Home top add-1

Ιθαγενείς, μετανάστες και νομάδες: οι ομάδες των χρηστών ψηφιακών τεχνολογιών Featured

Posted On Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 08:37 Written by
Rate this item
(0 votes)

Digital people

Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι συνήθως μία καλή ευκαιρία για να βγεις από τον μικρόκοσμο που κινείσαι σε καθημερινή βάση και να πάρεις μία γεύση από τον πραγματικό κόσμο.

Ιδίως όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, στα ταξίδια είτε για δουλειά είτε για διακοπές είναι που παρατηρώντας τους ανθρώπους αρχίζω και καταλαβαίνω καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί ο καθένας τις ψηφιακές συσκευές και υπηρεσίες.

Η δική μου γενιά είχε την τύχη (ή την ατυχία, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς) να ζήσει από πρώτο χέρι τη ψηφιακή «επανάσταση» και την απαρχή της ψηφιακής οικονομίας.

Ακόμη, είμαστε, βέβαια, στα πρώτα βήματα, αλλά νομίζω ότι όσων η ηλικία έχω τουλάχιστον το 4 μπροστά καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ζούμε πλέον σε μία εντελώς διαφορετική εποχή.

Όταν ήμουν έφηβος, διακοπές σήμαινε βόλτες μέχρι τελικής πτώσεως και ότι έχω ξεχάσει τους φίλους μου από το σχολείο μέχρι να επιστρέψω στη βάση μου. Τώρα, σημαίνει ότι είμαι με ένα smart phoneκαι τους ενημερώνω μέσω Intstagram, Messenger, Viber κ.ά. για κάθε μου βήμα και για κάθε βουτιά που κάνω.

Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες χρηστών ψηφιακών τεχνολογιών: οι ψηφιακοί ιθαγενείς και οι ψηφιακοί μετανάστες. Οι πρώτοι είναι τα παιδιά εκείνα που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και έπειτα και τα οποία δεν πρόλαβαν την αναλογική εποχή.

Δεν έχουν χρησιμοποιήσει κασσετόφωνα για να κάνουν πάρτι στην παραλία, δεν έχουν δει βιντεοκασέτες, δεν έχουν προλάβει την εποχή που δεν είχαν όλοι email και πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δεν χρησιμοποιούσαν όλοι κινητά τηλέφωνα.

Την εποχή που για να κανονίσεις ραντεβού έπαιρνες στο σταθερό τηλέφωνο και αν ήσουν τυχερός και πετύχαινες τον φίλο ή τη φίλη σου ήταν όλα καλά. Αν όχι, άφηνες μήνυμα στη μαμά και περίμενες.

Μία εποχή που videogamesσήμαινε ότι πήγαινες και έπαιζες στα περίφημα «ουφάδικα» (ή arcade για τους πιο ψαγμένους) όπου κάθε παιχνίδι ήθελε ένα κέρμα των 25 δραχμών. Άλλες εποχές, εντελώς διαφορετικές και πολύ πιο αναλογικές.

Οι ψηφιακοί μετανάστες είναι αυτοί που τα είδα αυτά. Είναι εκείνοι που έχουν φτιάξει την κασσέτα με στυλό, οι οποίοι για να κάνουν εργασία για το πανεπιστήμιο πήγαιναν σε βιβλιοθήκη και για να δουν ταινία πήγαιναν στο videoclub.

Μία γενιά που υποχρεώθηκε να μάθει να χρησιμοποιεί υπολογιστές, έχει πλέον smartphoneκαι τα κάνει όλα από εκεί αλλά δεν έχει γεννηθεί σε αυτή την ψηφιακή εποχή. Αυτή η διαφορά είναι που δημιουργεί πολλές συγκρούσεις μεταξύ των ψηφιακών ιθαγενών και των ψηφιακών μεταναστών τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ουδείς μπορεί να πει αν αυτό είναι καλό ή κακό. Αλλά η αλλαγή είναι αρκετά μεγάλη και πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία 100-150 χρόνια. Απλώς, είναι πιο δύσκολο να την κατανοήσουμε γιατί ζούμε αυτή τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή.

Και δεν είναι απλό να το συνειδητοποιήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα.

Οι αλλαγές είναι δραστικές και σκεφτείτε μόνο το εξής: υπάρχουν πλέον άνθρωποι που αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να εργάζονται απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Το άρθρο που διαβάζετε γράφτηκε στο μπαλκόνι ενός εξοχικού στη Ναύπακτο και εστάλη μέσω μία mobile broad band σύνδεσης. Πλέον, μπορείς να εργάζεσαι από παντού και το θέαμα των αποκαλούμενων ψηφιακών νομάδων δεν είναι πλέον κάτι το εξεζητημένο όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Το ζήτημα που τίθεται πάντως σχετίζεται με το πόσο θολά είναι πλέον τα όρια μεταξύ του χρόνου που αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου και τις προσωπικές – οικογενειακές υποχρεώσεις. Και τελικά πόσο καλό είναι αυτά τα όρια να αρχίζουν να μην υπάρχουν.

Ερώτημα με πολύ δύσκολη απάντηση.

Read 70 times Last modified on Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 08:47

Related items

 • Οδηγίες προς ναυτιλλομένους, για την ασφάλειά σας και στις διακοπές

  Εσείς φύγατε για διακοπές; Αν φύγατε κι επιστρέψατε ήδη, δεν χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω (έστω κι αν όσα ακολουθούν, είναι βέβαιο ότι θα σας χρειαστούν την επόμενη φορά που θα ξαναφύγετε…)

  Όμως, αν είστε ακόμα εδώ και περιμένετε να «την κάνετε» τις επόμενες ημέρες, εκεί κοντά στο Δεκαπενταύγουστο, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες προς ναυτιλλομένους, αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο…

  Γιατί, κακά τα ψέματα, αναγκαίες οι διακοπές –όλοι χρειαζόμαστε μια μικρή ανάπαυλα στην καθημερινότητά μας- όμως γίνεται να πάμε οπουδήποτε χωρίς το κινητό μας, χωρίς το laptop, χωρίς ένα tablet, βρε αδελφέ; Μιλάμε πλέον για τα «μάτια» μας στον κόσμο!

  Θα μείνουμε τόσες μέρες «στραβοί», επειδή τυχαίνει να είμαστε σε διακοπές; Ποτέ των ποτών! Θα τα πάρουμε μαζί μας!!!

  Όμως, μαζί μ’ αυτά, θα πρέπει να πάρουμε και τα μέτρα μας, καθώς η κυβερνοασφάλεια είναι μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση ακόμα και στις διακοπές ή κυρίως σ’ αυτές, καθώς το γενικότερο κλίμα χαλάρωσης μπορεί να γεννήσει πολλά απρόοπτα – δυσάρεστα στην πλειοψηφία τους….

  Κλασικό παράδειγμα,η πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών και ηλεκτρονικών αγορών μέσω δημόσιων συνδέσεων (λέγε με Wi-Fi) γιατί έτσι κάνετε και στο σπίτι ή στο γραφείο σας…

  Ναι, αλλά το δίκτυο που χρησιμοποιείτε στις διακοπές δεν είναι το (ασφαλές) δικό σας… είστε σίγουροι πως γνωρίζετε όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

  Γι’ αυτήν την περίπτωση κι ακόμα περισσότερες, η γνωστή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESETέχει ετοιμάσει μία σειρά πρακτικών συμβουλών προκειμένου να κρατήσετε ασφαλή όλα τα δεδομένα και τις συσκευές σας, αλλά καινα παραμείνετε προστατευμένοι στον κυβερνοχώρο κατά τις διακοπές.

  Σημειώστε, λοιπόν:

  1. Πριν φύγετε, ελέγξτε αν το λειτουργικό σύστημα, το λογισμικό και η λύση ασφάλειας που χρησιμοποιείτε είναι ενημερωμένα στην πιο πρόσφατη έκδοση.

  2. Ενεργοποιήστε τις λειτουργίες «password protection» και «inactivity timeout» σε όλες τις συσκευές σας, μειώνοντας το χρονικό όριο λήξης στο ελάχιστο. Είναι προτιμότερο να κάνετε διαρκώς login, παρά να χάσετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

  3. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πριν φύγετε από το σπίτι. Αν θεωρείτε απαραίτητο να έχετε τα δεδομένα σας μαζί σας όσο βρίσκεστε σε διακοπές, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε ένα κρυπτογραφημένο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

  4. Χρησιμοποιήστε μόνο αξιόπιστες υπηρεσίες Internet. Προσοχή στις συνδέσεις που αναγράφουν στην ονομασία τους φράσεις όπως «δωρεάν WiFi» ή κάτι παρόμοιο. Οι περισσότεροι χώροι φιλοξενίας διαθέτουν πλέον Wi-Fi, ρωτήστε τον κωδικό και προσέξτε να συνδεθείτε στο σωστό δίκτυο.

  Αν,όμως, το διαδίκτυο του ξενοδοχείου σας ζητά να ενημερώσετε το λογισμικό, προκειμένου να συνδεθείτε, αποσυνδεθείτε αμέσως και ενημερώστε τη ρεσεψιόν ή τον ιδιοκτήτη.

  5. Χρησιμοποιείτε μόνο συνδέσεις Wi-Fi που είναι κρυπτογραφημένες με WPA2. Οτιδήποτε με χαμηλότερες προδιαγραφές, απλώς δεν είναι αρκετά ασφαλές και μπορεί να παραβιαστεί σχετικά εύκολα

  6. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi για να συνδεθείτε στο δίκτυο της εταιρίας σας, χρησιμοποιείτε πάντα ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Αν είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε κάποια online τραπεζική συναλλαγή ή αγορά αποφύγετε δημόσια Wi-Fi - χρησιμοποιήστε δικό σας πρόγραμμα δεδομένων και δικό σας hotspot.

  7. Εγκαταστήστε μία λύση anti-theft και μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς επιτήρηση σε δημόσιους χώρους. Αν η συσκευή σας (μακριά από εμάς!) χαθεί ή κλαπεί, χρησιμοποιήστε τη λύση anti-theft για να την εντοπίσετε ή να διαγράψετε τα περιεχόμενά της από απόσταση, αν χρειαστεί.

  8. Ακόμη κι αν δεν έχετε εγκατεστημένη κάποια λύση antivirus και υποψιάζεστε ότι το laptop σας έχει μολυνθεί, το Eset online scanner  διατίθεται δωρεάν, δεν απαιτεί εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση κακόβουλου λογισμικού.

   

 • Έχετε καταλάβει τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός;

  Κατά καιρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών εμφανίζονται ορισμένες «λέξεις» ή «φράσεις» που αποτελούν την πιο πρόσφατη τάση και αυτή που θα πρέπει να υιοθετήσουν όλες οι επιχειρήσεις όσον αφορά τις τεχνολογικές υποδομές τους.

  Και όταν λέμε όλες οι επιχειρήσεις, αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο. Η πιο πρόσφατη τάση αυτής της κατηγορίας είναι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» (digitaltransformation). Και το ερώτημα είναι: έχουμε καταλάβει τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

  Σε μία περίοδο όπου κάνουμε λόγο για την ψηφιακή επανάσταση, την ψηφιακή οικονομία ή την Βιομηχανική Επανάσταση 4.0, αυτό που έχει γίνει κατανοητό είναι πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας.

  Τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων. Υπάρχει επιχείρηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς υπολογιστή; Ακόμη και τα μικρά σημεία λιανικής αρχίζουν να χρειάζονται κάποιας μορφής πληροφοριακή υποδομή πλέον, αλλά λίγο μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητο να διαθέτουν υπολογιστή και κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό, όπως, φυσικά, και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει απαραίτητο στοιχείο και εργαλείο των υποδομών των επιχειρήσεων και γενικότερα είναι πλέον κάτι παραπάνω από προφανές ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να έχεις ψηφιοποιηθεί.

  Όμως, όταν κάνουμε λόγο για ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν πρέπει να τον συγχέουμε με την ψηφιοποίηση μίας επιχείρησης. Το να αποκτήσουν όλοι οι εργαζόμενοι υπολογιστή ή/και smartphones και να μπορούν να συνδέονται απ’ οπουδήποτε στα συστήματα και στις εφαρμογές της εταιρείας που εργάζονται δεν σημαίνει ότι μία εταιρεία έχει ψηφιακά μετασχηματοποιηθεί.

  Ενδεχομένως, για αρκετές εταιρείες τέτοιες κινήσεις να είναι απαραίτητες αλλά θα μπορούσαν απλά να χαρακτηριστούν ως μικρά βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι αρκετά πιο περίπλοκο.

  Πρακτικά, στον ψηφιακό μετασχηματισμό η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών βρίσκεται στην «καρδιά» όλων των διαδικασιών μίας επιχείρησης: από τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ μέχρι και την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αποθήκες.

  Δεν αρκεί να έχεις τα εργαλεία, πρέπει και να τα χρησιμοποιείς. Για την επικοινωνία με τους πελάτες, το τηλέφωνο είναι ένα μέσο αλλά όχι το μόνο. Και το κυριότερο είναι πως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία ολόκληρου του οργανισμού, όχι μόνο ενός ή περισσότερων τμημάτων.

  Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το κλειδί και, φυσικά, το πιο δύσκολο κομμάτι μίας διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού. Γιατί πολύ απλά θα πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειες χρόνων που έχουν αρκετοί εργαζόμενοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο κάνουν τη δουλειά τους είναι και ο πιο σωστός.

  Και η αλλαγή αυτή είναι που συναντά τις περισσότερες αντιδράσεις. Κάτι μάλλον λογικό και αναμενόμενο. Και για όποιον αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, αυτό είναι και το πιο δύσκολο στοίχημα.

  Το πρόβλημα είναι ότι πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι το θέμα της νοοτροπίας και η ανάγκη για μία περισσότερο ολιστική προσέγγιση. Χρειάζονται επενδύσεις σε χρήμα αλλά και σε χρόνο και διάθεση από την πλευρά της διοίκησης προκειμένου να γίνει σωστά η διαδικασία του μετασχηματισμού.

  Και ενδεχομένως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως αν δεν το κάνουν, θα βρεθούν ενώπιον πολλών απρόοπτων.

  Γιατί όντως η οικονομία έχει εισέλθει σε μία πραγματικά ψηφιακή εποχή. Και η μετάβαση σε αυτήν και η αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εποχής μας.

 • Γιάννης Τζώρτζος: Επάγγελμα... κρυπτορύχος;

  Η δημιουργία πλούτου μέσω των ψηφιακών νομισμάτων έχει τεράστια άνοδο.

  Οι κάρτες γραφικών στη μεσαία κατηγορία τιμής, αυτή των 300-350 ευρώ, βρίσκονται σε σχετική έως και ολοκληρωτική έλλειψη εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ειδικά η AMD δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση που προέκυψε τελευταία, όχι από τους gamers, αλλά από τους miners!

  Τα κρυπτονομίσματα έχουν βρεθεί και πάλι πολύ έντονα στο προσκήνιο [μετά την προηγούμενη κορύφωση του 2013], με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα ενδιαφερόμενων, με κάποιους από αυτούς να στήνουν ακόμη και ολόκληρες υπολογιστικές φάρμες “εξόρυξης” [cryptocurrency mining].

  Το bitcoin βέβαια εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί μεταξύ των διάφορων εναλλακτικών, ενώ ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο ether, το οποίο δημιουργείται με τη χρήση της πλατφόρμας του δικτύου Ethereum.

  Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας καθιστά αρκετά αποδοτικό το mining με κάρτες γραφικών, ενώ η τιμή του ether μέσα σε περίπου τρεις μήνες εκτοξεύτηκε από τα 20 στα 400 δολάρια[!] και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές βρισκόταν στα 290 δολάρια.

  Η πρόσφατη έξαρση ενδιαφέροντος για τα ψηφιακά νομίσματα έχει οδηγήσει σε μια σειρά από εξελίξεις στη βιομηχανία των καρτών γραφικών που ελάχιστοι περίμεναν να συμβούν μέσα στη χρονιά.

  Οι ελλείψεις στην αγορά στα mainstream μοντέλα είναι φυσιολογικές, αφού η ζήτηση εκτοξεύθηκε σε μία παραδοσιακά πεσμένη περίοδο για τις κάρτες γραφικών. Μαζί τους συμπαρασύρουν και τα high-end μοντέλα, τουλάχιστον της AMD, αφού τα λανσαρίσματα των νέων Radeon RΧ Vega καθυστερούν.

  Οι καθυστερήσεις οφείλονται και στο ότι η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει νέα μοντέλα που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για δημιουργία κρυπτονομισμάτων.

  To ίδιο βέβαια κάνει και η Nvidia, η οποία μάλιστα παρουσίασε την πρώτη δική της πρόταση μία εβδομάδα νωρίτερα από την ανταγωνίστριά της.

  Τα εξειδικευμένα μοντέλα των δύο εταιρειών βασίζονται σε παραλλαγές των υπαρχόντων επεξεργαστών τους, δεν έχουν εξόδους εικόνας, αφού δεν χρειάζονται, ενώ οι υλοποιήσεις θα [πρέπει να] είναι κατάλληλες για συνεχή λειτουργία 24/7.

  Οι νέες κάρτες αναμένεται να είναι διαθέσιμες πολύ σύντομα από την ASUS και τη Sapphire που θα είναι οι πρώτοι κατασκευαστές που θα μπουν στο παιχνίδι.

  Η ζήτηση που υπάρχει για προϊόντα είναι ιδιαίτερα υψηλή, κυρίως από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, όπου προφανώς στήνονται... γραμμές παραγωγής κρυπτονομισμάτων.

  Τα κίνητρα, εκτός από το προφανές [το άμεσο κέρδος], επεκτείνονται και στην οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει παγκοσμίως.

  Για κάποιους, τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν [και] ασφαλές επενδυτικό “καταφύγιο”, ενώ για την Nvidia και ειδικά την AMD, που βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τονώσουν τα κέρδη τους από μια αγορά που από το 2011 βρισκόταν σε πτώση.

  Πηγή : Pc mag

 • Εμπιστοσύνη: το κλειδί για την επιτυχία ενός eshop

  Σε πολλές περιπτώσεις, οι αξίες που διέπουν και κυριαρχούν στον φυσικό κόσμο είναι οι ίδιες που διέπουν και τον διαδικτυακό κόσμο.

  Και ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα έχει να κάνει με το λιανικό εμπόριο. Βασικός παράγοντας της επιτυχίας ενός φυσικού καταστήματος δεν είναι οι χαμηλές τιμές όπως υποστηρίζουν πολλοί, αλλά η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ του καταστήματος και του καταναλωτή.

  Ο τελευταίος αναζητεί μεν την καλύτερη δυνατή τιμή και όταν τη βρει θα αδράξει την ευκαιρία, αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μην τον …κοροϊδέψει. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ένας καταναλωτής θα μπει σε ένα κατάστημα και θα αγοράσει ένα προϊόν χωρίς να ψάξει περαιτέρω την αγορά, επειδή ο πωλητής και το κατάστημα του δημιούργησαν την αίσθηση ότι μπορεί να τους εμπιστευτεί.

  Ή απλά είναι αυτό που λέμε καλός πελάτης. Δηλαδή, πηγαίνει αρκετά συχνά για τις αγορές του σε ένα κατάστημα. Και, φυσικά, δεν πηγαίνει μόνο και μόνο επειδή η πωλήτρια είναι ωραία. Πηγαίνει, επειδή εμπιστεύεται το συγκεκριμένο κατάστημα.

  Στο Διαδίκτυο, τα καταστήματα δεν μπορούν να έχουν ωραίες πωλήτριες. Σαφώς, μπορούν και να έχουν ένα ωραίο και εύχρηστο περιβάλλον για να κάνει κάποιος τις αγορές του και εδώ το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να μπορεί ο καταναλωτής να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που αναζητεί.

  Βέβαια, αυτό που θα δελεάσει έναν καταναλωτή για να κάνει μία αγορά από ένα onlineκατάστημα είναι η τιμή που θα βρει το προϊόν που τον ενδιαφέρει.

  Όμως, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό προκειμένου ο καταναλωτής να επιστρέψει, το οποίο αποτελεί και το ζητούμενο για το onlineκατάστημα.

  Να προσφέρεις την πιο χαμηλή τιμή είναι πολύ σημαντικό δέλεαρ, αλλά επιμένω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να καταφέρεις τον καταναλωτή να σε εμπιστευτεί και να θεωρεί ότι το onlineκατάστημα σου είναι αξιόπιστο και το κυριότερο δεν έχει σκοπό να σε κοροϊδέψει.

  Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα ότι πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στους πρώτη φορά πελάτες σου. Είναι μεγάλο λάθος να καθυστερήσεις την παράδοση ενός προϊόντος. Αν είχες δηλώσει -πριν την αγορά- ότι το προϊόν θα παραδοθεί εντός 2 ημερών, θα πρέπει να παραδοθεί εντός 2 ημερών.

  Αν δηλώνεις ότι ένα προϊόν είναι διαθέσιμο για παραγγελία, πρέπει να είναι διαθέσιμο για παραγγελία. Αν δεν είναι, μην λες ότι είναι μόνο και μόνο για να προσελκύσεις πελάτες.

  Μεσοπρόθεσμα, αυτό θα αποδειχθεί μία κίνηση μπούμερανγκ. Οι φανατικοί gamers είναι διατεθειμένοι να δώσουν 800 και 900 ευρώ για μία καλή κάρτα γραφικών.

  Θα βρουν από τα sites σύγκρισης τιμών ότι το κατάστημα σου την έχει σε πολύ χαμηλή τιμή. Αν, όμως, εσύ δεν την έχεις στην αποθήκη σου ή δεν μπορείς να την παραγγείλεις και να την πουλήσεις σε αυτή την τιμή, μην την «ανεβάζεις».

  Γιατί ο gamer που θα έρθει σε εσένα και θα βάλει την παραγγελία για να γλιτώσει 200 ευρώ, θα απογοητευτεί πολύ όταν τον πάρεις και του πεις ότι δεν την έχεις.

  Και θα εκνευριστεί ακόμη περισσότερο αν του αντιπροτείνεις κάποιο άλλο προϊόν. Σε περίπτωση δε που το κάνεις αυτό και δεύτερη φορά, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να σου ξαναέρθει.

  Και στην εποχή των social mediaθα γράψει και τη σχετική αξιολόγηση στο Facebook ή στο Skroutz. Κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

  Είναι κατανοητό ότι πολλά eshopsπροσπαθούν με διάφορα κόλπα να προσελκύσουν πελάτες. Όμως, το ζητούμενο δεν είναι να έχεις πελάτες μίας φοράς.

  Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με τον κάθε πελάτη σου ώστε όταν θέλει να κάνει κάποια αγορά να μην σκέφτεται κάποιο άλλο κατάστημα.

  Σκεφτείτε το λίγο διαφορετικά: πόσο εύκολα αλλάζεις το κατάστημα από το οποίο παραγγέλνεις πίτσα τα τελευταία 5-6 χρόνια; Ακόμη και αν ξέρεις ότι κάποιο άλλο εστιατόριο με delivery έχει λίγο καλύτερες τιμές. Το σκέφτεσαι να αλλάξεις γιατί είναι η πίτσα που ξέρεις και το εστιατόριο που εμπιστεύεσαι.

 • Το Wi-Fi, το Wi-Fi… Ομέρ Βρυώνη!

   Η λαϊκή σοφία λέει… «την υπογραφή σου και το xxxxxx(ναι, αυτό που φαντάζεστε, αλλάθου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου) δεν μπορείς να τα βάζεις όπου κι όπου» – μ’ άλλα λόγια, πρέπει να σκέφτεσαι τι πας να κάνεις, πριν το κάνεις !

  Ε, λοιπόν, κάποιος πρέπει να μιλήσει στους Εγγλέζους γι’ αυτή τη ρήση – αν δεν έχουν κάτι ανάλογο στα μέρη τους, που δεν το γνωρίζω…

  Γιατί, δεν μπορεί – κάπου θα το είδατε ή θα το ακούσατε, στα Media έγινε πάταγος- κοντά 22.000 άτομα συμφώνησαν, πρόσφατα, αποδεχόμενα μια ολόκληρη

  (βαρετή, ναι - τυποποιημένη, όμως, όχι, όπως αποδείχθηκε) λίστα από «Όρους και συνθήκες» (Terms&Condition, όπως λένε οι γραφές),

  πως επιθυμούν να προσφέρουν συνολικά 1000 ώρες υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο, αντί όχι «πινακίου φακής», αλλά δωρεάν πρόσβασης στο Internet!

  Το «πάθημα», από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, έκανε ταχύτατα τον γύρο του Διαδικτύου και χρησιμοποιήθηκε σαν απόδειξη του ότι σπανίως διαβάζουμε τι μας βάζουν οι πάροχοι να αποδεχτούμε, αλλά σχεδόν μηχανικά το κάνουμε!

  Κακώς, κάκιστα, στην προκειμένη περίπτωση, γιατί η προαναφερθείσα «υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο» περιλαμβάνει τον καθαρισμό των χημικών τουαλετών, μετά την ολοκλήρωση υπαίθριων φεστιβάλ, το ξεβούλωμα υπονόμων, τον καθαρισμό πεζοδρομίων από πατημένες τσίχλες κι άλλα τέτοια διόλου ευχάριστα που, όμως, κάποιος πρέπει τα κάνει, έτσι κι αλλιώς…

  Εμπνευστής όλης αυτής της high-tech φάρσας (το ελπίζουμε, αν και κανείς δεν έχει βγει ακόμα, για να δώσει «άφεση αμαρτιών» στους 22.000 απρόσεκτους χρήστες…)

  είναι η Purple, μια εταιρία παροχής Wi-Fi με έδρα το Μάντσεστερ, που πρόσθεσε για δυο εβδομάδες μια έξτρα παράγραφο μ’ αυτή τη δέσμευση, στο κατά τα άλλα κανονικό κείμενο των Όρων & Συνθηκών, που διέπουν τη χρήση των δικτυακών υπηρεσιών της, σε διάφορα καταστήματα ή αξιοθέατα, όπως τα Legoland, Pizza Expressκαι Outback Steakhouse.

  Στόχος ήταν, φυσικά, να φανεί με τον πιο σαφή τρόπο η έλλειψη ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφαλείας εκ μέρους των χρηστών, που δέχονται να υπογράψουν οτιδήποτε, χωρίς να του ρίξουν ούτε καν μια ματιά, αρκεί να πάρουν δωρεάν Wi-Fi…

  Μάλιστα, η ίδια εταιρία ήταν έτοιμη να βραβεύσει εκείνους τους χρήστες που –σε αντίθεση με την πεπατημένη- θα διάβαζαν τους Όρους και τις Συνθήκες, πριν πατήσουν το κουμπί της αποδοχής, και θα ανακάλυπταν την περίεργη προσθήκη περί κοινωφελούς εργασίας. Πόσοι ήταν οι νικητές αυτής της κατηγορίας; Ένας (1) μονάχα χρήστης!

  Ο καλός και έγκυρος Guardian (ή «Μαγχεστριανός Φύλαξ», όπως τον αποκαλούσαν οι καθαρευουσιάνοι παππούδες μας και βάλε, εκ του Μάντσεστερ, όπου ακόμα και σήμερα βρίσκεται η έδρα της εφημερίδας…) θυμίζει πως πριν από τρία χρόνια, η εταιρία κυβερνοασφάλειας F-Secure είχε, επίσης, πραγματοποιήσει ένα ανάλογο «πείραμα»,

  πάλι με δέλεαρ ελεύθερη πρόσβαση στο Internet, από ένα δικό της hot-spot, με αντάλλαγμα… το πρωτότοκο παιδί κάθε χρήστη που συνδεόταν σ’ αυτό!

  Κατά τη βρετανική εφημερίδα, έξι χρήστες (ευτυχώς, μόνο τόσοι – οι υπόλοιποι μάλλον διάβασαν τους παράξενους όρους και σταμάτησαν έγκαιρα) το αποδέχτηκαν…

  Πάντως, πες το ευπιστία, πες το αδιαφορία, πες το βιασύνη, πες το όπως θες, δεν είναι λίγοι αυτοί που πατάνε χωρίς δεύτερη σκέψη το “Accept”, προκειμένου να μπουν μια ώρα αρχύτερα στη Γη της Επαγγελίας, το Internet.

  Κι αν, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το «αντάλλαγμα» ήταν υπερβολικό και εξωπραγματικό, ακριβώς για να φανεί το πρόβλημα σ’ όλο το μεγαλείο του, είναι πλέον ή βέβαιο, ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την εκχώρηση πλήθους άλλων καθημερινών και μη αλλά πάντα χρήσιμων

  (και πολύτιμων γι’ αυτούς που θα τα αναλύσουν) δεδομένων μας προς τους παρόχους μιας υπηρεσίας ή ακόμα και στους ιδιοκτήτες ενός καταστήματος στο οποίο ψωνίζουμε, προκειμένου να λάβουμε κάτι δωρεάν ή έστω να κερδίσουμε σημαντική έκπτωση. Πάρε, κόσμε!

  Αν αξίζει (ή εμείς θεωρούμε ότι αξίζει) το αντάλλαγμα, προχωρούμε!

  Για όλα υπάρχει μια τιμή – αν και, στην περίπτωση των Όρων & Συνθηκών, στα «ψιλά γράμματα» που συνήθως προσπερνάμε και δεν διαβάζουμε, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στο τι μπορεί να ζητήσει και τι όχι, ο πάροχος μιας υπηρεσίας, καθώς η ουσιαστική απουσία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο μερών – όπως υποστηρίζουν αρκετοί ειδήμονες- παραβιάζει τις αρχές του κοινού (του αγγλοσαξονικού, στην περίπτωσή τους, σε αντίθεσή με το «δικό μας», ρωμαϊκό) δικαίου.

  Είτε αυτό ισχύει, είτε όχι, πάντως, εμείς –ως χρήστες- είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ανακράξουμε «Το Wi-Fi, το Wi-Fi…Ομέρ Βρυώνη!» διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδικτυακό παράδεισο!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Αρθρογράφοι

Blog Listing ad
 Blog Bottom Add

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!