eShops Expo 2018 26-28 Απριλίου 2018 Σταθμός Μετρό Σύνταγμα/Αθήνα Featured

Posted On %PM, %05 %615 %2018 %15:%Φεβ Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Με χαρά ανακοινώνουμε την διοργάνωση της 5ης έκθεσης Ηλεκτρονικών Καταστημάτων eShops Expo 2018 που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αγγίζει πλέον τα 4 δισ. ευρώ (ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ), με τους online καταναλωτές να εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ.!

Πρόκειται για αριθμό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του συνόλου των χρηστών internet στη χώρα καθώς, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι χρήστες του Διαδικτύου εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 7 εκατ.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων έχει υπερβεί τα 6.500, με το 80% των online καταναλωτών να έχουν ήδη πραγματοποιήσει αγορές από τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Σημαντική ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πέραν της γενίκευσης των συναλλαγών μέσω των πιστωτικών-χρεωστικών καρτών, δίνει και η ραγδαία εξάπλωση της χρήσης των smartphones και των tablets.

Στην Ελλάδα, παρά την υιοθέτηση του νέου ψηφιακού (digital) τρόπου αγορών, οι καταναλωτές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών, αφού η αντικαταβολή παραμένει η δημοφιλέστερη μέθοδος.

Δηλαδή, ο χρήστης παραγγέλνει κάποιο προϊόν μέσω κινητού και το πληρώνει με μετρητά μόλις το παραλάβει. Πρόκειται για στοιχείο που μαρτυρά ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στον τομέα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι που σύμφωνα με το ELTRUN οφείλεται σε δύο λόγους:

- Στον φόβο των καταναλωτών για θέματα ασφάλειας και διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων τους (διαδικτυακή απάτη).

- Στην ανησυχία για το προϊόν που τελικά θα παραλάβουν (ποιότητα, δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής κ.ά.).

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ο σκοπός της διοργάνωσης είναι η απ’ ευθείας γνωριμία καταναλωτικού κοινού και ηλεκτρονικών καταστημάτων που θα αποφέρει εμπιστοσύνη για της παρεχόμενες

υπηρεσίες / προϊόντα και αύξηση των πωλήσεων μιας και η διοργάνωση είναι ιδανική για την διανομή εκπτωτικών κουπονιών-προσφορών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://www.eshopsexpo.gr/ ή επικοινωνήστε με το 210.924.5577 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Read 71 times Last modified on %PM, %05 %634 %2018 %16:%Φεβ

Related items

 • Best Price Customer Review Awards 2017

  Αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο

  Το BestPrice.gr εγκαινιάζει τα Customer Review Awards επιβραβεύοντας τους συνεργάτες του που προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους καταναλωτές.

  Οι αξιολογήσεις των μελών του BestPrice.gr ανέδειξαν 109 καταστήματα που συμμετέχουν στην υπηρεσία, τα οποία ξεχώρισαν για τις καλές πρακτικές τους στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο και έλαβαν το βραβείο για το 2017.

  Με τα Customer Review Awards, το BestPrice.gr όχι μόνο δίνει έμφαση στην αξία της αξιολόγησης των καταναλωτών, αλλά παράλληλα αναδεικνύει την εξυπηρέτηση, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια ως καθοριστικούς παράγοντες σωστής λειτουργίας του οικοσυστήματος.

  Τα βραβεία θα επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση με σκοπό αφενός να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μοιράζονται την αγοραστική εμπειρία τους και αφετέρου να δώσουν τη δυνατότητα στα ηλεκτρονικά καταστήματα να κερδίσουν έδαφος στην προτίμησή τους.

 • Με τη στήριξη του GR.EC.A. και του Eltrun η έκθεση eshops Expo 2018


  Με την αιγίδα και την υποστήριξη του GR.EC.A. (Greek eCommerce Association) και του ELTRUN (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου ) θα πραγματοποιηθεί η μοναδική έκθεση για τα Ηλεκτρονικά καταστήματα eShops Expo 2018 στις 26-28 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα.

  Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της διοργάνωσης στη διάδοση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Ελλάδα οι δυο φορείς υποστηρίζουν τη διοργάνωση θέτοντας τη υπό την Αιγίδα τους.

  Σκοπός της διοργάνωσης είναι να φέρει face to face τα ηλεκτρονικά καταστήματα με τον τελικό καταναλωτή ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση σε σχέση με τους εξελιγμένους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών και παραλαβής.

  Επιπλέον μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο αύξησης του τζίρου για τα ηλεκτρονικά καταστήματα και επιπλέον αναγνωρισιμότητας για το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το brand.

 • Google: όλοι τα θέλουν όλα…εδώ και τώρα!

  Ζώντας μια ζωή express (ή στην τσίτα, αν προτιμάτε…), είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε αποφάσεις αστραπιαία και να κάνουμε τα πάντα σαν να μην υπάρχει αύριο…

  Είναι αναμφισβήτητα ξεχωριστό φαινόμενο των καιρών να ζούμε τη ζωή μας σαν να είμαστε μόνιμα «στην πρίζα» (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σωματική και ψυχική μας υγεία), να παίρνουμε αποφάσεις μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου και κυρίως να τις υλοποιούμε όχι με ηρεμία, αλλά σχεδόν πάντα αλαφιασμένοι, σαν να μην υπάρχει αύριο και να εξαρτάται η ίδια η επιβίωσή μας από αυτό…

  Αυτή η θεμελιακή αλλαγή στην καθημερινότητά μας, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει (αρνητικά, βεβαίως) τη συμπεριφορά μας ως πολίτες, άρα και ως καταναλωτές.

  Αυτό σημαίνει πως οι κάθε λογής marketers είναι αναγκασμένοι να τρέχουν και να μη φτάνουν, δημιουργώντας διαρκώς σχέδια επί σχεδίων, δοκιμάζοντας νέες τακτικές και προσαρμόζοντας τις ως τώρα -ανεπαρκείς, πλέον, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος- στρατηγικές τους στα νέα δεδομένα.

  Αυτές τις αλλαγές σχολίασε σχετικά πρόσφατα (πριν από κάποιους μήνες, είναι αλήθεια, αλλά χωρίς αυτό να επηρεάζει την ουσία όσων λέει – το αντίθετο, μάλιστα, την επιβεβαιώνει!) η αντιπρόεδρος της Google σε θέματα marketing για την αμερικάνικη ήπειρο, Λάιζα Γκεβέλμπερ, στο πλαίσιο μιας σημαντικής σειράς άρθρων από εκπροσώπους της κορυφαίας εταιρίας, σχετικά με τις επικρατούσες στην αγορά τάσεις, τα οποία συχνά μας δίνουν άφθονη τροφή για σκέψη.

  Η κ. Γκεβέλμπερ, λοιπόν, πιάνει το σφυγμό του σύγχρονου καταναλωτή και αποφαίνεται πως αυτά που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του είναι η ανυπομονησία, η ανάγκη για άμεση δράση και άμεση ικανοποίηση, ίσως και κάποια παρορμητικότητα.

  Ο λόγος είναι πως όλοι έχουμε πλέον όλη την πληροφορία σ’ αυτόν τον κόσμο άμεσα, στα χέρια μας (κι αυτό μας έχει κακομάθει, συμπληρώνω εγώ…)

  Έχοντας έναν υπερυπολογιστή μόνιμα στην τσέπη μας μπορούμε να βρούμε, να μάθουμε, να κάνουμε και να αγοράσουμε ό,τι έχουμε ανάγκη ή ό,τι βάλαμε στο μάτι, ικανοποιώντας την όποια παραξενιά μας.

  Κατά την αντιπρόεδρο της Google, λοιπόν, αυτή η δυνατότητα να κάνουμε πράγματα «εδώ και τώρα» σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι διάφορες επιχειρήσεις υπακούουν ολοένα και ταχύτερα στα «κελεύσματά» μας, προσφέροντάς μας ταχύτατα και πανεύκολα νέες εμπειρίες, οδηγεί τις προσδοκίες μας στον… Θεό! Ιδού τι μας λέει:

  «Με δεδομένο ότι τρεις στους τέσσερις χρήστες κινητών κάνουν από εκεί την έρευνά τους για να καλύψουν κάθε άμεση ανάγκη τους, ξεκινήσαμε την έρευνα από τα δεδομένα των αναζητήσεων,ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η αλλαγή στις συνήθεις των καταναλωτών και τι αντίκτυπο έχει σ’ εμάς, τους marketers. Να, λοιπόν, τι βρήκαμε:

  Οι χρήστες παίρνουν τις αποφάσεις τους άμεσα…

  Το ενδιαφέρον για την αναζήτηση “Opennow” τριπλασιάστηκε στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων. Την ίδια περίοδο, μειώθηκαν οι αναζητήσεις για το “Storehours”.

  Η άνοδος του“OpenNow”


  Πηγή: Google Trends June 2015 vs. June 2017. U.S.

  Η αύξηση των αναζητήσεων στο “Open now” θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει τόσο τις άμεσες αποφάσεις (πχ. Μου περισσεύει λίγος χρόνος και θέλω να φτιάξω τα νύχια μου) όσο και περιπτώσεις άμεσης ανάγκης (πχ. κόπηκα και χρειάζομαι γιατρό, άμεσα).

  Αυξάνουν οι αναζητήσεις για “OpenNow”


  Πηγή: Google Trends Jan 2004 – June 2017. U.S.

  Οι χρήστες αναζητούν ότι τους ενδιαφέρει εκείνη ακριβώς τη στιγμή που έχουν κάποια ανάγκη και θέλουν να την ικανοποιήσουν. Μ’ άλλαλόγια, όταν παίρνουν μια απόφαση, αυτό είναι το μόνο που θέλουν να κάνουν εκείνη τη στιγμή και δεν ψάχνουν άσκοπα.

  Οι χρήστες θέλουν προϊόντα και υπηρεσίες εδώ και τώρα


  Κατά κάποιο τρόπο, όλοι έχουμε (καλο)μάθει να παίρνουμε άμεσα όποια πληροφορία χρειαζόμαστε. Όμως, φαίνεται πως θεωρούμε πλέον φυσιολογικό κάτι ανάλογο να συμβαίνει και σ’ ό,τι αφορά προϊόντα και υπηρεσίες…

  Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Οι αναζητήσεις στα κινητά για“same-day shipping” αυξήθηκαν πάνω από 120% από το 2015,καθώς οι χρήστες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να περιμένουν έστω και λίγες ημέρες, για να φτάσει η παραγγελία τους.

  Βλέπουμε, επίσης,πως οι αναζητήσεις για “same-day shipping” εμφανίζουν το υψηλότερο σημείο τους νωρίς το πρωί. Αντί να τρέχουν για κάποια παραλαβή, στο δρόμο για τη δουλειά, οι χρήστες προτιμούν -με τη βοήθεια του κινητού τους, πάντα- να βρουν μια άμεση λύση στο πρόβλημά τους.


  Οι αναζητήσεις “Same-day”εμφανίζουν «κορυφές», νωρίς το πρωί


  Πηγή: Google Trends

  Πληθαίνουν τα σχέδια της τελευταίας στιγμής από τους χρήστες

  Ίσως όλοι να έχουμε γίνει περισσότερο παρορμητικοί… Ίσως να καθυστερούμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας, γιατί γνωρίζουμε πως,ό,τι και να γίνει, θα τα καταφέρουμε…

  Όποιο από τα δυο κι αν ισχύει, η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει… Η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία, έχει δώσει στους χρήστες μια ανάσα. Όταν δεν είναι εφικτός ο εκ των προτέρων σχεδιασμός (ή, απλώς, δεν θέλει να τον κάνει ο χρήστης), τα πράγματα μπορούν να γίνουν και με άλλο τρόπο…

  Ένα καλό παράδειγμα, είναι ο προγραμματισμός ταξιδιών. Τα δυο τελευταίαχρόνια, οι σχετικές ταξιδιωτικές αναζητήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων που περιέχουν τις λέξεις “tonight” και “today” έχουν αυξηθεί κατά ποσοστό άνω του 150%. Μάλιστα, οι χρήστες ψάχνουν το ίδιο συχνά για“flights today” ή “hotels tonight."

  Αναζητήσεις για ξενοδοχεία και πτήσεις με ένδειξη"Tonight" ή "Today"  Πηγή: Google Data Jan 2014 - June 2017. U.S.

   

  Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να μείνουν στο παιχνίδι
  Είναι προφανές -υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της Google- πως«κάθε καταναλωτής μπορεί να έχει την πλέον απρόβλεπτη συμπεριφορά, που ξεκινάει από τον σχολαστικό χρήστη και φτάνει ως τον παρορμητικό ή τον αναβλητικό, ο οποίος τα αφήνει όλα για την τελευταία στιγμή.

  Ανεξάρτητα, πάντως, από τις προσωπικές τους συνήθειες, όλοι περιμένουν να πάρουν το ίδιο: ακριβώς ό,τι θέλουν, ακριβώς την ώραπου το θέλουν!

  «Στην πραγματικότητα, μια στις δυο προσπάθειες μέσω κινητού (53% για την ακρίβεια) εγκαταλείπεται, αν ο χρήστης χρειαστεί να περιμένει περισσότερα από 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσει η εφαρμογή του… Μάλιστα, έχουμε παρατηρήσει πως για κάθε πρόσθετο δευτερόλεπτο καθυστέρησης, το conversion rate μειώνεται κατά 12%.

  «Αυτό, προφανώς, σημαίνει πως οι marketers είναι πλέον και αυτοί αναγκασμένοι να προσφέρουν απίστευτες mobile εμπειρίες.

  Οι κανόνες του παιχνιδιού επιβάλλουν ταχύτητα και απουσία κάθε εμποδίου – κάποιοι βασικοί παράγοντες, όπως ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτωση μιας εφαρμογής- μπορεί να σώσουν (ή να χάσουν) το παιχνίδι.

  Είπαμε παραπάνω για την αντίδραση των χρηστών σε κάθε καθυστέρηση άνω των 3 δευτερολέπτων – μακάρι να είχαμε πετύχει τέτοιες επιδόσεις: η μέση εφαρμογή χρειάζεται 22 ολόκληρα δευτερόλεπτα για να φορτώσει… Και, θυμηθείτε, το conversion rate πέφτει κατά 12%σε κάθε πρόσθετο δευτερόλεπτο.

  Για να δείτε τις επιδόσεις του δικού σας mobile site κάντε το τεστ του Test My Site (που θα βρείτε στο link https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb, όπου θα βρείτε, επίσης, και κάποιες συμβουλές για να αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσής του…

  Για να καταλήξει, η κ. Γκεβέλμπερ με την παρατήρηση / δέσμευση ότι «οικαταναλωτές έχουν σήμερα πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν – τα θέλουν όλα ‘εδώ και τώρα’.

  Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να μοιραζόμαστε μαζί σας κι άλλες ιδέες για τη συμπεριφορά τους σ’ ό,τι αφορά στις αναζητήσεις τους, μαζί με παραδείγματα από επιχειρήσεις που κατάφεραν να τους κερδίσουν».

 • Η νέα βιτρίνα του καταστήματος σας είναι ο ιστότοπος σας

  Το 2017 περισσότεροι καταναλωτές από ποτέ άλλοτε, περιηγήθηκαν στο διαδίκτυο για να καταναλώσουν.Έψαξαν για προϊόντα από τα smartphones τους και τα tablets τους, και ολοκληρώσαν την αγορά τους, κάνοντας check out συνήθως από το laptop και το desktop τους.

  Οι πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου θα υπερβούν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020. Η λειτουργία ενός e-shop μπορεί να είναι εξίσου περίπλοκη με αυτή ενός κανονικού καταστήματος

  Μερικά tips για τη βέλτιστη λειτουργία του e-shop σας.

  Πολυδιάστατη εμπορική πολιτική

  Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν μέσω desktop - ο επιτραπέζιος υπολογιστής παίρνει το 62% των εσόδων όταν το mobiling έχει μια απήχηση 38%. Οι καταναλωτές προτιμούν να κάνουν καταναλωτική έρευνα από smartphones και tablets και στη συνέχεια, να κάνουν την αγορά στην desktop.

  Οι κινητές συσκευές ανακατευθύνουν το 56% της κυκλοφορίας στους αρχικούς ιστότοπους, κάτι το οποίο καθιστά ζωτική την σωστή παρουσίαση και λειτουργία του site στις κινητές συσκευές.

  Ψηφιακή προστασία των πελατών

  Το 2016, είχαμε αύξηση της ηλεκτρονικής απάτης κατά 33%.Για Κάθε 1 δολάριο απάτης είχαμε κόστος στον έμπορο 2,40 δολάρια. Τα ασφαλή καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι αυτά που δεν αποθηκεύουν δεδομένα κατόχου κάρτας και διασφαλίζουν τις πληροφορίες των πελατών κατά την αγορά.

  Χρησιμοποιούν μεθόδους ασφαλείας κρυπτογράφησης και ελέγχου ταυτότητας για την προστασία δεδομένων κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής.

  Μετατόπιση των λειτουργιών στο cloud

  Όπως πιστεύει το 70% των IT manager η λειτουργία των επιχειρήσεων στο cloud αυξάνει την ευελιξία. Οι δημοφιλέστερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι δομημένες στο cloud , το οποίο επιτρέπει καλύτερη λειτουργία και διαχείριση δεδομένων από τους retailers, καθώς έτσι οι καθημερινές λειτουργίες έχουν εκτεταμένες δυνατότητες ασφάλειας και αποθήκευσης δεδομένων.

  Αυτό μειώνει το φόρτο εργασίας του τμήματος πληροφορικής της επιχείρησης και επιτρέπει την εύκολη κλιμάκωση μέσω ενός ασφαλούς διακομιστή.

  Προτεραιότητα στη απρόσκοπτη λειτουργικότητα

  Το μέσο κόστος μιας αστοχίας ή διακοπής στο data center μιας επιχείρησης, αυξήθηκε από από 505.000 δολάρια το 2010, σε περισσότερα από 740.000 δολάρια το 2016.

  Χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, τα δίκτυα της οποίας παρακολουθούνται συνεχώς για αποτροπή απειλών, συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των επιχειρήσεων, βελτιώνοντας έτσι το λειτουργικό χρόνο λειτουργίας.

  Εκτός από τα οφέλη στα έσοδα, η ομαλή λειτουργικότητα βοηθά τις επιχειρήσεις να διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στην αγορά.

  Τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σημαντικά

  Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δεδομένα τους αποτελεσματικά μπορούν να βελτιώσουν την επιχειρηματικότητα τους κατά 62%.

  Επενδύοντας σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που παρέχουν μεγάλο αριθμό αναλύσεων, αναλύσεις που περιλαμβάνουν από την εποχή που οι αγοραστές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν,  φτάνοντας σε sites που δημιουργούν τις τάσεις των αγορών, σας βοηθά στη αποτελεσματικότερη εμπορική πολιτική.

  Συγκέντρωση των λειτουργιών
  Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στο φυσικό εμπόριο παράλληλα με το ηλεκτρονικό εμπόριο στρέφονται σε λύσεις που γεφυρώνουν αυτά τα δύο περιβάλλοντα ώστε να επιτύχουν μείωση των λειτουργικών κοστών

  Συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας ηλεκτρονικών πληρωμών

  Εάν η επιχείρηση σας διαχειρίζεται μεταδίδει ή αποθηκεύει δεδομένα πιστωτικών καρτών πρέπει να συμμορφώνεστε με όλους τους κανονισμούς ασφαλείας που είναι σε ισχύ.

  Πηγή: Devprojournal.com

 • Καταργείται κάθε γεωγραφικός αποκλεισμός στις διαδικτυακές αγορές

  Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο δρόμο προς την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά

  Οι υφιστάμενοι γεωγραφικοί περιορισμοί και οι αποκλεισμοί από ηλεκτρονικές αγορές άλλων χωρών από εκείνη του υποψήφιου αγοραστή καταργούνται πλέον, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ολοκληρώνονται -με θετικό για τους καταναλωτές πρόσημο - πολύμηνες διαβουλεύσεις και συζητήσεις.

  Με βάση αυτή την απόφαση, οι αγοραστές θα μπορούν πλέον να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές σ’ όλη την ΕΕ χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα ή την αυτόματη μεταφορά τους σε άλλη ιστοσελίδα.

  Θα μπορούν, για παράδειγμα, να αγοράσουν ηλεκτρικά είδη που δεν βρίσκουν στη χώρα τους, να ενοικιάσουν αυτοκίνητο ή να κλείσουν εισιτήρια για μια εκδήλωση, όπως στην πατρίδα τους, δεν θα έχουν επίσης προβλήματα και στην πληρωμή με κάρτες διαφορετικής χώρας, ενώ -σ’ ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις- αναμένεται να εκλείψουν πολλά διασυνοριακά προβλήματα.

  Αξίζει να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 63% των ιστοσελίδων που αξιολογήθηκαν, δεν επέτρεπαν τις αγορές σε καταναλωτές από άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ…

  Ο νέος κανονισμός θα καταργήσει τον αδικαιολόγητο «γεωγραφικό αποκλεισμό» (geo-blocking) στις online αγορές δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν τον ιστότοποαπό τον οποίο επιθυμούν να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με μπλοκάρισμα ή αυτόματη μεταφορά τους σε άλλη ιστοσελίδα λόγω της εθνικότητάς τους, του τόπου διαμονής τους ή ακόμη και της προσωρινής τους τοποθεσίας.

  Οι έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διαδικτυακούς αγοραστές από άλλη χώρα της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν και τους «τοπικούς» πελάτες τους, δηλαδή να τους παρέχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές και όρους πώλησης κάθε φορά που αυτοί:

  • αγοράζουν αγαθά (π.χ. οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα) που παραδίδονται σε ένα κράτος-μέλος στο οποίο ο έμπορος προσφέρει υπηρεσίες παράδοσης βάσει των γενικών όρων της επιχείρησής του ή συλλέγονται σε τόπο συμφωνημένο από τα δύο μέρη, σε μια χώρα της ΕΕ στην οποία ο έμπορος προσφέρει αυτήν την επιλογή

  • λαμβάνουν υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και δεν προστατεύονται βάσει πνευματικών δικαιωμάτων, όπως πχ.cloud services, υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, φιλοξενία δικτυακών τόπων και παροχή firewalls

  • αγοράζουν υπηρεσία που παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εμπόρου ή σε μια φυσική τοποθεσία όπου αυτός λειτουργεί, όπως π.χ. κρατήσεις ξενοδοχείων, αθλητικές εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φεστιβάλ μουσικής ή εισιτήρια σε πάρκα αναψυχής

  Απαγορεύονται, τέλος, στο εξής οι πρακτικές διαφορετικής αντιμετώπισης των αγοραστών ανάλογα με τον τόπο έκδοσης της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας.

  Εξαιρέσεις για προστατευόμενο ψηφιακό περιεχόμενο

  Το ψηφιακό περιεχόμενο που προστατεύεται βάσει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, η μουσική και τα διαδικτυακά παιχνίδια εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

  Ωστόσο, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισήγαγαν «ρήτρα επανεξέτασης» της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει εντός δύο ετών κατά πόσο πρέπει να διευρυνθεί η απαγόρευση του «γεωγραφικού αποκλεισμού» προκειμένου να καλύψει και τέτοιου είδους ψηφιακό υλικό.

  Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών εξαιρούνται επίσης από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

  Συντριπτική νίκη του «ναι»…

  Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 557 ψήφους υπέρ, 89 κατά και 33 αποχές, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε μεγάλη νίκη για την ενιαία ψηφιακή αγορά στην ΕΕ.

  Η εισηγήτρια, Πολωνέζα ευρωβουλευτής Ρόζα Τουν, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τους γεωγραφικούς αποκλεισμούς αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια ακόμη πιο ανταγωνιστική και ολοκληρωμένη ψηφιακή ενιαία αγορά, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους.

  Αποτελεί επίσης εργαλείο για την καταπολέμηση της διάκρισης των καταναλωτών με βάση την εθνικότητα ή τον τόπο διαμονής τους, κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβαίνει στην ενωμένη Ευρώπη μας. Έχουμε αποδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών».

  Το παρόν και το μέλλον

  Ο κανονισμός για τον «γεωγραφικό αποκλεισμό» είχε συμφωνηθεί ατύπως από τους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις 20 Νοεμβρίου 2017 και μένει πλέον να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο.

  Θα τεθεί σε εφαρμογή εννέα μήνες μετά την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

  Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 63% των ιστοσελίδων που αξιολογήθηκαν δεν επέτρεπαν στους αγοραστές να αγοράζουν από άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

  Για τα υλικά αγαθά, η πρακτική του γεωγραφικού αποκλεισμού εφαρμόζεται σε μεγάλο ποσοστό π.χ. στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (86%), και για τις υπηρεσίες στις online κρατήσεις, όπως π.χ. τα εισιτήρια αθλητικών εκδηλώσεων (40%).

  Η ζήτηση για διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές έχει ανοδικές τάσεις στην ΕΕ. Τα τελευταία δέκα χρόνια το ποσοστό των Ευρωπαίων που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

  Αποτελώντας μέρος του νομοθετικού πακέτου για την ενιαία ψηφιακή αγορά, ο κανονισμός για τον τερματισμό των πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού συμπεριλήφθηκε στο πακέτο για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μαζί με τονκανονισμό για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, που θα ψηφιστεί στην ολομέλεια τον Μάρτιο του 2018, και τον κανονισμό για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ο οποίος εγκρίθηκε από την ολομέλεια τον Νοέμβριο του 2017.

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγκεκριμένο πλέον κείμενο της απόφασης, μπορείτε να αναζητήσετε στο σύνδεσμο http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html

   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!