Scarcity: Πώς η τεχνητή έλλειψη θα αυξήσει τις πωλήσεις σας;

Posted On Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 15:23 Written by
Rate this item
(0 votes)

Scarcity: Τεχνητή Έλλειψη & Πωλήσεις

Με τον όρο scarcity αναφερόμαστε στην έννοια της έλλειψης, της μικρής συχνότητας και, κατ’ επέκταση, της σπανιότητας. Η συγκεκριμένη στρατηγική χρησιμοποιείται ευρέως στον χώρο του Marketing, καθώς οδηγεί σε άμεση αύξηση των πωλήσεων.

Όσοι δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί τι είναι το scarcity, αναλογιστείτε τις φράσεις που συναντάτε, κατά καιρούς, σε ιστοσελίδες και e-shops, όπως: 2 τελευταία τεμάχια, 5 άτομα κοιτούν το κατάλυμα αυτή τη στιγμή, η τελευταία κράτηση έγινε πριν 5 λεπτά κλπ.

Στο σημερινό άρθρο μας, θα αναλύσουμε αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική του scarcity, προτείνοντάς σας 4 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την εφαρμόσετε επιτυχώς στη δική σας επιχείρηση!

Scarcity ή, αλλιώς, έλλειψη

Η στρατηγική της τεχνητής έλλειψης βασίζεται στην «έκτακτη ανάγκη» που δημιουργείται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα ενός προϊόντος. Όταν ο καταναλωτής έρχεται σε επαφή με τη συγκεκριμένη στρατηγική, βιώνει αυτομάτως μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αγορά – ακόμη κι αν, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Σκεφτείτε, απλώς, πόσες φορές ολοκληρώσατε μία αγορά, με μοναδική αφορμή την παρουσία εποχιακών εκπτώσεων! Σε περίπτωση που αισθάνεστε κάπως άβολα τη στιγμή που το συνειδητοποιείτε, σας καθησυχάζουμε λέγοντάς σας πως όλοι λίγο-πολύ είχαμε κάποτε μία παρόμοια εμπειρία αγοράς λόγω scarcity.

Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η στρατηγική της τεχνητής έλλειψης, θα πρέπει να πληρούνται οι τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να εφαρμόζεται σε χρήσιμα προϊόντα.

Να αφορά προϊόντα που είναι μεταβιβάσιμα.

Να αφορά προϊόντα που μπορεί κάποιος να αποκτήσει.

Από την άλλη, για να δημιουργηθούν συνθήκες scarcity, οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι οι εξής:

περιορίζοντας το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας ενός προϊόντος, δημιουργώντας μία χρονικά καθορισμένη περίοδο εκπτώσεων, προσφέροντας δωρεάν έξοδα αποστολής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Βάσει των παραπάνω, γίνεται φανερό πως η έννοια του χρόνου είναι κομβικής σημασίας, ώστε η στρατηγική της τεχνητής έλλειψης να σημειώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει πάντα να θέτετε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια σε οποιαδήποτε κίνησή σας – διαφορετικά, το αγοραστικό κοινό θα θεωρήσει δεδομένα τα προνόμια που παρέχετε και δεν θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον στην επόμενη προσφορά σας.

Παράλληλα με τον χρόνο, ωστόσο, κεντρική είναι και η έννοια της πολυτέλειας. Όταν ένα προϊόν βρίσκεται σε περιορισμένη διάθεση, κρίνεται ως πολυτελές! Και τα πολυτελή προϊόντα συνδέονται – κυρίως – με τους premium πελάτες. Επομένως, ένα «πολυτελές» προϊόν επιφορτίζεται και με μία extra ιδιότητα: αυτή του status symbol.

Είναι, λοιπόν, εμφανές πως, εφαρμόζοντας τη στρατηγική του scarcity, δημιουργείτε στους πελάτες σας την εντύπωση ότι είναι ξεχωριστοί.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που δημιουργούνται οι VIP πτέρυγες σε clubs, οι special lounge χώροι σε αεροπλάνα, τα limited edition collections σε brands: η αίσθηση ότι διαθέτουν πρόσβαση σε κάτι που οι άλλοι δεν διαθέτουν! Μία αίσθηση που δημιουργεί με τη σειρά της την αίσθηση της δύναμης – η οποία, όμως, δεν είναι παρά πλασματική, αφού χτίζεται ακριβώς πάνω στην τεχνητή έλλειψη!

4 “scarcity” τακτικές για την επιχείρησή σας

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι 4 κορυφαίες τακτικές με τις οποίες μπορείτε να εντάξετε τη δυναμική του scarcity στο στρατηγικό πλάνο σας; Ας τις δούμε μαζί παρακάτω!

Περιορίστε το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων

Τονίσαμε ήδη αρκετά τη σημασία του αυστηρά περιορισμένου χρόνου. Πρόκειται για τη συνθήκη που θα οδηγήσει τον καταναλωτή σε μία σπασμωδική απόφαση αγοράς.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει. Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως o πόνος της απώλειας βιώνεται δύο φορές πιο έντονα από ό,τι το συναίσθημα της ευχαρίστησης που προκαλεί μία λαμπρή νίκη.

Εμπιστευτείτε, λοιπόν, τη συγκεκριμένη ψυχολογική θεωρία και οριοθετήστε την περίοδο των εκπτώσεών σας.

Προσθέστε αντίστροφη μέτρηση
Δεν υπάρχει άλλο εργαλείο που να εντείνει περισσότερο την αίσθηση της έκτακτης ανάγκης από ένα countdown! Η αποτελεσματικότητά του έγκειται στη θεωρία του FOMO, την οποία αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την επίδραση των social media στην ψυχολογία του χρήστη.

Ακριβώς την ίδια επίδραση έχει και ένα countdown στην αγοραστική διαδικασία: δημιουργεί στον καταναλωτή έντονο φόβο ότι θα χάσει την ευκαιρία μιας προσφοράς.

Προσθέστε τη δυνατότητα αποστολής την αμέσως επόμενη ημέρα

Αναφερόμαστε σε μία άκρως συνηθισμένη πρακτική σε δημοφιλή e-shops, η οποία αποτελεί, μάλιστα, έναν βασικό λόγο για τον οποίο ένας καταναλωτής θα προτιμήσει το εκάστοτε κατάστημα για τις αγορές του.

Ποιος δεν θα ήθελε να επωφεληθεί από μία quick shipping προσφορά – ιδίως, όταν διαμένει σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα προϊόντα μπορεί να καθυστερούν έως και 2 εβδομάδες να φτάσουν στον προορισμό τους; Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν επιθυμείτε να εφαρμόσετε κάποια έκπτωση, το quick shipping είναι η ιδανική “scarcity” κίνηση για εσάς!

Οι εποχιακές προσφορές έχουν συνδεθεί στο μυαλό του καταναλωτή με την έννοια της ανανέωσης. Ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του αγοραστικού κοινού παραδέχεται ότι η αλλαγή των εποχών μπορεί να σταθεί η αφορμή με την οποία θα ξοδέψει χρήματα.

Πάρτε ως απλό παράδειγμα τα ροφήματα κολοκύθας και μπαχαρικών των Starbucks, τα οποία επανέρχονται στον κατάλογο του καταστήματος κάθε Οκτώβρη! Οι εποχιακές προσφορές όχι μόνο τονώνουν την αγοραστική διάθεση, αλλά οδηγούν τον καταναλωτή να ξοδέψει ακόμη περισσότερα.

Πηγή: Developgreece

Read 256 times

Related items

 • Social Media Trends: Μικρές Συμβουλές για Μεγάλα Αποτελέσματα!

  Ο Ιανουάριος ήταν και επίσημα ο μήνας των μεγάλων trends στα social media. Και αν η νέα χρονιά ξεκίνησε τόσο δυναμικά, σκεφτείτε τι θα ακολουθήσει!

  Πρώτα το περιβόητο πλέον αυγό κατέκλυσε το Instagram. Κάνοντας τον περισσότερο κόσμο να απορεί αρχικά τι συμβαίνει, το post έσπασε κάθε ρεκόρ μαζεύοντας περισσότερα από 50.000.000 likes! Τα hashtags που ξεκίνησαν από αυτό το trend έχουν μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες posts το καθένα.

  Στη συνέχεια είδαμε το feed μας στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter να γεμίζει posts από το 10-Year Challenge. Είτε σοβαρά, είτε ειρωνικά, αμέτρητοι γνωστοί και φίλοι μας συμμετείχαν σε αυτό, καθιστώντας το έτσι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις.

  Γιατί σας αφορά όμως αυτό και τι επιρροή μπορεί να έχουν τα trends για το δικό σας brand;
  Επειδή οι δημοσιεύσεις που ακολουθούν αυτά τα trends έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό αλληλεπίδρασης από τους χρήστες.

  Με απλά λόγια, αν μπορέσετε να προσαρμόσετε τις τάσεις αυτές στα μέτρα της εταιρείας σας, έχετε τη δυνατότητα να αυξήσετε εύκολα τους ακόλουθους σας αλλά και το ποσοστό αλληλεπίδρασης σας μαζί τους.

  Προσοχή! Το ζητούμενο δεν είναι να κυνηγάτε κάθε trend που υπάρχει και να δημοσιεύετε περιεχόμενο με τα likes ως αυτοσκοπό. Αυτό που θέλετε είναι να μπορέσετε να προβάλλετε επιτυχημένα το προϊόν ή την υπηρεσία σας μέσα από αυτό.

  Πώς όμως θα εντοπίσετε έγκαιρα το επόμενο trend ώστε να προλάβετε να προετοιμαστείτε;

  Ελέγχετε τα δημοφιλή hashtags

  Ακολουθήστε influencers στον κλάδο σας

  Χρησιμοποιήστε εργαλεία (όπως το Google Trends)

  Παρακολουθείτε τακτικά σχετικά blogs

  Αν κάνετε τα παραπάνω και είστε φυσικά και ενεργοί στα social media, θα μπορέσετε να βρείτε έγκαιρα το επόμενο trend ώστε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας!

  Τολμήστε να πάτε την παρουσία σας στα social media ένα βήμα παραπέρα από όσα κάνετε μέχρι τώρα. Ακολουθήστε τον παλμό και τις τάσεις της εποχής, για να ακολουθήσουν εσάς!

  Πηγή:Digital Up

 • O2O Marketing: Από την online εμπειρία στην offline αγορά!

  Το Ο2Ο Marketing φέρνει στο προσκήνιο τη νέα μορφή αγοραστικής εμπειρίας: την online-to-offilne εμπειρία! Σήμερα, ο καταναλωτής αποζητά απεριόριστη ευκολία και ευελιξία σε όλα τα στάδια της αγοραστικής διαδικασίας.

  Φυσικά, η δυνατότητα online αγορών είναι μία εξαιρετική λύση για εκείνον. Ωστόσο, δεν αποτελεί πάντοτε το ζητούμενο – ούτε για τον καταναλωτή ούτε για τον επιχειρηματία.

  Συχνά, το ζητούμενο είναι, απλώς, η ομαλή διασύνδεση του online και offline κόσμου, με στόχο τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης και συνεχόμενης εμπειρίας για τον καταναλωτή. Για τον καταναλωτή που, τις περισσότερες φορές, αντλεί πληροφορίες από το διαδίκτυο και αγοράζει στο φυσικό κατάστημα!

  Σε αυτό ακριβώς το σημείο, το O2O (Online-to-Offline) Marketing αναλαμβάνει δράση. Πώς; Αξιοποιώντας στο έπακρο την digital παρουσία σας, μέσα από μία νέα, διακαναλική προσέγγιση, ώστε να ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις στο φυσικό σας κατάστημα.

  Τι είναι το O2O Marketing;

  To O2O Marketing αποτελεί εκείνη τη στρατηγική marketing που επιδιώκει να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό που ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο, ενθαρρύνοντας το να αποχωρήσει από το ηλεκτρονικό περιβάλλον και να επισκεφθεί το φυσικό κατάστημα μιας επιχείρησης, ώστε να πραγματοποιήσει μία αγορά.

  Με άλλα λόγια, το O2O Marketing δημιουργεί ή ενδυναμώνει το engagement με το online κοινό, μέσω εύστοχων inbound marketing πρακτικών, τις οποίες ενσωματώνει στις παραδοσιακές τακτικές διαφήμισης.

  Γιατί το Ο2Ο Marketing είναι απαραίτητο;

  Αν και το O2O Marketing δεν αποτελεί καινούργια μορφή marketing, τον τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία, χάρη στην όλο και πιο συστηματική χρήση των mobile συσκευών από το κοινό για καταναλωτικούς σκοπούς.

  Πλέον, ο χρήστης, ανά πάσα στιγμή, πραγματοποιεί μία απλή περιήγηση από το smartphone του, ώστε να αναζητήσει ένα συγκεκριμένο προϊόν, να συγκρίνει χαρακτηριστικά ή και να προβεί σε μία online παραγγελία.

  Επομένως, τώρα – πιο πολύ από ποτέ – κρίνεται ως επιτακτική η διαδικτυακή προσέγγιση των αγοραστών από όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να στρέψουν τόσο τα βλέμματα όσο και το ενδιαφέρον του κοινού στο φυσικό τους κατάστημα!

  Επιπλέον, αναλογιστείτε τα εξής δεδομένα:

  Ορισμένα προϊόντα – πόσο μάλλον υπηρεσίες – απαιτούν, λόγω της φύσης τους, την επίσκεψη του καταναλωτή στο φυσικό κατάστημα μίας επιχείρησης, ώστε να ολοκληρωθεί μία αγορά.
  Αρκετά προϊόντα, ακόμη κι αν δεν απαιτούν από τη φύση τους την παρουσία του καταναλωτή, παραδοσιακά αγοράζονται μόνο σε ένα φυσικό – και όχι ηλεκτρονικό – κατάστημα.

  Ποιος θα αγόραζε ένα αυτοκίνητο από το Internet, δίχως να το δει πρώτα από κοντά; Ή ακόμη και μία τηλεόραση;

  Αρκετοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τη δια ζώσης επαφή με ένα προϊόν, ανεξάρτητα από τη φύση του, προτού το αγοράσουν. Αυτό συμβαίνει, καθώς επιθυμούν να συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις τους στην αγοραστική διαδικασία, με το “hands-on” experience να εμπνέει σ’ αυτούς ασφάλεια και εμπιστοσύνη για τις τελικές αποφάσεις τους.

  Αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας και των πωλήσεων του ηλεκτρονικού καταστήματός τους συνεπάγεται τη μείωση των πωλήσεων και εσόδων των φυσικών καταστημάτων τους – γεγονός, που υποβαθμίζει τα πραγματικά κέρδη τους.

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του O2O Marketing;

  Σε συνέχεια των παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι μία αποτελεσματική στρατηγική O2O Marketing θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα – ιδανικά, και το virality – του brand σας, δίνοντας στο κοινό σας πλήθος κινήτρων να «τρέξει» στο φυσικό σας κατάστημα!

  Δεδομένου, μάλιστα, ότι σχεδόν το 80% των καταναλωτών διεξάγει, έτσι κι αλλιώς, έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο, είτε αγοράζει online είτε offline, είναι άκρως σημαντικό να το συναρπάσετε με το digital περιεχόμενό σας, κάνοντάς το να έρθει απευθείας στο δικό σας πραγματικό κατάστημα, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.

  Η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης online-to-offline εμπειρίας για τον καταναλωτή, κατά την οποία ο ίδιος θα μπορεί να αποκομίσει πληροφορίες και οφέλη από πολλαπλά μέσα, θα αναβαθμίσει τα επίπεδα ικανοποίησής του από εσάς, ενισχύοντας την εικόνα και το κύρος της επιχείρησής σας.

  Ακόμη, εάν ταυτόχρονα διατηρείτε ένα e-shop, θα μπορείτε ευκολότερα να εξισορροπήσετε τις δαπάνες μεταξύ ηλεκτρονικού και φυσικού καταστήματος, ελαχιστοποιώντας της απώλειες του ενός σε βάρος του άλλου, καθώς και να προωθήσετε επιτυχημένες στρατηγικές cross-selling.

  Το Ο2Ο Marketing και η omni-channel στρατηγική

  Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το O2O Marketing είναι άμεσα συνυφασμένο με μία πλήρως διακαναλική στρατηγική, η οποία ενοποιεί online και offline τακτικές προώθησης και απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό από πολλά και διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας.

  Η στρατηγική αυτή ονομάζεται Omni-Channel. Ακολουθώντας τα χνάρια του empowered customer, ο οποίος δεν εφησυχάζει, αλλά διαρκώς κινητοποιείται και αναζητά νέες προτάσεις και λύσεις, με ενεργή παρουσία σχεδόν σε κάθε μέσο, η omni-channel στρατηγική – ενδεικτικά – συνδυάζει:

  e-commerce marketplaces

  mobile websites & apps

  social media marketing, remarketing & sales

  SMS marketing

  στοχευμένο email marketing

  καθετί ενδιάμεσο!

  Το Online-to-Offline Marketing απ’ την ανάποδη!

  Φυσικά, το Ο2Ο Marketing δεν σημαίνει απαραίτητα Online-to-Offline! Εξίσου σημαντική μπορεί να υπάρξει για κάθε επιχείρηση και μία Offline-to-Online στρατηγική marketing – δηλαδή, μία στρατηγική που αξιοποιεί τη φυσική παρουσία μιας επιχείρησης και τις παραδοσιακές μεθόδους διαφήμισης, για να ενδυναμώσει την παρουσία της στον digital χώρο και να απογειώσει τις πωλήσεις του e-shop της.

  Άλλωστε, η φιλοσοφία του omni-channel experience προσδοκά ακριβώς αυτό: την προσέγγιση ή εξυπηρέτηση του πελάτη, σχεδόν ταυτόχρονα, σε κάθε φυσικό ή ηλεκτρονικό μέρος, στο οποίο αυτός συχνάζει.

  Εν κατακλείδι
  Στο παρελθόν, έχουμε τονίσει ιδιαιτέρως την αξία της εξατομικευμένης εμπειρίας στη διαδικασία των πωλήσεων. Η εξατομικευμένη εμπειρία, ωστόσο, χάνει τη μισή της δύναμη, όταν στα μάτια ενός καταναλωτή μοιάζει ανολοκλήρωτη.

  Το O2O Marketing προασπίζεται τα ιδανικά μίας ενοποιημένης εμπειρίας, προσανατολισμένης στις omni-channel τακτικές, συνθέτοντας με μοναδική μαεστρία τα παρεχόμενα οφέλη online και offline εμπορίου.

  Συντονιστείτε στο blog μας και ανακαλύψτε τις πιο αποδοτικές Ο2Ο marketing τακτικές που θα ακολουθήσουν σε επόμενα άρθρα μας, οι οποίες θα δώσουν εντυπωσιακή ώθηση στις πωλήσεις του φυσικού – ή ηλεκτρονικού – καταστήματός σας!

  Πηγή: Develop Greece

 • Personalized Marketing: Όταν το Θέμα Γίνεται Προσωπικό!

  Το personalized marketing είναι η μεγαλύτερη τάση των τελευταίων χρόνων στο digital marketing. Το πιο τρανταχτό στοιχείο είναι το πλήθος των εταιρειών που έχουν υιοθετήσει ήδη αυτήν την πρακτική. Από τις ετικέτες στα μπουκάλια της Coca Cola μέχρι τις προτεινόμενες σειρές στο λογαριασμό σας στο Netflix, τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.

  Ο λόγος που τόσες διαφορετικές εταιρείες επιλέγουν το personalized marketing είναι ένας. Η προσωποποιημένη επικοινωνία και αγοραστική εμπειρία είναι εξαιρετικά σημαντικές για κάθε καταναλωτή. Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα οφέλη για την επιχείρηση σας;

  Καλύτερο Customer Service

  Εξετάζοντας την περίπτωση κάθε πελάτη ξεχωριστά και λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του, μπορείτε να παρέχετε μια πραγματικά εξαιρετική εξυπηρέτηση.

  Πιο Αποδοτική Διαφήμιση

  Γνωρίζοντας τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των πελατών σας, μπορείτε να επενδύσετε στα σωστά κανάλια και να δημιουργήσετε τις σωστές προσφορές που θα σας φέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

  Περισσότερο Κέρδος

  Προσωποποιημένη διαφήμιση και αγοραστική εμπειρία σημαίνει ότι οι πελάτες σας βρίσκουν προϊόντα και υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν. Επομένως είναι και πιο πιθανό να κάνουν αγορά, ή να κάνουν μεγαλύτερη αγορά από αυτή που είχαν αρχικά κατά νου.

  Με ποιους τρόπους μπορείτε να βάλετε το προσωποποιημένο marketing στις ενέργειες σας;

  Personalized E-Mail Marketing

  Δημιουργείστε segmentations στις λίστες σας με βάση δεδομένα που έχετε μαζέψει από φόρμες (φύλο, ηλικία, ενδιαφέροντα κλπ.) και το αγοραστικό ιστορικό των εγγραφών σας. Κάντε ξεχωριστές καμπάνιες για την κάθε λίστα, προσαρμοσμένες αντίστοιχα.

  Google Analytics Remarketing Lists

  Δημιουργήστε κατηγοριοποιημένες λίστες Remarketing στο Google Analytics με βάση τα κριτήρια που επιθυμείτε. Τις λίστες αυτές μπορείτε να στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσετε για στοχευμένες ενέργειες.

  Αξιοποιήστε τα δεδομένα που έχετε από τις αναζητήσεις και αγορές των πελατών ώστε τα προτεινόμενα προϊόντα να είναι πάντα σχετικά με αυτό που τους αφορά πραγματικά.

  Τι θα πρέπει να προσέξετε;

  Κάνοντας τις ενέργειες και την επικοινωνία σας πάρα πολύ προσωποποιημένες, οι πελάτες σας ενδέχεται να νιώσουν ανασφάλεια όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα. Κρατήστε την απαιτούμενη ισορροπία και μην υπερβάλλετε! Το μυστικό είναι κάθε στοιχείο που χρησιμοποιείτε να προσθέτει αξία στην εμπειρία τους.

  Πηγή: Digitalup

 • Μην παίζεις το digital ως το τελευταίο σου χαρτί

  Συναντώ (ευτυχώς όχι πολλούς) επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να «παίξουν το digital ως το τελευταίο τους χαρτί». Θέλουν δηλαδή να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια χρησιμοποιώντας ένα eshop ή / και digital διαφήμιση για να σώσουν την εταιρεία τους ή να δημιουργήσουν μια digital παρουσία για να πουλήσουν προϊόντα (με τα οποία συνήθως δεν έχουν καμία σχέση και των οποίων την αγορά δεν γνωρίζουν), ως μια τελευταία κίνηση πριν φύγουν στο εξωτερικό ή αναζητήσουν δουλειά ως υπάλληλοι.

  Το φλεγόμενο πλοίο

  Την ενέργεια αυτή μπορώ να την παρομοιάσω δυστυχώς μόνο σαν να εύχεται κάποιος να «βάλει νερά το πλοίο» στο οποίο επιβαίνει ώστε να σβήσει η φωτιά που έχει πάρει το αμπάρι.

  Ναι, το να στήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι σίγουρα ευκολότερο και φθηνότερο από ένα φυσικό κατάστημα. Ναι, η διαφήμιση online είναι πολύ πιο οικονομική από τις off line διαφημίσεις. Ναι, όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτά και μόνο μπορεί να είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής ενέργειας.

  Το στήσιμο μιας επιχείρησης online θέλει πλάνο, υπομονή, επιμονή και φυσικά … προϋπολογισμό. Όταν κάποιος «παίζει» το τελευταίο του χαρτί πάνω σε οτιδήποτε (λαχείο, πλούσιο γάμο, πελάτη που θα τον σώσει ή digital παρουσία) συνήθως δεν έχει τίποτε από τα παραπάνω και περιμένει να δώσει λίγα ή τίποτε και να πάρει πολλά.

  Πλάνο

  Το πλάνο που απαιτεί μια online επιχειρηματική δραστηριότητα είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο για μια επιχείρηση που ήδη υπάρχει off line γιατί πολλά θέματα είναι ήδη λυμένα: το κοινό που θα απευθυνθούμε, η παραγωγή ή η προμήθεια των προϊόντων, η τιμολογιακή πολιτική …

  Σε αυτή την περίπτωση συνήθως ο επιχειρηματίας θέλει να χρησιμοποιήσει το digital ως ένα ακόμη κανάλι διανομής και ως ένα ακόμη «μέσο» διαφήμισης για να καλύψει την εγχώρια αγορά ή και να επεκταθεί στο εξωτερικό.

  Όταν όμως κάποιος θέλει να στήσει από το μηδέν μια επιχείρηση ξεκινώντας online (ως το τελευταίο του χαρτί) επειδή έχει «ακούσει πως αυτά τα προϊόντα πουλάνε», θα πρέπει να έχει επιχειρηματικό σχέδιο και σχέδιο marketing, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα που του έχουν απομείνει σε ενέργειες που θα βασίζονται στο ένστικτο και μόνο ή σε «ασφαλείς πληροφορίες φίλων» ή σε ενέργειες «γνωστών» που «τους βγήκαν».

  Υπομονή

  Όταν ξεκινάς μια online επιχείρηση από το μηδέν και δεν σε γνωρίζει κανείς θα πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να γίνεις γνωστός και αρεστός στο κοινό που θέλεις να προσελκύσεις, πριν γίνεις έμπρακτη επιλογή τους (πριν δηλαδή αρχίσουν να σε αγοράζουν).

  Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται από την αγορά στην οποία μπαίνεις, τον ανταγωνισμό που υπάρχει, τα δυνατά σημεία που έχει το προϊόν σου, το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις τις συνήθειες του κοινού σου και 100 άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχεις λάβει υπόψη σου όταν φτιάχνεις το επιχειρηματικό σου πλάνο που λέγαμε παραπάνω.

  Επιμονή

  Και μπορεί «Όλα τα καλά έρχονται σε αυτούς που περιμένουν» αλλά στον επιχειρηματικό κόσμο η υπομονή δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να έχεις και επιμονή, κάνοντας ενέργειες (διαφήμιση, προώθηση πωλήσεων, …) ώστε το προϊόν σου να περάσει από όλα τα στάδια πριν αρχίσουν και έρχονται τα χρήματα στο ταμείο.

  Επίγνωση – ο καταναλωτής γνωρίζει ότι υπάρχεις

  Γνώση – ο καταναλωτής γνωρίζει καλά το προϊόν σου

  Αρέσκεια – το προϊόν σου αρέσει στον καταναλωτή

  Προτίμηση – ο καταναλωτής προτιμά το προϊόν σου από αυτά των ανταγωνιστών

  Πεποίθηση – ο καταναλωτής έχει πεισθεί πως το προϊόν σου είναι αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες του

  Αγορά – επιτέλους, μπαίνουν χρήματα στο ταμείο

  Οι ενέργειες που απαιτούνται για να ξεκινήσει να γίνεται γνωστή η μάρκα σου μέχρι να φτάσει ο κόσμος να σε αγοράζει μας φέρνει στο πιο «δύσκολο» κομμάτι, τον προϋπολογισμό.

  Προϋπολογισμός

  Εκτός λοιπόν από υπομονή και επιμονή, τα παραπάνω θέλουν και προϋπολογισμό (κοινώς χρήματα). Και εδώ αρχίζουν τα … ωραία.

  Όταν παίζεις το τελευταίο σου χαρτί και δεν έχεις χρήματα, θέλεις ένα eshop που να είναι διαφορετικό από τα άλλα, να είναι όμορφο, λειτουργικό, να διευκολύνει τον επισκέπτη στις αγορές του αλλά … φθηνό. Θέλεις δηλαδή βίλα σε τιμή προκάτ.

  Θέλεις να προσεγγίσεις «όλους όσοι ενδιαφέρονται για ακίνητα στην Ελλάδα και είναι σε Αμερική, Γερμανία και Αγγλία» αλλά έχεις 300 ευρώ το μήνα για διαφήμιση. Φυσικά, «ας ξεκινήσουμε με αυτά και όταν έρθει ο πρώτος πελάτης θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό».

  Ε λοιπόν, δεν δουλεύει έτσι.

  Μπορεί, όπως αναφέραμε παραπάνω, η digital παρουσία της επιχείρησής σου να είναι σαφώς οικονομικότερη, όπως και η διαφήμιση, αλλά και εδώ ισχύει το «you pay peanuts, you get monkeys».

  Τα πετυχημένα online shops που βλέπεις και σιγά σιγά γίνονται σημείο αναφοράς για κάποια προϊόντα, δεν φτιάχτηκαν με «350 ευρώ και με το κλειδί στο χέρι». Ούτε οι πωλήσεις των 500, 1000 ή και παραπάνω ευρώ την ημέρα έρχονται με 200 ή 300 ευρώ διαφήμιση το μήνα.

  Tο e-commerce και το digital marketing δεν είναι κάποια μηχανή αέναης κίνησης χωρίς καύσιμο.

  Και όταν πας σε κάποια εταιρεία για να σου στήσει το eshop και να σου προτείνει ενέργειες προώθησης και σε ρωτήσουν «τι προϋπολογισμό έχετε», μην σκεφτείς ότι σε ρωτούν για να προσπαθήσουν να στον «φάνε».

  Tο κάνουν για να δουν πρώτα πρώτα αν τα χρήματα είναι τόσο λίγα ώστε θα είναι σα να τα πετάς και δεύτερο για να σου προτείνουν την καλύτερη δυνατή λύση με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: πάνω σε ποια πλατφόρμα θα στηθεί το eshop, ποια διαφημιστικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οποία να είναι αποτελεσματικά, με ποια από αυτά να ξεκινήσουν μέχρι να έρθουν οι πρώτες πωλήσεις.

  Κανένα digital agency δεν θέλει να αποτύχεις. Ξέρεις γιατί; Γιατί αν επιτύχεις θα είσαι η καλύτερη διαφήμιση γι’ αυτούς – χωρίς χρήματα.

  Μην παίζεις λοιπόν ο τελευταίο σου χαρτί στο digital.

  Σκέψου το πιο νωρίς: όταν η εταιρεία σου έχει ακόμη ρευστότητα για να υπάρχει ο χρόνος και να δοκιμαστούν όλα τα μέσα ώστε να γνωρίσει τη μάρκα σου μεγαλύτερος κύκλος πελατών, να την αγαπήσει, να την προτιμήσει και να την αγοράσει ξανά και ξανά

 • Τα 3 Πνεύματα του Χριστουγεννιάτικου Marketing!

  Οι γιορτινοί στολισμοί έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους και έχει έρθει η ώρα να καταστρώσετε το Χριστουγεννιάτικο Digital Marketing Plan σας.

  Αν μάθαμε κάτι από την Black Friday που μας πέρασε, είναι πως η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία είναι το μυστικό της επιτυχίας! Οι προσφορές από μόνες τους δεν αρκούν, είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι και περισσότερο, να γίνονται οι σωστές κινήσεις στο χρόνο που πρέπει.

  Αφήστε λοιπόν τα πνεύματα του Χριστουγεννιάτικου Μάρκετινγκ να σας επισκεφθούν! Έχουν να σας δώσουν κάποια tips ώστε να προετοιμάσετε κατάλληλα το εορταστικό πλάνο μάρκετινγκ της εταιρείας σας…

  Πνεύμα των Παρελθοντικών Χριστουγέννων

  Χρησιμοποιήστε τα δεδομένα περασμένων ετών από Google Analytics. Τα χρειάζεστε για να βρείτε τα σημεία που αξίζει να επικεντρωθείτε στη στρατηγική marketing που θα ακολουθήσετε. Εντοπίστε τα δυνατά προϊόντα ή κατηγορίες σας και στηρίξτε τις ενέργειες σας πάνω σε αυτά.

  Μην κάνετε τα ίδια λάθη. Κάντε πλάνο με τα post, τις διαφημίσεις και τα newsletter που θα κάνετε, ώστε να έχετε τον απαραίτητο χρόνο για την υλοποίηση και τον προγραμματισμό τους. Το να τρέχετε τελευταία στιγμή οδηγεί σε παραλήψεις, λάθη και μέτρια αποτελέσματα.

  Πνεύμα των Τωρινών Χριστουγέννων

  Η γιορτινή περίοδος είναι η ιδανική στιγμή να προσεγγίσετε νέους πελάτες. Εκμεταλλευτείτε την αυξημένη καταναλωτική τάση προς όφελος σας και στοχεύστε νέα target group για να αυξήσετε την πελατεία σας.

  Χρησιμοποιήστε γιορτινές διαφημίσεις και μηνύματα για προσφορές ή προτάσεις δώρων και κάντε τις αντίστοιχες τροποποιήσεις στα εικαστικά και τα κείμενα του site σας. Δώστε στο καταναλωτικό κοινό αυτό που ψάχνει ώστε να κερδίσετε την προτίμηση του και να αυξήσετε την πελατειακή σας βάση.

  Πνεύμα των Μελλοντικών Χριστουγέννων

  Προνοήστε και σκεφτείτε από τώρα πως μπορείτε να διευκολύνετε τις επόμενες ενέργειες σας. Μαζέψτε όλα τα δεδομένα που θα χρειαστείτε και καταγράψτε την αγοραστική συμπεριφορά των δικών σας πελατών. Επιπλέον, δημιουργήστε λίστες remarketing που θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε μελλοντικά αυξάνοντας τα έσοδα σας!

  Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τις απαραίτητες ενέργειες για τα γραφιστικά και τις διαφημίσεις που θα τρέξετε στη διάρκεια των γιορτών. Φτιάξτε αναλυτικά το πλάνο σας, το οποίο θα ακολουθήσετε σε κάθε βήμα, ώστε να μη χρειάζεται να παίρνετε αποφάσεις υπό πίεση. Χαρείτε τα φετινά Χριστούγεννα και δείτε τις πωλήσεις και τα κέρδη σας να ανεβαίνουν!

  Πηγή: Digitalup

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!