Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα

Posted On Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 10:37 Written by

Αλλαγές στην καθημερινότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους, φέρνει ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, ο πρώτος αντίστοιχος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κανονισμός, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται στα κράτη-μέλη από τις 28 Μαΐου, θα επιτρέψει την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων σε ολόκληρη την Ε.Ε. χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς.

Με το νέο κανονισμό, οι χώρες της Ε.Ε. αποτρέπονται από το να θεσπίζουν νόμους, οι οποίοι επιβάλλουν την αδικαιολόγητη διατήρηση των δεδομένων αποκλειστικά εντός της εθνικής επικράτειας.

Μέχρι το 2025, η οικονομία των δεδομένων της ΕΕ-27 είναι πιθανό να της παράσχει το 5,4 % του ΑΕΠ της, που ισοδυναμεί με €544 δισ. Ωστόσο, το τεράστιο αυτό δυναμικό περιορίζεται, εάν τα δεδομένα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα.

Με την άρση των αναγκαστικών περιορισμών τοπικοποίησης των δεδομένων, χρήστες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα δεδομένα και τις ευκαιρίες που παρέχουν. Με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των νέων αυτών κανόνων και του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, χθες, σχετικές κατευθυντήριες γραμμές.

Ο νέος Κανονισμός ενθαρρύνει την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας για τις υπηρεσίες cloud μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2019. Οι κώδικες δεοντολογίας θα διευκολύνουν την αλλαγή παρόχου υπηρεσιών cloud, γεγονός που θα καταστήσει την αγορά αυτών των υπηρεσιών πιο ευέλικτη και τις υπηρεσίες δεδομένων στην Ε.Ε. πιο προσιτές οικονομικά.

Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr.

 

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!