Γνωρίστε το WordCamp Athens 2019

Posted On Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 10:11 Written by
Rate this item
(0 votes)

Το WordCamp Athens 2019 δεν είναι ένα συνηθισμένο συνέδριο, αλλά αποτελεί τη γιορτή της Ελληνικής Κοινότητας του WordPress και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18-19 Μαΐου 2019. Για ακόμη μια χρονιά οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στις 2 αίθουσες του συνεδρίου.

Και φέτος παρέχονται στους συμμετέχοντες δωρεάν υπηρεσία φύλαξης παιδιών, όπως και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα - μην ξεχάσετε να το δηλώσετε στο αντίστοιχο πεδίο κατά την αγορά του εισιτηρίου. Το εισιτήριο, εκτός από την παρακολούθηση όλων των ομιλιών, περιλαμβάνει επίσης γεύμα, ροφήματα και καφέ όλη την ημέρα, αλλά και αναμνηστικά δώρα και (προαιρετικά) τη συμμετοχή τη δεύτερη μέρα στο Contributors Day.

Αγοράστε τώρα το εισιτήριό σας!
Θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τους χορηγούς που υποστηρίζουν το συνέδριο και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Θα παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες ομιλίες διευρύνοντας τις γνώσεις και τις ικανότητές σας, θα γνωρίσετε με τα μέλη της Κοινότητας, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το WordPress και θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε νέους φίλους, αλλά ίσως και νέους συνεργάτες.

Το WordCamp Athens 2016 φιλοξένησε 426 συμμετέχοντες από 13 χώρες. Το WordCamp Athens 2017 παραβρέθηκαν 584 συμμετέχοντες από 16 διαφορετικές χώρες.
Φέτος αναμένονται 700 συμμετέχοντες που θα κατακλύσουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η οργανωτική ομάδα επιλέγει να κρατά χαμηλά την τιμή του εισιτηρίου, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Μην αργήσετε! Τα εισιτήρια είναι ήδη διαθέσιμα εδώ.

Εάν θέλετε να υποστηρίξετε το WordCamp Athens, είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για φωτογράφους και χορηγούς.

Read 105 times Last modified on Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 13:26

Related items

 • Ιδιαίτερα επιτυχημένο το Joomla Talks 2019

  Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 16 Μαρτίου, το ετήσιο συνέδριο της ελληνικής κοινότητας Joomla Talks 2019, στην αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Στο συνέδριο, που  παρακολούθησαν με ενδιαφέρον περίπου 200 άτομα, έδωσαν το παρών μέλη της κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έκαναν παρουσιάσεις και συμμετείχαν στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ακολούθησαν το απόγευμα.

  Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Luca Marzo, Peter Martin, Brian Teeman, Crystal Charris, Νικόλας Διονυσόπουλος, Τάσος Μαρίνος, Στέργιος Ζγουλέτας, Άρης Ντάτσης, Δημήτρης Τρίκκας, Αχιλλέας Παπαγεωργίου, Αλκαίος Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Σιγκιρίδης, Γιώργος Αγγελόπουλος, Μανώλης Αξυπόλυτος, Χάρης Ζησιμόπουλος.

  Οι παρουσιάσεις στο συνέδριο αφορούσαν:

  • τη χρήση του Joomla στη λογική Stick-to-the-Core ( (Άρης Ντάτσης)
  • την ροή ανάπτυξης ενός Joomla site (Παναγιώτης Σιγκιρίδης)
  • την ασφάλεια των ιστοτόπων σε Joomla (Νικόλας Διονυσόπουλος)
  • τη διαδικασία  ανάπτυξης μιας  ιστοσελίδας  (Γιώργος  Αγγελόπουλος)
  • τη σημασία  της  προστασίας  της  ιδιωτικότητας  (Αχιλλέας  Παπαγεωργίου,  Αλκαίος  Αναγνωστόπουλος)
  • τα κριτήρια για τη δημιουργία  ιστοσελίδων  (Brian Teeman)
  • το ρόλο  της  Φιλικότητας  και  της  Εμπειρίας  Χρήστη  σε μια  ιστοσελίδα  (Crystal  Charris)

   

  Υπήρξαν επίσης εργαστήρια για:

  • την ανάπτυξη  modules  (Χάρης  Ζησιμόπουλος,  Μανώλης  Αξυπόλυτος)
  • τη παραμετροποίηση  και  βελτίωση  της  περιοχής  διαχείρισης  του  Joomla  (Peter  Martin)

   

  Με ιδιαίτερη επιτυχία, μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από το κοινό, πραγματοποιήθηκαν επίσης συζητήσεις:

  • για την επαγγελματική δραστηριοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο με τη χρήση εργαλείων ανοικτού λογισμικού (με συμμετέχοντες τους Νικόλα Διονυσόπουλο, Τάσο Μαρίνο και Στέργιο Ζγουλέτα και συντονιστή τον Άρη Ντάτση)
  • για τη εμπειρία και τη σημασία της συμμετοχής σε κοινότητα ανοικτού λογισμικού (με συμμετέχοντες τους Brian Teeman, Luca Marzo και Peter Martin και συντονιστή τον Αχιλλέα Παπαγεωργίου)

   

  Μετά το συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να μας μιλήσει ο  Άρης Ντάτσης, συντονιστής του Joomla Talks 2019, που μας είπε:

  "Υπήρξε μια πενταετία υπολειτουργίας της ελληνικής κοινότητας από το 2013 ως το 2017. Μετά την επανεκκίνηση της κοινότητας στο τέλος του 2017 και τις εξωστρεφείς εκδηλώσεις της το 2018 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και την Fosscom στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, το Joomla Talks 2019 είναι το πρώτο συνέδριο της ελληνικής κοινότητας Joomla.

  Δεν πρόκειται για ένα ακόμη συνέδριο χρηστών ανοικτού λογισμικού. Προσέξτε, το Joomla έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι community driven project: οργανώνεται και καθοδηγείται από την ίδια την κοινότητα των εθελοντών του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αυτοί οι 3.000+ εθελοντές που αυτοοργανώνονται και διαχειρίζονται το project. Και αυτή είναι η διαφορά του Joomla από άλλες εφαρμογές ανοικτού λογισμικού, που καθοδηγούνται και οργανώνονται από εμπορικές επιχειρήσεις, όπως λόγου χάρη το WordPress ή το Magento.

  Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το συνέδριο. Και τα μηνύματα από τους συμμετέχοντες, αλλά και από την απήχηση στη διεθνή κοινότητα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το ενδιαφέρον των joomlers που το παρακολούθησαν το Joomla Talks 2019, δείχνει την ανάγκη ενός μόνιμου συνεδρίου, σε ετήσια βάση, όπου η ελληνική κοινότητα θα μπορεί να συναντηθεί, να συζητήσει και να ανταλλάξει εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις."

  Ραντεβού στο Joomla Talks 2020, λοιπόν.
  Φωτογραφικό υλικό από το Joomla Talks 2019

 • Hyper Casual Mobile Games as a business

  Του Σταμάτη Σαρρή

  Το gaming, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της βιομηχανίας της διασκέδασης. Κάνουμε focus στο mobile gaming και συγκεκριμένα στο πρόσφατο και πολλά υποσχόμενο trend / τάση που ακούει στον όνομα Hyper Casual Games. Δανειζόμαστε τον όρο ‘trend’ διότι έτσι είθισται να αποκαλείται στον χώρο, αλλά ξεκαθαρίζουμε πως το Hyper Casual δεν σχετίζεται με οπτικό στυλ ή συγκεκριμένο game-play αλλά αποτελεί έναν σαφή κοινωνιολογικό προσδιορισμό που προκύπτει από την ωρίμανση του mobile gaming ως επιχειρηματική πράξη.

  Η ιστορία εν τάχει

  Και έτσι ξαφνικά, σε διάστημα λίγων ετών, τα πρώτα video games της Konami και της Namco αποδήμησαν από τις τεράστιες arcade machines (coin-ups), στις οικιακές μας κονσόλες (Atari, Amstrad, Commodore), βούτηξαν στους ‘προσωπικούς’ μας υπολογιστές και εν τέλει προσγειώθηκαν ακόμα πιο ‘προσωπικά’ και με μεγάλο κρότο στα πρώτα smart phones, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα στους κατόχους τους ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος. Η έως τότε ανεμοδαρμένη αλλά εν τέλει θριαμβεύτρια ‘Apple’ του ιδιοφυούς Steve Jobs, με την δημιουργία του iPhone και του App Store, έγινε ο κεντρικός ‘game changer’, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία η οποία το 2018 είχε αξία ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με το Android Market (σήμερα Google Play) να αποτελεί τον απόλυτο ανταγωνιστή (ή συνοδοιπόρο).

  Εκατομμύρια εφαρμογές και ανάμεσά τους χιλιάδες αξιόλογα παιχνίδια, κατέκλυσαν τα stores ενώ παράλληλα τα smart phones απαριθμούν δισεκατομμύρια κατόχους: με σχετικά λίγα χρήματα μπορούμε να έχουμε μία multimedia υπερσυσκευή που κάνει video κλήσεις, είναι ένα πλήρες ψηφιακό γραφείο, επικοινωνεί με δορυφόρους για να μας κατευθύνει στον προορισμό μας και - σχετικά με το θέμα μας - χωράει εκατοντάδες δωρεάν παιχνίδια διαθέσιμα απλώς με ένα ‘tap.

  Ποιος να σου το έλεγε σημερινέ 40άρη, όταν ‘τάιζες’ με κέρματα το Pac Man κατά την δεκαετία του ‘80, πως κάποτε θα έπαιζες Call Of Duty στην στάση του λεωφορείου!

  Αυτό το γεγονός, games in everybody`s pocket, άλλαξε δραματικά το target group στο οποίο απευθύνονται οι μεγάλοι publishers, με αποτέλεσμα την μετεξέλιξη του DNA των mobile παιχνιδιών: Το στοχευμένο κοινό δεν είναι πια οι gamers αλλά οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και ‘gaming skills’, έχει πρόσβαση στα App Stores της Apple και της Google στον Δυτικό Κόσμο (ή στα αντίστοιχα της Xiaomi, Tencent κ.ο.κ. στην Ασία), δημιουργώντας έτσι μια νέα ‘κατηγορία’ παιχνιδιών, που ακούει στο όνομα «Hyper Casual Games».

  Τι είναι το Hyper Casual

  Είναι το παιχνίδι που θα παιχτεί με το ίδιο ενδιαφέρον από τον πιτσιρίκο που έχει ‘καεί’ στο PlayStation αλλά και από την ώριμη κυρία που όταν ακούει την λέξη ‘leaderboards’ θεωρεί πως είναι κωμόπολη του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο διαφορετικών παιχτών μέσα στο ίδιο παιχνίδι;”, θα σκεφτεί κανείς. Είναι απολύτως εφικτό και συμβαίνει τώρα.

  Πρόκειται για απλά παιχνίδια που προορίζονται να παιχτούν σε στιγμές που ο χρήστης θέλει μάλλον να περάσει τον χρόνο του παρά επί της ουσίας να παίξει. Για να διαχωρίσουμε τα Hyper Casual από τα (σκέτο) Casual ή (σκέτο) Mobile Games, τα πρώτα θα τα χαρακτηρίζαμε ως σνακ ενώ τα δεύτερα θα τα λέγαμε κυρίως πιάτο. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα Hyper Casual παιχνιδιών είναι το ‘Helix Jump’, το ‘Knife Hit’, το ‘Love Balls’ κλπ.

  Τα κύρια χαρακτηριστικά των Hyper Casual Games είναι μικρή διάρκεια πιστών ώστε να μην διακόπτονται λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου από τον χρήστη, να συγχωρούν τα λάθη του και παράλληλα να τον ανταμείβουν συχνά για να του φτιάχνουν την διάθεση, να είναι ελκυστικά στους πολλούς χωρίς να ταυτίζονται με συγκεκριμένο φύλο σε επίπεδο γραφικών ή game-play και να είναι κατανοητά με την πρώτη ματιά χωρίς να χρειάζεται «manual» για τον χειρισμό τους.

  Ποιοι είναι οι κορυφαίοι εκδότες «Hyper Casual» παιχνιδιών

  • Ketchapp (France): Εξαγοράστηκε από την ‘μεγάλη’ Ubisoft το 2017. Φήμες μιλούν για $200m έως $350m κόστος εξαγοράς.
  • Voodoo (France): Απέσπασε $200m επένδυση το 2018 από την Goldman Sachs. 
  • Lion Studios (USA): Δημιουργήθηκε από ένα εκ των μεγαλύτερων ad networks παγκοσμίως (App Lovin).

  Οι παραπάνω, μεταξύ άλλων, κονταροχτυπιούνται στα top charts του mobile gaming, με το κέρδος ενός ‘μετριοπαθούς’ hit να είναι γύρω στα $25,000,000 σε ένα χρόνο. Ένα great hit σαν το ‘Helix Jump’ της Voodoo ξεπερνά τα $350.000.000.

  Τα νέα για την δυναμική του ‘trend’ συνεχίζονται αφού εδραιωμένες εταιρείες publishing προσπαθούν να εμπλακούν δυναμικά. Η Zynga (USA), γνωστή για τα social παιχνίδια ‘Farmville’, ‘Texas Hold'Em Poker’ κ.α., πάνω στην  κρίσιμη καμπή της το 2018, εξαγόρασε την ‘Gram Games’ (κατεξοχήν κατασκευάστρια Hyper Casual Games), έναντι του ποσού των $250m.

  Βασικά στοιχεία μέτρησης για κερδοφορία (KPIs - Key Performance Indicators)

  Τα Hyper Casual παιχνίδια βασίζονται στο Free To Play μοντέλο monetization (F2P ή αλλιώς ‘Freemium’, αφού εγκαθίστανται χωρίς χρέωση στην συσκευή του χρήστη) και αποσκοπούν στην προβολή διαφημίσεων και στις μικροαγορές εντός παιχνιδιού (In App Purchases / IAP) για να δημιουργήσουν κέρδη. Λόγω του ‘ρηχού’ τους υπόβαθρου, τα Hyper Casual Games συνήθως επικεντρώνονται στην προβολή διαφημίσεων για να καρποφορήσουν. Όμως υπάρχουν και οι εκδότες που έχουν ως πυρήνα το Hyper Casual, όπως η ‘Fun Games’ και η ‘Playgendary’ αλλά δοκιμάζουν (και καταφέρνουν) υβριδικούς τρόπους monetization οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν ads, IAPs και συνδρομές.

  Σε αντιπαράθεση, mobile παιχνίδια όπως το Clash Of Clans (όχι Hyper Casual), παρότι freemium αλλά με πολύ μεγαλύτερο βάθος δραστηριότητας για τον χρήστη, στηρίζονται στις αγορές εντός παιχνιδιού δημιουργώντας τεράστια έσοδα:

  Κινεζικοί κολοσσοί κάνουν σημαντικές επενδύσεις σε Ευρωπαίους Mobile Game Developers με αποκορύφωση την εξαγορά του 80% της Φινλανδικής Supercell (Clash Of Clans) από την Tencent με το αστρονομικό ποσό των 8,6 δις δολαρίων.»

  Oι κύριοι δείκτες απόδοσης από τους οποίους εξαρτάται η κερδοφορία ενός παιχνιδιού, όταν αυτό στηρίζεται στις διαφημίσεις για να ευημερήσει είναι το πόσο συχνά θα ξαναπαιχτεί το παιχνίδι από τον μέσο όρο των χρηστών που το κατέβασαν (γνωστό ως retention), το κόστος εγκατάστασης ανά χρήστη μέσω διαφήμισης (Cost Per Installation) και από έναν δείκτη που είναι γνωστός ως ECPM (Cost Per Mile) και εκδηλώνει το πόσο κέρδος (σε δολάρια) αποδίδεται στον εκδότη από τα διαφημιστικά δίκτυα, ανά χίλιες προβολές διαφήμισης. Λειτουργούν σαν ένα puzzle, του οποίου αν ένα κομμάτι δεν είναι σωστά τοποθετημένο, δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Το θετικό για τις επιχειρήσεις αυτής της βιομηχανίας είναι πως τα παραπάνω στοιχεία μετρούνται και βελτιώνονται.

  Πόσο ασφαλής είναι η επένδυση;

  Το Hyper Casual gaming as a business είναι μία από τις πιο δυναμικές και επικερδείς επιλογές επιχειρηματικότητας σήμερα για τους εξής λόγους:

  • Χαμηλό κόστος παραγωγής
  • Μετρήσιμη & ασφαλής πρόβλεψη πριν την δαπάνη
  • Μεγάλη απόδοση κέρδους

  Πρέπει να τονιστεί εδώ, πως το mobile gaming industry είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσδιορίζεται σε πραγματικό χρόνο από ζυμώσεις και τάσεις. Το Hyper Casual αποτελεί έναν  ευρύτερο τρόπο προσέγγισης για να χτιστεί ένα παιχνίδι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε πως είναι, έτσι απλά, η ‘χήνα με τα χρυσά αυγά’. Το να φτάσει μια εταιρεία στην επιτυχία δεν αρκεί να ακολουθήσει μια πεπατημένη συνταγή. Χρειάζεται να βρίσκεται σε εγρήγορση, να παρακολουθεί τις τάσεις και να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επαναπροσδιορίσει τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα δημιουργήσει revenue.


  Άρα, ναι μεν στο γενικό πλαίσιο αλλά με προσεχτικά - μελετημένα βήματα.

  Αθέμιτος ανταγωνισμός, ή ‘just business’ (Publishers VS Indies);

  Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε σε όλο αυτό, τους Indie game developers, οι οποίοι αποτελούν την βάση της ύπαρξης των παιχνιδιών καθώς και την πηγή έμπνευσης των μεγάλων εταιρειών αφού πολλά από τα γνωστά hits είτε έχουν δημιουργηθεί από ανεξάρτητους κατασκευαστές είτε είναι αντίγραφα (αποσπασματικά ή εξ’ ολοκλήρου) indie παιχνιδιών!

  Η πλειοψηφία των Hyper Casual παιχνιδιών που κατασκευάζονται με στόχο το κέρδος μέσω μαζικής κατανάλωσης, είναι περισσότερο διαφημιστικές πλατφόρμες παρά παιχνίδια και οι εταιρείες με το παραπάνω business model, σπαμάρουν τους παίχτες με διαφημίσεις ώστε το LTV (Lifetime Value του χρήστη προς το προϊόν) να κερδίζει το CPI (κόστος installation μέσω διαφήμισης) για να αποδώσει κέρδος στο μικρό χρονικό διάστημα ζωής ενός ‘ρηχού’ παιχνιδιού και σπαμάρουν τα charts λόγω της υπερπροβολής μέσα από τεράστια διαφημιστικά budget.

  Με τους indie developers να αδυνατούν να ανταγωνιστούν διαφημιστικά τους μεγαλοεκδότες, ακόμα και όταν τα παιχνίδια τους είναι καλύτερα, το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την δημιουργικότητα και παράλληλα την εξέλιξη του gaming, είναι πως ολοένα και μειώνεται ο χώρος για τις ανεξάρτητες ομάδες κατασκευαστών.

  Τα καλά παιχνίδια είναι πολλά, οι θέσεις προβολής (weekly featuring slots) από την Apple και την Google - οι οποίες δίνουν βήμα και στους indie - είναι περιορισμένες και όσοι indie δεν έχουν τον τρόπο ή την γνώση να επικοινωνήσουν σωστά την δουλειά τους, ή δεν έχουν την διάθεση να συνεργαστούν με μεγαλοεκδότες, χάνονται στον ωκεανό των apps.

  Το mobile gaming από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι μια βιομηχανία όπου οι πιο δυνατοί είναι εκείνοι που θέτουν τους επιχειρηματικούς κανόνες.

  Σε ένα entertainment Industry που ξεπερνά σε revenue αυτό του Hollywood, το επιχειρησιακό περιβάλλον είναι λογικό να μετατρέπεται σε αρένα.

  Η Ελληνική πραγματικότητα

  Όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, τα VCs φαίνονται σκεπτικά. Οι λόγοι για τους οποίους υποθέτουμε ότι συμβαίνει αυτό είναι:

  • αφενός μεν η ελλιπής ενημέρωση σε επίπεδο insights από την πλευρά των VCs που οδηγεί σε σύγχυση μεταξύ του game development και του mobile game industry as a business
  • και αφετέρου δε, οι άκαρπες προσπάθειες της πληθώρας των ελληνικών ομάδων / εταιρειών στον χώρο του mobile gaming, που οδηγούν σε πρόωρη παύση των προσπαθειών άρα και στην έλλειψη ουσιαστικής γνώσης του αντικειμένου επιχειρησιακά.

  Τα App Stores είναι χρυσορυχεία αλλά όχι για όλους και όπως σε όλα τα business areas, κερδίζουν εν τέλει αυτοί που επιμένουν, μαθαίνουν και πριν πετύχουν, έχουν ήδη αποτύχει πολλάκις. Πόσοι αντέχουν οικονομικά και ψυχικά κάτι τέτοιο; Αν πάρουμε για παράδειγμα την ROVIO η οποία είναι ένα από τα πρώτα success stories του χώρου, για να φτάσει στην ομολογουμένως συναρπαστική επιτυχία του Hyper Casual ‘Angry Birds’, είχε ήδη κατασκευάσει 51 τίτλους που δεν πήγαν καλά, σύμφωνα με τον Sara Antila, communications director της ROVIO. Το πρώτο Angry Birds έγινε hit αρχικά στο App Store της Apple από Εκδότη (2009, Chillingo). Θα τα είχε άραγε καταφέρει μόνη της η τότε ‘μικρή’ ROVIO χωρίς την Chillingo; Πριν την πρώτη επιτυχία, που θα του δώσει πραγματικά insights (αλλά και την οικονομική δυνατότητα για ανάπτυξη), ο indie developer βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με τις μεθόδους τόσο του promotion όσο και του monetization.

  Εικάζουμε πως θα χρειαστεί χρόνος, να ωριμάσει και να χτιστεί το ανάλογο mindset που θα φέρει τους όντως αξιόλογους Έλληνες mobile game developers στο προσκήνιο. Σε αυτό, εκτός από τα ‘guts’ / πείσμα / όραμα των developers, θα μπορούσε να συμβάλει η συνεργασία με Publishers, η πρωτοβουλία Ελληνικών Venture Capitals να επενδύσουν καθώς και η υποστήριξη από Κρατικές ή Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

  Ανακεφαλαιώνοντας, τα σημεία κλειδιά για τον αναγνώστη είναι τα εξής: το Hyper Casual mobile gaming ως ευρύτερο πλαίσιο προσέγγισης και τρόπου σκέψης, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της συνεχώς εξελισσόμενης βιομηχανίας gaming η οποία προσφέρει εκπληκτικές δυνατότητες ανάπτυξης, είτε επαγγελματικά για τους νέους που αναζητούν μη υπερκορεσμένους τομείς απασχόλησης και εξειδίκευσης, είτε επιχειρηματικά για τους επενδυτές που αναζητούν νέα οικοσυστήματα για κερδοφορία.

   

  Ο Σταμάτης Σαρρής είναι δημιουργός (graphic designer, game designer, music composer), συνιδρυτής και υπεύθυνος σε θέματα PR και ανάλυσης data της ‘Legal Radiation’ (mobile game developers) και ιδρυτής της ‘Insert’ (multimedia & web development). Συνεργάζεται με εταιρείες game publishing & mobile development στην Ελλάδα, στην Β. Αμερική και στην Ασία.

 • Βασικά tips για ταχύτερα web sites

  Η ταχύτητα ενός web site είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την εμπειρία των επισκεπτών, αλλά και για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, αφού είναι βασική παράμετρος του SEO. Εάν, δε, τρέχουν στο site και διαφημιστικές καμπάνιες, τότε η υψηλή κατάταξη των διαφημίσεων, επομένως και η επιτυχία κάθε καμπάνιας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων.

  Ας δούμε μερικούς τρόπους και κόλπα, άλλα «αυτονόητα» και πολύ απλά, άλλα όχι και τόσο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά, για να είναι το site σας όσο γίνεται πιο γρήγορο!

  Ξεκινώντας

  Πρώτα από όλα, θα πρέπει να έχετε έναν αξιόπιστο και γρήγορο web server. Η αδιάλειπτη παροχή της υπηρεσίας, 24/7, δεν είναι αρκετή, αφού και η ταχύτητα είναι εξίσου σημαντική. Θα πρέπει να επιλέξετε έναν αξιόπιστο και ταχύτατο hosting provider, ως βασική αρχή.

  Με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν το smartphone ή (σε μικρότερο βαθμό) το tablet τους, πρέπει η λογική της υλοποίησης να περιστρέφεται γύρω από τις φορητές συσκευές. Άλλωστε, η Google έχει από πέρσι ανακοινώσει πως η ταχύτητα των mobile sites είναι βασικός παράγοντας κατάταξης και αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να αλλάξει. Επομένως, στη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου web site, ή βελτιστοποίησης κάποιου υπάρχοντος, η ταχύτητα είναι βασικός στόχος και ειδικά στη mobile εκδοχή του.

  Έλεγχος ταχύτητας

  Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να διαπιστώσει κανείς την ταχύτητα ενός web site και να δει εάν και πού υστερεί σε ταχύτητα, ώστε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Μερικά από τα πιο αξιόλογα, είναι το Google PageSpeed Insights, το επίσημο εργαλείο της Google, καθώς και τα Pingdom και GT Metrix.

  Βελτιστοποίηση εικόνων

  Οι εικόνες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέγεθος μίας ιστοσελίδας, σε ποσοστό που συχνά ξεπερνά το 75%, αναλόγως το είδος του web site. Για το λόγο αυτό, οι εικόνες που ανεβαίνουν στο site, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «ελαφριές».

  Η βελτιστοποίηση των εικόνων πριν το ανέβασμα δεν είναι δύσκολη υπόθεση! Εάν χρησιμοποιείτε το Adobe Photoshop, θα γνωρίζετε τη λειτουργία «Save for Web» την οποία θα πρέπει να επιλέγετε για να είναι οι εικόνες όσο το δυνατόν λιγότερα kb, ενώ παρόμοιες λειτουργίες έχουν και άλλα δημοφιλή προγράμματα επεξεργασίας εικόνων.

  Όσον αφορά στον τύπο αρχείου, θα πρέπει να επιλέγετε τον κατάλληλο, ανάλογα με τον σκοπό που θα εξυπηρετήσει. Τα πιο δημοφιλή αρχεία .jpg είναι ιδανικά για φωτογραφίες και εικονογραφήσεις. Τα .gif χρησιμοποιούνται για εικόνες με κίνηση ή όσες δεν έχουν μεγάλη παλέτα χρωμάτων, όπως λογότυπα. Τέλος, εάν η διαφάνεια είναι το ζητούμενο, τότε τα .png είναι η λύση.

  Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση του μεγέθους εικόνων που μπορείτε να έχετε στον υπολογιστή σας είναι το JPEGmini, ενώ μία δωρεάν online υπηρεσία είναι η Compress JPEG για συρρίκνωση μεγέθους χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

  Αναλόγως με το ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείτε, υπάρχει δυνατότητα να βελτιστοποιήσετε τις ήδη ανεβασμένες εικόνες στο site σας, όπως για παράδειγμα με το plugin Smush   για WordPress.

  Μία καλή και αποδοτική πρακτική για έμμεση επιτάχυνση της φόρτωσης, αν και δεν είναι πρακτική βελτιστοποίησης, είναι το caching των εικόνων, το οποίο εξυπηρετεί όσους επιστρέφουν για να επισκεφτούν και πάλι ένα web site.

  Themes και Plugins στο WordPress

  Εάν το site σας είναι στημένο σε WordPress, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα  themes και τα plugins που χρησιμοποιούνται σε αυτό είναι μεν χρήσιμα, ή και απαραίτητα, όμως συχνά είναι αρκετά βαριά. Επομένως, ελέγξτε και επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε τα απολύτως απαραίτητα, για να επιβαρύνετε όσο το δυνατόν λιγότερο το web site σας.

  Caching, caching, caching

  Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο οδηγό, θα πρέπει να σημειώσουμε το ποσό σημαντικό είναι το caching. Αυτή η «προσωρινή» ή «κρυφή» αποθήκευση σελίδων web, εικόνων, βίντεο και άλλων στοιχείων, η οποία βοηθά ιδιαίτερα στην ελάφρυνση του φόρτου του server και στην ταχύτερη απόκριση του web site.

  Εάν το site σας τρέχει WordPress, ο ευκολότερος τρόπος για να εφαρμόσετε τεχνικές caching, είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο σχετικό plugin, όπως το W3 Total Cache ή το WP Fastest Cache.

   

 • Το WordCamp έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

  Mετά από μια στάση στην Θεσσαλονίκη, το WordCamp έρχεται ξανά στην Αθήνα. Το WordCamp Athens, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά συνέδρια της χώρας θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Μάϊου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

  Είναι συνέδριο που αφορά στο WordPress, το δημοφιλέστερο CMS στον πλανήτη και σε όλες τις τεχνολογίες και τους κλάδους που σχετίζονται με αυτό. Στο WordCamp Athens θα ακούσετε ενδιαφέρουσες ομιλίες από ειδικούς επάνω σε θέματα e-commerce, blogging, content καθώς αλλά και σε πιο τεχνικά ζητήματα που αφορούν το WordPress.

  Το WordCamp Athens διοργανώνεται από την ελληνική κοινότητα του WordPress, μιας ανοιχτής κοινότητας που σκοπό έχει την προώθηση του WordPress στην Ελλάδα.

  Στο συνέδριο δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χορηγοί και ομιλητές, αλλά ανοικτές προσκλήσεις για όσους ενδιαφέρονται.

  Για όσες εταιρείες ενδιαφέρονται να προβληθούν και να δώσουν το παρόν στο WordCamp Athens, οι αιτήσεις είναι ανοικτές. Το ίδιο ισχύει και για όσους πιστεύουν πως μπορούν να μεταδώσουν στους συνέδρους χρήσιμες πληροφορίες για κάποια από τις λειτουργικότητες του WordPress. Οι αιτήσεις για ομιλίες ειναι διαθεσιμες εδώ.

  Η διοργάνωση, αναζητά, ακόμη, φωτογράφους και εικονογράφους που θα βοηθήσουν να απαθανατιστεί κάθε στιγμή του συνεδρίου, κάθε συναίσθημα και να δημιουργηθούν αναμνήσεις. Οι αιτήσεις για φωτογράφους είναι διαθέσιμες εδώ.

  Φυσικά, η καρδιά του WordPress ειναι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο. Το 2016 και το 2017, το WordCamp Athens συγκέντρωσε συνολικά 1.200 συνέδρους από όλο τον κόσμο, που γνώρισαν νέους ανθρώπους και έμαθαν νέα πράγματα για το WordPress.

  Το εισιτήριο για το WordCamp Athens 2019 κοστίζει 25 ευρώ και περιλαμβάνει παρακολούθηση όλων των ομιλιών του συνεδρίου, ελαφρύ γεύμα και άφθονο καφέ.
  Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, από εδώ.

 • Βελτιστοποίηση website σε λέξεις και φράσεις κλειδιά

  Εάν θέλετε να έχετε επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φράσεις μέσα στο περιεχόμενό σας, που να τις ψάχνουν οι αναγνώστες στο διαδίκτυο.

  Δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για να έρθουν αναγνώστες στo website σας, αλλά είναι βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το να έχετε βρει τις φράσεις και τις λέξεις-κλειδιά που θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτό το αποτέλεσμα.

  Χρειάζεται έρευνα, ευρηματικότητα και τα κατάλληλα διαδικτυακά εργαλεία.

  Έρευνα για λέξεις και φράσεις κλειδιά κάνουμε όλοι καθημερινά. Γκουγκλάρουμε ερωτήσεις, λέξεις, φράσεις ολόκληρες, οδούς και τηλέφωνα, επαγγελματίες & εταιρίες, εγχειρίδια χρήσης και άλλα.

  Αν το σκεφτούμε αντίστροφα, σε ποιές αναζητήσεις λέξεων ή φράσεων βρίσκουν οι αναγνώστες το περιεχόμενο του σάιτ μας; Δεν έχουμε παρά να γκουγκλάρουμε μία φράση που πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο μας και να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης.

  Αν είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάταξη που έχει το σάιτ μας στα αποτελέσματα αναζήτησης αλλά όχι με το σύνολο της επισκεψιμότητας που έχουμε, μπορούμε να ερευνήσουμε για παρεμφερείς λέξεις και φράσεις ώστε να ενδυναμώσουμε το ήδη υπάρχον περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, τροποποιώντας λίγο και προσθέτοντας στα κείμενά μας τις παρεμφερείς λέξεις.

  Αν ξεκινάμε τώρα το σχεδιασμό τού περιεχομένου και απλώς θέλουμε να βρούμε τις ισχυρές λέξεις και φράσεις κλειδιά του τομέα μας, δεν έχουμε παρά να κάνουμε τα εξής βήματα:

  Google Trends
  H Google μας δίνει το δωρεάν εργαλείο Google Trends για να βρούμε λέξεις κλειδιά, αλλά και παρεμφερείς λέξεις και φράσεις. Μπορούμε να περιορίσουμε την αναζήτηση με τα φίλτρα ανά γεωγραφική περιοχή, χρονικό διάστημα, κατηγορία, και αναζήτηση στο διαδίκτυο.

  Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε λέξεις με τόνους και χωρίς (π.χ. «φορέματα» σε σύγκριση με «φορέματα» αλλά και ο περιορισμός ανά γεωγραφική περιοχή π.χ. να επιλέξουμε το φίλτρο «worldwide» και να ψάξουμε τη λέξη «φορέματα».

  Στα αποτελέσματα, θα δούμε την αναζήτηση που γίνεται σε όλον τον κόσμο σε αυτή την ελληνική λέξη. Ενώ αν περιοριστούμε ως γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα, θα πάρουμε αποτελέσματα αναζήτησης μόνο για την Ελλάδα. Το οποίο είναι χρήσιμο μόνο αν έχουμε eShop που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

  Αν είναι ειδησεογραφικό το σάιτ μας όμως, θα χρειαστούμε τα αποτελέσματα βάζοντας στο φίλτρο της γεωγραφικής περιοχής το «Worldwide».

  Αν περιηγηθούμε στη σελίδα του Google Trends με τα αποτελέσματα που ζητήσαμε, θα δούμε παρακάτω το ενδιαφέρον ανά χώρα για τη λέξη κλειδί που υποβάλαμε αλλά και παρεμφερείς αναζητήσεις. Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλες λέξεις ή φράσεις κλειδιά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουμε τον πιο δυνατό συνδυασμό λέξεων για να ενθέσουμε στο περιεχόμενο του σάιτ μας.

   

  Ανάλογες υπηρεσίες μπορούμε να βρούμε και στο Moz, το οποίο μας δίνει περιορισμένες αναζητήσεις το μήνα και λιγότερα στοιχεία ανά λέξη κλειδί. Δίνει όμως και SERP (Search Engine Results Page) ανάλυση, ώστε να στοχεύσουμε στον ανταγωνισμό.

  Google Ads

  Το Google Ads (πρώην AdWords) μας δίνει τη δυνατότητα από τη στιγμή που έχουμε ήδη λογαριασμό σε αυτό (ώστε να δημιουργούμε διαφημίσεις για την ιστοσελίδα μας στη Google και στις συνεργαζόμενες εταιρίες), των περισσότερων ιδεών (παρεμφερείς φράσεις) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο περιεχόμενό μας.

  Αν λοιπόν επιλέξουμε από το αριστερό μενού το «Keyword Ideas», πληκτρολογώντας π.χ. τη λέξη «φορέματα» το συγκεκριμένο εργαλείο θα μας δώσει προτάσεις με παρεμφερείς λέξεις και φράσεις. Μπορούμε να προσαρμόσουμε την αναζήτηση μας ανά Τοποθεσία, Γλώσσα, και Δίκτυο Αναζήτησης. Επίσης, μας παρέχει την πληροφόρηση για τη χρήση αυτών των λέξεων από τον ανταγωνισμό.

  Χρησιμοποιήστε τα διαδικτυακά εργαλεία που σας δίνουν την ανάλυση που χρειάζεστε (είτε δωρεάν, είτε με εγγραφή, είτε με πληρωμή) και αποκομίστε τις περισσότερες πληροφορίες που μπορείτε να επεξεργαστείτε.

  Με τους παραπάνω τρόπους ερευνούμε για τις λέξεις και φράσεις κλειδιά και συγκρίνουμε την απόδοση παρεμφερών λέξεων και φράσεων. Εμπλουτίζουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας είτε με νέα άρθρα που έχουν στόχο να προβάλλουν αυτές τις λέξεις, είτε ανανεώνουμε τα ήδη υπάρχοντα άρθρα.

  Καλή βελτιστοποίηση περιεχομένου, λοιπόν!

  Πηγή:Joomla.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!