Ευρωπαϊκή Οδηγία για ψηφιακά πορτοφόλια, mobile πληρωμές, εικονικά νομίσματα

Posted On Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 14:34 Written by
Rate this item
(0 votes)

Αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας στις πληρωμές χωρίς μετρητά, εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα Κοινοτική Οδηγία, την οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν εντός δύο ετών, καλύπτει όχι μόνο τις παραδοσιακές πληρωμές με μέσα πλην μετρητών, όπως τραπεζικές κάρτες και επιταγές, αλλά και τα νέα μέσα, όπως ψηφιακά πορτοφόλια, mobile πληρωμές και εικονικά νομίσματα.

Με την Οδηγία, την οποία ενέκρινε χθες τύποις το Συμβούλιο, οι ισχύοντες κανόνες αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα εξασφαλίζοντας ένα σαφές, σταθερό και τεχνολογικά ουδέτερο νομικό πλαίσιο. Καταργούνται, επίσης, τα λειτουργικά εμπόδια που παρακωλύουν τις έρευνες και τις διώξεις, ενώ προβλέπονται μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση όσον αφορά δόλιες τεχνικές, όπως το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing) και η αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Μία από τις βασικές διατάξεις είναι η εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις κυρώσεις για τα φυσικά πρόσωπα: προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον πέντε, τεσσάρων ή τριών ετών, ανάλογα με το έγκλημα, όταν ο δικαστής επιβάλει “μέγιστη” ποινή στερητική της ελευθερίας σε περίπτωση απάτης με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών. “Πράξεις, όπως η συλλογή και κατοχή μέσων πληρωμής με σκοπό την απάτη, μέσω ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, αντιγραφής δεδομένων κάρτας ή ανακατεύθυνσης των χρηστών σε ψευδεπίγραφους ιστοτόπους, θα πρέπει επομένως να συνιστά αυτοτελές ποινικό αδίκημα, χωρίς να απαιτείται να γίνει πράγματι δόλια χρήση των μέσων πληρωμής πλην των μετρητών”, αναφέρει η Οδηγία.

Σε κάθε περίπτωση, η Οδηγία προβλέπει στοιχειώδεις κανόνες και τα κράτη-μέλη έχουν την ευχέρεια να θεσπίζουν ή να διατηρούν αυστηρότερους ποινικούς κανόνες όσον αφορά την απάτη και την πλαστογραφία μέσων πληρωμής πλην των μετρητών, μεταξύ άλλων δίνοντας ευρύτερο ορισμό των αδικημάτων. 

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

Read 129 times Last modified on Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 14:50

Related items

 • Η eCommerce & Digital Marketing Expo 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο

  Μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας eCommerce Expo 2018, ανακοινώνεται η διευρυμένη έκθεση eCommerce & Digital Marketing Expo που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

  Με γνώμονα τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών και τη συνολική υποστήριξη της αγοράς, έγινε μία βασική προσθήκη που αφορά στον όμορο και ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, αυτόν του Digital Marketing.

  Ως αποτέλεσμα, η διοργάνωση μετονομάστηκε σε eCommerce & Digital Marketing ExpoECDM Expo.

  Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη διοργάνωση με πολλά παράλληλα event, που σκοπός της είναι η ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ εταιρειών που ειδικεύονται στις υπηρεσίες παρουσίας και προβολής στο Ιnternet και επιχειρήσεων που είτε πωλούν ηλεκτρονικά (ηλεκτρονικά καταστήματα) είτε διαφημίζουν τα καταστήματα και τις υπηρεσίες τους στο Ιnternet.

  Σαν εκθεσιακή διοργάνωση, η ECDM Expo δίνει την ευκαιρία στους εκθέτες να έρθουν σε επαφή με νέους υποψήφιους πελάτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, οι οποίοι ενδιαφέρονται για να βρουν συνεργάτη, ώστε να βελτιώσουν τη διαδικτυακή παρουσία τους. Επίσης, να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση που δίνει υπόσταση στον ίδιο τον κλάδο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ιδιαίτερη δυναμική, εξυπηρετώντας την αυξημένη ζήτηση των επιχειρήσεων για προβολή στο Internet.

  Επιπλέον, η ECDM Expo είναι μία μοναδική ευκαιρία, ώστε οι εκθέτες να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς συνεργάτες από όμορες περιοχές επαγγελματικής δραστηριότητας και να αναπτύξουν νέες εταιρικές σχέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Παράλληλα, με τη συμμετοχή τους στην εξειδικευμένη αυτή διοργάνωση, οι συμμετέχοντες καταχωρούνται στη συνείδηση των χιλιάδων επισκεπτών σαν σημαντικές εταιρείες του κλάδου.

  Πέρα από το καθαρά εκθεσιακό μέρος, στην ECDM Expo έχει αναπτυχθεί μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά,  προσθέτοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στη διοργάνωση και δίνοντας την ευκαιρία για εμβάθυνση των γνώσεων των επισκεπτών και για δικτύωση.

  Στις βασικές παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται:

  • Το κύριο παράλληλο διήμερο συνέδριο με δεκάδες ομιλητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό και την Ελλάδα
  • το Keynote dinner με την παρουσία διακεκριμένου τιμώμενου ομιλητή για υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου
  • το Roundtable για την γνωριμία και συζήτηση των εταιρειών του κλάδου

   

  Επιπλέον, διοργανώνονται σεμινάρια και εργαστήρια που δίνουν στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει πληρέστερα, διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες και να εμβαθύνει τις γνώσεις του σε τομείς ενδιαφέροντος του, σχετικούς με το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ.

  Χώρος διεξαγωγής: Ζάππειο Μέγαρο.

  Χρόνος διεξαγωγής: 23 και 24 Νοεμβρίου 2019.

  Περισσότερες πληροφορίες: www.ecdmexpo.com

 • Συνεργασία BestPrice και MyBank για άμεσες και ασφαλείς πληρωμές

  To BestPrice, πιστό στην αποστολή του για παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, σε συνεργασία με τη MyBank, εισάγει νέους τρόπους συναλλαγών για τα 2.000 ηλεκτρονικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο BestPrice.gr.

  Η διασύνδεση της B2B "Πλατφόρμας Συνεργατών" του BestPrice με τη MyBank δίνει στα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα τη δυνατότητα άμεσων και ασφαλών συναλλαγών. Οι συνεργάτες του BestPrice έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εύκολα συναλλαγές μέσα από το e-banking τους.

  Επίσης το BestPrice εμφανίζεται πλέον και ως επιλογή πληρωμής μέσα στο e-banking όλων των μεγάλων τραπεζών.

  Ο Γιώργος Παπαδάκης, CEO του BestPrice, δήλωσε: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας στη Eurobank και τη MyBank για την υλοποίηση του πρότυπου αυτού έργου. Οι νέοι αυτοί τρόποι πληρωμών συμβαδίζουν με την γενικότερη φιλοσοφία του BestPrice, που έχει σκοπό να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον καταναλωτή, αλλά και στα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα."

  Το BestPrice.gr είναι η δημοφιλής πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών, με πάνω από 8 εκατομμύρια προϊόντα και 2,8 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες.

  O Διευθύνων Σύμβουλος στην PRETA S.A.S. και συνιδρυτής της MyBank, Τarik Zerkti, δήλωσε: "Είμαστε χαρούμενοι με την επιλογή του BestPrice να ενσωματώσει το MyBank στη πλατφόρμα συνεργατών του. Το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης δημοτικότητας αυτού του τρόπου πληρωμής στην Ελλάδα. Με το ΜyBank, στόχος μας είναι να κάνουμε τις online πληρωμές προσβάσιμες και αξιόπιστες, προς όφελος των καταναλωτών, εταιριών και δημόσιων φορέων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση."

  Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο Τύπου του BestPrice.

 • Η Cardlink συνεργάζεται με το PCI Security Standards Council

  Η Cardlink είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που συνεργάζεται με το PCI Security Standards Council για να συμβάλλει στην προστασία των δεδομένων πληρωμών παγκοσμίως. Ως το νεότερο μέλος του Council, η Cardlink θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των προτύπων PCI Security Standards 

  Η Cardlink θα συνεργαστεί με το PCI SSC για να συμβάλλει στην προστασία των δεδομένων πληρωμών παγκοσμίως, μέσω της αδιάκοπης ανάπτυξης και υιοθέτησης των προτύπων PCI Security Standards.

  Το PCI SSC ηγείται μιας παγκόσμιας προσπάθειας πολλών κλάδων για την αύξηση της ασφάλειας πληρωμών, παρέχοντας ευέλικτα και αποδοτικά πρότυπα και προγράμματα ασφαλείας που ορίζονται από τον κλάδο.

  Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι το πρότυπο ασφαλείας PCI Data Security Standard (PCI DSS), το οποίο παρέχει ένα αξιοποιήσιμο πλαίσιο εργασίας για την ανάπτυξη μιας εύρωστης διαδικασίας ασφάλειας δεδομένων καρτών πληρωμών και ταυτόχρονα αποτρέπει, εντοπίζει και μειώνει τις παράνομες επιθέσεις και παραβιάσεις.

  Ως Συμμετέχων Οργανισμός, η Cardlink θα προσθέσει τη δική της φωνή στη διαδικασία ανάπτυξης προτύπων και θα συνεργαστεί με μια αναπτυσσόμενη κοινότητα που περιλαμβάνει περισσότερους από 800 Συμμετέχοντες Οργανισμούς, για τη βελτίωση της ασφάλειας πληρωμών παγκοσμίως. Επίσης, η Cardlink θα έχει την ευκαιρία θα προτείνει νέες πρωτοβουλίες στο PCI Security Standards Council και να μοιραστεί διατομεακές εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές στις ετήσιες συναντήσεις της κοινότητας PCI.

  Όπως τονίζει ο Mauro Lance, Γενικός Διευθυντής του PCI Security Standards Council, "Σε μια εποχή που τα συστήματα δέχονται συνεχώς πιο εξελιγμένες επιθέσεις, τα πρότυπα PCI Security Standards βοηθούν τους οργανισμούς να διασφαλίσουν τα δεδομένα πληρωμών και ταυτόχρονα αποτρέπουν, εντοπίζουν και μειώνουν τις επιθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε δαπανηρές παραβιάσεις δεδομένων. Με την ιδιότητα του Συμμετέχοντα Οργανισμού, η Cardlink αποδεικνύει ότι έχει ενεργό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας πληρωμών παγκοσμίως με μέτρα ευαισθητοποίησης και την υιοθέτηση των προτύπων PCI Security Standards."

  Σύμφωνα με τον Πέτρο Θεοδωράκη, Διευθυντή Ασφάλειας και Συμμόρφωσης της Cardlink, "Στην Cardlink, είμαστε υπερήφανοι για την ενσωμάτωση των υψηλότερων προτύπων ασφάλειας δεδομένων πληρωμών στη σχεδίαση προϊόντων και το μοντέλο λειτουργίας μας. Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον μας να κερδίσουμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Για αυτόν το λόγο, είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία η οποία έγινε μέλος της συνεχώς αυξανόμενης κοινότητας Συμμετεχόντων Οργανισμών και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ασφάλεια πληρωμών στην περιοχή μας."

  Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο Τύπου της Cardlink.

   

   

 • H PayPal επενδύει σε blockchain startup

  H PayPal δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της στην τεχνολογία blockchain, επενδύοντας στη βρετανική εταιρεία Cambridge Blockchain, η οποία αναπτύσσει λογισμικό διαχείρισης ψηφιακής ταυτότητας για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  Στη σχετική ανακοίνωση στο website της, η Cambridge Blockchain αναφέρει πως η μεταξύ του συμφωνία και κατ’ επέκταση τα κεφάλαια της PayPal θα βοηθήσουν στο να βρουν οι δύο εταιρείες πιθανές συνέργειες με βάση την τεχνολογία blockchain. Η επένδυση ήταν μέρος της πρώτης φάσης χρηματοδότησης που δέχτηκε η εταιρεία συνολικού ύψους 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Μεταξύ των εταιρειών που επένδυσαν στη CB, είναι και ο επενδυτικός βραχίονας της Foxconn, ένας επενδυτικός βραχίονας της eBay, η Partech Partners, η FuturePerfect Ventures και το Digital Currency Group. Όσον αφορά στις διαμορφωμένες ισορροπίες, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η PayPal είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής.

  Εκπρόσωπος της PayPal δήλωσε στο CoinDesk: "Προχωρήσαμε στην επένδυση διότι η Cambridge Blockchain υλοποιεί τη διαχείριση ψηφιακής ταυτότητας με έναν τρόπου που πιστεύουμε πως ωφελήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το δικό μας".  

  Παρά το ότι είναι η πρώτη φορά που η PayPal επενδύει σε μία blockchain startup, "φλερτάρει" με τον χώρο από πέρσι, αφού τον Μάρτιο του 2018 είχε καταθέσει ευρεσιτεχνία για ένα σύστημα συναλλαγών με εικονικά νομίσματα, σχεδιασμένο για να επιταχύνει τις ψηφιακές πληρωμές με κρυπτονομίσματα. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία φέρεται να είναι μεταξύ των πρώτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα δώσουν τη δυνατότητα σε εμπόρους να δέχονται πληρωμές σε Bitcoin.

   

 • Η PayPal επεκτείνει την υπηρεσία "Instant Transfer"

  Η PayPal ανακοίνωσε μία νέα υπηρεσία με την ονομασία "Instant Transfer to bank" η οποία, όπως περιγράφει και το όνομά της, θα επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν αμέσως κεφάλαια σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

  Η υπηρεσία διατίθεται στους πελάτες της PayPal μέσω της διευρυμένης συνεργασίας της με τη JPMorgan Chase, η οποία της επιτρέπει να έχει πρόσβαση στο δίκτυο πληρωμών πραγματικού χρόνου του The Clearing House.

  Είναι διαθέσιμη αρχικά στους καταναλωτές των ΗΠΑ, ενώ "στο εγγύς μέλλον" θα διατεθεί διεθνώς, σύμφωνα με το blogpost του Bill Ready, εκτελεστικού αντιπροέδρου και COO της εταιρείας. Είναι επέκταση της υπάρχουσας ανάλογης υπηρεσίας, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες της να μεταφέρουν άμεσα το υπόλοιπο που είχαν στην PayPal σε χρεωστικές κάρτες.

  Η PayPal στη συνέχεια επέκτεινε το πρόγραμμα άμεσων μεταφορών με την εισαγωγή της υπηρεσίας "Funds Now", που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις τους, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άμεσες μεταφορές χρημάτων σε τράπεζες αλλά και χρεωστικές κάρτες θα έχουν προμήθεια 1% ανά συναλλαγή, με ανώτατη χρέωση τα 10 δολαρια, ενώ οι απλές μεταφορές (οι οποίες ολοκληρώνονται εντός μιας εργάσιμης ημέρας) θα εξακολουθήσουν να είναι δωρεάν.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!