Ιθαγενείς, μετανάστες και νομάδες: οι ομάδες των χρηστών ψηφιακών τεχνολογιών Featured

Posted On %AM, %01 %400 %2017 %11:%Αυγ Written by
Rate this item
(0 votes)

Digital people

Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι συνήθως μία καλή ευκαιρία για να βγεις από τον μικρόκοσμο που κινείσαι σε καθημερινή βάση και να πάρεις μία γεύση από τον πραγματικό κόσμο.

Ιδίως όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, στα ταξίδια είτε για δουλειά είτε για διακοπές είναι που παρατηρώντας τους ανθρώπους αρχίζω και καταλαβαίνω καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί ο καθένας τις ψηφιακές συσκευές και υπηρεσίες.

Η δική μου γενιά είχε την τύχη (ή την ατυχία, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς) να ζήσει από πρώτο χέρι τη ψηφιακή «επανάσταση» και την απαρχή της ψηφιακής οικονομίας.

Ακόμη, είμαστε, βέβαια, στα πρώτα βήματα, αλλά νομίζω ότι όσων η ηλικία έχω τουλάχιστον το 4 μπροστά καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ζούμε πλέον σε μία εντελώς διαφορετική εποχή.

Όταν ήμουν έφηβος, διακοπές σήμαινε βόλτες μέχρι τελικής πτώσεως και ότι έχω ξεχάσει τους φίλους μου από το σχολείο μέχρι να επιστρέψω στη βάση μου. Τώρα, σημαίνει ότι είμαι με ένα smart phoneκαι τους ενημερώνω μέσω Intstagram, Messenger, Viber κ.ά. για κάθε μου βήμα και για κάθε βουτιά που κάνω.

Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες χρηστών ψηφιακών τεχνολογιών: οι ψηφιακοί ιθαγενείς και οι ψηφιακοί μετανάστες. Οι πρώτοι είναι τα παιδιά εκείνα που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και έπειτα και τα οποία δεν πρόλαβαν την αναλογική εποχή.

Δεν έχουν χρησιμοποιήσει κασσετόφωνα για να κάνουν πάρτι στην παραλία, δεν έχουν δει βιντεοκασέτες, δεν έχουν προλάβει την εποχή που δεν είχαν όλοι email και πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δεν χρησιμοποιούσαν όλοι κινητά τηλέφωνα.

Την εποχή που για να κανονίσεις ραντεβού έπαιρνες στο σταθερό τηλέφωνο και αν ήσουν τυχερός και πετύχαινες τον φίλο ή τη φίλη σου ήταν όλα καλά. Αν όχι, άφηνες μήνυμα στη μαμά και περίμενες.

Μία εποχή που videogamesσήμαινε ότι πήγαινες και έπαιζες στα περίφημα «ουφάδικα» (ή arcade για τους πιο ψαγμένους) όπου κάθε παιχνίδι ήθελε ένα κέρμα των 25 δραχμών. Άλλες εποχές, εντελώς διαφορετικές και πολύ πιο αναλογικές.

Οι ψηφιακοί μετανάστες είναι αυτοί που τα είδα αυτά. Είναι εκείνοι που έχουν φτιάξει την κασσέτα με στυλό, οι οποίοι για να κάνουν εργασία για το πανεπιστήμιο πήγαιναν σε βιβλιοθήκη και για να δουν ταινία πήγαιναν στο videoclub.

Μία γενιά που υποχρεώθηκε να μάθει να χρησιμοποιεί υπολογιστές, έχει πλέον smartphoneκαι τα κάνει όλα από εκεί αλλά δεν έχει γεννηθεί σε αυτή την ψηφιακή εποχή. Αυτή η διαφορά είναι που δημιουργεί πολλές συγκρούσεις μεταξύ των ψηφιακών ιθαγενών και των ψηφιακών μεταναστών τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ουδείς μπορεί να πει αν αυτό είναι καλό ή κακό. Αλλά η αλλαγή είναι αρκετά μεγάλη και πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία 100-150 χρόνια. Απλώς, είναι πιο δύσκολο να την κατανοήσουμε γιατί ζούμε αυτή τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή.

Και δεν είναι απλό να το συνειδητοποιήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα.

Οι αλλαγές είναι δραστικές και σκεφτείτε μόνο το εξής: υπάρχουν πλέον άνθρωποι που αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να εργάζονται απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Το άρθρο που διαβάζετε γράφτηκε στο μπαλκόνι ενός εξοχικού στη Ναύπακτο και εστάλη μέσω μία mobile broad band σύνδεσης. Πλέον, μπορείς να εργάζεσαι από παντού και το θέαμα των αποκαλούμενων ψηφιακών νομάδων δεν είναι πλέον κάτι το εξεζητημένο όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Το ζήτημα που τίθεται πάντως σχετίζεται με το πόσο θολά είναι πλέον τα όρια μεταξύ του χρόνου που αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου και τις προσωπικές – οικογενειακές υποχρεώσεις. Και τελικά πόσο καλό είναι αυτά τα όρια να αρχίζουν να μην υπάρχουν.

Ερώτημα με πολύ δύσκολη απάντηση.

Read 160 times Last modified on %AM, %01 %407 %2017 %11:%Αυγ

Related items

 • Η σημασία της …πολύ γρήγορης σύνδεσης

  Είναι κάτι που όσοι παρακολουθούμε την τηλεπικοινωνιακή αγορά περιμέναμε με αγωνία, εδώ και πολύ καιρό: την έναρξη της εμπορικής διάθεσης ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητες που θα ξεκινούν από τα 100 Mbpsκαι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 1 Gbps!

  Οι τρεις μεγάλοι πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind) βρίσκονται σε φάση υλοποίησης των σχετικών επενδύσεων και μέσα στο 2017 αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των πρώτων πακέτων.

  Αν παράλληλα ξεκινήσει και η επιδότηση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τότε τα νέα θα είναι ακόμη καλύτερα.

  Όμως, τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι οι φίλοι που με ρωτούν αν θα αξίζει πραγματικά να πληρώσουν κάποια ευρώ παραπάνω προκειμένου να αποκτήσουν μία σύνδεση των 100 ή των 200 Mbps.

  Ή πολύ περισσότερο αν έχει νόημα να φέρουν οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή το γραφείο τους. «Τόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά;» είναι η ερώτηση που μου κάνουν.
  Η απάντηση είναι πολύ απλή: «Ναι, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και αξίζει να πληρώσεις παραπάνω».

  Ένας αγαπημένος φίλος και δημοσιογράφος έχει μία θεωρία εδώ και αρκετά χρόνια: το Διαδίκτυο είναι σαν τους αυτοκινητόδρομους, όσο μεγάλο και αν κάνεις τον δρόμο, αυτοκίνητα για τον γεμίσουν θα βρεθούν.

  Στο Διαδίκτυο, όσο πιο υψηλές είναι οι ταχύτητες, τόσο καλύτερη είναι η εμπειρία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο videoκαι στο online gaming. Ακόμη και στο απλό «σερφάρισμα», υψηλότερες ταχύτητες κάνουν καλύτερη την εμπειρία.

  Όσον αφορά στους οικιακούς καταναλωτές, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πλέον υπάρχουν πολλαπλές συσκευές που είναι συνδεδεμένες και θέλουν χωρητικότητα.

  Θες να δεις Netflix την ίδια ώρα που τα παιδιά παίζουν online με τους φίλους τους; Καλύτερα να το ξανασκεφτείς αν έχεις μία απλή ADSLσύνδεση.

  Ακόμη και με VDSL στα 50 Mbps, η κατάσταση δεν είναι ότι καλύτερο μπορείς να σκεφτείς.

  Και δεν συζητάω καν το ενδεχόμενο να χρειάζεται να «κατεβάσεις» κάποια μεγάλα αρχεία που χρειάζεσαι επειγόντως για τη δουλειά σου.

  Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το γραφείο, αν μιλάμε για μία μικρή επιχείρηση με 5-10 εργαζόμενους. Μία ADSL σύνδεση απλά δεν φθάνει. Θες κάτι πιο γρήγορο και ανάλογα με την ενασχόληση σου, ούτε τα 100 Mbps δεν είναι αρκετά.

  Ειδικά για εταιρείες που κινούνται στο δημιουργικό κομμάτι και χρειάζεται να διακινήσουν μεγάλα αρχεία, ίσως η καλύτερη λύση να είναι μία σύνδεση οπτικών ινών.

  Ο λόγος είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα στην αποστολή δεδομένων, ένας παράγοντας που πολλές φορές ξεχνάμε. Σκεφτείτε πόσο καθυστερεί να «ανέβει» στο WeTransfer, στο Dropbox ή στο OneDrive ένα μεγάλο αρχείο μερικών εκατοντάδων MBs και θα καταλάβετε τι εννοώ.

  Και υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις που χρειάζεται η αποστολή τόσο μεγάλων αρχείων.

  Σε γενικές γραμμές, οι αυξημένες ταχύτητες σύνδεσης μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να βελτιώσουν την εμπειρία στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών εντός του σπιτιού.

  Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να το πληρώσεις κάτι παραπάνω. Η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη. Αντίστοιχη με εκείνη όταν από μία σύνδεση στα 56 Kbps πήγαμε στα 384Kbps των πρώτων ADSL συνδέσεων.

 • Η ισχύς εν τη ενώσει κι άλλες παροιμίες…

  Η επιστράτευση της λαϊκής σοφίας ξεκίνησε από το βράδυ τη Τρίτης, 22 Αυγούστου, όταν «έσκασαν» τα πρώτα τηλεγραφήματα για την «ιερά συμμαχία», μεταξύ της Walmart, της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στον κόσμο (συμβόλου του αμερικανικού life style, επί πολλές δεκαετίες…)

  και της Google (οι συστάσεις εδώ περιττεύουν…) με στόχο την ενίσχυση της πώλησης των προϊόντων της πρώτης μέσω διαδικτύου, με τον τρόπο που μόνο η δεύτερη (ως «κλειδοκράτορας» της ψηφιακής και όχι μόνο ζωής μας) κατέχει…

  Τι «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου» διαβάσαμε, τι «η ισχύς εν τη ενώσει» είδαμε, τι «χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, φίλα το», ακούσαμε… κι όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ – το καθένα στη γλώσσα του, αλλά με το ίδιο νόημα, καθότι η λαϊκή σοφία έχει ως γνωστόν «κοινό παρονομαστή»!

  Βεβαίως, δεν χωράει αμφισβήτηση ότι το θέμα είναι γαργαλιστικό και οι λεπτομέρειές του ακόμα… γαργαλιστικότερες!

  Γιατί, ο κοινός στόχος των δυο νεόκοπων συμμάχων δεν είναι άλλος από την Amazon, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται καθέτως και οριζοντίως, κάνοντας πρόσφατα (αν και πρόσκαιρα) τον ιδρυτή και ηγέτη της, Τζεφ Μπέζος, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο…

  Μια ακόμα «σάγκα», λοιπόν, ξεκίνησε επί αμερικανικού εδάφους, με την ανακοίνωση εκ μέρους της Walmart ότι, από τα τέλη του ερχόμενου μήνα, οι πελάτες της που θέλουν να κάνουν αγορές online (και ποιός δεν θέλει, πια…)

  θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις παραγγελίες τους (για πρώτη φορά, ever) εκτός του δικού της site, και το Google Express, το ηλεκτρονικό Mall της Google, που περιλαμβάνει περίπου 50 «ενοίκους» με τη μορφή του e-shop in e-shop.

  Μάλιστα, θα έχουν στη διάθεσή τους και το Google Assistant, το προηγμένο λογισμικό με ενσωματωμένη τεχνητή ευφυΐαγια Android smartphones, που –μέσω μηχανικής μάθησης- θα αναγνωρίζει τα γούστα και τις προτιμήσεις τους, ώστε να διευκολύνει με τις προτάσεις του τις αγορές τους.

  Μ’αυτή την κίνηση, η Walmart είναι σαφές ότι δίνει διέξοδο στη δική της αδυναμία να προσαρμοστεί στα κελεύσματα των καιρών, καθώς τα χιλιάδες φυσικά καταστήματά της από άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ χάνουν σταδιακά μερίδιο αγοράς έναντι των on line ανταγωνιστών της,

  ενώ ταυτόχρονα απαντά στις επιθετικές κινήσεις κυρίως της Amazon που κερδίζει συνεχώς πόντους σ’ αυτή τη διελκυστίνδα και είναι φανερό ότι προσπαθεί πλέον να «καθαρίσει το παιχνίδι» μια και καλή:

  αν και η ίδια ως τώρα διέθετε ελάχιστα δικά της καταστήματα (που μάλλον χρησιμοποιούνται ως bench markγια νεωτερισμούς και καινοτομίες) μόλις πριν από δυο μήνες εξαγόρασε αντί 13,7 δις δολαρίων τη δημοφιλή αλυσίδα βιολογικών προϊόντων Whole Foods, αποκτώντας μ’ αυτό τον τρόπο τη σημαντική εγκατεστημένη βάση φυσικών καταστημάτων, που της έλειπε.

  Η Google, από την πλευρά της, δεν είχε ως τώρα –παρά τις προσπάθειές της και τη «δύναμη πυρός» που διαθέτει σε πάμπολλους χώρους- κάτι σημαντικό να επιδείξει στο χώρο του retail, με την Amazon να γίνεται όλο και πιο συχνά η πρώτη επιλογή των χρηστών,

  αντί της δικής της καθιερωμένης μηχανής αναζήτησης, αφού προσφέρει τεράστιο πλούτο προϊόντων και υπηρεσιών, με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους και πλήθος συνδρομητικών προγραμμάτων  παράδοσης ακόμα και με τη βοήθεια drones, ώστε να μη μείνει κανένας χρήστης παραπονεμένος. Χρήσιμη, λοιπόν, και γι’ αυτήν η συνεργασία με τη Walmart…
  Κι όπως όλα δείχνουν, αυτό το πρώτο «ενιαίο μέτωπο» μάλλον θα ανοίξει και στους δυο την όρεξη (κάτι που δεν έκρυψαν, αντίθετα…) για περισσότερες συνέργειες: χρησιμοποιήθηκε πχ το παράδειγμα ότι οι χρήστες θα μπορούν στο εγγύς μέλλον να παραγγέλνουν ό,τι χρειάζονται δίνοντας φωνητικές εντολές στο Google Home τους

  (τον οικιακό προσωπικό βοηθό της Google – ευθεία απάντηση στην αντίστοιχη δυνατότητα μέσω του AmazonEcho…)

  Έτσι κι αλλιώς, η εταιρία έχει διαπιστώσει πως το 20% των ερευνών μέσω smartphone(η αναφορά, προφανώς,για τις ΗΠΑ) γίνονται μέσω φωνητικής αλληλεπίδρασης των χρηστών με τις συσκευές τους…

  Το επόμενο βήμα είναι, όπως θα περίμενε κανείς, η ίδια τακτική να ακολουθηθεί και στις online αγορές, με την ελπίδα -για την «ιερή συμμαχία»- πως μπορεί να μην καταφέρει να γίνει Νο 1στις on lineαγορές

  (δύσκολα χτυπιέται, πια, η Amazon όπως δείχνουν οι αριθμοί, καθώς το siteτης Walmartδιαθέτει 67 εκατομμύρια κωδικούς, ενώ εκείνο της Amazon αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια), αλλά τουλάχιστον να μείνει ένα αξιοπρεπές και ισχυρό Νο2!

  Έχει μέλλον ο αγώνας και πολλά ακόμα επεισόδια η saga που μόλις ξεκίνησε… Εμείς, εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε, γιατί ό,τι γίνεται εκεί σήμερα, ορίζει τη μορφή των πραγμάτων που θα ‘ρθουν, τα επόμενα χρόνια – κι όταν, αργά ή γρήγορα, θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα κοπιάσει και στα μέρη μας!

 • Το Bit or not to Bit?

   

  Μετά το τρελό ράλι του Bitcoin και του Ethereum –κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλων κρυπτονομισμάτων– που συντελέστηκε μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες, η φήμη των ψηφιακών νομισμάτων εξαπλώθηκε ακόμη περισσότερο.

  Δεν είναι και λίγο πράγμα μία μονάδα «αέρα κοπανιστού» (όπως το χαρακτηρίζουν οι πολέμιοι) ένα Bitcoin δηλαδή, να φτάσει να αξίζει 5.000 δολάρια.

  Όλος αυτός ο ντόρος έχει οδηγήσει ακόμα και υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων να βγουν και να πάρουν θέση, όπως επίσης και κυβερνήσεις (συνήθως σε αμηχανία) να λαμβάνουν αποφάσεις, όπως αυτή της Κίνας που δήλωσε πως κηρύσσει παράνομα όλα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

  Στην Ιαπωνία όμως, ο ιντερνετικός κολοσσός GMO ανακοίνωσε πως επενδύει 3 εκατομμύρια δολάρια για τη δραστηριοποίησή του στο mining ψηφιακών νομισμάτων, ξεκινώντας στις αρχές του 2018.

  Στη Ρωσία δε (ανοιχτά πλέον), αμέσως μετά την αποστασιοποίηση της Κίνας, έσπευσαν να δηλώσουν πως παρακολουθούν την κατάσταση αλλά στηρίζουν τα ψηφιακά νομίσματα και τις συναλλαγές τους, ενώ στις ΗΠΑ επί της ουσίας τηρείται μια σχετική στάση αναμονής –με αρκετή δόση ανησυχίας.

  Η στάση της Ρωσίας μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη, για δύο λόγους.

  Αφενός διότι ο δημιουργός του Ethereum, ο Vitalik-Buterin, είναι Ρωσο-Καναδός, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αφετέρου οι... κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως μέσω των ψηφιακών νομισμάτων (και) Ρώσοι ξεπλένουν πολλά εκατομμύρια,

  κι αυτό δεν είναι ψέμα –πιθανώς ακούσατε πως ένα μέλος μεγάλου κυκλώματος με διεθνές ένταλμα συνελήφθη το καλοκαίρι από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα.

  Η διελκυστίνδα των πολέμιων και των υποστηρικτών έχει στις δύο ομάδες παίκτες από όλες τις κατηγορίες ανθρώπων και βαθμίδες επαγγελματιών και, όπως συνήθως, κάποιοι κάνουν δηλώσεις ή δημοσιεύουν άρθρα για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Jamie Dimon της JPMorgan, που δήλωσε πως το Bitcoin είναι απλά μια απάτη και δεν αξίζει τίποτα. Αναφορές όμως και screenshot από ανταλλακτήριο εμφανίζει αγορές από την ίδια τη JPMorgan το ίδιο χρονικό διάστημα!

  Ακόμα κι αυτό να είναι ψευδές, ο κ. Dimon έχει κάθε λόγο να πολεμάει σε κάθε ευκαιρία το Bitcoin, αφού η εταιρεία του έχει δική της πλατφόρμα blockchain, που στην ουσία είναι ανταγωνιστική στα κρυπτονομίσματα.

  Ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικάνικου χρηματοοικονομικού συστήματος, ο Mike Novogratz πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, δήλωσε πως το Bitcoin θα είναι η μεγαλύτερη φούσκα που έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία.

  Παράλληλα, ξεκινάει ένα hedge fund ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων (το μεγαλύτερο που υπάρχει) με αντικείμενο τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, εισφέροντας ο ίδιος 150 εκατομμύρια σε αυτό, αφού όπως υποστηρίζει υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους!

  Μήπως τελικά το Bitcoin και τα λοιπά ψηφιακά νομίσματα είναι μόνο μια απάτη κάποιων κερδοσκόπων; Μια μεγάλη φούσκα που ετοιμάζεται να σκάσει με πάταγο; Μήπως είναι εργαλεία ξεπλύματος χρήματος για εμπόρους ναρκωτικών, χάκερ και λοιπούς παρανόμους;

  (Δηλαδή, το βαπόρι απ’ την Περσία πληρώνεται πλέον σε Dash και Litecoins αντί για δολάρια;)

  Μήπως τα κρυπτονομίσματα είναι η ηχηρή απάντηση της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών, που δίνουν το δικαίωμα και την ευκαιρία σε όλους να παράξουν και να διαχειριστούν «χρήμα», αλλά και να κάνουν συναλλαγές χωρίς αποκλεισμούς από το κεντρικό τραπεζικό σύστημα.

  Μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, ως συνήθως;

  Σύμφωνα με τη λειτουργία της τεχνολογίας blockchain, το παγκόσμιο καθολικό που τηρείται πίσω από τις διαδρομές των κρυπτονομισμάτων εγγυάται το αδιάβλητο των συναλλαγών, την ταχύτητά τους, το χαμηλό τους κόστος και την αδυναμία απάτης.

  Η (απόλυτη) ανωνυμία έπεται, αφού υπάρχουν δικλίδες που μπορούν να σπάσουν.

  Αυτά τα οφέλη της τεχνολογίας blockchain έκαναν πολλούς οργανισμούς και εταιρείες [όπως η JPMorgan], ανεξαρτήτως αντικειμένου δραστηριοποίησης, να την εξετάσουν και να την υιοθετήσουν, μέχρι τώρα κυρίως για χρηματοοικονομικές εφαρμογές.

  Όμως οι εφαρμογές της είναι σχεδόν ανεξάντλητες και αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, ακόμα και βραχυπρόθεσμα.

  Τώρα που τα κρυπτονομίσματα έγιναν έντονα ενοχλητικά στους κεντρικούς τραπεζίτες, δικαίως (π.χ. με τα ατελείωτα και ανεξέλεγκτα ICOs) και αδίκως, βρισκόμαστε πιθανότατα στην αρχή μιας διαδικασίας «ρύθμισης» και εκκαθάρισής τους.

  Αυτή τη στιγμή, μάλλον έχουμε ξεπεράσει τα 1.000 κρυπτονομίσματα. Πόσα από αυτά θα επιβιώσουν; Πιθανώς το 1%, ίσως και λιγότερα. Ποια; Εσείς πού θα ποντάρατε; Στο... mitsoscoin ή στο Bitcoin;

 • Θες κάτι εκτός από ένα smartphone και ένα πληκτρολόγιο;

  Θες κάτι εκτός από ένα smartphone και ένα πληκτρολόγιο;

  Ένα από τα βασικά «προβλήματα» που αντιμετωπίζουμε όσοι θέλουμε να μπορούμε να εργαστούμε οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε είναι το …μέγεθος του φορητού υπολογιστή που καλούμαστε να έχουμε μαζί μας.

  Ακόμη και ένα μηχάνημα με οθόνη των 11 ιντσών να έχεις, χρειάζεσαι πρακτικά να κουβαλάς ένα backpack. Και το ερώτημα είναι πόσο πιο ελαφρύ μπορείς να κάνεις το φορτίο που κουβαλάς;

  Η απάντηση είναι πως μπορεί να το μειώσεις σημαντικά, πολύ απλά σταματώντας να κουβαλάς το laptop! Και αν αναρωτιέστε, πως το υποκαθιστάς (σ.σ. προσοχή, δεν κάνω λόγο για αντικατάσταση αλλά για υποκατάσταση) είναι εξίσου απλό: με το smartphone σου και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο!

  Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τέτοια όπου πρακτικά ένα smartphone της υψηλής κατηγορίας έχει την υπολογιστική ισχύ που είχε ένα αντίστοιχης τιμής laptop πριν από 2-3 χρόνια.

  Και για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, αυτή η υπολογιστική ισχύ είναι κάτι παραπάνω από αρκετή.

  Με ένα ασύρματο πληκτρολόγιο γίνεται πολύ πιο εύκολη η εισαγωγή δεδομένων, οπότε γιατί να μην υποκαταστήσεις τον φορητό υπολογιστή σου με έναν συνδυασμό smartphone–ασύρματου πληκτρολογίου;

  Προσωπικά, το έχω ήδη κάνει και για να είμαι ειλικρινής είναι εξαιρετικά πρακτικό όταν κινείσαι εκτός σπιτιού ή γραφείου στη διάρκεια της ημέρας και δεν είσαι βέβαιος αν θα χρειαστείς να γράψεις ένα κείμενο (στη δική μου την περίπτωση) ή να στείλεις 3-4 emails.

  Ακόμη και σε ταξίδι 2 ημερών, μπορείς να κάνεις μία χαρά τη δουλειά σου. Υπάρχει, φυσικά, ένα μειονέκτημα που δεν είναι άλλο από το μέγεθος της οθόνης αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου.

  Συν ότι και αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί λόγω των νέων μοντέλων χρήσης που κάνουν την εμφάνιση τους.
  Ποια είναι αυτά τα μοντέλα; Ένα πρώτο παράδειγμα ήταν το Continuum της Microsoft και ένα δεύτερο το πιο πρόσφατο DEX της Samsung.

  Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ένα κουτί μικρού μεγέθους, στο οποίο συνδέεις μία οθόνη και ένα πληκτρολόγιο. Και στη συνέχεια κουμπώνεις το smartphone σου.

  Στην πρώτη περίπτωση, έπρεπε να είναι ένα WindowsMobile 10 smartphone, τα οποία δεν υπάρχουν πια, στη δεύτερη χρειάζεται κάποιο «ακριβό» Samsung, ήτοι GalaxyS8 ή Note 8.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι το περιεχόμενο του κινητού προβάλλεται απευθείας στην συνδεδεμένη οθόνη και προσαρμόζεται και σε αυτήν, ενώ υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές.

  Ουσιαστικά, μετατρέπεις το smartphone σου και σε φορητό υπολογιστή.

  Πρακτικά, μιλάμε για ένα νέο μοντέλο χρήσης, το οποίο, εκμεταλλεύεται, φυσικά και το cloud καθώς όλα τα αρχεία σου είναι στο «σύννεφο» και είναι προσβάσιμα και από το smartphone σου.

  Φανταστείτε μία εταιρεία που αντί να δώσει φορητούς υπολογιστές στους εργαζόμενους της τους δίνει ένα smartphone και έχει σταθμούς εργασίας με οθόνη και πληκτρολόγιο. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο, το οποίο θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί.

  Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι πολλοί χρήστες θα το ήθελαν αν κρίνω από το πόσος κόσμος με ρωτά πως έχω καταφέρει και έχω υποκαταστήσει το laptop μου όταν είμαι εκτός γραφείου.

 • Αγοράζοντας από το smartphone

  Αν σας έλεγε κανείς πριν από μερικά χρόνια ότι στο άμεσο μέλλον οι καταναλωτές θα προτιμούσαν το smartphone τους για να κάνουν τις αγορές τους, μάλλον θα τον περνούσατε για τρελό.

  Και ο βασικός λόγος για να φθάσετε σε αυτόν τον χαρακτηρισμό θα ήταν η οθόνη και η υπολογιστική ισχύ του smartphone.

  Πλέον, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική και με την οθόνη στις 6 ίντσες και την υπολογιστική ισχύ αντίστοιχη με εκείνη ενός μέσου laptop του 2013, είναι προφανές ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα στο smartphone σου. Ακόμη και τις αγορές σου.

  Το μεγάλο πλεονέκτημα του smartphone είναι πως το έχεις μαζί σου παντού.

  Και πλέον κάνεις τα πάντα με αυτό. Οπότε, γιατί να μην αγοράσεις και ότι θες, δεδομένου κιόλας ότι οι τιμές που θα βρεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

  Συν ότι δεν είναι μακριά η ημέρα που θα μπορείς να πιστοποιείς τα στοιχεία σου σε μία αγορά μέσω smartphone χρησιμοποιώντας το δακτυλικό αποτύπωμα σου ή το πρόσωπο σου!

  Το μεγάλο ζήτημα είναι πως τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα πρέπει να προσφέρουν τη σωστή εμπειρία στους επισκέπτες τους.

  Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχήν ότι το site θα πρέπει να είναι responsive και να προσαρμόζεται στην οθόνη της συσκευής που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής.

  Αν το site δεν είναι responsive, τότε μην έχετε και πολλές ελπίδες γιατί η εμπειρία θα είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα της desktop έκδοσης.

  Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος: υπάρχουν ακόμη non responsive sites; Υπάρχουν και μάλιστα πολλά και σε αρκετές περιπτώσεις δεν το ξέρουν καν οι ιδιοκτήτες τους γιατί πολύ απλά δεν δοκίμασαν ποτέ να μπουν από το smartphone τους!

  Αν ξεπεράσουμε τον σκόπελο του responsive, τότε το mobile commerce είναι μία ευκαιρία για μία διαφορετική εμπειρία. Αν το e-shop σας είναι αρκετά «έξυπνο» μπορεί να γνωρίζει που βρίσκεται ο χρήστης και ενδεχομένως να κάνει σχετικές προτάσεις.

  Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά σε περιπτώσεις εταιρειών με φυσική αλλά και online παρουσία.

  Επίσης, μεγάλη βελτίωση μπορεί να υπάρξει και στο θέμα των πληρωμών. Ο καταναλωτής είναι βέβαιο ότι δεν του αρέσει να συμπληρώνει συνεχώς τα στοιχεία αποστολής και τα στοιχεία της κάρτας του.

  Το πρώτο θέμα λύνεται με την εγγραφή του ως μέλος του e-shop.

  Για το δεύτερο μία λύση που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής είναι αυτή των ψηφιακών πορτοφολιών, όπως, για παράδειγμα, το MasterPass, όπου και πάλι χρειάζεται να πληκτρολογήσει όνομα και κωδικό.

  Αν έμπαινε, όμως, με το δακτυλικό αποτύπωμα του ή μέσω αναγνώρισης προσώπου; Μήπως η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά απλή και γρήγορη; Φυσικά και ναι, και φυσικά αυτό είναι ήδη εφικτό.

  Απλά, δεν το προσφέρουν και πολλά καταστήματα.

  Σε γενικές γραμμές, το mobile commerce είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζετε και καλό θα ήταν όσοι έχετε e-shops να αρχίσετε να σκέφτεστε τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

  Και ενδεχομένως θα πρέπει να επιταχύνετε τις σχετικές διαδικασίες.

   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Open Source διαχείριση ή άλλη?

Κόμβος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας ειδικότερα στην αξιοποίηση του web.

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!