Οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου Featured

Posted On Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 14:28 Written by

Παρά τη διψήφια ανάπτυξή του τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει να μεταμορφώνει τον τομέα λιανικής και να αναδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η κρίση της COVID-19 επιτάχυνε μερικές από αυτές τις αλλαγές, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο επέτρεψε τη συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη.

Ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός οδήγησε σε αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και στην ανάπτυξη ή την επέκταση λύσεων για την απρόσκοπτη συνέχιση της εμπορικής δραστηριότητας: από τις πληρωμές και τις ominchannel λύσεις logistics, έως τις ανέπαφες αγορές.

Είναι επομένως πιο σημαντικό από ποτέ, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην οικονομία, ιδιαίτερα δε στο περιβάλλον και να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε πιο βιώσιμα μοντέλα. Σε μια ανεξάρτητη μελέτη που πραγματοποίησε η Oliver Wyman και το Πανεπιστήμιο St Gallen, η οποία ανατέθηκε από την Amazon, οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου αναλύονται διεξοδικά, προτείνοντας νέες γραμμές προσέγγισης.

Η μελέτη συλλέγει και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό δημόσιων δεδομένων και γεφυρώνει ένα μέρος του χάσματος γνώσης μέσω αρκετών νέων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν. Επίσης, εισαγάγει και νέα μοντέλα υπολογισμού ισοδύναμου του CO2 (CO2e), φέρνοντας ένα νέο φως σε θέματα για τα οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μια γέφυρα μεταξύ της ψηφιοποίησης της κοινωνίας μας και της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Προκειμένου να γίνουν οι σωστές επιλογές και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει ο τομέας, αυτά πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Ο Ecommerce Europe πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών είναι να κοιτάξουμε το λιανικό εμπόριο στο σύνολό του, όπου το διαδικτυακό και το offline εμπόριο αλληλοσυμπληρώνονται. Η διάκριση έχει εξασθενίσει στην πράξη, με το "απρόσκοπτο εμπόριο" να γίνεται ο κανόνας σε όλο τον κόσμο.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση δωρεάν από εδώ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!