Τα δεδομένα είναι… χρυσός

Posted On Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 14:11 Written by

Μία από τις ατάκες που ακούγονται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια στα διάφορα συνέδρια ψηφιακών τεχνολογιών είναι πως «τα δεδομένα είναι το νέο… πετρέλαιο» (Data is the new oil). Η πραγματικότητα είναι πως η ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση ενός ιδιαίτερα μεγάλου όγκου δεδομένων από αυτές. Και αξίζει να σημειωθεί, ότι η συντριπτική πλειονότητα των δεδομένων αυτών δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πελατών ή προμηθευτών, αλλά, κυρίως, σχετίζονται με το πώς είναι οργανωμένη μία επιχείρηση, τους τομείς που δραστηριοποιείται και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας της. Και υπό αυτή την έννοια, τα δεδομένα είναι… χρυσάφι, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.

Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων αποτελεί ένα πολύ μεγάλο θέμα για κάθε είδους εταιρεία. Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι η ανάλυση αυτών των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν κατ’ αρχήν στην βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και τη μείωση των δαπανών μίας επιχείρησης. Κατά δεύτερον, μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων, ή στον εντοπισμό ευκαιριών για νέες πηγές εσόδων και αύξηση των πωλήσεων.

Πώς, όμως, μπορεί μία επιχείρηση να αξιοποιήσει τα δεδομένα της; Πρέπει να βρει τον κατάλληλο συνεργάτη, που θα μπορεί να της προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση. Η διαδικασία αξιοποίησης των δεδομένων ξεκινά από τη συγκέντρωση και την αποθήκευσή τους, για να περάσουμε μετά στο στάδιο της ανάλυσής τους. Το επόμενο βήμα είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για την λήψη των ανάλογων αποφάσεων από τα αρμόδια στελέχη.

Εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα για συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων υπάρχουν πάρα πολλές. Η επιλογή πρέπει να γίνει με βάση τόσο τις ανάγκες μίας επιχείρησης, όσο και τον τρόπο λειτουργίας της. Για αυτό και απαιτείται να υπάρχει ένα αρκετά ολοκληρωμένο πλάνο σχετικά με την αξιοποίηση των δεδομένων, οπότε η επιλογή του σωστού συνεργάτη είναι το πιο βασικό θέμα. Και ο συνεργάτης θα πρέπει να είναι εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχα έργα και με πολλές συνεργασίες, που να καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Πέραν του συνεργάτη, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αλλαγή νοοτροπίας εκ μέρους της επιχείρησης και των ανθρώπων της. Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό εσωτερικά ότι η αξιοποίηση των δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης, την απλούστευση των διαδικασιών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και την αύξηση των πωλήσεων ή/και τον εντοπισμό νέων πηγών εσόδων. Και υπό αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι ενδεχομένως να αξίζουν περισσότερο και από… χρυσάφι.

 

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!