CEO panel : Ορίζοντας την αγορά του digital Featured

Posted On Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 12:55 Written by
Rate this item
(0 votes)

Ποια είναι η αγορά των digital υπηρεσιών; Ποια είναι τα ζητήματα που την απασχολούν; Ποιες είναι οι ευκαιρίες που υπάρχουν; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του πολύ ενδιαφέροντος πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ecommerce expo 2018, το οποίο διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το πάνελ, το οποίο ο υπογράφων ήταν και ο συντονιστής, ήταν εξ ορισμού ενδιαφέρον καθώς συμμετείχαν οι επικεφαλής ορισμένων εκ των κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των digital υπηρεσιών στην Ελλάδα: Κώστας Θεοτοκάς (Atcom), Κώστας Παπαδόπουλος (Lighthouse), Μιχάλης Σαραντινός (Steficon), Στέλιος Ηλιάκης (Sleed) και Πάνος Κοντόπουλος (Wedia), ενώ τη δυνατότητα να παρέμβουν είχαν και όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Ζαππείου όπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μία τέτοια συζήτηση για τα ζητήματα του κλάδου. Και γι’ αυτό και έχει ένα νόημα να καταγράψουμε ορισμένα από τα συμπεράσματα που βγήκαν.

Κατ’ αρχήν, ένα θέμα είναι το μέγεθος της αγοράς, η οποία δείχνει αρκετά δύσκολο να οριστεί δεδομένου ότι οι εταιρείες του χώρου προσφέρουν μία αρκετά ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, ενώ υπάρχουν και πολλοί νέοι «παίκτες» που κινούνται και σε αυτόν χώρο.

Μία άποψη που υπήρξε είναι ότι το συνολικό μέγεθος της αγοράς των digital υπηρεσιών είναι μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ αφορούν το κομμάτι των διαφημίσεων σε Google και Facebook).

Από αυτά, περίπου στα 40-50 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία sites και eshops. Το νούμερο δεν ακούστηκε περίεργο ή υπερβολικό, αρκετοί συμφώνησαν με αυτή την εκτίμηση αλλά διατυπώθηκε η άποψη ότι θα ήταν καλό να υπήρχε μία σχετική μέτρηση του μεγέθους της digital αγοράς.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η αγορά δεν είναι ακόμη ώριμη.

Και όχι μόνο σε επίπεδο πελατών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν κατανοούν τις ανάγκες τους και έχουν διαφορετικές προσδοκίες όπως και εκτιμήσεις για το κόστος και τις απαιτήσεις ενός digital έργου αλλά ακόμη σε επίπεδο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταλάβει το κόστος που υπάρχει για να προσφέρουν αυτά που πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι αυτό της «εμπλοκής» στο χώρο του digital εταιρειών από παρεμφερείς κλάδους όπως είναι τόσο αυτός της πληροφορικής όσο και εκείνος των συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και της διαφήμισης.

Ένα θέμα για το οποίο εκφράστηκαν αρκετές απόψεις καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» και έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι το «παιχνίδι» αλλάζει και η παροχή προστιθέμενης αξίας θα είναι το κλειδί.

Όπως ενδεχομένως και το θέμα της εξειδίκευσης, αν και εδώ οι απόψεις διίστανται αναφορικά με το κατά πόσον στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει μία μεγάλη εξειδίκευση των εταιρειών.

Άλλωστε, οι πελάτες δείχνουν να θέλουν έναν συνεργάτη που να αναλαμβάνει όλα όσα έχουν σχέση με τις digital δραστηριότητες και εκεί είναι που εμπλέκονται και οι system integrators.

Τα έργα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μεγαλώσει και ένα ερώτημα που τέθηκε ήταν κατά πόσον μία ελληνική εταιρεία μπορεί να «τρέξει» με επιτυχία ένα μεγάλο έργο.

Η απάντηση ήταν πως «μπορεί» απλά σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές (ή τα resources αν προτιμάτε τον αγγλικό όρο που συνήθως χρησιμοποιείται και είναι αρκετά πιο ευρύς από την αντίστοιχη ελληνική λέξη) που θα δώσουν τη δυνατότητα υλοποίησης ενός μεγάλου έργου.

Η τεχνογνωσία πάντως υπάρχει και δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται κινήσεις από ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό, αν και όπως επισημάνθηκε εκτός των συνόρων έχει νόημα να βγεις με προϊόν και όχι απλά παρέχοντας υπηρεσίες.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε έχει να κάνει με την εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον κλάδο -και όχι μόνο- και οι λύσεις δεν είναι τόσο απλές, καθώς σχετίζεται με το μεγάλο θέμα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η συζήτηση που έγινε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διήρκεσε περισσότερο από ότι περίμεναν οι διοργανωτές και ενδεχομένως η πρόταση που έπεσε περί μίας σειράς άτυπων συναντήσεων για να συζητούνται τα θέματα του κλάδου είναι από αυτές που πρέπει να υλοποιηθούν.

Read 886 times Last modified on Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 11:03

Related items

 • ECOFIN: Νέοι κανόνες ΦΠΑ για το e-commerce

  Νέα νομοθεσία με στόχο την απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για τις διαδικτυακές πωλήσεις αγαθών, με παράλληλο περιορισμό της φορολογικής απάτης, υιοθέτησε το Συμβούλιο ECOFIN.

  Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ το 2021 αναμένεται να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να ανακτήσουν τα φορολογικά έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ που χάνονται σε αυτόν τον τομέα κάθε έτος, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 7 δισ. ευρώ έως το 2020. 

  Σήμερα εταιρείες εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν τις αποθήκες ή τα λεγόμενα «κέντρα εκτέλεσης παραγγελιών» εντός της Ε.Ε., μπορούν να πωλούν αγαθά στους καταναλωτές της Ε.Ε. μέσω διαδικτυακών αγορών. Σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογικές αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την είσπραξη του οφειλόμενου ΦΠΑ για τα εν λόγω αγαθά.
   
  Σύμφωνα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2017, θεωρείται ότι οι διαδικτυακές αγορές ενεργούν ως πωλητές όταν διευκολύνουν τις πωλήσεις αγαθών αξίας έως 150 ευρώ σε πελάτες εντός της Ε.Ε. από επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους. Οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται όταν επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για την πώληση εμπορευμάτων μέσω «κέντρων εκτέλεσης παραγγελιών» εντός της Ε.Ε., ανεξάρτητα από την αξία τους, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να ζητούν τον οφειλόμενο ΦΠΑ για τις εν λόγω πωλήσεις.
   
  Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να τηρούν αρχεία των πωλήσεων αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
   

  Διαδικτυακές συναλλαγές
  Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν, προσδιορίζουν λεπτομερέστερα πότε θεωρείται ότι οι διαδικτυακές αγορές διευκολύνουν την εν λόγω παροχή αγαθών ή υπηρεσιών και πότε όχι, με βάση αφενός το κατά πόσον καθορίζουν ή όχι τους όρους και τις προϋποθέσεις της παροχής και αφετέρου τη συμμετοχή τους στην πληρωμή ή την παραγγελία και την παράδοση των αγαθών. Οι κανόνες διευκρινίζουν επίσης λεπτομερώς το είδος των αρχείων που πρέπει να τηρούνται από τις πλατφόρμες που διευκολύνουν την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών σε πελάτες στην Ε.Ε.

  Η εφαρμογή των κανόνων που συμφωνήθηκαν χθες θα εξασφαλίσει επίσης ότι το 2021 θα είναι διαθέσιμο ένα εντελώς νέο σύστημα ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά στο διαδίκτυο. Με τους νέους κανόνες δημιουργούνται νέα δομικά στοιχεία του συστήματος, τα οποία θα χρειαστούν οι διαδικτυακές επιχειρήσεις ώστε να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

   Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο naftemporiki.gr.

 • Η Cardlink συμμετέχει ενεργά στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

  H Cardlink, η μεγαλύτερη εταιρία στο χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, συμμετέχει για πρώτη χρονιά φέτος στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, (GR.EC.A.), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

  Η εβδομάδα εορτασμού θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2019. Κατά το διάστημα αυτό η Cardlink θα προσφέρει 3μηνη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας Cardlink e-commerce, της πλέον σύγχρονης υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου που αποτελεί ταυτόχρονα και την πιο ολοκληρωμένη λύση για τις ανάγκες ενός e-shop.

  Η υπηρεσία Cardlink e-commerce προσφέρει ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές με τη δυνατότητα χρήσης όλων των σύγχρονων μεθόδων πληρωμής (κάρτα, ψηφιακό πορτοφόλι, τραπεζικό λογαριασμό) καθώς και τις κατάλληλες υποδομές που διευκολύνουν τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στην διαχείριση των συναλλαγών τους και προσφέρουν εξαιρετική εμπειρία για τον καταναλωτή (card tokenization, one-click-pay).

 • Ομιλία κυρίου Federico Oliveri και κυρίας Anna Faure

  Στο πλαίσιο της e-Commerce Greece and Southeast Europe Expo διεξήχθη και το συνέδριο του οποίου οι θεματικές ενότητες του οποίου ήταν:

  Development Promotion Payments Delivery

  Οι υψηλού επίπεδου εισηγήσεις από τους ομιλητές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων και αποτέλεσαν το οδικό χάρτη των εξελίξεων στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Στην ιστοσελίδα μας θα μοιραστούμε μαζί σας τις σημαντικότερες ομιλίες του συνεδρίου, ελπίζοντας ότι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις καινοτομίες και τις λύσεις που παρουσιάστηκαν σε αυτό.

  Παρακάτω θα παρακολουθήσετε την εισήγηση του κυρίου Federico Oliveri Digital Strategy Consultant, Social Bakers.com και της κυρίας Anna Faure Head Of Social & Influencer Marketing La Redoute

 • Ρεκόρ Συμμετοχών στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2019!

  Με ρεκόρ συμμετοχών από Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ξεκίνησε η Eβδομαδα Hλεκτρονικού Eμπορίου που διοργανωνεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A., για έκτη συνεχή χρονιά. Η εβδομάδα εορτασμού θα διαρκέσει από την Δευτέρα 4 έως την Δευτέρα 11 Μαρτίου και φέτος έχει διευρυμένες δράσεις και έντονη επικοινωνία προς τον τελικό καταναλωτή.

  Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας, πάνω από 300+ ελληνικά eShops θα προσφέρουν ελκυστικές προσφορές, ενώ παράλληλα θα λάβουν χώρα εκπαιδεύσεις σχετικά με ασφάλεια συναλλαγών, online πληρωμές , προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα καταναλωτή από το ELTRUN. Τέλος στην εβδομάδα θα συμμετάσχουν και για πρώτη φορά οι τράπεζες που θα παρέχουν επιπλέον εκπτώσεις μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης.

  Ο GR.EC.A έχει εντείνει την επικοινωνία της φετινής εβδομάδας, ξεκινώντας με φρέσκια εικαστική ταυτότητα και για πρώτη φορά με έντονο πλάνο Digital και Ραδιοφωνικής προβολής προς τους τελικούς on line shoppers.

  Η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή & την υποστήριξη των Eltrun , Skroutz.gr , Bestprice.gr.

 • Τρισδιάστατη επανάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

  Με τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό των online καταστημάτων σε επίπεδο υπηρεσιών, οι προσδοκίες των καταναλωτών αλλάζουν και αυξάνονται ραγδαία, βάζοντας τους retailers σε μία διαρκή αναζήτηση βελτίωσης και διαφοροποίησης, που θα τους κρατήσει στην αγορά και θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

  Οι πρωτοπόροι της αγοράς «εκπαιδεύουν» τους καταναλωτές να έχουν υψηλές προσδοκίες και αυτό εντείνει την αναζήτηση για καινοτόμες ιδέες και υλοποιήσεις.

  Οι τεχνολογίες 3D θέτουν νέα δεδομένα στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και απογειώνουν την εμπειρία των καταναλωτών.

  Ποιότητα και ποσότητα

  Το βασικό μειονέκτημα των ηλεκτρονικών καταστημάτων, είναι ότι δε μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο πελάτη να περιεργαστεί το εκάστοτε προϊόν. Όμως, με την τρισδιάστατη απεικόνιση, οι μεταπωλητές θα μπορούν να παρέχουν στους επισκέπτες των online καταστημάτων τους μία πιο ζωντανή και διαδραστική εμπειρία, συγκριτικά με τις κλασικές (2D) φωτογραφίες.

  Οι καταναλωτές φαίνεται πως είναι έτοιμοι για αυτή την εξέλιξη και μάλιστα την επιζητούν, αφού έρευνες δείχνουν σε μεγάλα ποσοστά την προτίμησή τους στις interactive 3D παρουσιάσεις έναντι των βίντεο, που αρκετοί έμποροι χρησιμοποιούν για να εμπλουτίσουν τις παρουσιάσεις των προϊόντων τους.

  Αν και η διαδικασία είναι προφανώς πιο χρονοβόρα από αυτή μιας απλής φωτογράφισης, η επίτευξη της ψηφιοποίησης σε 3D ακόμα και μεγάλου πλήθους διαθέσιμων εμπορευμάτων είναι δυνατή σε λογικό χρόνο. Η εταιρεία TSUM που εμπορεύεται προϊόντα πολυτελείας στη Ρωσία, έχει καταφέρει να σκανάρει σε τρεις διαστάσεις πάνω από 40.000 προϊόντα, αποδεικνύοντας ότι το εγχείρημα είναι εφικτό και σε αυτά τα μεγέθη, φυσικά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το ανάλογο κόστος.

  Ρεαλιστική απεικόνιση

  Τα οφέλη της δημιουργίας 3D μοντέλων των προϊόντων είναι πολύ περισσότερα από μια καλύτερη εμπειρία για τους καταναλωτές. Προϊόντα που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να απεικονιστούν σωστά στις φωτογραφίες, όπως ολόμαυρες ή και γυαλιστερές συσκευές και αντικείμενα, προϊόντα τεχνολογίας, κοσμήματα, δερμάτινα είδη, μεταξωτά κ.λπ. τώρα μπορούν να αναδειχθούν.

  Για παράδειγμα, η Samsonite έχει υιοθετήσει την τρισδιάστατη απεικόνιση και ο αντιπρόεδρός της για το ηλεκτρονικό εμπόριο δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση βοήθησε πολύ στο να έχουν οι καταναλωτές καλύτερη αίσθηση για τις διαστάσεις, το σχήμα και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα προϊόντα της.

  Analytics τεχνητής νοημοσύνης

  Καθώς η λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων γίνεται όλο και περισσότερο καθοδηγούμενη από τη λήψη και την ανάλυση δεδομένων, η ζήτηση για μετρήσεις είναι υψηλότερη από ποτέ. Το ποσοστό μετατροπών, η επισκεψιμότητα και το engagement των χρηστών, αποτελούν, ως γνωστό, σημαντικούς οδηγούς για τους εμπόρους στο e-Commerce.

  Τα νέα εργαλεία ανάλυσης που βασίζονται σε αλγορίθμους AI θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι δυνητικοί πελάτες αλληλεπιδρούν με τις εικόνες των προϊόντων που ενσωματώνονται στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων, είτε πρόκειται για εικόνες 2D είτε 3D.

  Εκτός από το χρόνο παραμονής του επισκέπτη και δυνητικού πελάτη, το εργαλείο θα μπορεί να επισημαίνει τα σημεία ενδιαφέροντος του πελάτη και τις καλύτερες γωνίες των προϊόντων για τη δημιουργία μικρογραφιών, καθώς και την πιθανότητα αγοράς, βάσει των προτύπων της συμπεριφοράς των πελατών.

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται πως αποκτά νέους, ισχυρούς συμμάχους για να γίνει πιο ελκυστικό και φιλικό για τους καταναλωτές, αλλά και πιο αποτελεσματικό για τους επαγγελματίες.

  Το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό! Γνωρίστε όλες τις εξελίξεις στην ECDM Expo 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!