Παρουσίαση έρευνας για το e Commerce απο το ELTRUN Featured

Posted On %PM, %07 %513 %2017 %13:%Δεκ Written by
Rate this item
(0 votes)

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την e Commerce Expo παρουσιάστηκε για πρώτη φορά έρευνα της κ. Κατερίνας Φραϊδάκη διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κύρια ερευνήτρια (senior researcher) στο εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν), σχετικά με τη συμπεριφορά των Ελλήνων ψηφιακών καταναλωτών, την ωρίμανση της ψηφιακής αγοράς, τα εργαλεία προσέγγισης των καταναλωτών απο τα e-shops ( mobile consuming -social media- loyalty ) και τις προοπτικές του eCommerce στη χώρα μας.

Τα σημαντικότερα σημεία της εισήγησής της θα τα βρείτε σε μορφή PDF, εδώ

Read 128 times Last modified on %PM, %07 %556 %2017 %14:%Δεκ

Related items

 • Ομιλία κυρίου Πέτρου Αρουκάτου της Digital Up

  Στο πλαίσιο της e-Commerce Expo διεξήχθη και το συνέδριο του οποίου οι θεματικές ενότητες του οποίου ήταν:

  Νομικά θέματα - Ασφάλεια - User Experience Digital Marketing Digital Payments κα Εξωστρέφεια

  Οι υψηλού επίπεδου εισηγήσεις από τους ομιλητές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων και αποτέλεσαν το οδικό χάρτη των εξελίξεων στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Στην ιστοσελίδα μας θα μοιραστούμε μαζί σας τις σημαντικότερες ομιλίες του συνεδρίου, ελπίζοντας ότι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις καινοτομίες και τις λύσεις που παρουσιάστηκαν σε αυτό.

  Η ομιλία του κυρίου Πέτρου Αρουκάτου της DigitalUp είχε θέμα:

  Μια ολιστική προσέγγιση του Digital Marketing. Η εμπειρία του www.mourtzi.com

  Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κυρίου Αρουκάτου μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ

   

 • Testimonial video e Commerce Expo 2017

  Σχεδόν δεκαπέντε μέρες μετά το τέλος της έκθεσης ένα video θα μας θυμίσει στιγμές της έκθεσης στο όποιο θα δείτε μια σειρά από mini συνεντεύξεις 

  με μερικούς από τους έκθετες της…

 • Δυναμική η παρουσία του κοινού στην 1η eCommerce Expo

  Με την παρουσία 2.000 και πλέον επισκεπτών ολοκληρώθηκε η πρώτη επαγγελματική έκθεση eCommerce Expo που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 25 & 26 Νοεμβρίου, 2017.

  Η διήμερη διοργάνωση, εστιασμένη πλέον αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τον διττό στόχο της, που ήταν αφενός η ενημέρωση των επισκεπτών για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σ’ αυτόν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο, αφετέρου η εύρεση συνεργατών για περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω του διαδικτύου.

  Εκθέτες απ’ όλο το φάσμα των υπηρεσιών για ηλεκτρονικά καταστήματα (υπηρεσίες προβολής, μεταφορικές εταιρίες, υπηρεσίες σχεδίασης και ανάπτυξης) και περίπου 40 ομιλητές έδωσαν στο εξειδικευμένο κοινό ενημέρωση και λύσεις, συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του στην ταχύτατη ανάπτυξη του οικοσυστήματος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.

  Με πολύτιμη παρακαταθήκη την ικανοποίηση τόσο των πολυάριθμων επισκεπτών οι οποίοι βρήκαν απαντήσεις για τις υφιστάμενες και νέες ανάγκες τους, όσο και των εκθετών που έκαναν σημαντικές επαφές και δρομολόγησαν συνέργειες, ξεκινήσαμε ήδη τον σχεδιασμό της επόμενης διοργάνωσης, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως… εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο!

  Σας ευχαριστούμε όλους, θερμά!

  Η επόμενη διοργάνωση θα ανακοινωθεί σύντομα.

  Διαβάστε τον επίσημο απολογισμό της έκθεσης εδώ...

  Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.ecommerceexpo.gr ή επικοινωνήστε με το 210.924.5577 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Με εκτίμηση,
  Vertical Communications

 • Aπαντήσεις για τη συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή από το ELTRUN

   

  Ολοκληρώθηκε η ετήσια έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου του ELTRUN με την συμμετοχή 1300 online αγοραστών και την επιστημονική ευθύνη του καθ. Γεωργίου Δουκίδη.

  Η έρευνα διεξήχθη τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2017 και τα λεπτομερή αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο 13ο eBusiness Forum που οργανώνουν το ΕΙΠ/ΕΕΔΕ και το ELTRUN/ΟΠΑ την Πέμπτη 7/12/2017. Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

  1. Σημαντική αύξηση το 2017: Νέοι αγοραστές, πιο ώριμοι και πιο "ελληνοκεντρικοί"

  Το 2017 περίπου 3,5 εκατομμύρια Έλληνες υπολογίζεται ότι αγόρασαν μέσω Διαδικτύου προϊόντα/υπηρεσίες συνολικής αξίας 4,5-5 δις € από 4 δις € που ήταν το 2016. Στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον περίπου 7000 επιχειρήσεις με ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, απ’ όπου οι Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιούν το 75% των online αγορών τους.

  Παρότι η μέση αξία και ο αριθμός online αγορών δεν μεταβλήθηκε το 2017 σε σχέση με το 2016, η αύξηση προέρχεται από τρεις παράγοντες.

  Πρώτο, προστέθηκαν νέοι αγοραστές αφού 2 στους 10 ξεκίνησαν τις διαδικτυακές αγορές τους το 2017, γεγονός που σχετίζεται με την σχετική αυξητική τάση η οποία οφείλεται στα capital controls, αλλά και στη μεγάλη πλέον γκάμα ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες και σωστή εξυπηρέτηση.

  Δεύτερο, αυξήθηκαν τα ποσοστάτων ώριμων online αγοραστών, αφού πλέον το 31% πραγματοποιούν μία στις δύο συνολικές αγορές τους μέσω Internet (από 29% το 2016 και 25% το 2015).

  Τρίτο, 7 στους 10 online καταναλωτές πραγματοποιούν πάνω από το 80% των online αγορών τους σε ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα (από 6 στους 10, το 2016, και 5 στους 10, το 2015).

  Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, αφού 38% δήλωσαν ότι θα αυξήσουν την συνολική αξία των onlineαγορών τους σε σχέση με το 2017, ενώ μόλις 20% δήλωσαν ότι θα τη μειώσουν.

  2. Χωρίς αλλαγές οι 10 κορυφαίες κατηγορίες αγορών

  Δεν υπάρχουν αλλαγές στην κατάταξη των κορυφαίων κατηγοριών online αγορών (τα ποσοστά δείχνουν τους συμμετέχοντες που έκαναν τουλάχιστον μία online αγορά από τη συγκεκριμένη κατηγορία το δεκάμηνο 2017) σε σχέση με το 2016 και είναι:

  ταξιδιωτικές υπηρεσίες (83%), διαμονή σε καταλύματα (72%), εξαρτήματα και περιφερειακός εξοπλισμός (67%), εισιτήρια σε εκδηλώσεις (66%), ένδυση/υπόδηση (61%), παραγγελία έτοιμου φαγητού (59%), βιβλία (49%), ηλεκτρονικές συσκευές (47%), προϊόντα προσωπικής φροντίδας (45%) και βιταμίνες/συμπληρώματα διατροφής (41%).

  Οι τρεις κατηγορίες όπου ξοδεύθηκαν τα περισσότερα χρήματα είναι:

  ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καταλύματα και εισιτήρια. Οι κατηγορίες όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες παραγγελίες είναι: εισιτήρια, έτοιμο φαγητό και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι κατηγορίες με την μεγαλύτερη αύξηση online αγορών είναι: έτοιμο φαγητό, εισιτήρια και βιταμίνες/συμπληρώματα διατροφής.

  3. Υπερέχουν πλέον οι κάρτες στον τρόπο πληρωμής

  Για πρώτη φορά καταγράφεται ανατροπή στον τρόπο πληρωμών αφού στην πρώτη θέση είναι πλέον οι χρεωστικές κάρτες (τις χρησιμοποιούν το 64% των online αγοραστών), στη δεύτερη -από την πρώτη- έχει περάσει η αντικαταβολή (57%) και στην τρίτη είναι οι πιστωτικές κάρτες (42%).

  Αυτό σχετίζεται με τα μέτρα προώθησης της χρήσης του πλαστικού χρήματος, αλλά και τη φυσιολογική εξέλιξη στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών τάσεων όπου μέχρι και πέρυσι η χώρα μας ήταν ειδική περίπτωση, με τα υψηλά ποσοστά χρήσης της αντικαταβολής.

  Για πρώτη φορά,επίσης, εμφανίζεται το ψηφιακό πορτοφόλι με 17% (λόγω και των σχετικών πλέον προϊόντων από τις τράπεζες και τα ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών) και το PayPal με 9%.

  4. Σοβαρή πολυκαναλική συμπεριφορά

  Αυτή η τάση που καταγράφηκε πέρυσι συνεχίζεται και φέτος με μεγαλύτερη ένταση. Οι Έλληνες online αγοραστές κάνουν το 50% των συνολικών φυσικών τους αγορών αφού ψάχνουν πρώτα online στις μηχανές αναζήτησης ή/και στις υπηρεσίες σύγκρισης τιμών.

  Αυτό δικαιολογεί τα σημαντικά ποσά που ξοδεύουν τα brands στην ψηφιακή προώθηση, με στόχο την προσέλκυση τους στο φυσικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες online καταναλωτές κάνουν το 20% των online αγορών τους αφού έχουν επισκεφθεί πρώτα το φυσικό κατάστημα.

  Το φαινόμενο αυτό (λέγεται show-rooming) είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και δικαιολογεί την εμφάνιση, το 2017, σε μεγάλες φυσικές αλυσίδες πρωτοβουλιών αναβάθμισης της εμπειρίας του καταναλωτή στα καταστήματα μέσω ψηφιακών τεχνολογιών και mobileε φαρμογών.

  5. Κυνήγι των προσφορών και χαμηλών τιμών αλλά η εμπιστοσύνη των eshops κερδίζεται μέσω πιστοποίησης

  Ο κύριος λόγος για τις online αγορές είναι οι χαμηλές τιμές και προσφορές, αφού οι καταναλωτές ανέφεραν την εύρεση καλύτερων τιμών (75%), την άμεση σύγκριση προϊόντων -κυρίως τιμή και χαρακτηριστικά- (52%) και την ευκολία στην εύρεση νέων προσφορών (41%).

  Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή εμπιστοσύνη (loyalty) καθώς το 65% των online αγοραστών δηλώνουν ότι το 50% των αγορών τους πραγματοποιήθηκε σε eshop που επισκέφθηκαν μόνο μία φορά στον χρόνο.

  Οι δεύτερος λόγος αφορά στην προϊοντική γκάμα, αφού ανέφεραν την εύρεση προϊόντων που δεν υπάρχουν σε φυσικά καταστήματα (47%), την ύπαρξη μεγαλύτερης ποικιλίας προϊόντων (38%) και την ευκολία στην εύρεση προϊόντων από το εξωτερικό (37%).

  Όσον αφορά στους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη τους και τους κερδίζουν ως πελάτες για συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα, αυτοί περιλαμβάνουν τον ασφαλή τρόπο πληρωμής μέσω γνωστού φορέα (46%), τις χαμηλές τιμές και προσφορές (42%), την ταχύτητα και ευκολία στην πλοήγηση (37%), τους ξεκάθαρους όρους χρήσης (35%), τις καλές κριτικές σε blogs/forumsκλπ (32%), την ευχρηστία του site (29%) και την σωστή εξυπηρέτηση (27%).

  Αν εξαιρέσουμε τις τιμές/προσφορές, τότε είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντική είναι η πιστοποίηση (Trustmark) την οποία προσφέρει ο GRECA (ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου) με την επιστημονική υποστήριξη του ELTRUN, γιατί αξιολογεί όλους τους άλλους παράγοντες εμπιστοσύνης.

  6. Καθολική η χρήση του κινητού (mobilecommerce)

  Οι online αγοραστές χρησιμοποιούν καθολικά (98%) το κινητό για είσοδο στο διαδίκτυο και σαν βασική συσκευή για τις εμπορικές ψηφιακές συναλλαγές τους, όπως χρήση εφαρμογών για αναζήτηση προσφορών (93%), αναζήτηση τιμών ενώ βρίσκονται στο φυσικό κατάστημα (65%), χρήση mobile εφαρμογών των εταιριών (34%) και ηλεκτρονική τραπεζική (21%).

   

 • Ομιλία κας Γκουτζαμάνη: Μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού πλαισίου... 2/2

  Στο πλαίσιο της e-Commerce Expo διεξήχθη και το συνέδριο του οποίου οι θεματικές ενότητες του οποίου ήταν:

  Νομικά θέματα - Ασφάλεια - User Experience Digital Marketing Digital Payments κα Εξωστρέφεια

  Οι υψηλού επίπεδου εισηγήσεις από τους ομιλητές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων και αποτέλεσαν το οδικό χάρτη των εξελίξεων στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Στην ιστοσελίδα μας θα μοιραστούμε μαζί σας τις σημαντικότερες ομιλίες του συνεδρίου, ελπίζοντας ότι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις καινοτομίες και τις λύσεις που παρουσιάστηκαν σε αυτό.

  H κυρία Βίκυ Γκουτζαμάνη είναι Head of Compliance & Legal, Viva Wallet Group, PSD2 και η ομιλία της είχε θέμα:

  Μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και οι ευκαιρίες για το eCommerce

   Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της κυρίας Γκουτζαμάνη μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή powerpoint εδώ  

   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!