Πληρωμή εισιτηρίου με αναγνώριση προσώπου στο μετρό τής Κίνας

Posted On Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 10:15 Written by

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται σε όλη την Κίνα σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Από τον εντοπισμό εγκληματιών, μέχρι τη μέτρηση της προσοχής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Τώρα, έκανε ντεμπούτο στο μετρό, σε ένα σύστημα που επιτρέπει στους επιβάτες να χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους ως… εισιτήριο. Ρεπορτάζ τής South China Morning Post αναφέρει ότι στο μετρό τής πόλης της Σεντσέν χρησιμοποιείται τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να επιτρέπει σε όσους είναι άνω των 60 ετών να μπορούν να κάνουν δωρεάν διαδρομές. Αρκετές ακόμη πόλεις στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και η Σαγκάη, πειραματίζονται αυτήν την περίοδο με το ίδιο σύστημα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται σε 18 σταθμούς τής Σεντσέν, με 28 αυτόματες πύλες και 60 μηχανές εισιτηρίων. Αναπτύχθηκε από τον κινέζικο όμιλο Tencent και η εταιρεία τού μετρό σχεδιάζει να επεκτείνει το δωρεάν εισιτήριο μέσω αναγνώρισης προσώπου, συμπεριλαμβάνοντας τους βετεράνους του στρατού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω από 500 επιβάτες πληρώνουν ναύλους σαρώνοντας τα πρόσωπά τους κάθε μέρα στην πόλη Τζινάν. Η πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες με σάρωση προσώπου δεν είναι νέο φαινόμενο στην Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι η μαζική επιτήρηση είναι θέμα που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα, οι Κινέζοι αποδέχονται την αναγνώριση προσώπου ως τρόπο πληρωμής. Μάλιστα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018, το 85% των καταναλωτών ήταν σύμφωνο με την πληρωμή μέσω κάποιας βιομετρικής μεθόδου, όπως η σάρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του προσώπου.

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!