Η υπόθεση Tripsta και το ελληνικό Διαδίκτυο

Posted On Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 10:10 Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Το σημαντικότερο θέμα των τελευταίων ημερών στο ελληνικό Διαδίκτυο δεν είναι άλλο από τις εξελίξεις στην Tripsta, γνωστή κυρίως για το Travelplanet24 και το Airtickets.

Η διακοπή έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων από την Tripsta προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, αν και όσοι ασχολούνται πιο επιστάμενα, γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν.

Αυτό που θα πρέπει να διευκρινισθεί είναι πως η εταιρεία δεν κλείνει, συνεχίζει με άλλες δραστηριότητες αν και προχώρησε στην απόλυση του συνόλου του προσωπικού.

Το πλάνο είναι να προσλάβει μέρος των εργαζομένων και να συνεχίσει με ορισμένες εκ των δραστηριοτήτων της όπως είναι, για παράδειγμα, η έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα προβλήματα της Tripsta δεν αποκλείεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ελληνικές εταιρείες που κινούνται στο χώρο του Διαδικτύου και τον ευρύτερο κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών και έχουν τάσεις εξωστρέφειας.

Και αυτό γιατί σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε δει τους ξένους να προβληματίζονται περισσότερο όταν καλούνται να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, ότι για να πετύχει κανείς στο Διαδίκτυο χρειάζεται να έχει στη διάθεση του σημαντικά κεφάλαια.

Χρειάζεται να έχει ρευστότητα. Και αυτό είναι πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητήσουν τη «συμβολή» των τραπεζών και να πάρουν δάνεια που θα τους επιτρέψουν να χρηματοδοτήσουν τις εξωστρεφείς δραστηριότητες τους.

Όσον αφορά για τα funds, ναι μεν υπάρχουν χρήματα για νέες επιχειρήσεις, ήτοι startups, αλλά τα εγχειρήματα που είναι στη φάση που χρειάζονται μερικά εκατομμύρια ευρώ είτε για να αντέξουν τον ανταγωνισμό είτε για να κάνουν το επόμενο βήμα, δεν μπορούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους όσους προσπαθούν για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας εκτός των συνόρων της χώρας.

Φυσικά, στην περίπτωση της Tripsta έγιναν και πολλά λάθη από την πλευρά της διοίκησης της. Δεν πρόκειται να το αμφισβητήσει αυτό κανείς.

Όμως, αυτό που φαίνεται και πρέπει να το προσέξουμε λίγο παραπάνω είναι ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία αυτό που μετρά εξίσου είναι η δυνατότητα που έχει μία εταιρεία να βρίσκει κεφάλαια προκειμένου να συνεχίσει να επενδύει ώστε να φθάσει στην επιτυχία.

Να υπενθυμίσω ότι το Amazon ήταν ζημιογόνο για πολλά χρόνια, ενώ σημαντικές ζημιές καταγράφει και τα τελευταία χρόνια και το Netflix.

Δύο εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή και επενδύουν επειδή βρίσκουν φθηνά κεφάλαια. Και η περίπτωση του Amazon αποδεικνύει ότι αν επιμείνεις, τελικά θα πετύχεις.

Αρκεί να έχεις και την κατάλληλη βοήθεια.

 

Read 532 times

Related items

 • Black Friday ή Black Week;

  Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι είμαστε λίγο της υπερβολής. Ειδικά, όταν αποφασίζουμε να φέρουμε στην εγχώρια αγορά κάτι από το εξωτερικό τείνουμε να το …ξεχειλώνουμε. Και τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό της Black Friday.

  Η Black Friday είναι ένα αμερικανικό «έθιμο»: την Παρασκευή που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), η οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, τα καταστήματα σπεύδουν να κάνουν εντυπωσιακές προσφορές στα προϊόντα τους.

  Ιδίως στο χώρο των ηλεκτρικών και των ηλεκτρονικών, οι προσφορές είναι εξαιρετικές με τις εκπτώσεις να φθάνουν σε επίπεδα ακόμη και πάνω από το 50%. Πρακτικά, είναι μία ευκαιρία για τις αλυσίδες να «αδειάσουν» τις αποθήκες τους από προϊόντα που δεν πήγαν τόσο καλά όσο περίμεναν τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τις παραγγελίες.

  Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο «έθιμο» έφθασε πριν από 3 χρόνια. Και ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η «Μαύρη Παρασκευή» διαρκεί μία ημέρα και την αμέσως επόμενη εβδομάδα έχουν συνήθως τη «Cyber Monday» που είναι κάτι αντίστοιχο με την Black Friday αλλά με online προσφορές, στην Ελλάδα αποφασίσαμε να τα κάνουμε όλα λίγο διαφορετικά.

  Κατ’ αρχήν, να επισημάνω ότι η Black Friday είναι από τις ημέρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ιδίως στις αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας. Επίσης, αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, Black Friday σημαίνει και προσφορές online.

  Όπως, επίσης συμμετέχουν σε αυτήν κάθε είδους εταιρεία. Πέρσι, είδαμε ακόμη και εταιρείες που ασχολούνται με είδη υγιεινής να κάνουν προσφορές τη «Μαύρη Παρασκευή».

  Το πιο ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι αντί για Black Friday, στην Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να τη μετονομάσουμε σε Black Week.

  Γιατί πολύ απλά δεν διαρκεί μία ημέρα. Στην αρχή, είδαμε εταιρείες να έχουν προσφορές για ένα τριήμερο, πλέον, οι προσφορές ξεκινούν από τη Δευτέρα και διαρκούν για μία εβδομάδα! Άρα, γιατί να μην τη μετονομάσουμε σε Black Week;

  Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί εκφράζομαι έναν προβληματισμό γι’ αυτή την εξέλιξη δεδομένου ότι είναι καλό τα καταστήματα να κάνουν προσφορές και δη αρκετά καλές. Ο προβληματισμός μου είναι ότι πρακτικά αρχίζει να δημιουργείται μία σύγχιση στους καταναλωτές, οι οποίοι περιμένουν -και πολύ καλά κάνουν- τη Black Friday για να κάνουν τις αγορές τους.

  Ο τζίρος στις περισσότερες αλυσίδες -όπως και στα ηλεκτρονικά καταστήματα- αρχίζει και πέφτει από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά θα χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα για να επανέλθει σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

  Το πρόβλημα είναι πως αυτή η ένταση που υπάρχει δεν βοηθά τα εμπορικά καταστήματα να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η Black Friday είναι η μέρα εκείνη του χρόνου που οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν στο 150% των δυνατοτήτων τους, ενώ την ίδια ώρα οι πληροφοριακές υποδομές φθάνουν στα όρια τους.

  Τα προβλήματα είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και στο τέλος το μόνο που μένει είναι ένας εκνευρισμός τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και των εργαζομένων στις αλυσίδες.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Black Friday σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών. Οι αλυσίδες «ξεστοκάρουν» προκειμένου να γεμίσουν με νέα προϊόντα τις αποθήκες τους ενόψει των Χριστουγέννων.

  Και ο τζίρος που γίνεται είναι επιπλέον σε αυτόν των Χριστουγέννων, Στην Ελλάδα, οι αλυσίδες γεμίζουν τις αποθήκες τους, γνωρίζοντας ότι η Black Friday θα πάρει κομμάτι από τις πωλήσεις των Χριστουγέννων, πολύ απλά, επειδή οι καταναλωτές αγοράζουν από τώρα τα δώρα τους λόγω των χαμηλότερων τιμών.

  Και πρακτικά η Black Friday δεν φέρνει επιπλέον τζίρο. Απλώς, τα έσοδα από τις πωλήσεις των Χριστουγέννων έρχονται νωρίτερα.

 • Έρχεται το τέλος της γραμμικής τηλεόρασης

  Για τα τελευταία 40 χρόνια θα έλεγε κανείς ότι η τηλεόραση αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την προώθηση ιδεών και απόψεων. Δεν ήταν τυχαίο ότι πολλοί επιχειρηματίες -σε ολόκληρο τον κόσμο- επεδίωκε να έχει το δικό του τηλεοπτικό σταθμό ακόμη και αν χρειαζόταν να καλύπτει τεράστιες ζημιές, εκτιμώντας -και ορθά στις περισσότερες περιπτώσεις- ότι τα οφέλη στην ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν περισσότερα.

  Πλέον, όμως, πιστεύω ότι η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Η γραμμική μορφή της τηλεόρασης (linear TV) όπου ο τηλεθεατής περιμένει να δει ειδήσεις ή εκπομπές ή ταινίες τη στιγμή που ο σταθμός επέλεγε, έχω την αίσθηση ότι αρχίζει να μπαίνει στο περιθώριο με τους καταναλωτές να είναι εκείνοι που πλέον παίρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους και μπορούν να δουν ότι θέλουν τη στιγμή που το θέλουν.

  Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της PayPal, οι μισοί Έλληνες προτιμούν να παρακολουθούν ταινίες και video περιεχόμενο μέσα από streaming υπηρεσίες. Αν δει κανείς και την πτώση που υπάρχει στις πραγματικές τηλεθεάσεις των τηλεοπτικών καναλιών, θα καταλάβει ότι τα πάντα αλλάζουν στην τηλεόραση.

  Από τη στιγμή που η πρόσβαση σε streaming υπηρεσίες είναι σχετικά εύκολη και το κόστος προσιτό, ποιος ο λόγος να βλέπεις «κλασική» τηλεόραση όπου μία ταινία σημαίνει και πολλαπλά διαλείμματα για διαφημίσεις;

  Αν πει κανείς ότι βλέπει τηλεόραση για τις ειδήσεις, τότε μάλλον ανήκει σε μία μικρή μειονότητα που δεν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως το βασικό μέσο ενημέρωσης του. Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι το δελτίο ειδήσεων για να ενημερωθείς.

  Ενημερώνεσαι όποτε εσύ το κρίνεις σκόπιμο με τις επιλογές να είναι χιλιάδες, ενώ πλέον τα ενημερωτικά sites προσφέρουν και video περιεχόμενο.

  Ο μόνος λόγος που ενδεχομένως να θες να βλέπεις γραμμική τηλεόραση είναι τα ζωντανά αθλητικά γεγονότα. Αν και εκεί, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους streaming υπηρεσίες που προσφέρουν πολλές επιλογές.

  Είσαι φαν του μπάσκετ; Το ΝΒΑ και η Euroleague είναι διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου και μπορείς να δεις ζωντανά όλους τους αγώνες των δύο αυτών διοργανώσεων, έχοντας μάλιστα και αρκετές δυνατότητες όσο αφορά τις κάμερες από όπου μπορείς να βλέπεις τον αγώνα. Συν ότι οι Αμερικάνοι προσφέρουν και ιδιαίτερα πλούσιο ενημερωτικό περιεχόμενο.

  Μήπως έρχεται το τέλος της γραμμικής τηλεόρασης; Προσωπική άποψη είναι πως ναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βλέπουμε τηλεοπτικό περιεχόμενο. Το αντίθετο. Θα καταναλώνουμε πολύ περισσότερο. Απλά, θα έχουμε και περισσότερες επιλογές. Και η απορία που έχω είναι η εξής: γιατί κάποια εταιρεία ή επιχειρηματίας επενδύει σε κάποιο κανάλι που συνεχίζει να ακολουθεί το γραμμικό μοντέλο;

 • Πόσο κοστίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα;

  Τα προσωπικά δεδομένα μας είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Και όλοι μας θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά και η προστασία τους είναι κρίσιμης σημασίας.

  Επιπλέον, όλοι μας θεωρούμε ότι πρέπει να τα προστατεύσουμε προκειμένου να μην τα «υποκλέψουν» κυβερνοεγκληματίες προκειμένου να τα πωλούν στο dark web και να είμαστε ευάλωτοι σε άλλου είδους επιθέσεις.

  Οι περισσότεροι εκτιμούμε ότι η αξία των προσωπικών δεδομένων μας είναι υψηλή. Και ότι αυτός που θα τα «κλέψει» θα τα πουλήσει έναντι αρκετών χιλιάδων δολαρίων. Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

  Όπως ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη της Kaspersky Lab, στο dark web τα προσωπικά δεδομένα καθενός από εμάς τους κοινούς θνητούς αξίζουν 50-60 δολάρια! Όπως είναι προφανές, δεν είναι και κανένα ποσό που αξίζει κάποιος κυβερνοεγκληματίας να ασχοληθεί εκτενώς.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να τα προστατεύουμε. Πολύ απλά γιατί είναι δικά μας και εμείς θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα αποφασίζουμε πως θα τα διαχειριζόμαστε.

  Αυτή είναι άλλωστε και η λογική του περίφημου GDPR, το οποίο αφορά τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει να είμαστε εμείς οι χρήστες, καταναλωτές και πολίτες εκείνοι που θα κρίνουμε ότι τα προσωπικά δεδομένα μας θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί κάποια εταιρεία, για παράδειγμα, όπως και αν θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί επώνυμα ή ανώνυμα.

  Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσω ότι πολλές φορές οι εταιρείες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας επώνυμα. Πολύ απλά, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βλέπουν τις τάσεις και τα δημογραφικά στοιχεία προκειμένου να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και να δημιουργούν καινούρια προϊόντα και υπηρεσίες.

  Όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων μας, αυτό που απαιτείται να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε ορισμένες βασικές συμβουλές. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε παντού τον ίδιο κωδικό, αλλά θα πρέπει να έχουμε διαφορετικές εκδοχές αυτού για την κάθε υπηρεσία.

  Θα πρέπει να αναβαθμίζουμε συνεχώς τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στην πιο πρόσφατη έκδοση τους. Σημειωτέον πως μπορούμε να ορίσουμε η αναβάθμιση να γίνεται αυτόματα τόσο στον υπολογιστή όσο και στο smartphone μας.

  Το επισημαίνω γιατί υπάρχουν ουκ ολίγοι χρήστες που πολύ απλά δεν το κάνουν, χωρίς μάλιστα κάποιο πολύ σημαντικό λόγο. Όπως επίσης, φυσικά, καλό είναι να χρησιμοποιούμε και κάποιο πρόγραμμα προστασίας, τόσο στον υπολογιστή μας όσο και στο smartphone μας.

  Τέλος, θα πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί και υποψιασμένοι σε αυτά που έρχονται στο inbox μας είτε στο email είτε στο messenger. Για παράδειγμα, όταν έλθει ένα μήνυμα με κάποιο link προς άγνωστο site, καλό είναι να μην το πατάμε. Όπως επίσης και κάθε φορά που μας έρχεται μήνυμα από κάποια τράπεζα.

  Αν δεν είστε βέβαιοι, πηγαίνετε τον κέρσορα πάνω στο σχετικό link και δείτε τη διεύθυνση. Αν δεν έχει καμία σχέση το link με την τράπεζα σας, τότε καλό είναι να διαγράψετε το σχετικό email.

 • Πόσο απαραίτητο είναι το newsletter;

   

  Ο αριθμός των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι πλέον ιδιαίτερα μεγάλος και στην Ελλάδα. Εννοώ ότι είναι τόσο μεγάλος ώστε είναι αδύνατο για έναν καταναλωτή να θυμάται όλα τα καταστήματα που υπάρχουν και να ψάχνει σε αυτά.

  Και γι’ αυτό κιόλας υπηρεσίες όπως είναι το Skroutz και το Best Price είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα προτιμούν να έχουν πελάτες που πάνε απευθείας σε αυτά προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους.

  Και ο λόγος δεν έχει να κάνει μόνο με τις προμήθειες που καλούνται να πληρώσουν. Οπότε, το ζήτημα είναι πως καταφέρνεις να προσελκύσεις απευθείας τους πιθανούς πελάτες σου.

  Κάποιοι στρέφονται στα social media ή στα Google Ads προκειμένου να πετύχουν αυτό τον στόχο. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν λίγο πιο «παραδοσιακούς» τρόπους. Ήτοι να στέλνουν ένα newsletter.

  Και νομίζω πως η δεύτερη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί μεσοπρόθεσμα πιο σημαντική στην περίπτωση που θες επαναλαμβανόμενους πελάτες. Πολύ απλά γιατί δημιουργείς μία καλύτερη και στενή σχέση με τον πιθανό πελάτη σου.

  Κατ’ αρχήν, για να αποστείλεις ένα newsletter θα πρέπει να έχεις πείσει τον καταναλωτή να βάλει το email του. Αν δεν το έχει βάλει και στείλεις newsletter, το πιθανότερο είναι τα αποτελέσματα να είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που περιμένεις.

  Πολύ απλά, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις ο καταναλωτής πατά απευθείας το delete και επιπλέον εκνευρίζεται τόσο ώστε ακόμη και αν είχες μία ελπίδα για να κάνει κάποια αγορά, το πιθανότερο είναι να την χάσεις και αυτήν!

  Από εκεί και πέρα, πρέπει και το περιεχόμενο να είναι σωστό. Το στήσιμο του newsletter πρέπει να είναι ελκυστικό στο μάτι ώστε να πείθει τον καταναλωτή ότι και το κατάστημα είναι «σοβαρό».

  Ο στόχος είναι μεν οι πωλήσεις αλλά είναι και η δημιουργία μίας σχέσης, το χτίσιμο ενός brand, το οποίο είναι και ο λόγος που κάποιος θα ξανακάνει αγορά. Δεν είναι πάντα όλα θέμα τιμής, όπως πολλές φορές έχω τονίσει από αυτή τη στήλη. Η εμπειρία του πελάτη είναι ίσως πιο σημαντική. Και το newsletter μπορεί να βοηθήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

  Σωστό περιεχόμενο σημαίνει και σωστή δοσολογία σε προσφορές και προτάσεις. Το ιδανικό σενάριο είναι ένα προσωποποιημένο newsletter, διαφορετικό για κάθε καταναλωτή, αλλά είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρειάζεται να έχεις έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων για τον κάθε πελάτη ξεχωριστά.

  Ή θα πρέπει ο πελάτης να έχει συμπληρώσει κάποιου είδους ερωτηματολόγιο δίνοντας τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου το κάθε newsletter να είναι ξεχωριστό για τον κάθε πελάτη.

  Τέλος, ένα σημαντικό θέμα είναι κάθε πότε στέλνεις newsletter. Αν στέλνεις κάθε ημέρα, το πιθανότερο είναι να δημιουργήσεις εκνευρισμό συν ότι είναι αν ο καταναλωτής δεν το ανοίγει μετά από λίγες εβδομάδες πάει αυτόματα στα spam mails.

  Μία φορά την εβδομάδα ίσως είναι το καλύτερο σενάριο, το πολύ δύο φορές. Και το ακόμη καλύτερο σενάριο είναι να στέλνεις newsletter με προτάσεις και προσφορές όταν έχεις κάποιο προϊόν προς πώλησης που πραγματικά θα ενδιαφέρει τον καταναλωτή. Αλλά για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τον κάθε πελάτη ξεχωριστά. Κάτι που δεν είναι απλό.

  Σε κάθε περίπτωση, μπορεί το newsletter να θεωρείται «παλιά» μέθοδος προώθησης αλλά η προσωπική άποψη μου είναι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέσο για προσέλκυση πελατών. Αρκεί να το χρησιμοποιείς όσο πιο σωστά γίνεται…

 • Είναι απαραίτητο το app για ένα eshop;

  Ήταν μία εποχή που τα apps μας είχαν κατακλύσει. Η «μόδα» ήταν να έχεις το δικό σου app, τη δική σου εφαρμογή για smartphones.

  Ακόμη και αν δεν ήταν κάτι που να προσέφερε μία διαφορετική εμπειρία από την ιστοσελίδα σου στη mobile έκδοση της. Και είδαμε ουκ ολίγες αλυσίδες αλλά και μικρότερα καταστήματα να σπεύδουν να προσφέρουν το δικό τους app.

  Όμως, αυτό πλέον αποδεικνύεται ότι δεν είναι κάτι που αξίζει να κάνουν άπαντες. Πολύ απλά, διότι το κόστος δεν είναι χαμηλό και τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής δεν είναι πάντα τέτοια που να δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση.

  Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να επισημανθεί το εξής: οι χρήστες δεν αντέχουν πλέον να έχουν τόσα apps. Είναι πρακτικά αδύνατο να έχεις πάνω από 40-50 apps στο smartphone σου και να τα θυμάσαι και να τα χρησιμοποιείς.

  Ιδίως όταν μιλάμε για apps που σχετίζονται με ηλεκτρονικά καταστήματα όπου αποκλείεται να κάνεις καθημερινά αγορές, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα «κατέβασες» μία φορά, τα χρησιμοποίησες ενδεχομένως μία-δύο φορές και στη συνέχεια τα …ξέχασες.

  Στην περίπτωση δε που χρειαστείς να αγοράσεις κάτι και θες να επισκεφτείς το συγκεκριμένο eshop, το πιθανότερο σενάριο είναι πως χρησιμοποιείς τον browser του κινητού σου επειδή πολύ απλά έχεις ξεχάσει ότι έχεις «κατεβάσει» το app!

  Πρακτικά, αν το site του eshop σου είναι responsive, άρα προσαρμόζεται στην οθόνη του smartphone του επισκέπτη, δεν είναι απαραίτητο να έχεις και το δικό σου app.

  Ιδίως αν τα μερικές χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για τη δημιουργία των apps για iOS και Android συσκευές δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Συν ότι τα apps θέλουν και συντήρηση και συνεχές update.

  Δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση να πει κάποια μικρή επιχείρηση ότι έχει apps για όλα τα smartphones, τα οποία μάλιστα είναι updated σε καθημερινή βάση.

  Η άποψη μου είναι apps χρειάζονται online επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες των οποίων είναι εξαιρετικά προσωποιημένες και ο χρήστης δεν έχει καμία όρεξη να πληκτρολογεί διαρκώς το username/password του.

  Για παράδειγμα, για μία αεροπορική εταιρεία το app είναι απαραίτητο. Όπως και για μία τράπεζα. Αλλά για ένα μικρό ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι που χρειάζεται.

  Το ερώτημα είναι αν χρειάζεται για μεγάλες αλυσίδες που συνδυάζουν φυσική και ηλεκτρονική παρουσία. Εκεί ενδεχομένως θα είχε ένα νόημα, ιδίως σε περίπτωση που υπάρχει και κάποιας μορφής συμμετοχή σε ένα loyalty πρόγραμμα της συγκεκριμένης αλυσίδας.

  Με εξαίρεση, όμως, τα σούπερ μάρκετ υπάρχει κάποιο άλλο κατάστημα το οποίο επισκεπτόμαστε κάθε μέρα; Γιατί αν το επισκεπτόμαστε κάθε ημέρα, ένα app θα είχε νόημα. Διαφορετικά, η εκτίμηση μου είναι πως ένα app δύσκολα καλύπτει το κόστος της ανάπτυξης και συντήρησης του.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Αρθρογράφοι

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!