ΠΟΕ: O εμπορικός πόλεμος πλήττει καίρια το e-commerce Featured

Posted On Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 13:10 Written by

Βαριά σκιά στην ψηφιακή οικονομία ρίχνει ο εν εξελίξει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και τα πλήγματα κατά του ελεύθερου εμπορίου με την επιβολή εμπορικών δασμών μεταξύ των διεθνών οικονομικών υπερδυνάμεων. Ο προστατευτισμός και ο επαπειλούμενος γενικευμένος εμπορικός πόλεμος πλήττει καίρια τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με σχετικό βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η αύξηση των εμπορικών δασμών συνέβαλε στη μείωση των διασυνοριακών πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών, οδηγώντας σε αποδυνάμωση την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΠΟΕ, ήδη από τις αρχές του 2019, έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να μην χάσει τη δυναμική του. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ηλεκτρονικό εμπόριο εντός του 2020, η οποία θα ενισχύσει την ψηφιακή οικονομία.

Τις πρωτοβουλίες του ΠΟΕ και της παγκόσμιας κοινότητας υποστηρίζει ο WITSA (Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας), ο οποίος κατέθεσε μια σειρά συστάσεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην προωθούμενη συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ, ώστε να καλυφθεί εκτενώς ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μία από τις συστάσεις, που εισηγείται ο WITSA, έχει να κάνει με τη “μη διάκριση των προϊόντων”. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, η απαγόρευση των διακρίσεων όσον αφορά την επεξεργασία ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των κατεστημένων φορέων και των νεοεισερχομένων εταιρειών, πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία του ΠΟΕ.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

Εικόνα: YkleduY ABH, Pixabay

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!