Η Ευρώπη «κερδίζει πόντους» στην αγορά του Blockchain

Posted On Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 11:26 Written by
Rate this item
(0 votes)

Ραγδαία ανάπτυξη προβλέπει σχετική έρευνα αγοράς από την IDC, καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες αξιοποίησης αυτής της τεχνολογίας σε ολοένα περισσότερους τομείς

Σημαντική και κυρίως ραγδαία ανάπτυξη προβλέπει για την αγορά του Blockchain πρόσφατη έρευνα της IDC, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, μέσα στην επόμενη τετραετία, καθώς οι χρήστες αναζητούν σ’ αυτή την τεχνολογία λύσεις στα πολλά ερωτήματα και προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις του Worldwide Semiannual Blockchain Spending Guide -όπως αναφέρονται σε Δελτίο Τύπου της αναγνωρισμένης εταιρίας ερευνών, το οποίο δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα- η παγκόσμια αγορά του blockchain αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 11,7 δις $ ως το 2022, με την Ευρώπη να αναδεικνύεται σε δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη (μαντέψτε ποιος μπορεί να είναι ο πρώτος...)

Η πορεία της είναι χαρακτηριστική: από τα 400 εκατ. $ του 2018, θα φτάσει στα 3,5 δις το 2022, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη πάνω από 80%, στην προσπάθειά της να κλείσει την «ψαλίδα» από τους προπορευόμενους σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου Αμερικανούς, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν «χοντρά» στο blockchain!

Κατά την IDC, το 2017 ήταν μια σημαδιακή χροιά για το blockchain στην Ευρώπη, καθώς πλήθος εταιρίες ασχολήθηκαν σοβαρά μ’ αυτό και τις δυνατότητές του σ’ ό,τι αφορά στην απλούστευση, τη βελτίωση και τη διασφάλιση των επιχειρησιακών διαδικασιών τους.

Βεβαίως, το θέμα δεν εξαντλείται τόσο εύκολα - υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που μένει να διανυθεί, φέτος, προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα από τις μεσαίες και τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας ερευνών, αυτό συμβαίνει αφενός επειδή η Ευρώπη είναι λιγότερη ευέλικτη από άλλες περιοχές του πλανήτη, αφετέρου δεν υπάρχει σχετική έστω ομοιογένεια όσον αφορά στο μέγεθος των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.

Όμως, οι περισσότερες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα και τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, ολοκλήρωσαν ήδη τα πιλοτικά έργα τους και ξεκινούν τις πρώτες υλοποιήσεις.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, επίσης, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις αναδυόμενες αγορές στη «γηραιά ήπειρο», όπου η υποστήριξη εκ μέρους της Πολιτείας και οι υψηλού επιπέδου δεξιότητες του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού (προφανώς, η αναφορά είναι γενικού χαρακτήρα – στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, πάμε πολύ καλά στο δεύτερο, αλλά όχι στο πρώτο…) προσφέρουν εύφορο έδαφος, για να «γίνουν πράγματα».

Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις λόγω όγκου και «σεβασμού» της παράδοσης, μάλλον βρίσκουν δυσκολότερη την προσαρμογή στα «νέα κόλπα»…

Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, ο τομέας όπου το blockchain εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις, είναι ο χρηματοπιστωτικός, με εκτιμώμενες επενδύσεις ύψους 173 εκατ. $, για φέτος, που αντιστοιχούν στο 43% της «πίτας» και μπροστάρηδες τις ασφάλειες και τις τράπεζες.

Και η βιομηχανία, πάντως, με 20% δεν πάει άσχημα... Οι αναλυτές της IDC πιστεύουν ότι τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 θα έχουν οι σχετικές με το εμπόριο χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι εμπορικοί διακανονισμοί, τα θέματα διαχείρισης ταυτότητας και συμβατότητας με το κανονιστικό πλαίσιο, οι διασυνοριακές πληρωμές/διακανονισμοί, αλλά και η διαχείριση αξιών/αγαθών.

Read 76 times

Related items

 • Η καινοτομία κρισιμότερος παράγων μετασχηματισμού του τραπεζικού μοντέλου

  Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 23ο Banking Forum, που οργανώνει η ΕΕΔΕ

   Η καινοτομία ξεχωρίζει ως ο κρισιμότερος παράγων για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών κι αυτό αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, στη διάρκεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου ετήσιου Banking Forum, που οργάνωσε για 23η φορά το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στις 4 και 5 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

  Ο αριθμός των συνέδρων ξεπέρασε τους 300 και οι διεθνείς συμμετοχές από πλευράς εισηγητών, προσέδωσαν διεθνή χαρακτήρα στην εκδήλωση - θεσμό.

  Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Διονύσης Μυρτίδης, το Banking Forum αυτός έχει αποκτήσει πλέον το δικό του χώρο και το δικό του κοινό, έχει ένα αναγνωρίσιμο στίγμα και αποτελεί κορυφαίο συνέδριο του επιχειρηματικού και τεχνολογικού γίγνεσθαι των τραπεζών.

  Κύριος σκοπός του Forum είναι η παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων που επηρεάζουν αποφασιστικά την επιχειρηματική δράση των τραπεζών. Η φετινή διοργάνωση εστίασε στην καινοτομία ως παράγοντα μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών.

  Στο Συνέδριο κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις που συμβάλλουν στην αναζήτηση του νέου μοντέλου επιχειρηματικής στρατηγικής και λειτουργίας των τραπεζών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου ταυτόχρονα μεταβάλλονται οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και ειδικότερα των τραπεζών.

  Προσδιορίστηκαν τρόποι με τους οποίους οι τράπεζες σκοπεύουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και να οδηγηθούν σε επιχειρηματική ανάπτυξη και κερδοφορία.

  Παρουσιάστηκαν IT τεχνικές για την προστασία των πληροφοριών στον κυβερνοχώρο όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, τα οφέλη και τα εμπόδια που υπάρχουν στην συνεργασία τραπεζών-Fintech, η αλληλεπίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις cloud τεχνολογίες και πως αυτές στοχεύουν στην αδιάλειπτη εμπειρία του πελάτη και, τέλος, εξετάσθηκε πώς πρέπει να είναι οι digitized καινοτόμες τράπεζες χρησιμοποιώντας RPA και Analytics.

  Ειδικότερα, το ενδιαφέρον των παρουσιάσεων εστιάστηκε στους παρακάτω τομείς:

  • The new world of payments, block chained, direct and seamless. The payments industry in the global landscape

  • Panel των Chief Economists των ελληνικών τραπεζών. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών

  • Cyber security, Cyber threats in Banking – Security monitoring and operations. The new disaster recovery requirements and contingency planning

  • Fintech Firms evolution. The new competitors in banking are here and will stay.

  • Disruptive Trends in Banking: Traditional ICT and IS Operational Model under stress

  • Banking Innovation and the Transformative power of automation in Banking. New business challenges

  Ως συμπέρασμα όλων των ομιλιών, έγινε σαφές ότι οι τράπεζες στον ελλαδικό χώρο αποτελούν τον πλέον οργανωμένο κλάδο της οικονομίας που πραγματοποιεί συστηματικά επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών.  Κύριοι ομιλητές, μηνύματα και συμπεράσματα

  Κύριοι ομιλητές του 23ου Banking Forum ήταν η Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο Διευθ. Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Dr. Martin Czurda, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Αθανάσιος Τσάδαρης, και ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Γεωργακόπουλος.

  Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη για

  • μετασχηματισμό του επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου των τραπεζών

  • δραστική μείωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων

  • δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων

  • προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών

  • ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών

  • υιοθέτηση καινοτομιών με την ευρύτερη δυνατή χρήση της τεχνολογίας

  • άρση των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων, που θα οδηγήσει στην επιστροφή καταθέσεων

  Στα θετικά σημεία του Forum, ο διάλογος που αναπτύχθηκε με την ανταλλαγή απόψεων και την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων σε όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκειά του.

  Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το 23ο Banking Forum έχουν συνοπτικά ως εξής:

  Στην πρώτη ενότητα The new world of payments, block chained, direct and seamless. The payments industry in the global landscape, με συντονιστή τον Βασίλη Παναγιωτίδη από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, συμμετείχαν οι Bill Gajda – Visa, Αθανάσιος Παυλίδης - Alpha Bank, Αγγελίνα Σιμούδη – Eurobank, Γεώργιος Μαρίνος - Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Χάρης Κασκαντάνης - Τράπεζα Πειραιώς και επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Οι πληρωμές εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, με νέους παρόχους, νέες πλατφόρμες και νέα μέσα πληρωμών. Η συμπεριφορά των καταναλωτών εξελίσσεται, αναδύεται η προσδοκία ότι θα υπάρξει ομοιομορφία - δηλαδή η δυνατότητα πληρωμής με την ίδια μέθοδο, ανεξάρτητα από το αν η αγορά γίνεται στο κατάστημα, ηλεκτρονικά ή μέσω κινητής συσκευής.

  • Πληρωμές σε πραγματικό χρόνο. Αντιπροσωπεύουν νέα φάση εξέλιξης της βιομηχανίας πληρωμών με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα, τις δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων προστιθέμενης αξίας και την άμεση διαθεσιμότητα της κατάστασης συναλλαγών.

  • Τεχνολογία Κατανεμημένων Λογαριασμών (DLT) / Blockchain: Το Blockchain αλλάζει εντελώς το μοντέλο κόστους επεξεργασίας χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Επιτρέπει, επίσης, τη διεκπεραίωση όλων των επεξεργασιών μέσω ενός κατανεμημένου δικτύου ή του cloud, αποφεύγοντας τη χρήση δαπανηρών κέντρων δεδομένων ή κεντρικών υπολογιστών.

  • Επέκταση πληρωμών σε μη φυσικές διεπαφές: Οι παραδοσιακές διεπαφές αμφισβητούνται από εξωτερικούς φορείς (Google, Amazon, Facebook, Apple) με δύο τρόπους, τους ψηφιακούς φωνητικούς βοηθούς και την αναγνώριση φωνής. Οι βοηθοί γίνονται πιο έξυπνοι και προσθέτουν λειτουργικότητα με την ενίσχυση της επεξεργασίας φυσικής φωνής (NLP) και της αναγνώρισης εικόνων.

  • Ενιαίες πλατφόρμες. Ο κλάδος των πληρωμών πρέπει να οδηγηθεί από μια πληθώρα γερασμένων και δαπανηρών συστημάτων σε μια ενιαία πλατφόρμα για την επεξεργασία όλων των πληρωμών

  Στο panel των Chief Economists των ελληνικών τραπεζών, που εστίασε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο των ελληνικών τραπεζών, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδογιάννη, συμμετείχαν οι Δρ Τάσος Αναστασάτος της Eurobank, Ηλίας Λεκκός του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτης Καπόπουλος της Alpha Bank και Νίκος Μαγγίνας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

  • Είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε διατηρήσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

  • Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεσες ξένες επενδύσεις στο παραγωγικό μηχανισμό της χώρας

  • Πρέπει να επιδιωχθεί βελτίωση του καθεστώτος αβεβαιότητας με αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων

  • Η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί αναπτυξιακή δραστηριότητα

  • Αποτελεί θετικό βήμα η βελτίωση του νομικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια

  • Υπάρχει ανάγκη πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

  • Χρειάζεται τόνωση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες

  Στην ενότητα Cyber security, Cyber threats in Banking με συντονιστή τον Χρήστο Τόπακα από την Τράπεζα Πειραιώς, συμμετείχαν οι Keith Gross - EBF Cybersecurity Group-Brussels, Nicholas Palmer - International Business Development Group-IB, Στυλιανός Αρώνης - Alpha Bank, Tριαντάφυλλος Προκοπίδης - Space Hellas, Μιχαήλ Μαυροφοράκης - Εθνική Τράπεζα, Χρήστος Βιδάκης - Deloitte Greece και επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

  • Υπάρχει αυξητική τάση των κυβερνοεπιθέσεων

  • Η επιθυμία να φέρουμε γρήγορα νέα προϊόντα στην πελατεία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ευάλωτων σημείων.

  • Αυξάνεται η χρήση των learning machines στις προσπάθειες παραβίασης των συστημάτων των τραπεζών.

  • Αυξάνεται η χρήση του Social Engineering από τους hackers.

  • Οι τράπεζες ενθαρρύνουν τη χρήση των learning machines για την προστασία των συστημάτων τους

  Στην ενότητα Fintech Firms evolution. The new competitors in banking are here and will stay με συντονιστή τον Δημήτρη Πλαγιάννη από την Attica Βank, συμμετείχαν οι Γιάννης Παπακώστας - Alpha Bank, Μαρία Λεοντίου – Eurobank, Ηλίας Οικονομάκος - Τράπεζα Πειραιώς, Κωνσταντίνος Καλογεράκης - Εθνική Τράπεζα και επισημάνθηκε ότι:

  • Οι Fintech Firms αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστή των τραπεζών

  • Οι Fintech Firms επεκτείνονται σ’ όλο και μεγαλύτερο φάσμα τραπεζικών εργασιών

  • Οι τράπεζες προχωρούν σε μοντέλα συνεργασίας με τις Fintech Firms

  • Οι Fintech Firms συμμετέχουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων των τραπεζών

  • Η συνεργασία τραπεζών - Fintech Firms φτάνει ως τη συμμετοχή των πρώτων στο μετοχικό κεφάλαιο των δεύτερων

  Στην ενότητα Disruptive Trends in Banking: Traditional ICT and IS Operational Model under stress, με συντονιστή τον Γιώργο Βλαστό από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, συμμετείχαν οι Ανέστης Γεωργιάδης – Eurobank, Σωτήριος Κυριάκος - Alpha Bank, Βίκυ Κορού - Όμιλος ΟΤΕ, Ανδρέας Τσαγκάρης - Performance Technologies και επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Η αύξηση του ρυθμού ζήτησης νέων εφαρμογών ή τροποποίησης υφισταμένων έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και η ανταπόκριση των υφιστάμενων πλατφορμών καθυστερεί να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη μετασχηματισμού των υποδομών

  • Για την επίτευξη του μετασχηματισμού των υποδομών είναι αναγκαία η μεταβολή της κουλτούρας του οργανισμού ώστε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα

  • Οι τράπεζες που προχώρησαν σε μετασχηματισμό των υποδομών τους, είδαν να μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι ανάπτυξης νέων ή τροποποίησης των υφισταμένων εφαρμογών

  Στην ενότητα Banking Innovation and the Transformative power of automation in Banking. New business challenges με συντονιστή τον Βασίλη Τραπεζάνογλου της DISC SA, συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Χλουβεράκης - Eurobank Group, Νικόλας Τσιργέλης - SAP Hellas, Αργύρης Κανινής – Softomotive, Κωνσταντίνος Σόμογλου - EY Advisory Services, Χαράλαμπος Βάβλης - Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Φώτης Παναγιωτόπουλος – Accenture, Frank Lopez - UiPath/UniSystems, Χάρης Λιναρδάκης - IBM Greece & Cyprus.

  Το συμπέρασμα αυτού του πάνελ ήταν πως οι εξελίξεις είναι πλέον καταλυτικές. Αναλυτικότερα:

  • Η καινοτομία έχει υιοθετηθεί από τις ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά

  • Η τεχνολογία RPA (Robotics Process Automation) προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αυτοματοποίηση των τραπεζικών εργασιών και η πορεία προς τη λεγόμενη intelligent bank είναι εντυπωσιακή.

  • Τα learning machines αποτελούν τον ψηφιακό βοηθό που μαθαίνει και εφαρμόζονται σε όλο και περισσότερα πεδία της τραπεζικής.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί πλέον στον επανακαθορισμό της έννοιας του banking, καθώς προσδίδει όλο και περισσότερο business value στις τράπεζες

 • Ο αντίκτυπος της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πληρωμών

  Σημαντική μελέτη και προτάσεις του ΙΟΒΕ, τρία χρόνια μετά την επιβολή των capital controls

  Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη του, σχετικά με το θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών και την ανάπτυξή τους ως επακόλουθο της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, πριν από τρία χρόνια, παρουσίασε χθες το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, στην οποία δεν παραλείπει να τονίσει και την πολύ θετική συμβολή τους στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ.

  Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς: Μέτρα ενίσχυσης και φορολογικά έσοδα», η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλοντας τουλάχιστον στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ, που καταγράφηκε το 2017.

  Η επίδοση αυτή σημειώνεται παρά το γεγονός ότι το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερα από τους μέσους όρους της ΕΕ και η μελέτη συμπεραίνει ότι είναι χρήσιμο να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα μέτρα, ώστε να ενισχυθεί η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προοπτική η οποία θα αποφέρει και σημαντικά μεγαλύτερα δημοσιονομικά οφέλη.

  Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν πολύ υψηλότερα αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών το 2015, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, από τις ταχύτερες που έχουν σημειωθεί διεθνώς.

  Ωστόσο, παρά την εξάπλωση αυτή, η Ελλάδα παραμένει στην έβδομη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ, σ’ ό,τι αφορά στην αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης (Ελλάδα, το 2017: 20,1% - ΜΟ ΕΕ-28, το 2016: 34,9%).

  Αναλυτικότερα, για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, κάθε 1% αύξηση της χρήσης καρτών σε αξία ή αριθμό συναλλαγών οδήγησε κατά ΜΟ την περίοδο 2015-2017 σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 0,14 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) και 0,11 π.μ. αντίστοιχα.

  Εναλλακτικά, κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αύξηση του μεριδίου χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση οδηγεί σε 1,4% αύξηση των εσόδων ΦΠΑ.

  Ως προς την επίδραση του νόμου 4446/2016 στα έσοδα από ΦΠΑ, μέσω της εξάπλωσης καρτών πληρωμής που δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες (π.χ. μεταβολές κατανάλωσης, επίδραση capital controls), τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση στατιστικών μεθόδων και εργαλείων δείχνουν ότι συνέβαλε περίπου στο 1/3 της συνολικής ετήσιας αύξησης (κατά €780 εκατ.) των εσόδων από ΦΠΑ, το 2017.

  Το ετήσιο άμεσο δημοσιονομικό όφελος των μέτρων εκτιμάται μεταξύ €210 εκατ. και €323 εκατ. Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο, καθώς ο υπολογισμός δεν περιλαμβάνει το όφελος που προκύπτει ως επιπλέον έσοδα από φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές σχετικές με οικονομική δραστηριότητα η οποία παρέμενε αδήλωτη, πριν από την εξάπλωση των καρτών πληρωμής.

  Με δεδομένο ότι το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό σε σχέση με τις διεθνείς πρακτικές, υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος από τη συνέχιση της εξάπλωσης της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

  Με βάση τις διεθνείς πρακτικές για το μερίδιο χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 21% (€3,3 δις) αν η Ελλάδα έφθανε στο μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ. Με βάση μια πιο ομοιογενή διείσδυση χρήσης καρτών ανά κλάδο και περιοχή, τα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά:

  • 25% (€3,9 δις), αν το μερίδιο χρήσης καρτών στον κλάδο εστίασης έφθανε το μερίδιο του κλάδου στην ιδιωτική κατανάλωση

  • 12% (€2,0 δις), αν το μερίδιο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες έφθανε το μερίδιο των υπηρεσιών των επαγγελματιών στην ιδιωτική κατανάλωση

  • 8% (€1,3 δις) ή 5,9% (€930 εκατ.), αν η χρήση καρτών στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη νησιωτική Ελλάδα αντίστοιχα, προσέγγιζαν το μερίδιο των περιοχών αυτών στο ΑΕΠ.

  Παραμένει η απόσταση από την ΕΕ
  Το επίπεδο χρήσης καρτών πληρωμής συνέκλινε με τον ΜΟ της ΕΕ ταχύτερα το 2017, όμως παραμένει συγκριτικά χαμηλό και ετερογενές ανά κλάδο και περιοχή. Η συνολική χρήση καρτών ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει 14,8 π.μ. χαμηλότερη από τον ΜΟ της ΕΕ.

  Η αύξηση μεριδίου χρήσης καρτών ήταν αισθητή κυρίως σε κλάδους «χαμηλού» ρίσκου φοροδιαφυγής, όπως σουπερμάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία, αλλά και σε ορισμένες συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής, όπως αυτές ορίζονται στη βάση κινήτρων και υποθέσεων εργασίας.

  Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερο του μεριδίου των κλάδων αυτών στην ιδιωτική κατανάλωση.

  Αντίστοιχη ετερογένεια παρουσιάζει η γεωγραφική εξάπλωση της χρήσης καρτών. Παρόλο που την περίοδο 2015-2017 παρατηρήθηκε αισθητά μεγαλύτερη αύξηση χρήσης καρτών πληρωμής στην περιφέρεια της χώρας, σε σχέση με τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το επίπεδο χρήσης καρτών πληρωμής σε περιοχές εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής παραμένει μικρό, συγκριτικά με το μερίδιο των αντίστοιχων περιοχών στο ΑΕΠ.

  Ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χρήσης καρτών πληρωμής, παρατηρείται μειωμένη χρήση καρτών στους εργασιακά μη ενεργούς και στους ανέργους, ενώ οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις κάρτες για τις συναλλαγές τους.

  Ως προς την ηλικία, η μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης καρτών παρατηρείται στις ηλικίες 35-54 ετών ωστόσο, η μέση μηνιαία δαπάνη είναι υψηλότερη στα άτομα της ηλικίας 55-64 ετών λόγω της μεγαλύτερης μέσης αξίας συναλλαγών.

  Τέλος, η μελέτη του ΙΟΒΕ καταλήγει με μια σειρά προτάσεων - μέτρων πολιτικής, με κατεύθυνση τη στόχευση της διείσδυσης ΗΜΠ σε κλάδους μέτριου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής, καθώς και σε περιοχές με χαμηλή χρήση.

  Τα μέτρα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, αυτά που αφορούν στους καταναλωτές, αυτά που αφορούν στις επιχειρήσεις, και τα διοικητικά μέτρα που έχουν να κάνουν με το ρόλο του κράτους και των ρυθμιστικών αρχών.

  Ενδεικτικά συμπληρωματικά μέτρα υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στον καταναλωτή ενός ποσοστού επί της αξίας αγοράς μέσω ΗΜΠ σε στοχευμένες συναλλαγές με μέτριο και υψηλό ρίσκο, η εισαγωγή διακριτής λοταρίας ή επιστροφή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης ΗΜΠ, καθώς και η ταχεία συγκρότηση του μητρώου επαγγελματικών λογαριασμών.

  Ολόκληρη η μελέτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του IOBE.

 • Το PayByBank γίνεται GR.EC.A. Partner

  Tο PayByBank υποστηρίζει έμπρακτα τον κλάδο του eCommerce με την έναρξη της συνεργασίας του με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Greek eCommerce Association - GR.EC.A.) με σκοπό τη διάδοση της περαιτέρω αυτοματοποίησης και απλοποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

  Το PayByBank καινοτομεί αυτοματοποιώντας τις πληρωμές μέσω τραπεζικής κατάθεσης, τον μόνο τρόπο πληρωμής που δεν είχε αυτοματοποιηθεί σε αυτό τον βαθμό μέχρι τώρα.

  Έτσι, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις μπορούν μέσω ενός κωδικού πληρωμής (ταυτότητα οφειλής) να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται αυτοματοποιημένα και σε πραγματικό χρόνο (real-time) τις πληρωμές που δέχονται τραπεζικά και όχι μόνο.

  Ταυτόχρονα ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να ενημερώνει την επιχείρηση για την πληρωμή του, ενώ το σύστημα διαχείρισης παραγγελιών της επιχείρησης ενημερώνεται στη στιγμή και αυτόματα (24/7).

  Ο Κωνσταντίνος Βαρβίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WorldBridge Α.Ε., του Ιδρύματος Πληρωμών πίσω από το PayByBank, δήλωσε:

  «Το σύνθημά μας είναι η πληρωμή με κατάθεση άλλαξε και έχουμε τη χαρά να βλέπουμε αυτό να πραγματώνεται σε δεκάδες επιχειρήσεις που προσφέρουν ήδη στιγμιαία τραπεζική κατάθεση (PayByBank) στους πελάτες τους, αυτοματοποιώντας τις παραγγελίες και χρησιμοποιώντας παραγωγικότερα τους ανθρώπους τους, προσφέροντας εν τέλει καλύτερη εμπειρία στους πελάτες τους.

  Η φιλοσοφία μας ταυτίζεται σε πολλά σημεία με αυτήν του GR.EC.A και μέσω της συνεργασίας μας πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε στην περαιτέρω προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας».

  Από την πλευρά του, ο Φώτης Αντωνόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, δήλωσε «To ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ακολουθώντας την δυναμική της τεχνολογίας.

  Ένας κλάδος που παρατηρούμε ότι παρουσιάζει σημαντικότατη ανάπτυξη και καινοτομία είναι αυτός των ηλεκτρονικών πληρωμών.

  Είναι, λοιπόν, χαρά μας σαν GR.EC.A. να συνεργαστούμε με το PayByBank, που παρέχει μια αυτοματοποιημένη, πολύ πρακτική και ασφαλή λύση ηλεκτρονικών πληρωμών, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την online αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών».

 • Στα ελληνικά πλέον, οι υπηρεσίες της PayPal

  Ευκολότερες οι ψηφιακές πληρωμές, μετά τη γλωσσική προσαρμογή στα ελληνικά

  Από τότε που η PayPal –η παγκόσμια πλατφόρμα που παρέχει δυνατότητα για online πληρωμές, αποστολή χρημάτων και αποδοχή πληρωμών- ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει εισαγάγει μια σειρά από προϊόντα, λειτουργίες και χαρακτηριστικά στην αγορά αυτή, συμπεριλαμβανομένων της Προστασίας Αγοραστή & Πωλητή (Buyer & Seller protection) και την επέκταση της υπηρεσίας σε ψηφιακά αγαθά, την Κάλυψη Εξόδων Επιστροφής Παραγγελίας (Refunded Returns), το PayPal.Me και το One Touch.

  Όμως, ως τώρα οι υπηρεσίες της PayPal δεν ήταν διαθέσιμες στους Έλληνες πελάτες, στη γλώσσα τους. Αυτό αλλάζει πλέον, καθώς η Ελλάδα έγινε μια από τις πρώτες χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου εγκαινιάζονται οι υπηρεσίες της PayPal στην τοπική γλώσσα, αρχής γενομένης από το βασικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας για να ακολουθήσει και η mobile εφαρμογή.

  Η τοπική γλωσσική προσαρμογή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνει την PayPal ακόμα πιο εύχρηστη για τους Έλληνες αγοραστές και πωλητές. Ωστόσο, για εκείνους που επιθυμούν να συνεχίσουν να κάνουν χρήση της PayPal στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

  ‘’Στόχος μας είναι να κάνουμε ακόμα πιο εύχρηστες τις υπηρεσίες της PayPal. Παρακολουθούμε με τη δέουσα προσοχή τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των πελατών μας και αντιλαμβανόμαστε πως, ανεξάρτητα από το πόσο άνετα χειρίζονται οι χρήστες μας την αγγλική γλώσσα, η δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενό μας στη μητρική τους γλώσσα κάνει δίχως άλλο τη διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη.

  Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μετάβασης στην τοπική γλώσσα στην Ελλάδα – με τις βασικές υπηρεσίες της PayPal να είναι πλέον διαθέσιμες στα ελληνικά’’ δήλωσε ο Marcin Glogowski, General Manager της PayPal για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

  Marcin Glogowski

  ‘’Επίσης, ελπίζουμε πως αυτό το βήμα θα βοηθήσει όσους δεν είχαν ως τώρα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες της PayPal, να ξεκινήσουν τη χρήση τους στην τοπική γλώσσα, αγοράζοντας και πωλώντας αγαθά και υπηρεσίες, όπως επίσης να στέλνουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.’’

 • Πρόβλεψη για πρόστιμα εξαιτίας μη συμμόρφωσης με το GDPR

  Απο έρευνα από την εξειδικευμένη εταιρεία στο τομέα για της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Εnsighten προκύπτει ότι σχεδόν το ήμισυ (45%) των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποθεματοποιήσει κεφάλαια για να καλύψουν τα πρόστιμα που συνδέονται με τη μη συμμόρφωση με την οδηγία GDPR. Η νομοθεσία τίθεται σε ισχύ στις 25 Μαΐου.

  Η έρευνα διερεύνησε τις προθέσεις των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση δεδομένων και διαπίστωσε ότι το 61% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσαν παράταση της προθεσμίας εάν είχαν την επιλογή, λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι δεν θα εκπληρώσουν τις απαιτήσεις GDPR εγκαίρως.

  Μόνο το 26% των εμπόρων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η διαχείριση των δεδομένων τους συμμορφώνετε με την οδηγία. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ανέτοιμη να συμμορφωθεί με τα πλήρη πρότυπα, ενώ το 7% δήλωσε ότι δεν έχει υλοποιήσει ακόμα ενέργειες συμμόρφωσης με GDPR, λιγότερο από ένα μήνα μέχρι την προθεσμία.

  Για τις επιχειρήσεις που προετοιμάζονται για την συμμόρφωση με το GDPR, το 63% δήλωσε ότι έχουν προετοιμάσει νέες διαδικασίες με σκοπό την διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των δεδομένων που θα λάβουν μετά τις 25 Μαΐου. Ωστόσο, λιγότεροι από το ήμισυ (47%) των επιχειρήσεων εφαρμόζουν σωστές διαδικασίες για την απόκτηση δεδομένων από συνεργάτες, γεγονός που μπορεί να τους αφήσει εκτεθειμένους στη μη συμμόρφωση με το GDPR.

  "Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι οι επιχειρήσεις έχουν επαρκή γνώση , αλλά εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι στον τελευταίο μήνα της προετοιμασίας GDPR", δήλωσε ο Ian Woolley, της Ensighten. Τα καλά νέα είναι ότι οι μάρκες εξακολουθούν να έχουν χρόνο να αναπτύξουν και να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητες απορρήτου και συναίνεσης των πελατών στις ιστοσελίδες τους.

  Ένας από τους βασικούς λόγους που διαπίστωσε η Ensighten πίσω από αυτή την έλλειψη προετοιμασίας ήταν σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για το GDPR συνολικά. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το 32% έδειξε στον διευθύνοντα σύμβουλο, 26% στον επικεφαλής υπεύθυνο δεδομένων και 22% στον υπεύθυνο μάρκετινγκ. Μόνο το 14% ανέφερε τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων όπως προϋποθέτει η οδηγία GDPR.

  «Η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων τους και για το λόγο που απαιτείται η άδειά τους είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την απόκτηση της συγκατάθεσής τους» δήλωσε ο Woolley. "Το GDPR δεν είναι μόνο ένα νομικό εμπόδιο που πρέπει να λάβουν υπόψη. Ενώ οι επιχειρήσεις αποταμιεύουν χρήματα για πρόστιμα, δεν πρέπει να υποτιμούν τη ζημιά στη αξιοπιστία από την έλλειψη σωστής ενημέρωσης στους πελάτες τους.

  Πηγή: mobilemarketingmagazine.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!