Image

Atoms to Algos: Πως το ΑΙ αλλάζει ήδη την καθημερινότητά μας

Posted On Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 01:00 Written by

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence - ΑΙ) και οι αλλαγές που ήδη φέρνει στην ανθρώπινη καθημερινότητα, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Atoms to Algos», που διοργάνωσε η Applied Materials, σε συνεργασία με τη Microsoft στην Αθήνα.

Η εκδήλωση, την οργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η Think Silicon, μια εταιρεία του Ομίλου Applied Materials, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Αντικείμενο των εργασιών του «Atoms to Algos» ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως είναι το cloud, το edge computing, το Internet of Things (IoT), τις τεχνολογίες υλικών και το AI. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν το πως οι εξειδικευμένοι επεξεργαστές σε ολοκληρωμένα κυκλώματα αποκτούν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο σε μία εποχή όπου η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πως εταιρείες που προέρχονται από τον χώρο του hardware, όπως είναι η Applied Materials και η Think Silicon, συνεργάζονται πλέον στενά με επιχειρήσεις από τον κλάδο του λογισμικού και των υπηρεσιών, όπως είναι η Microsoft, προκειμένου να παρουσιάσουν προϊόντα και λύσεις που καλύπτουν τις υφιστάμενες, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του ΑΙ στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και τις προκλήσεις που προκύπτουν. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει σύντομα την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά στη διαμόρφωση του απαραίτητου κανονιστικού πλαισίου για την καλύτερη αξιοποίηση του ΑΙ.

Στην παρουσίαση του, ο Ulrich Homann, Corporate Vice President της Microsoft αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο cloud, δίνοντας έμφαση στο πως οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον εύκολα να κάνουν τη μετάβαση σε αυτό. Ο κ. Homann ανέλυσε, επίσης, ορισμένες νέες τάσεις, όπως είναι το προηγμένο σύστημα διαχείρισης πληροφοριακών υποδομών Kubernetes, και πως το ΑΙ είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει στην ταχύτερη δημιουργία κώδικα και εφαρμογών.

Το επόμενο βήμα μετά το cloud είναι το edge computing, καθώς πλέον έχουμε όλο και περισσότερες διαδικτυωμένες συσκευές. Το edge και το IoT ήταν οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε στην δική του ομιλία ο Moe Tanabian, Vice President & General Manager στο Microsoft Azure Edge AI Device. Ο κ. Tanabian τόνισε ότι βρισκόμαστε πλέον στην εποχή όπου τα πάντα κινούνται πιο γρήγορα και το ΑΙ λειτουργεί καταλυτικά, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες απαιτήσεις όσον αφορά στο hardware. Αυτό ήταν κάτι στο οποίο επικεντρώθηκε ο Κώστας Μάλλιος, Corporate Vice President & General Manager της Applied Materials. Ο κ. Μάλλιος σημείωσε την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας από τις ψηφιακές συσκευές, κάτι που έχει πολλαπλή σημασία σε μία περίοδο όπου η βιώσιμη ανάπτυξη είναι παγκόσμιο ζητούμενο. Επίσης, ο κ. Μάλλιος τόνισε ότι οι κλάδοι του hardware και του λογισμικού συνεργάζονται πλέον πολύ στενά, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ΑΙ και όχι μόνο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή των τριών ομιλητών από την Applied Materials και τη Microsoft, επισημάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν σταδιακά τη μετάβασή τους προς την αξιοποίηση του cloud και όλων των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων. Το «κλειδί» για τις επιχειρήσεις είναι τα δεδομένα που διαθέτουν, καθώς και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό τους.

To replay του event μπορείτε να το παρακολουθήσετε από εδώ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Image
Image
Image
Image

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Image
Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!