Τα $7 τρισ. θα φτάσουν οι πληρωμές με κάρτες και ψηφιακά μέσα το 2023

Posted On Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 14:33 Written by

Περίπου 420 δισεκατομμύρια συναλλαγές, αξίας $7 τρισ. αναμένεται να πραγματοποιούνται με κάρτες και ψηφιακές πληρωμές έως το 2023, ενώ το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα $48 τρισ. έως το 2030.

 

Αυτή η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές ασκεί πρόσθετη πίεση στις τράπεζες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ήδη, τα τρία τέταρτα (75%) των τραπεζικών στελεχών απαντούν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τα σχέδια τους για εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών.

 

Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές διαφέρει μεταξύ των χωρών ανά τον πλανήτη. Και σίγουρα εξαρτάται από το ποσοστό μείωσης χρήσης μετρητών, την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και από το πόσο ενεργές είναι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών.

 

Η ψηφιακή μετάβαση των πληρωμών είναι - παγκοσμίως - υψηλότερη στις ΗΠΑ και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις δύο χώρες, οι καταναλωτές επιλέγουν νέους τρόπους πληρωμής και οι μη-τραπεζικοί πάροχοι δράττουν την ευκαιρία παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

 

Στο μεταξύ, στην Κίνα, τα ψηφιακά πορτοφόλια (mobile wallets) αντικαθιστούν γρήγορα τις πληρωμές σε μετρητά: το 76% των συναλλαγών το 2019 προήλθε από ψηφιακά πορτοφόλια, 12% περισσότερο συγκριτικά με το 2014.

 

Όπως διαπιστώνει η μελέτη "Playing the Long Game in Payments Modernization" της Accenture, η ευκαιρία των ηλεκτρονικών πληρωμών για τις τράπεζες εξαρτάται από την ωριμότητα μετάβασης στις ψηφιακές πληρωμές. Σε ώριμες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη, όπου οι πληρωμές έχουν τυποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αναμένουμε να δούμε μόνο σταδιακή αλλαγή.

 

Η μεγαλύτερη ευκαιρία, όμως, θα είναι σε αγορές, όπως η ελληνική, όπου κυριαρχούσε η χρήση μετρητών.

 
"Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία έχει επιταχύνει ραγδαία τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές με ρυθμό που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να προβλέψουν, ως απόρροια της ριζικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν και πληρώνουν. Στη χώρα μας, η πορεία αυτή είχε ξεκινήσει το 2015 με τα capitals controls και συνεχίστηκε δυναμικά εν μέσω της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει δραματικά ο χάρτης των παρόχων πληρωμών στην Ελλάδα. Αυτό εξάγεται αν συγκρίνουμε την Ελληνική αγορά με άλλες ώριμες αγορές στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, αυτή η λεπτή ισορροπία θα μπορούσε να μεταβληθεί γρήγορα με την είσοδο ή την ισχυροποίηση παικτών, τοπικής ή διεθνούς εμβέλειας", δήλωσε ο Γιώργος Παλλιούδης, Financial Services Managing Director της Accenture.
 
Εικόνα: Jack Sparrow, Pexels

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!