Ευρωπαϊκή Οδηγία για ψηφιακά πορτοφόλια, mobile πληρωμές, εικονικά νομίσματα

Posted On Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 14:34 Written by

Αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας στις πληρωμές χωρίς μετρητά, εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα Κοινοτική Οδηγία, την οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν εντός δύο ετών, καλύπτει όχι μόνο τις παραδοσιακές πληρωμές με μέσα πλην μετρητών, όπως τραπεζικές κάρτες και επιταγές, αλλά και τα νέα μέσα, όπως ψηφιακά πορτοφόλια, mobile πληρωμές και εικονικά νομίσματα.

Με την Οδηγία, την οποία ενέκρινε χθες τύποις το Συμβούλιο, οι ισχύοντες κανόνες αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα εξασφαλίζοντας ένα σαφές, σταθερό και τεχνολογικά ουδέτερο νομικό πλαίσιο. Καταργούνται, επίσης, τα λειτουργικά εμπόδια που παρακωλύουν τις έρευνες και τις διώξεις, ενώ προβλέπονται μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση όσον αφορά δόλιες τεχνικές, όπως το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing) και η αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Μία από τις βασικές διατάξεις είναι η εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις κυρώσεις για τα φυσικά πρόσωπα: προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον πέντε, τεσσάρων ή τριών ετών, ανάλογα με το έγκλημα, όταν ο δικαστής επιβάλει “μέγιστη” ποινή στερητική της ελευθερίας σε περίπτωση απάτης με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών. “Πράξεις, όπως η συλλογή και κατοχή μέσων πληρωμής με σκοπό την απάτη, μέσω ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, αντιγραφής δεδομένων κάρτας ή ανακατεύθυνσης των χρηστών σε ψευδεπίγραφους ιστοτόπους, θα πρέπει επομένως να συνιστά αυτοτελές ποινικό αδίκημα, χωρίς να απαιτείται να γίνει πράγματι δόλια χρήση των μέσων πληρωμής πλην των μετρητών”, αναφέρει η Οδηγία.

Σε κάθε περίπτωση, η Οδηγία προβλέπει στοιχειώδεις κανόνες και τα κράτη-μέλη έχουν την ευχέρεια να θεσπίζουν ή να διατηρούν αυστηρότερους ποινικούς κανόνες όσον αφορά την απάτη και την πλαστογραφία μέσων πληρωμής πλην των μετρητών, μεταξύ άλλων δίνοντας ευρύτερο ορισμό των αδικημάτων. 

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!