Η Ευρώπη «κερδίζει πόντους» στην αγορά του Blockchain

Posted On Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 11:26 Written by
Rate this item
(0 votes)

Ραγδαία ανάπτυξη προβλέπει σχετική έρευνα αγοράς από την IDC, καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες αξιοποίησης αυτής της τεχνολογίας σε ολοένα περισσότερους τομείς

Σημαντική και κυρίως ραγδαία ανάπτυξη προβλέπει για την αγορά του Blockchain πρόσφατη έρευνα της IDC, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, μέσα στην επόμενη τετραετία, καθώς οι χρήστες αναζητούν σ’ αυτή την τεχνολογία λύσεις στα πολλά ερωτήματα και προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις του Worldwide Semiannual Blockchain Spending Guide -όπως αναφέρονται σε Δελτίο Τύπου της αναγνωρισμένης εταιρίας ερευνών, το οποίο δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα- η παγκόσμια αγορά του blockchain αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 11,7 δις $ ως το 2022, με την Ευρώπη να αναδεικνύεται σε δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη (μαντέψτε ποιος μπορεί να είναι ο πρώτος...)

Η πορεία της είναι χαρακτηριστική: από τα 400 εκατ. $ του 2018, θα φτάσει στα 3,5 δις το 2022, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη πάνω από 80%, στην προσπάθειά της να κλείσει την «ψαλίδα» από τους προπορευόμενους σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου Αμερικανούς, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν «χοντρά» στο blockchain!

Κατά την IDC, το 2017 ήταν μια σημαδιακή χροιά για το blockchain στην Ευρώπη, καθώς πλήθος εταιρίες ασχολήθηκαν σοβαρά μ’ αυτό και τις δυνατότητές του σ’ ό,τι αφορά στην απλούστευση, τη βελτίωση και τη διασφάλιση των επιχειρησιακών διαδικασιών τους.

Βεβαίως, το θέμα δεν εξαντλείται τόσο εύκολα - υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που μένει να διανυθεί, φέτος, προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα από τις μεσαίες και τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας ερευνών, αυτό συμβαίνει αφενός επειδή η Ευρώπη είναι λιγότερη ευέλικτη από άλλες περιοχές του πλανήτη, αφετέρου δεν υπάρχει σχετική έστω ομοιογένεια όσον αφορά στο μέγεθος των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.

Όμως, οι περισσότερες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα και τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, ολοκλήρωσαν ήδη τα πιλοτικά έργα τους και ξεκινούν τις πρώτες υλοποιήσεις.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, επίσης, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις αναδυόμενες αγορές στη «γηραιά ήπειρο», όπου η υποστήριξη εκ μέρους της Πολιτείας και οι υψηλού επιπέδου δεξιότητες του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού (προφανώς, η αναφορά είναι γενικού χαρακτήρα – στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, πάμε πολύ καλά στο δεύτερο, αλλά όχι στο πρώτο…) προσφέρουν εύφορο έδαφος, για να «γίνουν πράγματα».

Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις λόγω όγκου και «σεβασμού» της παράδοσης, μάλλον βρίσκουν δυσκολότερη την προσαρμογή στα «νέα κόλπα»…

Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, ο τομέας όπου το blockchain εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις, είναι ο χρηματοπιστωτικός, με εκτιμώμενες επενδύσεις ύψους 173 εκατ. $, για φέτος, που αντιστοιχούν στο 43% της «πίτας» και μπροστάρηδες τις ασφάλειες και τις τράπεζες.

Και η βιομηχανία, πάντως, με 20% δεν πάει άσχημα... Οι αναλυτές της IDC πιστεύουν ότι τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 θα έχουν οι σχετικές με το εμπόριο χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι εμπορικοί διακανονισμοί, τα θέματα διαχείρισης ταυτότητας και συμβατότητας με το κανονιστικό πλαίσιο, οι διασυνοριακές πληρωμές/διακανονισμοί, αλλά και η διαχείριση αξιών/αγαθών.

Read 392 times

Related items

 • Η PayPal επεκτείνει την υπηρεσία "Instant Transfer"

  Η PayPal ανακοίνωσε μία νέα υπηρεσία με την ονομασία "Instant Transfer to bank" η οποία, όπως περιγράφει και το όνομά της, θα επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν αμέσως κεφάλαια σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

  Η υπηρεσία διατίθεται στους πελάτες της PayPal μέσω της διευρυμένης συνεργασίας της με τη JPMorgan Chase, η οποία της επιτρέπει να έχει πρόσβαση στο δίκτυο πληρωμών πραγματικού χρόνου του The Clearing House.

  Είναι διαθέσιμη αρχικά στους καταναλωτές των ΗΠΑ, ενώ "στο εγγύς μέλλον" θα διατεθεί διεθνώς, σύμφωνα με το blogpost του Bill Ready, εκτελεστικού αντιπροέδρου και COO της εταιρείας. Είναι επέκταση της υπάρχουσας ανάλογης υπηρεσίας, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες της να μεταφέρουν άμεσα το υπόλοιπο που είχαν στην PayPal σε χρεωστικές κάρτες.

  Η PayPal στη συνέχεια επέκτεινε το πρόγραμμα άμεσων μεταφορών με την εισαγωγή της υπηρεσίας "Funds Now", που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις τους, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άμεσες μεταφορές χρημάτων σε τράπεζες αλλά και χρεωστικές κάρτες θα έχουν προμήθεια 1% ανά συναλλαγή, με ανώτατη χρέωση τα 10 δολαρια, ενώ οι απλές μεταφορές (οι οποίες ολοκληρώνονται εντός μιας εργάσιμης ημέρας) θα εξακολουθήσουν να είναι δωρεάν.

 • Η πρώτη χρεωστική κάρτα με fingerprint reader στη Βρετανία

  Η βρετανική τράπεζα NatWest ξεκινά τη δοκιμαστική χρήση μίας κάρτας πληρωμών με τεχνολογία NFC, η οποία έχει ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Την κάρτα θα χρησιμοποιήσουν από τα μέσα Απριλίου 200 πελάτες της τράπεζας, για να πραγματοποιούν με αυτήν πληρωμές ανέπαφα και χωρίς να χρειάζονται κάποιο PIN, ή να έχουν όριο πληρωμών, όταν χρησιμοποιούν το δακτυλικό τους αποτύπωμα.

  Τα βιομετρικά δεδομένα από το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη αποθηκεύονται στην ίδια την κάρτα και όχι σε κάποιο server της τράπεζας, κάτι που σημαίνει πως δεν εκτίθενται σε πιθανές κλοπές από επίδοξους hacker.  

  Η χρήση βιομετρικών δεδομένων έχει γίνει στάνταρ στις πληρωμές μέσω κινητών (με χρήση τεχνολογίας NFC) όμως δεν έχουν μέχρι στιγμής υιοθετηθεί σε συμβατικές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων. Η δημιουργός της κάρτας, η εταιρεία Gemalto, έτρεξε το 2017 στη Νότια Αφρική και το 2018 στην Ιταλία δύο πιλοτικά προγράμματα με επιτυχία. Όμως, η επίσκεψη σε ένα υποκατάστημα της εκάστοτε τράπεζας για να ταυτοποιηθεί ο κάτοχος είναι αναπόφευκτη και αυτό θεωρείται μειονέκτημα, συγκριτικά με υπηρεσίες όπως οι Apple Pay και Google Pay.

  Από τη Gemalto υποστηρίζουν πως σε μελλοντικές εκδόσεις του συστήματος θα μπορεί ο εκάστοτε κάτοχος μία αντίστοιχης κάρτας να εγγράφει το δακτυλικό του αποτύπωμα και να ταυτοποιείται μέσω του smartphone του, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί την τράπεζά του.

 • Η Cardlink συμμετέχει ενεργά στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

  H Cardlink, η μεγαλύτερη εταιρία στο χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, συμμετέχει για πρώτη χρονιά φέτος στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, (GR.EC.A.), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

  Η εβδομάδα εορτασμού θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2019. Κατά το διάστημα αυτό η Cardlink θα προσφέρει 3μηνη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας Cardlink e-commerce, της πλέον σύγχρονης υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου που αποτελεί ταυτόχρονα και την πιο ολοκληρωμένη λύση για τις ανάγκες ενός e-shop.

  Η υπηρεσία Cardlink e-commerce προσφέρει ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές με τη δυνατότητα χρήσης όλων των σύγχρονων μεθόδων πληρωμής (κάρτα, ψηφιακό πορτοφόλι, τραπεζικό λογαριασμό) καθώς και τις κατάλληλες υποδομές που διευκολύνουν τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στην διαχείριση των συναλλαγών τους και προσφέρουν εξαιρετική εμπειρία για τον καταναλωτή (card tokenization, one-click-pay).

 • Το Facebook ετοιμάζει ψηφιακό νόμισμα

  Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν διάφορες φήμες για μία πιθανή δημιουργία κρυπτονομίσματος εκ μέρους του Facebook. Μετά το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, φαίνεται πως οι φήμες είχαν υπόσταση!

  Οι NYT επικαλούμενοι πέντε διαφορετικές ανώνυμες πηγές, αναφέρουν πως στο Facebook εργάζονται για το λανσάρισμα ενός κρυπτονομίσματος που θα χρησιμοποιηθεί στην υπηρεσία WhatsApp - που έχει εξαγοραστεί από το 2014.

  Επιπλέον, αναφέρουν πως έχουν ήδη υπάρξει επαφές με ηλεκτρονικά ανταλλακτήρια, όσον αφορά στην πώληση του νομίσματος στους καταναλωτές.

  Προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg, τον Δεκέμβριο, υποστήριζε πως στο Facebook σκοπεύουν να απευθυνθούν στην αγορά εμβασμάτων. Αυτό έχει λογική, αφού η μεγαλύτερη αγορά εμβασμάτων είναι η Ινδία, με 80 δισ. δολάρια το 2018 και το WhatsApp έχει ήδη λανσάρει στη συγκεκριμένη αγορά υπηρεσία πληρωμών peer-to-peer.

  Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, κάνουν λόγο για δημιουργία όχι ενός «ελεύθερου» κρυπτονομίσματος που η ισοτιμία του διαπραγματεύεται καθημερινά, αλλά ενός «stablecoin», έναν τύπο κρυπτονομίσματος που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με παραδοσιακά νομίσματα (FIAT). Ένα stablecoin έχει το πλεονέκτημα του χαμηλότερου ρίσκου, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολα διαπραγματεύσιμο μέσα στο οικοσύστημα των ψηφιακών νομισμάτων.

  Σύμφωνα με τους New York Times, στο Facebook θέλουν να κλειδώσουν την αξία του νομίσματός τους με διάφορα παραδοσιακά νομίσματα και όχι μόνο με το δολάριο. Αυτό που ακόμη είναι ασαφές, είναι το εάν θα χρησιμοποιηθεί κάποιο αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain για τη ροή των συναλλαγών, επομένως η εταιρεία δε θα έχει τον έλεγχο του κρυπτονομίσματος.

  Εάν στο Facebook θέλουν να έχουν την ευθύνη για κάθε συναλλαγή και κατ' επέκταση και τον έλεγχο, θα γίνει χρήση ενός κεντρικού συστήματος, το οποίο θα ήταν πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό.

  Εφόσον το ρεπορτάζ των New York Times επιβεβαιωθεί, θα δούμε το νέο κρυπτονόμισμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οπότε… θα μας λυθούν όλες οι απορίες, τουλάχιστον ως προς την τεχνολογία πίσω από αυτό και τη χρήση του, αρχικά. Διότι, τί θα προκύψει μελλοντικά στις ηλεκτρονικές πληρωμές, με ένα κρυπτονόμισμα στην υπηρεσία του κολοσσού, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

 • Νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών σε blockchain "απειλεί" το VisaNet

  Επτά κορυφαία Πανεπιστήμια συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών βασισμένο σε τεχνολογία blockchain. Στόχος είναι να ανταγωνιστούν το VisaNet, λύνοντας  ζητήματα ασφάλειας, απόδοσης, ιδιωτικότητας και επεκτασιμότητας της υπάρχουσας τεχνολογίας.

  Η δυνατότητα εξυπηρέτησης του συστήματος, που θα εισαγάγει μία νέα ψηφιακή ισοτιμία μπορεί να φτάσει έως και τις 10.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Συγκριτικά, το δίκτυο συναλλαγών τής Visa εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 1.700 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

  Η κοινοπραξία ιδρύθηκε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ελβετία, το Distributed Technology Research Foundation (DTR). Το κρυπτονόμισμα που θα δημιουργηθεί ονομάστηκε Unit-e και το σύστημα των ηλεκτρονικών πληρωμών αναμένεται να είναι διαθέσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

  Εάν το εγχείρημα είναι επιτυχημένο, το νέο δίκτυο αναμένεται να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σε αριθμό συναλλαγών που θα μπορεί να εξυπηρετήσει, ακόμα και από το VisaNet, το δίκτυο συναλλαγών τής Visa.

  Μεταξύ των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, συγκαταλέγονται τα Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University, Carnegie Mellon University, University of California και Berkeley University.

  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του Unit-e.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!