ΟΟΣΑ: Στόχος μία τελική πρόταση για τον "ψηφιακό φόρο" έως τα τέλη του 2020

Posted On Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 15:25 Written by

Πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται σχετικά με την επιβολή φορολογίας στα κέρδη των πολυεθνικών της τεχνολογίας, τον... περιβόητο ψηφιακό φόρο GAFA, θέμα που έχει διχάσει κυβερνήσεις και χώρες διεθνώς. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, οι οποίες είτε σε διεθνές επίπεδο είτε σε πανευρωπαϊκό απέβησαν άκαρπες, η προοπτική μίας παγκόσμιας συμφωνίας επί του θέματος γίνεται πλέον πιο ορατή.

Οι συζητήσεις για τους νέους διεθνείς φορολογικούς κανόνες για τις πολυεθνικές εταιρείες της τεχνολογίας σημείωσαν πρόοδο στο Παρίσι στη συνάντηση των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να δηλώνει ότι στόχος είναι να παρουσιάσει μια τελική πρόταση μέχρι τα τέλη του 2020. Η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη λύση, που θα βασίζεται στη συναίνεση όλων επί των φορολογικών προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Τα μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύτηκαν εξάλλου να συνεχίσουν να εργάζονται για τη σύναψη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2020. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ανάμεσα στις 137 χώρες, που συμμετέχουν στην Πολυμερή Σύμβαση για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την Πρόληψη της Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και της Μετατόπισης των Κερδών - BEPS. Τα μέλη του, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων της ψηφιοποίησης. 

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

Εικόνα: William IvenPixabay

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!