναμένεται να προστεθούν εκατομμύρια (αν όχι δις) νέες συνδεδεμένες συσκευές, με την εξάπλωση του Internet των Αντικειμένων!

  Σ’ αυτή την αναρχία, λοιπόν, φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να βάλουν, επιτέλους, τάξη: κάνοντας πράξη τη γνωστή ρήση «η ισχύς εν της ενώσει», 34 μεγάλα ονόματα του χώρου των ΤΠΕ (θα δείτε ποια, στη συνέχεια – μπροστάρης, πάντως, είναι η Microsoft κι από το Ρέντμοντ βγήκε η βασική ανακοίνωση) υπέγραψαν την Τρίτη, 17 Απριλίου ένα φιλόδοξο Cybersecurity Tech Accord, στο οποίο δηλώνουν υπεύθυνα πως αναλαμβάνουν να υπερασπίσουν και να προστατεύσουν τους χρήστες – πελάτες τους, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, από κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους ιδιωτών ή και κρατών…

  Το σχόλιο του προέδρου της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, είναι σαφές: «οι καταστροφικές επιθέσεις του περασμένου χρόνου απέδειξαν πως, στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, δεν μετράει τι κάνει κάθε εταιρία ξεχωριστά, αλλά τι κάνουμε όλες μαζί… Η συγκεκριμένη συμφωνία θα μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε ένα δρόμο με κοινές αρχές, να πάρουμε πιο αποτελεσματικά μέτρα, να συνεργαστούμε και να προστατέψουμε τους πελάτες μας, σ’ όλο τον κόσμο». Ποια μέτρα θα είναι αυτά; Μας τα λέει η κοινή ανακοίνωση των 34…

  Καλύτερη άμυνα

  Οι «εταίροι» θα ενισχύσουν την άμυνά τους απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις. Κατανοούν ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα σε προστασία, γι’ αυτό και δεσμεύονται να την προσφέρουν σε κάθε πελάτη τους, παγκοσμίως, ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα της κυβερνοεπίθεσης.

  Άρνηση συμμετοχής σε παραβάσεις

  Οι 34 δεν πρόκειται να βοηθήσουν κυβερνήσεις σε τυχόν κυβερνοεπιθέσεις τους εις βάρος αθώων πολιτών και επιχειρήσεων και θα τους προστατεύσουν σε περίπτωση υποκλοπής ή εκμετάλλευσης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, σε οποιοδήποτε στάδιο τεχνολογικής ανάπτυξης, σχεδίασης ή διανομής κι αν βρίσκονται.

  Συμπαράσταση στη μάχη

  Οι εταίροι θα εφοδιάσουν με περισσότερα τεχνολογικά «όπλα» τόσο τους developers, όσο και τους χρήστες (ιδιώτες / επιχειρήσεις) ώστε να βελτιώσουν τα συστήματα και τις μεθόδους προστασίας τους. Αυτά θα μπορούσαν να είναι η από κοινού διαμόρφωση νέων πρακτικών ασφαλείας και χαρακτηριστικών που οι εταιρίες θα συμπεριλάβουν σε προϊόντα και υπηρεσίες τους.

  Συλλογική δράση

  Οι 34 δεσμεύονται, επίσης, να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να καθιερώσουν νέες επίσημες και ανεπίσημες συνέργειες με την υπόλοιπη βιομηχανία, την κοινωνία των πολιτών και τους ερευνητές σε θέματα ασφάλειας με στόχο τη βελτίωση της τεχνολογικής συνεργασίας, τον μεταξύ τους συντονισμό για την αποκάλυψη ευπαθειών και απειλών, αλλά και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εισαγωγής κακόβουλου κώδικα στον κυβερνοχώρο.

  Τονίζουν, μάλιστα, οι υπογράφοντες πως άλλοι σε μικρό κι άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό εφάρμοζαν ως σήμερα κάποιες από τις προβλέψεις της συμφωνίας τους, όμως, δεσμεύονται πλέον επίσημα και δημόσια μ’ αυτή την ανακοίνωσή τους να συνεργαστούν εφεξής σε θέματα κυβερνοάμυνας.

  Ποιοι οι υπογράψαντες

  Κι αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές μας, να οι 34 εταιρίες που υπέγραψαν αυτή τη δεσμευτική συμφωνία, με αλφαβητική προφανώς σειρά:
  ABB, ARM, AVAST, BITDEFENDER, BT, CA TECHNOLOGIES, CISCO, CLOUDFLARE, DATASTAX, DELL, DOCUSIGN, FACEBOOK, FASTLY, FIREEYE, F-SECURE, GITHUB, GUARDTIME, HP INC, HPE, INTUIT, JUNIPER NETWORKS, LINKEDIN, MICROSOFT, NIELSEN, NOKIA, ORACLE, RSA, SAP, STRIPE, SYMANTEC, TELEFONICA, TENABLE, TRENDMICRO, VMWARE

  Γνωστότατες όλες τους και σημαντικές, κάθε μια στον τομέα της, μας επιτρέπουν με τη συμφωνία αυτή (που, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τη δική τους μακροβιότητα εξασφαλίζει, ως ένα βαθμό…) να αισιοδοξούμε για βελτίωση της κατάστασης στον κυβερνοχώρο.

  Υπάρχει κάποια ερώτηση; Ποιοι λείπουν; Α, μάλιστα, σωστό το ερώτημα… Σε πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, και σ’ ό,τι αφορά σε εταιρίες πρώτης γραμμής, εγώ δεν είδα τα τρία Α – δηλ. Alphabet (λέγε με, Google), Amazon και Apple. Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση από την πλευρά τους (που θα ευχόμασταν, βεβαίως) ως προς το το αν θα συμμετάσχουν κι αυτές, αν όχι τώρα, ίσως αργότερα.

  Βεβαίως, κάθε εταιρία -και ειδικά αυτές οι κολοσσιαίες- παίρνει τις όποιες κρίσιμες αποφάσεις της σταθμίζοντας πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες – μπορεί, λοιπόν, να χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

  Απλώς, με τη δική τους συμμετοχή, η άμυνα θα οργανωνόταν καλύτερα και θα κινδύνευε λιγότερο να διασπαστεί… Σαν τον κύκλο που έκαναν με τα καμιόνια τους οι άποικοι, για να θυμηθούμε πάλι το Φαρ-Ουέστ, ώστε να αντέξουν μέχρι να φτάσει (κλασικά καθυστερημένο, αλλά αποτελεσματικό) το ιππικό. Ποιο θα ήταν το «ιππικό» στις μέρες μας;

  Ίσως ένα προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα θεσμικό και νομικό πλαίσιο για θέματα κυβερνοασφάλειας.

  Αλλά, είπαμε… Το πλαίσιο, όπως και το ιππικό, πάντα αργεί!

 • H Info Quest Technologies Enterprise Distributor of the Υear από τη DELL EMC

  Την ιδιαίτερα σημαντική διάκριση του Enterprise Distributor of the Year για το 2017 έλαβε η Info Quest Technologies στην εκδήλωση της DELL EMC που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

  H διάκριση αφορά στην απόδοση της Info Quest Technologies στη διάθεση του συνόλου των enterprise προϊόντων DELL EMC, που περιλαμβάνει servers, λύσεις storage & networking και επιβεβαιώνει τον προσανατολισμό της εταιρείας στην υποστήριξη, με εξειδικευμένες ομάδες μηχανικών, σύνθετων προϊόντων και λύσεων, αλλά και την προσήλωσή της στο αποτέλεσμα και την επίτευξη των στόχων που θέτει.

  Οι δύο εταιρείες έχουν μακρόχρονη, επιτυχημένη συνεργασία στην Ελληνική αγορά, τόσο στις καταναλωτικές, όσο και στις επιχειρηματικές σειρές προϊόντων, με κοινό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους με προηγμένες λύσεις και υπηρεσίες.

  Η Info Quest Technologies για περισσότερα από 37 χρόνια συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και καταναλωτών, έχοντας τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από τους προμηθευτές, τους συνεργάτες και τους πελάτες, μέχρι τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την αγορά συνολικά, ως βασική προτεραιότητα και στρατηγική κατεύθυνση.

 • Η SiEBEN συμμετέχει στο 8ο Infocom Security conference ως Gold Sponsor

   Η εκδήλωση με τίτλο “Ο GDPR έρχεται! Η Ψηφιακή Ασφάλεια μετά την επόμενη μέρα!” λαμβάνει χώρα στις 18 & 19 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς, στο Μαρούσι.

  Μην χάσετε την ομιλία του Δημήτρη Σκενδερλή, Senior Systems Engineer της SiEBEN, με τίτλο “Cisco Advanced Malware Protection (AMP) for Endpoints”, την Πέμπτη 19 Απριλίου, στην 1η Ενότητα.

  Στο Συνέδριο συμμετέχουν κάθε χρόνο στελέχη τμημάτων IT (CTOs, CIOs, IT Managers, IT Administrators, IT Security Managers, IT Auditors κλπ.) από μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και πολλοί ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ερευνητές.

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας μας και να πληροφορηθούν για την εξέλιξη των ψηφιακών απειλών, τις τάσεις και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται στο τομέα της ασφάλειας πληροφοριών και τις νέες τεχνολογίες και λύσεις προστασίας των δεδομένων.

 • Ο Αναστάσιος Σπανίδης στην κριτική επιτροπή των Best in Pharmacy Awards

  Ο Αναστάσιος Σπανίδης στην κριτική επιτροπή των φετινών Best in Pharmacy Awards

  Μεταξύ σημαντικών ονομάτων ανακοινώθηκε επίσημα η συμμετοχή του CEO της Generation Y – International eBusiness Experts, Αναστάσιου Σπανίδη, στην κριτική επιτροπή της διοργάνωσης των Best in Pharmacy Awards 2018.

  Τα βραβεία αναδεικνύουν τις καλύτερες πρακτικές και την καινοτομία στην κατηγορία των προϊόντων φαρμακείου, επιβραβεύοντας τους κορυφαίους προμηθευτές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, φυσικών, φυτικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων, καλλυντικών και γενικώς όλων των προϊόντων υγείας που διατίθενται μέσα από τα ελληνικά φαρμακεία.

  Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του κου Σπανίδη που έχει αποκομίσει μέσω της Generation Y και του σημαντικού δικτύου συνεργασιών της εταιρίας στον τομέα της Υγείας (ηλεκτρονικά φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικές εταιρίες) σε Ελλάδα και εξωτερικό θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για την βέλτιστη αξιολόγηση των φετινών υποψηφίων της διοργάνωσης.

  Μάθετε περισσότερα για τα Best in Pharmacy Awards εδώ: http://www.bestinpharmacy.gr/

 • Η SiEBEN ενώνεται με τη θυγατρική της Pobuca

  Στα πλαίσια της εξωστρέφειας, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της SiEBEN, αποφασίστηκε η συνένωση με την Pobuca, την θυγατρική της με έδρα το Λονδίνο.

  O Ισίδωρος Σιδερίδης αναλαμβάνει τον ρόλο του CEO, με στόχο την αύξηση πωλήσεων μέσω cloud και την εδραίωση της εταιρίας στο χώρο του CRM & integration σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  Ο Ισίδωρος Σιδερίδης, σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2000 ήταν ένας εκ των ιδρυτών της SiEBEN και από τότε εργάζεται συστηματικά και δημιουργικά με τους συνεταίρους του, με γνώμονα την διαρκή επέκταση των εργασιών της SiEBEN, σε Ελλάδα και εξωτερικό και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων.

  Η SiEBEN με πολυετή εμπειρία σε συστήματα CRM σε εταιρείες παραγωγής και διανομής καταναλωτικών προϊόντων και σε εταιρείες του λιανεμπορίου έχει υλοποιήσει εκατοντάδες εγκαταστάσεις, στην ελληνική και διεθνή αγορά, των προϊόντων της PocketBiz, Marera και του Microsoft Dynamics.

  Eπίσης, 3000 επιχειρήσεις σε 85 χώρες παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Pobuca ως contact management και σύντομα θα τους προσφέρεται η δυνατότητα να αναβαθμίσουν στα υπόλοιπα CRM προϊόντα της SiEBEN.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!