Σε ισχύ οι αυστηρότερες απαιτήσεις ασφαλείας για συναλλαγές με κάρτες

Posted On Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 10:18 Written by

Αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας στις συναλλαγές, που διενεργούνται με τη χρήση καρτών, χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων, τέθηκαν σε ισχύ στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου και ισχύει ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366 “για τις υπηρεσίες πληρωμών” (PSD 2). Ως εκ τούτου, θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών.

Όπως ενημερώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι νέες αυτές απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν καταρχήν τις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Με βάση τους νέους κανόνες για τις ανέπαφες συναλλαγές θα απαιτείται, πλέον, από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό. “Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε απλά τις οδηγίες που θα δείτε στην οθόνη του τερματικού”, αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Στο μεταξύ, στις μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον “ηλεκτρονικού εμπορίου” (e-commerce) θα απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ.), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του. Για να επιτευχθεί η ισχυρή ταυτοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας, όπως ενδεικτικά δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, Password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα SMS (SMS OTP), push notification στο κινητό τηλέφωνο, κ.λπ.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

Δείτε ακόμα: Ο GRECA συνυπογράφει την ομαλότερη εισαγωγή τής εφαρμογής τής Ισχυρής Πιστοποίησης Πελατών

 

 

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!