Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο στόχαστρο της Ε.Ε.

Posted On Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 01:00 Written by

Έχουν αποκτήσει τόση δύναμη, ώστε πλέον ο αντίκτυπός τους στην πολιτική, την ελευθερία του λόγου, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία, να είναι τεράστιος. Ο λόγος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εξαιτίας του αυξανόμενου ρόλου τους στη ζωή των πολιτών, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να θεσπιστούν κανόνες δημοκρατικού ελέγχου των τεχνολογικών κολοσσών για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης στα social media. Παραπέμποντας σε διάφορες αποφάσεις, που λαμβάνονται από τις πλατφόρμες για τη λογοκρισία περιεχομένου ή λογαριασμών, η μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε την έλλειψη σαφών κανόνων, που διέπουν αυτές τις αποφάσεις.

 

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν, επίσης, το θέμα της διαφάνειας των αλγορίθμων. Έτερο θέμα ήταν η χρήση προσωπικών δεδομένων και ο περιορισμός (ή η απαγόρευση) των πρακτικών μικροστόχευσης (“microtargeting”) και της προσωποποιημένης διαφήμισης, με στόχο τη ριζική τροποποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων των τεχνολογικών κολοσσών.

 

Τους ευρωβουλευτές απασχολούν, εξάλλου, τα προβλήματα που προκαλούνται από την εμφάνιση τεχνολογικών μονοπωλίων και ο αντίκτυπός τους στην πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, καθώς και στον πλουραλισμό στον δημόσιο διάλογο.

 

Οι ευρωβουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη διαφάνειας των πρακτικών των κολοσσών της τεχνολογίας. Προέτρεψαν δε την Επιτροπή να λάβει την κατάσταση αυτή υπόψη στις νομοθετικές προτάσεις της για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την ψηφιακή αγορά, καθώς και στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία.

 

Οι περισσότεροι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια δικαίου κατά την αφαίρεση περιεχομένου. Επίσης, ζήτησαν να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από δημοκρατικά ελεγχόμενες αρχές και όχι από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελευθερία του λόγου.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!