Facebook: Συμβουλές ασφάλειας για μικρές επιχειρήσεις

Posted On Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 15:57 Written by
Rate this item
(0 votes)

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες σε όλο τον κόσμο, ποικίλες ευκαιρίες ανάπτυξηςγια τις μικρές επιχειρήσεις

Δυο από τα πιο «καυτά» θέματα σήμερα, στο χώρο του Διαδικτύου, είναι τα κοινωνικά δίκτυα και η ασφάλεια.

Όλοι το ξέρουμε, πια, πως τα πρώτα αποτελούν (εκτός από μέσο και τόπο «συνάντησης» των κανονικών, αλλά και των δικτυακών «φίλων») κι ένα αποτελεσματικό εμπορικό «εργαλείο», καθώς γνωστοποιούν, πληροφορούν, διαφημίζουν.

Είναι, λοιπόν, ιδανική λύση για έναν επαγγελματία ή μια μικρή επιχείρηση που συχνά δεν έχει άλλο τρόπο να κάνει γνωστή την παρουσία της στο ευρύ κοινό, παρά ξεκινώντας από τους «φίλους» και ανοίγοντας σταδιακά τον «κύκλο».

Άλλωστε, το ίδιο κάνουν κι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ακόμα και οι τεράστιες πολυεθνικές, που στηρίζουν πολλά στη διείσδυσή τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, στους καταναλωτές…

Εδώ, λοιπόν, έρχεται το Facebook (το πιο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, που μετράει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια χρήστες κι ας έχει μονάχα 13 χρόνια ιστορίας πίσω του)

το οποίο γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό εργαλείο, ειδικά για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, που το αξιοποιούν για να αλληλοεπιδράσουν με κοινότητες, να προσελκύσουν νέους πελάτες, να αναπτύξουν και να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους.

Όμως, εδώ μπαίνει ο δεύτερος παράγων, αυτός της ασφάλειας, που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, για να μην υπάρξουν «θύματα και ζημίες», καθώς οι κάθε λογής κακόβουλοι καραδοκούν και είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την κάθε απροσεξία προς ίδιον όφελος.

Αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί του Facebook προφανώς το γνωρίζουν κι έχουν λάβει τα δέοντα μέτρα από την πλευρά τους, όμως υπάρχουν και κάποιες προφυλάξεις τις οποίες πρέπει να λάβει ο χρήστης από τη δική του, προκειμένου να διατηρήσει ασφαλή τη σελίδα, το προφίλ και την επιχείρησή σας.

Να, λοιπόν, ποιες είναι οι συμβουλές τους…

Βασικά tips ασφαλείας για σελίδες μικρών επιχειρήσεων

Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να προστατεύστε το προφίλ σας στο Facebook, τη σελίδα σας και, ως εκ τούτου, την ίδια την επιχείρησή σας:

• Βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει σαφείς κανόνες αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να διαχειριστούν τη σελίδα σας.

Ενώ οι περισσότεροι διαχειριστές συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της σελίδα σας στο Facebook, όσο περισσότερους έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος ασφάλειας που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε.

• Βεβαιωθείτε ότι έχει ανατεθεί ο σωστός ρόλος σελίδας σε κάθε διαχειριστή βάσει των απαιτήσεων της δουλειάς του: Διαχειριστής (Admin), Εκδότης (editor), Συντονιστής (moderator), Διαφημιζόμενος (advertiser) ή Αναλυτής (analyst).

Αναζητήστε την επιλογή «Ρόλοι σελίδας» στο Κέντρο Βοήθειας του Facebook για λεπτομέρειες σχετικά με τον διαφορετικό τύπο πρόσβασης που παρέχεται σε κάθε ρόλο.

• Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει από τον ρόλο του Διαχειριστή όλους τους υπαλλήλους σας εφόσον αποχωρήσουν από την επιχείρησή σας.

Για να διαχειριστείτε τους ρόλους σελίδας, μεταβείτε στη σελίδα της επιχείρησής σας στο Facebook, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις και μεταβείτε στους Ρόλους σελίδας.

Αφαιρέστε τους πρώην υπαλλήλους κάνοντας κλικ στο X δίπλα στο όνομά τους και στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση Αλλαγών.

• Ενεργοποιήστε τις εγκρίσεις σύνδεσης για όλους τους λογαριασμούς στο Facebook - συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σας- που μπορεί να διαχειρίζονται τη σελίδας σας.

Οι εγκρίσεις σύνδεσης είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας που απαιτεί την εισαγωγή ενός συγκεκριμένου κωδικού όταν κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σας από μία μη αναγνωρισμένη συσκευή.

Ο κωδικός θα αποσταλεί στο κινητό σας τηλέφωνο. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις εγκρίσεις σύνδεσης μεταβαίνοντας στις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού σας.

• Ασφαλίστε τις κινητές συσκευές σας. Το Facebook βασίζεται στα κινητά τηλέφωνα για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη, που σημαίνει ότι η ασφάλεια του κινητού σας τηλεφώνου είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης του λογαριασμού σας στο Facebook και της σελίδας σας ασφαλή.

Μπορείτε να ασφαλίσετε την κινητή συσκευή σας χρησιμοποιώντας όλες τις λειτουργίες ασφαλείας που είναι διαθέσιμες στο τηλέφωνό σας, όπως κωδικούς PIN, και κωδικούς πρόσβασης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.facebook.com/help/security.

Read 479 times

Related items

 • Scarcity: Πώς η τεχνητή έλλειψη θα αυξήσει τις πωλήσεις σας;

  Scarcity: Τεχνητή Έλλειψη & Πωλήσεις

  Με τον όρο scarcity αναφερόμαστε στην έννοια της έλλειψης, της μικρής συχνότητας και, κατ’ επέκταση, της σπανιότητας. Η συγκεκριμένη στρατηγική χρησιμοποιείται ευρέως στον χώρο του Marketing, καθώς οδηγεί σε άμεση αύξηση των πωλήσεων.

  Όσοι δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί τι είναι το scarcity, αναλογιστείτε τις φράσεις που συναντάτε, κατά καιρούς, σε ιστοσελίδες και e-shops, όπως: 2 τελευταία τεμάχια, 5 άτομα κοιτούν το κατάλυμα αυτή τη στιγμή, η τελευταία κράτηση έγινε πριν 5 λεπτά κλπ.

  Στο σημερινό άρθρο μας, θα αναλύσουμε αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική του scarcity, προτείνοντάς σας 4 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την εφαρμόσετε επιτυχώς στη δική σας επιχείρηση!

  Scarcity ή, αλλιώς, έλλειψη

  Η στρατηγική της τεχνητής έλλειψης βασίζεται στην «έκτακτη ανάγκη» που δημιουργείται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα ενός προϊόντος. Όταν ο καταναλωτής έρχεται σε επαφή με τη συγκεκριμένη στρατηγική, βιώνει αυτομάτως μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αγορά – ακόμη κι αν, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται το συγκεκριμένο προϊόν.

  Σκεφτείτε, απλώς, πόσες φορές ολοκληρώσατε μία αγορά, με μοναδική αφορμή την παρουσία εποχιακών εκπτώσεων! Σε περίπτωση που αισθάνεστε κάπως άβολα τη στιγμή που το συνειδητοποιείτε, σας καθησυχάζουμε λέγοντάς σας πως όλοι λίγο-πολύ είχαμε κάποτε μία παρόμοια εμπειρία αγοράς λόγω scarcity.

  Πώς ακριβώς λειτουργεί;
  Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η στρατηγική της τεχνητής έλλειψης, θα πρέπει να πληρούνται οι τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  Να εφαρμόζεται σε χρήσιμα προϊόντα.

  Να αφορά προϊόντα που είναι μεταβιβάσιμα.

  Να αφορά προϊόντα που μπορεί κάποιος να αποκτήσει.

  Από την άλλη, για να δημιουργηθούν συνθήκες scarcity, οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι οι εξής:

  περιορίζοντας το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας ενός προϊόντος, δημιουργώντας μία χρονικά καθορισμένη περίοδο εκπτώσεων, προσφέροντας δωρεάν έξοδα αποστολής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

  Βάσει των παραπάνω, γίνεται φανερό πως η έννοια του χρόνου είναι κομβικής σημασίας, ώστε η στρατηγική της τεχνητής έλλειψης να σημειώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

  Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει πάντα να θέτετε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια σε οποιαδήποτε κίνησή σας – διαφορετικά, το αγοραστικό κοινό θα θεωρήσει δεδομένα τα προνόμια που παρέχετε και δεν θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον στην επόμενη προσφορά σας.

  Παράλληλα με τον χρόνο, ωστόσο, κεντρική είναι και η έννοια της πολυτέλειας. Όταν ένα προϊόν βρίσκεται σε περιορισμένη διάθεση, κρίνεται ως πολυτελές! Και τα πολυτελή προϊόντα συνδέονται – κυρίως – με τους premium πελάτες. Επομένως, ένα «πολυτελές» προϊόν επιφορτίζεται και με μία extra ιδιότητα: αυτή του status symbol.

  Είναι, λοιπόν, εμφανές πως, εφαρμόζοντας τη στρατηγική του scarcity, δημιουργείτε στους πελάτες σας την εντύπωση ότι είναι ξεχωριστοί.

  Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που δημιουργούνται οι VIP πτέρυγες σε clubs, οι special lounge χώροι σε αεροπλάνα, τα limited edition collections σε brands: η αίσθηση ότι διαθέτουν πρόσβαση σε κάτι που οι άλλοι δεν διαθέτουν! Μία αίσθηση που δημιουργεί με τη σειρά της την αίσθηση της δύναμης – η οποία, όμως, δεν είναι παρά πλασματική, αφού χτίζεται ακριβώς πάνω στην τεχνητή έλλειψη!

  4 “scarcity” τακτικές για την επιχείρησή σας

  Αναρωτιέστε ποιες είναι οι 4 κορυφαίες τακτικές με τις οποίες μπορείτε να εντάξετε τη δυναμική του scarcity στο στρατηγικό πλάνο σας; Ας τις δούμε μαζί παρακάτω!

  Περιορίστε το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων

  Τονίσαμε ήδη αρκετά τη σημασία του αυστηρά περιορισμένου χρόνου. Πρόκειται για τη συνθήκη που θα οδηγήσει τον καταναλωτή σε μία σπασμωδική απόφαση αγοράς.

  Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει. Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως o πόνος της απώλειας βιώνεται δύο φορές πιο έντονα από ό,τι το συναίσθημα της ευχαρίστησης που προκαλεί μία λαμπρή νίκη.

  Εμπιστευτείτε, λοιπόν, τη συγκεκριμένη ψυχολογική θεωρία και οριοθετήστε την περίοδο των εκπτώσεών σας.

  Προσθέστε αντίστροφη μέτρηση
  Δεν υπάρχει άλλο εργαλείο που να εντείνει περισσότερο την αίσθηση της έκτακτης ανάγκης από ένα countdown! Η αποτελεσματικότητά του έγκειται στη θεωρία του FOMO, την οποία αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την επίδραση των social media στην ψυχολογία του χρήστη.

  Ακριβώς την ίδια επίδραση έχει και ένα countdown στην αγοραστική διαδικασία: δημιουργεί στον καταναλωτή έντονο φόβο ότι θα χάσει την ευκαιρία μιας προσφοράς.

  Προσθέστε τη δυνατότητα αποστολής την αμέσως επόμενη ημέρα

  Αναφερόμαστε σε μία άκρως συνηθισμένη πρακτική σε δημοφιλή e-shops, η οποία αποτελεί, μάλιστα, έναν βασικό λόγο για τον οποίο ένας καταναλωτής θα προτιμήσει το εκάστοτε κατάστημα για τις αγορές του.

  Ποιος δεν θα ήθελε να επωφεληθεί από μία quick shipping προσφορά – ιδίως, όταν διαμένει σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα προϊόντα μπορεί να καθυστερούν έως και 2 εβδομάδες να φτάσουν στον προορισμό τους; Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν επιθυμείτε να εφαρμόσετε κάποια έκπτωση, το quick shipping είναι η ιδανική “scarcity” κίνηση για εσάς!

  Οι εποχιακές προσφορές έχουν συνδεθεί στο μυαλό του καταναλωτή με την έννοια της ανανέωσης. Ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του αγοραστικού κοινού παραδέχεται ότι η αλλαγή των εποχών μπορεί να σταθεί η αφορμή με την οποία θα ξοδέψει χρήματα.

  Πάρτε ως απλό παράδειγμα τα ροφήματα κολοκύθας και μπαχαρικών των Starbucks, τα οποία επανέρχονται στον κατάλογο του καταστήματος κάθε Οκτώβρη! Οι εποχιακές προσφορές όχι μόνο τονώνουν την αγοραστική διάθεση, αλλά οδηγούν τον καταναλωτή να ξοδέψει ακόμη περισσότερα.

  Πηγή: Developgreece

 • S.A.V.E. Your Budget: Αυξήστε το Κέρδος Διατηρώντας την Πελατεία σας!

  Στο προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για το πως θα κρατήσετε χαμηλά το κόστος απόκτησης νέων πελατών στις online διαφημιστικές σας καμπάνιες. Όμως όσο χαμηλό και αν είναι το CPA σας, το πραγματικό κέρδος για εσάς έρχεται από τη διατήρηση της πελατείας σας.

  Σύμφωνα με την έρευνα του Frederick Reichheld για λογαριασμό της Bain & Company, μια αύξηση του Customer Retention Rate της τάξης του 5%, οδηγεί σε αύξηση κερδών από 25% έως και 95%!

  Είναι σαφές λοιπόν πως για να μεγιστοποιήσετε το κέρδος σας σαν επιχείρηση δεν αρκεί μόνο να αποκτάτε πελάτες με χαμηλό κόστος, αλλά πρέπει και να μπορέσετε να τους διατηρήσετε και να έχετε επαναληψιμότητα μετατροπών, το λεγόμενο customer loyalty.

  Πως όμως μπορείτε να κερδίσετε την αφοσίωση των πελατών παρά τον ανταγωνισμό; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Στοχεύστε σε μια στρατηγική προσέγγισης με πελατοκεντρικό χαρακτήρα αντί για προϊοντικό, ξεπεράστε το 4P’s marketing mix και χρησιμοποιήστε το S.A.V.E.

  Solution – Γίνετε η λύση στο πρόβλημα
  Αντί να προσπαθείτε να δημιουργήσετε ανάγκες για να πουλήσετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας, σχεδιάστε τα ώστε να εξυπηρετούν τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες τους. Αν δώσετε λύση στο πρόβλημα τους θα αναζητούν από μόνοι τους αυτό που προσφέρετε.

  Access – Επικοινωνήστε με κάθε μέσο
  Επικοινωνήστε με τους πελάτες σας με κάθε δυνατό τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο επικοινωνίας που προτιμούν οι ίδιοι. Δώστε βάρος στις ιδανικές πλατφόρμες για εσάς και τους πελάτες σας αλλά φροντίστε να έχετε παρουσία και σε όλες τις υπόλοιπες. Ενσωματώστε πλατφόρμες απευθείας επικοινωνίας, όπως το messenger, στην ιστοσελίδα σας για να μη χάνετε καμία ευκαιρία.

  Value – Προσφέρετε αξία
  Διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό, επενδύοντας σε ενέργειες branding. Εντοπίστε τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε, τι προσφέρετε σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και χρησιμοποιήστε το για να χτίσετε μια δυνατή brand image.

  Το κέρδος αν το καταφέρετε αυτό είναι διπλό, όχι μόνο το brand σας αποτυπώνεται πιο εύκολα στο μυαλό των καταναλωτών, αλλά επίσης χτίζετε μια βαθιά σχέση με αυτούς που ταυτίζονται με την εικόνα σας.

  Educate – Εκπαιδεύστε τους πελάτες σας
  Η απλή προώθηση δεν αρκεί για να ξεχωρίσετε όταν καθημερινά ο καταναλωτής «βομβαρδίζεται» από διαφημίσεις. Εστιάστε στην εκπαίδευση του καταναλωτή παρέχοντας πληροφορίες σχετικές με αυτό που προσφέρετε, με τα δικά τους ενδιαφέροντα αλλά και το στάδιο που βρίσκονται στο customer life cycle.

   

  Ακολουθείστε την πελατοκεντρική στρατηγική που χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως και αυξήστε το customer lifetime value και συνεπώς τα κέρδη σας, αντί να κυνηγάτε συνεχώς καινούριους πελάτες που σας κοστίζουν ακριβά!

  Πηγή: Digital Up

 • CPA το «τσουχτερό»… 4+1 tips για να μειώσεις το CPA σε Facebook & Adwords

  Κάθε digital επιχείρηση χρειάζεται νέους πελάτες συνεχώς για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να κερδοφορήσει. Όπως σίγουρα έχετε παρατηρήσει το κυνήγι καινούριων πελατών μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο και ακριβό εγχείρημα, καθώς όσο πληθαίνουν τα online καταστήματα, τόσο αυξάνεται και ο ανταγωνισμός και κατά συνέπεια και το CPA (Cost per Acquisition) για τις διαφημίσεις σας.

  Ένας ακόμη λόγος που ανεβάζει το κόστος προσέλκυσης νέων πελατών είναι ότι το κοινό στο οποίο τρέχουν οι διαφημίσεις σας δεν είναι το βέλτιστο για το στόχο σας. Μπορεί να μην ανήκει στο σωστό προφίλ, ή να μην έχει άμεσο ενδιαφέρον για το προϊόν ή την υπηρεσία σας.

  Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να προσεγγίσετε νέους πελάτες από Facebook και Adwords, κρατώντας χαμηλό το CPA σας κάνοντας καλύτερη στόχευση και βελτιστοποίηση στις διαφημίσεις σας.

  Facebook

  Δημιουργήστε διαφορετικά Adsets ώστε να μπορέσετε να τεστάρετε ποια στόχευση στο κοινό λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Ξεκινήστε με ένα προφίλ που φαντάζεστε ότι ταιριάζει στους πελάτες σας και πειραματιστείτε πάνω σε αυτό ανάλογα με τα δεδομένα που έχετε.

  Ελέγξτε ότι το κοινό που έχετε δημιουργήσει δεν είναι πολύ μεγάλο για το budget που έχετε, σε περίπτωση που είναι αλλάξτε τη στόχευση για να δημιουργήσετε ένα μικρότερο αλλά πιο σχετικό κοινό. Είναι προτιμότερο να καλύψετε ένα μικρό αλλά πολύ σχετικό κοινό, από το να προβάλλεστε σε ένα μεγάλο αλλά μη στοχευμένο.

  Χρησιμοποιήστε τα Lookalike Audiences για να δημιουργήσετε κοινά που ταιριάζουν στα προφίλ των καλύτερων πελατών σας, αυτών δηλαδή που κάνουν επαναλαμβανόμενες αγορές.

  Στοχεύστε στο κοινό Remarketing, δηλαδή σε άτομα που έχουν ήδη επισκεφτεί το site ή το e-shop σας και είναι ήδη εξοικειωμένα με το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε, άρα και πιο πιθανό να γίνουν πελάτες σας.

  Χρησιμοποιήστε τη στρατηγική bidding που ταιριάζει καλύτερα στον στόχο που έχετε (traffic, conversions κλπ), ώστε να εξασφαλίσετε ότι οι διαφημίσεις σας είναι αποδοτικές.

  Adwords

  Σιγουρευτείτε ότι η καμπάνια σας είναι ρυθμισμένη μόνο για τις περιοχές, τις γλώσσες, τα δίκτυα και τις συσκευές που είναι σχετικά με το κοινό σας.
  Όπως και στο Facebook, έτσι και στα Adwords μπορείτε να στοχεύσετε το κοινό Remarketing στις καμπάνιες σας για να μειώσετε το CPA του λογαριασμού σας.

  Επικεντρωθείτε για αρχή στις Search Network Campaigns, καθώς μπορείτε να στοχεύσετε πιο εύκολα πιθανούς πελάτες που είναι ήδη σε αναζήτηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας.
  Δώστε μεγάλη προσοχή στο κείμενο των διαφημίσεων σας αφού είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι για την προσέλκυση μελλοντικών πελατών.

  Aντίστοιχα μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε και στα εικαστικά που τρέχουν σε Display Network Campaigns.

  Δοκιμάστε διαφορετικά keywords, ads και bid strategies μέχρι να καταλήξετε σε αυτά που συμφωνούν με το budget σας. Μην ξεχνάτε τη σημασία των negative keywords, καθώς σας γλυτώνουν από άσκοπα κλικ.

  Ακολουθώντας τη στρατηγική αυτή και δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στις καμπάνιες σας για τρέξουν και να σας δώσουν αποτελέσματα, θα δείτε ότι η απόκτηση νέων πελατών δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, απλά χρειάζεται τη σωστή προσέγγιση!

  Και δε χρειάζεται να αγχώνεστε για το πως θα διατηρήσετε τους πελάτες που καταφέρατε τόσο έξυπνα να αποκτήσετε… Αυτό ακριβώς θα είναι το επόμενο άρθρο μας! Μείνετε συντονισμένοι!

  Πηγή: Digitalup.gr

 • Content Marketing και Εταιρικοί Στόχοι: Πώς συνδυάζονται;

  Όταν το Content Marketing συναντά τη στρατηγική, το περιεχόμενο γίνεται αληθινά χρήσιμο και ελκυστικό για το κοινό. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συμβαίνουν συχνά στον χώρο του Marketing είναι η δημιουργία καμπανιών πριν από τον σχεδιασμό μίας ξεκάθαρης πολιτικής, που να προωθεί τους γενικότερους στόχους μιας εταιρείας.

  Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα επιχειρήσουμε να θέσουμε τις content ιδέες σας σε καλούπι (για καλό σκοπό!), ώστε αυτές να ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τους γενικότερους εταιρικούς στόχους που θέλετε να πετύχετε.

  Το Content Marketing ξεκινά με στρατηγική…

  Η διαφορά ενός επαγγελματία marketer από έναν ερασιτέχνη είναι η χάραξη της στρατηγικής. Κάθε CTA button στην ιστοσελίδα σας, άρθρο στο blog σας ή λεζάντα στα social media σας υπηρετεί συγκεκριμένους εταιρικούς σκοπούς: την αύξηση των πωλήσεων, την ενίσχυση του brand awareness, την προώθηση μιας νέας υπηρεσίας κ.ά..

  Ακόμα κι αν θέλετε να εντυπωσιάσετε το κοινό σας με συναρπαστικές διαφημίσεις της σχολής του Guerilla Marketing, μην ξεχνάτε ποτέ το κίνητρο που σας ώθησε να ξεκινήσετε την εκάστοτε content marketing καμπάνια.

  …και ολοκληρώνεται με ελέγχους

  Δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνετε χρόνο και χρήμα, δημιουργώντας περιεχόμενο, την απόδοση του οποίου δεν ελέγχετε. Τα reports, λοιπόν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής για την οποία μιλήσαμε λίγο πιο πάνω.

  Ένα αναλυτικό report αποκαλύπτει πληροφορίες για την απόδοση μιας καμπάνιας, τις προτιμήσεις του κοινού ως προς το content και την αποτελεσματικότητα του UX Design. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί, για να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων των analytics. Ωστόσο, εάν ο χρόνος σάς πιέζει, το ΑΒ Testing είναι μία καλή εναλλακτική!

  Τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα μονοπωλούν

  Οι Millennials και η Generation Z αποτελούν γενιές ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε κοινωνικό-πολιτικά θέματα. Δεν φοβούνται να μοιραστούν την άποψή τους δημόσια, να καταδικάσουν ακραίες ιδεολογίες και να στηλιτεύσουν αξιόποινες συμπεριφορές μέσα από hashtag κοινότητες.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σκάνδαλο του Harvey Weinstein, που οδήγησε χιλιάδες γυναίκες-θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να σπάσουν τη σιωπή τους στα social media, υπογράφοντας την εμπειρία τους με το περίφημο #MeToo.

  Οφείλετε, λοιπόν, να προσανατολίσετε το περιεχόμενό σας και σε αυτήν την κατεύθυνση, να εναρμονιστείτε με τα ενδιαφέροντα του σύγχρονου κόσμου και να πάρετε θέση σε κοινωνικό-πολιτικά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη ως εταιρικός στόχος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

  Το παιχνίδι των απαντήσεων

  Ζούμε στην εποχή που ο καταναλωτής διαθέτει πρόσβαση σε πολλαπλά επικοινωνιακά κανάλια, μπορεί να βρει οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται με ένα απλό search και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αγοραστική διαδικασία – είναι, δηλαδή, Empowered Customer.

  Αυτός ο νέος τύπος καταναλωτή θέλει να λαμβάνει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά του, ώστε να νιώσει ασφάλεια. Για αυτόν τον λόγο, η ενσωμάτωση μιας ενότητας συχνών ερωτήσεων (FAQ) κατά την κατασκευή ενός website κρίνεται απαραίτητη. Αυτό επιτάσσεται, άλλωστε, και από την εντυπωσιακή άνοδο της φωνητικής αναζήτησης στο SEO του 2018!

  Οι μεγαλύτεροι στόχοι χρειάζονται χρόνο

  Στον χώρο των επιχειρήσεων, οι βιαστικές κινήσεις δεν βοηθούν κανέναν. Υπάρχουν εταιρικοί στόχοι, η πραγματοποίηση των οποίων απαιτεί προσεκτική μελέτη και πρωτότυπο σχεδιασμό.

  Μεγάλες εταιρείες λανσάρουν καμπάνιες υπό τη μορφή έρευνας, videos που θυμίζουν documentaries ή applications που απογειώνουν την εμπειρία αγοράς. Εάν οι εταιρικοί στόχοι σας θέτουν ψηλά τον πήχη, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω. Το καλό content αργεί να γίνει!

  Εταιρικοί στόχοι και Εξατομίκευση

  Υπάρχουν πολλοί που αντιλαμβάνονται το Content Marketing σαν ένα πεδίο σύγκρουσης δύο αντίρροπων δυνάμεων: το εταιρικό συμφέρον και το added value προς τον καταναλωτή.

  Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι τελείως λανθασμένη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κακής ποιότητας περιεχόμενο και, κατ’ επέκταση, σε ζημία της επιχείρησής σας. Την ιδανική λύση εδώ αποτελεί το εξατομικευμένο περιεχόμενο, το οποίο αφενός εξυπηρετεί τα συμφέροντα της επιχείρησης, αφετέρου προσαρμόζεται ακριβώς στις ανάγκες του καταναλωτή.

  Οι τομείς που αγαπά το Content Marketing

  Εστίαση, Τουρισμός, Αυτοκίνητο… αποτελούν τρία παραδείγματα επιχειρηματικών κλάδων που μπορούν να κάνουν αληθινά θαύματα με το Content Marketing! Εάν ανήκετε σε έναν από αυτούς, αξίζει να επενδύσετε αρκετά στο ποιοτικό περιεχόμενο, προωθώντας με επιτυχία τους εταιρικούς στόχους σας.

  Εφόσον η ίδια η φύση των προϊόντων σας έχει συναισθηματική επίδραση στους καταναλωτές, η δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου μπορεί να κάνει ακόμη πιο φιλόδοξα βήματα. Σας φαίνεται περίπλοκο ένα τέτοιο εγχείρημα; Το Emotional Marketing μπορεί να σας δώσει πολύτιμες ιδέες, ώστε να σχεδιάσετε σωστά την Content Marketing στρατηγική σας.

  Συμπέρασμα
  Εάν δυσκολεύεστε να συνδυάσετε τους εταιρικούς στόχους σας με τις Content Marketing πρακτικές, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να εξισορροπήσετε τις προτεραιότητές σας. Σταδιακά, θα είστε σε θέση να σχεδιάζετε πολύ πιο εύκολα τις content marketing εκστρατείες της επιχείρησής σας, χωρίς να παραμελείτε τα πρωταρχικά συμφέροντά σας.

  Πηγή: Developgreece

 • Αξιοποιήστε το Growth Marketing και μπείτε στον δρόμο της ανάπτυξης

  Ίσως πρόκειται για το πιο δημοφιλές θέμα συζήτησης μεταξύ των marketers και, γενικότερα, όσων ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Το Growth Marketing είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης της ανάπτυξης – θα λέγαμε πιο προσγειωμένος στη σημερινή εποχή και τα δεδομένα της.

  Το μεγαλύτερο ποσοστό των startups παγκοσμίως δεν διαθέτει μεγάλο budget, για να εισέλθει δυναμικά στην αγορά εργασίας. Την ώρα όμως που εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος, οι τεχνικές marketing που οι περισσότεροι υιοθετούν εξακολουθούν να είναι προσκολλημένες στο παλιό μοντέλο ανάπτυξης.

  Η επαναπροσέγγιση, λοιπόν, της στρατηγικής ήταν αναπόφευκτη και, ακριβώς μέσα σε αυτό το κλίμα, δημιουργήθηκε το Growth Marketing – ως φυσική εξέλιξη του Growth Hacking.

  Ας δούμε με ποιον τρόπο η νέα αυτή προσέγγιση είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη!

  Growth Marketing Vs. Traditional Marketing

  Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του Growth Marketing και του παραδοσιακού Marketing; Θα λέγαμε ότι το Growth Marketing διαφοροποιείται σε τέσσερα βασικά στοιχεία: στο προφίλ, στην προσέγγιση, στα κανάλια και στο sales funnel.

  Για να στηθεί σωστά μία Growth Marketing στρατηγική θα πρέπει να υπάρξει προφανώς ο κατάλληλος άνθρωπος, για να τη σχεδιάσει. Το προφίλ του growth marketer διαφέρει σημαντικά από αυτό ενός παραδοσιακού marketer.

  Πρόκειται για ένα άτομο ευέλικτο και εξελίξιμο, το οποίο έχει το θάρρος να παίρνει ρίσκο και να αξιολογεί αντικειμενικά κάθε του απόφαση. Ένας growth marketer δεν φοβάται την αποτυχία, διότι οι στρατηγικές του βρίσκονται συνεχώς εν προόδω, δηλαδή σε διαρκή εξέλιξη.

  Η έννοια της διαρκούς βελτίωσης είναι καταλυτική για τον νέο αυτό τύπο marketing. Τίποτα δεν είναι οριστικό, όλα επιδέχονται αλλαγές και ένας growth marketer πρέπει να είναι σε θέση να τις τολμήσει.

  Η προσέγγιση αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα διαφοροποίησης του Growth Marketing. Το Growth Marketing συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στη δημιουργία του προϊόντος. Επιλέγει να προωθήσει ένα προϊόν το οποίο αποδεδειγμένα έχει ανταπόκριση στο κοινό.

  Για να το διαπιστώσει αυτό, ξεκινά με μία ολοκληρωμένη διαδικασία έρευνας, η οποία ουσιαστικά δεν σταματά ποτέ – συνεχίζεται και μετά το λανσάρισμα του προϊόντος. Τελικά, το προϊόν τελειοποιείται ταυτόχρονα με τις κριτικές του κοινού, για αυτό και οδηγείται πιο γρήγορα στη μορφή που ικανοποιεί τις ανάγκες του καταναλωτή.

  Σχετικά με τα κανάλια, το Growth Marketing μένει μακριά από τα παραδοσιακά: TV και radio spots είναι ακατάλληλα για μία startup που προσπαθεί με τα μικρότερα δυνατά έξοδα να εδραιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

  Ο χώρος που προσανατολίζεται περισσότερο είναι το Inbound Marketing, μέσω του οποίου μπορεί να πετύχει γρήγορα αποτελέσματα με μικρό κόστος. Παράλληλα, η ανταπόκριση του κοινού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο – όταν ένα προϊόν είναι πετυχημένο, η επιτυχία του γίνεται γνωστή μέσω της word of mouth διαφήμισης.

  Έτσι, το ίδιο το κοινό χτίζει τη δημοτικότητα του προϊόντος και, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από την κριτική ενός ικανοποιημένου πελάτη!

  Μία ακόμη διαφοροποίηση που εντοπίζουμε στο Growth Marketing είναι το sales funnel ή αλλιώς η διαδρομή προς την πώληση. Στο παραδοσιακό marketing δίνεται αποκλειστική προσοχή στην ενημέρωση του κοινού για το προϊόν, όταν έχει ολοκληρωθεί η παρασκευή του.

  Αντίθετα, οι Growth Marketing πρακτικές φέρνουν το κοινό σε επαφή με το προϊόν από τα πρώτα στάδια της παρασκευής του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας γόνιμος διάλογος που τροφοδοτεί τη βελτιστοποίησή του.

  Πώς να εφαρμόσετε μία Growth Marketing στρατηγική

  Δώστε έμφαση στο προϊόν

  Παρότι στο παρελθόν οι εταιρείες προσπαθούσαν να κρατήσουν μυστικό το προϊόν τους μέχρι το λανσάρισμά του, σήμερα εξελίσσουν το προϊόν τους με τη βοήθεια των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι το feedback του κοινού είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, για να εξελίξετε το προϊόν σας.

  Μην φοβηθείτε αρνητικές κριτικές ή διορθώσεις – κάντε AB Testing και αξιοποιήστε κάθε σχόλιο που γίνεται γύρω από την επιχείρησή σας. Στο Growth marketing η βελτιστοποίηση του προϊόντος σας είναι μία αδιάκοπη διαδικασία εξέλιξης.

  Προσοχή στο λανσάρισμα

  Αφού συγκεντρώσετε τις αρχικές κριτικές του κοινού σας, χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιήσετε, έχετε ήδη περάσει στο λανσάρισμα του προϊόντος σας. Δεν χρειάζεται να τραβήξετε την προσοχή του κοινού μαζικά. Οι early adopters αρκούν για να πετύχετε μία word of mouth καμπάνια.

  Στοχεύστε στο virality

  Τo Growth Marketing βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο virality, δηλαδή στην ξαφνική δημοτικότητα που προέρχεται από στόμα σε στόμα. Το Viral Marketing είναι μία εναλλακτική που πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρον, εάν θέλετε να προσελκύσετε αποτελεσματικά το κοινό σας.

  Ξεκινήστε με ένα έξυπνο προϊόν και ενσωματώστε χαρακτηριστικά virality, όπως για παράδειγμα “share and win” η “bring a friend and win” τακτικές. Με λίγα λόγια, δώστε στο κοινό σας τον λόγο να διαδώσει το προϊόν σας!

  Η συνεχής βελτίωση

  Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η εφαρμογή του Growth Marketing προϋποθέτει τη συνεχή βελτίωση ενός προϊόντος. Ένας growth marketer θα πρέπει να προβαίνει διαρκώς σε ελέγχους και μετρήσεις κάθε ενέργειας marketing, ώστε να εντοπίζει τα αδύναμα σημεία της και να προτείνει τρόπους βελτιστοποίησής της.

  Επιπλέον, στη διαδικασία βελτίωσης του προϊόντος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στo feedback από την αγορά και τους χρήστες. Τέλος, μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικά updates στα social media, για να αυξήσετε το engagement rate σας. Στο Growth Marketing, η ανάπτυξη έρχεται ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με το κοινό σας.

  Συμπέρασμα
  Το Growth Marketing δεν είναι μόνο μία διαφορετική προσέγγιση, αλλά ένας νέος τρόπος σκέψης. Για να επιβιώσει σήμερα μια επιχείρηση, θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

  Αναθεωρήστε, λοιπόν, εγκαίρως το marketing plan σας και προσανατολίστε τo στην ανάπτυξη. Μείνετε δημιουργικοί, αξιοποιήστε τις αξιολογήσεις του κοινού και εφαρμόστε ελέγχους στο οτιδήποτε! Η ανάπτυξη δεν είναι τόσο άπιαστη όσο φαίνεται, το μόνο που χρειάζεστε είναι η σωστή στρατηγική!

  Πηγή: Developgreece

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!