Empowered Customer: O νέος τύπος καταναλωτή και πώς να τον προσεγγίσετε

Posted On Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 11:38 Written by
Rate this item
(0 votes)

Η προσέγγιση του σύγχρονου καταναλωτή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερες εταιρείες σήμερα. Ποιο είναι το ιδανικό κανάλι επικοινωνίας; Τι είδους content αποφέρει μεγαλύτερο engagement; Σε ποια marketing στρατηγική αξίζει να επενδύσω;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις έχουν αφετηρία το brand και τα μέσα απεύθυνσής του. Στο σημερινό άρθρο, θα αλλάξουμε εστίαση και θα δώσουμε έμφαση στον καταναλωτή, παρουσιάζοντας τον τρόπο προσέγγισής του. Ας δούμε μαζί ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Empowered Customer.

Empowered σημαίνει ενεργός

Αν στο παρελθόν ο καταναλωτής ήταν παθητικός, σήμερα είναι πιο ενεργός από ποτέ.

Ο Empowered Customer δεν περιμένει τη διαφήμιση, για να γνωρίσει ένα προϊόν. Αντίθετα, κατέχει τον έλεγχο ολόκληρης της αγοραστικής διαδικασίας: αποθηκεύει σε wishlists τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν, ενημερώνεται για τις προσφορές έγκαιρα, μπορεί να επιστρέψει ένα προϊόν που δεν τον ικανοποιεί και, κυρίως, έχει πρόσβαση στο crowd intelligence, δηλαδή στη γνώμη άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη δοκιμάσει το προϊόν.

To mobile περιβάλλον καθορίζει τις αγορές του

Η σχέση του σύγχρονου καταναλωτή με τις mobile συσκευές είναι καθοριστική. Θα λέγαμε πως ζούμε κυριολεκτικά μαζί με την κινητή συσκευή μας, η οποία αποτελεί ένα ανοιχτό παράθυρο προς την ενημέρωση, τη γνώση, την επικοινωνία και τις αγορές.

Πρόκειται για ένα είδος προσωπικού βοηθού ή καλύτερα γραμματέα που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. Οφείλετε, λοιπόν, να λάβετε υπόψη σας τον mobile παράγοντα σε κάθε σας κίνηση: Διαθέτει responsive design το website σας; Είναι mobile friendly η Εmail Μarketing καμπάνια σας; Για τον Empowered Customer τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά.

Είναι πολίτης του κόσμου

Ο σύγχρονος καταναλωτής δεν περιορίζεται στην τοπική αγορά. Με την ανάπτυξη του e-commerce, η εμπιστοσύνη του στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σταδιακά εδραιώνεται, με αποτέλεσμα να επιλέγει όλο και πιο συχνά eshops, για να πραγματοποιήσει τις αγορές του.

Η παγκόσμια online αγορά ανοίγει τα σύνορα και συνδέει τον σύγχρονο καταναλωτή με αγοραστικές κοινότητες στο εξωτερικό, προσφέροντάς του απεριόριστες δυνατότητες εξυπηρέτησης. Ο Empowered Customer είναι πολίτης του κόσμου και με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να σκιαγραφούμε την buyer persona του.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως ο νέος τύπος καταναλωτή είναι προνομιούχος και διαθέτει δυνατότητες που στο παρελθόν δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί. Για να τον προσεγγίσετε αποτελεσματικά, θα πρέπει να εστιάσετε σε τέσσερις σταθμούς.

Επιλέξτε τη σωστή πλατφόρμα επικοινωνίας

Τα Social Media σήμερα επηρεάζουν τις αγοραστικές επιλογές μας περισσότερο από κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προωθήσετε το προϊόν σας σε κάθε ένα ξεχωριστά, ώστε να στοχεύσετε σε περισσότερες κοινότητες πελατών.

Κάτι τέτοιο αφενός θα ήταν τρομερά ζημιογόνο για μια επιχείρηση, αφετέρου δεν θα είχε και τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς δεν εξυπηρετούν όλα τα μέσα τον ίδιο σκοπό. Επιλέξτε λοιπόν την πλατφόρμα, στην οποία το κοινό σας δραστηριοποιείται περισσότερο.

Εξατομικεύστε το content που παρέχετε

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν καλά πως η παροχή εξατομικευμένης εμπειρίας ή αλλιώς το Personalized Customer Experience αποτελεί τον νέο τρόπο πώλησης.

Το περιεχόμενο που παρέχετε θα πρέπει να είναι customer-oriented, να βασίζεται δηλαδή στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του κάθε καταναλωτή ξεχωριστά. Σε αυτό, θα σας βοηθήσει τόσο το crowd intelligence που αναφέραμε παραπάνω όσο και το personalized marketing που αξιοποιεί την cookie–based τεχνολογία.

Να θυμάστε πως o Empowered Customer περιμένει από εσάς να εξατομικεύσετε την εμπειρία που του προσφέρετε online και offline.

Αξιολογήστε τα αποτελέσματα

Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το περιεχόμενό σας αποδίδει; Μα, φυσικά, αξιοποιώντας τα Analytics. Αν και έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν τη σημασία τους, σήμερα θα υπογραμμίσουμε την προσφορά τους στην προσέγγιση του σύγχρονου καταναλωτή.

Τα Analytics παρουσιάζουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά του χρήστη μέσα στο website σας ή τις καμπάνιες που σχεδιάζετε στα social media. Μπορεί λοιπόν ο σύγχρονος καταναλωτής να κατέχει τον έλεγχο της αγοραστικής διαδικασίας, τα analytics όμως αποτελούν τον δικό σας τρόπο, για να αξιολογήσετε τις προτιμήσεις του.

Θέστε στόχο το engagement

Εάν πρέπει να θέσετε έναν πρωταρχικό στόχο στη marketing στρατηγική σας, θυμηθείτε να έχετε την ενίσχυση του engagement rate στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας. Η διάδραση με το κοινό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε brand που επιθυμεί να αναπτυχθεί, με δεδομένο ότι κάθε ακόλουθος αποτελεί και έναν υποψήφιο πελάτη.

Αφού καθορίσετε πρώτα τα επιθυμητά touchpoints, εμπλέξτε τον καταναλωτή προσωπικά στην εμπειρία που του προσφέρετε. Με τον τρόπο αυτό, η προσέγγιση του Empowered Customer θα επιτευχθεί με επιτυχία.

Συμπέρασμα
Η μετατόπιση του ελέγχου της αγοραστικής διαδικασίας από το brand στον καταναλωτή αποτελεί μία κομβική αλλαγή που προέκυψε σταδιακά λόγω της ανάπτυξης του e-commerce.

Ο σύγχρονος καταναλωτής δεν κινείται μόνος του, αντίθετα έχει την υποστήριξη όλων των άλλων empowered customers που μοιράζονται τις εμπειρίες τους δημόσια και ταυτόχρονα δίνουν ώθηση στα brands να βελτιστοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε με προσοχή το προσφερόμενο feedback και να είστε δεκτικοί σε τολμηρές αλλαγές!

Πηγή: Developgreece

Read 75 times

Related items

 • Growth Hacking

  Τι είναι τελικά ο πολυσυζητημένος όρος Growth Hacking, για τον οποίο μιλούν όλοι;

  Ας τα πάρουμε από την αρχή, από το έτος 2010, τότε που για πρώτη φορά ο όρος παρουσιάστηκε από τον Sean Ellis ως συνέπεια της ανάγκης να βρει τον «διάδοχό» του σε αυτό που έκανε.

  Μέχρι τότε, με μοναδικό κριτήριο την ανάπτυξη/ growth είχε καταφέρει να δημιουργήσει τεράστια κερδοφορία στις επιχειρήσεις – συνεργάτες του.

  Ο ακριβής ορισμός του Growth Hacking από τον Sean Ellis:

  Είναι μία διαδικασία συνεχούς πειραματισμού μεταξύ των marketing καναλιών και της ανάπτυξης προϊόντων για τον εντοπισμό των πιο αποτελεσματικών και αποδοτικών τρόπων ανάπτυξης μίας επιχείρησης.

  Στις ημέρες μας, η ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου και η επιτακτική ανάγκη των επιχειρήσεων να βρίσκονται μέσα σε αυτό, έδωσε στο Growth Hacking το πάτημα να εδραιωθεί ως ένα από τα πιο καινοτόμα και αποτελεσματικά μοντέλα που θα απογειώσει μια επιχείρηση, προσδίδοντας της τα επιθυμητά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

  Θέλεις να γίνεις ο επόμενος επιτυχημένος Growth Hacker της αγοράς..; Τότε ξέχνα τις παραδοσιακές τεχνικές και κανάλια και επικεντρώσου στο πως θα εκτοξεύσεις την επιχείρηση μέσω καινοτόμων και διαφορετικών στρατηγικών.

  Επιπλέον, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου τα νούμερα που σου δίνει το Digital περιβάλλον, καθώς θα είναι ο οδηγός στις αποφάσεις που θα πάρεις και θα υλοποιήσεις.

  Τέλος, επειδή θα υλοποιήσεις στρατηγικές που ίσως δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, μπορεί και να αποτύχεις.. Μην απογοητευθείς, εξοικειώσου με την αποτυχία και θα έρθει η στιγμή που θα επιβραβευθείς για την τόλμη σου.

  Πηγή: Digitalup.gr

   

 • 2+1 Tips για το Κοινό Remarketing

  Η στόχευση στο κατάλληλο target group στις online διαφημίσεις είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια στο Digital Marketing. Η επιλογή του κατάλληλου κοινού για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας, βοηθάει σημαντικά στην καλύτερη απόδοση των διαφημίσεων μας.

  Μπορούμε να στοχεύσουμε με βάση το φύλο, την ηλικία, την τοποθεσία, τα ενδιαφέροντα των χρηστών, με βάση κάποιες συμπεριφορές και πολλά άλλα.

  Μπορούμε να στοχεύσουμε επίσης στο Remarketing κοινό μας. Ποιο είναι όμως αυτό και πώς λειτουργεί;

  Το κοινό Remarketing είναι αυτό που έχει ήδη αλληλοεπιδράσει με το site/eshop μας ή το έχει επισκεφθεί. Αυτό το κοινό είναι πιο εύκολο να πραγματοποιήσει αγορά στο μέλλον καθώς έχει δείξει ενδιαφέρον για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας. Γιατί λοιπόν να μην στοχεύσουμε ξανά σε αυτό;!

  Έτσι, αφού οι επισκέπτες του site/eshop μας έχουν εγκαταλείψει τη σελίδα μας, τους υπενθυμίζουμε την παρουσία μας και τους επαναφέρουμε στο διαδικτυακό «μαγαζί» μας με στόχο να αγοράσουν από εμάς.

  Παρακάτω θα βρείτε 3 Tips που θα βοηθήσουν στη στρατηγική του κοινού Remarketing:

  Τip 1: Στοχεύουμε στους επισκέπτες συγκεκριμένης σελίδας (Category-Based)
  Αυτό είναι το λεγόμενο δυναμικό remarketing, στο οποίο οι διαφημίσεις σχετίζονται με συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν δει οι χρήστες στο site/eshop μας.

  Για παράδειγμα, έχουμε τη δυνατότητα να στοχεύσουμε σε χρήστες που είδαν συγκεκριμένα παπούτσια στο eshop μας και να τους τα δείξουμε μετά με διαφήμιση.

  Εσείς δε θα αγοράζατε κάτι που έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον σας και με έξυπνο τρόπο σας το επαναφέρουμε γρήγορα και εύκολα στην οθόνη σας;

  Tip 2: Στοχεύουμε ξανά σε αυτούς που έχουν αγοράσει από εμάς (Converters)
  Οι χρήστες αυτοί είναι πιθανότερο να αγοράσουν ξανά, καθώς γνωρίζουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας καθώς και το brand μας! Έτσι, στοχεύουμε ξανά σε αυτούς και δημιουργούμε επαναλαμβανόμενους πελάτες.

  Μην ξεχνάτε! Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι όχι μόνο να αυξήσουμε την πελατεία μας αλλά και να την διατηρήσουμε!

  Tip 3: Στοχεύουμε αυτούς που σχεδόν έχουν ολοκληρώσει μία συναλλαγή (Cart Abandoners)
  Είναι οι χρήστες που εγκατέλειψαν το καλάθι τους και δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τη διαδικασία. Στόχος μας εδώ είναι να τους θυμίσουμε το προϊόν που ξέχασαν και να τους κάνουμε να επιστρέψουν ξανά στο site/eshop μας.

   Το Remarketing είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που μπορεί να φέρει τις πωλήσεις που επιθυμούμε εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά.

  Οι διαφημίσεις μας εμφανίζονται μπροστά στους πελάτες – επισκέπτες μας τη στιγμή ακριβώς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν!

  Δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο και με μικρές, σωστές και έξυπνες κινήσεις για να πετύχουμε αύξηση των πωλήσεων, επαναλαμβανόμενες αγορές και πιστούς πελάτες!

 • Δημιουργία ελκυστικών διαφημίσεων στο Instagram Stories

  Από την πρώτη στιγμή που έγινε διαθέσιμο το Instagram Stories, η κοινότητα επιχειρήσεων του Instagram έχει αξιοποιήσει αυτή την καθηλωτική εμπειρία προβολής διαφημίσεων σε πλήρη οθόνη και την έχει προσαρμόσει στα μέτρα της.

  Μέσα σε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, αυτή η μορφή προβολής σε πλήρη οθόνη έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι επωνυμίες συνδέονται με τους πελάτες τους — με πάνω από το 50% των επιχειρήσεων να έχουν δημιουργήσει μια ιστορία στη διάρκεια ενός τυπικού μήνα.

  Καθώς πάνω από 300 εκατομμύρια ενεργοί λογαριασμοί στο Instagram ανά τον κόσμο παρακολουθούν και δημιουργούν ιστορίες σε καθημερινή βάση, το Instagram Stories γίνεται ένα ολοένα και πιο ισχυρό μέσο με το οποίο οι επωνυμίες ξεχωρίζουν και εμπνέουν το κοινό τους να προβεί σε ενέργειες.

  Προκειμένου να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους μάρκετινγκ να κατανοήσουν καλύτερα αυτή την αναπτυσσόμενη μορφή και να την αξιοποιήσουν στο έπακρο, συνεργαστήκαμε με το Facebook IQ για να βρούμε ποια δημιουργικά στοιχεία τραβούν περισσότερο την προσοχή του κοινού και οδηγούν στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

  Αύξηση αποτελεσματικότητας με το Instagram Stories

  Κατά τη διάρκεια μίας από τις έρευνες που πραγματοποιήσαμε στις ΗΠΑ, διαπιστώσαμε ότι πολλές από τις στρατηγικές που σχετίζονται με τις διαφημίσεις υψηλής απόδοσης στη ροή για κινητά, όπως η άμεση παροχή πληροφοριών με παράλληλη προβολή της διαφημιζόμενης επωνυμίας ή του διαφημιζόμενου προϊόντος, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές για τις διαφημίσεις στις ιστορίες.

  Αυτή η αποτελεσματικότητα μετρήθηκε με βάση δύο παράγοντες: την απήχηση και την ανταπόκριση. Με την απήχηση, οι διαφημιζόμενοι μπορούν να μετρούν την πιθανότητα να παρατηρήσει, να δει και να θυμάται το κοινό μια διαφήμιση.

  Με την ανταπόκριση, μπορούν να μετρούν την πιθανότητα μιας διαφήμισης να προκαλέσει μια αντίδραση και να οδηγήσει σε μια ενέργεια σχετική με την επωνυμία.

  Τι πρέπει να λάβετε υπόψη για το δημιουργικό στις διαφημίσεις στο Stories?

  Για να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους μάρκετινγκ να δημιουργούν πιο ελκυστικές διαφημίσεις στο Instagram Stories, παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά συμπεράσματα, όπως προέκυψαν από μια πρόσφατη έρευνα που ανατέθηκε από τη Facebook, τα οποία μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους οι διαφημιζόμενοι κατά τη δημιουργία διαφημίσεων στο Instagram Stories.

  1. Η συνάφεια είναι σημαντική

  Κατά μέσο όρο, οι διαφημίσεις με κορυφαία απόδοση στο Instagram Stories ήταν πιο συναφείς συγκριτικά με τις διαφημίσεις που είχαν χαμηλότερη απόδοση. Επίσης, τραβούσαν την προσοχή, ήταν κατανοητές και ταίριαζαν με τη διαφημιζόμενη επωνυμία.

  2. Ο χρόνος μετράει.

  Κατά μέσο όρο, οι διαφημίσεις με κορυφαία απόδοση στο Stories ήταν πιο σύντομες και εμφάνιζαν την επωνυμία πιο νωρίς, συγκριτικά με τις διαφημίσεις στο Stories με χαμηλότερη απόδοση.

  3. Ο γρήγορος ρυθμός αποδίδει.

  Μεταξύ των διαφημίσεων στο Stories που είχαν πολλές σκηνές, οι σκηνές από τις διαφημίσεις με κορυφαία απόδοση ήταν, κατά μέσο όρο, πιο σύντομες από τις σκηνές στις διαφημίσεις με χαμηλότερη απόδοση.

  4. Τα demo προϊόντων ενισχύουν τα αποτελέσματα.

  Μόνο οι μισές περίπου από τις διαφημίσεις στο Instagram Stories που συμπεριλάβαμε στη δοκιμή έδειχναν το διαφημιζόμενο προϊόν σε χρήση, αλλά όσες διαφημίσεις το έκαναν παρουσίασαν καλύτερη απόδοση στις βασικές μετρήσεις.

  5. Για να είναι αποτελεσματικές, οι διαφημίσεις που δημιουργούνται ειδικά για το Stories πρέπει να είναι βελτιστοποιημένες για κινητά.

  Σχεδόν οι μισές από τις διαφημίσεις που συμπεριλάβαμε στη δοκιμή είχαν δημιουργηθεί ειδικά για το Instagram Stories, αλλά λίγες μόνο από αυτές κατατάχθηκαν στο κορυφαίο 1/3 του συνόλου των διαφημίσεων που μελετήσαμε.

  Αυτό ενδεχομένως συνέβη επειδή οι διαφημίσεις αυτές αργούσαν να αποκαλύψουν το βασικό μήνυμά τους και περιείχαν μεγαλύτερης διάρκειας σκηνές συγκριτικά με άλλες διαφημίσεις.

  Τα επόμενα βήματα

  Καθώς ολοένα και περισσότεροι διαφημιζόμενοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Instagram Stories, θα αποκτούμε μια ολοένα και καλύτερη εικόνα για τις πρακτικές σε επίπεδο δημιουργικού που έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

  Μέχρι τότε, ενθαρρύνουμε τους διαφημιζόμενους να πειραματίζονται με το περιεχόμενο βίντεο και τη μεγάλη γκάμα δημιουργικών εργαλείων που τους προσφέρει το Stories, όπως τα φίλτρα προσώπου, το superzoom και τα αυτοκόλλητα GIF.

  Αν αναζητάτε περισσότερους τρόπους για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο το Instagram Stories και να δημιουργήσετε πιο ελκυστικές διαφημίσεις, ανατρέξτε στο πλήρες άρθρο του Facebook IQ.

  Ακόμα, αν θέλετε να δείτε πώς άλλες επωνυμίες, όπως η OpenTable (@opentable), χρησιμοποιούν το Instagram Stories για να συνδέονται με το κοινό τους, δείτε τα παραδείγματα πετυχημένων διαφημίσεων εδώ.

  Πηγή: business.instagram.com/blog

 • 7+1 Σημαντικά Facebook Metrics για κάθε Brand

  7+1 Σημαντικά Facebook Metrics για κάθε Brand

  Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις-Brands χρησιμοποιούν το Facebook για να προβάλουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Η αλήθεια είναι ότι το Facebook έχει τη δυνατότητα να μας δίνει πολλά data για τις καμπάνιες μας, το κοινό μας, την κάθε διαφήμιση ξεχωριστά κ.α.

  Έχουμε στα χέρια μας λοιπόν αρκετές πληροφορίες. Ποια είναι όμως τα metrics αυτά που πρέπει να παρακολουθούμε για να καταλαβαίνουμε την αποδοτικότητα των διαφημίσεών μας;

  Αρχικά, η κάθε επιχείρηση/Brand επιλέγει έναν διαφημιστικό στόχο για τις διαφημίσεις της. Μπορεί να επιλέξει μεταξύ άλλων ανάμεσα σε:

  •Brand Awareness

  Μπορεί να θέλει να αυξήσει την Αναγνωρισιμότητα του Brand της.

  •Reach

  Μπορεί να θέλει να δείξει τη διαφήμισή της στο μέγιστο δυνατό αριθμό ατόμων που ανήκει στο κοινό της.

  •Traffic

  Μπορεί να θέλει να δημιουργήσει κίνηση στο website/eshop της ή να προσελκύσει άτομα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της.

  •Engagement

  Μπορεί να θέλει το κοινό της να αλληλοεπιδράσει με τις δημοσιεύσεις ή τη σελίδα της. Να κάνει δηλαδή μία αντίδραση, ένα σχολιασμό ή μία κοινοποίηση της διαφήμισης μας, να ζητήσει μια προσφορά, να δει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, ή να πατήσει έναν σύνδεσμο.

  •Conversions

  Μπορεί να θέλει να ενθαρρύνει τους χρήστες που ενδιαφέρονται για την επιχείρηση της να αγοράσουν ή να χρησιμοποιήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία της.

  Τα βασικά metrics λοιπόν που πρέπει κάθε Brand να λαμβάνει υπόψιν του είναι:

  Impressions

  Ο δείκτης Impressions μας δείχνει πόσες φορές εμφανίστηκαν οι διαφημίσεις μας στις οθόνες (είτε desktop, κινητό ή tablet) του στοχευμένου κοινού μας.

  Reach

  Το Reach μάς δείχνει σε πόσα άτομα «έφθασε» η διαφήμισή μας. Με άλλα λόγια, πόσα άτομα είδαν συνολικά τη διαφήμιση μας τουλάχιστον μία φορά.

  Το Reach διαφέρει από το Impressions, το οποίο υπάρχει περίπτωση να περιλαμβάνει πολλές προβολές των διαφημίσεων μας στα ίδια άτομα.

   Engagement

  Μετράμε επίσης το Post Engagement το οποίο μας δείχνει τον συνολικό αριθμό ενεργειών που κάνει το κοινό μας σχετικά με τις διαφημίσεις μας, αλλά και το Page Engagement το οποίο μας δείχνει το συνολικό αριθμό των ενεργειών που έκαναν οι χρήστες σχετικά με τη σελίδα μας στο Facebook και τις δημοσιεύσεις της, οι οποίες αποδίδονται στις διαφημίσεις μας.

  Clicks

  Ελέγχουμε ακόμη τα Clicks που έλαβε συνολικά ο λογαριασμός μας από τις διαφημίσεις μας. Βλέπουμε τα μοναδικά clicks (Unique Clicks) που έγιναν στις διαφημίσεις μας αλλά και τα Link Clicks τα οποία μεταφέρουν τους χρήστες εκεί που θέλουμε, πχ. σε ένα προϊόν στο e-shοp μας.

  Cost per Result

  To Cost per Result μας δείχνει το μέσο ποσό που πληρώνουμε για κάθε αποτέλεσμα από τις διαφημίσεις μας.

  Εάν έχουμε επιλέξει ως διαφημιστικό στόχο Traffic στο Website/eshop μας για παράδειγμα, θα μετράμε το CPC (Cost Per Click) το οποίο μας δείχνει ποιο είναι το μέσο ποσό που πληρώνουμε για ένα Click στη διαφήμισή μας.

  CTR %

  Το CTR % (Click Through Rate) είναι ο δείκτης που υπολογίζεται με διαίρεση των χρηστών που πάτησαν πάνω στη διαφήμισή μας προς τις συνολικές εμφανίσεις της διαφήμισής μας. (Clicks/Impressions).

  Awareness

  Σημαντικό επίσης είναι το Estimated Ad Recall Lift Rate metric, το οποίο δείχνει πόσα άτομα πιστεύουμε ότι θα θυμούνται ότι είδαν τη διαφήμισή μας αν τα ρωτήσουμε εντός 2 ημερών.

  Το συγκεκριμένο metric είναι διαθέσιμο για τις διαφημίσεις που χρησιμοποιούν το στόχο Brand Awareness.

  Results

  Το Results Metric μεταφράζεται διαφορετικά ανάλογα το διαφημιστικό στόχο που έχουμε επιλέξει. Για παράδειγμα εάν έχουμε επιλέξει τα Conversions για στόχο, το Metric Results μεταφράζεται σε Αγορές-Πωλήσεις στο eshop μας. Αντίστοιχα εάν έχουμε επιλέξει Traffic ως διαφημιστικό στόχο, τότε το Metric Results αντιστοιχεί σε Link Clicks κτλ.

  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παραπάνω Metrics για να ξέρουμε ποιες διαφημίσεις μας πηγαίνουν καλά και ποιες όχι.

  Έτσι θα ξέρουμε πότε να συνεχίσουμε τη διαφήμιση μας και πότε να την απενεργοποιήσουμε γιατί δεν μας φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα και…Make it count!

  Πηγή: Digitalup.gr

 • Συμβουλές για ένα πραγματικά άριστο Facebook Marketing!

  Το Facebook είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις μιας επιχείρησης, αρκεί να λειτουργήσει με μια σωστή στρατηγική marketing. Οπότε, το να μην έχει μια επιχείρηση σελίδα Facebook το 2018, είναι αδιανόητο. Επειδή λοιπόν πρέπει να είστε παρόντες στο Facebook, θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι αποκομίζετε το μέγιστο από αυτό.

  Οι παρακάτω συμβουλές θα διασφαλίσουν ότι αλληλεπιδράτε σωστά με τους χρήστες, δημοσιεύετε εξαιρετικό περιεχόμενο και γενικότερα θα λάβετε μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική στο Facebook.

  Πολύ βασικό κομμάτι πριν αρχίσετε το Facebook Marketing είναι το ότι πρέπει να είστε προσγειωμένοι και να περιμένετε ότι αρχικά:

  Τα πράγματα θα πηγαίνουν αργά.

  Θα χρειαστεί σίγουρα μια προωθητική ενέργεια, όπως ένας διαγωνισμός, για να μαζέψετε likes και engagement στη σελίδα σας.

  Οι αναρτήσεις σας θα έχουν μικρή απήχηση.

  Κάποιες αναρτήσεις σας μπορεί να πηγαίνουν καλά και κάποιες όχι, μην εκπλαγείτε!

  Σίγουρα θα πρέπει να διαφημιστείτε για να κερδίσετε( likes, πωλήσεις, επισκεψιμότητα, brand). Ούτως η άλλως η online διαφήμιση είναι ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους διαφήμισης.

  Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα πετύχετε το άριστο!

  1.Γνωρίστε το κοινό σας, μιλήστε μαζί τους, όχι σε αυτούς

  Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν για έναν απλό και μοναδικό λόγο: για να χτίσετε και να προωθήσετε το εμπορικό σας σήμα. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μιλάτε για τα προϊόντα σας όλη την ημέρα. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να απομακρύνετε το κοινό σας. Τι πρέπει να κάνετε;

  Οι καλύτερες σελίδες Facebook ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση όπως σχόλια, likes, engagement. Αν θέλετε η σελίδα σας να είναι πετυχημένη πρέπει να κάνετε το ίδιο, δηλαδή αναρτήσεις με πιθανές ερωτήσεις που ενδιαφέρουν το κοινό σας, δημοσκοπήσεις, κουίζ, διαγωνισμούς και «συμπληρώστε τις κενές θέσεις».

  Δείτε εδώ μερικά παραδείγματα.

  → coschedule

  → hubspot

  → hootsuite

  Extra tip:

  Πολύ βασικό είναι να προσθέτετε πάντα τη προσωπική σας πινελιά. Φυσικά θέλετε να παραμείνετε επαγγελματίες, αλλά στο Facebook υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν από τη καθημερινή ρουτίνα, επομένως δεν θα αλληλεπιδράσουν με τις αναρτήσεις σας εάν είναι πολύ τυπικές. Μοιραστείτε εικόνες και βίντεο της ομάδας σας και ευχαριστημένους πελάτες . Αποδείξτε ότι είστε επιχείρηση που χτίστηκε από ανθρώπους, όχι από ρομπότ.


  2.Δημοσιεύστε τα post σας τη σωστή μέρα και ώρα.

  Λογικό μια ανάρτηση να μην πάει καλά αν δημοσιευτεί την ώρα που όλοι κοιμούνται, ή είναι στη δουλειά τους, ή δεν είναι συνδεδεμένοι στο Facebook, δεν είναι λογικό?

  Μπορείτε σίγουρα να μάθετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για δημοσίευση και μάλιστα από πολλές διαφορετικές πηγές. Η μία σίγουρα είναι το Facebook, στη καρτέλα στατιστικά στοιχεία. Αν όμως δεν έχετε πολλούς followers τότε δεν μπορείτε να καταλάβετε πολλά από το Facebook. Μια άλλη λύση είναι τα παρακάτω sites. Θα σας βοηθήσουν πολύ για αρχή.

  3.Απαντήστε σε πραγματικό χρόνο

  Όταν δημοσιεύσετε κάτι, θα πρέπει επίσης να είστε έτοιμοι και να απαντήσετε σε μηνύματα ή σχόλια σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τις συνομιλίες στη σελίδα σας. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την αφοσίωση του κοινού σας.

  Αλληλεπιδράτε ζωντανά με τους πελάτες και τους πιθανούς αγοραστές. Μοιράζονται τα σχόλιά σας και μια συνομιλία μπορεί να προσεγγίσει περισσότερους χρήστες του Facebook.

  4.Χρησιμοποιήστε βίντεο

  Ο αλγόριθμος του Facebook λατρεύει τα βίντεο. Είναι δύσκολο να αγνοηθούν από τους χρήστες και δίνουν την ευκαιρία να μοιράσετε το μήνυμα σας με το ευρύτερο κοινό. Τα βίντεο έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στο κοινό σας και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους οπότε μην τα αγνοείτε!

  5.Αναρτήστε περιεχόμενο από άλλους

  Η ανάρτηση περιεχομένου από άλλους χρήστες του Facebook, αποτελεί μία πολύ φιλική κίνηση, αφού οι χρήστες σας θα ενθουσιαστούν βλέποντας ότι τους ακούτε και αλληλεπιδράτε μαζί τους ενώ κι εσείς γλιτώνετε χρόνο από τη δημιουργία περιεχομένου.

  6.Συμβαδίζετε με το κλίμα της εποχής

  Θα πρέπει να προσπαθείτε οι αναρτήσεις σας να είναι κοντά στο κλίμα που επικρατή τη συγκεκριμένη περίοδο. Για παράδειγμα, όταν ο καιρός είναι βροχερός, μην αναρτήσετε παραλίες και σαγιονάρες ενώ κατά τη διάρκεια μιας γιορτής ή μεγάλων γεγονότων (π.χ. Χριστούγεννα ή Πάσχα) , οι αναρτήσεις θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το γενικότερο κλίμα.

  Μερικά extra tips:

  Το περιεχόμενο σας να είναι ενημερωτικό, διασκεδαστικό και προωθητικό.

  Εικόνες σε κάθε ανάρτηση που να τραβάνε τη προσοχή και να είναι σχετικές με το περιεχόμενο.

  Κάντε ερωτήσεις, για να μπορούν οι χρήστες να συμμετέχουν.

  Αλληλεπιδράστε με shares και tags με άλλες εταιρείες ή χρήστες που σας αρέσουν.Εκμεταλλευθείτε τα hashtags.

  Κάντε προσφορές για τους φαν σας.

  Δώστε μία ώθηση στους φαν σας να αλληλεπιδράσουν μαζί σας ή για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και να γίνουν πελάτες σας.

  7.Εναλλάσσετε συνέχεια εικαστικά

  Ένας χρήστης μπορεί να δει πολλές φορές τη διαφήμισή σας στο Facebook. Αν βλέπει την ίδια εικόνα ξανά και ξανά, θα σταματήσει να την παρατηρεί και ίσως κουραστεί. Για αυτό το λόγο καλό είναι σε κάθε σας διαφήμιση να έχετε 2-3 διαφορετικές εικόνες και να τα εναλλάσσετε στο κοινό της καμπάνιας σας.

  Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αλλάζετε τη φωτογραφία εξωφύλλου μια φορά το μήνα περίπου. Οι φαν σας θα βλέπουν ότι είστε εκεί και δεν θα σας ξεχνούν.

  Συμπέρασμα

  Αυτές ήταν πολλές πληροφορίες το ξέρουμε, αλλά το μάρκετινγκ στο Facebook δεν είναι εύκολο και θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι ξεκινήσατε στο σωστό δρόμο. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πιο εξελιγμένα πράγματα που κρύβει το Marketing στο Facebook και συνεχώς θα εξελίσσονται.

  Πηγή: qualityweb.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!