Η καινοτομία κρισιμότερος παράγων μετασχηματισμού του τραπεζικού μοντέλου

Posted On Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 15:10 Written by
Rate this item
(0 votes)

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 23ο Banking Forum, που οργανώνει η ΕΕΔΕ

 Η καινοτομία ξεχωρίζει ως ο κρισιμότερος παράγων για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών κι αυτό αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, στη διάρκεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου ετήσιου Banking Forum, που οργάνωσε για 23η φορά το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στις 4 και 5 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο αριθμός των συνέδρων ξεπέρασε τους 300 και οι διεθνείς συμμετοχές από πλευράς εισηγητών, προσέδωσαν διεθνή χαρακτήρα στην εκδήλωση - θεσμό.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Διονύσης Μυρτίδης, το Banking Forum αυτός έχει αποκτήσει πλέον το δικό του χώρο και το δικό του κοινό, έχει ένα αναγνωρίσιμο στίγμα και αποτελεί κορυφαίο συνέδριο του επιχειρηματικού και τεχνολογικού γίγνεσθαι των τραπεζών.

Κύριος σκοπός του Forum είναι η παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων που επηρεάζουν αποφασιστικά την επιχειρηματική δράση των τραπεζών. Η φετινή διοργάνωση εστίασε στην καινοτομία ως παράγοντα μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών.

Στο Συνέδριο κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις που συμβάλλουν στην αναζήτηση του νέου μοντέλου επιχειρηματικής στρατηγικής και λειτουργίας των τραπεζών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου ταυτόχρονα μεταβάλλονται οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και ειδικότερα των τραπεζών.

Προσδιορίστηκαν τρόποι με τους οποίους οι τράπεζες σκοπεύουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και να οδηγηθούν σε επιχειρηματική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Παρουσιάστηκαν IT τεχνικές για την προστασία των πληροφοριών στον κυβερνοχώρο όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, τα οφέλη και τα εμπόδια που υπάρχουν στην συνεργασία τραπεζών-Fintech, η αλληλεπίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις cloud τεχνολογίες και πως αυτές στοχεύουν στην αδιάλειπτη εμπειρία του πελάτη και, τέλος, εξετάσθηκε πώς πρέπει να είναι οι digitized καινοτόμες τράπεζες χρησιμοποιώντας RPA και Analytics.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον των παρουσιάσεων εστιάστηκε στους παρακάτω τομείς:

• The new world of payments, block chained, direct and seamless. The payments industry in the global landscape

• Panel των Chief Economists των ελληνικών τραπεζών. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών

• Cyber security, Cyber threats in Banking – Security monitoring and operations. The new disaster recovery requirements and contingency planning

• Fintech Firms evolution. The new competitors in banking are here and will stay.

• Disruptive Trends in Banking: Traditional ICT and IS Operational Model under stress

• Banking Innovation and the Transformative power of automation in Banking. New business challenges

Ως συμπέρασμα όλων των ομιλιών, έγινε σαφές ότι οι τράπεζες στον ελλαδικό χώρο αποτελούν τον πλέον οργανωμένο κλάδο της οικονομίας που πραγματοποιεί συστηματικά επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών.Κύριοι ομιλητές, μηνύματα και συμπεράσματα

Κύριοι ομιλητές του 23ου Banking Forum ήταν η Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο Διευθ. Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Dr. Martin Czurda, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Αθανάσιος Τσάδαρης, και ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Γεωργακόπουλος.

Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη για

• μετασχηματισμό του επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου των τραπεζών

• δραστική μείωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων

• δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων

• προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών

• ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών

• υιοθέτηση καινοτομιών με την ευρύτερη δυνατή χρήση της τεχνολογίας

• άρση των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων, που θα οδηγήσει στην επιστροφή καταθέσεων

Στα θετικά σημεία του Forum, ο διάλογος που αναπτύχθηκε με την ανταλλαγή απόψεων και την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων σε όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκειά του.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το 23ο Banking Forum έχουν συνοπτικά ως εξής:

Στην πρώτη ενότητα The new world of payments, block chained, direct and seamless. The payments industry in the global landscape, με συντονιστή τον Βασίλη Παναγιωτίδη από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, συμμετείχαν οι Bill Gajda – Visa, Αθανάσιος Παυλίδης - Alpha Bank, Αγγελίνα Σιμούδη – Eurobank, Γεώργιος Μαρίνος - Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Χάρης Κασκαντάνης - Τράπεζα Πειραιώς και επισημάνθηκαν τα εξής:

• Οι πληρωμές εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, με νέους παρόχους, νέες πλατφόρμες και νέα μέσα πληρωμών. Η συμπεριφορά των καταναλωτών εξελίσσεται, αναδύεται η προσδοκία ότι θα υπάρξει ομοιομορφία - δηλαδή η δυνατότητα πληρωμής με την ίδια μέθοδο, ανεξάρτητα από το αν η αγορά γίνεται στο κατάστημα, ηλεκτρονικά ή μέσω κινητής συσκευής.

• Πληρωμές σε πραγματικό χρόνο. Αντιπροσωπεύουν νέα φάση εξέλιξης της βιομηχανίας πληρωμών με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα, τις δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων προστιθέμενης αξίας και την άμεση διαθεσιμότητα της κατάστασης συναλλαγών.

• Τεχνολογία Κατανεμημένων Λογαριασμών (DLT) / Blockchain: Το Blockchain αλλάζει εντελώς το μοντέλο κόστους επεξεργασίας χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Επιτρέπει, επίσης, τη διεκπεραίωση όλων των επεξεργασιών μέσω ενός κατανεμημένου δικτύου ή του cloud, αποφεύγοντας τη χρήση δαπανηρών κέντρων δεδομένων ή κεντρικών υπολογιστών.

• Επέκταση πληρωμών σε μη φυσικές διεπαφές: Οι παραδοσιακές διεπαφές αμφισβητούνται από εξωτερικούς φορείς (Google, Amazon, Facebook, Apple) με δύο τρόπους, τους ψηφιακούς φωνητικούς βοηθούς και την αναγνώριση φωνής. Οι βοηθοί γίνονται πιο έξυπνοι και προσθέτουν λειτουργικότητα με την ενίσχυση της επεξεργασίας φυσικής φωνής (NLP) και της αναγνώρισης εικόνων.

• Ενιαίες πλατφόρμες. Ο κλάδος των πληρωμών πρέπει να οδηγηθεί από μια πληθώρα γερασμένων και δαπανηρών συστημάτων σε μια ενιαία πλατφόρμα για την επεξεργασία όλων των πληρωμών

Στο panel των Chief Economists των ελληνικών τραπεζών, που εστίασε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο των ελληνικών τραπεζών, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδογιάννη, συμμετείχαν οι Δρ Τάσος Αναστασάτος της Eurobank, Ηλίας Λεκκός του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτης Καπόπουλος της Alpha Bank και Νίκος Μαγγίνας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

• Είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε διατηρήσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

• Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεσες ξένες επενδύσεις στο παραγωγικό μηχανισμό της χώρας

• Πρέπει να επιδιωχθεί βελτίωση του καθεστώτος αβεβαιότητας με αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων

• Η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί αναπτυξιακή δραστηριότητα

• Αποτελεί θετικό βήμα η βελτίωση του νομικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια

• Υπάρχει ανάγκη πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

• Χρειάζεται τόνωση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες

Στην ενότητα Cyber security, Cyber threats in Banking με συντονιστή τον Χρήστο Τόπακα από την Τράπεζα Πειραιώς, συμμετείχαν οι Keith Gross - EBF Cybersecurity Group-Brussels, Nicholas Palmer - International Business Development Group-IB, Στυλιανός Αρώνης - Alpha Bank, Tριαντάφυλλος Προκοπίδης - Space Hellas, Μιχαήλ Μαυροφοράκης - Εθνική Τράπεζα, Χρήστος Βιδάκης - Deloitte Greece και επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

• Υπάρχει αυξητική τάση των κυβερνοεπιθέσεων

• Η επιθυμία να φέρουμε γρήγορα νέα προϊόντα στην πελατεία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ευάλωτων σημείων.

• Αυξάνεται η χρήση των learning machines στις προσπάθειες παραβίασης των συστημάτων των τραπεζών.

• Αυξάνεται η χρήση του Social Engineering από τους hackers.

• Οι τράπεζες ενθαρρύνουν τη χρήση των learning machines για την προστασία των συστημάτων τους

Στην ενότητα Fintech Firms evolution. The new competitors in banking are here and will stay με συντονιστή τον Δημήτρη Πλαγιάννη από την Attica Βank, συμμετείχαν οι Γιάννης Παπακώστας - Alpha Bank, Μαρία Λεοντίου – Eurobank, Ηλίας Οικονομάκος - Τράπεζα Πειραιώς, Κωνσταντίνος Καλογεράκης - Εθνική Τράπεζα και επισημάνθηκε ότι:

• Οι Fintech Firms αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστή των τραπεζών

• Οι Fintech Firms επεκτείνονται σ’ όλο και μεγαλύτερο φάσμα τραπεζικών εργασιών

• Οι τράπεζες προχωρούν σε μοντέλα συνεργασίας με τις Fintech Firms

• Οι Fintech Firms συμμετέχουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων των τραπεζών

• Η συνεργασία τραπεζών - Fintech Firms φτάνει ως τη συμμετοχή των πρώτων στο μετοχικό κεφάλαιο των δεύτερων

Στην ενότητα Disruptive Trends in Banking: Traditional ICT and IS Operational Model under stress, με συντονιστή τον Γιώργο Βλαστό από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, συμμετείχαν οι Ανέστης Γεωργιάδης – Eurobank, Σωτήριος Κυριάκος - Alpha Bank, Βίκυ Κορού - Όμιλος ΟΤΕ, Ανδρέας Τσαγκάρης - Performance Technologies και επισημάνθηκαν τα εξής:

• Η αύξηση του ρυθμού ζήτησης νέων εφαρμογών ή τροποποίησης υφισταμένων έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και η ανταπόκριση των υφιστάμενων πλατφορμών καθυστερεί να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη μετασχηματισμού των υποδομών

• Για την επίτευξη του μετασχηματισμού των υποδομών είναι αναγκαία η μεταβολή της κουλτούρας του οργανισμού ώστε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα

• Οι τράπεζες που προχώρησαν σε μετασχηματισμό των υποδομών τους, είδαν να μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι ανάπτυξης νέων ή τροποποίησης των υφισταμένων εφαρμογών

Στην ενότητα Banking Innovation and the Transformative power of automation in Banking. New business challenges με συντονιστή τον Βασίλη Τραπεζάνογλου της DISC SA, συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Χλουβεράκης - Eurobank Group, Νικόλας Τσιργέλης - SAP Hellas, Αργύρης Κανινής – Softomotive, Κωνσταντίνος Σόμογλου - EY Advisory Services, Χαράλαμπος Βάβλης - Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Φώτης Παναγιωτόπουλος – Accenture, Frank Lopez - UiPath/UniSystems, Χάρης Λιναρδάκης - IBM Greece & Cyprus.

Το συμπέρασμα αυτού του πάνελ ήταν πως οι εξελίξεις είναι πλέον καταλυτικές. Αναλυτικότερα:

• Η καινοτομία έχει υιοθετηθεί από τις ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά

• Η τεχνολογία RPA (Robotics Process Automation) προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αυτοματοποίηση των τραπεζικών εργασιών και η πορεία προς τη λεγόμενη intelligent bank είναι εντυπωσιακή.

• Τα learning machines αποτελούν τον ψηφιακό βοηθό που μαθαίνει και εφαρμόζονται σε όλο και περισσότερα πεδία της τραπεζικής.

• Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί πλέον στον επανακαθορισμό της έννοιας του banking, καθώς προσδίδει όλο και περισσότερο business value στις τράπεζες

Read 307 times

Related items

 • Η νέα δωρεάν υπηρεσία Ρ2Ρ από την PayPal

  Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Censuswide, κατόπιν ανάθεσης της PayPal, οι πλέον συχνοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι στην Ελλάδα χρωστούν χρήματα σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα είναι η εξόφληση λογαριασμών για οικιακές δαπάνες, για να κάνουν δώρο ένα χρηματικό ποσό και για να αγοράσουν ένα δώρο.

  Προκειμένου να δώσει λύση στις οφειλές μικροποσών, ένα συχνό πρόβλημα τη σημερινή εποχή, η PayPal μόλις επέκτεινε τη δωρεάν υπηρεσία διαπροσωπικών πληρωμών (P2P) σε 25 χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

  Παρέχει, λοιπόν, μια γρήγορη και άνετη λύση στους χρήστες που χρειάζεται να εκτελέσουν ή να αναμείνουν μια πληρωμή: τώρα, η αποστολή, η λήψη και η αίτηση χρημάτων από φίλους και συγγενείς μπορεί να γίνει τάχιστα μέσω της εφαρμογής ή της ιστοσελίδας της PayPal, όποια και να είναι η επιλεχθείσα πηγή χρηματοδότησης για την αποστολή (υπόλοιπο PayPal, τραπεζική κάρτα ή τραπεζικός λογαριασμός).

  Κατά μέσο όρο, οι Έλληνες δανείζουν ετησίως 50-100 ευρώ και δανείζονται 10 ευρώ από φίλους και συγγενείς. Το υψηλότερο χρηματικό ποσό που έχουν δανείσει και δεν έχουν πάρει ουδέποτε πίσω ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, και οι ομάδες που φαίνεται να δανείζονται τα μεγαλύτερα ποσά είναι τα αδέλφια, καθώς και φίλοι και λοιποί συγγενείς.

  Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Censuswide για λογαριασμό της PayPal, αναλύοντας τις συνήθεις πρακτικές αναφορικά με τον δανεισμό χρημάτων μεταξύ φιλικών και συγγενικών προσώπων σε μερικές από τις αγορές όπου επεκτάθηκε η δωρεάν υπηρεσία διαπροσωπικών πληρωμών.

  Η έρευνα κατέληξε επίσης ότι το 17,9% των ανθρώπων δυσκολεύεται να συλλέξει τα χρήματα από φίλους και συγγενείς, αφότου ξόδεψε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για μια από κοινού δραστηριότητα, όπως η αγορά ενός δώρου, η πληρωμή μιας ομαδικής εκδρομής ή αγορά εισιτηρίων για μια εκδήλωση.

  Στην Ελλάδα, οι βασικοί λόγοι που αναφέρουν όσοι δεν έχουν εξοφλήσει τους δανειστές τους είναι η δυσκολία προσωπικής συνάντησης λόγω απόστασης, η προσωρινή έλλειψη μετρητών και η αδυναμία εύκολης πρόσβασης σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ).

  Με την υπηρεσία P2P της PayPal, για τους Έλληνες χρήστες είναι δωρεάν η αποστολή ευρώ σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα εντός της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου / ΕΟΧ (εφόσον δεν απαιτείται μετατροπή νομίσματος).

  Έτσι, για παράδειγμα, ο Έλληνας χρήστης θα είναι σε θέση να στείλει χρηματικά ποσά σε ευρώ σε χρήστες της PayPal στην Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ισπανία άνευ κόστους, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συναλλαγές ενέχουν μετατροπή νομίσματος.

  Πρόκειται για ένα δυνατό πλεονέκτημα που εξαλείφει τις συνήθεις προμήθειες και άλλες χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες, κάθε φορά που μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.

  Επίσης, συμβαδίζοντας με την δέσμευση της PayPal να παρέχει στους καταναλωτές μια απρόσκοπτη εμπειρία πληρωμής, η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν πληρωμές χωρίς την εισαγωγή οιωνδήποτε τραπεζικών στοιχείων – το μόνο που χρειάζεται είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη.

  Σε περίπτωση που ο παραλήπτης δεν διαθέτει ήδη λογαριασμό PayPal, μπορεί εύκολα και ανέξοδα να ανοίξει έναν. Μόλις εκτελεστεί η πληρωμή, ο παραλήπτης λαμβάνει αντίστοιχη ειδοποίηση, και το χρηματικό ποσό θα προστεθεί αυτομάτως στον δικό του λογαριασμό PayPal, με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.

  Επιπλέον, για όσους χρήστες προτιμούν να διαχειρίζονται τον λογαριασμό τους εν κινήσει, η βελτιωμένη mobile εφαρμογή PayPal προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο, κάνοντας ακόμα ευκολότερη την παρακολούθηση του υπολοίπου του λογαριασμού PayPal, τη λήψη ειδοποιήσεων και την αποστολή χρημάτων στις επαφές που χρησιμοποιούν συχνότερα.

  Η ανάπτυξη και εξέλιξη της PayPal στον κλάδο των πληρωμών

  Η εν λόγω λύση ακολουθεί πιστά το χαρτοφυλάκιο της PayPal για τις διαπροσωπικές πληρωμές, επιδιώκοντας την διαρκή παροχή πρακτικών λύσεων για τις καθημερινές δραστηριότητες των χρηστών.

  Από την ίδρυση της το 1999 ως μία εταιρεία αφιερωμένη στις διαπροσωπικές πληρωμές μέσω συσκευών PDA (προσωπικοί ψηφιακοί οδηγοί), η PayPal εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρα στην υιοθέτηση των πιο καινούργιων τάσεων του κλάδου και έχει εξελιχθεί στον τομέα της σε βαθμό που πλέον προσφέρει μια ευρεία γκάμα μεθόδων πληρωμής, τόσο για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, όσο και για τους καταναλωτές.

  Σε γενικές γραμμές, η PayPal παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για τον εκδημοκρατισμό του χρήματος και για την παροχή της δυνατότητας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν στη διάθεσή τους καλύτερες επιλογές διαχείρισης των χρημάτων τους, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

  Μεθοδολογία
  Η έρευνα διεξήχθη από την Censuswide, η οποία για λογαριασμό της PayPal πήρε συνέντευξη από ένα δείγμα 10.112 ενηλίκων (ηλικίας 18 ετών και άνω) σε 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία).

  Οι εν λόγω συνεντεύξεις έλαβαν χώρα online το διάστημα 27 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου 2018.

   

 • ΙΒΜ και Visa προωθούν σύστημα blockchain

  Η Visa ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ένα σύστημα ψηφιακής ταυτοποίησης για διεθνείς συναλλαγές, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία blockchain.

  Το σύστημα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2019 ονομάζεται Visa B2B Connect και στόχος είναι να εξασφαλίζει ασφαλείς πληρωμές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  Το σύστημα κωδικοποιεί και αποδίδει ένα μοναδικόH κρυπτογραφημένο αναγνωριστικό σε ευαίσθητα δεδομένα (όπως αριθμούς λογαριασμών) που χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές. Με τον τρόπο αυτό η Visa στοχεύει στο να εξαλείψει τις πιθανότητες απάτης μεταξύ των συναλλασσόμενων.

  Ο Jason Kelley, Γενικός Διευθυντής του τμήματος Blockchain Services της IBM, σημείωσε πως το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα παραδείγματα για το πώς η τεχνολογία blockchain μετασχηματίζει τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

  Με τη Visa συνεργάζεται η Bottomline Technologies ένας πάροχος fintech ο οποίος συνεργάζεται με 1.200 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την εξάπλωση και χρήση του B2B Connect.

  Ήδη, το σύστημα υιοθέτησε η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ταϊλάνδης.

  Σύμφωνα με δημοσίευση στο website της Visa, το σύστημα B2B Connect τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το 2017 και μεταξύ των τραπεζών που συμμετείχαν σε αυτή ήταν η Commerce Bank στις ΗΠΑ, η Νοτιοκορεάτικη Shinhan Bank, η Union Bank των Φιλιππίνων κι η United Overseas Bank της Σιγκαπούρης.

 • Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο

  Το αυστριακό ερευνητικό κέντρο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων μελέτησε και παρουσίασε τα πιθανά οφέλη της ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας blockchain, στην οικονομία των εξαγωγών.

  Στη σχετική έκθεση που εκπονήθηκε από τον Bernhard Dachs του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ψηφιακών και Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας, περιγράφεται η θετική εικόνα της τεχνολογίας blockchain και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

  Ο Dachs σημειώνει πως η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να καταστήσει ασφαλέστερες τις συναλλαγές στις εξαγωγές και έτσι να μειώσει την αβεβαιότητα - και το ρίσκο. Επιπλέον, η αποκεντρωμένη φύση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στην "σημαντική μείωση του κόστους επεξεργασίας των εξαγωγικών εγγυήσεων".

  Ο Dachs αναφέρει επίσης ότι το blockchain πρέπει πρώτα να γίνει ευρέως αποδεκτό, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, ώστε οι αυστριακές εισαγωγές και εξαγωγές να επωφεληθούν επαρκώς από την τεχνολογία.

  Η Αυστρία κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. Ως εκ τούτου, στην έκθεση σημειώνεται πως η επιστήμη και η βιομηχανία θα πρέπει να ενισχυθούν και να αναπτύξΗ τεχνολογία Blockchain μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριοουν νέες ψηφιακές ευκαιρίες, ούτως ώστε η χώρα να μπορέσει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην καινοτομία μελλοντικά.

  Μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την «Τεχνολογία Κατανεμημένων Λογιστικών Βιβλίων» (Distributed Ledger Technology - DLT) στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα πρώτα πιλοτικά έργα της IBM και της Maersk, του κολοσσού των logistics, για τη «χαρτογράφηση» των υφιστάμενων εγγράφων μεταφοράς εμπορευμάτων σε ένα blockchain, εκτελούνται ήδη. Επίσης, στο λιμάνι του Αμβούργου στη Γερμανία, αναπτύσσεται το project HanseBloc, στόχος του οποίου είναι να εξασφαλίσει την ασφαλή διακίνηση φορτωτικών ηλεκτρονικά, με τη χρήση τεχνολογίας blockchain.

   

 • Φέρνοντας το PayPal Checkout κοντά στις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο

  Η Paypal, χτίζει διαρκώς λύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο, προκειμένου να βοηθήσει εκατομμύρια διεθνείς πελάτες – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να συνδέονται απρόσκοπτα σε κάθε εκάστοτε διαθέσιμη πλατφόρμα.

  Ως μέρος της αποστολής αυτής, πρόσφατα λανσάρε το PayPal Checkout with Smart Payment Buttons™ στις ΗΠΑ, με στόχο να προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές στον τρόπο πληρωμής και η λύση αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να συνδράμει τις επιχειρήσεις να ωθήσουν την μετατροπή των επισκεπτών σε ενεργούς χρήστες και πελάτες.

  Σήμερα, έχει ήδη ξεκινήσει η παρουσίαση του PayPal Checkout with Smart Payment Buttons διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς της Ελλάδας.

  Το νέο PayPal Checkout (Ολοκλήρωση Αγοράς της PayPal) μειώνει τον αριθμό των κλικ ή των πατημάτων κατά τη διαδικασία αγοράς, και έχει διαπιστωθεί ότι αποφέρει τα υψηλότερα ποσοστά μετατροπής (conversion rate) στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μια πρόσφατη έρευνα της comScore έδειξε ότι το PayPal Checkout είχε ποσοστό μετατροπής 88.7% κατά την ολοκλήρωση της αγοράς – σημειώνοντας έως και 82% περισσότερες μετατροπές σε σχέση με ένα checkout χωρίς χρήση PayPal.

  Με μια απλή ενσωμάτωση, το ‘PayPal Checkout with Smart Payment Buttons’ επιτρέπει μια προσωποποιημένη ολοκλήρωση αγοράς και παρουσιάζει με δυναμική διαχείριση τις πιο σχετικές μεθόδους πληρωμής στο checkout.

  Σήμερα εγκαινιάζεται και  ‘τρέχει’ τοπικοί εναλλακτικοί τρόπους πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των iDEAL για πελάτες στην Ολλανδία, Bancontact για πελάτες στο Βέλγιο, MyBank για πελάτες στην Ιταλία, Giropay για πελάτες στη Γερμανία και EPS για πελάτες στην Αυστρία.

  Επιπλέον, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το SEPA Direct Debit για πελάτες στη Γερμανία. Μόλις ολοκληρωθεί το λανσάρισμα, οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διασυνοριακές πωλήσεις προς τους καταναλωτές στις προαναφερθείσες αγορές, θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν δυναμικά συναφή τοπικά πορτοφόλια, με βάση την προέλευση του πελάτη.

  Στο άμεσο μέλλον, μάλιστα, αναμένεται η παρουσίαση ακόμα περισσότερων τοπικών μεθόδων πληρωμής.

  Η υπηρεσία PayPal Checkout περιλαμβάνει ισχυρές κινητήριες δυνάμεις μετατροπής (conversion), όπως το One Touch, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ολοκληρώσουν τις αγορές τους σε εκατομμύρια επιχειρήσεις χωρίς την υποχρεωτική εισαγωγή ονόματος χρήστη, κωδικού πρόσβασης, ή στοιχείων πληρωμής, άπαξ και έχουν συμπεριληφθεί στο σύστημα.

  Ένα άλλο χαρακτηριστικό του PayPal Checkout είναι η λήψη του One Touch. Μέσω αυτού, οι αγοραστές δύνανται να δημιουργήσουν λογαριασμούς και να εδραιώσουν πληρωμές με μια επιχείρηση, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουν όλα τα στοιχεία τους, αφού είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να βοηθάει την αύξηση των εγγραφών, της μετατροπής σε ενεργούς πελάτες και των επαναλαμβανόμενων αγορών.

  Ως συνήθως, το PayPal Checkout περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως η Προστασία Αγοραστή (Buyer Protection) και η Προστασία Πωλητή (Seller Protection) σε αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις , τη δυνατότητα πώλησης ανάμεσα σε διάφορες πλατφόρμες, όπως μέσω social media feeds, καθώς και εκτός συνόρων, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους καταναλωτές να ολοκληρώσουν απευθείας μια αγορά στην ιστοσελίδα μιας επιχείρησης.

  Μέχρι πρότινος, αποκλειστικά και μόνο οι πολύ μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου διέθεταν πρόσβαση σε ανάλογα εργαλεία. Ωστόσο, ως μέρος του εκδημοκρατισμού της πρόσβασης σε ισχυρά εμπορικά εργαλεία, είναι πλέον σε θέση να ενεργοποιηθεί κάτι αντίστοιχο για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους ανά τον κόσμο. Στόχος είναι το χτίσιμο των κατάλληλων εργαλείων, τα οποία θα βοηθήσουν τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις να παρέχουν τη δυνατότητα καλύτερης εμπειρίας στους πελάτες τους, ώστε να είναι και εκείνες με τη σειρά τους σε θέση να συναγωνίζονται με αποτελεσματικότητα, προάγοντας ένα ζωντανό και ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα λιανικών πωλήσεων.

  Μάθετε περισσότερα για το Paypal checkoutPayPal, δείτε promo video και ξεκινήστε εδώ

 • H τράπεζα PCN υιοθετεί τεχνολογία Ripple για διεθνείς πληρωμές

  Η PNC, μία από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, θα χρησιμοποιήσει το RippleNet, το δίκτυο blockchain της Ripple Labs, για την επεξεργασία διεθνών πληρωμών για τους πελάτες της, όπως ανακοίνωσε σχετικά η εταιρεία.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ, το τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων τής PNC θα χρησιμοποιήσει τη λύση xCurrent της Ripple για την επιτάχυνση των συναλλαγών που διεξάγονται με εταιρικούς πελάτες στο εξωτερικό.

  Από τη Ripple υπογραμμίστηκε ότι η λύση τους θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες πελάτες της PNC να λαμβάνουν αμέσως πληρωμές έναντι των τιμολογίων τους, αλλάζοντας την προσέγγισή τους στη διαχείριση των λογαριασμών και του κεφαλαίου κίνησης.

  Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ripple για τη διαχείριση προϊόντων, Asheesh Birla, δήλωσε ότι η χρήση της λύσης xCurrent στον τραπεζικό τομέα είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση και άλλων προϊόντων της εταιρείας, τα οποία αναμένονται τους επόμενους μήνες.

  Η PNC έχει 8 εκατομμύρια πελάτες και καταστήματα λιανικής σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ και πλέον είναι το νεότερο «μέλος» της ομάδας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο που έχουν συνεργαστεί με τη Ripple Labs.
  Από τις πιο εξέχουσες συνεργασίες, είναι αυτή με την American Express, η οποία δημιούργησε μια εφαρμογή με τεχνολογία Ripple για πληρωμές B2B μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και πελατών της ισπανικής τράπεζας Santander στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Επίσης, μια κοινοπραξία ιαπωνικών τραπεζών τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε πως αναπτύσσει ένα mobile app για «στιγμιαίες» πληρωμές, το οποίο προορίζεται για χρήση εντός της χώρας και θα βασίζεται στο blockchain δίκτυο της Ripple.

  Τέλος, τον περασμένο Απρίλιο η Santander λανσάρισε το δίκτυο πληρωμών One Pay FX που απευθύνεται σε τελικούς καταναλωτές. Το συγκεκριμένο προϊόν την κατέστησε την πρώτη τράπεζα που προσέφερε λύση χρηματικών εμβασμάτων διεθνώς, από και προς διάφορες χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, με χρήση τεχνολογίας blockchain.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!