Image

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις φθηνές υπηρεσίες SEO Featured

Posted On Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 11:34 Written by

Η βελτιστοποίηση του web site σας για τις μηχανές αναζήτησης είναι μία επένδυση και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζετε, έχοντας, φυσικά και τις ανάλογες προσδοκίες απόδοσης αυτής της επένδυσης. Το SEO είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και απαιτεί πειθαρχία και συνέπεια. Απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και βήμα προς βήμα εφαρμογή τής στρατηγικής σε τεχνικό επίπεδο, on-page και off-page.

Κάθε web site έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, είτε πρόκειται για "απλές" εταιρικές σελίδες, ιδιαίτερα δε, εάν πρόκειται για e-shops. Οι στόχοι, οι μετατροπές, τα σημεία εκκίνησης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι να επιτευχθούν οι στόχοι SEO που θα τεθούν.

Μια σημαντική μεταβλητή στο ROI του SEO, είναι το ίδιο το ποσό της επένδυσης! Εάν μπορείτε να έχετε την υπηρεσία από κάποιον συνεργάτη στην ομάδα σας, τότε μάλλον έχετε σχετικά χαμηλό κόστος. Εάν συνεργάζεστε με κάποιον εξωτερικό σύμβουλο ή digital agency, τότε γνωρίζετε πως το κόστος ποικίλει και μπορεί να φαίνεται υψηλό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε κατα νου πως η χρήση φθηνών επιλογών μπορεί να είναι επικίνδυνη!

Το τί είναι "φθηνό" βεβαίως είναι σχετικό, αλλά ας δούμε μερικούς σημαντικούς κινδύνους που εμπεριέχει μία φθηνή υπηρεσία SEO, η οποία μπορεί να αποδειχτεί το λιγότερο ανεπαρκής.

Απουσία στρατηγικής και σχεδίου

Με τις βραχυπρόθεσμες τακτικές και τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες όσον αφορά στην απόδοση της επένδυσης (ROI), είναι σημαντικό να υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το SEO. Πιθανότατα το πλάνο θα αλλάξει, με βάση την ανάγκη για πρόσθετο περιεχόμενο, βελτιστοποίησης και τις αλλαγές που θα προκύψουν στους αλγόριθμους των μηχανών αναζήτησης.

Ωστόσο, όταν κάνετε εκπτώσεις και συμβιβασμούς στα κόστη ή και στον χρόνο που πραγματικά απαιτείται για SEO, κινδυνεύετε να μην προσαρμόζεστε όπως πρέπει όταν χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην έρευνα, την στρατηγική και τον σχεδιασμό των τακτικών.

Ανακολουθία στόχων 

Μία κακή πρακτική, είναι οι αναφορές SEO να περιλαμβάνουν μόνο θέσεις κατάταξης, κατάταξη λέξεων-κλειδιών και κλικ. Τα αποτελέσματα και οι δείκτες SEO μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά, όμως ο πελάτης είναι ευχαριστημένος; Υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα προς την επιχείρηση; Απέκτησε νέους πελάτες;

Μία φθηνή υπηρεσία SEO εμπεριέχει τον κίνδυνο να λαμβάνετε τυπικά στατιστικά, που δεν εστίαζουν σε ζητήματα που αφορούν στο core business σας - και δε βοηθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης.

Έλλειψη διαφάνειας και επικοινωνίας

Εάν αγοράζετε υπηρεσίες SEO σε... τιμή προσφοράς, με "49 ευρώ" το μήνα, τότε πρέπει να αναλογιστείτε τί είναι αυτό που επιτρέπει σε αυτήν την εταιρεία να χρεώνει τόσο χαμηλά την υπηρεσία. Υπάρχει ενημέρωση και διαφάνεια ως προς τους συνεργάτες και την στρατηγική, ή πρόκειται για μια απρόσωπη και απροσδιόριστη σχέση στην οποία απλώς σπαταλάτε χρόνο και χρήμα;

Έχετε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα;

- Ποιος διαχειρίζεται τον λογαριασμό σας;
- Ποια είναι η στρατηγική;
- Τί θα μετρηθεί και θα αξιολογηθεί;
- Πώς και πότε λαμβάνετε αναφορές;

Φυσικά, είναι σημαντική η τακτική επικοινωνία μεταξύ του υπευθύνου που έχει αναλάβει το SEO και των υπευθύνων της επιχείρησης. Το SEO απαιτεί στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Ριψοκίνδυνες τακτικές

Για να κρατήσουν το κόστος χαμηλά, όσοι προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες SEO συχνά εφαρμόζουν τακτικές που τελικά μπορεί να βλάψουν το web site και κατ' επέκταση την εταιρεία σας. Αυτές οι τακτικές μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά συνδέσμων από υπηρεσίες τρίτων, δημιουργία περιεχομένου σε μεγάλη κλίμακα, αλλά χαμηλής ποιότητας κ.λπ.

Μπορεί να είναι επιλογή σας να ακολουθήσετε ένα τέτοιο πλάνο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος υπάρχει.

Μία τακτική για όλους

Ακόμα κι αν βλέπετε κάποια θετικά βήματα από έναν φθηνό συνεργάτη SEO, οι πιθανότητες είναι ότι δε θα κυλήσουν όλα όπως θε έπρεπε. Το πιο πιθανό, είναι ότι η στρατηγική δεν έχει βάθος και το project προχωρά σύμφωνα με μία check list τυπικών εργασιών...

Το SEO είναι πολύ περισσότερο από μια λίστα τυπικών εργασιών που εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις. Για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να συνεργαστείτε με κάποιον, ο οποίος μπορεί μεν να είναι μεγαλύτερη επένδυση, αλλά θα σας παρέχει μια προσαρμοσμένη προσέγγιση και λύση για εσάς, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησής σας.

Αρνητικό ROI

Ο πιο σημαντικός και μεγαλύτερος κίνδυνος μίας φθηνής υπηρεσίας SEO είναι το αρνητικό ROI. Μπορεί να μην έχετε πολλά χρήματα για να επενδύσετε σε αυτή την υπηρεσία και να θέλετε να δοκιμάσετε μία πολύ προσιτή λύση. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ένα ζήτημα είναι το ότι μπορεί να χάσετε κάποια χρήματα χωρίς να έχετε αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο ζήτημα όμως, είναι το εάν μία κακή υπηρεσία πιθανώς τελικά βλάψει την εταιρεία σας - κάτι που έχει κρυφά κόστη και επιπλέον απώλεια κεφαλαίων.

Στην περιπτωση αυτή, θα πρέπει να αναιρέσετε πιθανές επιβλαβείς πρακτικές που μπορεί να σας οδήγησαν σε κυρώσεις από τις μηχανές αναζήτησης και να προσπαθήσετε να ανακτήσετε τον χαμένο χρόνο, ξοδεύοντας επιπλέον χρήματα, για να επαναφέρετε το web site σας τουλάχιστον στην κατάσταση που βρισκόταν.

Το ακριβότερο δεν είναι πάντα καλύτερο, αξιωματικά. Όμως, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τις "σούπερ προσφορές" τις "τιμές γνωριμίας" και τις "value for money" προτάσεις. 

Κάντε την έρευνά σας, αναζητήστε πληροφορίες, βρείτε case studies και αναφορές. Μιλήστε με τους υποψήφιους συνεργάτες από τους οποίους θα πάρετε προσφορές και ζητήστε τους να γίνουν αναλυτικοί στο τί και πώς θα διαχειριστούν το project σας. Έχοντας αυτό το άρθρο σαν ένα συνοπτικό, συμβουλευτικό οδηγό, θα βοηθηθείτε για να βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη, στο σωστό κόστος!

 

Πηγή: searchengineland

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Image
Image
Image
Image

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Image
Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!