Chatbots vs humans Να βάλω ένα chatbot;

Posted On Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 11:17 Written by
Rate this item
(0 votes)

Μία από τις τελευταίες τάσεις στο Web είναι η χρήση των αποκαλούμενων chatbots από όλο και περισσότερες ιστοσελίδες και δη ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία προσπαθούν να βελτιώσουν το επίπεδο της εξυπηρέτησης των επισκεπτών – πελατών τους.

Τα chatbots είναι ουσιαστικά ένα νέο κανάλι αυτοματοποιημένης επικοινωνίας. Ο πελάτης κάνει μία ερώτηση (γραπτώς προς το παρόν, αλλά έρχεται και η φωνητική πληκτρολόγηση) και παίρνει μία απάντηση από το ειδικό «ρομποτάκι» που έχει εγκατασταθεί.

Το κόλπο είναι να καταλάβει το chatbot ποια είναι η ερώτηση και να ψάξει να βρει τη σωστή απάντηση. Το σύστημα αυτό δουλεύει πολύ καλύτερα όταν οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες και η απάντηση βρίσκεται μέσα στη βάση δεδομένων.

Για παράδειγμα, αν η ερώτηση στο chatbot είναι αν έχει φθάσει μία πτήση, τότε πολύ απλά ψάχνει στο σύστημα του αεροδρομίου για να δει αν όντως έχει αφιχθεί ή όχι. Απλά, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για ποια πτήση ενδιαφέρεται ο πελάτης.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του chatbot είναι πως επιτρέπει την παροχή εξυπηρέτησης 24 ώρες την εβδομάδα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Και με δεδομένο ότι όπως εκτιμούν οι ειδικοί σχεδόν το 80% των ερωτήσεων που γίνονται στα call centers αφορά σχετικά απλά πράγματα (π.χ. τι ώρα κλείνει το κατάστημα, υπάρχει διαθέσιμο το τάδε προϊόν, ήρθε η δείνα παραγγελία), το chatbot είναι μία εξαιρετικά πρακτική λύση.


Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα chatbots πρόκειται να αντικαταστήσουν πλήρως τον ανθρώπινο παράγοντα στον τομέα της εξυπηρέτησης. Δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις που ο πελάτης θέλει κάτι πιο συγκεκριμένο ή δεν ξέρει τι ακριβώς ψάχνει.

Και εκεί είναι που ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Το αναφέρω αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται online που σκέφτονται να αφήσουν αποκλειστικά στα chatbots και σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να χειρίζονται τα θέματα εξυπηρέτησης. Τουλάχιστον προς το παρόν, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοκιμάσουν τα chatbots και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και λύσεις που κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους. Απλά, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί ώστε να μην εξελιχθεί σε κίνηση μπούμερανγκ.

Read 520 times

Related items

 • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εμπειρία των καταναλωτών

  Από αυτήν εδώ τη στήλη έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο πόσο σημαντικό θεωρώ το θέμα της εμπειρίας του πελάτη ακόμη και στα online καταστήματα. Και γι’ αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα η παρουσίαση που έκανε πρόσφατα στο πλαίσιο του e-business forum η Ξένια Κούρτογλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Focus Bari.

  Η κα Κούρτογλου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της εμπειρίας που έχει ο πελάτης, τονίζοντας ότι πλέον έχουμε περάσει σε μία περίοδο όπου ο ανταγωνισμός δεν επικεντρώνεται στο θέμα της τιμής αλλά σε εκείνο της συνολικής εμπειρίας που αποκομίζει ο καταναλωτής.

  Σύμφωνα με την κα Κούρτογλου, είναι απαραίτητος ένας «μετασχηματισμός» της λειτουργίας και της κουλτούρας της επιχείρησης που κινείται στο λιανεμπόριο, το οποίο αποκάλεσε CX transformation, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για παροχή προστιθέμενης αξίας στους πελάτες, οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται περισσότερο «πιστοί» και εξελίσσονται σε πρεσβευτές ενός brand ή μίας επιχείρησης, ενώ εξαιρετικά θετικά είναι και τα αποτελέσματα που έχει μία τέτοια κίνηση για τους εργαζόμενους.

  Σημείωσε δε ότι η εμπειρία του πελάτη δεν είναι μόνο όταν κάνει μία αγορά αλλά όταν έρχεται σε επαφή με οποιοδήποτε τμήμα της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η Focus Bari έχει εξειδικευτεί στον τομέα της δημιουργίας και μέτρησης της «κουλτούρας» όσον αφορά στην εμπειρία του πελάτη (CX Culture Building & Measuring).

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Κούρτογλου, οι Έλληνες online καταναλωτές έχουν αυξηθεί το 2018 σε πάνω από 4,1 εκατ. (σ.σ. είναι όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία online αγορά τους τελευταίους 6 μήνες) από 3,33 εκατομμύρια που ήταν το 2017.

  Στους άνδρες χρήστες του Διαδικτύου το 51% ψωνίζει online, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 46%. Όσον αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες, τα ποσοστά διείσδυσης των online αγορών είναι πολύ υψηλά στις μικρότερες ηλικίες (62% στο 18-24 ετών, 70% στο 25-34 ετών και 61% στο 35-44 ετών) και πέφτουν από εκεί και πέρα (47% στο 45-54 ετών, 28% στο 55-64 ετών και 15% στο 65-74 ετών).

  Το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικία 13-18 ετών (46%) μοιάζει ίσως μικρό αλλά δικαιολογείται από τη χαμηλή αγοραστική δύναμη της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας και τη μικρή διείσδυση εκεί των καρτών.

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι μία κατηγοριοποίηση στην οποία έχει προχωρήσει η Focus Bari όσον αφορά τους Έλληνες online καταναλωτές. Σύμφωνα με τη Focus Bari, υπάρχουν 3 βασικές ομάδες: The Promising (23%), The Realists (41%) και οι The Fans (35%).

  Οι πρώτοι αποτελούνται από κυρίως γυναίκες ηλικίας 13-24 ετών, κατοίκους στην περιφέρεια και ενδιαφέρονται για την ελληνική επικαιρότητα, τη διασκέδαση και την υγεία. Τους τελευταίους 6 μήνες, έκαναν κατά μέσο όρο 10 online αγορές και δαπάνησαν κατά μέσο όρο 411 ευρώ, ενώ το 47% ξεκίνησε να αγοράζει διαδικτυακά τον τελευταίο χρόνο.

  Αγοράζουν κυρίως ρούχα και παπούτσια και σχεδόν αποκλειστικά με αντικαταβολή.

  Οι δεύτεροι αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25-54 ετών, κυρίως από την περιφέρεια, ανήκουν στη μεσαίας και ανώτερης μόρφωσης κοινωνική τάξη και ενδιαφέρονται για την ελληνική αλλά και τη διεθνή επικαιρότητα, όπως και για τη διασκέδαση.

  Τους τελευταίους 6 μήνες έκαναν κατά μέσο όρο 9,3 online αγορές, δαπανώντας κατά μέσο όρο 399,4 ευρώ, είναι εξοικειωμένοι με το online shopping και αγοράζουν κυρίως ρούχα (40%), ηλεκτρονικά προϊόντα (39%), αεροπορικά εισιτήρια (37%) και παπούτσια (36%). Πληρώνουν κυρίως με κάρτα (χρεωστική το 39%, πιστωτική το 24%) αλλά και με μεταφορές χρημάτων (17%).

  Οι τρίτοι, οι οποίοι είναι και οι πιο εξοικειωμένοι, είναι άνδρες ηλικίας 35-64 ετών, κάτοικοι Αττικής, εργαζόμενοι, ανώτατης μόρφωσης και ανώτερης κοινωνικής τάξης και ενδιαφέρονται για την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, τη διασκέδαση αλλά και τα αθλητικά.

  Τους τελευταίους 6 μήνες έχουν κάνει κατά μέσο όρο 15,9 αγορές και έχουν δαπανήσει 635,4 ευρώ. Αγόρασαν ρούχα (53%), ηλεκτρονικά προϊόντα (51%), αεροπορικά εισιτήρια (46%) και έκαναν κρατήσεις σε ξενοδοχεία (39%). Είναι δε ευέλικτοι στις πληρωμές, καθώς χρησιμοποιούν χρεωστική κάρτα (50%), ηλεκτρονικές πληρωμές (34%) πιστωτική κάρτα (30%) αλλά και τη δυνατότητα για μεταφορά χρημάτων (23%).

   

 • Θες εξαγωγές; Δες τα logistics

  Η ecommerce expo.ecommerce expo που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες ήταν μία καλή ευκαιρία για να δει κανείς την κατάσταση της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

  Ο «εχθρός» του καλού, όμως, είναι το καλύτερο και η πραγματικότητα είναι πως το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει πολλές ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αρκεί να αποφασίσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξαγωγική συνείδηση.

  Μιλώντας με στελέχη από εταιρείες όπως είναι το eBay και το PayPal συνειδητοποίησα ότι στο εξωτερικό εκτιμούν ότι στην Ελλάδα προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητα τους και θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντικές πωλήσεις στο εξωτερικό.

  Σε αρκετές περιπτώσεις, το πρόβλημα έγκειται στην άποψη των επιχειρηματιών ότι δεν χρειάζεται να στραφούν στο εξωτερικό και ότι είναι μία χαρά με τις πωλήσεις που κάνουν εντός των συνόρων. Συνήθως είναι οι ίδιοι που ύστερα από λίγο παραπονιούνται για την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που τους δημιουργεί.

  Υπάρχει και μία σημαντική μερίδα που έχει κάθε διάθεση να προχωρήσει σε εξαγωγές. Φυσικά, τα εμπόδια είναι αρκετά αλλά αυτό δεν τους ρίχνει το ηθικό. Εκεί που συνήθως σηκώνουν τα χέρια ψηλά είναι όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν το θέμα των logistics. Εκεί είναι που αρχίζουν τα δύσκολα.

  Η Ελλάδα έχει ένα βασικό μειονέκτημα όσον αφορά τις εξαγωγές της. Η γεωγραφική θέση της είναι τέτοια που σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των μεταφορών είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο ανταγωνιστριών χωρών από την ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή ή την Ασία.

  Όμως, είναι στιγμές που θεωρώ ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες logistics δεν έχουν ακόμη κατανοήσει την ευκαιρία που υπάρχει με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

  Οι ελληνικές εταιρείες logistics δείχνουν να θεωρούν ότι η αγορά τους περιορίζεται στα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων καταναλωτών και δεν βλέπουν ότι θα μπορούσαν να κινηθούν σε μία εκτεταμένη περιοχή όπως είναι αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με 100 εκατομμύρια κατοίκους. Κάτι που κάνουν εταιρείες από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία.

  Θα μου πει κανείς, βέβαια, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το χαμηλότερο κόστος του εργατικού δυναμικού στις γείτονες χώρες, όμως, ειλικρινά θεωρώ ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία υπεκφυγή.

  Δεν είμαι ειδικός στο θέμα των logistics, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει εταιρεία που κάθισε να σκεφτεί ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος της; Ή ασχολήθηκε με το θέμα των συνεργασιών με άλλες εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσουν νέα μοντέλα; Ή επεδίωξαν να αξιοποιήσουν πραγματικά τις ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να βρουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

  Και οι εταιρείες logistics δηλώνουν ότι ασχολούνται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά η αίσθηση που αποκόμισα σε ένα πάνελ στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics ήταν ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να πάρουν τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πραγματικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα στην επιχείρηση τους.

  Γιατί αυτό που πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό είναι πως ψηφιακός μετασχηματισμός δεν σημαίνει απλώς ότι εγκατέστησα 1,2 ή 3 συστήματα. Σημαίνει ότι αλλάζω την κουλτούρα μου και δημιουργώ νέα επιχειρηματικά μοντέλα που μου επιτρέπουν να προσφέρω καλύτερη εμπειρία στους πελάτες μου, έχω χαμηλότερο κόστος ή διαφορετικές υπηρεσίες και γενικότερα μετατρέπομαι σε μία εταιρεία του 21ου αιώνα.

  Αν κάποιος νομίζει ότι τα πάντα έχουν μείνει τα ίδια με όσα βλέπαμε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, τότε μάλλον να ετοιμάζεται να δει νέους «παίκτες» από άλλους κλάδους να του παίρνουν κατ’ αρχήν μερίδιο της πίτας και στη συνέχεια ολόκληρη την πίτα.

 • CEO panel : Ορίζοντας την αγορά του digital

  Ποια είναι η αγορά των digital υπηρεσιών; Ποια είναι τα ζητήματα που την απασχολούν; Ποιες είναι οι ευκαιρίες που υπάρχουν; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του πολύ ενδιαφέροντος πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ecommerce expo 2018, το οποίο διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ζάππειο Μέγαρο.

  Το πάνελ, το οποίο ο υπογράφων ήταν και ο συντονιστής, ήταν εξ ορισμού ενδιαφέρον καθώς συμμετείχαν οι επικεφαλής ορισμένων εκ των κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των digital υπηρεσιών στην Ελλάδα: Κώστας Θεοτοκάς (Atcom), Κώστας Παπαδόπουλος (Lighthouse), Μιχάλης Σαραντινός (Steficon), Στέλιος Ηλιάκης (Sleed) και Πάνος Κοντόπουλος (Wedia), ενώ τη δυνατότητα να παρέμβουν είχαν και όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Ζαππείου όπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση.

  Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μία τέτοια συζήτηση για τα ζητήματα του κλάδου. Και γι’ αυτό και έχει ένα νόημα να καταγράψουμε ορισμένα από τα συμπεράσματα που βγήκαν.

  Κατ’ αρχήν, ένα θέμα είναι το μέγεθος της αγοράς, η οποία δείχνει αρκετά δύσκολο να οριστεί δεδομένου ότι οι εταιρείες του χώρου προσφέρουν μία αρκετά ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, ενώ υπάρχουν και πολλοί νέοι «παίκτες» που κινούνται και σε αυτόν χώρο.

  Μία άποψη που υπήρξε είναι ότι το συνολικό μέγεθος της αγοράς των digital υπηρεσιών είναι μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ αφορούν το κομμάτι των διαφημίσεων σε Google και Facebook).

  Από αυτά, περίπου στα 40-50 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία sites και eshops. Το νούμερο δεν ακούστηκε περίεργο ή υπερβολικό, αρκετοί συμφώνησαν με αυτή την εκτίμηση αλλά διατυπώθηκε η άποψη ότι θα ήταν καλό να υπήρχε μία σχετική μέτρηση του μεγέθους της digital αγοράς.

  Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η αγορά δεν είναι ακόμη ώριμη.

  Και όχι μόνο σε επίπεδο πελατών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν κατανοούν τις ανάγκες τους και έχουν διαφορετικές προσδοκίες όπως και εκτιμήσεις για το κόστος και τις απαιτήσεις ενός digital έργου αλλά ακόμη σε επίπεδο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταλάβει το κόστος που υπάρχει για να προσφέρουν αυτά που πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους.

  Ένα τρίτο ζήτημα είναι αυτό της «εμπλοκής» στο χώρο του digital εταιρειών από παρεμφερείς κλάδους όπως είναι τόσο αυτός της πληροφορικής όσο και εκείνος των συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και της διαφήμισης.

  Ένα θέμα για το οποίο εκφράστηκαν αρκετές απόψεις καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» και έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι το «παιχνίδι» αλλάζει και η παροχή προστιθέμενης αξίας θα είναι το κλειδί.

  Όπως ενδεχομένως και το θέμα της εξειδίκευσης, αν και εδώ οι απόψεις διίστανται αναφορικά με το κατά πόσον στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει μία μεγάλη εξειδίκευση των εταιρειών.

  Άλλωστε, οι πελάτες δείχνουν να θέλουν έναν συνεργάτη που να αναλαμβάνει όλα όσα έχουν σχέση με τις digital δραστηριότητες και εκεί είναι που εμπλέκονται και οι system integrators.

  Τα έργα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μεγαλώσει και ένα ερώτημα που τέθηκε ήταν κατά πόσον μία ελληνική εταιρεία μπορεί να «τρέξει» με επιτυχία ένα μεγάλο έργο.

  Η απάντηση ήταν πως «μπορεί» απλά σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές (ή τα resources αν προτιμάτε τον αγγλικό όρο που συνήθως χρησιμοποιείται και είναι αρκετά πιο ευρύς από την αντίστοιχη ελληνική λέξη) που θα δώσουν τη δυνατότητα υλοποίησης ενός μεγάλου έργου.

  Η τεχνογνωσία πάντως υπάρχει και δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται κινήσεις από ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό, αν και όπως επισημάνθηκε εκτός των συνόρων έχει νόημα να βγεις με προϊόν και όχι απλά παρέχοντας υπηρεσίες.

  Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε έχει να κάνει με την εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον κλάδο -και όχι μόνο- και οι λύσεις δεν είναι τόσο απλές, καθώς σχετίζεται με το μεγάλο θέμα του εκπαιδευτικού συστήματος.

  Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η συζήτηση που έγινε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διήρκεσε περισσότερο από ότι περίμεναν οι διοργανωτές και ενδεχομένως η πρόταση που έπεσε περί μίας σειράς άτυπων συναντήσεων για να συζητούνται τα θέματα του κλάδου είναι από αυτές που πρέπει να υλοποιηθούν.

 • Black Friday ή Black Week;

  Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι είμαστε λίγο της υπερβολής. Ειδικά, όταν αποφασίζουμε να φέρουμε στην εγχώρια αγορά κάτι από το εξωτερικό τείνουμε να το …ξεχειλώνουμε. Και τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό της Black Friday.

  Η Black Friday είναι ένα αμερικανικό «έθιμο»: την Παρασκευή που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), η οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, τα καταστήματα σπεύδουν να κάνουν εντυπωσιακές προσφορές στα προϊόντα τους.

  Ιδίως στο χώρο των ηλεκτρικών και των ηλεκτρονικών, οι προσφορές είναι εξαιρετικές με τις εκπτώσεις να φθάνουν σε επίπεδα ακόμη και πάνω από το 50%. Πρακτικά, είναι μία ευκαιρία για τις αλυσίδες να «αδειάσουν» τις αποθήκες τους από προϊόντα που δεν πήγαν τόσο καλά όσο περίμεναν τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τις παραγγελίες.

  Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο «έθιμο» έφθασε πριν από 3 χρόνια. Και ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η «Μαύρη Παρασκευή» διαρκεί μία ημέρα και την αμέσως επόμενη εβδομάδα έχουν συνήθως τη «Cyber Monday» που είναι κάτι αντίστοιχο με την Black Friday αλλά με online προσφορές, στην Ελλάδα αποφασίσαμε να τα κάνουμε όλα λίγο διαφορετικά.

  Κατ’ αρχήν, να επισημάνω ότι η Black Friday είναι από τις ημέρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ιδίως στις αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας. Επίσης, αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, Black Friday σημαίνει και προσφορές online.

  Όπως, επίσης συμμετέχουν σε αυτήν κάθε είδους εταιρεία. Πέρσι, είδαμε ακόμη και εταιρείες που ασχολούνται με είδη υγιεινής να κάνουν προσφορές τη «Μαύρη Παρασκευή».

  Το πιο ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι αντί για Black Friday, στην Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να τη μετονομάσουμε σε Black Week.

  Γιατί πολύ απλά δεν διαρκεί μία ημέρα. Στην αρχή, είδαμε εταιρείες να έχουν προσφορές για ένα τριήμερο, πλέον, οι προσφορές ξεκινούν από τη Δευτέρα και διαρκούν για μία εβδομάδα! Άρα, γιατί να μην τη μετονομάσουμε σε Black Week;

  Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί εκφράζομαι έναν προβληματισμό γι’ αυτή την εξέλιξη δεδομένου ότι είναι καλό τα καταστήματα να κάνουν προσφορές και δη αρκετά καλές. Ο προβληματισμός μου είναι ότι πρακτικά αρχίζει να δημιουργείται μία σύγχιση στους καταναλωτές, οι οποίοι περιμένουν -και πολύ καλά κάνουν- τη Black Friday για να κάνουν τις αγορές τους.

  Ο τζίρος στις περισσότερες αλυσίδες -όπως και στα ηλεκτρονικά καταστήματα- αρχίζει και πέφτει από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά θα χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα για να επανέλθει σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

  Το πρόβλημα είναι πως αυτή η ένταση που υπάρχει δεν βοηθά τα εμπορικά καταστήματα να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η Black Friday είναι η μέρα εκείνη του χρόνου που οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν στο 150% των δυνατοτήτων τους, ενώ την ίδια ώρα οι πληροφοριακές υποδομές φθάνουν στα όρια τους.

  Τα προβλήματα είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και στο τέλος το μόνο που μένει είναι ένας εκνευρισμός τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και των εργαζομένων στις αλυσίδες.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Black Friday σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών. Οι αλυσίδες «ξεστοκάρουν» προκειμένου να γεμίσουν με νέα προϊόντα τις αποθήκες τους ενόψει των Χριστουγέννων.

  Και ο τζίρος που γίνεται είναι επιπλέον σε αυτόν των Χριστουγέννων, Στην Ελλάδα, οι αλυσίδες γεμίζουν τις αποθήκες τους, γνωρίζοντας ότι η Black Friday θα πάρει κομμάτι από τις πωλήσεις των Χριστουγέννων, πολύ απλά, επειδή οι καταναλωτές αγοράζουν από τώρα τα δώρα τους λόγω των χαμηλότερων τιμών.

  Και πρακτικά η Black Friday δεν φέρνει επιπλέον τζίρο. Απλώς, τα έσοδα από τις πωλήσεις των Χριστουγέννων έρχονται νωρίτερα.

 • Έρχεται το τέλος της γραμμικής τηλεόρασης

  Για τα τελευταία 40 χρόνια θα έλεγε κανείς ότι η τηλεόραση αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την προώθηση ιδεών και απόψεων. Δεν ήταν τυχαίο ότι πολλοί επιχειρηματίες -σε ολόκληρο τον κόσμο- επεδίωκε να έχει το δικό του τηλεοπτικό σταθμό ακόμη και αν χρειαζόταν να καλύπτει τεράστιες ζημιές, εκτιμώντας -και ορθά στις περισσότερες περιπτώσεις- ότι τα οφέλη στην ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν περισσότερα.

  Πλέον, όμως, πιστεύω ότι η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Η γραμμική μορφή της τηλεόρασης (linear TV) όπου ο τηλεθεατής περιμένει να δει ειδήσεις ή εκπομπές ή ταινίες τη στιγμή που ο σταθμός επέλεγε, έχω την αίσθηση ότι αρχίζει να μπαίνει στο περιθώριο με τους καταναλωτές να είναι εκείνοι που πλέον παίρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους και μπορούν να δουν ότι θέλουν τη στιγμή που το θέλουν.

  Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της PayPal, οι μισοί Έλληνες προτιμούν να παρακολουθούν ταινίες και video περιεχόμενο μέσα από streaming υπηρεσίες. Αν δει κανείς και την πτώση που υπάρχει στις πραγματικές τηλεθεάσεις των τηλεοπτικών καναλιών, θα καταλάβει ότι τα πάντα αλλάζουν στην τηλεόραση.

  Από τη στιγμή που η πρόσβαση σε streaming υπηρεσίες είναι σχετικά εύκολη και το κόστος προσιτό, ποιος ο λόγος να βλέπεις «κλασική» τηλεόραση όπου μία ταινία σημαίνει και πολλαπλά διαλείμματα για διαφημίσεις;

  Αν πει κανείς ότι βλέπει τηλεόραση για τις ειδήσεις, τότε μάλλον ανήκει σε μία μικρή μειονότητα που δεν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως το βασικό μέσο ενημέρωσης του. Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι το δελτίο ειδήσεων για να ενημερωθείς.

  Ενημερώνεσαι όποτε εσύ το κρίνεις σκόπιμο με τις επιλογές να είναι χιλιάδες, ενώ πλέον τα ενημερωτικά sites προσφέρουν και video περιεχόμενο.

  Ο μόνος λόγος που ενδεχομένως να θες να βλέπεις γραμμική τηλεόραση είναι τα ζωντανά αθλητικά γεγονότα. Αν και εκεί, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους streaming υπηρεσίες που προσφέρουν πολλές επιλογές.

  Είσαι φαν του μπάσκετ; Το ΝΒΑ και η Euroleague είναι διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου και μπορείς να δεις ζωντανά όλους τους αγώνες των δύο αυτών διοργανώσεων, έχοντας μάλιστα και αρκετές δυνατότητες όσο αφορά τις κάμερες από όπου μπορείς να βλέπεις τον αγώνα. Συν ότι οι Αμερικάνοι προσφέρουν και ιδιαίτερα πλούσιο ενημερωτικό περιεχόμενο.

  Μήπως έρχεται το τέλος της γραμμικής τηλεόρασης; Προσωπική άποψη είναι πως ναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βλέπουμε τηλεοπτικό περιεχόμενο. Το αντίθετο. Θα καταναλώνουμε πολύ περισσότερο. Απλά, θα έχουμε και περισσότερες επιλογές. Και η απορία που έχω είναι η εξής: γιατί κάποια εταιρεία ή επιχειρηματίας επενδύει σε κάποιο κανάλι που συνεχίζει να ακολουθεί το γραμμικό μοντέλο;

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!