Το στοίχημα των συνδρομητικών υπηρεσιών

Posted On Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 15:32 Written by

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που στο Διαδίκτυο σχεδόν τα πάντα ήταν δωρεάν. Ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης, ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που ένα μέσο ήταν πιθανό να έχει έσοδα από συνδρομές. Το ίδιο συνέβαινε και στο χώρο της ψυχαγωγίας. Όμως, αυτό δείχνει να αλλάζει καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές -ακόμη και στην Ελλάδα- αρχίζουν να κατανοούν ότι μία συνδρομητική υπηρεσία, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα του περιεχομένου, έχει αξία να τη χρησιμοποιείς.

Ενδεχομένως, το Netflix να είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αλλά σταδιακά βλέπουμε και άλλες πετυχημένες συνδρομητικές υπηρεσίες. Το Spotify είναι μία άλλη τέτοια περίπτωση, ενώ σίγουρα δεν είναι τυχαίο που η Google δείχνει αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αρχής γενομένης με τις υπηρεσίες του YouTube για μουσική και video περιεχόμενο αλλά και το επερχόμενο Stadia για παιχνίδια. Όπως δεν είναι τυχαίο τι ετοιμάζει η Apple στον ίδιο τομέα αλλά και άλλοι μεγάλοι κολοσσοί με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Disney.

Παράλληλα, βλέπουμε πολλά μεγάλα και σοβαρά μέσα ενημέρωσης -κυρίως στο εξωτερικό- να δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή προς τις συνδρομητικές υπηρεσίες τους. Ενδεχομένως, αυτό να γίνεται εξ ανάγκης αλλά η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση πάνω σε αυτό τον τομέα. Οι καταναλωτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι συνδρομή σημαίνει καλύτερο περιεχόμενο και δεν έχουν πρόβλημα να βάλουν την κάρτα τους και να κάνουν τη συνδρομή.

Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούν να έχουν συνδρομή σε πολλά μέσα. Οι διεθνείς έρευνες κάνουν λόγο για έναν μέσο όρο 3-4 μηνιαίων συνδρομών, όπερ σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και θα γίνει ακόμη περισσότερο. Δεν αποκλείεται ο μέσος όρος να αυξηθεί αλλά είναι ένα ερώτημα πόσο θα είναι το budget που θα διαθέτει ένα νοικοκυριό για συνδρομητικές υπηρεσίες περιεχομένου και ψυχαγωγίας. Budget, που περιλαμβάνει και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Και μην ξεχνάμε ότι σταδιακά και το αθλητικό περιεχόμενο οδηγείται προς αντίστοιχες καταστάσεις. Οπότε τα πράγματα μάλλον περιπλέκονται περισσότερο. Ή γίνονται πιο ενδιαφέροντα, όπως το δει κανείς.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το στοίχημα των συνδρομητικών υπηρεσιών θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της επόμενης διετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και στην Ελλάδα.

 

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!