ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής Featured

Posted On Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 13:40 Written by

Οριακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, τον Ιούνιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε οριακά πτωτικά σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και διαμορφώνεται στις 86,5 μονάδες (από 87,1 μονάδες τον Ιούνιο). Ο δείκτης, πάντως, βρέθηκε σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2018, όταν κινούνταν στις 82,8 μονάδες.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν και διαμορφώθηκαν στις -3 μονάδες. Παράλληλα, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε (από +2 μονάδες το Μάιο, στις +5 μονάδες τον Ιούνιο).

Στο μεταξύ, από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι, στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, καταγράφεται έντονη κάμψη στο σχετικό δείκτη στις +11 μονάδες (από +20 μονάδες το Μάιο).

Στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το ισοζύγιο παραμένει οριακά αμετάβλητο (+14 μονάδες από +13 μονάδες τον Μάιο). Επίσης, οι προβλέψεις για τις τιμές υποχώρησαν (-3 μονάδες τον Ιούνιο από +4 μονάδες τον Μάιο).

Τέλος, το 32% των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 22% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 25% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Η εικόνα στην Ελλάδα
Συνολικά, στην Ελλάδα, σημειώθηκε τον Ιούνιο μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος, αν και οριακά, κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε οριακά τον Ιούνιο, στις 101,0 μονάδες (από 100,8 μονάδες), επίδοση, ωστόσο, που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (102,1 μονάδες ).

Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους περισσότερους κλάδους ήταν ήπια ανοδικές, με ισχυρότερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, μάλιστα, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει το σχετικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

 

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!