Ήρθαν για να μείνουν τα online super markets

Posted On Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 09:10 Written by

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν ένας από τους μεγάλους «νικητές». Και ο κλάδος των online super markets ήταν σίγουρα αυτός που δεν περίμενε κανείς τέτοιου είδους έκρηξη. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι πως τα online super markets ήρθαν για να μείνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, η αύξηση των online πωλήσεων των ελληνικών super markets ήταν της τάξεως του 150% στο α’ εξάμηνο του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις του α’ εξαμήνου ήταν μεγαλύτερες από το σύνολο του 2019 (56,3 εκατ. ευρώ έναντι 46,6 εκατ. ευρώ). Επί των συνολικών πωλήσεων των super markets, το online κομμάτι είναι εξαιρετικά μικρό αλλά η άνοδος υπάρχει. Όπως και η τάση προς τα εκεί.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την έρευνα να είναι ότι τον Ιούνιο του 2020 είχαμε αύξηση στις πωλήσεις κατά 170% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης που είναι εξαπλάσιος από αυτόν που εντοπίζουμε στις αρχές του έτους (29% τον Ιανουάριο του 2020). Αυτό δείχνει ότι η τάση, όχι μόνο υπάρχει, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά λόγω του κορωνοϊού. Και ο λόγος είναι μάλλον απλός: οι καταναλωτές κατάλαβαν ότι είναι εύκολο να παραγγείλεις online τα ψώνια σου από το super market. Ενδεχομένως να είναι και πιο οικονομικό, δεδομένου ότι αγοράζεις μόνο αυτά που θες και δεν παρασύρεσαι από τις προσφορές και τις όμορφες συσκευασίες.

Η εμπειρία που είχαν οι καταναλωτές ήταν σχετικά καλή. Σίγουρα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά τώρα που εξομαλύνεται η κατάσταση και τα super markets αρχίζουν να επενδύουν περισσότερο στο online κομμάτι τους, τα πράγματα βελτιώνονται. Ως γνωστόν, η εμπειρία είναι κλειδί της επιτυχίας στο ecommerce.

Το μέλλον δείχνει ιδιαίτερα ευοίωνο για τις online πωλήσεις όσον αφορά στα super markets. Είτε μιλάμε για αποκλειστικά online super markets είτε για αλυσίδες που προσφέρουν και αυτή τη δυνατότητα. Βέβαια, ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος. Ακόμη, τα νούμερα είναι μικρά, αλλά στο προσεχές μέλλον θα μεγαλώσουν πολύ. Αν οι αλυσίδες καταφέρουν να ανταποκριθούν, τότε, θα δούμε μία νέα αγορά να διαμορφώνεται…

 

Μοιραστείτε το άρθρο.

 

 
 
 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!