Σε δεινή θέση η τηλεόραση εξαιτίας του digital marketing;

Posted On Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 12:06 Written by
Rate this item
(1 Vote)

Του Μιχάλη Πετιχάκη.

CEO & Founder @ VNG Digital Group

 

Είναι πλέον γεγονός ότι το digital marketing έχει πάρει τα πρωτεία από την τηλεοπτική διαφήμιση. Ας δούμε για ποιους λόγους.

Καταρχάς, πόση ώρα παρακολουθήσατε τηλεόραση αυτή την εβδομάδα; Και πόσες ώρες αφιερώνατε σε αυτή τη δραστηριότητα, ας πούμε το 2005, ή το 1995; Αν αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί μέσα στα χρόνια, δεν αποτελείτε την εξαίρεση.

Γενικά, όπως και σε παρόμοια παραδοσιακά μέσα, η τηλεοπτική βιομηχανία στις μέρες μας βλέπει να απειλείται με μείωση της τηλεθέασης και λιγότερα έσοδα από την τηλεοπτική διαφήμιση, σε αντίθεση με την άνοδο της ψηφιακής διαφήμισης.

Για πολλούς διαφημιστές είναι μια σοβαρή πρόκληση και ένα σημείο των καιρών μας και για άλλους που ειδικεύονται στο digital, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της διαφημιστικής «επανάστασης» που καταδεικνύεται με τη στροφή από το παραδοσιακό marketing σε νέες στρατηγικές που προκύπτουν από τις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες.

Η τηλεόραση από «βασιλιάς» της διαφήμισης σε δεινή θέση

Το ότι τα διαφημιστικά έσοδα είναι σε κάθετη πτώση και το ότι όλο και λιγότερο χρήματα έρχονται από την τηλεόραση είναι ένα πρόβλημα που μεγαλώνει για όλη την βιομηχανία. Και το μέλλον κάθε άλλο παρά λαμπρό προβλέπεται.

«Οι διαφημιστές ίσως φεύγουν από την τηλεόραση οριστικά» προειδοποιεί το Bloomberg, πριν αναλύσει τις απογοητευτικές στατιστικές που δείχνουν πτώση της τηλεθέασης και των τηλεοπτικών διαφημιστικών εσόδων.

Ας εξετάσουμε μερικά νούμερα που αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον που αλλάζει

Το 60% των Αμερικάνων προτιμούν τα online βίντεο από το ζωντανό πρόγραμμα της τηλεόρασης. Το 2011 οι στατιστικές στα κοινά 18-24 παρακολουθούσαν 25 ώρες την εβδομάδα τηλεόραση, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 16 ώρες. Η νέα γενιά τηλεθεατών παρακολουθεί περίπου 50% λιγότερο τηλεόραση από τους ενήλικες άνω των 35 ετών.

Το 55% των νοικοκυριών στην Αμερική πληρώνουν για να έχουν συνδρομητικό πρόγραμμα, ποσοστό 10% πάνω από το 2009. Το 2017, 93.8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική πλήρωσαν για να δουν τηλεόραση, 4% κάτω από την προηγούμενη χρονιά.

Όταν μιλάμε για διαφήμιση, δεν είναι μυστικό η πτώση των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Ολόκληρη η ψηφιακή διαφημιστική αγορά στις ΗΠΑ το 2018 ήταν 30 δισεκατομμύρια μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τηλεοπτική.

Το 2019, η τηλεοπτική διαφήμιση στην Αμερική αναμένεται να πέσει κατά 4,3%, παρόμοιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα παραδοσιακά μέσα (εφημερίδες ή ραδιόφωνο). Την ίδια στιγμή η ψηφιακή διαφήμιση θα αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 18,3%.

Digital marketing και διαδίκτυο είναι οι νικητές

Αυτό το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση στην τηλεοπτική βιομηχανία. Επίσης, εξαιτίας των τεράστιων δυνατοτήτων τους και της χρήσης της μοντέρνας τεχνολογίας.

Οι διαδικτυακές διαφημίσεις σηματοδοτούν την στροφή από την παλιά στρατηγική “spray and pray” που χρησιμοποιούνταν στα τηλεοπτικά σποτ, στο ξεκίνημα μας νέας εποχής. Μιας εποχής όπου χρησιμοποιούνται τα νέα δεδομένα του marketing.
Τι σημαίνει αυτό; στοχευμένες καμπάνιες, προγραμματισμένες διαφημίσεις, Marketing Automationκαι αναλύσεις με βάσεις τα δεδομένα που μπορούν να μετρηθούν και βελτιστοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο.

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις με τους τεράστιους προϋπολογισμούς τους και την περίπλοκη απόδοση τους μοιάζουν με ένα διαφημιστικό κειμήλιο που παραμένει πίσω από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν φέρει νέους τρόπους μάρκετινγκ και διαφήμισης.

Τα ψηφιακά κανάλια κερδίζουν στον ανταγωνισμό με τα τηλεοπτικά κανάλια χάρη στις επιλογές που έχουν να απευθυνθούν σε στοχευμένα κοινά και στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή ο αυτοματισμός. Και όταν μιλάμε για τις διαφημίσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η πιο φθηνή φόρμα διαφήμισης.

Η τηλεοπτική διαφήμιση είναι ακριβή, δεν είναι για όλους. Οι μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν οικονομικά να διαφημιστούν μέσω τηλεόρασης, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Και το ROI μπορεί μέσω των διαφημίσεων της Google να ανταποκριθεί πλήρως στο στόχο του. Επιπλέον, οι μικρού μεγέθους διαφημιζόμενοι παίρνουν «τόνους» μετρήσεων και αναλυτικών στοιχείων και μπορούν να δουν με σαφήνεια πού πήγαν τα χρήματά τους και ποια αποτελέσματα έφεραν. Γιατί να ασχοληθούν με τα παραδοσιακά μέσα;

Η άρνηση του τηλεοπτικού κοινού στην εποχή του Netflix

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στην τηλεοπτική βιομηχανία είναι ότι το κοινό δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τηλεοπτικό πρόγραμμα όπως συνήθιζε να κάνει. Το κοινό είναι λιγότερο. Και που πήγαν όλοι αυτοί; Μα φυσικά στο Netflix!

Η τηλεόραση έχει κερδίσει μερικούς ισχυρούς ανταγωνιστές στη μάχη για την προσοχή των θεατών λόγω της θριαμβευτικής αύξησης των online streaming υπηρεσιών όπως Netflix, Hulu, HBO GO ή Amazon Prime.

Το πλεονέκτημα αυτών των πλατφορμών είναι προφανές. Οι θεατές μπορούν να περιηγηθούν σε πολλά διαθέσιμα περιεχόμενα και να δουν την επιλεγμένη ταινία όποτε το επιθυμούν. Επιπλέον, ο μηχανισμός συστάσεων Netflix καθιστά ακόμα πιο εύκολο για τους θεατές να αποκτήσουν το περιεχόμενο προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντά τους. Προσφέρει στους χρήστες ακριβώς αυτό που θέλουν (ακόμα και αν οι ίδιοι δεν ξέρουν πραγματικά τι θέλουν – το Netflix γνωρίζει ακριβώς τα γούστα τους).

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να σημαίνουν ότι η τηλεόραση μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τη διαφήμιση προέρχονται από τον κλάδο της τηλεόρασης, οι παραγωγοί θα έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και θα αναγκαστούν να παράγουν φθηνότερο περιεχόμενο το οποίο θα μπορούσε να έχει χαμηλή ποιότητα και μικρότερο ενδιαφέρον για τους θεατές σε σύγκριση με το διαφορετικό περιεχόμενο που διατίθεται στις πλατφόρμες ροής. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των θεατών μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται, η τηλεόραση μπορεί να παραμείνει λιγότερο ελκυστική για τους διαφημιζόμενους, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα έσοδα κ.ο.κ.

Υπάρχει ελπίδα για την τηλεόραση;

Οι γίγαντες των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν περιμένουν ένα θαύμα: παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Για παράδειγμα, η Disney και η WarnerMedia ξεκινούν τις δικές τους online πλατφόρμες ροής για να μοιραστούν τη βιβλιοθήκη ταινιών και εκπομπών τους και να αντιμετωπίσουν το Netflix στο δικό του έδαφος.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις εξακολουθούν να θεωρούνται ως η πιο αποτελεσματική μορφή διαφήμισης που φέρνει την υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI): αντιπροσωπεύει το 71% των διαφημιστικών κερδών, όταν στην περίπτωση διαφημίσεων προβολής στο διαδίκτυο είναι μόνο … 1%!

Φαίνεται ότι η τηλεόραση δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει και θα αγωνιστεί για την επιβίωση. Θα υπομείνει την απώλεια διαφημιζόμενων από τα ψηφιακά μέσα, τις μεταβαλλόμενες συνήθειες ψυχαγωγίας της κοινωνίας και την άνοδο της online ροής; Θα το ανακαλύψουμε τα επόμενα χρόνια.

Read 91 times Last modified on Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 12:26

Related items

 • Βασικές αρχές Social Media Marketing με 29 δολάρια

  Η παρουσία κάθε επιχείρησης στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητη! Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας, ακολουθήστε ορθές πρακτικές και δημιουργήστε ενδιαφέρον περιεχόμενο και επικοινωνιακή πολιτική για το web site και τα προϊόντα σας. Χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας και αυξήστε το brand awareness σας.

  Αποκτήστε ένα πακέτο επιμόρφωσης συνολικής διάρκειας 30 ωρών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλες τις βασικές αρχές για το Facebook marketing και το email marketing, τη δημιουργία video και την αξιοποίηση του YouTube, το streaming, την αξιοποίηση των influencer, καθώς επίσης και 30 ενότητες για σωστό web site SEO και 76 ενότητες για διαφημίσεις στην πλατφόρμα Google Ads.

  Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει 10 ενότητες, είναι στην αγγλική γλώσσα και διατίθεται με έκπτωση πάνω από 90%, με μόλις 29 δολάρια.

  Η προσφορά, την οποία μπορείτε να βρείτε στα Deals του The Next Web λήγει σε 4 ημέρες.

 • Πρόστιμο από την ΕΕ στη Google για το AdSense

  H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Google για καταχρηστικές πρακτικές στον τομέα τής online διαφήμισης. Είναι το τρίτο κατά σειρά υψηλό πρόστιμο που επιβάλλεται στην εταιρεία, μετά τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ του 2018 και τα 2,1 δισ. ευρώ τού 2017.

  Η αρμόδια Επίτροπος Margrethe Vestager ανέφερε σχετικά πως η Google "θωρακίστηκε έναντι του ανταγωνισμού" μέσω αποκλειστικών διαφημιστικών συμβολαίων με εκδότες, κυρίως μέσω της υπηρεσίας της, AdSense, η οποία κατείχε το 70% της ευρωπαϊκής αγοράς για περίοδο δέκα ετών.  

  Από την ΕΕ σημείωσαν πως το πρόστιμο ήταν τόσο υψηλό, διότι έλαβαν υπόψη τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της παρατυπίας και υπολογίστηκε στη βάση των εσόδων που είχε η εταιρεία όλη αυτή την περίοδο.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Επιτροπή διαπίστωσε πως η Google ζημίωσε τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, ενώ εμπόδισε και την καινοτομία, αφού οι ανταγωνιστές της δεν μπορούσαν να αναπτύξουν εναλλακτικές υπηρεσίες αντίστοιχες της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες των websites είχαν περιορισμένες επιλογές για την εμπορική εκμετάλλευση του διαφημιστικού τους χώρου και ήταν αναγκασμένοι να εξαρτώνται αποκλειστικά σχεδόν από τη Google.

  Από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν πως στην πραγματικότητα το μερίδιο αγοράς τής Google ήταν πάνω από 90% στον τομέα της χρήσης της μηχανής αναζήτησης, ενώ ξεπέρασε το 75% στον τομέα της online διαφήμισης μέσω αναζητήσεων. Αυτό συνέβη τη δεκαετία 2006-2016 και αφορά το Google Search app και τις συσκευές με λειτουργικό Android. H Επίτροπος σημείωσε πως την περασμένη χρονιά, το μερίδιο της Google στον τομέα της αναζήτησης έπεσε περίπου κατά 30 μονάδες, γύρω στο 60%.

  Πλέον, οι Ευρωπαίοι χρήστες Android θα ερωτώνται ποιον browser και ποια μηχανή αναζήτησης θέλουν να χρησιμοποιούν (όπως κάνει η Microsoft στα Windows), ώστε να αποφύγει η Google μελλοντικές προστριβές και πρόστιμα από την ΕΕ.

  Οι αρμόδιοι σημείωσαν επίσης πως η Google μπορεί να αντιμετωπίσει και αγωγές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα συμφέροντα των οποίων έχουν θιγεί από τις συγκεκριμένες πρακτικές της.

 • Μπορούν οι influencers να βοηθήσουν την επιχείρησή μου;

  Οι influencers είναι άτομα τα οποία έχουν από μερικές χιλιάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες (ή και εκατομμύρια) ακολούθους στα social media και οι οποίοι έχουν την δύναμη να τους επηρεάζουν λόγω του:

  • Ποιοι είναι: celebrities, media personas
  • Σε τι ειδικεύονται: αθλητές, καθηγητές, managers, εξειδικευμένοι σε κάποιο αντικείμενο
  • Τι κάνουν (lifestyle): π.χ. κάνουν τζόκιν και ο τρόπος ζωής τους περιστρέφεται γύρω από την φυσική κατάσταση (χωρίς απαραίτητα να είναι αθλητές)

   

  Τι μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρησή μου;

  Τα βασικά οφέλη από την συνεργασία σας με influencers θα είναι:

  • Αναγνωρισιμότητα: Η μάρκα σας γίνεται γνωστή στο κοινό των influencers
  • Ενδυνάμωση του κύρους της μάρκας: ο καταναλωτής δηλαδή πιστεύει στις αξίες της μάρκας (π.χ. το γιαούρτι αυτό θα συμβάλει στην υγεία και ευεξία μας γιατί το τρώει για πρωϊνό η τάδε πρωταθλήτρια)
  • Περιεχόμενο: ο influencer θα δημιουργήσει (μόνος του ή με την βοήθειά σας), video, φωτογραφίες, κείμενα που θα χρησιμοποιηθούν στα social media και στο διαδίκτυo
  • Followers / likers: κάποιοι από τους followers του influencer θα αρχίσουν να ακολουθούν και τη δική σας μάρκα

   

  Ποιους influencers θα επιλέξουμε;

  Υπάρχουν ποσοτικά χαρακτηριστικά που θα μας οδηγήσουν στην επιλογή influencer:

  • Αριθμός ακόλουθων (εδώ χρειάζεται προσοχή στο πως έχει «μαζέψει» τους ακόλουθους του ο influencer)
  • Αριθμός των likes και σχολίων που δέχονται τα posts του influencer
  • Σε ποιες social media πλατφόρμες γράφει ο influencer
  • Πόσο περιεχόμενο θα δημιουργήσει για μας και που θα αναρτηθεί αυτό το περιεχόμενο

   

  Τα σημαντικά όμως είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το τι θέλουμε να πετύχουμε:

  • Αν θέλουμε αύξηση αναγνωρισιμότητας θα επιλέξουμε κάποιον με πολλούς ακόλουθους
  • Αν θέλουμε αύξηση κύρους θα επιλέξουμε κάποιον του οποίου το status ή οι γνώσεις θα «δένουν» με την εικόνα που θέλουμε να περάσουμε στο κοινό για τη μάρκα μας

   

  Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε την περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων:

  • Έχει υποστηρίξει ή πρόκειται να υποστηρίξει ο influencer κάποιο άμεσα ανταγωνιστικό προϊόν;
  • Έχει υποστηρίξει ή πρόκειται να υποστηρίξει ο influencer κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που είναι ασύμβατο με την εικόνα του δικού μας προϊόντος;

   

  Πόσο θα μας κοστίσουν;

  Αν εξαιρέσουμε τα δύο άκρα, δηλαδή influencers όπως η Kim Kardashian η οποία χρεώνει έως και 250,000$ για κάθε post ή influencers οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της «καριέρας» τους και δεν χρεώνουν παρά μόνο την κάλυψη εξόδων ή πρόσβαση στο προϊόν ή την υπηρεσία δωρεάν, μια μέση τιμή για τους influencers του εξωτερικού είναι 1,000 ευρώ ανά 100,000 ακόλουθους.

  Η παραπάνω τιμή όμως είναι απλά ένας «μπούσουλας» ο οποίος βγαίνει από ένα μέσο όρο των χρεώσεων των influencers παγκοσμίως.

  Το κόστος που τελικά θα κληθείτε να πληρώσετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • Τον αριθμό των ακόλουθων του influencer
  • Την εμπλοκή των ακόλουθων του influencer
  • Τον αριθμό των posts που θα δημιουργήσει
  • Το είδος των posts
  • Ποιος θα δώσει το υλικό για τα posts
  • Που θα προβληθούν (σε πόσα social media)
  • Ποιος θα έχει τα δικαιώματα του περιεχομένου
  • Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η συνεργασία
  • Αν θα υπάρχει αποκλειστική συνεργασία και για ποιο
   χρονικό διάστημα

   

  Κάποιοι influencers πληρώνονται και ανάλογα με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους (αριθμό likes, comments, shares ή ακόμη και πωλήσεις).

  Για όλα τα παραπάνω εννοείται πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλάνο και ένα συμφωνητικό συνεργασίας.

  Θέλετε βοήθεια ώστε να δημιουργήσετε ένα πλάνο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας influencers;  Ελάτε  να το δημιουργήσουμε μαζί.

 • Retailers: Προτεραιότητα το mobile experience εντός των καταστημάτων

  Έρευνα της εταιρείας BRP, έφερε στο προσκήνιο ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το μέλλον του mobile experience εντός των καταστημάτων και τις αγορές μέσω φορητών συσκευών.

  Σύμφωνα με την έρευνα "2019 Special Report: In-Store Mobility" της αμερικανικής BRP, το 33% των καταναλωτών απάντησαν πως αγοράζουν συχνά μέσω του smartphone ή του tablet τους, ενώ σε ποσοστό 41% απάντησαν πως θα αυξήσουν τη συχνότητα των mobile αγορών τους μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

  Στην έρευνα καταγράφεται ένα 63% καταναλωτών οι οποίοι χρησιμοποιούν το κινητό τους όταν βρίσκονται μέσα σε κάποιο κατάστημα, για να συγκρίνουν τιμές, να αναζητήσουν κάποιο προϊόν και να αναζητήσουν προσφορές - μεταξύ άλλων. Επίσης, το 85% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει κάνει αγορές μέσα από κάποιο mobile App.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός, πως το 49% των καταστηματαρχών απάντησε ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητές τους είναι η βελτίωση της εμπειρίας που έχουν οι πελάτες μέσω των συσκευών τους. Επίσης, το 66% δήλωσε πως διαθέτουν ήδη φορητά POS στα καταστήματά τους, ενώ το 40% των καταναλωτών δήλωσαν πως προτιμούν τα καταστήματα που διαθέτουν φορητά POS.

  Όσον αφορά στη χρήση των smartphones από τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των αγορών τους, προηγούμενες έρευνες, όπως αυτή της Salesforce, είχε καταγράψει ένα ποσοστό 71% για όσους χρησιμοποιούν το κινητό εντός καταστημάτων ενώ το ποσοστό στις ηλικίες 18-44 ήταν στο 83%.

  Στην έρευνα της BRP σημειώνεται επίσης, πως ολοένα και περισσότεροι retailers δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για να πληρώσουν για τις αγορές τους, μέσω mobile apps, κατά κάποιον τρόπο μετατρέποντάς τα σε POS για την περίσταση.  Μάλιστα, αυτή είναι μια τάση που αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον.

 • Τρισδιάστατη επανάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

  Με τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό των online καταστημάτων σε επίπεδο υπηρεσιών, οι προσδοκίες των καταναλωτών αλλάζουν και αυξάνονται ραγδαία, βάζοντας τους retailers σε μία διαρκή αναζήτηση βελτίωσης και διαφοροποίησης, που θα τους κρατήσει στην αγορά και θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

  Οι πρωτοπόροι της αγοράς «εκπαιδεύουν» τους καταναλωτές να έχουν υψηλές προσδοκίες και αυτό εντείνει την αναζήτηση για καινοτόμες ιδέες και υλοποιήσεις.

  Οι τεχνολογίες 3D θέτουν νέα δεδομένα στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και απογειώνουν την εμπειρία των καταναλωτών.

  Ποιότητα και ποσότητα

  Το βασικό μειονέκτημα των ηλεκτρονικών καταστημάτων, είναι ότι δε μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο πελάτη να περιεργαστεί το εκάστοτε προϊόν. Όμως, με την τρισδιάστατη απεικόνιση, οι μεταπωλητές θα μπορούν να παρέχουν στους επισκέπτες των online καταστημάτων τους μία πιο ζωντανή και διαδραστική εμπειρία, συγκριτικά με τις κλασικές (2D) φωτογραφίες.

  Οι καταναλωτές φαίνεται πως είναι έτοιμοι για αυτή την εξέλιξη και μάλιστα την επιζητούν, αφού έρευνες δείχνουν σε μεγάλα ποσοστά την προτίμησή τους στις interactive 3D παρουσιάσεις έναντι των βίντεο, που αρκετοί έμποροι χρησιμοποιούν για να εμπλουτίσουν τις παρουσιάσεις των προϊόντων τους.

  Αν και η διαδικασία είναι προφανώς πιο χρονοβόρα από αυτή μιας απλής φωτογράφισης, η επίτευξη της ψηφιοποίησης σε 3D ακόμα και μεγάλου πλήθους διαθέσιμων εμπορευμάτων είναι δυνατή σε λογικό χρόνο. Η εταιρεία TSUM που εμπορεύεται προϊόντα πολυτελείας στη Ρωσία, έχει καταφέρει να σκανάρει σε τρεις διαστάσεις πάνω από 40.000 προϊόντα, αποδεικνύοντας ότι το εγχείρημα είναι εφικτό και σε αυτά τα μεγέθη, φυσικά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το ανάλογο κόστος.

  Ρεαλιστική απεικόνιση

  Τα οφέλη της δημιουργίας 3D μοντέλων των προϊόντων είναι πολύ περισσότερα από μια καλύτερη εμπειρία για τους καταναλωτές. Προϊόντα που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να απεικονιστούν σωστά στις φωτογραφίες, όπως ολόμαυρες ή και γυαλιστερές συσκευές και αντικείμενα, προϊόντα τεχνολογίας, κοσμήματα, δερμάτινα είδη, μεταξωτά κ.λπ. τώρα μπορούν να αναδειχθούν.

  Για παράδειγμα, η Samsonite έχει υιοθετήσει την τρισδιάστατη απεικόνιση και ο αντιπρόεδρός της για το ηλεκτρονικό εμπόριο δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση βοήθησε πολύ στο να έχουν οι καταναλωτές καλύτερη αίσθηση για τις διαστάσεις, το σχήμα και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα προϊόντα της.

  Analytics τεχνητής νοημοσύνης

  Καθώς η λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων γίνεται όλο και περισσότερο καθοδηγούμενη από τη λήψη και την ανάλυση δεδομένων, η ζήτηση για μετρήσεις είναι υψηλότερη από ποτέ. Το ποσοστό μετατροπών, η επισκεψιμότητα και το engagement των χρηστών, αποτελούν, ως γνωστό, σημαντικούς οδηγούς για τους εμπόρους στο e-Commerce.

  Τα νέα εργαλεία ανάλυσης που βασίζονται σε αλγορίθμους AI θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι δυνητικοί πελάτες αλληλεπιδρούν με τις εικόνες των προϊόντων που ενσωματώνονται στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων, είτε πρόκειται για εικόνες 2D είτε 3D.

  Εκτός από το χρόνο παραμονής του επισκέπτη και δυνητικού πελάτη, το εργαλείο θα μπορεί να επισημαίνει τα σημεία ενδιαφέροντος του πελάτη και τις καλύτερες γωνίες των προϊόντων για τη δημιουργία μικρογραφιών, καθώς και την πιθανότητα αγοράς, βάσει των προτύπων της συμπεριφοράς των πελατών.

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται πως αποκτά νέους, ισχυρούς συμμάχους για να γίνει πιο ελκυστικό και φιλικό για τους καταναλωτές, αλλά και πιο αποτελεσματικό για τους επαγγελματίες.

  Το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό! Γνωρίστε όλες τις εξελίξεις στην ECDM Expo 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!