Τελικά, τί είναι το blockchain;

Posted On Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 14:44 Written by

Το τοπίο της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων αλλάζει διαρκώς, με έντονους ρυθμούς και αυτό δε θα σταματήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ρυθμιστικά πλαίσια, κρυπτονομίσματα, ακόμα και απάτες, τροφοδοτούν τη σχετική ειδησεογραφία.

Κορυφαία, ίσως, φετινή είδηση, με δεδομένο ότι αφορά και την παγκόσμια κοινότητα και άμεσα την καθημερινότητα των χρηστών, όταν υλοποιηθεί, ήταν η ανακοίνωση του Libra, του stablecoin του Facebook. Όπως αναμενόταν από όσους παρακολουθούν την αγορά των cryptos, η ανακοίνωση αυτή αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά νομίσματα. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των κυρίαρχων κρυπτονομισμάτων εκτοξεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως το bitcoin εχθές ξεπέρασε τις 12.000 ευρώ και βρέθηκε στο υψηλότερό του σημείο από τον Φεβρουάριο του 2018.

Τί είναι όμως η τεχνολογία blockchain, που (μεταξύ άλλων) έρχεται για να φέρει επανάσταση στις εμπορικές συναλλαγές;

Από το Hard Fork προσέγγισαν μερικά κορυφαία στελέχη εταιρειών του χώρου στο ετήσιο συνέδριο του The Next Web και τους ζήτησαν να εξηγήσουν τί είναι το blockchain, όσο πιο απλά γίνεται, με μια φράση. Δείτε τις απαντήσεις τους:

  • “Το blockchain είναι μια αλυσίδα από μπλοκ. Αυτός είναι ο ορισμός. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος”. João Almeida, συνιδρυτής και CTO της Opennode.
  • “Το Blockchain είναι η ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών”. Kirill Suslov, συνιδρυτής και CEO της TabTrader.
  • “Το Blockchain είναι μια μορφή δεδομένων που συνδέονται κρυπτογραφημένα”. Francis Pouliot, CEO της Bull Bitcoin.
  • “Μία νέα τεχνολογία που επιτρέπει να «μεταφερθεί» ο έλεγχος της πληροφορίας από τους λίγους στους πολλούς”. Jessi Baker, ιδρυτής και CEO της Provenance.
  • “Το blockchain είναι απλό. Πάρτε μερικές συναλλαγές, γράψτε τις σαν ένα μπλοκ και συνδέστε όλα τα μπλοκ μεταξύ τους”. Ricardo Mendez, European technical director της Samsung NEXT.

 

Ένα δίκτυο blockchain συχνά περιγράφεται ως αδιάβλητο, απαραβίαστο και αποκεντρωμένο. Ωστόσο, με τα ιδιωτικά εξουσιοδοτημένα συστήματα να είναι ο προτιμώμενος τύπος blockchain για θεσμική χρήση, αυτές οι περιγραφές δεν είναι πάντα τόσο εφαρμόσιμες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κανείς από τους ερωτηθέντες δεν χρησιμοποίησε κάποιον από τους παραπάνω επιθετικούς προσδιορισμούς.

Επίσης, φαίνεται ότι ο ορισμός του blockchain διευρύνεται, έτσι ώστε να μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα είδη κατανεμημένων βάσεων δεδομένων και εφαρμογών με ποικίλα επίπεδα αποκέντρωσης.

Τέλος, αξίζει να σχολιαστεί, ότι η περιγραφή τής Jessi Baker αντικατοπτρίζει και την πολιτική / ιδεολογική χροιά, που επίσης υπάρχει στην αποκεντρωμένη ιδιότητα της τεχνολογίας blockchain.

Φωτογραφία: Phillip Rothe

Δείτε ακόμα:

H PayPal επενδύει σε blockchain startup.

Η Ευρώπη στηρίζει έμπρακτα την τεχνολογία blockchain.

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο.

 

 

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!