Image
Image
Image

Σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι, ή ανάποδα;

Posted On Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 01:00 Written by

Πριν από λίγες ημέρες, μια λιτή ανακοίνωση εκ μέρους της Microsoft ήρθε να «σφραγίσει» την τάση που μπήκε στη ζωή μας για να λύσει τα προβλήματα της πανδημίας, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνει (φέτος, άραγε; του χρόνου;) καθεστώς. Μιλάμε, προφανώς, για την εξ αποστάσεως εργασία και η ανακοίνωση επιβεβαιώνει αυτό που διαφαινόταν – πως οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρείας μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι τους για όσο χρόνο επιθυμούν (αρκεί να «βγαίνει η δουλειά», βεβαίως – κάτι που η ανακοίνωση δεν το λέει ακριβώς, αλλά το υπαινίσσεται πέραν πάσης αμφιβολίας). Μάλιστα, η Microsoft δεν είναι η πρώτη πολυεθνική (αν και περιλαμβάνεται στις πιο προβεβλημένες) που παίρνει θέση σ’ αυτό το ζήτημα – έχουν προηγηθεί αρκετές ακόμα, ειδικά από τον χώρο της τεχνολογίας, λόγω τεχνογνωσίας…

Η νέα εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη τις έρευνες και τις σφυγμομετρήσεις που δείχνουν ότι ο χώρος της εργασίας δεν πρόκειται να είναι ποτέ πιά ο ίδιος. Ευρήματα που δημοσίευσε πρόσφατα ο έγκυρος Economist, δείχνουν ότι δυο στους τρεις ερωτηθέντες (66,7%, για την ακρίβεια) πιστεύουν πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (δηλ. τόσες ημέρες γραφείο και τόσες στο σπίτι, στο πλαίσιο ενός υβριδικού τρόπου εργασίας) η εξ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει. Το κύριο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η παραγωγικότητα από αυτή την εξέλιξη κι εκεί, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες: το 39% πιστεύει ότι θα αυξηθεί, το 32,6% ότι θα μειωθεί.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η παραγωγικότητα εξαρτάται από πλήθος παράγοντες, με κυριότερους το μέγεθος της εταιρίας και τον τομέα στον οποίο αυτή δραστηριοποιείται, ανεξάρτητα από τον τόπο (χώρο – πόλη) στον οποίο βρίσκεται. Κατά κανόνα, οι μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρίες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα θέματα παραγωγικότητας, είτε γιατί έχουν εμπειρίες και τεχνογνωσία, είτε γιατί έχουν περισσότερους πόρους στη διάθεσή τους, είτε γιατί γνωρίζουν καλύτερα τα σημεία στα οποία μπορούν να κάνουν υποχωρήσεις κι εκείνα που κάτι τέτοιο θα τους στοιχίσει ακριβά.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν, επίσης, αυτό που όλοι ξέρουμε ότι γίνεται στην πράξη: η αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων αυξάνει την παραγωγικότητα – γι’ αυτό και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη μετά-πανδημία εποχή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μάλιστα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 38,7%) υποστηρικτές της άποψης ότι η παραγωγικότητα μειώνεται λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, το αποδίδουν στη μειωμένη πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία στο σπίτι, σε σχέση με όσα έχουν στη διάθεσή τους, στο γραφείο. Φυσικά, εννιά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 90%) ζητούν την ίδια πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο στη μια περίπτωση, όσο και στην άλλη, θεωρώντας ότι μόνον έτσι μπορούν να εργαστούν αποδοτικά.

Πάντως, οι ειδήμονες επί των εργασιακών αλλά και αρκετά κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι όση κι αν είναι η βοήθεια από ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις, η δια ζώσης επικοινωνία δεν αντικαθίσταται εύκολα, ειδικά σ’ ό,τι αφορά στη διαχείριση μεγάλων ομάδων και την ανάπτυξη της αναγκαίας εταιρικής κουλτούρας. Από την άλλη, ο συνδυασμός με κάποιες ημέρες δουλειάς εκτός γραφείου, στο πλαίσιο ενός ευέλικτου ωραρίου, μπορεί να δώσει σημαντικές και αναγκαίες «ανάσες» στον εργαζόμενο, αρκεί βεβαίως αυτό να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις. Στις οποίες -κακά τα ψέματα- πρέπει να εντάξουμε και τα θέματα κυβερνοασφάλειας!

Άλλη έρευνα -αυτή τη φορά από την ΗΡ- δείχνει κάτι ανησυχητικό, ότι οι εργαζόμενοι συχνά-πυκνά παρακάμπτουν σκόπιμα «βαριά» μέτρα και κανόνες ασφαλείας, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό. Κι είναι ακριβώς αυτές οι περιπτώσεις της «αθώας» αμέλειας, που ανοίγουν την πόρτα στους κυβερνο-εγκληματίες, οι οποίοι μπορούν να «αλώσουν» αρχικά μεν τον υπολογιστή του φταίχτη, αλλά συχνά στη συνέχεια κι άλλους υπολογιστές συναδέλφων του ή και ολόκληρο το δίκτυο μιας εταιρίας, αν δεν γίνει αντιληπτοί εγκαίρως. Η έρευνα της ΗΡ είναι δεόντως ανησυχητική καθώς δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των εξ αποστάσεως εργαζομένων υποβαθμίζει συνειδητά, μπροστά στην καθημερινή πίεση, το πρόβλημα της ασφάλειας, μπερδεύοντας στους ίδιους υπολογιστές προσωπικά και επαγγελματικά μηνύματα και αρχεία – χαρακτηρίζει δε «ενεργή ωρολογιακή βόμβα» τέτοιες συμπεριφορές.

Και αναρωτιόμουν τι είναι αυτό το «τικ-τακ-τικ-τακ» που ακούω μερικές φορές όταν μιλάω με ανθρώπους του χώρου μας, είτε τηλεφωνικά είτε στο πλαίσιο κάποιας τηλεδιάσκεψης. «Μπαμ» δεν άκουσα ακόμα, αλλά μήπως τα ακούς αυτά; Συνήθως μαθαίνεις τα κακά μαντάτα, έπειτα από καιρό…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Image
Image

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Image
Image
Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!