Για τις μικρομεσαίες, οι εξαγωγές και το Διαδίκτυο είναι μονόδρομος

Posted On Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 11:36 Written by

Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο «εμπορικό κέντρο» του κόσμου, καθώς πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει οτιδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. Και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί τον κατάλληλο μέσο για μία μικρού ή μεσαίου μεγέθους επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει τα φτερά της και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Τα παραδείγματα των επιχειρήσεων που έχουν έδρα σε μικρές πόλεις της Ελλάδας και πωλούν προϊόντα δικής τους παραγωγής στο εξωτερικό είναι πάρα πολλά. Πρακτικά, το μόνο που χρειάζεται μία επιχείρηση είναι να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή να αποκτήσει παρουσία σε κάποιο από τα υφιστάμενα marketplaces όπως είναι το Amazon ή το eBay. Και, φυσικά, να προωθήσει τα προϊόντα του χρησιμοποιώντας ψηφιακά κανάλια με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι μία επιλογή αλλά όχι η μόνη.

Πρακτικά, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μία τεράστια ευκαιρία προκειμένου να γίνουν εξαγωγικές εταιρείες και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους σε μία περίοδο όπου η εγχώρια οικονομία έχει μεν παρουσιάσει σημάδια ανάπτυξης αλλά δεν έχει ακόμη πλήρως ανακάμψει. Επιπλέον, η παγκόσμια αγορά είναι πολύ πιο μεγάλη σε σχέση με την ελληνική και με περισσότερες ευκαιρίες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά μοναδικά προϊόντα για τα οποία η ζήτηση όλο και αυξάνεται. Προϊόντα τόσο από το χώρο της αγροδιατροφής όσο και από εκείνον των χειροποίητων αντικειμένων. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος έχει βοηθήσει ώστε τα ελληνικά προϊόντα να έχουν γίνει πλέον αρκετά δημοφιλή και αυτό είναι μία τάση που αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για πολλές επιχειρήσεις.

Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος έχει πλέον απλοποιηθεί, οι Έλληνες είναι από τους λαούς που γνωρίζουν σε αρκετά καλό επίπεδο την αγγλική γλώσσα, υπάρχουν αρκετές επιλογές όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών, ενώ και η διαδικασία αποστολής είναι πλέον σχετικά απλή. Ουσιαστικά, το μόνο που απαιτείται από την πλευρά μίας μικρομεσαίες επιχείρησης είναι να πάρει τη σχετική απόφαση και να κάνει το πρώτο βήμα.  Και ειλικρινά νομίζω ότι οφείλει να το κάνει και δη άμεσα…

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!